Să-ți spun cu cine votezi, de fapt, dacă nu votezi

TL;DR: Cu cât sunt exprimate mai puține voturi din totalul alegătorilor înregistrați, cu atât crește procentajul final al partidelor, iar cel mai mult crește partidul de pe primul loc.

Nu vreau să te bat la cap. Ai decis să nu votezi, asta e, ești major și responsabil. Nu sunt ipocrit – în mai multe rânduri nici eu n-am votat. Am și scris despre asta, nu m-am ascuns. N-am îndemnat pe alții să facă la fel, doar am explicat de ce când am fost întrebat (pentru că atunci mă simțeam furat de o bandă de corupți, aceiași dintotdeauna, care se mutau dintr-un partid într-altul, fără scrupule, în funcție de șansele electorale ale momentului).

Deci nu încerc să te conving. Aș vrea doar să înțelegi că a nu vota nu înseamnă, cumva, că nu influențezi rezultatul alegerilor. Dimpotrivă. Tu, care nu votezi, ești legat de toți ceilalți care votează, fără scăpare. De ce? Pur și simplu pentru că ești cetățean român și pentru că figurezi în Registrul Electoral.

Numărul celor care nu votează influențează direct scorul fiecărui partid în alegeri. Cu cât sunt exprimate mai puține voturi din totalul alegătorilor înregistrați, cu atât crește procentajul final al partidelor, iar cel mai mult crește partidul de pe primul loc.

Imaginează-ți că, din 18 milioane de alegători înregistrați, nu se prezintă la vot decât 3 (da, e absurd, dar urmărește-mă un pic). Dacă un partid ia 2 voturi din cele 3, a fost votat de numai 0,00001% din totalul alegătorilor de pe liste, dar la final a câștigat alegerile cu 66% din voturi, formează singur Guvernul și poate trece orice fel de legi dorește, inclusiv inițiative de modificare a Constituției.

Înțelegi mecanismul?

Toate partidele beneficiază de ecuația aceasta dar, cu cât lipsesc mai mulți cetățeni de la vot, cu atât este mai avantajat partidul de pe primul loc (adică cel care ia cele mai multe voturi din cele care sunt, totuși, exprimate). Că în România, de 26 de ani încoace, acest partid este PSD nici nu are vreo importanță, până la urmă. Ar putea fi oricare altul. Principiul ar rămâne același.

Acum, eu nu spun că e rău sau bine. Vreau doar să înțelegi că atunci când nu votezi nu înseamnă că nu-ți exprimi nici o opțiune, ci că, dimpotrivă, dai mai multă greutate partidului care ia cele mai multe voturi. Nu votezi în semn de protest, ca să te excluzi din sistem? Bravo, sistemul își freacă mâinile de bucurie că încă n-ai priceput cum stă de fapt treaba.

Mecanismul câștigării alegerilor prin absență:

Număr total de alegători: 18.264.835

2016, alegeri locale: PSD ia aproape 2,9 milioane de voturi, adică mai puțin de 16% din totalul alegătorilor de pe liste. Din cauza absenteismului, procentajul PSD ajunge în final la 35%, adică de peste două ori mai mare.

2008, alegeri parlamentare: PSD primește 2,35 milioane de voturi, adică mai puțin de 13% din numărul alegătorilor; absenteismul transformă procentajul final al PSD în 33%.

2008, alegeri locale: PSD e votat de 2,3 milioane de cetățeni, adică 12,5% dintre cei înscriși în Registrul Electoral; prezența redusă ridică scorul PSD la 30%.

2004, alegeri locale: PSD strânge 2,95 milioane de voturi (16,5% din totalul alegătorilor de pe liste); din cauza absenteismului, scorul final al partidului urcă la un foarte liniștitor 38%.

Calculele sunt făcute de Călin Nicolescu, editorialist Adevărul, și apar în articolul „Forţa PSD vine de la cei care nu votează. Citiți-l aici.

Încă două lucruri.

Mai întâi că primul scop al votului nu este victoria în alegeri a celui pe care-l susții, ci reprezentarea ta, prin intermediul celui votat, în locul în care se iau deciziile care te influențează direct – adică în Parlament. Sigur, dacă cei pe care-i votezi și câștigă, cu atât mai bine, dar întâi de toate vrei ca interesele tale de cetățean să fie reprezentate, urmărite și apărate în Parlament. Acesta este mecanismul care face democrația un sistem mai bun decât toate celelalte, chiar dacă nu e perfect.

E ca la fotbal: ții cu o echipă, nu cu echipa care câștigă toate meciurile, întotdeauna.

Interesele membrilor societății sunt diferite în multe privințe și coincid în altele. Unii își doresc asistență socială mai puternică, alții retragerea statului din economie, pentru unii anti-corupția e importantă, pentru alții e mai importantă stabilitatea locului de muncă, în fine, nu contează. Cred că fiecare își poate găsi candidați sau partide care să le reprezinte interesele – poate nu integral, dar măcar într-o măsură importantă. Dar dacă nu votezi, nu doar că nu vei fi reprezentat, dar scazi și șansele celorlalți ca tine să fie reprezentați în Parlament. Nu-i corect. O națiune are nevoie de solidaritate ca să supraviețuiască.

Al doilea lucru pe care vreau să ți-l spun: dacă aștepți să candideze Iisus ca să mergi la vot, o s-aștepți până la Judecata de Apoi (la propriu, aș zice). Pe Iisus îl găsești la biserică. La secțiile de votare sunt oameni ca mine și ca tine. Nu candidează oameni perfecți, pentru că nimeni nu-i perfect (în afară de Iisus). Unii-s mai răi, alții mai puțini răi, câțiva sunt chiar buni. Nu-i chiar așa greu să-i identifici. O să te dezamăgească? Așa, și? De-aia avem alegeri din 4 în 4 ani, ca să-i schimbăm pe cei care nu ne mai plac.

Asta e. Dacă te-ai răzgândit după acest articol și te-ai hotărât să votezi, totuși, înseamnă că n-am irosit amândoi timpul degeaba cu articolul ăsta.

Dacă nu, să fii sănătos. O să înțelegi data viitoare, sunt convins. Oricum, să nu crezi că rezultatul alegerilor nu-ți va afecta viața. Ți-am explicat, suntem cu toții în aceeași barcă. Un naufragiu e valabil pentru toți.

Și poți să vezi și asta, e mai fun decât textul meu, dar zice cam același lucru, în esență:

Articol din categoria: POLITICĂ

141 comentarii Adaugă comentariu

 1. Deci mi se pare super tare ca daca faci click pe Mircea Bravo porneste automat clipul cu „civilizatii” din Cluj. 🙂

  3
  0
  • Domnu’ Canadianu’, știți petrecerile alea unde e un nene care se bagă mereu în vorbă, știe totul despre orice, are o părere gata oricând, oriunde?

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   @Vlad…cred ca stie dar el atarna, cumva, deasupra acestor nimicuri triviale.
   De-acolo, emana abundent valuri de intelepciune, e o fatalitate de care trebe sa incepem sa fim bucurosi.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Din pacate sunt persoane ca mine care vor sa voteze dar nu pot, din cauza ca nu au viza de flotant in localitatea in care locuiesc.

   0
   0
  • @anca
   Nici eu nu voi fi duminica in localitatea de domiciliu, dar se poate vota pe liste suplimentare.
   Daca nu aveti viza de flotant, votati ca si cum ati fi in trecere prin localitatea respectiva.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Din fericire s-au inventat trenurile. Si microbuzele. Si masinile.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   Anca, are you for real? Sau doar troll?

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   @Ciprian C
   se poate doar in acelasi judet. eu sunt in cealalalt colt al tarii, nici nu vreau sa aud de „trenul foamei” in care imi pierd 2 zile dus-intors

   0
   0
  • @Vlad
   nu, nu prea am fost la petreceri, preferam sa stau acasa sa citesc
   sunt subiecte la care nu ti-am comentat deloc (scurtissime 12, electrecord -cele mai recente), da’ la alea nu prea ti-a comentat nimeni … ce vina am eu ca scrii numai chestii „interesante” sau faci reclame numai pentru tâmpiți ?
   oricum, nu uitati sa-mi vizitati blogul, pe 20 ianuarie îl închid 😀

   0
   0
  • ps : vezi ca nici in ziua de azi n-ai rotit fotografia aia postata aiurea din reclama la parklake

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   Pina la un anumit nivel, lipsa la vot are acest efect. Dar daca o majoritate covirsitoare sau lipsa totala la vot, efectul este devastator, pentru sistem ! Se pun sub intrebare, democratia falsa, clasa politica, poporul nu mai sta model la acest circ. imediat trebuie cautat un model de democratie mai bun si un alt drum spre ea. este o schimbare dramatica. schimbarile aduse de votare sunt doar praf in ochii. lipsa la vot este cea mai agresiva si eficace cale de protest impotriva sistemului. sistemul poate anihila orice revolta, cu forta sau manipulare, lipsa la vot in stil mare, sistemul nu o poate contraataca. e singura cale si e pasnica. toate guvernele indeamna la vot, caci este oxigenul lor, singura cale de a exista, votati pe cine vreti, dar votati ! cei alesi stiim noi cum sa i facem sa faca ce trebuie facut, voi numai sa votati ! tot ce se va face voi sunteti vinovati caci ati ales prost ! oriunde si oricind in lumea asta, alegatorii tot gresit aleg.
   politicienii, personalitatile, formatorii de opinie, cei cu interese directe intr un candidat sau partid, toti indeamna la vot, dar si tembeli totali plini de initiativa dar care nu pricep un metru din jocul din care fac parte, vorbeste gura fara ei. inteleptii tac si ramin acasa pe sofa, nu mai vor sa stea model la circul asta care de acum este de tot rahatul.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   De Craciun mincam piftie, cirnati si toba, dansam in jurul bradului si ne impartim cadouri, chiar daca nu credem in Mos Craciun. Facem acest ritual in fiecare an, ca sa reproducem Craciunul, in ciuda faptului ca nu credem cu adevarat in Mos Craciun ! Asa Craciunul traieste si va traii atita timp cit il reproducem. Ati prins ideea ?

