Defăimarea: două abordări (diametral opuse)

Inquam Photos / Octav Ganea

Dl. Liviu Dragnea vrea o „lege a defăimării” prin care statul român „să corecteze” cetățenii care „mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, (care – n.m) aduc foarte multe deservicii şi noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm absolut nimic.”

Să examinăm două abordări în această chestiune:

1. Federația Rusă

În Rusia, este infracțiune insultarea și defăimarea statului, cât și profanarea și desecrarea simbolurilor naționale – drapelul, stema – inclusiv scuiparea, aruncarea cu noroi, inscripționarea sau caricaturizarea acestora.

Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de până la un an sau cu muncă forțată pentru aceeași perioadă.

Este, de asemenea, infracțiune cu circumsatnțe agravante atunci când defăimarea privește funcționari publici și demnitari. Insultarea unui reprezentant al autorității, fie în formă orală, în scris sau prin gesturi se pedepsește cu amendă penală și cu muncă „corecțională”. Judecătorii pot aprecia că o expresie folosită de un inculpat este insultătoare la adresa autorității chiar dacă expresia, gestul etc. nu sunt indecente. De altfel, insultarea sau calomnierea unui magistrat se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare, amendă penală (până la 5 milioane de ruble) și/sau muncă în folosul comunității.

Tot în Federația Rusă se pedepsește penal cu închisoare de până la un an, amendă sau muncă în folosul comunității blasfemia, adică exprimările publice insultătoare la adresa sentimentelor religioase ale societății. În cazul în care blasfemia are loc în lăcașuri de cult, constituie circumsanță agravantă iar pedeapsa cu închisoare crește la 3 ani (amintiți-vă de Pussy Riot: a fost considerată blasfemie interpretarea unei piese punk într-o biserică și fetele au fost trimise în Siberia).

2. Statele Unite ale Americii

În SUA, Primul Amendament garantează libertatea de expresie. Congresul nu poate adopta nicio lege care să stabilească o religie sau să limiteze libera practicare a unei religii; nici să limiteze libertatea de exprimare sau libertatea presei; nici dreptul cetățenilor la întrunire pașnică și la petiționarea Guvernului pentru repararea unor nedreptăți.

Există, totuși, legislație în privința calomniei și insultei, dar aceasta privește doar protejarea persoanelor private, nu a instituțiilor sau statului.

Opinia nu poate fi considerată defăimare.

Mai mult dacă defăimarea privește o persoană publică (fie reprezentant al autorității – funcționar public, demnitar ales sau numit etc – fie, pur și simplu, o persoană privată cu notorietate), aceasta, ca reclamant, trebuie să demonstreze în instanță că defăimarea este intenționată, în sensul că cel care îl/o defăimează a avut cunoștință de faptul că afirmațiile sale sunt mincinoase și a continuat defăimarea. Ulterior, Curtea Supremă a decis că afirmațiile care sunt în mod evident neadevărate, chiar până la ridicol, nu pot fi considerate calomnie sau defăimare.

În general, legile federale privind defăimarea sunt mai favorabile pârâților decât reclamanților.

Curtea Supremă a decis, în 1989, că insultarea, desecrarea și chiar arderea drapelului american nu reprezintă infracțiuni. Decizia a survenit unui incident faimos din 1984, când membrii unei organizații comuniste americane au turnat benzină pe drapelul înstelat și i-au dat foc, la finalul unei demonstrații în care au strigat, printre altele, „America, roșu, alb, albastru, scuipăm pe tine, vei fi jefuită, o să te scufunzi!”*

Incidentul s-a petrecut în Texas, așa că statul l-a dat în judecată pe cel care incendiase steagul. Procesul a ajuns până la Curtea Supremă, care a considerat că drapelul SUA reprezintă „țara celor liberi”, iar asta implică și dreptul cetățenilor de a-i da foc, dacă așa consideră necesar să se exprime. Curtea a constatat că manifestarea nu a fost însoțită de acte de violență, ca atare autorul incendierii nu poate fi condamnat. Totuși, el a fost condamnat pentru furt, deoarece drapelul nu-i aparținea (îl luase de pe catargul unei bănci din zonă).

