CCR a publicat motivarea deciziei de interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă la președinția României.
Trebuie să vorbim despre asta.
Deci, iată câteva pasaje din motivarea CCR*, pasaje care mi se par cruciale:
Apoi, CCR mai precizează:
Carevasăzică, judecătorii CCR care au votat interdicția – adică 4 numiți de PSD și unul de la UDMR – au condamnat-o, de fapt, pe Diana Șoșoacă, pentru delict de opinie.
Această persoană – pentru care nu am niciun fel de simpatie, să nu fie vreun dubiu – are cu adevărat un discurs de mahala politică, un discurs conspiraționist, antisemit, legionar, haotic, scandalagiu mai degrabă decât scandalos, mizerabil, anti-european și antidemocratic, evident.
Dar acestea sunt discursuri. Opinii. Transmisiuni pe Facebook. Editoriale. Nu sunt decrete, legi, ordonanțe de urgență. N-au valoare practică. Nu pot obliga pe nimeni la nimic.
Dna Șoșoacă este politician – ceea ce, desigur, este dezonorant pentru însăși ideea de politică – dar ea face declarații politice, ăsta este rostul ei. Asta e nișa ei.
Dacă prin aceste declarații ea încalcă legi în vigoare în România, ceea ce, aparent, face cu vârf și îndesat prin poziționările sale legionaroide și antisemite, ei bine, ea poate fi cercetată, judecată și sancționată penal pentru asta – dar acest lucru trebuie trebuie să se întâmple iar vinovăția să-i fie demonstrată, mai presus de orice îndoială rezonabilă, într-o instanță de judecată, unde acuzatul are dreptul la apărare și la recurs și apel, în cazul în care se consideră neîndreptățită.
CCR spune, în motivare, că dreptul de a alege și de a fi ales nu este absolut, și că poate fi supus unor limitări. Acest lucru este adevărat, dar nu CCR are autoritatea să interzică cuiva să fie ales sau să voteze, printr-o decizie ermetică, fără apel. Această decizie de ia de către o instanță de judecată, în urma unui proces echitabil.
De asemenea, nu există niciun articol în Constituția României sau în legea de organizare a CCR care să permită acestei instituții, compusă din membri care nici măcar nu trebuie să fie judecători, să judece și să interzică candidatura cuiva în alegeri.
Vă rog să citiți cu atenție Art. 146 din Constituția României, care stabilește clar care sunt atribuțiile CCR. Articolul are 11 alineate și unul singur se referă la alegerea președintelui republicii: „f) veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului”. Deci procedură de alegere, nu atașament față de Constituție.
Iar unul dintre membrii CCR, judecătoarea Iuliana Scântei, explică foarte bine, în opinia ei separată, că „Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenţiale, toate acestea fiind aspecte de natură subiectivă care fac parte din sfera libertăţii de exprimare”.
Cu toate acestea, iată, o decizie inexplicabilă, prin care CCR se implică direct în politică.
Astfel de aprobări sau respingeri de candidaturi prin votul obscur al unor structuri ce nu permit recurs, numite politic, se întâmplă doar în dictaturi sau teocrații, cum ar fi Rusia sau Iranul, dar nu într-o țară democratică.
- De unde știm că CCR nu va repeta decizia de interdicție și în cazul altor candidați care au opinii publice neconvenabile, acum sau în viitor?
- Dacă CCR interzice candidatura cuiva care afirmă și militează, de pildă, că România trebuie să iasă din UE sau NATO, asta înseamnă că nimeni n-are voie să propună, niciodată, acest subiect într-o dezbatere electorală?
- Dar dacă apare o mișcare, un partid, care pledează pentru revenirea la monarhie, CCR o va scoate în afara legii pentru că nu manifestă atașament față de Constituție?
- Dar dacă, să presupunem, cineva ar cere, cumva, trecerea la parlament unicameral cu 300 de membri, oare CCR i-ar interzice candidatura deoarece nu are atașament față de Constituție, unde se prevede bicameralismul?
- Apropo, dacă e interzisă candidatura Dianei Șoșoacă, rămâne valabilă candidatura partidului ei la Parlament? Că nici partidul ei n-are atașament față de Constituție.
- Și, din nou apropo, cum de a fost acceptată candidatura dnei Șoșoacă la europarlamentare și la Primăria Capitalei, iar acum nu este permisă candidatura la președinție?
Eu cred că Șoșoacă și extremismele ei stridente trebuiau învinse la urne. CCR și manevratorii săi trebuiau să aibă măcar acest minim respect față de români: să-i lase pe ei să decidă, prin vot.
Prin această decizie uluitoare, CCR s-a compromis total. După ce a ucis de jure lupta anticorupție făcut scăpați mii de infractori, prin decizii cel puțin suspecte și, uneori, contradictorii, iată că, acum, a devenit pur și simplu o măciucă politică, folosită pentru a stabili, prin cotloane, cine să câștige cursa și cine nici măcar să nu participe la cursă.
CCR și-a arogat, în ultimii ani o putere absolută. Iar puterea absolută corupe în mod absolut.
Singurul lucru pe care-l mai poate face acum CCR este să demisioneze în bloc, iar acesta să fie primul pas către o reformă profundă a acestei instituții.
*Textul complet, aici.
9 comentarii Adaugă comentariu
Pe CTP de ce il mai sunati la EuropaFM? Ca azi a trollat si v-am simtit ca nu v-a placut.