   La fel este si cu votarea, absolut la fel. Ni s-a spus ca are importanta votul nostru si chiar daca nu credem asta, mergem la urne si votam, in ciuda faptului ca nu credem ca in realitate are importanta pe cine am ales.
   Votarea este un ritual ideologic, care reproduce o ideologie care ne domina. Este chiar cel mai important ritual, cu care noi reproducem si tinem in viata o trupa de idioti care ne-au facut viata iad, ne-au distrus tara si care mint toti la fel, absolut toti isi bat joc de noi. Dar noi ii tinem mai departe in viata, cu votul nostru, indiferent pe cine am vota si cine va fi ales, aceasta trupa de idioti capitalo-parlamentari ne duc la dezastru in numele unei false democratii.
   Daca nu ne regasim ideile noastre in nici unul dintre candidati, avem dreptul democratic de a nu vota. Refuzul de a vota este o actiune in a bloca acest sistem si a incepe sa cautam un alt drum spre o democratie adevarata, in care poporul sa poata cu adevarat sa isi hotarasca so

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Cind vorbim despre democratie, vorbim despre un mod de a impartii puterea. Democratie inseamna condus de popor, dar e greu de spus cum trebuie facut ca democratia sa functioneze. Cum poti sa fi sigur ca puterea se imparte cu dreptate la un numar asa mare de oameni cit are o populatie. Astazi democratia este inteleasa ca un sistem in care votam reprezentanti intr-un parlament si toata populatia matura are drept de vot. In tarile Europei asa este astazi inteleasa democratia si cu orice critica care o aduci acestui sistem esti automat stampilat ca dusman al democratiei.
   Adevarul este ca democratia poate fi obtinuta pe foarte multe cai, iar cea care o folosim noi azi, nu este nici pe departe cea mai dreapta si rezultatele sunt tot mai departe de ce democratia trebuie sa ne aduca.
   Puterea a fost mutata afara din tarile Europene, intr-un Vatican politic la Bruxelles. Ei vor multe, dar in nici un caz sa imparta puterea cu noi. Astazi votam ca sa ne alegem reprezentatii puterii UE in tarile noastre, ei nu hotarasc ce trebuie facut pentru tara, ci implementeaza hotaririle puterii centrale. Pentru alte hotariri locale, sunt doar o sleahta de mincinosi, imbracati frumos si cu pretentii de intelectuali, in realitate niste banditi ordinari care se folosesc in scop propriu de puterea primita. Circul electoral costa bani si o data alesi, sunt in primul rind oamenii celor care i-au sponsorizat si in nici un caz oamenii celor care i-au votat. Sistemul nu le-ar da voie nici celor mai cinstiti alesi sa lucreze spre binele celor care i-au votat, nimic nu pot face de unii singuri, caci trebuie sa gaseasca un compromis cu ceilalti din parlament, astfel ca nici o grupa de alegatori n-au practic sansa ca alesul lor sa le bage mingea in poarta.
   Ceea ce noi definim azi ca democratie este doar o parodie ieftina a acesteia, un sistem corupt, unde minciuna este strict necesara, un circ care costa multi bani cu care am rezolva probleme importante, este o manipulare grosolana a popoarelor, nu se vad sperante de mai bine ci drumul duce negresit spre un control total, sclavie totala, suprimarea libertatii si distrugerea interioara a omului, homosexualitate, satanism, pedofilie.
   Alegatorii nu mai au ce putere sa imparta si popoarele nu mai conduc absolut nimic.

   0
   0
  • zi-le că le zici bine … gay, check; satanism, check; pedofilie, check;
   puteai să zici ceva și despre zoofilie si necrofilie si Soros
   mă mir că ai doar 3 likeuri. uite, ti+am dat si eu unul

   0
   0
 2. #15 Comentariu nou

  Formidabil clipul de final.
  Da, nu voiam sa ma duc duminica.
  Dar o sa ma duc. Multumesc.

  0
  0
  • Ura! Bună treabă 🙂

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Hei, chiar nu sesizati eroarea? Ca sa pastram paralela cu votul, omul si-ar fi ales oricum intre variantele prezentate de functionar, deci foarte probabil intre B 13 MUIE si B 22 SATEFUT! Cum ar veni, pe buletinul de vot nu scrii tu ce nume vrei (deci nu alegi ce numar ti-ar placea tie), ci pui stampila pe una din variantele prezentate… 😉

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   @anca, Sectiile de politie cu birourile dedicate evidentei populatiei sunt deschise atat sambata, cat si duminica, in ziua votului, avand program normal (8-16). Am aflat acest lucru cautand pe site-ul Directiei pentru evidenta populatiei Bucuresti, unde am gasit, destul de ascuns, un comunicat de presa ce anunta programul extins pentru alegeri. Iti trebuie doar prezenta proprietarului si contractul casei (original+copie) si buletinele voastre (original+copie) si un timbru fiscal de 5 lei (de la orice Oficiu postal).

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   @Gabriel Ene „Ca sa pastram paralela cu votul, omul si-ar fi ales oricum intre variantele prezentate de functionar, deci foarte probabil intre B 13 MUIE si B 22 SATEFUT”

   Oferta atat de variata ca anul asta nu a mai fost din zilele imediat urmatoare revolutiei. Vrei PSD? Ai PSD si sateliti, fiecare de nuanta lui, care mai liberala (ALDE-Tariceanu), care mai tzepelistica (PRU-Ghita). Vrei Ciolos ca premier? Ai deja doua optiuni, clasica – PNL si mai hipsteristica – USR. Ai nostalgii cu Basescu, iaca si partidul. Ai nostalgii cu mineriada si Piata Universitatii? Hop, a scos si Munteanu partid.

   Vrei independeti, iaca si independentii, care mai de stanga, care mai de dreapta, gen Cernea sau Paleologu.

   Mi se pare complet fortat sa spui ca nu ai de unde alege la alegerile astea si ca, din toata lista de mai sus nu gasesti un om, un singur o pe care sa nu il privesti cat de cat favorabil, atat cat sa pui o stampila pe el.

   0
   0
  • @silicon_v
   „Vrei independeti, iaca si independentii, care mai de stanga, care mai de dreapta, gen Cernea sau Paleologu.”
   Mi-e lene sa caut legislatia electorala, asa ca intreb aici : cineva care locuieste la Darabani poate sa-l voteze pe Cernea, Paleologu sau orice alt independent, indiferent de circumscriptia in care candideaza ? Ca daca nu atunci vorbim discutii.

   0
   0
 3. #21 Comentariu nou

  Cred ca prezenta la vot ar fi semnificativ mai mare daca ar exista si votul in alb. Care inseamna ca nu votez cu nimeni dar m-am prezentat la vot si sunt luat in considerare la procentele finale…
  Atunci – toata lumea ar avea o optiune. Am o vaga impresie ca unele partide ( dintre astea mari) s-ar putea sa nu apuce parlamanetul…
  Concomitent cu obligatia prezentei la vot si cu ridicarea pragului de accedere in parlament… Si ulterior daca voturile in alb sunt mai mult de 50% – reluarea alegerilor cu conditia ca cei care au candidat initial sa nu mai candideze.
  Da stiu – ar fi cam scump… dar cred ca ar merita…
  2-3 cicluri electorale in felul asta – s-ar termina cu alde PSD, PNL si altii care ne fac peri albi de mai bine de 20 de ani…

  0
  0
  • #22 Comentariu nou

   un punct de vedere ok … asta ar fi solutia prin care voturile nule pot conta … asta ar fi solutia care sa demonstreze ca pur si simplu nu ai cu cine vota …pentru ca nici un candidat nu te-a convins ca iti merita votul … singura modalitate prin care renunti sa mai votezi „raul cel mai mic”

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Exista : pui stampila pe cel putin doua (2) optiuni pe buletinul de vot ! Ai votat ca un bun cetatean si este vot nul in acelasi timp ( nu poate fi folosit de catre candidati).

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Acum chiar exista votul alb. Si eu il asteptam.

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   @geretus pana una alta, ca ne place sau nu, tre’ sa votam dupa legea in vigoare. Sa zicem ca ideea matale are valoare. Ai impresia ca un partid care in mod constant beneficiaza de pe urma voturilor neexprimate are vreun interes sa schimbe legea? Daca vrei sa vezi vreo schimbare in sensul propus de tine, tre’ sa mergi la vot si sa faci si tu putinul pe care-l poti face sa nu mai castige cei carora le convine situatia actuala.

   0
   0
 4. #26 Comentariu nou

  Disperatilor! Eu o sa merg la vot si nu o sa votez asa cum voi ati fost manipulati de SRI @ company sa o faceti…. Generatie de hipsteri pseudo docti ce sunteti… Cititi analfabetilor istorie.. ca se repeta….

  0
  0
 5. #31 Comentariu nou

  Eu nu voi fi in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor , si nici posibilitate sa ajung nu am , și îmi pare rău că nu o să votez. Am înțeles că nu se mai poate vota pe liste suplimentare. Mi se pare bine pentru că presupun că scade riscul de fraudare(s-ar putea sa ma înșel, nu le am cu politica), dar pe de altă parte mulți studenți care nu au viză de flotant nu vor vota. Ceea ce este trist, pentru că viitorul le aparține mai mult lor.

  0
  0
  • Daca esti student/studenta, suie-te in tren (e gratis pentru studenti in acest weekend, catre domiciliu) si da o fuga pana in cea mai apropiata localitate din judetul din buletin. Te poti intoarce in aceeasi zi. In cel mai rau caz vei pierde o zi(in care poti sta in tren, citi, invata sau pregati proiecte). In cel mai bun caz, vei fi facut ceva pentru viitorul acestei tari. Chiar conteaza.

