Difuzați înregistrările!

Așteptăm, cu toții, o decizie privind publicarea înregistrărilor apelurilor pe caere Alexandra le-a făcut la 112.

După ce parlamentarii au ascultat, ieri, aceste înregistrări, au început să apară în presă diverse transcrieri, făcute probabil după ce și-au amintit parlamentarii că au auzit. Lor li s-a cerut să-și închidă telefoanele înainte de redarea înregistrărilor și, de asemenea, au fost rugați să nu-și ia nici măcar notițe, de aceea, ce se relatează acum ar putea fi destul de diferit față de ce e cu adevărat acolo.

Acum, avem de lămuri două chestiuni: una ține de procedură, alta de principiu. Cu alte cuvinte, trebuie să știm, pe de-o parte, ce s-a înregistrat, cine poate cere și cine poate aproba publicarea înregistrărilor, după care ar trebui să ne întrebăm dacă există un interes public justificat pentru difuzarea acestor convorbiri înregistrate.

1. Procedura

STS este organismul care deține înregistrările integrale ale convorbirilor făcute cu cei care sună la 112 – atât înregistrarea discuțiilor cu operatorii 112, cât și, mai departe, conversațiile purtate de apelanți cu serviciile interesate de eveniment, adică Poliție, SMURD, Pompieri etc.

Operatorii STS care răspund la 112 sunt un prim filtru pentru identificarea apelurilor false. La preluarea unui apel 112, se deschide automat o “foaie de caz”. Operatorii adresează o serie de întrebări apelantului și, pe măsură ce introduc datele respective în computer, algoritmul afișează serviciile ce trebuie solicitate, conform situației descrise de apelant.

Când apelul este transferat serviciului interesat, se întâmplă două lucruri: operatorul 112 iese de pe fir iar cei care preiau apelul, adică Poliția, Ambulanța, Pompierii etc, primesc automat, pe computer, și foaia de caz cu descrierea situației, plus datele de localizare disponibile, atâtea câte sunt ele, ce pot fi accesate într-o aplicație.

Cum sunt instruiți să folosească polițiștii, pompierii, paramedicii aceste informații rămâne de evaluat, dar ne putem face o idee din faptul că, în cazul Alexandrei, datele arată că polițistul care a preluat apelul nu a accesat aplicația cu datele de localizare decât după mai bine de o oră. Nu știm de ce, dar probabil că ancheta va lămuri asta (spre, adică).

Cine poate solicita publicarea înregistrărilor?

Legea spune că doar persoana care a făcut apelul poate cere și obține acest lucru – sau urmașii, aparținătorii acesteia. De pildă, apelurile la 112 făcute în cazul Colectiv au fost publicate la cererea celor care sunaseră.

Procurorul de caz sau judecătorul pot solicita și obține folosirea unor înregistrări 112 ca mijloace de probă în dosare, dar nu le pot da publicității.

În concluzie, există aceste înregistrări, dar ele nu vor putea fi folosite ca “training” de către poliție/ambulanță etc., cum am văzut că sugerează unii cititori, pentru că legea nu permite această utilizare a lor.

A apărut informația că au fost, de fapt, 5 convorbiri ale Alexandrei cu serviciile de urgență.

Este adevărat, cu următoarea desfășurare:

Toate convorbirile s-au purtat joi, 25 iulie, în prima parte a zilei.

3 apeluri au fost făcute de Alexandra la 112, la orele 11.05, 11.07 și 11.12. Aceste apeluri au durat 0.45, 2.20 și 1.38 de minute. Primul apel s-a întrerupt înainte de transferul către Poliție.

Aceste 3 apeluri au fost înregistrate de STS și ele sunt cele care au fost ascultate de parlamentari.

După ultimul apel la 112, făcut de Alexandra la ora 11.12, au mai fost două convorbiri inițiate de polițiști care au sunat înapoi pe telefonul fetei.

Unul dintre ei a fost polițistul de patrulă, la 11.13, care a cerut detalii de localizare.

