Ce ştie şi mai ales cât înţelege Google din ce facem noi on-line

O mică întâmplare, astă vară, mi-a arătat nu doar că Google ştie o grămadă de lucruri despre noi, doar din prezenţa noastră în on-line, dar şi că poate face conexiuni între diferite informaţii astfel încât să le şi înţeleagă, nu doar să le contabilizeze. Poate că unii dintre voi ştiau asta, dar pentru mine a fost o surpriză să constat cât de complexă a devenit maşinăria.

Fiţi un pic atenţi.

Eram, deci, în vacanţă, în Poros, o insulă grecească din Golful Saronic, cazat într-un hotel numit New Aegli (nu recomand nici insula şi nici hotelul, dar nu despre asta e vorba). De plictiseală şi în căutarea unor atracţii locale, am deschis un Google Maps pe iPad. Sistemul m-a localizat, a centrat harta pe mine şi pe ecran a apărut asta (click pe poză ca s-o măreşti):

IMG_0330

Ce m-a frapat a fost că sub numele hotelului unde eram cazat apărea 15-22 august – adică exact perioada mea de cazare acolo.

Dacă aş fi marcat în Google Calendar această săptămână, în vreun fel, aş fi înţeles. Dar nu-mi aminteam să fi notat on-line aceste date, nicăieri, şi nici să fi scris pe computer, chiar şi local, aceste date în legătură cu hotelul respectiv. Deci de unde ştia Google că între 15-22 august eu urma să stau (şi chiar stăteam) la New Aegli Hotel, pe insula Poros din Golful Saronic?

Am dat click pe numele hotelului şi Google Maps mi-a afişat detalii suplimentare, adică aşa:

IMG_0331

Aşadar, citise într-un mail. „Reservation mail”. Dar ce mail de rezervare? Pentru că rezervasem printr-o agenţie, nu prin Booking sau altceva, aşa că nu completasem on-line nici un fel de date!

Am dat click pe „reservation mail” şi, prompt, sistemul mi-a arătat la ce se referea:

IMG_0332

Deci „reservation mail” era, de fapt, o corespondenţă a mea cu o persoană de la o agenţie, care-mi ataşa nişte vouchere în format pdf, în care se aflau o grămadă de date şi nume, scrise în alte două limbi decât cea în care se desfăşura conversaţia cu agentul. Iată pdf-ul (din care am extras doar partea referitoare la mine, că mai erau alte 2 segmente pentru prietenii noştri):

voucher cazare 2

Deci, în concluzie: Google a scanat conversaţia mea cu un agent de la o agenţie de turism, în limba română, a înţeles când acest agent mi-a trimis un mail în care-mi vorbea despre un voucher de cazare dar şi despre alte bilete/tichete, a ştiut să identifice voucherul de cazare dintre toate ataşamentele din subsol, l-a scanat şi pe acesta şi a identificat datele de rezervare, ignorând celelalte informaţii de acolo, după care a localizat hotelul unde urma să mă cazez şi i-a asociat rezervarea. În fine, politicos, mi-a reamintit că sunt cazat la acel hotel când am deschis Google Maps. Apropo, când am mărit scara hărţii, anulând astfel o grămadă de detalii, pe hartă au rămas doar două informaţii: numele insulei şi numele hotelului, cu datele de rezervare aferente:

IMG_0333

Mie toată povestea asta mi se pare destul de scary. Adică da, ştiu că Gmail scanează automat mailurile ca să asocieze reclame contextuale, ok, şi ştiu că site-urile reţin comportamentul de browsing şi strâng diverse date, dar ca un sistem automat să înţeleagă dintr-o conversaţie despre o vacanţă unde se află informaţiile legate de această vacanţă şi să extragă din diverse ataşamente informaţii precise, ei bine, asta e… Adică eu nu ştiam că Google poate face asta, nu ştiam cât de complexă şi stratificată poate fi/a devenit monitorizarea şi cât de mult a ajuns să înţeleagă despre noi. Nu ştiu ce să cred, dar nu prea-mi place.

Articol din categoria: ACTUALITATE

106 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    monitorizarea ca monitorizarea, dar și mai înfricoșătoare e capacitatea de a folosi datele. altfel spus, „mașinăria” culege datele despre oricine, le procesează și le păstrează, iar când e pusă în situația să arate ce poate, procesează, în mai puțin de o secundă, informațiile și le pune pe ecran. și face asta în miliarde de cazuri pe secundă.

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      „le procesează și le păstrează”…nu ca ar avea mare importanta in context dar, tehnic, nu cred ca lucrurile se intampla asa…eu cred ca are loc o singura procesare, la momentul prezent , o scormonire in datele stocate anterior oarecum structurat dar nu personalizat.

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      bănuiesc că ai dreptate. cu atât mai mult e înfricoșătoare capacitatea de procesare, în mai puțin de o secundă, a datelor implicate

      0
      0
  2. Cata vreme nu ma cheama Julian Assange, putin imi pasa de ce face Google ori altcineva. Da, colecteaza date despre mine ca sa imi trimita reclame cat mai targetate la ce sunt si ce vreau… Altceva ce sa vrea o companie ca Google cu datele mele?! Sa-mi fure amanta, sa-mi sperie catelul, sa-mi scaneze planurile secrete ale casutei pt vrabii?!

    0
    0
    • știu ce zici, e firesc să gândim așa, că nu avem nimic de ascuns, dar e periculos pentru că intimitatea o luăm de bună într-o lume online care e construită tocmai pe nevoia ca totul să fie expus. Când nu plătești pentru ceva, tu ești produsul.
      Las aici și acest link http://www.wired.com/2013/06/why-i-have-nothing-to-hide-is-the-wrong-way-to-think-about-surveillance/

      0
      0
    • Păi într-o bună zi magazinele o să-ţi facă preţuri customizate după cum şi ce ai cheltuit până acum – dacă ştiu că ai obiceiul să cumperi gadgeturi foto, s-ar putea să-ţi facă preţuri ceva mai mari, că ştiu că nu te poţi abţine, nu?

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      Si acum e posibil ca vanzatoarele sa se uite la blugii tai de firma si sa-ti croiasca oferte si preturi pe masura 🙂

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      Păi fac deja de ceva vreme chestia asta: http://lifehacker.com/5973689/how-web-sites-vary-prices-based-on-your-information-and-what-you-can-do-about-it.

      Pentru Google e doar mai simplu :). Și, din păcate, pentru unii dintre noi (ăia care nu au „nimic de ascuns”), ceva mai complicat. De înțeles, adică.

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      Fac deja asta 🙂 Vezi emag de exemplu.