   0
   0
  • #33 Comentariu nou

   Oana, nu se voteaza pe liste suplimentare pt ca sunt liste diferite de candidati, in orase diferite ale tarii. Stii care e treaba? Daca tu, sau 10, sau 1000 chiar nu pot sa ajunga, n-ar fi bai, daca ar merge restul. Iar pentru studenti guvernul pune la dispozitie bilete de tren gratuite, n-au nicio scuza.

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   Studenții pot vota. Primesc bilete gratuite de tren/autobuz pt a merge acasa.
   Viitorul ti-l faci cu mâna ta!

   0
   0
  • #35 Comentariu nou

   Am vazut ca la Cluj cel putin se poate face flotant inclusiv maine pana la 16 si duminica pana la 21. Cineva si-a facut ieri tocmai pentru vot si spunea ca a fost o procedura simpla, a rezolvat in 5 min. Poate e o solutie.

   0
   0
  • Atunci convinge cunoscuții indeciși să voteze în locul tău.

   0
   0
  • Poti vota in judetul in care ai domiciliul, nu e necesara prezenta in localitatea de domiciliu. Google „vot 2016 in afara localitatii de domiciliu” pentru detalii.
   Daca se accepta link, aici e un exemplu: http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/11/07/votul-in-tara-si-votul-in-strainatate-proceduri-de-vot-privind-scrutinul-parlamentar-din-11-decembrie-2016-03-10-19

   0
   0
  • #38 Comentariu nou

   Studentilor li s-au creat conditii pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile parlamentare din acest an, prin acordarea gratuitatii pentru transportul cu trenul catre si dinspre localitatea de domiciliu, in plus, beneficiind si de ziua libera de luni.

   0
   0
  • „Studentilor li s-au creat conditii pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile parlamentare din acest an” – și acum se calcă în picioare ca proștii în gara de nord pentru ca au lasat achizitia biletului pe ultima clipă … chiar așa, cine s-ar fi gândit că o să fie înghesuială …

   0
   0
  • #40 Comentariu nou

   Ba da se poate vota daca esti in alta localitate pe listele suplimentare. Doar daca esti in orasul unde votezi nu poti vota decat la sectia unde esti pe liste.

   0
   0
 6. Adaggio la observatia cu votarea lui Iisus: chiar daca ar candida acum, probabil ca nu ar fi votat – ba, cu suficienta contracampanie, ar ajunge sa fie crucificat a doua oara. Pana la urma, acum 2000(fara un pic) de ani, s-au mai facut niste alegeri publice, oamenii au fost pusi sa aleaga intre eliberarea lui Barabas sau a lui Iisus. Si au ales. Era, daca ne uitam bine, de asteptat: Barabas era mai populist, mai extremist, parea un revolutionar, mai avea si suporteri vocali. Iisus era pacifist si linistit, iar sustinatorii sai erau invatati sa fie modesti, cu bun simt si sa nu faca scandal.
  Mereu oamenii vor proceda la fel. Cei care se amagesc ca nu voteaza pentru ca nu au candidat care sa-i convinga, sa fie convinsi ca si daca perfectiunea intruchipata ar candida, ar fi incapabili sa o recunoasca – pentru ca mereu se vor gasi contraargumente aduse de altii, care sa ii puna in dubiu.
  Datorita constructiei noastre mentale, pentru cei mai buni dintre noi nu exista certitudini, si orice alegere este supusa indoielii – dar cu atat mai mult trebuie sa facem alegeri, pentru ca altfel le vor face cei cu certitudini absolute – fanaticii. Si de obicei nu iese bine.

  0
  0
  • Plus ca Isus e „comunist”, mai măsliniu la ten, și din Orientul Mijlociu … cred că și-ar cam lua-o pe coajă de la albii dreptaci capitaliști din ziua de azi, inainte sa-l crucifice i-ar face niste waterboarding ca sa declare cu cât l-a platit Soros

   0
   0
  • #43 Comentariu nou

   Am apasat din greseala pe butonul de depreciere al comentariului si nu pot anula votul.

   0
   0
 7. #44 Comentariu nou

  Articolul ala al lui Calin Nicolescu sfideaza atat de mult logica elementara incat nici nu stiu daca cei ce il considera just – si tu – ar trebui sa aiba drept de vot. Fara a face vreun partizanat politic, pe ce se bazeaza prezumtia aia ca cei ce nu merg la vot ar vota Nu cu partidul presupus castigator datorita prezentei reduse? Si astfel ar schimba penderile partidelor? Poate ca cei ce nu voteaza sustin tocmai acel partid ‘castigator’ si astfel, daca prezenta ar fi 100% ar castiga detasat..
  In acel articol, singura fraza care vine ca argument in favoarea ideii este ”În concluzie, PSD (exemplul folosit pentru că a şi dominat politica românească după decembrie 89) se bazează pe un bazin electoral care variază între 2 şi 3 milioane de alegători, în cifre ABSOLUTE.” Aha, o dovada ceva?

  Inteleg toata partea cu nevoia de a merge sa votam si ‘reprezentarea ta’ etc. Mi se pare *superlativul normalului. Dar sa conving folosindu-ma de sansa de a ‘detrona’ un anumit partid prin acea prezenta ridicata e jenant. Un pic de toleranta, chiar respect pentru optiunea fiecaruia dintre noi pls.

  0
  0
  • Nu cred c-ai înțeles. Articolul este despre efectele absenței de la vot, nu ale prezenței. Nu contează cu cine ar vota cei care nu merg la vot, dacă nu merg. Dar, dacă nu votează, acestea sunt efectele, exact cele descrise în articolul lui Călin (și al meu). Nu e chiar așa de complicat.

   0
   0
  • #46 Comentariu nou

   Pai si atunci totusi de ce cand s-au mobilizat mai multi oameni decat cei obisnuiti NU au votat PSD? Vezi alegerile din 2014 pentru presedinte. Nehotaratii care au iesit atunci in plus, peste 1000000 de oameni nu au votat cu Ponta.

   0
   0
  • #47 Comentariu nou

   Daca nu vreau sa castige partidul pe care il votezi tu inseamna ca nu am respect pt tine?! Sau ca nu sunt tolerant? Nu, nu e jenant sa nu iti mai doresti ceva care nu a functionat, inseamna sa te uiti in jurul tau.

   0
   0
  • #48 Comentariu nou

   Se bazeaza pe logica elementara, ca cei care nu ies la vot in principal sunt cei scarbiti de clasa politica, pentru ca partidele mari au votantii clasici care sunt constiincios manipulati sa iasa la vot si sa o faca in directia dictata. Daca la o prezenta la vot de 50% PSD ia 35% niciodata la o prezenta de 80% PSD-ul nu va lua mai mult de 40% maxim. De aceea pentru ei este avantajos sa iasa cat mai putini pe langa masele pe care ei le controleaza ,pentru ca orice vot de acest fel in plus este o piedica in formarea majoritatii.

   0
   0
  • #49 Comentariu nou

   haha, ok astea sunt efectele prezentei scazute, spre deosebire de prezenta ridicata in care ar fi… cum? eu sunt convins ca procentele vor fi aceleasi. Dar mi-a placut manipularea asta mica. Sau optimismul exagerat, sau cum vreti voi. Nici eu nu vreau psd, merg la vot cu aceeasi speranta ca aia cum ca rezultatele din testele alea PISA dintr-o postare recenta se vor schimba in bine. Si pe la ultimele alegeri am mers la fel de impacat cu situatia.
   Da ba, mi se pare lipsa de respect sa-mi vinzi argumente ieftine ca sa merg la vot si cel mai bine ar fi sa te ignor, dar cica indiferenta ne aduce pe cap psd-ul. Nu lipsa de educatie ci de implicare, fml.

   0
   0
  • #50 Comentariu nou

   Nene, e simplu di tăt, nu știu de ce Vlad, aici de față, a complicat povestea.
   Sunt două axiome în politica românească, axiome care s-au adeverit din nou și din nou, de 26 de ani încoace.

   Axioma 1. La fiecare alegeri, la fiecare ciclu electoral, PSD are un număr aproximativ FIX de votanți. Sunt aceiași 3-4 milioane de cetățeni care votează disciplinat cu PSD. Suporterii PSD votează de fiecare dată! Și dacă îi lovește trenul în drum spre secția de votare, cu ultimele puteri se duc la secție, și abia după aia sună la 112. Suporterii PSD nu absentează de la vot niciodată.

   Axioma 2. Dacă absenteismul e mare PSD câștigă. Dacă mobilizarea e mare (absenteismul e mic) PSD pierde. Chestiuna aceasta s-a adeverit de zeci de ori la toate alegerile din ultimii 26 de ani. Se întâmplă asta pentru că, așa cum spune axioma 1, votanții PSD votează garantat, așa că absenteismul este acontat de restul spectrului politic. Cifra de 3 milioane de votanți PSD de fapt ar trebui să fie cifra de pornire a numărului de voturi valabil exprimate (așa cum au taxiurile preț de pornire, așa au alegerile din românia cifră de pornire, votanții PSD). În România, spre deosebire de aproape orice altă țară de pe planetă, absenteism de 100% ar însemna că au votat 3 milioane de români :)).

   Pe scurt: de câte ori vedeți vreun nene care spune că nu are cu cine vota, că nu e ok să votezi, că nu are pe cine alege, că toți sunt la fel etc etc ESTE UN PROPAGANDIST PSD. Garantat. Știți de ce? Pentru că pe un nene pe care într-adevăr nu l-ar interesa votul NU AR AVEA OPINII PE TEMA ASTA. Gândiți-vă la voi. Nu vă interesează să construiți corăbii de lemn în interiorul sticlei (de exemplu). Intrați voi vreodată pe forumurile pasionaților de corăbii în sticlă și le explicați că pierd vremea? Exact! Nu vă interesează subiectul, deci nu aveți opinii pe subiect. Toți ăștia care trag de noi SĂ NU NE INTERESEZE un subiect comit o fractură logică :).
   Hai la vot pe 11 decembrie, și votați cu USR, acum aveți cu cine 🙂

   0
   0
 8. #51 Comentariu nou

  Am crezut ca articolul e oarecum inutil pentru ca cititorii tai nu par a mai avea nevoie de imbolduri suplimentare, dar m-am inselat. Conteaza fiecare nehotarat, va fi o lupta stransa. Felicitari, Vlad, felicitari, DL!

