DIICOT și DNA ar putea fi cel mai important contributor la buget (după București)

Un guest-post de Victor Marin

DIICOT si-a publicat raportul de activitate pe 2016. Rezultă că, anul trecut, Direcția Criminalitate Organizată a pus sechestru pe bunuri de un miliard de euro.

Suma este de 8 ori mai mare față de anul 2015 și, ca să vă faceți o idée despre cât ne costă de fapt numai infracțiunile identificate, trebuie să știți că un milliard de euro ar ajunge pentru construirea și utilarea unui număr de 6 spitale regionale.

Cu aceiași bani s-ar putea construi și 160 de kilometri de autostradă, cu 50 mai mulți decât are București – Pitești.

Pe lângă DIICOT, mai pot pune sechestru pe bunurile celor trimiși în judecată și instituții precum DNA sau parchetele obișnuite. Cum pentru moment, doar DIICOT și-a publicat raportul de activitate pentru anul trecut, o să facem câteva calcule pentru 2015, an pentru care avem suficiente date.

Așadar, în 2015, cei de la Criminalitate Organizată au pus sechestru pe bunuri de aproape 120 de milioane de euro. DNA a avut rezultate considerabil mai bune, și au dispus măsuri asiguratorii pentru bunuri de 500 de milioane de euro. În fine, procurorii celorlalte parchete din România, exceptând DIICOT și DNA, au pus sechestru pe bunuri de 2,2 miliarde de euro.

Tragem linie și constatăm că în 2015, valoarea totală a sechestrelor asiguratorii a fost de aproximativ 2,9 miliarde de euro.

Bun… Dar ce și cât reprezintă, de fapt, această sumă?

Haideți s-o comparăm cu contribuția județelor din România la Bugetul de Stat.

Evident, Bucureștiul conduce acest clasament, cu 6,5 miliarde de euro. Cu toată frauda fiscală din turism și din port, județul Constanța se află pe locul al doilea cu, 1,5 miliarde de euro. Dar chiar și așa, suma e de două ori mai mică decât valoarea bunurilor sechestrate.

Prin urmare, dacă DNA, DIICOT și celelalte parchete ar forma un județ, ar rezulta al doilea cel mai important contribuitor la Bugetul de Stat. Ca idee, 2,9 miliarde de euro au adus la Bugetul de Stat județele Cluj, Timiș, Prahova și Sibiu. IMPREUNĂ!

Ca termen de comparație, în 2015, toate județele României au contribuit la Bugetul de Stat cu aproape 22 de miliarde de euro.

Ipotetic vorbind, sechestrele asiguratorii, dacă ar fi fost și executate, ar fi putut aduce o creștere de 13 procente.

AR FI PUTUT! Pentru că nu mai e treaba procurorilor să valorifice bunurile respective, fie că vorbim despre mașini, vile ori terenuri. De acest lucru se ocupă Fiscul. În 2015, Laura Codruța Kovesi declara că doar 12 la sută din prejudiciile dovedite au fost recuperate de ANAF.

Am solicitat Fiscului date actualizate privind sumele recuperate, însă până la ora difuzării acestui material, nu am primit vreun răspuns.

UPDATE: Sursele mele spun că sechestrele puse de DNA în 2016 ajung la 667 de milioane de euro. Știți cât e bugetul DNA? Aprox. 40 de milioane de euro anual. Frumoasă rată de profit, mai ales că e făcută din prinderea corupților.

18 comentarii Adaugă comentariu

 1. Fiscul e ocupat, momentan.
  Vrea datele personale ale deținătorilor de domenii .ro, semnează protocoale de colaborare de unu’ singur (DA! Fiscu’ român), n-are el timp de fleacuri de astea…
  Auzi tu, să recupereze el prejudicii?… Păi nu e treaba pușcăriașilor să plătească? La ce să-i mai streseze și Fiscu’? Mai ales acu’, când ei sunt atât de concentrați asupra lucrărilor științifice pe care le scriu…

 2. Nu stiu cum calculezi Vlad profitul, insa eu daca scap 10 oua pe jos si adun repede 2-3 crăpate, nu-mi spun ca am câștigat 2-3 oua, ci ca am recuperat 2-3 si am pierdut 7-8.

  Pentru a fi vorba despre profit, ar trebui sa analizam cum putem evita apariția acestor hoti de nivel înalt.

  Corupția a produs pagube de sute de miliarde de euro in ultimii 27 de ani, așadar aceste “recuperări” ale DNA-ului, nu le-aș cataloga drept profituri.

  • Sunt de acord cu punctul Dv. de vedere, dar părerea mea este că un mecanism care să funcționeze integral (inclusiv recuperarea sechestrelor puse de Justiție) subminează puternic motivația inițială a acelor hoți de nivel înalt.
   Adică, eu mă gândesc că atunci când conștientizezi că pentru câteva zeci/sute de mii sau milioane de euro șpagă există pericolul REAL de a-ți pierde casa/depozitele din bancă/acțiunile din firme sau firmele cu totul, începi să te gândești de două-trei ori dacă “se merită”.

