Civilizația apei calde

"Unii dintre copiii care vin la această școală au (aici) unica posibilitate de a se spăla cu apă caldă"

„Pune-ți picioarele în apă rece și învață!” N-am înțeles niciodată acest îndemn (ca să n-adormi? ca să stai locului?) care m-a urmărit toată adolescența și toată studenția, dar mărturisesc că m-a bătut gândul să-ncerc într-o sesiune de iarnă în care examenul de Matematici Speciale părea să se transforme și în ultimul pe care urma să-l mai susțin la Politehnică. Studenții politehniști erau (încă mai sunt?) gata de multe eroisme ca să treacă în anul următor, așa că un lighean cu apă rece n-ar fi fost chiar de neconceput dacă asta ar fi sporit șansele la examen.

Totuși, pe-atunci iarna era atât de frig mereu, peste tot – în amfiteatre, în clase, în autobuze, acasă – încât zău dacă mai era nevoie și de apă rece ca să rămâi treaz, cu instinctul de supraviețuire zbârnâind, alarmat de riscul permanent al hipotermiei. N-aveai nevoie de lighean, era suficient să-ți scoți ciorapii de lână.

Au trecut niște decenii de-atunci și, cumva, ar fi trebuit ca frigul în case și-n clase și apa caldă, rece, să nu mai fie o problemă în această țară, nu? Ar fi fost doar o chestiune de progres elementar, un mic atribut în definirea minimală a calității vieții, adică să fie căldură și apă caldă curentă în apartamente și în școli, de pildă, nu credeți? Doar că, iată, apa caldă curentă încă e un lux în atât de multe locuri din România încât nu poți să nu te-ntrebi „dar noi, pe aici, în ce secol ne-am oprit?”

Sunt aproape 18.000 de unități de învățământ în România. Potrivit datelor Ministerului Educației din 2020, mai puțin de 28% din clădirile școlilor din România au fost renovate. Majoritatea celorlalte sunt ineficiente din punct de vedere energetic, fără instalații de climatizare și cu instalații sanitare și termice improprii. O treime dintre școli nu au autorizație sanitară (dar, hei, de ce să ne îngrijorăm, e vorba doar de copiii noștri), 22% nu au surse de apă adecvate iar 35% nu au toalete interioare. sau, dacă vreți să punem în context civilizațional: numărul de toalete exterioare la școlile din Romănia este de zece ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Pe lângă școlile lipsite de aceste condiții elementare nu doar de confort, ci și de igienă, mai sunt o mulțime de alte instituții în aceeași suferință. Cămine de bătrâni, de pildă. Centre medicale. Vă puteți imagina cum e viața în asemenea locuri?

Cine se ocupă de remedierea acestei probleme de magnitudine națională? Administrațiile locale, desigur – acolo unde primarul e gospodar, acolo unde sunt bani și chibzuială și inițiativă organizatorică. Unele asociații de binefacere. Unele companii care au responsabilitatea socială în ADN.

Vreau să salut, aici, campania Ariston Comfort Challenge Romania, care are ca rezultate (statistice), în 4 ani de acțiune, 2.150 de echipamente performante de încălzire a apei donate către 1.238 de instituții de învățământ, cămine de bătrâni și centre medicale din țară. Care este reach-ul acestei campanii? Acces la apă caldă pentru 240.000 de persoane.

Adică aproape un sfert de milion de români au început să trăiască civilizat grație acestui efort multianual de binefacere care, doar anul acesta, a însemnat donarea de către Ariston România a 658 de echipamente termice de ultimă generație către 369 de instituții din întreaga țară, de care beneficiază în prezent aproape 75.000 de copii și vârstnici – pentru că, nu-i așa, nicio provocare nu este imposibilă dacă poate transforma lumea într-un loc mai confortabil. Pentru a desfășura aceste acțiuni, Ariston colaborează cu partenerul său tradițional, Crucea Roșie Română.

În plus, Ariston susține și Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (Salvamont). În ultimii trei ani, Ariston a dotat 51 de centre și baze de salvare cu centrale termice în condensare și boilere electrice de ultimă generație. Peste 1.100 de salvatori profesioniști și voluntari beneficiază de îmbunătățirea condițiilor de lucru din bazele, posturile de intervenție și cabinetele medicale Salvamont. Prin acest parteneriat, Ariston Thermo a reușit să asigure confortul termic pentru aproximativ jumătate din totalul bazelor Salvamont din România.

Iar ambasadorii Ariston Comfort Challenge Romania sunt multipla campioană olimpică la canotaj Elisabeta Lipă și ultramaratonistul Andrei Roșu.

Acum, o să vă rog să priviți acest scurt reportaj (sub două minute), filmat în câteva școli din Roșia Montană, Abrud, Petroșani, dotate de Ariston.

Mi-a rămas în minte această observație: „Unii dintre copiii care vin la această școală au (aici) unica posibilitate de a se spăla cu apă caldă”.