  0
  0
 9. #52 Comentariu nou

  Haha, cred ca era suficient doar clipul de la sfarsitul articolului, insa nu exista si un v2.0 cu raspunsul functionarului catre cineva care a avut „preferential”? Ceva de genu „B 01 KKT”? 🙂

  0
  0
 10. #53 Comentariu nou

  Lipsa la vot ar trebui sa insemne ca electoratul nu este de acord cu niciuna dintre variantele propuse. Asadar, ar trebui sa candideze altii.

  0
  0
  • #54 Comentariu nou

   Atunci, pentru a fi solidar ai putea să mergi să votezi efectiv la întâmplare. Tu zici ca nu îţi place nici un partid dar de fapt votul tău neexprimat se duce la partidul de pe primul loc care în Ro e cam PSD. Nici mie nu-mi plac restul partidelor, dar sigur nu-mi place PSD. Şi ca mine sunt multi, dă-ne nouă şansa de a-l schimba dacă ţie îţi e oricum indiferent care o să câştige.

   0
   0
  • #55 Comentariu nou

   Comentariul se referea la ce ar trebui sa fie si nu la situatia actuala. De ce sa fiu nevoit sa-l aleg pe cel care imi face un rau mai mic?

   0
   0
 11. #56 Comentariu nou

  Salut Vlad.

  Formidabil articolul, si eu am trecut prin faza de a nu merge la alegeri, o mare prostie, o sa distribui mai departe acest articol, are logica aproape pentru oricine.

  Multumesc

  0
  0
 12. #57 Comentariu nou

  Articolul ca articolul (scuze!), dar clipul e chiar bun 🙂

  0
  0
 13. #61 Comentariu nou

  „Imaginează-ți că, din 18 milioane de alegători înregistrați, nu se prezintă la vot decât 3 (da, e absurd, dar urmărește-mă un pic). Dacă un partid ia 2 voturi din cele 3, a fost votat de numai 0,00001% din totalul alegătorilor de pe liste, dar la final a câștigat alegerile cu 66% din voturi, formează singur Guvernul și poate trece orice fel de legi dorește, inclusiv inițiative de modificare a Constituției.”
  Daca facem un alt exercitiu de imaginatie, dar schimbam numai putin datele problemei (fara a o altera mult), si din 18 milioane de alegatori inregistrati, vin toti la vot, dar, neavand pe cine vota, isi anuleaza voturile, in afara de 3 oameni (pastram absurdul), si 2 oameni voteaza cu acel „un partid”…rezultatul nu este acelasi? Deci, daca ma duc la vot si pun stampila de 2-3-4-5 ori (pentru ca, repet, NU am pe cine vota), sau daca nu ma duc la vot, nu e tot dracul ala?
  Problema nu este neprezentarea la vot. Problema este cu totul si cu totul alta. Problema este ca alegerile pot fi validate cu acei 3 oameni care voteaza… pe bune.
  Facand referire la clipul de mai sus, e ca si cum ai avea de ales intre „muie” „cacat” „laba” si/sau alte d’astea. Pai, in cazul asta…imi iau o bicicleta.

  0
  0
  • #62 Comentariu nou

   Vad ca tot apare optiunea asta cu votul anulat. Fara suparare, optiune e inutila. Mai bine stai acasa si bei o tuica. Procentual nu o sa treaca nici acum, nici peste 10 ani de 2-3 procente. Si daca s-ar ajunge la 10% si tot ar rade „politicienii” si cu spatele de ea. O sa ii doara in basca ca sunt unii care anuleaza votul.

   Daca faci un minim efort si faci o selectie si alegi unul care pare cat de cat mai ok, abia atunci o sa ii doara. Poata ca ala cat de cat mai ok intra in parlament, iar veteranul care e de 16 ani parlamentar se duce acasa. E singurul lucru care ii doare: pierderea influentei politice, pierderea imunitatii.

   Si, repet ce am zis si mai sus: oferta mai variata ca anul asta, nu a mai fost de mult. Inclusiv cu independenti, inclusiv cu oameni care nu au mai facut politica pana acum.

   Daca cineva zice ca acum nu are cu cine sa voteze, apoi sa stie ca nici nu o sa aiba cu cine in viitorul previzibil in Romania. Mai bine nu isi mai face rau si intra in randul celor 40% care nu sunt interesati absolut deloc de politica (nu cred ca e cazul acum, odata ce citesc si posteaza la acest articol)

   0
   0
  • #63 Comentariu nou

   Eu sunt adeptul ideii ca toti ar trebui sa mergem la vot, inclusiv cei care nu vor sa voteze pe nimeni !! Sa-si anuleze votul ! O sa-mi spuneti ca este un gest inutil ! Inainte sa dati cu pietre lasati-ma sa sa va spun ca nu este asa ! Eu cred ca problema cea mai mare in Romania este indiferenta, „miserupismul” !!!

   Cand prezenta la vot ar fi de 65-70% si vreo 1-2 milioane de voturi nule, atunci vor face pasul in fata si oameni care vor dori sa se implice si care sa-i reprezinte pe cei ce nu-si regasesc „reprezentarea” pe scena politica ! Ar fi calea cea mai naturala de aparitie a unor noi lideri.

   Care ar fi castigul sa ma duc sa-mi anulez votul (eu ala care tot spun in stanga si in dreapta ca nu ma intereseaza.) …?
   Pai in primul rand arati ca existi ! Ca vrei sa fii luat in seama ! Ca nu mai vrei sa ai pozitia ghiocelului ! Ca nu mai vrei sa fii indiferent !!!

   Cred ca cel mai important lucru este ca il convingi sa iasa din casa si sa mearga la vot !! Asta ar fi castigul imediat ! Apoi, in timp, aceea inertie poate se dilueaza si va deveni activ !

   Si poate pana la cabina de vot se decide totusi la un candidat !:)

   Toate bune !!

   PS: eu am votat deja !(corespondenta)

   0
   0
  • #64 Comentariu nou

   @tinel
   Diferenta dintre a merge si a nu merge la vot este urmatoarea: parlamentul se formeaza in urma procentelor din totalul de voturi exprimate.
   In exemplul dat de dvs. cele doua voturi acumulate de un partid ar reprezenta 0,00000011% din voturi, nu 66% ca in exemplul dlui. Petreanu. Prin urmare, niciunul din cele doua partide votate nu ar putea intra in parlament din cauza ca nu ar depasi pragul electoral de 5%.

   0
   0
 14. #65 Comentariu nou

  Cred ca e prima data cand sunt hotarat sa votez. Articolul m-a facut sa fiu si mai hotarat. Filmuletul e bonus pentru cine nu intelege articolul si cred ca e primul al lui Mircea Bravo care e ok. O sa ii schimbam pana nimerim unii care chiar o sa faca ceva, chiar daca o data la 4 ani. Felicitari pentru articol.

  0
  0
 15. #67 Comentariu nou

  Foarte bun articolul. Însă voi continua să nu merg la vot din două motive:

  1. Am decis să nu mai votez mafioți; dacă tot ajung la putere, măcar să nu mai fie din cauza mea. Cum toți candidații (aici mă refer la cei care au șanse să câștige, nu independenții cvasianonimi) sunt mafioți (mai mult sau mai puțin dovediți) nu voi mai vota pe nimeni.

  DAR, totuși, aceasta este o decizie temporară, fiindcă

  2. Am decis să urmez modelul angajărilor în companii. Eu niciodată nu am fost angajat undeva fiindcă am promis că fac treabă. Firmele m-au angajat pe baza CV-ului meu, care cuprinde pregătirea și experiența mea în domeniu. Mereu a trebuit, MAI ÎNTÂI, să demonstrez că sunt bine pregătit, că am experiență în ceea ce fac, că am făcut bine și abia apoi s-a pus problema dacă voi ocupa acel post în cadrul firmei.

  Așadar, aștept candidați cu experiență în gestionarea problemelor economice, sociale etc. cu care se confruntă România (măcar în cadrul unor ONG-uri). Prin votul meu, nu vreau să mai ”angajez” mafioți sau oameni fără experiență pentru funcțiile la care tânjesc. Cum nu am ofertă, momentan prefer să nu angajez pe nimeni cu votul meu.

  În concluzie, nu îl aștept pe Isus, ci doar oameni corecți, profesioniști, cu experiență, capabili să rezolve problemele societății românești

  0
  0
  • #68 Comentariu nou

   „Așadar, aștept candidați cu experiență în gestionarea problemelor economice, sociale etc”

   Fara suparare, dar la standardele dumneavoastra ridicate, o sa trebuiasca sa asteptati in continuare. Intre timp, o sa ne multumimi si cu mafiotii la conducere, pana apar candidatii aia cu experienta.

   Eu cred ca nu putem avea progrese instantanee, ca nu putem face negrul alb intr-o zi. Trebuie sa trecem prin multe nuante de gri pana la albire.

   Procedand ca dumneavoastra, clasa politica nu se va schimba. Partidele o sa propuna toti mafioti, fiindca o sa vada ca nu sunt refuzati de popor. De ce ne-am schimba chiar si un pic, de ce am renunta la individul asta cu condamnare si dosare penale, daca poporul tot il voteaza? Nu are rost nici macar sa propun unul hot mai mic, care a furat mai putin si macar nu a fost prins, ca nu conteaza. Propun direct mafiotul, care baga cateva sute de mii in visteria partidului,

   0
   0
  • #69 Comentariu nou

   „2… Mereu a trebuit, MAI ÎNTÂI, să demonstrez că sunt bine pregătit, că am experiență în ceea ce fac, că am făcut bine și abia apoi s-a pus problema dacă voi ocupa acel post în cadrul firmei.”

