Reguli de șofat prin viață

Ca atunci când suntem la volan, și când ne conducem viețile trebuie să respectăm anumite reguli și să facem alegerile corecte.

Când șofezi, încotro privești?

Răspunsul instinctiv este „înainte”, nu? Sau, cel puțin, așa sper 😜

Răspunsul corect este, însă, „privesc încotro vreau să ajung” – cu excepția momentelor în care mă asigur ca să nu mă lovească alt vehicul.

Privim înainte când vrem să mergem înainte, la dreapta sau la stânga când virăm la dreapta sau la stânga, înapoi când dăm în marșarier.

De asemenea, când suntem în trafic, privim mai departe de bara mașinii din față, dacă știm să conducem preventiv.

Cu alte cuvinte, ne stabilim instinctiv, în mod reflex, o țintă dinamică spre care ne îndreptăm făcând manevrele necesare ca să ajungem în siguranță acolo (cei mai mulți dintre noi). În plus, rămânem mereu atenți și la ce se întâmplă în jurul nostru și ne adaptăm în fiecare clipă la un mediu în permanentă schimbare, așa cum e traficul auto.

Așa ar trebui să facem și în viață, nu?

O mulțime de obiective ni se par îndepărtate, atunci când ne imaginăm prima dată cum ar fi să le atingem. Propriul apartament; o casă pe pământ; o călătorie în jurul lumii; o facultate pe care s-o faci pentru tine, nu pentru că te-au bătut la cap părinții; motocicleta visurilor; nunta tuturor visurilor; afacerea ta, după ideea ta etc – nu există limite în ceea ce ne dorim și putem obține, dacă avem un plan, dacă rămânem concentrați pe obiectiv și dacă știm să facem alegerile inteligente pe parcurs.

Și fiecare alegere bună are la bază o decizie financiară inteligentă, luată la momentul potrivit.

Eu am căutat 7 ani o casă cu grădină în care să mă mut. Am știut că asta vreau, mi-am adaptat așteptările la prețurile de pe piață (adică am redus așteptările, practic), apoi am umblat cu răbdare prin jumătate de București și pe la marginile lui, ani la rând, căutând ceva care să se potrivească. Am știut că, la fel ca-n inginerie, nu există o soluție perfectă – ce câștigi pe-o parte, pierzi pe alta – dar mi-am imaginat și proiectat soluția de compromis mulțumitor pe care urma s-o accept ca deznodământ al căutării. Iar când am găsit locul ce corespundea criteriilor, aveam deja soluțiile de finanțare necesare, că doar așteptasem atâția ani să-mi adun avansul și garanțiile pentru credit.

Nu totul poate fi anticipat în viață (ce plictiseală ar fi, nu?); când mi-am înmatriculat firma, acum mai bine de 20 de ani, am făcut-o mai mult de gura unui fost șef, fără prea mare convingere. Dar să ai firma ta îți deschide oportunități de producție și câștig pe care nu le ai ca simplu angajat. Și așa cum înveți să faci limonadă când viața-ți dă lămâi, așa înveți, de plăcere-de nevoie, și noi abilități când ai de plătit taxele lunare ale unei firme.

Mai există o asemănare între felul în care șofăm și felul în care trăim.

Atât ca să conduci o mașină către destinație, cât și ca să-ți urmărești obiectivul în viață, ai nevoie de resurse. Carburant, revizii, asigurări în cazul mașinii, adăpost, mâncare, utilități șamd în cazul trăirii propriu zise. Îți trebuie banii pe care să-i poți transforma în combustibilul deplasării tale către țintă.

Banii pot veni din multe surse, dar aproape întotdeauna sunt limitați (ceea ce e una dintre marile tragedii ale omenirii și un cimitir al multor dorințe). Pentru depășirea acestui obstacol atât de neplăcut s-au inventat băncile și creditele. Acestea sunt instrumente pentru atingerea unor obiective.

Ca orice instrument, și creditul trebuie folosit cu atenție și conform instrucțiunilor. Cine crede că banii de la bancă sunt un venit se frige rău.

