Guvernarea Dragnea prin decrete

Întrebat de ce e nevoie, totuși, de o Ordonanță de Urgență pentru modificarea codurilor penale, din moment ce procedura este deja în curs, în Parlament, dl. Dragnea a declarat că “colegii mei au prezentat argumente prin care au arătat că se lungește foarte mult procesul legislativ și de contestare la Curtea Constituțională a acestor acte legislative”.

Două probleme aici.

Prima: știm cu toții că nu grija față de Justiție îi mână-n luptă pe dl. Dragnea și “colegii”, ci obsesia de a încăleca Justiția înainte ca aceasta să se pronunțe (cel puțin) în cazul dânsului. De aici nemulțumirea că “se lungește foarte mult procesul legislativ”. Că “se lungește foarte mult” procesul de contruire de autostrăzi, de căi ferate, de linii de metrou, de școli și spitale, de aeroporturi șamd, asta nu îngrijorează pe nimeni la PSD, dar când vine vorba de scăparea grupului infracțional organizat de la putere, acolo, da, e grabă mare.

A doua: declarația dlui Dragnea demonstrează, o dată în plus, că dânsul “și colegii” nu înțeleg și nici nu doresc să înțeleagă modul corect de funcționare a unui stat de drept. Negocierea permanentă între grupurile politice din Parlament este un mecanism crucial pentru sănătatea unei democrații, pentru că aceste grupuri reprezintă interesele cetățenilor; ele sunt multiple și nu întotdeauna convergente, dar tocmai de aceea deciziile nu trebuie luate prin impunerea voinței grupului celui mai numeros asupra minorității. Pentru a fi evitate asemenea situații, un stat de drept are prevăzute diverse tehnici de auto-apărare, iar contestarea instituțională a dictaturii majorității este una dintre ele.

Durează mult legiferarea, dle Dragnea? Păi durează mult pentru că dv. și colegii ați încercat să treceți prin Parlament, doar cu forța votului majoritar, legislație crucială pentru întreaga națiune. În aceste condiții, cei buldozeriți prin comisii și în plen de dnii Iordache-Nicolicea-Nicolae rezistă cum pot, și e dreptul lor.

(La o altă scară, exact același modus operandi folosește și dna Firea, la PMB, unde a impus tot soiul de hotărâri și măsuri doar pentru că a avut forța majorității la dispoziție, în Consiliul General. Fără decizii negociate transpartinic, acceptate și de ceilalți, s-a trezit cu un șir nesfârșit de contestări în instanțe, unde a început să piardă; doi ani irosiți).

Care e următorul pas pentru acești politicieni de la putere, care nu înțeleg să asculte și alte opinii atunci când decid ceva și se enervează când metoda asta crește rezistența și nu dă rezultate? Păi, logic, urmează guvernarea prin decrete, că astfel nu se mai “lungește” procesul legislativ – el devine instantaneu – și urmează și desființarea căilor de atac la aceste decrete din partea celor nemulțumiți, ca să nu se mai producă atâtea “contestări”.

Cum se poate guverna prin decrete în România? Simplu, pui o marionetă în Palatul Victoria și o cârpă ca Avocat al Poporului, apoi dai ordonanțe de urgență când ai chef – unul semnează, altul închide ochii, și uite-așa “legiferezi” cu eficiență, nu?

Trăim deja în România sub un regim autoritarist – și nici măcar unul vizionar, cum au mai fost cazuri în istorie, ca să scuze măcar un timp orbirea poporului față de falimentul inevitabil. Nu, la noi este un regim autoritarist-teldrumist, în care analfabeții de la putere nu se obosesc să facă vreun Transfăgărășan (măcar spectaculos, chiar dacă inutil), ci numai studii de fezabilitate pentru drumuri pe hârtie, din care vor deconta până la sărăcirea completă a țării noul kilometru teleormănean, de numai 800 de metri.

28 comentarii Adaugă comentariu

 1. Statul acasa ne-a adus aici si eterna scuza ‘Eu nu am cu cine sa votez’. Lumea s-a mobilizat cumva la prezidentiale, dar nu a stiut ca miza e de fapt la parlamentare. Ce costa mai mult decat educatia (civica in cazul asta)? Ala io, ala io ….