   Inclusiv la primul job? Ce experienta i-ai aratat primului angajator si cum i-ai demonstrat ca ai facut bine ceea ce nu facusei pana atunci??

   0
   0
  • #70 Comentariu nou

   Asta cu „modelul angajărilor în companii” nu pare gandita pana la capat. Adica, ce faci ca manager cu o companie care nu gaseste pe cine sa angajeze? O lasi balta si pleci la o bere?

   0
   0
 16. #71 Comentariu nou

  1. procesul electoral e viciat de neconcordanta cu procentajul de votanti (tari civilizate nu valideaza votul daca nu este atins un numar de votanti)
  2. cand ti se propune o nominalizare dintre x si y, cuvantul „alegere” nu are ce cauta aici.
  3. sunt putin persoane care au dreptul sa conteste actiunile politicienilor, iar printre ele nu se numara votantii lor din simplul motiv ca ei (politicieni) s-au dovedit a fi mereu incompetenti.
  4. pe multi nu ne intereseaza procesul electoral pentru ca el nu schimba decat stapanii prin rotatie, sclavii raman(em) aceeasi.
  5. subsemnatul poseda 36 de ani, neprezentat niciodata la vot dar cu o cunostinta bogata vizavi de procesele care mentin aceeasi ciocoi in fruntea stapanilor.
  ps: nici de data asta nu votez, va astept la discutii peste 6 luni, cand dezamagirea se va fi instalat deja, ca de fiecare data.

  0
  0
  • #72 Comentariu nou

   Ai fi vrut sa zic „stai jos, esti prost” dar nu o sa fac asta. Astept exemplul de tara care nu valideaza votul din lipsa prezentei??

   0
   0
 17. #73 Comentariu nou

  Scurta intrebare. Numarul acela total de alegatori e real?
  Eu stiam ca suntem 18 mil de romani cu totii, si nu cred ca toti au drept de vot. Chiar asa putini copii romani?
  Mersi!

  0
  0
  • #74 Comentariu nou

   fabuleaza dar sa zicem… in loc de alta lectura zilnica…

   0
   0
  • #75 Comentariu nou

   Institutul National de Statistica
   VOLUMUL I: POPULAŢIA STABILĂ (REZIDENTĂ) – STRUCTURA DEMOGRAFICĂ
   http://www.recensamantromania.ro/noutati/volumul/

   1. Populația la recensămintele din anii 1948, 1956, 1966, 1977, 1992, 2002 şi 2011 – județe şi categorii de localități
   20 Octombrie 2011, 20.121.641

