Copiii, pe internet: cum îi protejăm?

Foto: Pexels

UPDATE: oameni buni, cu mii de scuze pentru întârziere (am avut niște zile teribil de aglomerate, mulțumim partidului), iată cei trei câștigători ai licențelor Bitdefender: Radu, FlorinC și Dana. Foarte corecte observațiile voastre. Și eu cred că soluția corectă include educație și activități clasice, nu doar restricții tehnice, doar că acestea sunt inevitabile.

Fetița de 5 ani a unei cunoștințe e pasionată de video. Cum pune mâna pe-un strop de net, pe telefonul maică-sii, dă fuga pe Youtube unde caută desene, filmulețe cu pisici și melodii tâmpițele, de mare succes. A învățat să și vorbească la cameră și insistă să facă videoclipuri pe care le vrea urcate pe Youtube, ca să fie și ea parte din video-generația acestor ani, cum altfel?

Maică-sa se conformează doar că, pentru protecția copilului, menține canalul privat. Pe aia mică n-o intrigă că nu primește nici comentarii, nici thumbs up/down; e la vârsta la care încă poate fi păcălită, dar crește repede. Curând, șmecheria va fi observată. Amica mea va trebui să inventeze altceva sau să recurgă la alte trucuri.

Copiii cu vârste între cinci și 17 ani, cu acces la calculator și/sau telefon, petrec în medie două ore pe zi pe calculator. Durata medie a folosirii mobilului pentru net crește de la o oră la două ore și jumătate până la majorat. Internetul e vast, la fel ca și curiozitatea copiilor: o treime dintre vizitatorii paginilor de internet care prezintă conținut pornografic video sunt minori, iar unul din zece are sub zece ani, arată o cercetare Bitdefender. Copiii pot afla orice, uneori, din păcate, pe propria piele: date oficiale citate de Bitdefender arată că s-au înregistrat cazuri de minori șantajați încă de la vârsta de șapte ani. Minorilor li se câștigă încrederea, apoi sunt păcăliți să dezvăluie informații și imagini despre ei, apoi sunt amenințați cu publicarea acestor imagini cu conținut explicit de către infractori.

Care e mecanismul de înșelare a copiilor și cum poate fi el blocat? Iată un videoclip inspirat dintr-un caz real, realizat de Europol:

E greu să fii părinte în era internetului, nu? Viețile noastre sunt în mare parte în online, acum. Cum îți protejezi copiii?

Recomandările specialiștilor în securitate cibernetică de la Bitdefender sunt următoarele:

• Amplasează calculatorul familiei într-un loc de unde să ai vizibilitate asupra monitorului.
• Stabilește reguli pentru utilizarea calculatorului și vorbește deschis cu copiii despre temerile tale.
• Învață-ți copiii să nu răspundă la mesaje spam sau la mesaje cu conținut agresiv sau obscen.
• Asigură-te că toți prietenii virtuali ai copilului sunt persoane reale, pe care le cunoaște direct.
• Sfătuiește-ți copiii să fie atenți când instalează aplicații pe telefon. Unele pot conține amenințări informatice care trimit mesaje la numere cu suprataxă și încarcă substanțial factura.
• Folosește o soluție de securitate pe toate dispozitivele și ține cont și de funcționalitățile pentru protecția copiilor când cumperi astfel de produse
• Nu folosi telefonul sau calculatorul ca mijloc de a ține copilul ocupat și a câștiga timp liber pentru alte activități. În lipsa unei supravegheri atente, copilul poate petrece ore în șir în mediul virtual.
• Încurajează copilul să-ți semnaleze orice situație care îi produce neplăceri și asigură-l că nu i se va întâmpla nimic dacă îți spune ce îl preocupă.

Ca atare: stabilește o relație de încredere cu el, comunică deschis, sprijină-te pe o soluție tehnică de protecție împotriva amenințărilor informatice.

În cazul primelor două criterii, e răspunderea ta; e important să ți-o asumi. În ce privește sprijinul tehnic, recomandarea mea e să folosești o soluție cu reputație internațională, multi-premiată: Bitdefender FAMILY PACK 2018, care include modulul Asistență parentală.

Acest modul se activează simplu din interfața de comandă și se configurează ușor, cu diverse permisiuni și retricții.