Cum ai putea să nu susții un astfel de demers?

Mai multe detalii despre proiectele Ariston pentru a îmbunătăți calitatea vieții din România găsiți aici, pe platforma Ariston Pentru Comunitate. Aceasta este o platformă extinsă de programe sociale prin intermediul căreia se fac donații de echipamente termice către instituții și organizații non-guvernamentale cu scopul de a asigura confort în special categoriilor vulnerabile – cu alte cuvinte, donațiile despre care am scris mai sus sunt doar o parte a celor făcute de-a lungul timpului.

Vorbiți-le prietenilor într-o zi, la cafea, despre aceste fapte bune. Merită să fie făcute cunoscute.

#ProBono #AristonComfortChallenge #ComfortAlwaysOn #Ariston

Articol din categoria: PRO BONO

16 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua Vlad,
  Am vazut serile trecute un ‘interviu’ cu primarul din Ciugud.
  Din cate stiu eu Ciugud nu e foarte departe de ‘Roșia Montană, Abrud, Petroșani’.
  De ce la Ciugud s-a putut si se poate fara proiectele Ariston si Crucea Roșie Română?

  11
  0
  • Foarte bună observație.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Pentru că pe aleșii noștri îi arde mai mult de cine e premier sau ce culoare politică are X primar sau prefect. Nu de câte grade are apa cu care se spală țâncii dintr-un sat uitat de munte. Că deh, ei nu sunt viitorul țării, ca toți ceilalți.
   Într-o oarecare măsură aș fi tentat să îi învinuiesc pe cei care își aleg primarii. Adică exemplul tău chiar asta arată. Însă deciziile mari se iau în clădiri bine dotate din București. Iar pe ocupanții acestor clădiri îi aleg în marea majoritate unii care au apă caldă, căldură, toaletă în casă… Ca să nu mai vorbim că majoritatea nu votează, iar dintre cei care totuși o fac, mi se pare că mulți votează cu ochii închiși.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   @Daniel D.
   Problema, asa cum o vad eu, este ca avem doar un (sau poate cateva, dar la numeri pe degetele de la o mana) exemplu pozitiv, dar o gramada de exemple de primari care stau si asteapta ‘indicatii’ si pomeni ‘de la centru’.
   Si e vorba de comune, nu de marile orase.
   Intr-o comuna de 1800 locuitori, cum era Ciugud acum 21 de ani, cand l-au ales pe actualul primar, oamenii gospodari sunt bine cunoscuti. Ce sau cine ii impiedica pe consateni sa aleaga asemenea oameni in administratie?
   Iti garantez, pun pariu cu tine, daca in majoritatea comunelor din tara ar fi asemenea administratori, politicienii ‘de la centru’ ar avea alt discurs si altfel de ‘metehne’.

   0
   0
 2. #5 Comentariu nou

  Bravo lor! Îmi aduc aminte de sfîrșitul anilor 80, în care lipsa căldurii și a apei calde au dus la tot felul de adaptări, sobe cu lemne, improvizații la gaze, unelecmortale și cîte și mai cîte! Personal făceam duș la serviciu, pînă s-au prins „factorii de răspundere” și au închis dușurile, se consuma apa caldă industrială!
  După 90 în fiecare iarnă statul era luat prin surprindere de frig și ne găsea cu depozitele de gaze, cărbuni, păcură, goale! Cînd s-au privatizat toate distribuțiile am zis că macar o să se ocupe străinii mai bine de stocuri șamd! Am rămas la șamd! A! Din 2023 se interzice încălzirea cu lemne și cărbuni! Dar nici gaz nu avem! Eu zic să plecăm la tropice! Cu toții!

  2
  4
 3. #7 Comentariu nou

  @ Pricinosu’- Atita vreme cit cel care ajunge primar nu are nici in clin si nici in mineca ceva cu comunitatea respectiva ,mereu va fi asa . si mai ales ajunsi in fotoliul de primar pe considerente exclusiv politice ,domnul primar va raspunde la comenzile centrului care l-a propulsat spre functie si nu la nevoile obstii.Ti-am citit multe comentarii aici si foarte pertinente ,dar daca noi votantii nu ajungem sa votam pe meritocratie si nu pe simpatii politice asa vom continua mult timpinca . Si nu in ultimul rind ,multumiri domnului Petreanu pentru articole . Mai tine cineva stindardul sus ! Cu stima.