Al doilea a fost șeful Biroului Investigații Criminale (din Poliția Caracal), care a sunat-o înapoi pe Alexandra la 11.29 și care, de asemenea, i-a cerut fetei detalii în încercarea de a o localiza. Potrivit unui raport al Mininsetrului de Interne, aceasta a fost ultima dată când autoritățile au vorbit cu victima, iar convorbirea s-a încheiat astfel: “fata a afirmat că nu mai poate vorbi întrucât a revenit bărbatul” (sursa).

Nu știm dacă aceste două convorbiri, inițiate de polițiști, au fost și înregistrate, dar dacă da, eu cred că tot familia ar trebui să aibă decizia în privința publicării lor.

2. Principiul

Trebuie să ne gândim dacă, în cazul Alexandrei, interesul public este mai presus de dreptul la imagine al persoanei.

Am explicat dilema, sumar, într-o postare pe pagina mea de Facebook, și am adăugat și un sondaj. Iată statusul respectiv, mai jos – dacă votați, încercați să citiți înainte și câteva comentarii:

După câte vedeți, majoritatea opiniilor sunt foarte ferme. Așa se întâmplă când încărcătura emoțională e atât de mare.

Dar faptele rămân: la fel ca enorm de mulți dintre noi, la un moment dat în viața ei Alexandra a cerut statului să-și îndeplinească partea sa de contract social iar statul n-a făcut-o.

Noi plătim taxe și impozite statului și-i dăm monopolul violenței legale (prin instituțiile de forță), dar îi cerem să organizeze societatea în așa fel încât să ne ofere siguranță, servicii de educație, de sănătate, de transport, de mediu etc.

Însă aproape zilnic constatăm, fiecare dintre noi, că statul nu ne asigură serviciile pe care i le plătim: cardul de sănătate nu funcționează și nu există, realmente, nicio consecință pentru cei responsabili; în spitale infecțiile nosocomiale rămân un factor de risc major la orice internare; drumurile sunt mizerabile, autostrăzi nu se construiesc, prevenția rutieră e practic inexistentă și nimeni nu răspunde; învățământul nu mai e demult gratuit, așa cum scrie în Constituție, și e din ce în ce mai proastă.

Precum Alexandra, o fată de 15 ani care a ajuns să ia un criminal la ocazie pentru că la alt tip de transport nu avea acces, cetățenii se văd nevoiți să improvizeze mereu ceva ca să supraviețuiască în România: o șpagă pentru un tratament măcar uman în spitale, meditații ca să dai copilului o șansă la educație, autostopul ca să ajungi dintr-un loc în altul, pentru că nu-s bani de transport public, ci doar de salarii grase pentru cei care nu-l organizează.

Alexandra a murit în timp ce cerea ajutor statului. Răspunsul?

“Cu ocazia audierii înregistrării discuției telefonice între operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt, Ag. Șef Principal Florescu Vasilica Viorel și victimă, s-a constatat că polițistul a avut o atitudine refractară față de aceasta fără a da dovadă de solicitudine și neimplicându-se în obținerea de date…”, se arată în raportul intern al Ministerului de Interne consultat de G4Media.ro.

Cu alte cuvinte, strigătul de ajutor al Alexandrei l-a deranjat pe un polițist plătit tocmai să răspundă la strigăte de ajutor.

De asemenea, operatoarea 112 care a vorbit cu Alexandra “i-a răspuns fetei fără nici o empatie când a auzit că e răpită. Mai mult, operatoarea de la 112 a luat-o tare, de sus pe Alexandra, în timp ce fata făcea eforturi să-și stăpânească teama”, relatează unul dintre parlamentarii care au ascultat ieri înregistrările.

E dreptul societății să știe ce înțelege Ministerul de Interne prin “atitudine refractară” când vorbește de comportamentul propriului său angajat, așa cum e dreptul societății să știe ce înseamnă că o operatoare STS “ia de sus” o adolescentă bătută, violată și sechestrată.

