Ați văzut filmulețele alea amuzante de pe net cu căței care latră, surprinși, la propriile pârțuri? Cumva, mi-am amintit de ele când am văzut declarația dlui Ciolacu de zilele trecute: „M-am săturat. Nu pot să ridic din umeri şi să mă uit că avem cea mai mare inflaţie din Europa.”
Deci ferea, nu mai poate dommarcel.
Oare când a aflat premierul României că România are cea mai mare inflație din Europa?
Și, mai important, când va înțelege și de ce?
Poate-i explică cineva dlui prim ministru ce provoacă inflația: și anume –
- Inundarea pieței cu bani
- Cererea mare pentru bunuri și servicii ce nu pot fi asigurate
- Și 3, tocmai restricționarea ofertei
Ce să vezi, guvernul dlui Ciolacu – și cel de dinaintea lui, și celelalte guverne PSD PNL au făcut cumva și au aplicat cu îndârjire toate aceste trei metode de creștere a inflației.
Poate vă amintiți ce mare mirare a cuprins miniștrii guvernului când au descoperit că degeaba au limitat adaosul comercial la unele produse, deoarece a crescut imediat prețul altora, pentru că economia e completamente interconectată.
Sau poate n-ați uitat că guvernul împarte cu larghețe vouchere de vacanță, de sute de milioane de lei, ceea ce a determinat, imediat, creșterea prețurilor în industria turistică.
În fine, guvernele ultimilor ani au pompat cu o inconștiență criminală zeci de miliarde de euro în salariile angajaților la stat, ceea ce este un factor determinant pentru creșterea inflației.
Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, pe date oficiale, furnizate de Ministerul Finanțelor, în 2016 guvernul României a cheltuit 11 miliarde de euro cu salariile bugetarilor. 8 ani mai târziu, adică anul acesta, guvernul va cheltui pentru salariile bugetarilor aproape 30 de miliarde de euro.
Rata de creștere a salariilor plătite în sectorul bugetar a crescut exploziv în ultimii ani și ritmul rămâne ridicat. De exemplu, în primele 5 luni din acest an, salariile bugetarilor au fost mai mari deja cu 21% față de 2023.
În acest timp, deficitul României a depășit 7% din PIB, o valoare înspăimântătoare, în condițiile în care Uniunea Europeană consideră că nivelul de alarmă pentru orice economie care vrea să funcționeze normal este de 3%.
Pentru a susține asemenea creșteri uluitoare ale sumelor aruncate în sistem, guvernul Ciolacu se împrumută de pe piețele externe cu o frenezie scăpată de sub control – am ajuns la împrumuturi de câte 25-30 de miliarde de euro anual, iar aceste credite vin cu dobânzi din ce în ce mai mari, evident.
De asemenea, gradul de îndatorrare al României a depășit 50% din PIB – mai precis, a depășit 52% din PIB, un alt nivel final de alarmă la atingerea căruia legile în vigoare în România obligă guvernul să ia măsuri imediate și ferme de reechilibrare a bugetului, cheltuielilor publice și risipei bugetare.
Evident, după câte știm cu toții, dl Ciolacu și miniștrii săi nu fac nimic în sensul acesta, ba dimpotrivă. Petrecerea continuă deși barca ia de multă vreme apă prin multe găuri.
Situația mi se pare cât se poate de dramatică și îmi amintește de una dintre expresiile memorabile ale lui Ernest Hemingway – “Cum ai dat faliment? În două moduri: mai întâi treptat, apoi brusc”.
Treaba e că falimentul național, când va veni, va fi plătit tot de cei care și până acum au fost sărăciți de inflație.
Halal social-democrație.
PS – ulterior, cabinetul prim-ministrului a transmis că dl Ciolacu ar fi vrut să se refere, de fapt, la evaziunea fiscală, nu la inflație. Adică „Nu pot să ridic din umeri, prim-minstru al României, şi să mă uit că avem cea mai mare inflaţie din Europa” devine „Nu pot să ridic din umeri, prim-minstru al României, şi să mă uit că avem cea mai mare ievaziune din Europa.”
E bună precizarea, pentru că și aceasta este la fel de adevărată ca și prima, pe care dl Ciolacu a rostit-o, probabil, ca pe un act ratat tipic.
8 comentarii Adaugă comentariu
Pai e an electoral, nu? Unul special, cu nshpe randuri de alegeri, iar Dl. Ciolacu si PSDNL se pregatesc de 4 ani pentru el, nu?
Veniti, romani, la mocangeala. Luati d’aici mariri de salarii, si-o sa vedeti ce-o sa luati la anu’. Multa, o sa luati la anu’. Cu lopata, o sa luati la anu’. Cum ce-o sa luati? Ia vedeti, il mai gasiti pe baiatu’ ala care venise cu masina din Suedia, ca sa va explice el…?
Dl. Ciolacu e o carcasa in care cineva a pus voci.
Hai sa nu il mai domnim atat, Ciolacu e doar un bisnitar ajuns la conducerea tarii. Cum vede camere de filmat, cum incepe sa o faca pe prostul, cum se uita el in stanga si in dreapta precum Salam cand lungeste vocalele.
Niciodata nu e vina lui, el a zis sa se faca.
Ca inaintea fiecarei runde de alegeri parlamentare imi doresc sa crape sandramaua inainte, sa nu se mai poate vopsi gardul inainte … ca iete a cazut … ca era din material prost … si facut de oameni cu diplome obtinute la FF (fara frecventa pt cei mai tineri).
Pai acasa daca se strica sandramaua, pe cine cauti sa faca alta? … pe cei care au facut-o si care au tupeul sa-ti spuna in fata ca ei au facut numai lucruri marete?
Daca logica e atat de simpla acasa de ce ar fi gresita in politica.
Pe cine sa alegem? Pe cine ne taie capul … din cei care nu carpit sandramaua 35 de ani … inca cred ca majoritatea romanilor nu sunt prosti, ci doar se complac intr-un soi de disperare ca nu se poate schimba nimic.
BA se poate schimba totul la vot, numai sa nu stati in casa de 1 decembrie
Pai asa un popor nerecunoscator, lenes si ievazionist nu merita un „precios” ca Ciorlacu….
Am impresia ca Dul Ciolacu are o mare durere legata de datoria Romaniei si de cum lasa economia tarii, este un mincinos patologic. De fiecare data cand anunta spasit ca nu se va intampla un anumit lucru, ghici ce, se intampla contrariul a ceea ce el declara, dupa da vina pe altii ca ar fi de vina, niciodata politica de doi lei pe care o practica
Ca sa parafrazam vorba lui (recunosc ca nu stiu autorul), care era ceva de genul „trebuie sa te duca mintea ca sa-ti dai seama ca esti prost” – as spune ca domnului Ciolacu i s-ar aplica ‘Iti trebuie mult bun simt sa recunosti ca esti impostor’
Este an electoral, toti oamenii politici vor spune doar ce cred ei ca vrem sa auzim. Realitatea o vom vedea spre finalul anului.