  6
  0
 4. #8 Comentariu nou

  Si inca o observatie din partea mea:
  Firmele astea private, multinationalele hulite, exista pentru a face profit actionarilor, celor care le detin. Actele astea de responsabilitate sociala sunt in general facute pentru ca firma sa dea bine in ochii potentialilor clienti.
  Daca niste oameni de la HR (resurse umane – cel mai adesea ei se ocupa de treburi de-astea) au mers impotriva profitului si au donat niste produse deloc ieftine (si probabil au donat si instalarea si poate chiar si ceva mentenanta) ajutand astfel niste oameni fata de care nu sunt deloc responsabili, iar alesii tarii, cei responsabili prin lege de binele poporului, se trag pe c#r… Pai inseamna ori ca pe cei de la Ariston ii intereseaza mai mult niste publicitate pozitiva (mai mult decat costurile donatie), ori ca pe alesii tarii nu ii intereseaza de responsabilitatile lor, iar noi ceilalti suntem indolent la a-i trage la raspundere.
  Nu mi-e in fire, dar clipul acela chiar m-a facut sa imi dea lacrimile.

  4
  0
  • Sincer sa fiu, si pe mine m-a lovit exact educatoarea aceea fara nume din Rosia, care vorbeste cu un soi de resemnare-gratitudine cumplit de autentica…

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Da, multinationalele astea o fac pt publicitate, reduceri de taxe, etc.
   Dar oare cata publicitate vrea un politician ca sa puna si el o centrala la o scoala?
   Pana una alta, multinationalele acelea dau ceva romanilor, spre deosebire de majoritatea politicienilor.
   Daca punem 200 000 euro pentru toalete cu apa calda la fiecare scoala care nu le are la nivel decent (as spune de 4-5 ori mai mult decat valoarea reala) X 5000 scoli, ajungem la 1 miliard de euro – statul roman va avea anul viitor 100 miliarde de euro serviciul datoriei externe (pe care o va rostogoli si va mai adauga ceva)
   https://www.zf.ro/opinii/sorin-paslaru-zf-romania-incepe-sa-mearga-pe-sarma-pe-pietele-20365258
   Deci 1% in plus la datorie va rezolva problema asta din toate scolile din Romania, adica doar o mica parte din datoria suplimentara pe care guvernantii o vor pune in carca generatiilor viitoare numai in 2022.
   Deci cine este diavolul – multinationalele sau politicienii?

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   @Vlad
   Cine a impiedicat-o pe ‘educatoarea aceea fara nume din Rosia’ sa candideze la primarie?
   Probabil ca toti cei cu 20 de ani mai tineri decat ea au fost ‘educati’ de ea. Nu cred ca ar fi avut nevoie de cine stie ce campanie electorala. Iar daca ar fi devenit primar, sunt convins ca ar fi stiut la cine sa apeleze pentru ‘know-how’.

   0
   0
  • Sa stii ca, pentru a intra in politica, iti trebuie fie mult curaj, fie multa ticalosie. Poate ca (nici) ea n-a avut nici una sau alta.

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   @Vlad
   Voiam doar sa subliniez ca nu sunt de vina puliticienii ‘de la centru’ pentru asta.
   ‘Vina’ o poarta cei cinstiti, care nu se implica, dar si cei care voteaza doar pentru castigul imediat.
   Nu sunt vinovati puliticienii ‘de la centru’ pentru accidentele de pe sosele (cel putin nu in mod direct); pentru asta sunt vinovati in primul rand nesimtitii care conduc aiurea si in al doilea rand politistii corupti care elibereaza permise contra spaga.
   Sa nu vina ‘istetii’ sa spuna ca este de vina lipsa autostrazilor! Cate accidente in serie, cu zeci de autoturisme implicate, au fost in vara asta pe autostrazila din Romania?
   Este fix acelas fenomen ca siin cazul autoritatilor locale incompetente. Proasta crestere, incultura, lipsa de educatie, egoism.
   Ca si in cele 3 (cel putin 3, astea au ajuns in presa centrala) cazuri de caini agrsivi. Atentie, 3 cazuri, 2 decese, o mutilare pe viata, in numai 2 saptamani!

   0
   0
 5. #14 Comentariu nou

  Ne mirăm ? Păi timp de 32 de ani nu am investit aproape nici un ban în școlile din România dar am construit peste 20000 de biseri și o monstruoasă catedrală!?Se pare că românașii creștini ortodocși au mult mai multe drepturi și facilități decât toți copiii acestei țări.Asta spune multe de ce fel de neam de traistă suntem.

  7
  2
  • #15 Comentariu nou

   Exact din traista neamului a ieșit si comentariul tau. Ăia care au facut biserici, nu ,,biseri și monstruoasă catedrală,, (nu prea ai umblat pe afară să vezi monstruozităti, este? unde și marchezi banul să le vizitezi) le-au făcut că treaba lor e să facă biserici. Orice religie face biserici, lăcașuri de cult, locuri de rugăciune că ăla e rolul ei. Și mai face și spitale, mai face case la oameni nevoiași, mai cumpără echipamente medicale. Bagatele, cum se zice.
   Spitale și școli nu e obligată să îți facă biserica, micule ninja agnostic.

   0
   0
 6. #16 Comentariu nou

  ”Și mai face și spitale, mai face case la oameni nevoiași, mai cumpără echipamente medicale.”

  link?!

  2
  0