Doamna ministru Păstârnac e varză

Ce mai fac miniștrii noștri?

Declarații de neuitat.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat că anul trecut s-au născut mai mulţi copii români în diasporă decât în ţară.

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comuntăţi (din diaspora – n.r.) şi anul trecut, pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România”, a declarat Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Carevasăzică, dna Păstârnac ne-a băgat morcovul – o să dispărem de pe-aici? Grav. De la cine-o să mai fure politicienii?

Totuși, așa o fi?

Dna ministru a invocat datele Eurostat, adică Institutul European de Statistică.

Ulterior, colegii de la RFI au cerut detalii de la Eurostat, iar Eurostat a declarat că nu deține astfel de date – nu pentru anul trecut, și nici măcar în privința naționalității.

Rezultă că doamna ministru Păstârnac e varză.

Totuși, ceva-ceva e acolo. Anul trecut, Ziarul Financiar a analizat date ale Institutului Național de Statistică și a constatat că, în 2013, ultimul an pentru care există date, rata natalității la românii plecați în străinătate era cu o treime mai mare decât la cei din România. Asta înseamnă mai mulți copii născuți la mia de locuitori. Asta mai înseamnă și că românii nu prea au chef să mai lase moștenire România copiilor. Cum ar veni, de ce să le faci una ca asta, ce vină au bieții de ei?

În concluzie. Ca număr absolut, nu există comparație: 30.000 de copii născuți în diaspora română (2013) față de 190.000 în România (în 2016 – cel mai mic număr de nașteri de după 1990, dar orișicât).

20 comentarii Adaugă comentariu

 1. Bine, daca se naște copilul intr-o familie integrată in străinătate si capătă cetățenia statului respectiv, plus cea romana, nu înseamnă ca este vreun bun al României, ci doar un descendent dintr-o familie de romani plecați definitiv. Așadar, o simpla statistica, complet inutila dezvoltării acestei tari. Nu se va muta in Romania un “roman” născut in Germania, decât daca Romania va ajunge vreodată “buricul” Europei.
  Expresia “Romanii din diaspora” putea fi utilizată cand inca erau speranțe ca se vor întoarce pe aceste meleaguri…acum poti doar spune “Cetățenii nemti, de origine romana, care se mândresc cu tara adoptiva”. Restul este doar un big bs.

  • Foarte corect. Singurii care mai au o sansa sa se intoarca sunt cei ce si-au lasat copiii aici, in grija statului sau a bunicilor. Iar aia au ca singur scop sa-si ridice casa mareata in sat, cu balcon din inox si termopan…si cam atat.

 2. E perfect de inteles. Sint plecati (in majoritate) exact cetateni la virsta potrivita pentru a avea copii. Combinat cu ce spunea Aurel mai sus despre dobindirea cetateniei.. nici o surpriza in trendul acesta.
  Cu stima.

 3. Doamna mananca rahat cu declaratia asta mizerabila.

 4. Din Romania in majoritate a plecat pleava societatii…s-a ajuns sa fie mai multi cersetori romani in paris, strasbourg sau lyon decat in bucuresti,cluj sau timisoara. Au plecat si oameni de valoare insa ei reprezinta o minoritate dintre cei care au plecat. In toate tarile dezvoltate natalitatea scazuta reprezinta o problema insa unii au rezolvat-o – 30-40% din populatia elvetiei e alcatuita din emigranti – mai ales albanezi, 20-30% din populatia USA e alcatuita din emigranti veniti ultimii 20-30 ani si cam la fel e proportia si in franta,spania sau italia.

  • #6

   dacã au plecat majoritar “scursurile”, cum le spui tu, de ce nu mai gãsesti sã angajezi personal calificat în Ro? întreb și io…

  • Pleava o s-o arda pe acolo cat poate si apoi o sa se intoarca in ro. Restul suntem bun dusi.

  • Dacă în majoritate a plecat pleava, înseamnă că aici a rămas majoritatea intelectualilor? Sau înseamnă că a plecat un eșantion reprezentativ, adică și aici majoritatea e tot pleavă? Luminează-ne.

  • @costicãmusulmanu – in Romania de 25 de ani nu mai exista invatamant iar corporatiile cauta doar sub 30 de ani adica cei mai usor de dresat si spalat creierul. Situatia e valabila si pt. Romanii din afara – cei care muncesc in majoritate lucreaza in agricultura, ca soferi, femei de serviciu…adica joburi care nu necesita o calificate deosebita, asta fiind cazul fericit al celor care muncesc, multi sunt cersetori,hoti, bisnitari, iar cei care lucreaza pe posturi de doctori, ingineri sunt o minoritate – max. Pana pe la 100 mii din cei peste 3-4 milioane care au plecat. N-am spus ca a plecat toata pleava din Romania a mai ramas si in tara insa fata de acum 10-15 ani se observa cu ochiul liber ca-s infinit mai putini cersetori, bisnitari, hoti (in cazul hotilor se pot verifica si statisticile oficiale a nr. De furturi de acum fata de anii 90) …..iar scaderea dramatica nu poate fi pusa doar pe cresterea nivelului de trai.