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      Sau mai mici! O alta varianta , mai simpla: a facut conexiunea cu calendarul hotelului de unde a extras datele cazarii si a afisat mailul care cuprindea si numele hotelului.

      0
      0
    • N-aş crede, alea sunt date confidenţiale.

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      Cuvantele”customizat” si „gadgeturi”apartin limbii romane ??Exista in DEX ?

      De ce va place sa „porcaiti” limba romana ?

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Uite exact asta era si mantalitatea celor care au lasat comunismul sa devina atat de feroce. Orice societate tinde spre dictatura daca membrii ei sunt indiferenti…

      0
      0
    • #14 Comentariu nou

      Uite ca esti in democratie si capitalism, asa ca feroce este doar spalarea ta pe creier si indoctrinarea/tampirea cu niste cuvinte si implicit sensuri pozitive sau negative.
      Ia mai intreaba daca era asa, si mai ales despre economie.dupa ce iti stergi mucii. Habar nu ai si vb a prostie, ori esti un frustrat libertin care-i plac droguri, cocalarie, injuraturi la tot pasul, manele peste tot, etc, asa cum este acum fara comunism, care app, vezi ca era Socialism, asa se numea si tara..din care mananci acum si care ti-a facut apartamentul in care stai, ca astia cu libertati boar au distrus!

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      Vrei să faci o afacere care ar putea afecta bursa? Hmmm… Poate crezi că nu ești atât de important??!?
      Ti-ai înșelat nevasta, nu ți-ai platit taxele? Ești șantajabil.
      Ai o boală de care nu vrei să afle nimeni? Ți-e rușine de orientarea ta sexuală sau poți fi linșat pentru că ești bi-sexual? De la Google și alții nu știi unde ajunge informația.

      0
      0
    • #16 Comentariu nou

      fiecare om are un secret ascuns de care ii este rusine… ai rabdare, fratele mai mare ti-l va afla curand si pe al tau

      0
      0
    • Daca Google de exemplu te cunoaste, pentru asta platesti direct. Cand te duci sa iei credit la o banca, banca stie cat esti de disperat, ce obiceiuri de cumparare ai, cat iti permiti, cat de des intarzii la plata facturilor sau a ratelor, daca iei decizii spontan sau analizezi. Daca profilul le spune ca pot sa iti faca o oferta la care tu sa pierzi 10.000 de euro pentru creditul pe 20 de ani pentru casuta de vrabii, vei primi oferta pentru ca banca stie de la Google ca sunt toate sansele sa o accepti. Ai fost „profilat”, platesti in plus. La fel la asigurari, iti stie profilul, iti da maxim ce stie ca vei inghiti. Pana si la cumpararea unui amarat de router: daca Google stie ca pentru tine 500lei nu valoreaza mai nimic, cand cauti vei gasi mai degraba routere scumpe, recomandari si reviewuri pentru lucruri scumpe. In orice negociere, sa stii profilul „adversarului” e un imens avantaj. Toate astea par povesti abstracte dar pe baza lor sute de milioane de victime platesc bani in plus lunar pt ca si-au pus datele pe tava.

      0
      0
  3. #18 Comentariu nou

    Skynet devine realitate. 🙂

    0
    0
  4. Săptămâna trecută am pățit exact același lucru, sursa fiind însă un email de la Booking. Altfel, n-aș fi îngrijorat, la bătrânețe Google va ști mai bine ca mine ce urmează să fac.

    0
    0
    • Probabil vei plati un abonament la un serviciu care care iti va comunica faptul ca daca te chiar duci in vacanta tocmai platita, ai sanse mari sa te imbolnavesti de o boala pentru care istoricul tau medical nu te considera imun. Na, somn usor!

      0
      0
  5. #21 Comentariu nou

    Sigur nu ai cautat pe google cazare la acel hotel in perioada respectiva? Ar fi mai simplu pentru ei 🙂

    0
    0
  6. De ce ți se pare scary? Dincolo de implicații – faptul că Google folosește datele din mailul tău pentru a-și face treaba mai bine – nu văd absolut nimic scary. Toată lumea îți citește e-mailul, toată lumea prelucrează datele, dar până acum doar Google încearcă să-ți ofere informații utile și să-ți îmbunătățească viața.

    Ideea e simplă: și agenția a trimis datele în format oarecum standardizat, una la mână. Doi la mână, când ai acceptat GMail, ai acceptat că Google îți va citi mailul pentru a-ți oferi un context mai bun în rețeaua lor de produse pe care le folosești – asta înseamnă ad-sense mai apropiat de ceea ce-ți dorești tu, de exemplu. Și e foarte ok, pentru mine de exemplu a fost de mare ajutor că Google știa la ce oră pleacă avionul.

    Google are putere mare de prelucrare dar nu sunt singurii. Dacă te plângi de Google, ar trebui să știi că Facebook știe ce faci în browser și dacă nu ai deschis un tab cu Facebook. Ei știu MULT mai multe despre tine, doar că nu-ți oferă nimic util la schimb.

    0
    0
    • Ştiu că tu eşti produsul când serviciul e gratuit, nu asta e problema. Şi ştiu că serviciile acestea strâng date, nu asta e problema. Ce mă miră şi mă surprinde este cât de profundă a ajuns minarea după date. Google a fost înfiinţată după principiul „don’t be evil”. Ia imaginează-ţi că ar vrea să fie evil cu toate datele pe care le deţine.

      0
      0
    • #26 Comentariu nou

      Pe mine faptul ca Google stie multe despre mine ma ajuta, si am sa dau doar un exemplu, extrem de practic si de relevant: primesc zilnic, cu aproximativ 10 minute inainte de a pleca spre serviciu, si apoi spre casa, informatiii despre traficul de pe traseul pe care il voi urma. Locuiesc in Olanda, si m-a salvat de la multe ore petrecute in trafic. Google Now stie ce stiri ma intereseaza, unde si cand ma intereseaza prognoza meteo, datele urmatorului zbor sau a urmatoarei rezervari (doar scanand e-mail-urile, recunoaste toate aceste date). Convenabil pentru mine, si nu consider asta un lucru periculos. Nu vad cum ar putea fi „evil”… Si intr-adevar, e valabil si pentru Facebook si alte corporatii… Sa nu uitam ca noi ne bucuram de munca lor, asta e pretul pe care il platim in schimbul serviciilor… Informatiile despre noi… Acum, daca esti destul de slab sa inghiti orice reclama pusa in fata ta de Google sau Facebook, e problema ta…

      0
      0
    • #27 Comentariu nou

      Pot fi „evil” daca incep sa foloseasca datele pe care le colecteaza si pentru altceva decat pentru a-ti servi reclame personalizate. De exemplu, pentru a influenta sau cenzura opinii, pentru a sustine un politician sau altul, pentru a manipula opinia publica, pentru a sustine un govern sau altul samd. Nu suntem atat de unici pe cat ne inchipuim, nici atat de complecsi sau imposibil de citit. Si-apoi, nu au nevoie sa te influenteze pe tine, cel ce stii cum sa te aperi. Au nevoie sa influenteze majoritatea si deja au un instrument extreme de puternic.