Noi plătim aceste servicii și este dreptul nostru să le evaluăm, avem dreptul să beneficiem de ele la nevoie.

Avem dreptul să știm când de neoameni pot fi acești amploaiați în care ni se cere să avem încredere.

Statul român este, din ce în ce mai mult, o structură parazitară și din ce în ce mai puțin un corp de administratori ai banilor publici.

Această stare de fapt nu poate fi schimbată fără presiune publică masivă.

Părinților Alexandrei le-aș spune că în bezna deznădejdii în care i-a aruncat uciderea Alexandrei, tragedia cumplită pe care o îndură și pe care n-o merită nimeni pe lumea asta, există, totuși, undeva, o scânteie a dreptății, iar aceasta nu poate fi găsită prin tăcere. Tăcerea nu le va aduce lor uitarea, ci doar societății, iar asta le va permite ticăloșilor să se ascundă un timp în nămolul moral de unde provin, până trece furtuna și pot reveni.

Avem nu dreptul, ci datoria să fim furioși.

43 comentarii Adaugă comentariu

 1. O mare greseala in procedura este ca operatorul 112 iese de pe fir cand transfera apelul catre o alta institutie, iar apelantul este lasat la voia sortii. Este posibil sa nu raspunda nimeni la institutia la care se face legatura si apoi apelantul trebuie sa sune din nou la 112.

  Thumb up 4
 2. Alexandra a murit in primul rand pentru ca 3 luni de zile nu au facut nimic in cazul Luizei. 3 luni de tacere si inactiune. niste crimonali in functii. aud ca si-a dat demisia si ministrul ca sa nu stirbeasca reputatia ministerului. care reputatie? aia din boschetii unde stau ascunzi cu radarul sau cea din 10 august cand au gazat oameni pasnici? sau cand fac conferinte de presa pentru puscariasi dovediti. ce conferinta de presa au facut acum dupa 2 crime dovedite?

  Thumb up 13
 3. Ar trebui publicate toate convorbirile telefonice din acest caz inclusiv cele primite de părinții fetelor. Extrem de ciudat cum până la ora asta nu s-a găsit nici un cadavru, aiurelile alea că a ars cadavrele pana când au rămas doar niste dinti și fragmente de oase sunt aberații chiar și în crematoriu la o temperatura de câteva mii de grade un cadavru are nevoie de câteva ore să se transforme în cenușă și oricum raman fragmente de oase, o asemenea temperatura care sa ardă inclusiv oasele sau craniul sunt imposibil de obținut prin arderea cadavrelor într-un butoi.
  Anchetatorii ar trebui să urmărească toate pistele, inclusiv cea a unui trafic de carne vie, zona aia inclusiv caracalul sunt cunoscute pt asemenea activități infracționale, n-ar trebui exclus ipoteza ca toate autoritățile din Caracal: polițiști, procurori, judecători să fie mana in mana cu traficantii și să nu fi vrut ca fata sechestrată să fie găsită rapid.

  Comentariu apreciat Thumb up 15
  • ,,n-ar trebui exclus ipoteza ca toate autoritățile din Caracal: polițiști, procurori, judecători să fie mana in mana cu traficantii și să nu fi vrut ca fata sechestrată să fie găsită rapid” ….. Foarte posibil sa fie ce spuneti mai sus, dar, in acest caz, suntem iremediabil pierduti. Tara aceasta nu mai are nico sansa, iar noi nici atat.
   Ma doare si ma tem ca aveti dreptate !

   Thumb up 0
 4. Cred ca rezultatul votului ar putea fi viciat de alegerea neinspirata a intrebarii si a variantelor de raspuns. Ma intreb cati din cei 69% au raspuns cu da doar manati de acea curiozitate morbida intalnita la cei care ar face orice pentru a obtine o fotografie cat mai buna la inmormantarea unei celebritati.
  As fi mers pe delimitare mai clara, eventual pe mai multe variante de raspuns, de genul da pentru folosirea lor in pregatirea celor de la 112, da pentru ca dorim sa stim cat de nepasatori au fost cei cu care a discutat Alexandra, etc.

