Hai să dăruim niște lumină, ce ziceți?

E vremea să dăruim!

Adică la propriu, să dăruim lumină cu suta de kilowați, nu doar așa, pe vorbe.

Cum? Simplu și foarte frumos. Iată:

1. Trei bloggeri bine-cunoscuți (Cristina Bazavan, Diana-Florina Cosmin și Cristian Șuțu) au documentat poveștile a patru instituții sociale din țara noastră (cămine, unităţi şcolare, centre pentru vârstnici) și au publicat reportajele lor aici. Funcționarea acestor instituții depinde în primul rând de tenacitatea celor câțiva oameni cu inimi mari care se ocupă de ele, dar și de logistica neîndurătoare a finanțării unor nevoi simple: lumină și căldură, de pildă. Pe timpul iernii, aceste costuri cresc semnificativ.

2. Noi, cititorii acestor istorisiri, putem dona câte 100 kWh uneia dintre cele patru instituții, prin următorul mecanism menit să răspândească vestea bună mai departe:

a. Intrăm pe acest link – click aici! – unde ne adăugăm rama foto a campaniei la poza de profil de pe Facebook.

b. Automat, noua imagine va fi publicată pe wall. În descrierea imaginii folosim hashtag #DăruieșteLumină și precizăm căreia dintre cele 4 instituții dorim să-i donăm cei 100 kWh (Casei Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc, Căminului pentru persoane vârstnice Caransebeș, Liceului pentru deficienți de vedere din Cluj-Napoca sau Centrului de plasament Agarbiciu din Sibiu).

c. E.ON urmărește pe Facebook hashtagul #DăruieșteLumină, notează opțiunea fiecăruia dintre și scade câte 100 kWh din factura fiecăreia dintre instituțiiile menționate conforme opțiunilor exprimate, până se adună 100.000 kWh.

Gata. Simplu, nu? Am făcut o faptă bună – și putem s-o creștem chiar mai mult povestind și prietenilor despre cele 4 instituții de binefacere care sunt beneficiarele minutului pe care l-am cheltuit ca să le ajutăm.

Eu am ales Casa Sf. Iosif, din Odorheiu Secuiesc, a cărei poveste a fost documentată de Cristi Șuțu. Cristi zice:

Sora Emilia s-a abandonat. Grija ei acum e să crească 150 de copii. Cu șase surori ajutoare. Într-o casă uriașă, cu 200 de camere, primită cadou prin anii ’90 de la un bancher elvețian. Vă imaginați, poate, că n-ar fi așa de greu. Să vă dau niște cifre: factura lunară la gaze pe timp de iarnă sare de 8000 de euro. Curentul electric, la fel, peste 2000 de euro lunar. Gândiți-vă apoi la mâncare. Sunt 175 de porții care trebuie pregătite zilnic. E o nuntă, practic, în fiecare zi la Casa Sf Iosif. O nuntă mare. Cu copii abandonați pe post de nuntași.

“Iar eu le spun mereu: Știți că voi sunteți cei mai fericiți copii din lume? …sunt oameni buni și cu suflet mare, care ne ajută. Noi nu știm cine vine luna viitoare să zică: uite, soro, eu te ajut sau îți dau… “, îmi povesteste sora Emilia, cu o voce care-mi aduce aminte de miere. (textul integral poate fi citit aici).

Tu? Cui dăruiești?

Articol din categoria: ACTUALITATE

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Doar de curios, dar pe cinstite : ai ales Odorheiu Secuiesc si din nevoia de a arata deschidere, europenism,
  gen „uite, ba, noi nu suntem dusmanosi cu semenii maghiari”… ?

  0
  0
 2. #4 Comentariu nou

  Te rog pașii concreți pentru ” adăugat rama” nu margarina!
  Mulțumesc

  0
  0