      0
      0
    • #28 Comentariu nou

      Cred ca aici e vorba de compromis. E literalmente imposibil sa nu ai amprenta digitala. A cripta individual sau a pune calus pe data mining inseamna a saraci un sistem intreg de tehnologia pe care o consideram astazi indispensabila.
      Evident ca exista si dezavantaje, ca deh, nimic nu e perfect. Si chiar daca ar parea asa perfid, prefer sa-mi fie mai frica de celelalte forme de manipulare unde se preda intoleranta ca abecedar, de antivaxeri si altele.
      Momentan lucruri de genul asta functioneaza doar contextual, bazate pe anumite „tipare”. De aici pana la a extrapola opinii si a le influenta e cale destul de lunga si sincer vorbind e mai simplu sa o faci cu cenzura de 2 lei.

      0
      0
    • Ce mi se pare mai scary e că oamenii își cumpără tot felul de monitoare de sănătate și firmele americane (Apple, Google) îți cunosc mult mai bine starea de sănătate decât ți-o cunoști tu. Și nu am încredere în niciuna din ele că nu-s evil.

      0
      0
    • #30 Comentariu nou

      Tocmai ce şi-a schimbat sloganul. Io zic că sunt deja evil.
      Un coleg de-al meu o avut un şoc profund când i-am arătat cum îţi păstrează google-ul traseul, şi-ţi zice când şi unde ai fost.

      0
      0
  7. #31 Comentariu nou

    Google scaneaza emailurile si asta e stiuta de mai toata lumea care nu foloseste @yahoo.com
    Legatura s-a realizat prin scanarea cautarilor tale pe google (e imposibil sa nu fi cautat hotelul pt imagini cu camere si imprejurimi) si niste keywords din emailul agentiei.
    Scary da, intruzivi da, insa ei sunt destul de ok ca iti ofera sa opresti toate serviciile de Location history, browser history, ad-uri personalizate and stuff.

    0
    0
  8. #32 Comentariu nou

    Din cate stiu eu, Google Now e cel care face toate astea, Google Now care poate fi oprit. Dar parca e mistocutz ca atunci cand iti faci o rezervare pe booking, primesti confirmarea pe mail, google sa-ti adauge acel eveniment in calendar automat. La fel e misto sa-ti reaminteasca din cand in cand „alo, boss, vezi ca ai factura aia de platit la oringi sau vdf”, plus multe alte informatii pe care Google Now poate sa ti le ofere.

    0
    0
    • Parcă vorbesc singur aici 🙂 Nu era nici o rezervare în nici un booking, era un pdf într-un atasament dintr-o conversatie despre o vacanta. Gizăs 🙂

      0
      0
    • #34 Comentariu nou

      Un atasament necriptat poate fi scanat, iar daca formatia e intr-un format recunoscut, o interpreteaza fix dupa formatul respectiv. Daca iti spunea doar datele si numarul voucherului intr-o conversatie „veti sta in hotelul XXX intre datele treispe decembrie, doispe ianuarie cu vaucerul 1234”, nu se prindea nimeni ce si cum.

      Daca le spui sa-ti trimita voucherul data viitoare ca zip/rar cu parola, nu-ti mai stie Google destinatia.

      0
      0
    • Salut Vlad,

      Ai incercat sa verifici si headerele email-ului ?
      E posibil ca informatia sa existe si in headers – pe langa pdf – si de acolo sa fi fost preluata.

      0
      0
    • Buna idee, dar nu.

      0
      0
  9. #37 Comentariu nou

    Este o chestie „comuna” ca telefonul, prin intermediul GoogleNow sa îmi aducă aminte ca am facturi de plătit … pentru ca am dat click acolo spunând ca accept sa ii dau acces total la mesaje, e-mail etc.

    … este chiar util … daca dai deoparte „teoria conspiratiei” si iti dai seama ca, serviciul fiind gratuit, tu esti marfa si ei nu au nici o intentie de a-si diminua veniturile facandu-ti „rau”.

    0
    0
    • #38 Comentariu nou

      Si daca intr-o zi vor pune la dispozitia serviciilor de tot felul aceste date, bineinteles nu in ideea de a-ti face rau, dar pentru ca asa „trebuie”? E bine?

      0
      0
  10. Am scris despre citirea facturilor din Gmail, tehnologia a fost făcută publică anul trecut, prin octombrie. Nici eu nu știam că le interpretează atât de bine, dar se pare că da. pe de altă parte mi s-a părut util, nu scary. Dar depinde ce facturi ai în inbox 😀

    0
    0
  11. #40 Comentariu nou

    Și dacă foloseai Yahoo Mail?

    0
    0
    • #41 Comentariu nou

      Daca folosesti yahoo se colecteaza fix aceleasi date, doar ca tu nu primesti nimic la schimb 🙂

      0
      0
  12. #42 Comentariu nou

    Vlad…. Asa cum zicea cineva aici atâta vreme cât nu fac ceva rău chiar e ok ca îmi face căutări în locul meu. Mai rău e cu acele cookies.. De ex dacă cauți pe un site al unei agenții aviatice un preț și nu cumperi din prima poți sa vezi ca a doua zi prețul a crescut. Însă dacă faci aceeași căutare de pe un al IP surpriza… Încă mai este prețul inițial…. Si culmea diferența e consistentă

    0
    0
  13. Lasa ca mai dau si kix. A fost o vreme in care ceream oferte de la diverse agentii si ajunsesem sa-mi fie ocupat calendarul (da, le adauga si in calendar) cu 2 luni de vacanta hotarata de google 🙂

    0
    0
  14. M-am gândit și eu ca nu prea am nimic de ascuns. Și totuși, dacă întru în politică și devin puțin incomod pentru cineva care poate lua informațiile de la Google? Nu trebuie să fie ilegal, ci doar ceva care e suficient de stânjenitor dacă e făcut public. Nu devine asta o cale de șantaj?

    0
    0
  15. Stiu de tehnologia asta de ceva vreme si mi se pare foarte utila. Daca folosesti Inbox primesti chiar cu o zi inainte sa plecare datele zborului si detaliile de rezervare.

    Ti se pare scary? Nu ai activat location history sa vezi cum stie google pe unde te-ai plimbat toata luna, aratandu-ti chiar traseul pe harta?