   ~~~~~~

   „Numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral la data de 6 octombrie 2016, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie 2016, este de 18.924.220, cu 11.637 mai puțini decât față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, în data de 17 septembrie 2016, când erau înregistrați 18.935.857 de cetățeni, incluzându-i pe cei care vor împlini 18 ani la data alegerilor.”

   http://www.roaep.ro/prezentare/stire/numarul-total-de-alegatori-inscrisi-in-registrul-electoral-la-data-de-6-octombrie-2016/

   „Registrul este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă și conține toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot. Primarii au responsabilitatea de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare. Astfel pot fi soluționate operativ situațiile în care alegătorii sunt omiși din listele electorale, sunt arondați eronat la secțiile de votare sau neradiați ca urmare a interzicerii drepturilor electorale. Primarii tipăresc direct din Registrul electoral listele electorale permanente și copiile de pe acestea cuprinzând alegătorii.”

   0
   0
  • #76 Comentariu nou

   @Silviu: Au fost luat in calcul si „oamenii” lui Dragnea, care nu mai sunt printre noi de multă vreme…

   0
   0
  • #77 Comentariu nou

   Nu, sunt pe liste cateva milioane plecate in afara si care sunt inca cu adresa in tara, deci sunt pe liste. Greu de spsu care e numarul real, undeva in jur de 15 milioane, cel mai probabil.

   0
   0
 18. Mă gîndesc că, ținînd cont de absenteismul constant de la noi în ce privește mersul la vot, n-ar strica să adoptăm și noi sistemul american: cine vrea să voteze, să se înscrie în prealabil pe liste. Astfel, cei care, vorba aia, vor să ”se pișe pe el de vot”, o pot face civilizat și legal acasă, fără a mai influența artificial opțiunile celor care vor să schimbe o direcție, indiferent care ar fi aceasta. Dacă tot ți-e indiferent cine iese, de ce să mai contezi în calcule?

  0
  0
 19. #79 Comentariu nou

  Eu as aduce in atentia oamenilor mecanismul de vot numit generic „alternative vot”; vot alternativ.|
  Mecanism ce ofera mai mult avantaje decat cel de acuma.
  Oricum sunt multe de zis… Problematic este si ce intelegem noi azi prin democratie si chiar increderea oarba in acest cuvant magic….

  0
  0
 20. #80 Comentariu nou

  Buna ziua tuturor !

  2 chestiuni:
  – de ce calculul e facut doar din perspectiva ca ar avantaja PSD-ul? De ce nu s-a facut calculul si pentru PNL si pentru USR ?
  – Initial si eu gandeam ca nu ma duc la vot, apoi m-am gandit la faptul ca redistribuirea votului, imi va „fortza mâna” sa votez totusi cu cel mai bine plasat partid. Asa ca am luat cea mai trista hotarâre din ultimii ani…VOI ANULA VOTUL! voi vota simultan si cu pesede si cu penele si … hai si cu usere…

  0
  0
  • #81 Comentariu nou

   doamne ferește, au acces la internet și băieți care nu au pătruns misterele aritmeticii de clasa a 3-a. Geniule, dacă îți anulezi votul sau dacă nu te prezinți la vot, rezultatele finale vor fi matematic identice. Echivalente. Congruente. Nicio diferență. Zero, nada. A, și să nu uit, ești prost :)))))))))

   0
   0
 21. #82 Comentariu nou

  De ce sa mergi la vot? Cu cine sa votezi? Aceeasi mafioti in toate partidele. Indiferent care ar fi combinatia de partide care va forma guvernul, vorbim de aceeasi mafioti care au mai facut parte din guvern, cu rezultatele pe care le stim. Sa castige PSD-ul alegerile cu o majoritate covarsitoare. Care e problema? Sa-i vedem cum fura singuri. Pana acum spuneau ca nu fura ei, ci aliatii de la guvernare.
  Ceilalti sunt la fel. Niste hoti care au furat in toate combinatiile posibile. De ce sa le giram furtul? Mafioti din toate partidele, uniti-va! Sa formam guvernul mafiei transpartinice!

  0
  0
  • #83 Comentariu nou

   Cred ca exagerati.

   „Ceilalti sunt la fel. Niste hoti care au furat in toate combinatiile posibile”

   Exista deja un partid format din oameni care nu au facut politica, USR. Exista independenti. Inlcusiv partidele mari s-au chinuit sa bage figure noi pe lista. Daca dumneavoastra nu faceti un minim effort de selectie intre oameni, atunci nici partidele nu or sa o faca ever. Vor pune pe lista mafia de partid, care cotizeaza.

   0
   0
 22. Iar faptul ca nu s-a mai facut nici un recensamant de ani de zile astfel incat baza de calcul sa fie tot 18 milioane nu influenteaza procentele alea? Inteleg argumentele tale dar tu intelegi ca jocul e masluit din start si casa castiga intotdeauna pt ca ea stabileste regulile? Si pentru ca tot ea ar trebui sa se asigure ca totul se desfasoara „corect”?

  0
  0
 23. #86 Comentariu nou

  pai asta se intampla pentru ca legea nu prevede ca rezultatul votului sa fie valid DOAR DAC prezenta la vot este de minim 50%! adica daca am de ales intre psd (pe care evident nu l-as vota) si partidul celor care mananca miere vinerea, infiintat de 3 baieti intr-o comuna din jud. Olt, ar trebui sa ma duc la vot NEAPARAT, pentru ca daca stau acasa se intampla ce scrie in articol? deci ar trebui sa votez cu partidul celor care mananca miere vinerea, constient ca ei nu m-ar putea NICIODATA reprezenta sau conduce, numa sa nu iasa psd-ul (ceea ce ar fi, intradevar, o catastrofa)… nu stiu ce sa zic…

  0
  0
 24. #87 Comentariu nou

  Cred ca ai omis sa scrii ca in situatia in care lumea nu prea vine la vot, partiduletele alea mici, cu procente minuscule, pe care le sustii mascat in acest articol, nu vor avea nicio sansa sa intre in parlament.
  Si de ce sunt pardituletele alea mici, minuscule? Pentru ca nu le sustine populatia, pentru ca sunt facaturi. Daca nu ar fi facaturi, ar avea organizatii locale, iar munca de lamurire a populatie cu intentiile lor perfecte nu s-ar mai face pe facebook, ci acolo, langa taran. Ca nu taranul e vinovat ca nu stie cine e Nicusor, ci Nicusor e vinovat ca nu il stie taranul.
  Si de ce sunt paritduletele astea facaturi? Pentru ca programele lor sunt lipsite de substanta (genul „sa fie bine ca sa nu fie rau”) si de reale fundamente economice si sociale, pentru ca nu au specialisti pentru posturile ministeriale ori parlamentare, etc., pentru ca apar cu un an inainte de alegeri, si lista poate continua.
  Asa ca propaganda asta pentru entitati politice care nu au sustinere populara, este nociva, pentru ca incercati sa convingeti lumea sa voteze, nu conteaza cu cine, ca sa poata intra in parlament si „partiduletul”, care, dupa intrarea in parlament, se va alege cu ceva (politic ori nu).
  Voi sunteti manipulatorii, voi sunteti elementul negativ in aceasta campanie, dar va ascundeti in spatele matematicii

  0
  0
  • #88 Comentariu nou

   Solutiile reale nu se gasesc pe blogurile angajatilor de televiziune privata, deci Gigi bine punctat. Cele 2 mari subiecte de discutie in romania celor 18 milioane de votanti sunt politica si fotbalul, culmea; adica unii se agita si alti ragaie de bani.

   0
   0
  • #89 Comentariu nou

   Macar ai idee de ce unele partide au aparut in ultimul an? Pt ca „inteligentii” din partidele de pana acuma au facut legile asa de proaste incat sa fie aproape imposibil sa faci un partid de la zero.

   0
   0
 25. #90 Comentariu nou

  Chestiunea e că prezența la vot și împuținarea celor care spun că nu merg la vot că oricum nu contează e singura cale să sperăm că vom avea campanii electorale normale, cu discuții reale, cu propuneri de bun simț. Până atunci… partidele se vor întrece în propuneri populiste pentru că ăia sunt cei care vin la vot, și pentru că măsurile astea vor dezamăgi nehotărâții. Trebuie să ieșim din acest cerc vicios, total nesănătos pentru democrație.

  0
  0
 26. #91 Comentariu nou

  Ai votat Constantinescu si a iesit? Ai votat Basescu si a iesit? Ai votat la referendum si a iesit? Ai votat Iohannis si a iesit? n-ai zis nici macar o data ”ba da prost am fost ca am votat”. Hai sa fim sinceri si sa recunoastem, chestia asta nu e pentru oameni decenti si cu bun simt, e o cloaca maxima infecta

  0
  0
 27. Stii cumva daca un vot invalid e echivalent cu a nu merge la vot? Spunea cineva mai sus de vot in alb, eu zic de pus stampila in mai multe locuri.

  0
  0
  • #93 Comentariu nou

   Da, din pacate un vot invalid (sau anulat, cum vrei sa ii zici) e echivalent cu a sta acasa. Pur si simplu nu conteaza. Din pacate, la noi nu exista optiunea votului alb. Asa ca, din punctul asta de vedere, articolul asta are dreptate: singurul mod prin care votul tau sa semnifice „ceva” este sa ti-l exerciti, si sa-l exerciti corect…

   0
   0
 28. genul asta de manipulare eu nu-l inteleg. rezum, dupa ce ma straduiesc intens sa asimilez imboldul (daca este careva aici care se duce la vot pentru ca a vazut răpciuga aia de video, atunci il anunt ca are mari probleme de discernamant si independenta de intelect), cad in gandire. va sa zica, daca absentez, castiga CEI NEDORITI in proportie majoritara asimilati cu PSD (oare de ce?). nu am inteles care este reversul daca nu votez si iese PNL, pe care de asemenea sunt ofticat de la atata rateu si coruptie si nu doresc al vota. deci, daca nu ies la vot si iese una dintre cele doua formatiuni se cheama ca nu am voie sa regret ca au iesit – de parca imi pasa in conditiile in care niciuna din formatiuni nu asucit vreodata mintile unei majoritati dintre votantii traditionali ai cluilalt (ciudat respect pereptuu, nu?). sa ies sa acord votul lui UDMR? asta ar fi o chestie, dar ar insemna ca intr-adevar imi bat joc de votul meu, mai ales ca UDMR nu prea mi l-a cerut. rezulta, foarte perfida inerenta efectului, ca, ar trebui sa votez schimbarea celor doua partide prioritare la vot, care schimbare nu pare sa vina de la ALDE (nu are cum), PMP(nu are cum), UDMR (am explicat deja), ALTE (adica alte maruntisuri) ci, de unde crezi, de la Nicusor Dan. declar ca nu pot sa votez nici macar mecanic din reflex razbunator, cu o formatiune politica rasarita destul de oportunist, doar pentru ca mi se sugereaza ca altminteri vor iesi „hotii” de la PSD si PNL. pentru ca, stimate domn Petreanu, catre asta duce logica subversiva si subliminala, pe care cei din esalonul dumitale o tot scot la parada din doi in doi ani (cu aproximatie). ADICA, IESI LA VOT, CA ALTFEL ESTE DE RAU CU AIA DOI, SI VOTEAZA SCHIMBAREA LU’ AL TREILEA DOAR CA SA NU IASA AILALTI DOI IN TARA TRASEISMULUI POLITIC… scuze, stimate domn, dar la asa ceva nu pun botul si pentru simplul fapt ca formatiunea lui Nicusor Dan nu ma face sa simt nici cel mai mic reflex al schimbarii. mai ales când, Clotilduta, in anul 2016 când ne pregatim de plecat in sfarsit pe Marte, iar americanii sunt suiti deja in Tesla, imi recomanda sa pedalez pe bicicleta ca sa-mi arate cat de verde este ea si implicit îndeajuns de moderna ca sa votez eu schimbarea… cea mare, desigur, perfect posibila in tara serviciilor secrete cu densitate considerabila. mergi matale la vot, doar ca sa nu castige PSD, pentru ca, in fapt, asta este esenta acestui demers: am creat pana si un simulacru de alternativa, numai sa nu iasa nu stiu care, nicidecum ca sa luptam cu rezistenta la schimbare a unei mari mase de locuitori din Romania.