  Thumb up 0
 5. Vlad, situația asta cere să discriminăm nuanţe foarte fine înainte de a lua o decizie, iar noi nu prea (mai) avem această obișnuintă. Iar spaţiul social media online contribuie, prin însuși formatul ei (spațiu limitat, comunicare rapidă și asincronă), la apariția polarizării extreme şi la perpetuarea gândirii simpliste în-alb-şi-negru, ceea ce cu atât mai mult nu ne ajută.

  Ar trebui să rămână secrete înregistrările? Poate. Durerea familiei, şi aşa infinită, creşte exponenţial văzându-şi tragedia reluată, interpretată, politizată, miştocărită (da, şi asta, nu te mira), folosită şi apoi aruncată. Merită oamenii ăştia să îi tratăm aşa?

  Dar secretizarea înregistrărilor ne lasă pe noi, instituţiile şi pe restul lumii fără informaţii la care avem dreptul să cerem acces. Nimic nu se poate vindeca dacă nu aerisim rana. Iar rana Alexandra doare pe fantastic de mulţi oameni, şi pe bună dreptate.

  Ar trebui să fie publicate stenogramele? Poate. Dialogul pe hârtie e mai rece, stârneşte mai puţine emoţii năvalnice, dar lasă spaţiu public experţilor să analizeze secvenţa, să explice ce a fost bine sau ce a fost rău, ce concluzii se pot trage şi ce e de făcut în continuare.

  Dar astfel de pierd informaţii folositoare, durerea familiei nu e cu mult mai mică iar noi vom şti doar o umbră rece a unei situaţii construite cu sânge, rugăminţi şi nebunie.

  Ar trebui să fie publicate înregistrările în sine? Poate. Multe lucruri (paraverbalul, mai ales) conţin informaţii altfel imposibil de ştiut de către publicul larg. Plus, învăţăturile din ele pot fi folosite (a) de instituţiile care au nevoie şi (b) de publicul larg, în conversaţiile cu 112 şi nu numai.

  Dar acest gest are potenţialul exploziv de a mobiliza emoţii publice covârşitoare. Şi pericolul utilizării lor politice, chiar şi – să zicem – în scop “bun”.

  E o cântărire foarte fină şi foarte personală. Eu, unul, înclin către publicarea înregistrărilor ca atare, fie şi numai pentru că un popor întreg merită să fie confruntat, măcar din când în când, cu consecinţele propriilor decizii greşite. Şi dacă am învăţa doar să scădem uneori nivelul de nepăsare, şi tot Alexandra nu va fi murit degeaba.

  Thumb up 10
 6. In telecomunicatii, exista un rol, e denumit Coordonator Incidente, acesta are rolul de a prelua incidentele grave si de a le solutiona procedural sia colo unde e cazul, de a grabi prin mijloacele aflate la dispozitie rezolvarea/diminuarea factorului critic. Evident functia e mai complexa fata de ce am descris.
  Sunt curios daca cei de la 112 au asa ceva

  Thumb up 0
 7. Si in cazul asta ar fi bun ca R. sa se fi inspirat din legislatia altor tari. De pilda in SUA:

  https://legalbeagle.com/10056106-911-transcripts.html

  Adica in multe cazuri e ‘matter of public record’. In rest le obtii cu o cerere. Deci toate rasucirile astea ale romanilor in legatura cu inregistrarile 112 sunt mofturi sa pretindem ca suntem mai catolici decat papa.
  Intrebari:
  De ce inregistrarile-s proprietatea 112? Ca doar 112 e serviciu public, nu?
  De ce parlamentul poate sa le asculte si media/jurnalisti care depun o cerere nu?
  Ce-i aia dpdv legal “atitudine refractara”? Sa auzim si noi de ce “s-a constatat” asa ceva.