    0
    0
    • #47 Comentariu nou

      Se poate dezactiva in aparenta (el tot scaneaza doar ca nu-ti mai arata rezultatele). Eu cred ca google si cam oricine face aplicatii mobile colecteaza date intr-o veselie (fara ca noi sa stim). Sa nu uitam ca o firma de antivirus ruseasca (Kaspersky mai exact) a facut public faptul ca toate HDD-urile produse de companii americane (in US, China, Taiwan, sau alte fabrici din lume pe care le detin) aveau implementat in firmware (deci nu putea fi inlaturat fara a defecta ireparabil hardul) un trojan care scana si transmitea datele catre terte agentii/persoane. http://www.theregister.co.uk/2015/02/17/kaspersky_labs_equation_group/ Ma mai sperie si „internet of things” (adica pana si frigiderul va avea un IP). Practic, daca ajungi un lider al unei revolte (sa zicem) – una indreptatita pentru drepturile tale sau a comunitatii in care traesti, agentiile guvernamentale vor putea sa iti bage pumnul in gura inainte sa apuci sa iti achizitionezi o portavoce. Don’t be evil e doar un slogan, ne indreptam spre control absolut si nici nu realizam. Ca noi n-avem nimic de ascuns. Ce gluma buna !

      0
      0
  16. #48 Comentariu nou

    Un tip a fost selectat de Google pentru interviu in baza cautarilor facute pe motorul de cautare, si probabil a „profilului” facut in timp. Pvestea e aici: https://thehustle.co/the-secret-google-interview-that-landed-me-a-job

    0
    0
    • Povestea aia e bullshit. Nici măcar nu are sens să stau să-ți explic cât de publicity-stunt e povestea aia. E un fel de Ghiță ciobanul.

      0
      0
    • #50 Comentariu nou

      Din partea cuiva care lucreaza la Google: este una din metodele de recrutare, si exista nu unul, ci mai multe persoane care au ajuns sa lucreze la Google pe calea respectiva.

      Te rog mult: nu mai vorbi de sus cu atata convingere cand nu ai nicio dovada in afara propriei intuitii.

      Sfatul asta il am pentru toti cei care practica sportul national al datului cu parerea.

      Nu ma intelge gresit: E okay sa iti dai cu parerea atata timp cat exprimi faptul ca e o opinie subiectiva: „Eu cred ca…”, etc. si nu e okay sa emiti judecari de valoare nefondate.

      0
      0
  17. Mie mi se pare amuzant faptul ca un numar insemnat de oameni nici macar nu clipesc atunci cand zic „nu e nici o problema daca o megacorporatie se uita prin datele mele private, imi face viata mai buna” (serios, ASTA iti face viata mai buna?), dar daca o face guvernul SUA (zice guvernul ca „pentru a descoperi si urmari eventuali teroristi”) sau orice alt guvern, sar multi in sus cu „dreptul la viata privata, incalcarea drepturilor omului etc.”.

    Oare de cate ori sunt aceiasi oameni?

    0
    0
    • #52 Comentariu nou

      Probabil pentru ca la guvern/agentii nu exista posibilitatea de „opt-out”. Poti alege sa folosesti sau nu produsele Google, Apple etc. Nu prea poti „alege” sa nu fii urmarit de un guvern decat daca reusesti cumva sa nu ai acte de identitate, sa te strecori intr-un avion fara sa treci de check-in, sa conduci un autoturism neinmatriculat, sa nu ai niciun fel de asigurare medicala samd. E posibil, dar nu vei avea cea mai comoda viata daca alegi sa traiesti „off the grid”.

      0
      0
    • #53 Comentariu nou

      Pentru ca la guverne nu exista posibilitatea de „opt-out”. Poti alege sa nu folosesti produsele Google, Apple, Facebook, dar e mai greu sa nu ai niciun act de identitate, nicio asigurare medicala, sa conduci o masina neinmatriculata, sa te strecori intr-un avion fara sa treci prin check-in samd. Sigur, poti trai „off the grid”, insa va fi foarte dificil si, in afara de cazul in care chiar vrei sa faci asta, nu merita efortul.

      In plus, un guvern care are acces la date de genul asta (nu vorbim de cele pe care deja le furnizezi pentru asigurari medicale, permis de conducere samd), adica la opinii politice, retea de prieteni, obiceiuri de consum, trasee zilnice, informatii transmise pe email etc., poate actiona represiv asupra celor care nu-i convin, chiar daca respectivii nu incalca legea.

      Mai rau, din cauza ca, la agentiile de stat, politicile de securitate si confidentialitate nu sunt intotdeauna la zi, pentru ca bazele de date nu sunt suficient de bine protejate, pentru ca uneori responsabilii IT sunt lenesi si nu-si bat capul (si multe alte motive), informatia respectiva poate fi accesata si de prietenul gelos care vrea sa se razbune pe fosta prietena, si de cineva care vrea sa santajeze un vecin, si de eventualii hackeri care isi doresc o baza de date confidentiale ce pot fi folosite in scopuri nu tocmai prietenoase. Ai fi uimit sa citesti, de exemplu, cat de problematice sunt centralele nucleare din punct de vedere al securitatii informatice. Da, centralele nucleare, alea care pot face poc si distruge o arie destul de serioasa in jur. Stiu, nu sunt guverne, dar e vorba de cat de usor se poate ajunge la situatii neplacute atunci cand informatii confidentiale ajung in mainile cui nu trebuie.

      0
      0
  18. #54 Comentariu nou

    Pe mine ma amuza inca teribil halul in care site-urile astea se chinuie sa-mi ghiceasca dorintele si de fapt nu reusesc. Gen, youtube care-mi baga reclame la produse antiacnee daca ascult hip hop, la cursuri de engleza desi citesc carti intregi pe net in engleza, reclame la produse pentru copii doar pt ca-s femeie in jur de 35 de ani (dar nu ma intereseaza), de curand imi aparea tot pe youtube o reclama la cursuri de ebraica… zic de unde si pana unde..singura explicatie este ca m-am uitat la niste stand up comedy cu comedianti de origine evreiasca… in rest nu vad de unde ideea asta nastrusnica.
    Pe de alta parte, am 2 exemple recente in care chiar mi-au sugerat niste solutii super pe niste subiecte care ma interesau, solutii la care nu ma gandisem, gen, am facut cautari de apartamente in zona in care stau si mi-au sugerat oferte de case la mica distanta de zona in care cautasem, dar la preturi foarte convenabile.
    Inca o chestie, am impresia ca inclusiv institutii de stat sunt mana in mana cu astia, imi apare pe facebook fix din ziua in care s-a implinit termenul pentru naturalizare in statul in care ma aflu o reclama fix la asa ceva, sa-mi fac demersurile de naturalizare… (au data la care m-am mutat, clar) si alta la oferte de job in supraveghere informatica…tot legate de structuri ale statului..
    Faza e ca ei ne pot sti trecutul, cateva preferinte si intentii dar atat. Nu pot ghici ce am de gand sa fac in continuare ;). Si aici li s-a terminat puterea. Doar sa se-apuce sa-mi scaneze creierul..

