Partidele se pun (din nou) deasupra populimii

Potrivit unui recent sondaj de opinie, realizat de IRES, 90% dintre români nu (mai) au încredere în partidele politice. “Încrederea este cu atât mai scăzută cu cât vârsta respondenţilor este mai mică”, notează autorii studiului (care poate fi găsit aici).

63% din respondenți asociază partidele din România cu expresii și cuvinte negative. 21% n-au nici o părere despre ele. Doar 2% au găsit un cuvânt bun pentru partidele noastre. (Sondaj IRES, februarie 2016)
63% din respondenți asociază partidele din România cu expresii și cuvinte negative. 21% n-au nici o părere despre ele. Doar 2% au găsit un cuvânt bun pentru partidele noastre. (Sondaj IRES, februarie 2016)

Uh, nasol. Dar de ce oare? s-or fi mirând politicienii.

Păi, de exemplu, pentru că lumea nu e chiar atât de proastă pe cât cred parlamentarii, care sunt chiar mai ticăloși decât ne închipuim noi – și, după 25 de ani de ticăloșii, avem ceva exemple în privința asta.

La începutul acestei săptămâni, Senatul a adoptat “un proiect de lege care interzice Fiscului să execute silit, prin poprire, conturile de campanie electorală aparținând partidelor politice” (sursa).

Cu alte cuvinte, partidele s-au plasat prin propria voință deasupra legii care se aplică tuturor celorlalți cetățeni ai României, cărora le sunt poprite conturile când au datorii. De notat că partidele datorează milioane de euro către diverși creditori, inclusiv către bugetele publice.

Nu sunt expert, dar mi se pare că legea votată luni în Senat (și la care votul final va fi dat în Cameră) nu este constituțională, deoarece Constituția spune că “nimeni nu e mai presus de lege”.

Prin votul lor, senatorii încearcă să legifereze, o dată în plus, șmecheria. Cum să răspunzi la asta? Păi, după cum spune cineva pe Facebook, “soluția este să faci partid cu soacra și nepotul și scapi de executare silită!”

Eu pot sau nu să am dreptate cu anticonstituționalitatea, dar important este ca la CCR să ajungă o sesizare pe tema acestei legi – dacă ea va trece în aceeași formă și prin Cameră (nu știu de ce, nu mă prea îndoiesc că așa se va și întâmpla).

Problema e că nu prea știu cine va sesiza Curtea Constituțională în cazul ăsta, pentru că n-o poate face oricine.

Ar fi așa:

1. Partidele parlamentare, hahaha. În Senat, legea a trecut cu 105 voturi pentru și 3 împotrivă, deci practic în unanimitate. Vrea să parieze cineva pe ce va face în continuare Frăția Ticăloșilor?

2. Unul dintre președinții camerelor – adică Tăriceanu sau Zgonea, da? Pfff.

3. Guvernul. Guvernul n-a avut nici un punct de vedere privind acest proiect de lege. Să-și găsească dl. Cioloș atâta curaj pentru așa un atac la partide? Hm.

4. Avocatul Poporului. Hăhă-hăă. Ciorbea? Ciorbea are buzele atât de sudate de bucile politicienilor încât, fizic, nu-și mai poate citi nici măcar propria lui fișă de post (în ciuda faptului că are capacitatea să privească după colț).

5. A mai rămas pe listă președintele României, care “veghează la respectarea Constituţiei” (art. 80 alin. 2 din Constituția României), și care poate sesiza CCR.

O va face?

Dacă da, își va pune în cap partidele – inclusiv pe-al lui – chiar în an electoral.

Dacă nu, își va reconfirma noua imagine de colaboraționist ținut în lesă de politicieni corupți.

De fapt… câtă încredere mai avem în Klaus Iohannis?


15 comentarii Adaugă comentariu

 1. Lipsește un “Avea puțină da’ și aia s-o dus naibii” în poll.

  Thumb up 0
  • N-a avut chiar așa puțină, să știi.

  • În afară de cele două mari motive pentru care KJ a ieșit președinte – curentul anti-pontist și mitul adânc înrădăcinat în mentalul colectiv că nemții sunt cei mai uber de pe planetă – mai poate numi cineva măcar un punct solid din agenda electorală a actualului președinte cu care a câștigat alegerile? Eventual și de care s-a ţinut?

