Citizen journalism de 100.000 USD

O ştire care-mi scăpase: site-ul de jurnalism cetăţenesc CitizenSide a vândut cu 100.000 USD o secvenţă video înregistrată de un amator, care-l arată pe “traderul-miliard” Jerome Kerviel interogat într-un birou al Brigăzii Financiare din Paris. Jerome Kerviel este acel trader acuzat că a provocat pierderi totale de 4,9 miliarde de euro băncii Societe Generale printr-o serie de tranzacţii neautorizate.

Jerome a fost arestat pe 26 ianuarie. În aceeaşi seară, un cetăţean a filmat, de peste drum, secvenţe din interogatoriul pe care i-l lua poliţia într-un birou al “Brigade Financiere” din Paris. Pe 27, filmul de 2.55 min a fost urcat pe site-ul de jurnalism cetăţenesc CitizenSide. Pe 31 ianuarie, a devenit public faptul că Paris Match a cumpărat exclusivitatea filmului pentru o sumă estimată la 100.000 USD. Potrivit fondatorului CitizenSide, autorul filmului ar putea primi până la 75% din această sumă.

CitizenSide a apărut în 2006, ca un portal unde se pot încărca filme şi fotografii făcute de amatori, care pot fi vândute, ulterior, către media tradiţionale. Vânzarea filmului Kerviel este, probabil, cea mai mare tranzacţie a acestui site de până acum.

Merită să fii cetăţean jurnalist în condiţiile astea, nu?

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. Cum am intrat pe blog la tine am si vazut in partea stinga un (probabil) viitor cetatean jurnalist. Iti sta bine pezevenghiule :D

  Thumb up 0
 2. tu ai ureki de elf, d’alea ascutite? nu stiam :))

  Thumb up 0
 3. Au! Tulai, tu, bateti-ar ungurii sa ti bata, ca tare m-ai speriat. Urat eshti, Doamne! Shi ai shi urechi…

  Schimb-o! Schimb-o repede, pana nu invatzam sa latram. Pune-o pe-aia blurata, sa ne vina inima la loc shi sa ne aducem aminte de vremurile bune in care ne placea de tine.

  Vezi, de-aia nu-mi pun eu poza pe blog, sa nu provoc sistole ratate.

  lol rofl muahaha

  Thumb up 0
 4. ma distreaza mereu apelul facut de televiziunile de la noi catre cetateni care sunt invitati sa devina jurnalisti…pentru ce?

  interesanta stirea, asta-i diferenta dintre ei si noi

  Thumb up 0
 5. eu vă dau idei de afaceri şi voi aveţi treabă cu urechile mele :-)))

  Thumb up 0
 6. Lasa banu! Da-ne fun-u…

  :)

  Thumb up 0