Cred că e bine să înțelegem ce drepturi vrem să avem: ca-n Rusia sau ca-n SUA.

În privința dlui Dragnea, cred că dânsul s-a decis deja (adică s-a decis să fluture o momeală puturoasă pentru un electorat de proastă calitate, care nu face diferența între patriot și patriotard și care caută mereu o mână de stăpân s-o lingă).

__________________________
„America, the red, white, and blue, we spit on you, you stand for plunder, you will go under!”

Articol din categoria: POLITICĂ

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Perdele de fum, momeli puturoase așa cum spune Vlad, așa s-a întâmplat și anul trecut când Iohannis a „amenințat” cu referendumul pe justiție și Liviu Dragnea a ripostat cu referendumul pentru familie. Livache (Livaș – nume de alint în franțuzește) are consilieri care trollează la greu și el chiar îi ascultă, mai rău că cei care ar trebui să li se opună sunt mereu cu un pas în urma lor…

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Exact. Tot se aude despre acesti „cinici” consilieri politici israelieni ai lui Dragnea. Dar cine sunt ei? Ce fac? Exact, care e scopul angajarii lor? Sa-l faca pe Dragnea presedinte cu orice pret sau e ceva mult mai mare in joc ? Cum sunt platiti, ce le-a promis Dragnea ca recompensa, ai cui sunt? Nu pot crede ca slujesc intereselor personale al lui om si distrug o tara pt asta. Pt ca lucreaza f bine, pe planuri multiple si sunt mereu in fata noastra cu macar un pas… Fara ei, fara RTV si Antene, fara o parte din presa scrisa care sustin confuzia, lehamitea, neincrederea, dezgustul, pesimismul, fara trolli de pe FB, care se infitreaza si deturneaza orice discutie, unde ar fi PSD si Alde acum?

   0
   0
 2. #3 Comentariu nou

  Sunt de acord cu protejarea simbolurilor nationale, a valorilor si traditiilor nationale. Si sunt impotriva defaimarii, denigrarii si calomnierii atat a acestora cat si a romanilor si a celorlalte nationalitati conlocuitoare. Dar cred ca trebuie vazut in sens invers! Eu vreau sa fim mandri de alesii natiunii, de reprezentantii nostri in lume, de legile adoptate si de guvernarea lor. Daca insa incearca sa acopere coruptia, incompetenta, analfabeti aflati la guvernare, proasta guvernare si altele pe care le vedem si cu care nu suntem de acord, atunci sa le fie rusine!!! Eu as propune asa: ai promis in campanie electorala, tine-te de cuvânt. Daca nu, pedepsit! Ai fost numit într- o functie publică si ai comis o infractiune in legatura cu serviciu, adio pe vecie functie publica. Ai fost toata viata bugetar si ai o avere pe care nu o poti justifica, adio functie publica pe vecie. Ai comis o imfractiune financiara, sa nu mai ai freptul in veci sa mai semnezi un act contabil. Si inca ceva: esti reprezentantul Romaniei in orice organism international, fii demn si explica ce contributie ai avut la promovarea imaginii tarii.

  0
  0
 3. #5 Comentariu nou

  Nu trebuie nimeni sa isi promoveze tara. Nu mai suntem in secolul douazeci. Cine doreste informatii despre o tara nu le ia nici de la Macovei, nici de la Viorica. Au alte metode. Ce face Dragnea acum e perierea unui electorat complet stupid. Adica singurul pe care il mai are acest partid mafiot. Atata doar ca acest electorat i se scurge accelerat spre lumea de dincolo. Si partidul asta va disparea. Dragnea doar grabeste lucrurile. Pana acum, alti presedinti ai partidului mafiot le acopereau prefacandu-se in niste mari proeuropeni si suprdemocrati. De abia Dragnea ne arata valorile adevarate ale acestui partid mafiot.