   Thumb up 0
  • Refuz să cred că am fost singurul sceptic din țara asta care l-a votat doar în al doilea tur și nu neapărat din convingere. De aia zic, ar merita și “încrederea puțină” un loc în poll.

   Thumb up 0
  • Păi da, sunt si eu. De asta am votat “da, am atata incredere ca si pana acum”.
   Cine ar mai putea sa voteze la fel, daca nu noi, aia care l-au votat doar in turul 2?

   Thumb up 0
  • Cine l-a propus pe Klausica prim ministru ? U.S.L.,Voiculescu. Ce repede s-a uitat asta…

   Thumb up 0
 2. Vlad, din păcate nu este viabila nici una dintre soluțiile menționate. Nici macar înlocuirea gloatei de “lideri”, nu ar rezolva prea mult. De ce spun asta? Pai cred ca acest neam este profund înrădăcinat in “șpagă”. Pur si simplu, daca-i studiezi chiar si pe oamenii simpli, sunt extrem de egoiști, jucând la dublu: pe de o parte vor sa para drepți, pe de alta isi arunca gunoiul la vecini.
  Iar tinerii…oh, tinerii…care tineri, Vlad? Aia educați de mami si de tati, sa meargă cu ploconul la profesori, sa copieze, sa urmeze cât mai multe facultăți in paralel cu joburi full-time (adică sa facă un kkt), sa dea mici șpăgi pe unde se poate, sa fie angajați prin intermediul relațiilor? Ah, mai sunt si câțiva cu bun simt….dar, pleacă in US/UK cu burse, sa ne facă prostimea mândra. Evident, aceia nu mai revin in Congo.

  Thumb up 0
 3. Legea vine la pachet cu posibilitatea de a inchiria impobilele primite moca de la stat.
  Adica statul in marinimia lui da moca partidelor cladiri sa se desfasoare in ele , iar acum astia vor sa le inchirieze si sa faca gogoserii in ele.
  Genial.

  Thumb up 0
  • Stai ca nu gogoserii o sa faca, ci ceva de genul: sediul se inchiriaza “sefului” din zona, care o sub-inchiriaza altuia logic la o chirie mai mare… sau chiar inapoi partidului :))

   Thumb up 0
 4. “Ciorbea are buzele atât de sudate de bucile politicienilor încât, fizic, nu-și mai poate citi nici măcar propria lui fișă de post”
  genial !

  Thumb up 0
  • E chiar buna :) Imi aduce aminte de una buna luata dintr-un film cu Jim Carrey, in care ala nu mai putea sa minta si ii spune unui subaltern gen Ciorbea: esti atat de mult bagat in fundul sefului ca nu mai stiu unde se termina ala si unde incepi tu.

   Thumb up 0
 5. Parerea mea este ca deja toate partidele sunt in clara opozitie cu societatea civila. Nu ca pina acum nu ar fi fost, dar de la Colectiv practic o fac pe fata. Tot ceea ce fac, toate legile pe care le dau sunt impotriva populatiei in mod vadit. Si toate partidele parlamentare sunt virite adinc in chestia asta. Lumea vrea sa se trezeasca odata politicienii. Eu cred ca sunt perfect treji si stiu exact ce fac. A ajuns situatia un fel de “ori ei ori noi” si nu stiu zau cat o sa mai rezistam “noi”…. :(

  Thumb up 0
 6. Să fim serioşi! Încredere putem avea doar în membrii familiei sau în cei mai buni prieteni. Şi uneori nici măcar acolo. Dar să ai încredere într-un politruc, e pe undeva un semnal de imaturitate în gîndire.
  Votăm inşi că aşa prevede constituţia nu că avem încredere în ei. La urma urmei, ce încredere poţi avea într-unul despre care ai citit doar în ziare, nu l-ai cunoscut personal şi deodată te asigură că-ţi vrea binele pe bani puţini?

  Thumb up 0
 7. “5. A mai rămas pe listă președintele României, care “veghează la respectarea Constituţiei” (art. 80 alin. 2 din Constituția României), și care poate sesiza CCR.”
  Sigur e citatul corect? Nu e cumva “președintele urmărește cu atenție respectarea Constituției”?

  Thumb up 0
 8. sa vedeti la Buzau ce e , nu scapam de crema maro psd

  Thumb up 0