  Thumb up 4
  • Publicarea/nepublicarea irelevante.
   Instituțiile trebuie să-și facă treaba, restul este bârfă.
   Ceea ce ascunde poliția nu este nerespectarea procedurilor sau incompetența ci corupția. (vezi demisia ministrului Moga)
   Gheorghe Dincă a primit ordin sa o execute pe Alexandra, iar poliția l-a acoperit.

   Thumb up 0
 8. Publicarea/nepublicarea irelevante.
  Instituțiile trebuie să-și facă treaba, restul este bârfă.
  Ceea ce ascunde poliția nu este nerespectarea procedurilor sau incompetența ci corupția. (vezi demisia ministrului Moga)
  Gheorghe Dincă a primit ordin sa o execute pe Alexandra, iar poliția l-a acoperit.

  Thumb up 4
  • De 9 zile un nebun își bate joc de niște tampiti. Nu e de vina nebunul, că e nebun, el poate sa zică ce vor mușchii lor. Problema reala sunt tampitii, ditamai instituțiile cu peste 500 de tampiti ca DIICOT care se ghidonează după nebun, ceea ce arată ca ei sunt mai nebuni si mai idioti decât el. Și ii și plătim. Azi cică a gătit-o. Mâine cred ca ajungem la zacuscă. O mizerie totala, in dezastru total, o retea – scrie SM

   Thumb up 0
 9. Un eveniment cumplit.
  Acum, toata lumea spune ca au avut loc convorbirile de pe un telefon cu cartela, care nu se stia al cui este, si deci era imposibil de stiut adresa.
  Cu putina vointa, se putea lua listingul de convorbiri al telefonului necunoscut pe o jumatate de an de la operatorul GSM, si se vedeau ce numere identificabile, cu adresa, au apelat la sau au fost apelate de la acel telefon.
  Se intrebau apelantii cine are numarul x si gata, se stia de unde s-a dat telefon.
  Atat de simplu…

  Thumb up 12
 10. Mă consider destul de puternic şi mă uit la tot felul de chestii fără să mă afecteze emoţional. Dar nu aş putea să ascult apelurile respective :(

  Thumb up 5
 11. Sincer, cate dovezi mai avem nevoie, chiar trebuie sa mai supunem parintii la asa ceva, avem nevoie sa auzim si noi ultimele 3 minute din viata acestei fete de 15 ani? Ce speram sa aflam in plus si nu ne e clar pana acum, indolenta, rea-vointa, lipsa de umanitate, incapacitatea si impotenta organelor statului? Vrem sa auzim farama de bucurie din vocea Alexandrei care dupa o noapte de cosmar a vazut ca a ramas o clipa singura si a gasit un telefon, a sunat la 112 si cineva a raspuns? Vrem sa auzim momentul in care i s-a frant vocea, cand i-a pierit speranta atunci cand si-a dat seama ca la capatul celalalt nu e salvarea la care sperase. Chiar vrem sa-i auzim vocea in momentul cand a rostit fara speranta “Da’ o sa veniti sa ma salvati, nu?”. Mi-as dori ca aceste cuvinte cu vocea ei, daca ajung in spatiul public cum se doreste, sa fie inregistrate si redate pe repeat la o statie de 100000 W in fata parlamentului , CCR, Ministerului de justitie, Politiei si restul care or mai fi “organele statului”. Sa se auda zi de zi pana in ultimul cotlon al parlamentului si sa o auzim si noi zi de zi, pentru ca pentru noi, ca natie e vocea Romaniei care ne cere “Da’ o sa veniti sa ma salvati, nu?”. Si dragi romani, concetateni, sa nu raspundem si noi “Bine, bine, nu mai tine linia ocupata” .

  Thumb up 8
 12. “Polițist (2): Nu pot să stau în telefon domnișoară că avem și alte apeluri, ”

  Ce face politist 2?
  1. Ii spune “nu pot” –
  2. Ii spune de de problemele lui “avem si alte apeluri”

  Mai e politist Politist 2 cu pensie speciala?