  Thumb up 7
  • Ciprian, e falsa aceasta idee cu absenteismul care a adus PSD la putere. Participarea la vot a fost buna, fals e numarul de votanti din listele electorale. Suntem 18 milioane cu totii, iar 3.5 milioane nu sunt in tara si nu pot vota decat intr-o proportie infima. Raman 14.5 milioane, din care 2-2.5 milioane sunt copii. Raman 12-12.5 milioane de votanti, din care se prezinta cam 8-9-10, adica ~70-75% din populatia cu drept de vot prezenta in tara. Statistica pe grupe de varsta arata in 2016 ca PSD avea minim 20% in prima grupa de varsta sub 25 ani, ajungand la peste 60% la peste 65 ani. Oricum ai da-o, tot 45% scotea si cu prezenta 100%. PSD e un mod de viata. Tinerii asculta povesti de la parintii pesedisti din convingere, cum ca partidul e singurul care iti da, ca uite ce inseamna sa fii corporatist sclav, ca pe vremea lor te lua de pe strada si iti dadea servici, apartament, mobila. Venitul mediu la stat e mai mare decat cel mediu pe economie. Metrorex are venit mediu net 6700 lei, IT-ul are 6200.

   20% optiune de vot in randul tinerilor sub 25 ani in 2016.

   Thumb up 0
  • @finch

   Mie situatia nu mi se pare chiar fara iesire, adica nu vad cum tara ar fi psd-izata in intregime.

   PSD in 2016 arata inca omenesc, de aia 20% optiune de vot in randul tinerilor sub 25 ani in 2016 nu parea chiar absurd. Partidul arata ca mai intotdeauna: cam corupt, cam ticalos, dar stiind pe ce pedale sa apese la guvernare si dornic sa mai arunce ceva firmituri spre multime.

   Acum partidul asta nu prea mai are nimic omenesc in el, e ca un zombi caruia i-a cazut masca. Cred ca o sa vedem alte rezultate. Plus ca actiunile astea horror ale PSD-ului creaza si reactiune: avem deja de doi ani de zile manifestatii publice masive, de zeci, sute de mii de oameni. Avem in intentiile de vot doua partide noi care cumuleaza cam 23% din intentiile de vot. Acum 4 ani asta parea ceva SF.

   Thumb up 0
  • @finch – o mica lectie de aritmetica – clasa a 4-a:
   1. 40% prezenta din 15.5 miliioane cu drept de vot nu inseamna 8-9-10 milioane.
   2. PSD+ALDE au avut cam 55% din voturile exprimate, adica 55% din 50% adica vreo 22% din posibili votanti.
   Cei care nu vin la vot nu sunt votanti PSD, cred ca putem fi de acord cu asta.
   Sa zicem ca am fi toti cu spirit civic si am merge la vot ca francezii, vreo 80%.
   Problema rezolvabila cu regula de 3 simpla. Ce procent ar avea PSD+ALDE in conditiile astea de mai sus?

   Rezolvare:
   In continuare PSD ar avea 22% din posibil votanti, dar asta nu coteaza.
   Ceea ce conteaza este numarul de voturi din nr de voturi total exprimate.
   Cu ipoteza de mai sus ca cei care stau acasa nu sunt pro PSD, putem aplica regula de 3 simpla.
   La o prezenta de 80% la vot, PSD+ALDE ar avea 27.5%.

   Lamurit?

   Thumb up 0
  • Dap, citit. De acord cu el.

   Referitor la aritmetica mea, e o mica greseala, sau as putea sa zic ca e incompleta.
   Mai sunt cateva reguli de luat in seama si anume pragul de 5% + redistribuirea voturilor.

   Miza e la ALDE. Pentru mine asta era important cand m-am uitat la televizor in 2016 la exit polls. Sa nu intre ALDE in parlament. Stiam ca PSD o sa ia mult, dar mai stiam ca fara ALDE e mai greu pentru ei.
   In 2016 a avut cam 6% voturi. Dupa redistribuire a mai crescut ceva poate pana spre 10%.
   Scorul asta se adauga la PSD.

   Asadar, la prezenta 39.5% ALDE a luat 6%.
   La o prezenta de vreo 49%, ALDE era sub pragul de 5%, deci nu intrau in parlament. In plus alea 10% in plus de prezenta sunt tot anti PSD, scadea si scorul PSD-uluil.
   Putem trage concluzia ca la 49% prezenta la vot era foarte probabil ca PSD nu avea majoritate.

   10% inseamna mult ca si numar de alegatori. Dar la prezidentiale turul 2 in 2014 prezenta a fost 62%.
   Daca era asa si la mult mai importantele parlamentare, mai aveam noi azi parte de Dragnea?