    0
    0
    • #55 Comentariu nou

      Ai fi uimita sa afli ca iti pot ghici oarecum si intentiile. Tehnologia evolueaza, informatiile despre activitatile tale pot fi stocate si citite din ce in ce mai ieftin si mai rapid. Interpretarea datelor se face pe baza de datele precedente, profil si probabilitati, evident ca nu vor estima corect de fiecare data care e intentia. Insa nici nu vor asta deocamdata.

      Sigur, dau chix de multe ori. Acum. Pe masura ce vor avea acces la o baza de date din ce in ce mai vasta (nu neaparat datele tale personale), vor putea ghici din ce in ce mai exact ce anume ti-ai putea dori, ce ai avea nevoie si cand.

      0
      0
  19. Deci google stie ce ai facut asta vara… 🙂

    0
    0
  20. #58 Comentariu nou

    Da, g-mail in particular fiind al Google e ceva mai transparent pentru ei.

    0
    0
  21. #59 Comentariu nou

    E trist cati dintre cei de aici, si, probabil, cati in general, sunt foarte ok ca o companie sa stie totul despre ei atata timp cat li se da si lor ceva inapoi sau considera ca e util ca google sa stie totul despre ei. Dupa mine, companiile nu sunt prietenii nostri, nu asta e scopul lor, Scopul lor e sa faca bani din tine. Multi stiu treaba asta si, totusi, ajuata compania si ii dau toate datele de care are nevoie. Mie, cel putin, mi se par inspaimantatoare cuvintele „da’ ce are, n-am nimic de ascuns”. In fine, ca sa inchei. Se poate dezactiva „cuplarea” mail-google calendar, se poate bloca localizarea, sunt metode. Stiu, probabil colecteaza oricum, da’ parca ma simt mai bine cand le fac viata grea cu blocarea cookie-urilor, cu programe gen disconnect s.a.m.d. Mai mult, se pot folosi mai multe browsere, mai multe mailuri, nu trebuie sa stati logati toata ziua ptr ca asa e mai comod. E trist ca stiu totul despre noi ptr ca asa ne este mai comod.

    0
    0
  22. #60 Comentariu nou

    Problema e alta: daca postasul meu se uita de unde primesc eu scrisori ca sa vada ce pliante publicitare sa-mi puna in cutie e relativ ok. Daca deschide scrisorile ca sa vada ce scrie bunica si ce medicamente foloseste ca s-o abordeze direct nu mai e ok. Si nu, nu e in regula sa-i cer agentiei sa paroleze fisierul, dupa cum nu e ok sa-mi invelesc scrisorile in doua role de banda adeziva.

    Asta e violarea corespondentei, pur si simplu, nu analiza ei in vederea vanzarii de publicitate.

    0
    0
    • #61 Comentariu nou

      Google nu-ti „citeste” emailurile. Scaneaza dupa cuvinte cheie, foloseste cautarile pe care le-ai facut pentru a-ti servi reclame dupa produse similar samd.

      Cat despre parolarea fisierului… asa-i rau, asa nu-i bine. Daca vrei sa folosesti un produs caruia ii stii conditiile de utilizare si totusi vrei sa te protejezi, atunci incerci sa folosesti metode adecvate, gen criptarea emailurilor/atasamentelor. Sau folosesti produsul adecvat. Nu inteleg: stii termenii de utilizare, ti se spune cum poti sa te aperi de anumite chestii ce nu-ti convin, insa tu vrei ca acea companie sa-si schimbe abordarea care-i aduce bani doar pentru ca tu nu vrei sa te obosesti sa iti schimbi obiceiurile?

      0
      0
    • #62 Comentariu nou

      Nu citeste, scaneaza dupa cuvinte cheie. Pai nah, cam asta e cititul, scanatul cuvintelor 🙂

      Mai mult, chestia cu ‘asa sunt termenii de utilizare’, tu crezi ca termenii aia nu trebuie sa fie conformi cu legea? Daca in termenii de utilizare de la VF ar scrie ca ei iti pot inregistra convorbirile, crezi ca asta ar face inregistrarea legala? Hai sa fim seriosi

      0
      0
  23. #63 Comentariu nou

    in afara de voucherele de cazare, Google mai face asa si cu biletele de avion.
    le pune fain frumos in calendar, daca prima data cind ti-a propus asta ai acceptat.

    problema este ca imi pune in calendar si biletele altor persoane, care imi trimit prin email biletul lor.

    o sa stie destul de multe google..
    si o sa faca multe…

    de ceva vreme cele mai precise rapoarte despre piata, bursa, preturi, evolutii, sunt preluate de la google
    mai nou Google index este mult mai bun decat goldman, jp morgan, moodies, …
    iti poate estima imediat influenta pe care seceta prelungita din america de sud o s-o aiba asupta culturii de cafea si o sa-ti dea si o estimare de pret la bursa pentru vara viitoare

    cred ca google, sau un soft cu acces direct in serverele google, o sa devina prima fiinta artificiala inteligenta

    0
    0
  24. #64 Comentariu nou

    Acelasi lucru se intampla daca ai rezervare de bilet de avion, confirmare venita in gmail. Vei pe vedem pe Google Maps in dreptul aeroportului de plecare / sosire data si ora zborului.

    Si da, este ingrijorator cum oamenii dau date personale pe tava marilor corporatii americane.

    Locuiesc in Germania si oamenii aici sunt foarte paranoici cu chestia asta, de ex. Street View nu este asa dezvoltat aici (multe strazi nemapate) din motive de privacy.
    De asemenea se vorbeste despre o lege care sa oblige Facebook, Google etc. sa proceseze datele europenilor in Europa si sa nu le mai „exporte” in US, unde pot fi usor accesate de NSA. Din pacate vad ca stirea nu a ajuns pe marile canale media (marea majoritate US si UK, de unde se inspira si media romaneasca).

    0
    0
  25. #65 Comentariu nou

    Eu primesc facturi in format pdf de la lumina, internet etc pe adresa de gmail si google now imi reaminteste cu o zi inainte ca trebuie sa le platesc (culmea numai la utilitatile la care nu am direct debit – e precizat in pdf).
    La fel cu rezervarile de avion, hotel, pachete de la amazon etc, imi reaminteste cu citeva zile inainte.