  Thumb up 7
 13. Două lucruri mi-ai atras atenția în transcrieri
  1) nu se vorbește cu perfectul simplu nici de către Alexandra, nici dw către sts/poliție
  2) Alexandra este f politiciasă, îl numește domn, dumnealui pw bwstia aia de Dincă

  Prima în special, dar și a doua (deși, din cât am auzit fragmentul dat de Libertatea, Alexandra are o eleganță nativă, îmi e totuși greu să cred că mai menții nivelul discuției în situația aia) mă fac să cred că nu sunt chiar accurate transcrierile
  Cu toate astea, aș vrea mult să mă întâlnesc într-un loc ferit, unul la unul, cu nesimțitul ăla de polițist dw la IPJ Olt care i-a vorbit fetei incalificabil

  Thumb up 3
  • Am auzit la Digi încă un fragment. Groaznic. De adăugat că mi-aș dori să fie și setesista lângă milițianul ăla când ne-om întâlni

   Thumb up 0
  • dar de deontolugul hiena care a decis sa dea primul inregistrarile audio nu iti pasa? ti se pare normal ce a facut?

   Thumb up 0
  • @bugsy: Tolontan? Sau la altcineva tw referi? Mă pierzi în limbajul ăsta de Ciuvică

   Thumb up 0
 14. Vlad, eu am o nedumerire, conform Wikipedia, pentru a incinera un corp de 68 de kg sunt necesare 2:30-3:00 ore la o temperatura de peste 760 de grade Celsius. In urma arderii rezulta si aici citez direct un articol ca e mai usor de inteles:
  “Greenhouse gases such as carbon dioxide and nitrogen oxide are spewed in large volume, along with carbon monoxide, sulphur dioxide, hydrogen chloride, hydrogen fluoride, particulate matter, heavy metals, dioxins and furans.”
  Sursa: https://www.desmogblog.com/cremation-ignites-global-warming-atmospheric-conflagration
  Ideea e ca nu poti arde un corp uman in aer liber fara sa atragi atentia cartierului.
  Cum a reusit mosul ala nenorocit sa faca asta in curtea aia infecta fara sa vada nimeni pentru mine e un mare mister, ceva nu se leaga in ce ne spun “autoritatile”, pare cusut cu ata alba.

  Thumb up 5
  • Si me mine ma intriga asta. Trebuie vazut daca afirmatia lui se confirma prin dovezi si, daca da, sa aflam si ce accelerator de ardere a folosit.

  • Exact la asta ma gandeam si eu. Am citit o gramada de carti despre lagarele de exterminare naziste si in toate se vorbea de mirosul pestilential provenit din arderea cadavrelor. In toate satele din jurul lagarelor in care se pratica asa ceva se stia ca se ard oameni in acele lagare. Era imposibil de ascuns fumul gros si mirosul greu rezultate in urma arderii. Cum naiba a reusit ala sa le ascunda, nu stiu, ca vad ca nici unul din vecinii lui nu spune ca ar fi vazut fum sau ar fi mirosit ceva nelalocul lui.

   Thumb up 0
 15. Și mai sunt atâtea cazuri care se mușamalizează… Atâtea cazuri în care anchetatorii ascund adevărul pentru a-și masca incompetența. La presiunea superiorilor ca să închidă cazurile cât mai repede își duc păgubiții pe piste false pentru a-i induce în eroare și pentru a-i face să se resemneze cu ideea pierderilor suferite.
  Păgubiții sunt de multe ori oripilați de rezultatele anchetelor cad în astfel de capcane și nu le râmâne decât să se trateze pe la psihologi de impactul verdictelor mincinoase date de anchetatori.
  Sunt convins că din cauza fricii și neprofesionalismului așa se vor desfășura și mai multe anchete de acum încolo.

  Din păcate exact asta este România. O tânără simplă de o frumusețe naturală, mințită, amenințată, hărțuită, bătută, sechestrată și violată de un stat psihopat…

  România e Alexandra. Odihnească-se în pace!