   Thumb up 0
  • @Ciprian – 40% din 18.9 milioane, nu 15.5 miliaone, e un esantion suficient de reprezentativ pt intreaga populatie. Cand se face un sondaj, esantionul e mult mai mic – cateva mii sau cel mult cateva zeci de mii iar la asemenea modele statistice eroarea e de +/-3%, cam care sa fie eroarea la un esantion de peste 7 milioane – 40% din 18.9 milioane ? Tradus asta inseamna ca indiferent ca participau la vot 20% sau 80% – procentele partidelor erau aprox. aceleasi.

   Thumb up 0
  • Esantioanele sociologice se alcatuiesc altfel, populatia care participa la vot nu e un esantion sociologic, indiferent cat de mare e. Proportia votului pe partide nu e scalabila (v. UDMR), sunt multi factori care influenteaza variatiile. La rate mici de participare sunt avantajate partidele bine organizate, mari; cand rata creste, acestea subt de obicei dezavantajate, dar iar depinde de multi factori (emotie, context etc).

  • @Sergiu. Ce s-a intamplat la alegerile din 2014 cand intre turul 1 si 2 a fost o diferenta de prezenta de 10%.

   In turul 1:
   Ca numar de voturi, principalii candidati au obtinut: Victor Ponta – 3.836.093, Klaus Iohannis – 2.881.406, Calin Popescu Tariceanu – 508.572, Elena Udrea – 493.376, Monica Macovei – 421.648.

   În al doilea tur, cu o participare la vot cu peste 10% mai mare față de primul tur, Iohannis a obținut 6.288.769 de voturi, reprezentând 54,43% din opțiuni. Victor Ponta a obținut 5.264.383 de voturi, reprezentând 45,56%.

   Thumb up 0
  • @Ciprian – nu se pot compara alegerile prezidentiale cu cele parlamentare – la primele se voteaza o persoana pe cand la celelalte un partid, doar primul tur de la prezidentiale se poate cat de cat compara cu parlamentarele, in primul tur toate partidele au un reprezentant.

   Thumb up 0
 2. #11

  Si nici Presedintele nu (mai) e jucator. El doar constata lucruri (pe care, fie vorba-ntre noi, si noi le constatam) si da cu pietre in guvern si in infractorul Dragnea. Ok, poate face bine la psihic, dar cam atat, ca si el are problemele lui. Mie, in schimb, imi place sintagma asta: colegii au propus, colegii au zis, colegii au votat …chestia impersonala de grup de la comunisti :D In felul asta e acoperit. Nu eu, colegii. Pot sa ma opun eu, de unu singur? Acelasi tic il are si VV Ponta, vin colegi care-mi spun, ma suna colegi care sunt nemultumiti etc etc. Scoala de partid nu se uita asa usor.
  PS. Si o intrebare off-topic: tot se dau reportaje de atatia ani cum unii taie paduri intregi, tund munti la propriu si intrebarea e serviciile oare n-ar trebui sa stie si sa avertizeze lucrurile astea? Adica nu sunt becuri sau ciorapi din Dragonul Rosu, aia pleaca cu tirurile pline de lemn, au utilaje mari care fac si zgomot, la un moment dat iti intra soarele in ochi cand mergi pe un drum si te intrebi cum naiba ca erau pomi acolo inainte. Sau padurile nu fac parte din siguranta nationala? Trebuie sa vina PROTV sau vreun ONG sa descopere cum dispare verdele de pe Google maps? Sau poate au trimis informatii si cine trebuia nu le-a luat in seama. Ideea e ca nu se face nimic desi se stie. Acelasi lucru si cu licitatiile blocate ani de zile de contestatii.

  Thumb up 7
 3. Vine psd-ul cu ordonanta (in care aproape sigur se vor strecura, la cererea “colegilor” bineinteles, si niste chestii legate de amnistie si de gratiere), iar ciorbea va fi din nou in concediu “programat de cateva luni, ca doar n-avea el de unde sa stie ce se intampla”.

