Un proces electoral de lumea a treia

După mai bine de trei decenii de runde de alegeri, statul român tot nu e capabil să organizeze cum trebuie procedura de predare și verificare a buletinelor de vot. În toată țara, sute, dacă nu mii de oameni, așteaptă în stradă să predea sacii cu buletine și procesele verbale aferente.

Membrii BEC numara procesele verbale dupa inchiderea sectiilor si aducerea sacilor cu buletinele de vot, luni 10 iunie 2024, Inquam Photos / Virgil Simonescu

O rușine nemaipomenită – felul în care statul român a organizat – sau, mai degrabă, a dezorganizat – preluarea proceselor verbale și buletinelor de vot de la șefii secțiilor de votare.

În numeroase județe, sute sau poate mii de oameni, șefi de secții și ajutoarele lor, au fost puși să aștepte uneori direct în stradă, sub soarele nimicitor din aceste zile, ca să predea sacii cu voturi și procesele verbale.

Oamenii sunt epuizați, după o zi și o noapte de muncă, înfometați, nespălați, nervoși, claie peste grămadă, fără umbră, fără o băncuță pe care să stea, fără să le dea cineva niște apă sau ceva de mâncare.
O bătaie de joc incredibilă, nedemnă de un stat european veritabil. Scenele pe care le-am văzut în cursul zilei de ieri descriu o administrație publică totalmente incompetentă, care nu e nici măcar în stare să învețe din propria experiență, pentru că astfel de scene s-au repetat practic la fiecare rundă de alegeri, de 20-30 de ani încoace. Soluția e cunoscută – digitalizarea – dar poate că unii’s prea proști, în acest sistem, să poată face pasul de la plaivaz la computer.

Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central, împreună cu Ministerul de Interne și primăriile, sunt direct responsabile pentru această porcărie tipică pentru o țară de lumea a treia.

Evident, aceste instituții caută să paseze răspunderea – care pe prefecturi, care pe primării, că nu s-au organizat local. Aceasta este o veche tradiție a instituțiilor publice din România, din păcate – fiecare încearcă să facă cât mai puțin, dacă se poate nimic, și să lase pe alții în față, la încasare.

În sectorul 3, de pildă, primarul de sector a venit în curtea liceului unde așteptau sute de oameni ca să predea documente și, în condiții de urgență, a cerut să li se aducă apă și mâncare. Unii găsiseră un pic de umbră sub un copac, alții se băgaseră sunb un tobogan. Când l-au văzut pe Robert Negoiță, au început să-l huiduie.

În sectorul 2, primarul Radu Mihaiu a admis că sala în care se înghesuiseră șefii de secție și asistenții lor avea un singur aparat de aer condiționat, iar acela “nu eera calibrat”, orice-ar însemna asta.
Președintele Autorității Electorale Permanente. Toni Greblă, nu a putut fi contactat pentru a da explicații. Aseară, însă, procesul de predare a sacilor cu buletine de vot și a verificării proceselor verbale a fost suspendat în 22 de județe, din cauza epuizării oamenilor, iar voturile sunt păzite acum de poliție. E ceva imposibil de înțeles, așa o dezorganizare e un scandal, în mai mult de jumătate din județele țării lucrurile nu merg cum ar trebui. Cine e vinovat? Nu credeți că ar trebui dați afară niște responsabili?

Problema e că toată această structură de stat care trebuie să organizeze o procedură crucială pentru funcționarea României nu este deloc conștientă pentru cine lucrează, de fapt – adică nu pentru birocrația statului, nu pentru arhive și pentru dosarele ce trebuie umplute cu hârtii, ci pentru oameni, pentru cetățenii care votează și pentru cetățenii care sunt implicați direct în procesul de votare. Nu se gândește nimeni – măi, dar ce se întâmpă dacă… cum ne pregătim noi pentru… cum facem să fie cât mai simplu… Uitați-vă doar la ce mizerie de site este site-ul public al Autorității Electorale, de unde nu poți înțelege nimic când vine vorba de rezultatul votării – că trebuie să vină ONG-uri precum Code 4 Romania să ia datele și să le transforme în formule grafice inteligibile. Iar asta se întâmplă cu imensa majoritate a site-urilor instituțiilor publice, începând cu faimosul – sau infamul – spațiu privat virtual, care pare făcut pentru niște specialiști cu minți întortocheate rămași în secolul trecut, nu pentru cetățenii cărora ar trebui să le fie cât mai ușor să plătească taxele și impozitele.

Modernizarea României trebuie să înceapă de la acest principiu simplu: instituțiile publice funcționează pentru cetățeni și în interesul lor, nu invers.

Articol din categoria: Uncategorized

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Cum sa lucreze pentru cetateni?? In Romania?? Angajatii la stat sa lucreze pentru cetateni?? Cand o zbura porcu’…

  5
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Vlad, mostenirea nestearsa a comunismului, „cetateanul e un infractor potential care trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia si care trebuie sa suporte costurile onoarei de a fi cetatean”, e vie si nevatamata. Pana mentalitatea infractorilor din pozitii de decizie, ca toti sunt ca ei, nu va disparea, cetateanul nu va fi privit ca avand buna-credinta iar procesele din administratie vor ramane la fel.

  1
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Sunt semne că este cel mai viciat scrutin din ultimii 35 de ani. Când spun viciat mă refer că sunt nereguli planificate pentru a avantaja pe cei care controlează instituțiile implicate și pentru a masca și facilita atât posibilitatea de a frauda cât și fraudele.

  0
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Pai daca Toni Grebla nu raspunde, de ce nu-i intreaba nimeni pe cei doi C (= marii sefi de partide care mai au putin si ridica PIB-ul pana la cer), de ce lucrurile sunt organizate atat de prost. Nu partidele pe care le conduc au fost la guvernare si s-au ocupat de organizare?
  … dar cine sa puna intrebari incomode celor din Partidul Unic? … presa ingrasata in campania electorala?
  Acum ca romanii chiar au votat sa traiasca intr-o pseuda democratie, de ce ne mira ca pana si mimarea ei este de aceiasi calitate proasta ca clasa politica?

  0
  0
 5. #5 Comentariu nou

  De ce ar face ceva pentru cetateni cei care alcatuiesc statul ? Toata lumea-i multumita si cu lacrimi pe obraz.

  0
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.