  • Distinsule comentac, (esti prezent in toate postarile,deci timp berechet-angajat la Stat??
   Daca au plecat plebeii, deduc ca ati ramas,doar voi,elitele.Cum se face ca tarisoara se scufunda pe zi ce trece ?
   Nu cumva esti un cvasi-inutil,aidoma multora din cei ramasi in jegul ce le-a devenit obisnuinta, si doar latri printre uluci?
   Doar intreb…

 5. #11

  Comentariul meu nu isi are locul aici, dar nu aveti inca un post despre podul peste Dunare (Braila-Tulcea).
  Acest pod nu trebuie bagatelizat, pentru ca el a fost gandit pentru a fluidiza traficul pe directia nord -sud a Europei, nu numai a Romaniei (pentru a ajunge moldovenii mai usor la mare).
  Acesta este motivul pentru care a si fost introdus in Strategia UE pentru Regiunea Dunarii.
  Chiar ar putea duce la dezvoltarea orasului Braila, care are si o zona libera.

  *as dori sa raman anonima

 6. #12

  Mi se pare ca cineva a pierdut un zero pe undeva…

 7. “dna Păstârnac ne-a băgat morcovul :))”

  Deci, sunt la birou… a râs toată lumea când am citit asta!
  :))
  Nu am citit de ceva vreme asa un articol.
  E Bun!
  Toate cele bune,

 8. Statul poate sa afle foarte usor cati copii s-au nascut in afara tarii doar centralizand datele de la MAE pentru ca noi ca sa obtinem inregistrarea certificatelor de nastere trebuie sa trecem prin ambasade sau consulate si chiar daca ajungem sa facem actele in Romania tot de la o ambasada sau consulat trebuie sa scoatem foaie de drum.
  Asa ca nu e greu de facut o centralizare. Lipseste doar resursa umana capabila s-o faca.

 9. Inca un ministru aiurit pus pe ochi frumosi si sa dea bine la cv pe viitor.

 10. I don’t know, e cam praf in ochi. Adica, sincer: conteaza ce spune tanti? Javrele astea stiu doar atat:

  http://eftimie.net/intelege-politicienii-romani/

  Si piticigratis are un text bun, despre treaba cu vaccinarile si rujeola si cum toti mesteca chestii de astea ca fiind ‘problemele zilei’. Nu, fratilor. Problema UNU si singura e cum imbecilii astia se perpetueaza la butoane furand tot din banii nostri. Restul (ce spun, cum incearca sa calce pe legi/constitutie etc) sant pt noi prostii, sa avem cu ce sa ne racorim pe net.

 11. Și noi “l-am născut” pe Marc aici in Spania. E galeg cum s-ar zice și nu moldovean. Și cu mare bucurie va fi și spaniol conform legilor din Spania, el putând primi cetățenie la un an de la naștere – pentru care am și aplicat.

  Cred ca romanii care fac copii in străinătate sunt primii care nu vor reveni, pentru ca au dat șansa copiilor lor sa aibe o viața normala, ca cetățeni ai unor tari civilizate. Asta e un lucru mai prețios decât a fi alături de prieteni și familie și a condamna la sărăcie, suferința și corupție propriul copil.

  Un alt lucru important este ca se creeaza comunități de romani care se susțin între ele, ceea ce te face sa nu te simți departe de casa in primii ani când este mai greu. După ce trec acești ani te obișnuiești cu nivelul de trai civilizat și înveți sa accepți anumite compromisuri. Iar după ce copiii încep sa fie conștienți de mediul in care s-au născut și sa se integreze, pentru ei nu exista o alta casa decât cea unde s-au născut.

  Una peste alta, a fost bine sa avem șansa sa scăpăm de România. Sunt mulți nenorociți într-adevăr, și ei poarta un renume rău pentru romani oriunde merg. Dar asta nu face decât sa întărească ideea de a rămâne plecat, și a nu reveni in țara care a creat acești monștri.

  • Cred ca România nu va recupera niciodată capitalul intelectual pe care îl alunga efectiv din țara. Nu e nevoie sa fie un număr mai mare de romani ne-hoți plecați, care nu sunt pleava (ca sa parafrazez), ci e suficient sa pierzi și o mâna de oameni foarte buni.

   Un om foarte bun e cel care creeaza valoare in jurul sau cât sute, mii de oameni obișnuiți. Sa ne uitam la calitatea oamenilor plecați zic, si nu doar la numărul acestora. 🙂

   In orice societate majoritatea oamenilor nu sunt neaparat intelectualii, iar la noi au plecat aproximativ 10% dintre romani – un eșantion reprezentativ as spune.

   In alta ordine de idei, un copil al unor romani nascut in Italia vizita bunicii din țara. Ajuns in România întreabă la intrarea in orașul in care locuiesc bunicii, Iași: “mama, dar de ce sunt părăsite clădirile astea?”. Și mama ii raspunde: “nu sunt părăsite, aici locuiesc oameni”. Întâmplare reala. Poate nu înțelegem asta acum, dar copiii romanilor născuți in străinătate văd România cu aceiași ochi cu care străinii o văd. Și cati străini ar vrea sa trăiască in România? Nu mulți.