  Despre ce trec dihaniile de la psd prin parlament ce spui? Am citit azi in fuga de scaparea de raspundere a evazionistilor daca achita prejudiciul + 20%, am mai citit de scurtarea perioadei la care se prescriu faptele, minuni de astea. Sigur ca tot colegii le-au trecut, ca dureaza prea mult povestea…

  Thumb up 2
 4. Nu d-le Ciprian.Nu statul acasa.Eu n-am stat acasa.In urma cu ceva timp la parlamentare mi-am votat un senator.Baiat tinerel,liberal,cu o mica afacere,etc.Dupa vreo doua luni s-a mutat la alt partid si m-a lasat cu ochii-n soare.La alegerile trecute,la locale la mine-n sat ,dupa ce au fost validate,dintre toti consilierii liberali a mai ramas unul.Ceilalti au trecut la psd.Mi-am pierdut increderea,speranta si m-a cuprins frustrarea,dezamagirea si blazarea.Nu avem politicieni ci doar oportunisti fara coloana vertebrala.
  Nene calule,vad asta la mine-n sat.A venit echipa Romania te iubesc,au scris ziare si site-uri si degeaba.Vor da si ordonanta mai devreme sau mai tarziu.Si nimeni nu va pati si nu va plati nimic.Vor ramane cu banii si ne vor rade-n nas.

  Thumb up 4
 5. foarte bine face domnia sa domnul Dragnea, doar nu o sa conduca statul paralel, mai ales cite minciuni au scornit de domnia sa.

  Thumb up 1
  • chiar, bre nicolae, cate minciuni au scornit statul ll despre DOMNIA SA ?…
   da si matali fro 3-4 exemple, da’ documentate, da ?

   Thumb up 0
 6. Cat de frumos suna “regim autoritarist”!
  1. România nu este guvernată ci batjocorită și prădată de infractori.
  2. Nu există regim politic ci șmen politic, adică o maimuțăreala de bâlci cu “alba neagra”.
  3. Televiziunile hoților “predică justiția” dar susțin coruptia prin cele mai aberante și stupide manipulări.
  4. Marele infractor distruge zi de zi statul si devine complicele tuturor infractorilor și implicit criminal în serie pentru multe generații de acum înainte.

  Thumb up 3
 7. Acum ceva timp ziceam aici că mi-aș dori să fiu ospătar la cârciumile unde mănâncă ăștia ca să le pângăresc mâncarea. Dar cred că ăștia nj mai ies în lume defel…mănâncă doar la protocol, nu ies pe stradă decât 10 m până la mașina SPP, au geamuri fumurii sir nu știi că sunt ei ca să îi tamponezi în trafic
  Se pregătesc să jugănească justiția complet (tocmai și-au băgat o cârpă la CSM), în 3-4 ani urmează să mătrăşească alegerile ca în Azerbaidjan. Dragnea nu iese ca prostul din funcție și din viață, gagiul ne-a anunțat clar și ferm
  Eu vă zic, în 10-15 ani moare de glonț sau în pușcărie în urma vreunei răscoale. Ca Mubarak, Ghadaffi și Miloșevici. Nu mai zic de Ăl Bătrân că e prea facilă comparația
  Problema e că pt mine nu e soluție să plec din țară și nici nu mai am ani de pierdut, sunt în a doua parte a vieții și cu copii de crescut
  Foarte trist

  Thumb up 2
 8. Raspuns pentru nenea Ciprian:
  Inca nu ma prinsei cum functioneaza comentariile ,nu reusesc/nu stiu sa raspund strict postarii.Deci sunt decretel.Nascut si crescut in judetul care l-a dat tarii pe Ceausescu.Eram incantat ca eram utc-ist pana in clasa a IX-a,cand la practica agricola de toamna(sfarsit de oct.)la cules de porumb am facut o remarca nepotrivita cu privire la asistenta superioara de partid si de stat.Ei stateau intr-o coverca din coceni si se-ncalzeau la foc si noua ne crapasera buricele degetelor de bruma si frig.M-am ales cu 9 la purtare si pa scoala militara de ofiteri.Au venit ani si mai grei cu paine la cartela,cu gaz,benzina,butelie,etc,etc.Orasele au devenit inchise si dupa ce am terminat armata singurul loc de munca a fost in Alro ,necalificat,regim de 6 ore.M-am “imprietenit”cu secretarul de partid si m-am ales cu 6 luni la Canal Dunare-Bucuresti.Dupa 90 am votat Campeanu si a iesit Iliescu,apoi Constantinescu a fost invins de sistem,Basescu a fost o mare si amara dezamagire si a acum si KWI este tot acolo..Nu.Nu m-a invins psd-ul,ne-au invins pe noi,pe poporul roman acesti oportunisti care n-au nimic sfant in ei.Legi,afaceri,privilegii pentru ei si copii lor.Cum zice si curly mai sus si eu sunt in jumatatea ailalta de viata.Si nu am nici chef si nici timp sa plec.Trist dar adevarat.