    0
    0
  26. #66 Comentariu nou

    Daca sinteti mocofani si folositi telefoane cu Android – asa va trebuie. Ce, chiar credeati ca e gratis???
    Si in plus mai si asociati conturi de Gmail si stati cu ele logged-in tot timpul, dupa care va plangeti ca n-aveti privacy… Prostia se plateste, v-o cereti singuri…

    0
    0
  27. La o adică se poate dezactiva înregistrarea istoricului păstrat de serviciile Google, se limitează accesul la localizare pe mobil etc., etc. În opţiunile privind activitatea din setările contului se poate face orice.

    0
    0
  28. #70 Comentariu nou

    O chestie si mai interesanta este ca fiul meu se uita pe tableta la desene(este setat doar appstore-ul pt a da jos aplicatii mentionezi mailuri nu. Ma mai uitam si eu la cateva videoclipuri rock) vin la lucru ne folosind mailul personal doar cel de serviciului adica nimic personal la lucru..mai intram pe youtube fara login sa ascult aceleasi piese care le ascultam acasa si…surpriza… In lista apar si desenele la care se uita fiul meu ;). Acum ori se intampla treaba ca am adus ofata tableta la servici sau ori se uita la „link-urile” youtube la vare m-am uitat si de pe tableta si „isi da seama” ca e vb de mine nu stiu dar e ciudat

    0
    0
  29. Dacă te întreb ce-ai pe telefon și tu răspunzi cu ”Android” ai un răspuns mult mai simplu și mai la îndemînă decît cel oferit de articolul tău.

    0
    0
  30. #72 Comentariu nou

    Arunca telefonul, laptopul si orice ai electronic, inclusiv pasaportul – daca este model nou, biometric. Pune-ti o gluga in cap si baga-te intr-o pesterea care nu se viziteaza. Asa nu te mai monitorizeaza nimeni! Toti ametitii care nu valoreaza doi bani dar se cred importanti viseaza ca sunt monitorizati, ca li se asculta telefoanele, ca e o mare conspiratie mondiala care nu are altceva de facut decat sa ii urmareasca si sa le vada pozele cu amanta.

    Dragilor, pentru Google, Facebook sau orice alta companie de IT care stie despre noi mai multe decat stim chiar noi insine, nu suntem altceva decat 1 cent castigat de la alte companii care ne vand ciocolata, cafea, pantofi sau detergent… Nu-i pasa lui Google unde ne ducem si nici ce facem; conteaza doar sa castige 1 cent daca ne ducem aproape de un loc in care o alta companie vinde ceva. Nu e nicio conspiratie; este doar o afacere.

    0
    0
    • #73 Comentariu nou

      ” Nu-i pasa lui Google unde ne ducem si nici ce facem” – Inca.

      Pe de alta parte, poate ca-i pasa cuiva de la Google ce facem, in anumite situatii, si tu n-ai nici o siguranta ca o entitate private nu abuzeaza de superputerile ei dobandite, ahem, in moduri destul de ciudatele.

      0
      0
  31. #74 Comentariu nou

    Daca nu aveti nimic de ascuns si sunteti atat de relaxati, nu mai inchideti usa cand intrati in casa, lasati-o asa la perete, inclusiv pe aia de la baie, cand va faceti dus. Sau usa dormitorului, in momente de tandrete la dublu. Sau la simplu. De asemenea, rugati si medicul sa lase usa deschisa in timpul consultatiei. Ignorantilor.

    0
    0
  32. Ii mai spun socrului din cand in cand ca singura modalitate de a ramane „anonim” este sa se mute la tara, sa renunte la internet si telefon mobil si sa-si vada de gradina. Orice prezenta online este inregistrata intr-un fel sau altul, important e daca te deranjeaza (ai de ascuns ceva) acest lucru sau nu. Personal nu sunt deranjat sa primesc reclame si informatii cu referire doar la ceea ce ma intereseaza si nu la chiloti de babe cand eu sunt interesat de cauciucuri de iarna.

    0
    0
  33. #76 Comentariu nou

    Vlad, eu acum doi ani am patit ceva si mai si: trebuia sa merg dupa un client la aeroport si fiindca corespondasem cu el cu ceva saptamani in urma, deja Google Now imi afisa in widget pe telefon ca trebuie sa il ridic de la ora X pe Y de la aeroportul Z. Era un reminder cu 48 de ore inainte.

    Ei, cand sa vina ziua cu pricina inainte cu 4 ore mi-a venit alta notificare: sezi bland, nu porni inca, are 40 de minute intarziere avionul.

    Ce ziceti de asta? Cumva Google impacheteaza situatiile astea ca ar fi in avantajul tau. Insa da, se si folosesc de asta in avantajul lor.

    0
    0
  34. De nu folosesti si o adresa de mail din domeniul tau (petreanu.ro) ?
    Pentru a naviga anonim pe net recomand browserul TOR.

    0
    0
  35. Cand vom avea un CIP implantat, da, se va putea sti chiar si ce gandim.
    Vedeti asta: https://www.youtube.com/watch?v=kyvIzuOyOtc

    0
    0
  36. Băieţi, când chestia asta o să capete conştiinţă de sine, we’ll be sooo fucked.

    0
    0
  37. #81 Comentariu nou

    Ai dat la vreo aplicatie google pe smartphone accept la accesul la date de genul e-mail? Daca ai dat Google nu e vinovat ca ti-a citit mailul ci tu ca i-ai dat voie.

    0
    0
  38. #82 Comentariu nou

    Cateva chestii random:

    1) Tehnologia te ajuta sa nu mai gandesti cu capul tau (pe vremuri, obisnuiam sa memorez harta cand ajungeam intr-un oras nou si apoi ma descurcam singur). Serios, o sa fim atat de dependenti incat daca are loc o explozie solara si se prajeste electronica, o sa supravietuiasca doar populatia de la tara. Noi astia n-o sa stim ce sa facem.

    2) Este scary pentru ca te obisnuiesti cu ideea. O sa inghitim chestii si mai naspa in timp relativ scurt si o sa ni sa para normal, si in caz contrar tot nu o sa avem ce face pentru ca informatia despre noi o vor lua de la ceilalti.

    3) Tehnologia omoara slujbe. Softul si robotii vor produce mai multi bani, dar banii aia vor ajunge in mai putine maini.

    4) In fine, lucrurile se vor schimba atat de repede, incat majoritatea nu se va mai adapta. Timpul liber pentru a te gandi si contempla va fi un lux… Ne vor tine creierul ocupat cu ceva inutil (adica inutil pe termen lung si nu in sensul de a te face o persoana mai buna).