  0
  0
 29. #95 Comentariu nou

  Eu aș merge la vot, dacă aș ști cu cine să votez!

  0
  0
  • #96 Comentariu nou

   Adica, nu stii cine candideaza, sau nu stii cine iti va reprezenta corect interesul?
   Pentru prima problema, daca googlesti „eu cu cine votez”, gasesti numeroase situri care prezinta (si chiar compara) candidatii.
   Pentru a doua, asa cum spune si Vlad, nu exista garantii, dar chiar si candidatii imperfecti pot sa invete sa faca treaba.

   0
   0
 30. #97 Comentariu nou

  Populaţia stabilă a României, la 1 octombrie 2016 era estimată la 19.354.690 de persoane. În aprilie, 2016, numărul total al alegătorilor înregistraţi era de 18.282.648.
  Dacă n-a avut loc nici un boom al natalităţii, între timp, e nasol să avem numai puţin peste un milion de persoane sub 18 ani.
  Futu-i aritmetica mă-sii, niciodată n-am înţeles cu cifrele astea, ‘tă-l Stalin de vot.

  0
  0
  • #98 Comentariu nou

   Nu cumva numarul alegatorilor inregistrati include si alegatorii din diaspora (cateva milioane) ?
   Intreb si eu, pentru ca mi se pare imposibil sa avem doar 1 milion si un pic de minori.

   0
   0
  • #99 Comentariu nou

   Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, „pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară.” aşa zice sursa de unde provine informaţia, adică B.E.C.

   0
   0
 31. #100 Comentariu nou

  Autorule am o întrebare: atunci cind nu ai votat ai fost în aceeași postura în care sint eu acum cind nu mai știu cu cine sa votez?

  0
  0
  • #101 Comentariu nou

   Nu exista sa nu stii ce /cu cine sa votezi. Certitudini nu furnizeaza nimeni asa ca macar poti incerca. Daca nu gasesti sa votezi oameni incearca sa alegi un ideal. Acesta poate fi linistea si pacea sufleteasca data de ajutorul minim garantat sau poate fi dorinta de a fi mai bine platit facand tot atat de putin sau poate fi speranta asezarii valorilor umane pe palierul meritat sau poate fi visul ca nepotii nostri vor avea aici o tara ca afara sau…
   Nu exista posesor de drept de vot sa nu aiba o nazuinta.

   0
   0
 32. #102 Comentariu nou

  Eu vad alfel situatia. Stiu cine este propus din partea pnl ca premier. Mi-a placut cum a condus tara 1 an? Daca DA, votez . Daca NU, votez. In rest sunt vorbe spuse de unii sau altii platiti sa spuna. Sau nu.

  0
  0
 33. #103 Comentariu nou

  Am o intrebare simpla: De ce si PSD-ul ne indeamna la vot (toate partidele fac asta defapt), dupa logica articolului de mai sus ei ar trebui sa fie avantajati daca nu se duce lumea la vot….

  0
  0
 34. #104 Comentariu nou

  Toti vorbesc de vot dar nimeni nu explica CUM sa votezi…(metoda)!!! se pare ca este un subiect tabu pe tot internetul. Ori suntem o tara de genii ori este o conspiratie…sa nu voteze decat „iniţiaţii” la o sticla de ulei si un pachet de faina…deci cunoaste cineva metoda? cum pui stampila…concret? mulţumesc anticipat…

  0
  0
 35. #105 Comentariu nou

  Frumos ar fi să fie obligatoriu să votezi. Prin lege. Dacă nu mergi, amenda 1000 euro. O soluție brutală si necesară.

  0
  0
  • #106 Comentariu nou

   Ce inseamna democratia ? Demos = popor , cratos = putere , deci ei tb. sa ma reprezinte pe mine, sa-i reprezinte pe cetateni ! Stau lucrurile asa ? Se vede clar ca NU ! Si dvs vreti …amenda…. No comment!

   0
   0
  • Dintre țările cu apa caldă doar Australia, Belgia, Liechtenstein si Luxembourg au regula asta. Iar Liechtenstein si Luxembourg nu cred că le putem considera țări, poate doar niste județe …

   0
   0
 36. #108 Comentariu nou

  Dacă majoritatea anulează voturile, cine câștigă ?

  0
  0
  • #109 Comentariu nou

   Normal in conditii democratice castiga majoritatea.In sensul ca ar trebui sa existe prevederi legale care sa prevada un nou scrutin cu alti candidati.

   0
   0
  • #110 Comentariu nou

   Tare mi-e teama ca , ca de fiecare data , „castiga” securvistii mafioti care se pupa cu clanurile de lepre pe la cumetrii si ne considera pe noi , CETATENII Romaniei , sclavii lor , viermii , cum ne spun ei ….Cred ca cel mai usor le e sa-ti inlocuisca „votul” anulat de tine. Pt ei important este sa le iasa numarul de fraieri care le APROBA sistemul ….

   0
   0
 37. „ML: Procesul in sine nu a fost complicat, reprezenta doar completarea unei cereri, unui formular, iti completai datele personale.” http://m.hotnews.ro/stire/21460963

  Proasta asta degeaba a locuit in Canada. Putea să ia exemplu de la noi dacă tot a ars-o aiurea pe aici.
  http://www.elections.ca/Voting-by-mail
  ps: Vlad, chiar nu înțeleg de ce ai dezactivat posibilitatea de a comenta la postări mai vechi de X zile

  0
  0
 38. #112 Comentariu nou

  Cum votam ? Cei care cred ca de la un singur vot trebuiau sa aiba asigurata bunastarea pe toata durata vietii, fac analize foarte complicate si de obicei ajung la concluzia ca le este foarte greu sa voteze din nou, pentru ca si l-ar fi dorit pe Dumnezeu multiplicat pe post de politician si daca nu au regasit perfectiunea din Rai aici pe Pamant, nu vor sa mai voteze !

  NU TREBUIE ANALIZE COMPLICATE, PENTRU CUM SA VOTAM PERIODIC, DEOARECE NOI TRAIM O VIATA REALA AICI PE PAMANT, DIN CARE LIPSESTE PERFECTIUNEA, DAR TOTUL ESTE PERFECTIBIL.

  Votul nostru este simplu !Din 4 in 4 ani votam continuitatea sau schimbarea !!! Intre 2 votari exista mecanisme si instrumente de implicare ale cetateanului in procesul democratic si de eventuala sanctionare a clasei politice !

  Vezi si VOTUL „DESTEPTULUI” VERSUS VOTUL „OPORTUNISTULUI (prostului dupa autorii initiali)” !

  https://www.facebook.com/notes/ildiko-badescu/votul-desteptului-versus-votul-oportunistuluiprostului-dupa-autorii-initiali-/401837299859738

  0
  0
 39. #113 Comentariu nou

  Mai fratilor voi intelegeti conceptul absolut democratic de abtinere? a nu merge la vot sau a-ti anula votul inseamna a te abtine. Toate tarile democratice au asa ceva. Doar ca nu le convine unora cine iese nu inseamna ca nu am eu sau oricine altcineva dreptul de a se abtine. Chiar vi s-a blocat rotita ? Si cine naiba va garanteaza voua ca daca iese mai mult alume la vot nu iese si mai mare scorul unui „anume partid”? Ca asa va credeti voi destepti si stiti de cine e satula lumea sau nu? Cand nu iese cineva la vot gata sar unii ca nu e corect fie sistemul fie oamenii n-au simt civic (mai nou si in SUA se intampla asta). Asta arata falimentul democratiei sub forma actuala. Daca am ajuns sa indemnam lumea sa iasa la vot ca sa nu iasa X sau Y si nu ca sa voteze cu X sau Y atunci situatia e foarte foarte nasoala, fiindca nu asta inseamna democratie si nu asta inseamna vot. NU trebuie sa mergem sa votam ca sa nu iasa cineva ci trebuie sa mergem sa votam sa iasa cineva, cineva care ne-a convins ca ne poate reprezenta. faptul ca in Romania ( si acum si prin democratiile adevarate) s-a ajuns asa ar rebuie sa ne puna pe ganduri serios si sa vedem ce putem face sa terminam cu aberatiile astea. Daca vrem sa ne mai numim si sa avem democratie. Daca vrem sa ne jucam de-a demoratia atunci zic sa lasam asa.

  0
  0
 40. #114 Comentariu nou

  Si PDL-ul cat a luat?

  0
  0
 41. #115 Comentariu nou

  Eu consider acest surogat de proces electoral uninominal o mare porcarie. Eu sustin un partid, care si-a stabilit o lista de persoane. Lista de persoane este total initila si nerelevanta atat timp cat programul politic al partidului in in oarecare contradictie cu valoarea morala sau profesionala a individului de pe acea lista a partidului. Aveti impresia ca asta e un vot uninominal ? Eu daca locuiesc in Teleorman dar imi place de cadidatul din fruntea listei unui partid anume din Hunedoara …. de ce nu pot vota persoana respectiva (sau acea lista?) De ce sunt fortat sa votez o lista din Teleorman desi nici unul din cei nominalizati acolo nu-mi plac ? Pai ce … candidatul din Hunedoara nu tot in Parlement ajune (teoretic) nu ma va reprezenta si pe mine ? Ii va reprezenta numai pe cei din Hunedoara ? E o mare facatorie acest sistem. Sistemul asta a fost gandit cu buna stiinta asa in favoarea marilor partide cu masa de votanti relativ stabila.

  0
  0
 42. #116 Comentariu nou

  de ce nu ma voi duce la vot ? Pai pentru ca listele „uninominale” ale partidelor din locatia unde ma aflu nu sunt calificati sa ma reprezinte. As dori cu mult drag sa pot vota o alta lista din cadrul acelorasi partide dar din alt judet/localitate/circumscriptie electorala. De ce ? As fi bucuros ca acele persoane girate de mine sa aibe mai multe sanse sa ma/ne reprezinte in parlament din cadrul partidului respectiv. Nu doresc sa vad persoane neavenite (chiar din partidul respectiv) care sa apara in Parlament pentru ca s-a ajuns asa prin redistribuire si alte siretlicuri …

  0
  0
 43. #117 Comentariu nou

  unii ar zice: si ce ma opreste sa ma mut in acea localitate in care candideaza de pe lista respectiva persoana sau persoanele pe care le-as gira cu votul meu ? Problema e mai complexa … Asta ar insemna sa ma mut cu familia la fiecare 4 ani in functie de stabilirea listelor de catre partide. Altminteri nu stiu cum de e posibil ca un politcian din teleorman (nascut si cu domiciliul acolo sa apara pe lista de partid in Cluj) ?

  0
  0
 44. #118 Comentariu nou

  Mai am o intrebare . Absenteismul masiv nu inseamna cumva ca nu-i recunosti ? Oricum , dupa parerea mea , cei mai nevinovati romani fata de mizeriile care s-au petrecut pana acum, de la lacrimile copiilor zdrobiti de un sistem inuman numit PSEUDO-„scoala”, la disperarea muncitorilor cu salarii cu mult sub limita DENITATII , la crima din asa zisa „medicina” , la batranii care-si „recicleaza” pana si apa de la toaleta si pana la cei care de disperare fug din tara lor sau se sinucid , sunt cei care NU au „votat” !

  0
  0
 45. #119 Comentariu nou

  Sunt astfel de zile care ma fac sa doresc sa fiu mai implicat in aceste alegeri, sa ma documentez despre fiecare candidat de la fiecare partid ca sa fii la curent cu ce a facut fiecare persoana si ce promite, daca a gresit, daca a incalcat o promisiune, ce functie au avut inainte, se potriveste pentru functia care o vor in parlament? etc.

  Este datoria cetateanului sa fie la curent cu aceste lucruri cand isi ofera votul, dar din pacate nu sunt si am impresia ca fie ca votez sau nu este echivalent cu aruncarea unui ban in fantana si SPER sa mi se indeplineasca dorinta ca totul sa fie bine.