  Thumb up 1
  • @AngelC:
   soluția este să rămâneți ferm pe poziții, nu lăsați să moară cetățeanul democrat din voi; amendați pe cât posibil comportamentele neconforme din jurul vostru, fiți un exemplu și pentru alții. Faceți orice să creați alți luptători pentru o societate democratică precum dvs. Disperarea e preambulul resemnării, dacă vă lăsați pierdut. Prefer să rămân un bou consecvent, ca să citez un distins “parlamentar” psd.

   Thumb up 0
 9. @AngelC
  Dupa 30 de ani inca nu constientizam importanta alegerilor. Toate exemplele tale se refera la presedinti care te-au dezamagit. Presedintii nu au putere pe partea economica. Te-au dezamagit presedintii pe partea de politica externa?
  Pare ca lumea crede ca avem republica prezidentiala. Ne punem bazele in presedinte. Franta e republica prezidentiala. Romania e repubilca parlamentara. Alegerile parlamentare sunt ceva mai importante decat alea prezidentiale pentru bunastarea noastra.

  Thumb up 1
  • Stiu ca suntem republica parlamentara.Da, in materie de politica externa m-au dezamagit Iliescu,cand in ’90 inainte de Tg.Ms si mieriada putea negocia unirea cu Moldova,m-a dezamagit Constantinescu ca a semnat tratatul cu Ucraina fara rezerve,m-a dezamagit Basescu cu fmi-ul cu tot…Ziceam mai sus ca nici parlamentarii nu m-au convins,niste oportunisti si atat.Sefii de partide sunt ca niste patroni,te dai bine cu ei esti pe lista,nu-nu.Poate ar fio solutie ca partidele sa nu mai fie finantate de la buget si incetul cu incetul clasa politica sa se primeneasca insa eu,generatia mea nu vom mai prinde.Sau sa desfiintam parlamentul,legile sa le faca Academia Romana si in loc de guvern sa angajam un fel de consiliu de administratie.Cu contract cu termene si obiective si palta pe masura.Au atins targetul ii paltim,nu ii penalizam si-i dam afara…

   Thumb up 0
  • problema noastră, a tuturor, este că România nu a fost niciodată o democrație consolidată 100%, a avut un moment când a trecut de 50% imediat după 2010, dar bolșevicii și securiștii ceaușiști rămași la putere sub diverse forme (mai ales fsn/pdsr/psd/prm/pc/alde etc.) au revenit cu un plan odios de acaparare a puterii depline, care a dus la deturnarea traseului democratic, euro-atlantic, al României.
   România nu are experiența democrației deplin funcționale, românii nu știu toți ce înseamnă și cum funcționează un stat democratic, pentru că nu li s-a explicat mai deloc. Ca atare, mai toți votează după afiliații de cumetrie sau după buzunar, nu e de mirare că psd e veșnic la putere. Și va rămâne acolo, până când opoziția nu va începe să curețe societatea de resturile ceaușist-securistice gen Voiculescu-Meleșcanu-Năstase-Dragnea și alții ca ei, concomitent cu începerea unui proces amplu și puternic susținut de educație a populației referitor la ce înseamnă să fii cetățean într-un stat democratic, parte de alianță euro-atlantică.

   Thumb up 0
 10. Eu as avea o întrebare către oricine vrea să răspundă: daca va ajunge USR la guvernare, la primărie, tot așa, veti avea cerința sa negocieze transpartinic cu PSD, că sa se țină cont și de solicitările susținătorilor lor?

  Thumb up 0
  • Nici un partid aflat la guvernare n-a tinut cont de opinia opozitiei indiferent ca vorbim de fsn, pdsr, conventia democratica, psd sau pdl….imi aduc aminte doar cum numara doamna anastase voturile din parlament, daca si in parlament unde esti filmat furi pe fata cam ce sa te astepti pe la ministere, diverse companii, primarii, consilii locale sau judetene

   Thumb up 0
 11. Ceea ce face acum PSD+ALDE se numeste dictatura majoritatii. Negocierea transpartinica cred ca e opusul acesteia. Ca sa revin la exemplul tau, eu as exclude din negocierea asta hotii, penalii, nesimtititii, arogantii, nepriceputii, oportunistii. Cred ca asta inseamna sa excluzi PSD, ALDE, PNL, UDMR.

  Thumb up 0