    0
    0
  39. #83 Comentariu nou

    Nu e vorba aici de cei zece intelepti din miezul pamantului care centralizeaza toate datele planetei, ci sunt niste scripturi destepte a caror rol este de a face conexiuni intre preferintele tale si publicitate. Sunt scripturi, programe, nu persoane care noteaza in carnetel ca lui X ii plac sosetele galbene cu o dunga rosie. In mare parte e vorba de informatie volatila, care se pierde dupa ce si-a facut datoria, adica dupa ce a agatat publicitate. E adevarat ca din asta se pot extrage niste grafice frumoase, care ne arata ca X% din totalul de utilizatori prefera apa plata cu lamaie, dar nimeni nu sta sa ia bob cu bob. E ca si cum ai detine 8 tone de grau; desi sunt alte tale nu poti spune cum arata fiecare bob individual, nu poti spune ca bobul nr. 3.947.9843.786… e tesit pe partea dreapta. Asa ca sa nu ne frichinim degeaba. Informatia care se poate genera astazi e imensa, n-ar ajunge trei planete sa o contabilizeze.

    0
    0
  40. Este normal.
    Dar daca nu vrei sa mai fi urmarit mai debifeaza din setarile de ce tin de Informațiile personale și confidențialitatea din Google la
    https://www.google.com/settings/dashboard?hl=ro

    0
    0
  41. #85 Comentariu nou

    In mediul academic se folosesc de ani de zile programe care iti aranjeaza bibliografia. Aceste programe extrag dintr-un fisier pdf date de identificare ale articolului: nume jurnal, volum, data, numarul de pagini, autori, abstractul articolului si altele. Google pur si simplu utilizeaza acest tip de soft.

    0
    0
  42. #86 Comentariu nou

    „Startpage” nu adună informațiile despre cei care caută. Uneori nu merge așa bine precum google, de exemplu la căutarea imaginilor.

    https://eu.startpage.com

    0
    0
  43. #87 Comentariu nou

    Chestia asta se cheamă „Location Update” !
    Adică când deschideţi telefonul, acesta porneşte GPS-ul şi raportează coordonatele la serverele google…. Restul e doar chestie de corelare…
    Cât despre „big brother”… Dacă firma are sediul în Silicon Valley se supune automat legislaţiei din California ce cere ca toată informaţia digitală să fie stocată minim 2 ani… (are legătură cu Patriot Act)
    Un alt aspect – Google (şi nu numai,dar Google e cel mai agresiv!) folosesc o grămadă mare de roboţei(scripturi, mici progrămele) ce scanează non-stop web-ul fie după site-uri noi fie după actualizări pe site-urile vechi… informaţia e stocată pe servere(fie în formă brută, fie sub formă de link-uri) şi e folosită în partea de corelaţii – aşa vă afişează detaliile despre hoteluri, restaurante…
    „Scanarea mailurilor” dincolo de legende, se face în regulat şi în mod automat(mici scripturi, add-onuri, etc) la orice provider de e-mail, în special pentru customizarea serviciilor de reclamă… Există şi scanare pe raţiuni de securitate doar că e punctuală…. fie prin sondaj, fie pe listă(apari pe ceva liste la NSA, DI, DOA, etc) Nu e sistematică şi nici generalizată pe simplu motiv de resurse… e prea costisitoare!

    0
    0
  44. #88 Comentariu nou

    DECI NE URMĂRESC EXTRATEREȘTRI 🙂 🙂 🙂

    0
    0
  45. #89 Comentariu nou

    Asta nu-i nimic!
    In vacanta aveam in calendar rezervarile de la hoteluri, cu date & stuffs, biletele de avion, inclusiv codul QR de la check-in si codul de bare de la voucherele de intrare intr-un muzeu unde cumparasem biletele in avans! Toate direct din mail, fara sa fi sincronizat calendarul. Am cautat cu Now sa vad ce trenuri sunt intre doua orase, a prins ideea si data urmatoare imi afisa direct informatii pentru transportul in comun ca default, in loc de ruta de condus.
    Insa, recunosc, nu ma sperie deloc! Din contra, mi s-a parut superutil. Au datele mele? So what? In schimb am o problema cu faimoasa lege Big Brother, pentru simplul motiv ca datele sunt gestionate de romani! Google mi se pare infinit mai credibil decat sri!

    0
    0
  46. #90 Comentariu nou

    Cred ca esti putin in urma cu tehnologia. De vreo 8-9 ani exista un sistem inteligent de citire automata a „corespondentelor” tocmai pentru scopul asta: sa te ajute sa-ti faci un itinerariu. https://www.tripit.com/uhp/autoimport .Vad comentarii cam deplasate legate de roboti altele. https://www.tripit.com/press/awards-mobile-mobile-app-online-travel-trip-organizer-tripit-webbys-company-announcements/tripit

    0
    0
  47. Parerea mea este una destul de simpla, evoluam catre o civilizatie planetara. Probabil in momentul in care vom ajunge acolo, nu va mai exista nici un fel de problema cu „privacy”-ul sau de fapt nu a mai exista viata privata. Exista camere video de supraveghere pe strazi, exista la americani un istoric in care sunt mentionate foarte clar intarzierile de plata a facturilor sau situatia ta financiara, exista cartile de credit pe care ti banii si probabil fiscul la un moment dat va avea acess. Evolutia este destul de clara spre open word, unde se va sti clar care este rolul unui membru in societate.

    Sclavi oricum suntem si in momentul de fata, chiar daca nu stie o corporatie de amanta ta, fi sigur ca iti ia banii si cand inchiriezi hotelul, si cand o plimbi cu masina si platesti acize la benzina, si pe orice altceva. Probabil peste 40 de ani, cand nu vor mai exista decat masini care se conduc singure, va exista 1 sau 2 corporatii care le vor controla si vor sti foarte clar unde mergi, cand, la ce ora, tot. Uber e doar inceputul unei revolutii si chiar daca suntem reticenti la schimbare lucrurile astea oricum se vor intampla. Exista o groaza de specialisti care se intreba daca asta insemana mai bine sau mai rau. Probabil o sa fie interesant cand vor trece de singularity point, si Google lucreaza intens la asta. Cititi cartile sau interviurile cu Ray Kurzweil.

    0
    0
  48. #92 Comentariu nou

    Vlad, daca ti se pare creepy dezactiveaza astfel de servicii in pagina de settings: https://myaccount.google.com/privacy

    Mie mi se pare ok, dar na, fiecare cu nevoile si temerile sale. Majoritatea serviciilor online colecteaza date din diverse motive (nu doar advertising), prefer ca macar o parte din date sa se intoarca la mine intr-o forma utila.

    0
    0
  49. #93 Comentariu nou

    Google nu stie nimic despre mine, pentru ca nu utilizez chrom, gmail, google maps sau android. Le dau datele mele altora care nu sunt nici ei usa de biserica, dar macar nu traiesc numai din asta.