  0
  0
 4. #6 Comentariu nou

  Liviu Dragnea a transformat Parlamentul intr-un instrument de represiune.
  Vrea sa faca legi pentru a proteja infractorii inclusiv impotriva defaimarii si sa faca justitie in comisiile parlamentare.
  Este complet absurd sa fim obligati sa sustinem infractorii prin lege astfel ca prin tacere sa devenim complici la crimele lor.

  0
  0
 5. #7 Comentariu nou

  Hm, stim toti ca Mustaciosul se orienteaza spre optiunea 1. Iar urmatorul lui pas o sa fie ca „demnitarii” sant statul roman deci Romania. Si Romania trebuie respectata si iubita prin lege. Deci salutare orice chestie negativa re la „demnitarii” nostri! 🙂

  0
  0
 6. #8 Comentariu nou

  Dragnea, in loc sa-si vada de misiunea lui principala, in calitate de (……) … este din ce in ce mai preocupat de protejarea lui si a mafiei create in jurul lui, a aplaudacilor si a „ma mai vreti presedintele vostru..?” .. este penibil prin tot ceea ce face.. Face tot ce face si va face si mai mult pe viitor, stim toti asta. Mai stim ca va face pana cand, lentoarea si gradul de suportabilitate ingrozitoare pe care le avem, vor atinge cote alarmante, se vor rupe, sparge si exploda. Pana cand mia de oameni pe care, cu usurinta, o ignora astazi in fata parlamentului, va fi de 100 de ori mai mare. Abia atunci isi vor da seama (pe dracu) ca au exagerat. Ruperea pisicii este solutia. Pe cine punem in loc ? Ha, inca o chestie pe care tot ei se bazeaza. Ajuta-ne Doamne, ca noi, vezi bine, nu putem sa ne ajutam pe noi insine !

  0
  0
 7. #9 Comentariu nou

  Si ce ati vrea voi acum? Sa avem satanisti, degenerati ca in America? Ce fel de viata este aia din state? Masele de oameni trebuiesc disciplinate nu lasate sa faca ce vor cand vor altfel o dam in anarhie. Modelul rusiei este strict ar merge adaptat dar sunt deacord cu el intr-o oarecare masura. Oamenii sunt animale cateodata mai trebuiesc si biciuiti altfel ti se suie in cap.

  0
  0
  • #10 Comentariu nou

   Ești complet paralel.
   Este evident că cei care defăimează sunt cei ce prin abuz de putere distrug Romania. Când corupția este singura modalitate de manifestare a puterii demnitatea fiecărui cetățean este afectată.
   Trădătorii care pretind că se lupta cu statul paralel sunt cei care defăimează,

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   @cotoi
   Nu ți-ai găsit pastilele de dimineata pe noptiera? Baga un somn, poate acum doar visezi ca esti treaz…

   0
   0
 8. E vai de mama lui. Nu mai bine ar fi sa ne ocupam de tara asta sa o ducem la un nivel la care cu greu sa ne mai putem gandi s-o criticam? Sa ne simtim penibl atunci cand indraznim s-o vorbim de rau? Nu prea am auzit pe nimeni sa critice poama buna. MA mir cum de-au putut ajunge unii unde sunt acum si cum de mai poate gloata sa-i tolereze. Sunt totusi aproape 30 de ani!

  0
  0
 9. #13 Comentariu nou

  cum e turcu-dragnea asa si gloata!
  Ii dam totusi prea multa importanta! El nu ni se adreseaza noua! Iar noi……tot ne bagam in fata cu mana ridicata! eu, eu, domnu’…eu, eu, domnu’!
  Intrebarea e: „EU CU CINE VOTEZ?!”

  0
  0
 10. 1. Cele mai „DEFAIMATOARE” pentru Romania sunt Lipsa Moralitatii, Subdezvoltarea Economica si Ruina Infrastructurii.
  2. Ce a condus la Starea de Criza de Integritate actuala? Sistemul Electoral Populist.
  DEMOCRATIA trebuie exercitata de catre Elita Sociala si in numele si interesul Vulgului NeEducat.
  Tragic pentru Romania este ca in ultimii 70 de ani Elita Legitima a pierdut ponderea in favoarea Parvenitismului.
  Multumesc, atat am avut de spus.

  0
  0