Vodafone

Deci, cum, acum ar trebui să aleg între americani și dl. Dragnea?

Când văd cum se oțărăsc câte unii că “ce, bă, ne dă nouă America lecții”, parcă aud o brută care-și bate nevasta cum se stropșește la trecătorii care-i cer să se oprească, “ce te bagi, bă, e nevastă-mea, fac ce vreau cu ea!”

Chestia e că nu poți face parte din lumea civilizată fără să-i respecți regulile. Problema nu e cu cei care-ți atrag atenția că le-ncalci, da?

Să ne lămurim un pic, că nu știu cum de uităm mereu asta: nu SUA ne-au bătut la cap să intrăm în NATO, ci viceversa, noi ne-am milogit de NATO, și nu UE ne-a rugat să aderăm, ci taman pe dos, noi am zgrepțănat pe la uși – și n-am fi fost poftiți mulți ani la masă cu boierii dacă n-am fi avut baftă de un context internațional favorabil, adică dacă nu ne-ar fi lovit iar unul din acele noroace proverbiale ale României, știți, țara aceea despre care P.P.Carp spunea că “are prea mult noroc ca să mai aibă nevoie de politicieni”.

Acum, dacă tot am ajuns cu toții în sufragerie, la adăpost, alături de aliați, poate că nu-i o idee bună să-i lăsăm pe dnii Dragnea și Iordache să-și sufle mucii-n supă, că ne fac de rușine la gazde.

Când aud sforăieli cu “suveranitatea și independența României”, devin foarte atent. Sigur, suveranitate, sigur, independență, dar în alianță cu cine, alături de ce parteneri? Pentru că, dacă nu aceste valori fundamentale, atunci vor fi celelalte, pe care le știm deja, că le-am trăit jumătate de secol. Din punctul meu de vedere, nu e nici o alegere de făcut aici. Dacă România ar fi avut o clasă politică mai responsabilă și mai puțin coruptă în ultimele trei decenii, am fi trăit, poate, într-o țară ceva mai puternică, mai bine închegată, cu mai multă influență măcar regională, dacă nu continentală, dar așa, îmi pare rău, am rămas pârliți și periferici. Șansa progresului nu e spre Est.

Într-o primă reacție la comunicatul Departamentului de Stat, dl. Florin Iordache, șeful Comisiei Speciale care schimbă legile Justiției, a sugerat, țineți-vă bine, că nu s-a înțeles bine despre ce e vorba și că modificările la Legile Justiției ar fi, de fapt, în interesul Justiției, nu contra, dar nu știe lumea. Dl. Iordache a spus că “modificările vor continua”.

Deci iar e o problemă de comunicare, nu? Îți vine să urli.

Curios, totuși, că persoanele acestea care forțează în grup organizat schimbarea legilor Justiției n-au reușit să “explice” nimănui de ce e bine că fac ce fac, nici CSM-ului, nici Parchetelor, nici miilor de magistrați care s-au pronunțat deja împotriva acestor modificări, nici opoziției parlamentare, nici zecilor de mii de demonstranți, nici Departamentului de Stat, nici măcar Guvernului României, că nici Guvernul nu și-a asumat proiectele astea, să nu uităm asta niciodată: în România se schimbă legi fundamentale pentru funcționarea statului de drept fără acordul și fără contribuția oricui dintre cei interesați.

Practic, toată lumea e împotrivă, iar singurii care par să fi “înțeles” de ce fac ceea ce fac sunt domnii Iordache, Nicolae și Nicolicea – și cu dl. Dragnea, desigur, chiar dacă acesta preferă să tacă apăsat, în ultima vreme.

Așa eșec de comunicare n-am mai văzut de la mineriade. Ăia veniseră să planteze panseluțe și uite ce a-nțeles lumea.

34 comentarii Adaugă comentariu

 1. L-ati uitat pe dl. Tariceanu. Si pe cei nevazuti din spatele lor…

  Thumb up 0
 2. De aici trebuie pornit: Iordache, Nicolae și Nicolicea – cei trei haiduci juridici ai parlamentului – nu au experienta juridica, au studii juridice fantoma facute la cucuietii din deal (cu exceptia lui iordache ce a absolvit in 2002 la 42 de ani dreptul la craiova, probabil pe la fara frecventa). Aceste trei nulitati juridice vor sa ne demonstreze noua, dar si Departamentului de Stat, cate de bune si justificate sunt modificarile facute la legile justitiei.