  Thumb up 5
 16. #31

  Americanii le publica am auzit de multe ori dialoguri la 911 la tv in cazuri de genul asta inclusiv crime si mult mai dramatice cu tipete zgomote. Dar daca familia le interzice dorinta trebuie respectata. Stenogramele sunt incomplete pentru ca nu arata intonatia vorbitorilor care poate fi modificata de cei care citesc iar asta poate denatura tot dialogul. Poate ca fetele nu sunt moarte deocamdata nu e nici o proba clara si inca e ceata. Pana psihopatu ala nu spune clar unde sunt fetele inca mai e speranta. Iar Alexandra s-a comportat exemplar pentru o fata de 15 ani in starea in care se afla. Eu cred ca ma repezeam la aia la telefon cu lucruri care nu pot fi reproduse.

  Thumb up 1
 17. Poate se va începe sa se discute la modul f serios și despre rețelele de trafic de persoane, in special fete tinere, in scopul practicării prostituției. Urmăresc presa și sunt uimit că nu se pune accent pe asta. Cred că toți jurnaliștii de investigație din tara asta știu că există o astfel de grupare in oricare orășel mai mare din tara, datele că cele mai multe prostituate din Europa sunt din Romania spun totul. Mare parte din aceste fete sunt ținute cu forța acolo și trăiesc sub teroare( daca se poate spune că trăiesc). Cred că ar trebui Radu sa aduci puțin în atenția publică și acest aspect.

  Thumb up 1
 18. Eu personal nu cred ca Alexandra a fost arsa, dupa cum nu cred nici ca cealalta fata, Luiza, a fost omorata. Nu stiu daca Alexandra mai traieste, dar cu siguranta arsa nu a fost. Este o imposibilitate fizica in conditiile date. Sunt multe lucruri care nu se leaga si la care nu primim raspunsuri de la cei autoritati.
  Intrebarea este de ce statul prin reprezentantii sai spune asa ceva? Care sunt motivele pentru care au lansat acasta versiune in spatiul public? Cui foloseste?
  Referitor la inregistrari inclin sa spun, fara a fi foarte convins de lucrul asta gandindu-ma in special la parintii Alexandrei, ca ar fi mai bine daca s-ar face publice, chiar daca stiu sigur ca eu personal nu as putea sa le ascult.

  Thumb up 2
 19. Doar termitul arde în aer liber la peste 1000 grade însă în cazul asta ar fi ars mai repede butoiul decât cadavrul, iar individul nu pare să aibă cunoștințe și posibilități de a obține termit. Alte substanțe inflamabile ca benzina, kerosen și cu atât mai puțin vaselina nu pot întreține ore întregi asemenea temperaturi, chiar și în incendiile aviatice se recuperează trupurile carbonizate.
  Cuptorul de la crematoriu e astfel proiectat și construit cu materiale care izolează termic și chiar și așa e nevoie ca un arzător de mare putere să funcționeze o ora pt a se atinge in interiorul cuptorului o temperatura de peste 1000 grade

  Thumb up 3
 20. Nu cred că ar trebui făcute publice convorbirile. Nici nu aș putea să le ascult și nu ar schimba cu nimic compasiunea noastră pentru părinți și disprețul pe care îl avem pentru cei vinovați. Deasemenea este greu de crezut că a incinerat corpul fetei și faptul că nu își amintește traseul urmat spre Dunăre pentru a arunca corpul primei fete. Dacă într-adevăr au decedat fetele, Dumnezeu să le odihnească și să ne ierte că nu reușim întotdeauna să avem grijă de oameni.

  Thumb up 0
 21. Va dati seama cat bulan a avut madam Carmen Dan?