    0
    0
  50. #94 Comentariu nou

    Nu e nimic ciudat in asta. Sunt doar unelte care te ajuta pe tine (si ca rasplata pentru ei, ii ajuta sa iti vanda mai bine produse daca esti destul de naiv incat sa cumperi pe baza de reclame). Spre ex: google imi citeste mail-ul de confirmare de la compania aeriana cand imi cumpar bilet si imi pune automat in google plus programul. Am din timp toate atractiile cu locurile unde zbor in google plus. In plus imi calculeaza pe acolo mereu rutele, si imi face colaje cu locurile unde am fost si traseul pe care l-am urmat si pozele pe care le-am facut care se incarca automat in goole photos. In plus agenda tel e sincronizata cu google astfel incat daca sun spre ex firma de pizza imi apare direct numele firmei respective, desi nu am salvat eu nr in agenda.

    0
    0
  51. #95 Comentariu nou

    De fapt Google a verificat atasamentele acelui mail, a vazut un atasament cu un format pe care a stiut sa il citeasca (in engleza, cu numele hotelului complet si perioada intr-un format de data comun) si ti-a adaugat informatia in Google Maps si mai stiu eu pe unde.
    Mi s-a intamplat si mie sa-mi identifice bilete de avion, tot din atasament, dar nu tine cont pentru cine sunt biletele. Luasem pentru ai mei si ma anunta Google Now ca imi decoleaza avionul.
    In mail putea sa scrie orice, de la retetele bunicii la review-ul ultimei carti cu Christian Grey.

    0
    0
  52. #96 Comentariu nou

    Iti pot confirma ca google scaneaza toate mailurile de pe gmail si salveaza datele importante. Eu personal am renuntat la gmail din aceasta cauza.

    0
    0
  53. #97 Comentariu nou

    e si o aplicatie care integreaza toate datele. se numeste…SKYNET. o sa auzim de ea in curand…

    0
    0
  54. #98 Comentariu nou

    Imagineaza-ti ca stie si barfele altora despre tine :))))

    0
    0
  55. #99 Comentariu nou

    Bătrâne,

    Tu ai făcut rezervarea printr-o agenție. Agenția este un plasator de pachete prestabilite. Sejururile au date fixe, pe tot sezonul, prin urmare, dacă tu ai dat un search pe 19 august și te-a găsit acolo, te-a luat în considerare ca fiind cazat acolo (era cumva un all inclusive? că dacă era, sigur nu puteai fi în respectiva incintă decât cu cazare) în tot intervalul dintre o sâmbătă și cealaltă. Adică 15-22.
    Bine, nu e chiar treaba Google să-ți aducă ție aminte că mai ai doar trei zile de stat în vacanță, nici să țină minte că te-a văzut acolo.

    Anul trecut, când m-am întors din Germania, am ales varianta turistică – prin Dresda și Cracovia. Nu aveam roaming pe cartela germană. Așa că la trecerea în Polonia am închis smartphone-ul și l-am redeschis în România, unde i-am pus cartela unui operator local. După câteva zile, cineva mi-a spus despre aplicația de tracking a Google, și am verificat-o. Am avut surpriza să văd că Google știuse exact traseul parcurs de mine de la Dresda până la Oravița, prin Polonia, Slovacia și Ungaria, via Oradea. Telefonul mi-era, repet, închis.

    Când, după două luni, mi s- astricat smartphone-ul, nu l-am mai reparat și am renunțat să-mi mai cumpăr unul.

    Cu drag,

    Cristian

    0
    0
  56. #100 Comentariu nou

    Ce bine ar fi daca oamenii ar fi mai atenti la ce se intampla in jurul lor si mai ales daca ar incerca sa cunoasca putin mai bine tehnologia din jurul lor.
    Nu o spun privind de sus, ci doar ca o parere personala.
    Tot timpul exista alternative mai bune, la cativa pasi distanta.

    Google nu este singurul motor de cautare existent ( vezi ddg.gg ), GMail nu este singurul email existent, telefoanele mobile nu trebuie sa fie neaparat cu Android sau iOS ca sa fie „smart”, iar Chrome nu e singurul browser existent (vezi Firefox cu extensii gen AdBlock Plus, Ghostery, etc).

    Principiul de baza este cel clasic de a evita sa ai toate ouale in acelasi cos. Private browsing ajuta intr-o oarecare masura, desi nu foarte mult. In rest, ideea e sa nu stai conectat in toate directiile posibile cu toate conturile posibile si mai ales sa eviti sa iti transpui chiar toata viata online.

    0
    0
  57. #101 Comentariu nou

    asta ca asta, dar ginditi-va daca unul mai…istet …pune mana pe informatiile tuturor…adica…in perioada cind stie ca esti plecat in concediu iti sparge casa, sau, in week-end-ul in care pleci la munte si nu ai semnal la telefon iti goleste conturile, si tot asa…..? e destul de periculos……

    0
    0
  58. #102 Comentariu nou

    problema nu e la google ci la cei care sunt „owner” adica la patronul companiei si la cat de „normal” si „corect” este…..cu timpul te mai si dilesti….

    0
    0
  59. #103 Comentariu nou

    Google urmareste si ceea ce scrii la tastatura. Am urmarit atent acest lucru. De exemplu, lucrez la un document, si imi caut termenii pe google translate. Sa zicem ca un cuvant va tot aparea in diverse fraze (sa zicem cuvant „contract”), pe care eu aleg sa il scriu in document altfel decat imi propune google translate (pe google translate apare „contract”, eu scriu in documentul Word „agreement”), insa ne-facand nicio schimbare pe pagina cu google translate.
    Dupa o vreme google translate invata si imi propune fix cuvantul pe care il folosesc eu in document. Si asta se intampla super frecvent, este imposibil sa fie o simpla coincidenta. Cu o varietate de termeni, nu doar cu cel dat spre exemplu.

    0
    0
  60. #104 Comentariu nou

    exista oameni care nu sunt interesati decat daca altii le fac lor rau….paranoia e un termen mare insa e logic sa fie asa, care e problema??? daca vei face numai bine in viata ta, acest tip de detectiv nu iti va da in cap niciodata

    cu alte cuvinte, DU-te la munca si concentreaza-te pe lucruri care iti fac bine, nu pe ochii celor care te privesc

    nu esti nici mai interesant ca altii, nici mai putin interesant

    faci parte din sistem si trebuie sa fii de acord cu asta, din moment ce folosesti tehnologia actuala

    nu iti pierde vremea, FA LUCRURI MARI, de care sa fii mandru!

    0
    0