 3. “bunuri în valoare de ț eur”
  aia probabil e valoarea contabilă, sau de gestiune.
  valoarea reală este probabil ț/2 eur … iar fiind vorba de recuperări/executări silite toată treaba asta se duce spre ț/3 eur
  este o sumă, totuși, însă departe de valoarea mult umflată vehiculată în articol.

 4. Infricosator este sa te gandesti ce sume nu sunt prinse aici, fapte nedovedite (inca) sau prescrise, din perioada (romantica) a anilor 90.
  Iar ANAF, din pacate, e evoluata doar pe partea de comunicare, in rest… institutie total depasita de evenimente si vremuri

 5. Nicaieri in lume nu se recupereaza toate prejudiciile….in america unde e cel mai bine pus la punct fisc din lume abia daca se recupereaza 30-40% – explicatia e simpla – daca un infractor din banii furati isi cumpara un yaht degeaba il confisca fiscul peste cativa ani pt. Ca oricum fiscul va incasa max. 40-50 % din pretul de nou si asta e un caz fericit cand ramane un bun care poate fi confiscat – sunt cazuri cand banii furati se duc pe vacante de lux cum e cazul lui pescariu lasat liber de dna si care traieste pe picior mare din banii furati in cazul microsoft.

  • da, in unele situatii fiscul din SUA recupereaza mai putin, dar sa nu uitam si de pedepsele care se dau pt. evaziune,.ce ar fi ca un fost primar de pe la noi sa primeasca o pedeapsa de 28 de ani ca un fost primar din Detroit.
   anaf este controlat politic iar o parte din angajati au propriile firme, asa ca..

  • Din partea mea sa se dea inchisoare pe viata pt. Furt insa articolul asta este despre cat de mari contribuitori la buget ar fi diicot si dna cand in realitate din activitatea lor abia daca se recupereaza cat sa se acopere bugetul diicot….. Cifre umflate pe hartie fara nici o baza reala e o boala romaneasca inca de e vremea lui ceausescu – repet nicaieri in lume nu se recupereaza 100% din prejudicii – e imposibil asa ceva indiferent cat de eficient ar fi fiscul.

 6. sechestru asiguratoriu=blocarea instrainarii bunurilor suspectilor pe durata procesului (inclusiv prin executare silita nitiata anterior de vfreun debiyor)
  respectivii pot castiga procesul cu DIICOT/DNA/parchete militare/ordinare si li se reda dreptul de proprietate inclusiv cu dreptul de dispozitie

  so, articolul e doar un exercitiu de aritmetica, n-are nimic a face cu realitatile juridice. in mod normal, DIICOT nici n-ar trebui sa se laude cu sechestrele puse (efort), doar cu condamnarile definitive obtinute (rezultate)….fac un marketing usor gretos si prea straveziu

  • Cata dreptate ai, draga curly! Atât diicot cat si dna pedalează prea mult pe niște prejudicii estimate și umflate, condamnările și bunurile executate sunt mult mai reprezentative dar…. Mai e mult pana departe!

  • Nu, articolul ar trebui sa-ti dea o imagine a pagubelor produse de furt si coruptie, draga Curly. Padurea, nu copacii, da?

  • @Petreanu: mda, sa zicem ca facem ca tine – adica suntem intr-unul dintre cazurile in care comunicarea nu se face din vina receptorului, my fault. totusi, rigoarea de tehnica nu are de ce sa fie violata. pretentii, gen

 7. #13

  Ar putea!
  Putrezirea s-a cangrenat: pute!A,societatea cauterizantă?
  Oul ori (x) găina?

  Fie-mi scuzată şi ştearsă postarea de-i neconformă!

 8. DNA și celelalte instituții au făcut și fac o activitate utilă societății. Pe termen lung, ca societate, va fi totuși necesar să ne organizăm altfel, astfel încât riscul corupției să fie minimizat. Un număr important de români inteligenți lucrează acum în instituții anti-corupție și în servicii secrete. Pentru bunul mers al societății, este o pierdere că nu reușim să ne organizăm astfel încât acești oameni să nu mai trebuiască să facă poliție, ci să creeze în mod direct valoare pentru România.

  • Da mah, sunt o gramada de oameni inteligenti care puteau sa se faca neurochirurgi sau fizicieni la Magurele si s-au facut sereiști, because te las pe tine sa ne zici de ce …

 9. Cu cât statul e mai mare cu atât corupția e mai mare. Mai ales în societăți bananiere, mioritice.
  Vreți mai puțină corupție? Singura soluție e statul minimal. Luați-le puterea și nu mai au la ce s-o exercite.

 10. De ce nu iese lumea in strada pentru intrarea in vigoare a Parlamentului cu doar 300 de parlamentari?
  De ce nu se da inainte de votare un test grila cu notiuni elementare despre ce votezi ?! Ca sa nu mai voteze toti betivii si asistatii sociali, Va spun eu: NU SE VREA. Tara te vrea prost, in rest multa gargara.

 11. Suntem manipulati maxim (chiar si voi-acesti ziaristi buni atata timp cat lucrati la trusturi de presa controlate politic). Si daca esti independent a doua zi ti se da la cap.(doar uniti putem schimba ceva, dar nu prea ai cu cine in aceatsa tara)