  Thumb up 0
  • Cei trei pomeniți își execută misiunea, atît. Sunt cozile de topor, executanți care au și rol de a încasa oprobiul public. Toate astea sunt dincolo chiar și de Dragnea & co. și disperarea lor de a scăpa de pușcărie.

   Thumb up 0
 3. “Deci, cum, acum ar trebui să aleg între americani și dl. Dragnea? ”

  Cam da. Eu zic sa il alegeti pe domnul Dragnea, e totusi roman ;)

  Thumb up 0
 4. Sa fim serioși, nu exista o alegere. În primul rând, alegerea a fost făcută în momentul în care am decis să merem către NATO și UE. Singura care, în acest moment, ar trebui să facă o alegere este opoziția de dreapta, care ar face bine să aleagă să nu mai facă blat politic. Pentru că, din păcate, ceea ce fac d-nii Dragnea, Tariceanu și Iordache le convine și lor foarte mult. Până când macar unul dintre partidele mari din România nu va decide să se lepede de politicienii compromiși sau santajabili, spectrul aruncării democrației la coșul de gunoi va bântui pe coridoarele politicii românești.

  Thumb up 0
  • “Sa fim serioși, nu exista o alegere.”…Ce vorbești…ți se pare ca articolul e în gluma ?… Mie mise se pare chiar groaznic de serios…

   Thumb up 0
 5. Din păcate, apartenența la NATO și la UE, în sine, nu ne rezolvă problemele. Ne oferă doar acces la niște instrumente. Apoi, o organizație își sprijină membrii ținând, într-o anumită măsură, cont și de sprijinul pe care țara respectivă îl oferă organizației. Ne concentrăm atât de mult pe micile lupte de zi cu zi, încât uităm imaginea de ansamblu. Pe termen mediu și lung, nu este sustenabil.

  Apoi, la capitolul specialiști de top , România nu stâ atât de bine pe cât ar putea, în măsura în care există un flux continuu dinspre România către alte țări și nu există mecanisme care să le permită celor plecați să își aducă o contribuție la ce se întâmplă acasă.

  Thumb up 0
 6. Nu România a fost somată de SUA, ci Parlamentul vremelnic și greșit ales al acestei țări. Dar, desigur, eu fac parte dintre oamenii “nesănătoși la cap” (conform expresiei folosite azi de Șerban Nicolae !)…

  Thumb up 0
 7. Ultima schimbare a acelor legi s-a produs dupa ce legile au trecut pe masa parlamentarilor din 2 mandate legislative consecutive, dupa ce au fost consultati magistratii si s-au primit pareri de la cei interesati si legile au fost date conform intereselor Romaniei de pre-aderare. Legile au fost initiate in mandatul PSD, de pe vremea lui Nastase si adoptate in sfarsit in 2005. De ce nu au fost dezbateri pana acum? De ce nu au fost luate in considerare avizele negative primite, fie ele si consultative? Cum ar putea ei sa explice beneficiile daca legile nici nu a fost acordat timp pentru consultare publica?

  Thumb up 0
  • #12

   Pierdeti din vedere un amanunt esential: pe vremea lui N0049 partidul trebuia sa faca legi cerute de UE si NATO, fiindca eram doar aspiranti. Daca nu le-ar fi facut, o luau in bot de la romanii dornici de integrare cit mai rapida. Deci, sa nu va inchipuiti, ca Nastase a fost al mai mare atlantist si european. Omul stia, ca nu va mai putea fura, nici pt. el, nici pt. partid. De aia s-a grabit sa acumuleze suficient inainte, ca dupa integrare sa fie un comunist cu o avere decenta. Va amintiti art. ala din Constitutia schimbata pt el, presedinte al Romaniei: “averea dobindita se prezuma licita”? Terenul era pregatit, dar n-a cistigat alegerile, iar Basescu si repetatele lui coalitii imorale au schimbat suficient legile Justitiei, cit s-o faca pe matusa Tamara o boarfa hoata, tainuitoare a unui politruk borfas. Ce se intampla acum, e revansa lui Nastase, prin nevoia altor mari corupti ai partidului, de a se pune, legal, la adapost. Si apoi, Nastase vrea la putere alaturi de Famiglia rosie si familia personala, fii sai, deveniti ca orice copii de comunisti, bun al partidului. Se mai intampla acum si pt. ca acum partidul are puterea absoluta, iar vechilul Dragnea chiar e cu cutitul la os.