Creditul – dacă-mi permiteți o parafrază – este un slujitor bun, dar un stăpân îngrozitor, așa că trebuie să înțelegi, înainte de orice, pentru ce nevoie vrei să-l angajezi și cum vei putea să-l menții sub control cât timp va locui în portofelul tău. Abia după aceea poți să-ncepi căutarea celei mai bune oferte din nenumăratele care există pe piață.

În acest context, vă semnalez produsele-vedetă ale BCR din această perioadă, care sunt și încadrate într-o campanie cu premii frumușele.

Așadar, BCR are, printre altele, aceste propuneri, care conturează probabil cea mai bună ofertă de pe piață în cadrul unei campanii limitate:

Creditul George, cu dobândă fixă pe 5 ani, de 6,25%/an
Depozit la termen pe 5 luni, cu dobândă de 6,7% anual
Card de credit, cu până la 300 de lei/lună bani înapoi pentru plățile efectuate

Fiecare dintre aceste oferte are avantajele sale.

Creditul cu dobândă fixă îți permite să-ți anticipezi corect și exact cheltuielile.

Depozitul la termen are o dobândă foarte bună pentru o durată rezonabilă.

Iar cardul de credit cu cashback oferă nu doar rate fără dobândă, ci și posibilitatea de a primi până la 300 de lei lunar înapoi la cumpărături efectuate în benzinării și supermarketuri.

Super-concursul are peste 2.600 de premii, printre care 100 de smartphone-uri, 500 de fonduri de urgență de câte 2.000 de lei, 5 bucătării IKEA complet echipate și 2 studiouri la mare. Premiile sunt oferite săptămânal și lunar.

Toate detaliile acestei oferte pot fi găsite pe site-ul BCR, aici.

Vreți să vă spun care este obiectivul meu pe termen lung, la care lucrez de niște ani? Ceea ce se numește, neceremonios și foarte potrivit, The FU Money, sau, mai politicos, independența financiară permanentă. Mai am puțin 😜

Articol din categoria: ADVERTORIAL

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Initiativa e laudabila, chiar daca educatie financiara inseamna mult mai mult decat cateva articole. Planurile financiare pe termen mediu-lung sunt o gluma in Romania, o tara unde legislatia se schimba de 15 ori pe an, si unde onor guvernantii sunt permanent cu mainile in buzunarele celor care indraznesc sa aiba initiative care sa nu-i tina dependenti de salariu si/sau de pomenile de la stat.
    Iar in ceea ce priveste bancile – n-as mai lucra vreodata cu banca la care faci reclama. E o fosta banca de stat, ramasa cu aceiasi angajati, cu aceeasi mentalitate si aceeasi atitudine – ca la stat. Servicii financiare comparabile gasesti la orice alta banca, dobanzile sunt virtual aliniate. Diferenta o fac oamenii cu care interactionezi si procedurile mai mult sau mai putin tembele pe care le are banca. BCR e la coada clasamentului. La fel si mareata ING, unde a ramas doar numele.

    Numai bine

    1
    0
    • Cu respect, si nu pentru ca-i advertorial, dar te contrazic fara ezitare. Sunt client BCR din 2003 si, in plus, particip regulat la diverse actiuni de-ale lor. Nici nu-ti poti imagina cat de mult s-au schimbat (in bine) in acesti ani. Iar aplicatia lor bancara, Grorge, care e mult mai mult decat o simpla aplicatie bancara, mi se pare cea mai buna de pe piata.

      0
      0
  2. #3 Comentariu nou

    Da, si eu confirm
    Orice interactiune cu BCR este de toata jena, cozi interminabile si plin de oameni incompetenti

    1
    0
  3. #6 Comentariu nou

    Am avut ani in sir depozit la BCR cu dobândă de rahat, ca peste tot. Când am avut nevoie de ei, mi-au cerut un comision foarte mare, încât am fost nevoit să-i mut in altă bancă ca să-i scot. Și am stat la coadă de fiecare dată

    1
    0
    • Da, pai toate operatiunile cu cash la ghiseu se comisioneaza scump, latoate bancile. Unele nici nu mai fac astfel de operatiuni, de altfel, te trimit la bancomat. Totul se poate face insa practic gratis prin aplicatie sau online, dar asta inseamna sa faci transferuri virtuale, nu cu punga de bani.

      0
      0