  Cu toate astea, ideea ca nu votez ma face sa ma simt de parca imi intorc spatele tarii, chit ca si asta prin sine cum se explica in articol este un vot, dar datorita sistemului current este un vot pentru cei care sunt deja in top.

  Am vazut, cat am putut, in lista de candidati oameni tineri care au totusi un impact recent in tara asta, nu stiu despre toti dar merg cu ei.

  Ideea acestui comentariu? Ne trebuie un sistem mai bun de informare despre oamenii care ii votam. Mai ales daca oamenii asta ne decid viitorul, trebuie sa ii cunoastem mai bine, nu mai putin.

  0
  0
 46. #120 Comentariu nou

  Psd a castigat prin mersul masiv la vot al unui anumit segment social. Stim care: asistatii sociali platiti de stat. Angajatii statului adica. (Cine mai are dubii ca psd nu e comunist in spirit, asa era si pe timpul lui Ceausescu: toti romanii erau angajati la unicul patron, statul). Iesitul la vot are valoare in sensul de contrabalanta la votul masiv cu… dedicatie.

  0
  0
 47. #121 Comentariu nou

  Eu, împreună cu soția nu suntem în localitatea de domiciliu în București. Suntem la Suceava unde am vrut sa votăm.
  SURPRIZA!!!!!!!!!!!

  Am intrat intr-o secție de votare din Suceava și am întrebat șef secției de votare care se’nfrupta voluptos dintr-un mar.

  Acest individ ne-a comunicat că NU PUTEM VOTA DEOARECE NU AVEM DOMICILIUL ÎN SUCEAVA,NICI MĂCAR ÎN JUDEȚ. EI VOTEAZĂ CANDIDAȚII LOR ȘI NOU NU AVEM DREPTUL…….

  ROMÂNIA LOR ȘI ROMÂNIA NOASTRĂ.

  ESTE STRIGĂTOR LA CER!!!!!!!!!

  0
  0
  • „Heck, how do you think we got stuck with Trump, and Clinton as the two major candidates?”
   Pai pe cine ați fi vrut, pe „comunistul” Sanders ? Tz tz tz

   0
   0
 48. #125 Comentariu nou

  Dle. Petrescu îmi place foarte mult articolul dumneavoastră însă am o nelămurire. Tot prin absurd dacă la vot merg 4 persoane din care 2 votează cu partidul X, o persoană cu partidul Y iar o persoană își anulează votul la final tot partidul X va câștiga cu 66% , sau influențează cumva si voturile nule?

  0
  0
  • #126 Comentariu nou

   * Dle. Petreanu . Imi cer scuze am auto-corector si doar dupa publicarea comentariului am vazut ca mi-a corectat numele.

   0
   0
  • #127 Comentariu nou

   Scorul nu este influientat,rezultatul obtinandu-se prin raportare la numarul de voturi valabil exprimate.In mod normal daca numarul voturilor nule este in… limite, poti fi socotit in categoria,scarbitilor,miserupistilor,zapacitilor,poate bolnavilor de parkinson(nu nimeresti patratelul),balbaitilor(vot multiplu)etc.Dar cand numarul voturilor anulate este iesit din …comuna de mare, plus absenteismul cu se pune problema legitimitatii celor alesi,daca ii pasa cuiva.Se pare ca in Romania nu sunt prea multi carora sa le pese oricum politicienilor nu le pasa de loc.Ma uit la castigatorii scrutinului recent incheiat cat de radiosi sunt de parca au castigat cu unanimitate.Dar daca faci un calcul simplu si te uiti ca ei au obtinut 50 la suta din aproximativ 30 de procente ,mi se pare ingrozitor de putin.Sau ca un partid intra in parlament cu aprox.230 de mii de voturi intr-o tara cu un electorat de 18 milioane iar nu mi se pare in regula.Initial am fost tentat sa-mi anulez votul pe considerentul ca m-am saturat sa tot votez cu raul cel mai mic.Si mi-am zis sa vad care este din punctul meu de vedere raul cel mai mare.

   0
   0
 49. M-am uitat aici http://radar.ithub.gov.ro/
  Desi in US sunt mult mai multi romani decat in Canada, 31 de sectii de votare versus 8, au votat doar de 2 ori mai multi. Concluzii ? 😀

  0
  0
 50. Nu ma surprinde scorul PSD, dar faptul ca ALDE si PMP au luat procente atat de mari zice ceva …
  Oricum, distractie placuta in urmatorii 4 ani, tovarasi 😀

  0
  0
 51. #130 Comentariu nou

  Esti varza! Nimeni nu-ti garanteaza ca cei care nu voteaza tin cu partidul care vrei tu sa cistige alegerile. Dar asta trece in plan secund. In primul rind asta doreste sistemul…pentru ca tie nu-ti trece prin cap faptul ca tu nu votezi un om ori un partid, ci tot sistemul pseudo-democratic. Am tot auzit ca avem o sansa, o alternativa, ca putem schimba ceva…prostii! Ce poti schimba cind votezi tot un candidat al aceluiasi sistem, de fapt o lista de candidati…aceiasi candidati care i-ai mai votat si acum 4 ani, 8 ani, 12…aceiasi candidati care au fost si la putere, dar n-au schimbat nimic? Candidati care nu te respecta pe tine, ca alegator, deoarece nu-si respecta promisiunile electorale…si daca el nu te respecta, tu de ce ar trebui sa-l respecti, votindu-l iar si iar? Oricum, oricine ar fi la putere va respecta orientarea „europeana”, aceeasi orientare care a dus la pierderea suveranitatii nationale. Oricare ar fi la putere nu te va respecta, iti va baga mai adinc mina in buzunar, pentru ca stie ca tu esti varza si oricum il vei vota si la urmatoarele alegeri…Acum e ca un mielusel, te roaga sa-l votezi…dar cum a intrat in parlament se transforma iar in lup si-ti maninca zilele. Sistemul are nevoie de votul tau pentru a intelege cit de mult esti prins in capcana minciunilor sale, iar politicienii au nevoie de cit mai multe voturi pentru a avea legitimitate, pentru a se ascunde in spatele iluziei ca ei sint „alesii poporului”. Si tu, care esti varza, cazi in capcana si votezi, fara a-ti da seama ca ai votat nu un politician ori mai multi, ci insusi sistemul care te tine in lanturile imperiului european ce trateaza Romania ca pe o sclava…dar tu-l votezi in continuare, pentru ca esti varza de Bruxelles! Si-l inveti si pe altul sa voteze, sa nu cumva sa se opuna sistemului…Politicienii trebuie sa inteleaga faptul ca respectul poporului se cucereste prin munca si patriotism, nu se cerseste! Iar sistemul va intelege atunci cind nu veti mai iesi la vot ca mamaliga e gata sa explodeze…si atunci sistemul nu te va mai minti; daca nu din respect, atunci macar de frica! Este ceea ce se intimpla acum in Slovacia, unde la ultimele alegeri rata absenteismului a depasit 80%…dar nu, tu nu vei intelege asta, pentru ca nu vrei sa intelegi, pentru ca esti omul sistemului si pentru ca esti varza de Bruxelles!

  0
  0
 52. #132 Comentariu nou

  TOTAL GRESIT,
  La fel ca si cei din partide tu nu intelegi ce ii mana pe oamenii care nu voteaza.
  Ei sunt condusi de un sentiment de indiferenta dat de faptul ca PSD nu este diferit de oricare alt partid din Romania, deci fie ca este PSD fie ca este urmatorul mare partid (nu demult in acelasi timp adversar – PDL si aliat PNL, fuzionat ulterior in PNL 2.0) ei nu au doctrine, au doar interese de grup mai mare sau mai mic.

  Deci daca eu votez sau nu votez, daca majoritatea este una sau alta nu conteaza….Aici te-ai dovedit limitat, in intelegerea mecanismului care face un mare grup sa nu voteze si in importanta aproape inexistenta a partidului care conduce si cu ce majoritate, oamenii sunt aceeasi in partide, prezentila munca sa voteze numai cand sunt ei interesati, nu cand este benefic pentru majoritatile care i-au votat.

  Pentru mine este prima data cand am votat dupa multe alegeri pentru ca am putut da un vot, fara mare speranta, unui partid. Au votul meu, si sper sa nu ma dezamageasca ca precedenti oameni pe care i-am votat.

  Votul nu este o obligatie asa cum urlati multi pe aici, si nici o indatorire, este, inca, un drept, pe care pot sa il folosesc sau nu dupa bunul plac, asa ca nu deveniti o forta agresiva impotriva unora care au o gandire diferita, denota ca sunteti altceva decat vreti sa fiti!!!

  0
  0
  • Felul in care influențează absenteismul scorul final în alegeri e un fapt matematic, n-are nici o legătură cu frăsuielile intelectualiste.

   0
   0
  • #134 Comentariu nou

   @Bogdan : pe cat de emfatic, pe atat de alaturea cu subiectul esti. Cand te stii ca pricepi mai greu. stai un pic, cujeta su alege sa taci. Macar nu te faci de ras.

   0
   0
 53. #135 Comentariu nou

  Pledoaria dvs. se sprijina pe premise false. Daca le falsificati cu buna stiinta, e rau. Daca nu, iar e rau.
  1. In Registrul electoral sunt inscrise 18mil si ceva dar asta nu reflecta realitatea. Datele nu sunt actualizate de foarte multi ani. Nu mai sunt atatia romani in tara cu totul! Nimeni nu poate sti exact cati sunt in strainatate fara forme legale dar se poate estima ca sunt cel putin vreo doua milioane in afara tarii.
  Daca scadem mortii si pe cei care nu au drept de vot poate ca ar mai ramane, pe bune ami putin de 15 milioane. Asta modifica atat marimea procentelor si, prin urmare semnificatia acestora.
  2. Este falsa premisa ca toti care nu au votat ar fi votanti ai celui care a pierdut. In realitate, statistic, cei care nu voteaza pot fi impartiti – tocmai datorita indiferentei lor – in tabere egale. Prin urmare inactiunea nu altereaza votul ci, eventual, numai ‘credibilitatea’ acestuia.

  Sper ca numai ignoranta v-a determinat sa faceti aceste afirmatii, in opinia mea, incorecte. Altfel, inseamna ca ati dorit sa manipulati.

  0
  0
  • Eu mă mir că e chiar așa de greu de înțeles, totuși.

   Nu e o pledoarie, e o demonstrație. Ea se referă la efectele absenteismului, nu ale participării la vot. Calculul se face în funcție de datele oficiale pentru că în funcție de acestea se stabilesc și rezultatele oficiale ale alegerilor.

   Sper că nu suficiența vă determină să nu citiți mai atent ce scriu.

   0
   0
  • Nu incerc sa-i iau apararea lui Vlad, sunt si eu de acord cu unii ca indemnurile de a iesi la vot sunt futile atata timp cat nu iti exprimi si o optiune (Vlade, puteau sa iasa mult mai multi la vot si sa voteze tot PSD, nu USR, deci ?), doar atat vreau sa zic pentru cei care se plang ca numarul de posibil votanti de 19 milioane e cam mare : ziceti merci ca e asa mare, ca daca era mai mic acum PSDul facea singur majoritatea. Nu ca ar conta foarte mult, vroiam doar sa subliniez o realitate matematica 😉

   0
   0
  • Oh fuck it, am gresit, ma gandeam la alegerile prezidentiale, unde daca ar scadea numarul de votanti e posibil ca un candidat sa iasa presedinte din primul tur. My bad 😀

   0
   0
 54. #139 Comentariu nou

  PSD, zici tu, castiga prin absenteism! Parole, analistule! PNL, PDL ,noul PD(n)L prin FRAUDA! Ce alegi, analistule?

  0
  0
  • #140 Comentariu nou

   Este vorba de diferenta dintre statistica stiintifica si imaginatie ! Daca oamenii nu stau bine cu matematica aplicata de tip statistica, normal ca isi imagineaza si cred ce vor ei. In Ro se pune accentul mai mult pe tabloidizare si astfel oamenii sunt interesati de scenarii, can canuri,etc. preferand sa isi dea frau liber imaginatiei !!!

   0
   0
 55. #141 Comentariu nou

  Din zisa dlui Pruteanu realizez că el e deștept, iar eu (ne-votantul) ba, motiv pentru care mă aflu numai bun de primit sfaturi.
  Eu necunoscîndu-mi deloc (nici chiar posesor de corpu-mi, cu ale lui sensibilități) dedesubturile funcționării.

  0
  0