   Thumb up 0
 8. Deci dl Petreanu cum e cu sufrageria ? Suntem intr-o sufragerie unde “ei” sunt gazdele si noi suntem indubutabil, musafirii. Ei cred ca aici e problema de fapt. De felul cum se raporteaza la partenerii nostri romanii. Pe de-o parte sunt cei care s-au simtit ofuscati de comunicatul Departamentului de Stat pentru ca pare aproape incredibil ca, macar de dragul uzantelor diplomatice, Statele Unite sa trimita unui partener un asemenea comunicat. Nu cred ca au mai trimis americanii un astfel de comunicat poruncitor vreunui partener NATO vreodata si nici macar Romaniei lui Ceausescu. Pe de alta parte sunt romanii ca dumneavoastra care, din pozitia umila de ghiocel, sunt fericiti ca acest comunicat le-a dat 2 palme mustruluitoare lui Dragnea si Tariceanu. Nu mai conteaza nici ca nu se cade nici ca daca n-am reactiona prompt cerand pe buna dreptate explicatii ar rade polonezii, ungurii, bulgarii dar mai ales rusii de noi, privindu-ne, pe buna dreptate, sclavii perfecti. Important e ca si-au luat-o Dragnea si Tariceanu. Frustrarea si rautatea va intetoseaza felul in care interpretati situatiile. Le bagati la gramada, tot ce e anti-PSD-ALDE e bun. Nu va mai spun nimic de patriotism. Il manjim aiurea …

  Thumb up 1
  • “incredibil ca, macar de dragul uzantelor diplomatice… nu se cade…”
   omg.. mai lasati diplomatia aia invatata de la privitul tv-ului, patriotismul retard dacopatic si o sa vedeti ca chiar se cade.

   Thumb up 0
  • Dragul meu,nu m-ar deranja nici daca m-as trezi cu un comando american care sa-i umfle pe pacalicii aia doi si sa-i depuna la Guantanamo,ca pe niste teroristi de rand,ceea ce si sant de fapt.Eventual insotiti de elita scolii juridice ,Nicolicea,Iordache,Nicolae.Sau daca vreo drona s-ar rataci in mod regretabil pe la Herculane,de pilda.Toate astea urmate,evident,de actiunile diplomatice standard ale lui Uncle Sam din care sa reiasa “Noi?Nu stiu despre ce vorbiti,comando-ul ala nu era al nostru”.N-as avea nici o tresarire de orgoliu national ranit.Pur si simplu,cu leprele trebuie sa te comporti ca atare.Dialogul civilizat si comunicarea rationala nu sunt pentru ele.

   Thumb up 0
 9. Cred că ar trebui clasificați mai degrabă ca “cei trei care au speriat Vestul”. Din păcate foarte Caws / (Bulls) dar nu și Boys!

  Thumb up 0
  • Mă umflă de asemenea râsul la dizertațiile cu privire la frustrări și patriotism, pentru unii doar noțiuni abstracte și forme fără fond. Vorba lui Fory Etterle din film: ” Domnule comisar, nu poți duce patria in vârful pantofului”!

   Thumb up 0
 10. Am sa incerc sa vă răspund întrebării din titlu, in speranța că nu e retorica, ca dilema chiar există. Nu, nu trebuie să fiți nici cu americanii, nici cu Dragnea. O prima opțiune ar fi fost sa nu ziceți nimic. Desigur v-ați fi asumat o bila neagra de la cei care așteaptă o luare de poziție pe direcția cunoscuta. SI nu mă refer la cititorii ordinari. Ei nu știu dacă ar fi simțit lipsa. A 2-a varianta este cea pe care ați ales-o : cea predictibilă, cea care a făcut din articol unul extrem de banal, in care cei de care pomeneam mai sus v-au pus bila alba in cos si au bifat strigând in birou “SI Petreanu a marcat” . Publicul ordinar și-a luat încă o doza anti-frustrare citindu-l. Eh a 3-a varianta ar fi fost cea de jurnalist. In care sa aflam chiar ce crede Petreanu despre chestia asta. Fara frica de bila neagră sI fara frica de înjurăturile din commenturi. Păcat că nu o vom afla niciodată. Nu trebuia să alegeți între nimeni domnule Petreanu. Trebuia doar sa spuneți ce gândiți. Fara frica. E atât de simplu.