De pildă, opțiunea Asistență Parentală Bitdefender are următoarele particularități:

– îți permite să restricționezi accesul la internet și la anumite aplicații, astfel încât copiii tăi să nu poată vizualiza site-uri și aplicații cu conținut neadecvat atunci când nu ești prin preajmă să-i supraveghezi;
– îți permite să controlezi conținutul accesat de copilul tău când utilizează dispozitivul și îți permite să blochezi accesul la un anumit site web;
– îți permite să blochezi accesul la un joc sau la o aplicație;
– îți permite să blochezi apeluri telefonice de la numere de telefon necunoscute sau de la anumite contacte din agenda telefonică a copilului tău (doar pentru Android);
– îți permite să stabilești o anumită localizare/zonă ca fiind sigură sau restricționată pentru copilul tău;
– îți permite să limitezi accesul copilului la anumite dispozitivele (laptop, tabletă, telefon etc) doar în timpul programului de școală și/sau atunci când copilul trebuie să-și facă temele.

Modulul Asistență Parentală este disponibil în următoarele abonamente Bitdefender: Bitdefender Internet Security 2018, Bitdefender Total Security 2018, Bitdefender Family Pack 2018, Bitdefender BOX iar serviciu este inclus în abonamentele Bitdefender – cu număr nelimitat de dipozitive ale copiilor (macOS, iOS, Android, Windows ).

În fine, pour la bonne bouche: ofer 3 licențe gratuite de Bitdefender FAMILY PACK 2018, disponibile pentru instalare imediată, pentru 3 comentatori care împărtășesc mai jos cititorilor sfaturi utile despre cum se asigură că micuții lor nu intră în bucluc pe internet. Lăsați comentariile, cu adresă email validă, și până vineri anunț și câștigătorii direct pe mail și printr-un update la acest articol.

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2 Comentariu nou

    Marea mea strategie este…sa îmi țin fetita ocupata. Facem bine, sa nu fie vreme de facut rău. Niciodata când ne-am jucat împreună, cu implicare reala din partea mea, nu a cerut telefon sau calculator. Vara e mai simplu: piscina, troti, bicicleta, pădure, poze, etc. Iarna e ușor mai greu, dar sunt variante: Inot, pian, zapada și tot ce tine de ea. Citit. Încă mai merge șmecheria. 😉

    0
    0
    • #3 Comentariu nou

      Bravo!

      Da, la varsta de 5 ani nu au nevoie de access la tablete si alte porcarii de genul asta! Cum se face protectia copiiilor? De catre parinti in primul rand, sursa principala de educatie! Activitati afara, plimbari, jocuri in familie, citit impreuna, stat de vorba la masa, nu pe telefoane si tablete.

      La varsta adolescentei este alta situatie intr-adevar, dar in primii 7 ani chiar nu exista o nevoie adevarata, singura nevoie este a parintilor, ei genereaza de fapt statul pe tablete. Pentru confortul lor personal, sa poata sta „linistiti” si apoi se intreaba peste nu stiu cati ani de ce nu vorbesc si relationeaza copiii cu ei, ajungand sa dea vina pe copii.

      Da, ma infurie subiectul acesta 🙂

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    Chiar cautam ceva care sa filtreze continutul online. Am un copil de 8 ani. Cu asta am spus totul.

    0
    0
  3. #5 Comentariu nou

    Cu cat sunt mai mari, cu atat presiunea grupului creste. La varste mici telefonul si computerul pot fi inexistente, daca parintii vor. La adolescenta nu mai e asa simplu! Cand toti colegii sunt online, posteaza si comenteaza zeci de poze zilnic, singura solutie ramane dialogul. Si educatia. Si increderea! Altfel, cu mici exceptii, un adolescent stie mai mult despre un computer decat un adult, va f capabil si provocat chiar sa depaseasca barierele puse de parinti. Pana la varsta la varsta adolescentei programele de control parental mi se par obligatorii, apoi e nevoie de constientizare, reportaje despre cazurile dramatice, ascutirea simturilor unui adolescent care, pe masura ce contesta autoritatea parintilor, trebuie sa inteleaga in acelasi timp ca lumea virtuala sau reala nu e totdeauna ceea ce pare!