  Thumb up 2
 22. Este atât de evident ce se întâmplă!
  Și tot atât de ciudat este faptul că marea majoritate a oamenilor refuză să priceapă că “autoritățile” au adus corupția la nivel de crimă organizată.
  Se știe tot. Nicolae Moga și-a dat demisia pentru că a înțeles unde duc firele acestei afaceri în care poliția și politicienii sunt principalii beneficiari.
  Dacă cineva se așteaptă ca adevărul să fie scos la lumină este naiv. Au “construit” sistematic crima organizată în zeci ani de zile pentru a-și satisface orgoliile de parveniți si poftele animalice. Nu se va schimba nimic în bine și nici nu veți afla adevărul pentru că toată șandramaua e putredă.
  PSD nu se va opri până nu se va îneca în mizeria proprie pe care nu mai reușește să o acopere.
  Să ne amintim că sunt hotărâți să “meargă până la capăt”.
  Direcția era clară din 2012 acum primim toți “decontul”.
  Dacă așteptați să se schimbe ceva în bine așteptați degeaba!
  Nu trebuie sa ascultăm nicio înregistrare.
  Este clar.
  Este evident, că “autoritățile” au încercat tot timpul să acopere și să protejeze propriile interese în aceste “operațiuni”.
  Alexandra putea fi salvată de la primul telefon sau chiar înainte de acesta, dacă se dorea.
  Dar totul, chiar totul (!) a mers împotriva ei….
  Un întreg sistem creat înainte poate de nașterea ei.
  Și totul merge împotriva noastră, chiar și împotriva idioților inconștienți care întrețin acest sistem.

  Thumb up 4
 23. Buna ziua
  In urma cu ceva timp imi dadui cu parerea de una,de alta pe acest blog.Pe scurt ziceam ca nu avem nici autoritati,nici administratie,nici politicieni adevarati.Doar oportunisti.Unii imi sarira-n cap cum ca sunt troll,cum ca sunt pesimist,ca exista unii mai buni ca altii da’nu fac eu diferenta.
  Ma rog cazul Caracal imi dadu inca odata certitudinea ca suntem un popor bolnav,cu autoritati bolnave,cu institutii bolnave,cu sisteme si mecanisme bolnave….Bine,exista cateva exceptii care mie imi confirma regula.Sa nu ne pierdem speranta,poate fetele mai sunt in viata…
  In ceea ce il priveste pe monstrul ala pervers,eu l-as afuma cu fum de ciusca pe la nas si i-as bate tepuse de lemn sub unghii pan-ar spune si tata de-a supt-o!Dah ar zice unii:drepturile omului…Dar fetele alea n-aveau drepturi?In alta ordine de idei am un amic sef de tura la un dispecerat judetean 112.Il sunai sa-mi dea oarece lamuriri asa pentru sufletul meu…Omul,dincolo de detalii tehnice imi zise:
  ”Amice sunt ofiter de militie de dinainte de ’89.Am lucrat si pe la judiciar si pe la alte departamente.Cand un cetatean apela la militie era clar ca are nevoie de ajutor ca doar nu de dragul nostru.Acum,cand suna cineva spiritul meu de militian ma face sa pun raul pe primul plan…Daca este farsa ii poti amenda.Daca nu e farsa??!!” deci mai sunt si profesionisti dar rari…
  As demite tot in secunda unu si as angaja numai pe baza de concurs riguros dupa standarde internationale….
  Alfel mereu vor muri copii inecati in latrine sau vor cadea prada pedofililor si dezaxatilor….
  S-auzim de bine!

  Thumb up 1
  • Ah,uitasem esentialul: nu vreau sa aud inregistrarile! la ce bun sa mai fim dezamagiti inca odata de indolenta,incompetenta,impotenta,lipsa de reactie,tot miserupismul asta….Alexandra si Luiza puteau sa fie copilul oricaruia dintre noi….da Doamne sa fie-n viata!!!

   Thumb up 0
 24. Le-ai auzit?

  Thumb up 0
 25. Tocmai am citit un articol pe site-ul BBC, care mi-a adus aminte de povestea Alexandrei și de toată situația cu localizarea: https://www.bbc.co.uk/news/amp/uk-england-49319760 . Cum mi se pare într-adevăr o aplicație extraordinară, care ar putea ajuta inclusiv în cazuri ca al Alexandrei, mă gândeam că poate ai putea scrie câteva rânduri despre ea.

  Thumb up 0