  Thumb up 0
  • Doza aia anti-frustrare de care vorbesti e prea mica.Va fi indestulatoare cand s-o intampla ce am spus in comentariul de mai sus.Sau cand,multumita lu’madam Firea,care a blocat Piata Victoriei,ne-om muta incepand de data viitoare in Kiseleff.

   Thumb up 0
 11. Clar ca nu Romania a fost atentionata de SUA , cei care iau criticile venite de la americani ca si critici pentru Romania sau romani , gresesc, americanii au criticat schimbarea legilor justitiei de niste corupti.

  Thumb up 0
 12. Din pacate atitudinea de sluga care ne mentine de sute de ani la periferia europei nu o vom depasi niciodata…nici macar nu conteaza stapanul istoric – turcii, rusii, americanii sau germanii.

  Thumb up 0
 13. Vlad tu chiar crezi in corectitudinea americanilor ?

  Thumb up 0
  • Nu e vorba aici de corectitudinea sau incorectitudinea lor.E vorba de oportunitatea ca o forta imposibil de ignorat are intamplator aceeasi pozitie vis-a-vis de magariile penale ale pesedeilor ca si noi.Diavolul insusi daca m-ar sprijini i-as accepta si i-as saluta alianta,cata vreme nu-mi cere un cec in alb.In viata reala,te aliezi cu cine e disponibil,daca nu,n-ai decat sa astepti linistit revenirea lui Isus pe Pamant.

   Thumb up 0
  • Remus – din ce punct de vedere si in privinta a ce anume?

 14. Stiti de ce n-am fost niciodata o mare natiune desi avem una dintre cele mai numeroase populatii din europa chiar si portughezii sau belgienii au fost in istorie mari imperii desi au o populatie mult mai mica ? Stiti de ce desi in Polonia si Ungaria, s-au intamplat lucruri mult mai grave nimeni nu si-a permis sa le trateze in halul asta ? Stiti de ce pierdem meciurile (nu conteaza sportul) pentru ca ne e frica sa castigam ? Stiti de ce occidentalii ne considera pe toti romanii hoti si cersetori ?…raspunsul la toate intrebarile astea e unul singur – mentalitatea inoculata de-a lungul secolelor de a le permite altora sa ne fie stapini.

  Thumb up 1
  • Perfect de acord, noi nu am invadat decat arareori pe cineva – recte Bulgaria in 1913 si Ungaria in 1919, cu motivele binestiute – in rest ne-am multumit sa ne aparam, sa ne dusmanim, sa ne param la Inalta Poarta – Brancoveanu a pierit in martiriu la turci parat de unchiul sau. Pentru numele lui Dumnezeu, d-le Petreanu, chiar credeti ca trebuie volens nolens sa respectam toate regulile? Ni se dau lectii de democratie. Vai, am cazut in fund, de America, care abia in anii’60 – unii cred ca nu a depasit nici acum faza aia – de abia dadea drepturi negrilor si femeilor. Ce sa mai vorbim de Partidul Republican care de ani de zile duce o lupta furibunda sa ingradeasca drepturile minoritatilor si negrilor la vot, sa redeseneze hartile electorale in favoarea sa si cate si mai cate? De la acestia primim noi lectii? Sau alde Franta si Marea Britanie, care au avut pana in anii 70 imperii coloniale si au tratat oribil pe bastinasi si continua si azi sa finanteze dictaturi, ca doar cumpara armament si permit armatelor straine, alias Legiunea Straina, sa stationeze linistit, ca sa asigure exploatarea resurselor minerale, ca doar nu o sa aiba localnicii finante sa isi ia aur si diamante? Sau Spania, unde coruptia depaseste pe cea din Romania de departe, este tara cu cea mai corupta clasa politica , parerea mea, tara in care si acum tendintele dictatoriale inca au succes, tara in care spaniolii cantau politiei trimise in Catalonia Pe ei, pe mama lor!?
   Scuzati-ma, dar prefer sincer sa ne vedem de ale noastre decat sa bagam in seama schelalalielile unei administratii care nu cred ca va mai avea viata lunga, stati sa vedeti ce urmeaza in 2018 dincolo de balta…
   Si nu sunt prorus, dar nici sa facem sluj la americani – chiar in ziua cand le platim pocnitorile alea Patriot – ca sa ia si iei pielea de pe noi exact cum ne o lua fratili de la Rasarit. In esenta, nu prea difera scopul, difera doar mijloacele, rusul iti da cu bata si te trimitea la Siberia, astia te iau cu democratia si alte basme, dar tot pe jecmaneala sunt…
   In fapt, americanii as zice ca sunt capitalisti, isi elimina competitia, de ce sa fure ai nostrii de la buget banii care trebuie sa mearga la ei sa nu dea faliment industria lor de armament?