    0
    0
  4. #6 Comentariu nou

    Încă de la început, adică de pe vremea când piticul avea doar 4-5 ani, am acționat pe doua fronturi: tehnic și uman, dacă pot spune așa. Tehnic, la început, când puștiul meu încă nu se „prindea” de toate șmecheriile adulților, am instalat program de control și a fost ok. Acum, am trecut la next level, pentru că accesul lui era cam limitat și s-a „prin”, și am instalat filtru de protecție. Încă e ok, dar nu știu cât mai ține așa că, după cum spuneam la început, ce nu face tehnica, facem noi. Adică, încercăm să-l ținem ocupat fără, însă, a-i crea frustrări. Merge la cursuri de limba germană, baschet, are animale de companie (câine și pisică) care îî ocupă timpul și, mai ales, îl ducem cât de des putem la țară unde nu există conexiune internet dar există atât de multe alte „aventuri” că nici nu cere (îî sunt suficiente câteva joculețe safe pe care le are instalate pe tabletă). Și, foarte important, nu îî interzicem direct nimic, îî explicăm ca unui adult ce are voie și de ce nu are voie.

    0
    0
  5. #7 Comentariu nou

    E o problema. Si e agravata de faptul ca picii, baietii mai ales, gasesc solutii 😀 In primul rand trebuie castigata increderea copilului, o relatie fara secrete si fara excese cu propriul copil pentru ca restul blocajelor de tip app-uri sau programele sau asistenta parentala sau orice pot fi 0 barat cand gaseste un prieten sau coleg care are solutii sau stie lucruri. Trebuie explicate copilului pericolele si supravegheat discret. Nu-i usor mai ales ca parintii n-au timp permanent pentru asta. Si fetele pot fi cele mai expuse sa ajunga „vedete” sau pacalite chiar si la adolescenta. Plus ca statul cu ochii in mobil 24/7 a facut ca multi copii sa poarte ochelari de mici.

    0
    0
  6. #8 Comentariu nou

    Exista filtre prin setarea conexiunii de internet (dns server)
    Intrati la calculator/laptop la „network and sharing center”. O sa gasiti „acces type: internet; connections : …ethernet connection”- acesta este numele conexiunii la internet. Dati click pe numele retelei. Se va deschide o fereastra cu numele ” … ethernet connection status”. Dati click in stanga jos pe butonul „Properties”. Se va deschide o alta fereastra „… Ethernet connection properties”. Dati click de 2 ori pe „internet protocol version 4”. In jumatatea de jos bifati „use the following DNS server addresses”. La „preferred DNS server” scrieti adresa: 208.67.220.220 (in prima casuta in stanga scrieti 208, in a doua 67, a treia 220, a patra 220). La „alternate DNS server” scrieti adresa 208.67.220.222. ATENTIE: In a doua casuta, la ambele adese, vor fi numai 2 cifre, respectiv 67!
    Dupa ce ati scris adresele apasati pe butonul „OK” si fereastra se inchide. La fereastra „… ethernet connection Properties” apasati butonul „OK” pentru inchidere iar la ultima „… ethernet connection status” apasati pe „Close” pentru inchidere. Acest lucru se face fara sa fie ferestre de internet deschise.
    Aceast DNS este un filtru impotriva site-urilor pornografice sau a celor cu continut sexual explicit, blocheaza reclamele cu continut sexual etc.. Exista si „victime colaterale” in sensul unele site-uri care au sectiuni de fotografii sau filmari pot fi blocate. (la un moment dat nu puteam intra pe site-ul 220.ro, care nu este un site pornografic dar are unele fotografii/filmnari care au fost catalogate ca pornografice).
    Pentru mine a functionat de minune!

    0
    0
  7. #12 Comentariu nou

    Recomand folosirea unui device separat, cu un cont dedicat pentru care este activata functia YouTube restricted mode. Verific periodic istoricul, intru si sterg filmuletele pe care le consider neadecvate sau cu un continut prostesc. De asemenea exista optiunea sa blochezi anumite sugestii/canale. Trebuie sa accesezi YouTube de pe desktop si sa iei la mana lista cu sugestii.

    https://support.google.com/youtube/answer/2802272

    https://support.google.com/youtube/answer/174084

    http://www.dummies.com/relationships/raising-children/how-to-use-youtube-safety-mode-to-protect-your-children/