Ai vazut sa se aplice in vreun fel legea in Romania? Legea e pentru fraieri…
Intr-o tara in care un infractor condamnat poate ajunge presedintele Camerei Deputatilor, intr-o tara in care e ok sa furi – dar nu mai mult de 1 milion EUR (sau cat e pragul) si doar cu conditia sa dai banii inapoi daca esti prins, intr-o tara in care mafiotii se bat si se taie intre ei in strada in miezul zilei, nush de ce ne mai miram ca aceasta curte prostitutionala ia decizii aberante, cel mai probabil conform unor indicatii care i-au fost date…
Subscriu 100%.
Candidatul Sosoaca, cu toate bubele din cap, NU e nicicum problema cea mai mare in toata povestea asta.
Si ca sa fie drama compleata, cetatenii normali, care in mod normal nu ar fi rezonat sau votat niciodata un asa personaj complet NE-frecventabil, acum privesc scandalul, inteleg si trebuie sa digere faptul ca CCR-ul a reusit sa o martirizeze pe Sosoaca.
As mai veni, in completare, cu inca un detaliu – de minim 5 ani incoace acest personaj Sosoaca a captat toata lumina reflectoarelor SI prin faptul ca face/zice tot felul de tampenii. Unele de tip circ/piata, practic benigne, dar multe altele clar ilegale si sanctionabile contraventional sau penal.
IN CIUDA faptului ca au existat plangeri concrete si punctuale depuse de diversi cetateni dar si DIN CAUZA ca autoritatile statului NU s-au auto-sesizat (poate ca or fi facut-o si nu am retinut eu, caz in care mea culpa) pe vreunul dintre incidentele din trecut la care chiar CCR face referire acum eu nu imi aduc aminte de vreo SANCTIUNE seminificativa la adresa cetateanului Sosoaca.
Pai, in situatia asta … cum era vorba aia „hotul neprins, negustor cinstit”? Daca nimeni nu a amendat-o, nu a cercetat-o penal … cum ar veni cetateanul Sosoaca este, practic, NEVINOVAT!
Doar ca bomboana de pe coliva o pune acum CCR (practic statul) prin faptul ca „sanctioneaza” printr-o manevra in afara unui mandat legal ceea ce Politia/Procuratura/Instantele (adica practc TOT statul) nu au sanctionat absolut deloc de ani-de-zile … ?!?!
Dumneata cred că glumești cu afirmația „…dar nu într-o țară democratică…”
Știi că România este condusă încă din 1990 de grupuri și grupulețe, iar deasupra lor se află cea mai mare organizație care există în toată lumea? Știi că această organizație controlează România din umbră de sute de ani, iar în ultimii cinci ani lucrează la vedere? De ce această expunere?
Citez din articolul dumitale:
„Prin decizia CCR se nasc o grămadă de întrebări grele:
De unde știm că CCR nu va repeta decizia de interdicție și în cazul altor candidați care au opinii publice neconvenabile, acum sau în viitor?”
Deja, pe lângă balenă, i-a mai fost interzisă candidatura unui om pe care îl consider SINGURUL care chiar dorește binele oamenilor din România; este al doilea astfel de om după Constantin Cojocaru, Dumnezeu să îl ierte!
Dacă vei citi articolul din linkul de mai jos, vei afla despre persoana interzisă de extensia organizației care conduce lumea de sute de ani:
https://trenduri.blogspot.com/2024/10/regimul-ayatollahilor.html?m=1
P.S.
Sper că nu vei proceda la fel ca propagandiștii de comandă, influensări cum sunt numiți oficial. Când li se arată ADEVĂRUL, ei fug de el sau îl cenzurează. În orice caz, suntem contemporani cu ceva extraordinar, ceva apocaliptic. În următorii ani vom asista la un eveniment unic, ceva ce va cutremura la propriu lumea…
O condamnare pronunțată de o instanță care ar interzice dreptul de a fi ales ar avea un termen de câțiva ani, după care persoana ar putea candida din nou. Or, deciziile CCR produc efecte permanente. Decizia de acum e aplicabilă Șoșoacăi și peste 25 de ani, presupunând prin absurd că devine între timp o luptătoare pro UE, pro NATO, pro democrație și constituție. Efectiv nu mai poate candida EVER la funcția de președinte.
Doamna Sosoaca, daca chiar tine la tara asta si vrea sa ne faca un bine, sa se duca in instanta si sa dea in judecata CCR pt abuz de putere si altele (cred ca si un jurist mai mediocru o poate ajuta sa umple 10 pagini) + la CEDO sa castige ca LCK.
Daca doar tzipa, ramane o trompeta… ceea ce ma astept din partea ei.
Dar oare vreun politician, cu urma de bun simt (se aude USR si altii care va dati verticali), sau chiar orice organizatie neguvernamentala, nu poate ataca in justitie decizia CCR sau sa reclame acest abuz de putere la procuratura? … ar fi interesant ce s-ar intampla.
Cer demisia CCR.
CCR NU ESTE UN TRIBUNAL.
Așa că a încălcat Constituția România!
Filarmonica Oltenia 11 octombrie 2024: Odă Constituției României (primă audiție). Cu o prezentare patriotarda care a inclus referiri pline de recunostinta pentru cei din „Olimp”.
Nu este prima dată când, prin deciziile sale CCR, implicit, legiferează.