   Thumb up 0
  • Cum ziceti dv, nici o mare putere nu e si sfântă :) dar eu sustin valorile si principiile democratiei liberale.

  • incredibil cum se scot la inaintare (precum tzigancile cu puradeii) cuvintele “patriot”, “sclav”, “sluga”… Nu este vorba despre stapani si slugi, este vorba despre o alianta politico-militara. Cand am vrut in alianta, ne-am angajat ca respectam niste principii: stat de drept, separatia puterilor, predictibilitate. Cand principiile sunt sub asediu si in pericol de a fi schimbate, este datoria partenerului cel mai puternic sa ne atraga atentia ca am luat-o pe aratura. Asa ca “sluj” si “sclav”, plus frustrarile gen “sa nu ne dea noua lectii astia care nu fac, nu dreg, abia au descoperit roata” etc. nu-si au locul. Eu vreau un stat de drept, si gasesc absolut indreptatit un asemenea mesaj din partea americanilor – ba chiar l-as fi vrut si mai radical. NATO a pierdut mult pe flancul estic, mai ales in Polonia si Ungaria, si nu mai vrea sa piarda. Ori esti cu NATO, ori esti out. Mai clar de atat…

   Thumb up 0
 15. Cred ca întrebarea Dvs …..ar trebui dezbătută la un… pahar de vin fiert ….În proaspătul tirg (parcă asa a fost denumit) de Craciun, din Piață Victoriei Noastre!

  Thumb up 0
 16. Dacă ar fi vorba numai de Dragnea, Iordache si alti câțiva, ar fi simplu! E vorba de cateva milioane care trăiesc intr-un un mod de a fi bazat pe abuz. Abuz pana la crima, cum s-a văzut în ’89, cand, pentru a acapara puterea, s-a înscenat mascarada revoluției și au fost ucisi deliberat peste 1000 de oameni, continuat cu furt, vreme de 28 de ani. Fara vinovati, fara pedepse si fara regrete. E un mod de a fi care funcționează de secole pe aceste meleaguri. Acesta masa primitiva propune lideri, ii susține, așteaptă recompense si ocazii pentru ca membrii de jos sa avanseze în ierarhia imposturii, hoției si ticalosiei. Si aceasta pegra trăiește din resursele altor cateva milioane de truditori care nu reusesc sa impuna un mod de fi bazat pe munca onestă și merit profesional. Asta este drama Romaniei. Cand vinovații de crimele din ’89 vor fi pedepsiți si furturile ultimilor 28 de ani vor fi recuperate, atunci va intra România pe făgaș normal.

  Thumb up 0
 17. In istoria cunoscuta, teritoriile pe care traim noi romanii de azi au fost atacate si cucerite de armate straine care au venit din doua directii : dinspre Vest (romani, austro-ungari, germani) si dinspre Est (popoare migratoare, turci, tatari, rusi) . Invadatorii care au venit dinspre Vest au ocupat teritorii din Transilvania de azi, invadatorii care au venit dinspre Est au ocupat Moldova si Muntenia (rusii au ocupat chiar totul pana la Berlin). Analizand efectele ocupatiei unora si altora, orice om sanatos la minte ar prefera sa fie sub “ocupatie vestica”. Cei care nu sunt sanatosi la minte si au ajuns la putere folosind minciuna sfruntata (dar si minciuna prin omisiune) ca “arma electorala”, ne fac sa ne gandim cu groaza daca nu cumva sunt agenti ai unor potentiali invadatori din Est (rusi, turci, chinezi) . Nu ne ramane decat sa “iesim din casa, pentru ca ne pasa”, pana scapam de ei .

  Thumb up 0