    0
    0
  8. #13 Comentariu nou

    Un articol extrem de util pe tema asta(in engleza):
    https://medium.com/s/parenting-stories/porn-is-not-the-worst-thing-on-musical-ly-5df07ab842af
    Copilul meu are 5 ani si se uita pe youtube la tot felul de filmulete. Deocamdata ne uitam in istoric si nu e nimic suspect. De regula suntem pe aproape si nu o lasam sa stea singura in alta camera sa mai auzim/vedem ce face. Ii limitam accesul la 1-2 ore pe zi.
    In articoul ala e o idee esentiala pe care o vom pune in practica cand va fi cazul: Dupa o anumita ora dupa amiaza si pana a doua zi cand pleaca la scoala nu va mai avea deloc acces la telefon sau internet. Va fi un timp doar pentru familie cu alte activiatati(citit, gatit, jucat jocuri)In felul acesta va exista un timp in care va lua o pauza de la interactiunile virtuale si va gasi refugiu in familie. Copii pot fi foarte rai unii cu altii iar cei care ajung victima ridiculizarii la un moment dat pe o retea sociala fiind conectati tot timpul, simt ca nu mai au nici o scapare. Cand eram noi mici mai cadeam tinta glumelor sau mistourilor colegilor. Totusi cand noi plecam acasa totul se termina cel putin pana a doua zi. Dar exista o perioada de refeacere. Astazi lucurile astea se intampla mai mult in mediul virtual si copii nu mai au scapare daca sunt conectati mereu. Limitand accesul la aceste retele copilul va avea un moment de liniste.

    0
    0
  9. #14 Comentariu nou

    OpenDNS. Simplu, gratuit, control total, imposibil de ocolit de către copkii (salvezi dns-urile opendns direct în router-ul de la intrare), folosesc de o grămadă de vreme, de vreo 10 ani cred, și nu am descoperit încă dezavantajele

    0
    0
  10. #15 Comentariu nou

    legat de openDNS – cum setezi pe mobil ?
    aici este o problema…

    0
    0
  11. #16 Comentariu nou

    Am doi baieti, de 11 respectiv 7 ani. Mai ales cel mare este pasionat de jocuri, iar mai nou, i-am creat un canal de youtube unde poate sa isi posteze evolutia din jocuri sau sa faca streaming live tot din jocuri. Acum ceva timp, am avut surpriza ca, in history-ul browserului de pe laptopul baiatului sa gasesc cateva vizite pe pagini de youtoube cam „neadecvate” pentru un copil de 10-11 ani. Nimic explicit vizual, doar cativa tembeli care vorbeau vrute si nevrute… in general trivialitati usoare… In prima instanta m-am alarmat, agitat, dar apoi, calm, am avut o discutie cu copilul in care am incercat sa il fac sa inteleaga pericolele care il pandesc online. Pe langa discutie, am luat si masuri efective de a filtra si bloca continutul explicit. Asta am facut-o atat din sistemul de operare al calculatorului, cat si din router. Am avantajul ca detin un router cu setari complexe, care imi permite filtrarea si blocarea accesului oricarui dispozitiv pe site-uri „nepotrivite”. Am facut inclusiv filtrare dupa cuvinte cheie… In alta ordine de idei, consider ca, comunicarea cu copilul tau si controlul de la distanta e cel mai eficient. Asta binenteles daca ai un copil de asa natura incat sa priceapa ceea ce discuti cu el pe aceasta tema.
    Problema mare pentru unii parinti este ca ei nu pot tine pasul cu tehnologia si nu pot tine pasul cu curiozitatea si cunostintele copiilor in domeniul IT!
    De asemenea, consider ca, o alta rezolvare ar fi ca, parintele sa cunoasca cercul de prieteni virtuali al copilului, care obligatoriu ar trebui sa fie si prieteni sau macar cunostinte in viata de zi cu zi.
    Si nu in ultimul rand, parintii ar trebui sa constientizeze faptul ca, timpul petrecut de copii in spatiul virtual, nu este prilej de relaxare ci mai degraba o sarcina in plus de a verifica de la distanta activitatea copilului.
    Incercati sa ocupati mai mult din timpul copilului cu activitati sportive (mie mi-a iesit acest lucru) si sa deviati macar partial atentia copilului de la mediul virtual.
    Stay safe!

    0
    0
  12. #17 Comentariu nou

    Primul sfat pe care il ofer copiilor este ca nu trebuie sa accepte orice oferta, orice prietenie, accesul la datele lor personale. Preventia este necesara. Din partea parintilor este necesar si o verificare de tip parental, Bitdefender e minunat la acest capitol si astfel se pot bloca si siteuri cu potential pericol.

    0
    0
  13. #18 Comentariu nou

    castigatorii?

    0
    0