Efectele deciziei CCR: medicii de familie nu mai pot da concedii medicale bolnavilor de covid-19

pexels.com

Potrivit vechiului principiu al guvernării experimentale românești, „unde dai și unde crapă”, decizia CCR privind neconstituționalitatea reținerii în spitale a persoanelor infectate cu covid-19 a dus, cumva, la imposibilitatea de acordare a concediilor medicale de către medicii de familie pentru persoanele infectate cu covid-19.

Practic, a fost anulat actul normativ care codifica pentru sistem această afecțiune. Fără cod, nu merge mașinăria.

Drept urmare, cei care au sars-cov-2 și refuză internarea nu-și pot motiva cu un concediu medical absența de la muncă. Asta înseamnă că se văd obligați să se ducă la slujbă iar aici, evident, vor răspândi infecția.

Adio auto-izolare.

Pe de altă parte, chiar dacă medicii de familie ar putea acorda concediu medical, acesta n-ar putea depăși 10 zile o dată, după care bolnavul ar trebui să vină pentru prelungire la medic. Apoi, în acest caz concediul medical ar trebui prelungit cu aprobarea unui infecționist în ambulatoriu sau epidemiolog, dar aceștia nu există în orice localitate, deci bolnavul ar trebui să meargă la spitalele unde sunt aceștia. Doar că aceste spitale sunt închise, în general, în această perioadă. Și mai știm și că poate dura uneori luni de zile, din păcate, până la negativare în cazul infecției cu covid-19.

Mai mult: cum să ceară medicii de familie analize pentru persoanele infectate cu covid, din moment ce nu au codul necesar pentru asta? E și o chestiune de responsabilitate, unde să trimiți bolnavul să stea la cozi pe la policlinici și laboratoare, dacă are o boală contagioasă atât de periculoasă?

Situația este de o bizarerie totală. Oricum, sute de bolnavi au plecat deja din spitale după decizia CCR (dreptul lor, nimic de zis aici), dar iată că sistemul nu e deloc pregătit să gestioneze această problemă neașteptată.

E nevoie de adaptarea urgentă a legislației. Urmăriți ce se va întâmpla în perioada următoare în Parlament, unde politicianismul, demagogia și populismul nu se lasă intimidate de nicio pandemie.

Ascultați-o pe dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, care explică efectele deciziei CCR privind internarea persoanelor infectate cu covid-19:

Articol din categoria: REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA, ACTUALITATE

24 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  se poate da un concediu medical ca pentru orice infectie acuta a cailor respiratorii , din care boala covid face parte.

  0
  0
  • Nu, pentru ca nu e “orice infectie acuta a cailor respiratorii”. Adica nu te ingroapa in sicriu sigilat cand mori de guturai :))

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   Așa sa declanșat pandemia.
   Toți cei activi care au avut simptome ușoare au fost diagnosticați de medicii de familie cu viroze respiratorii.
   Medicii de familie nu au competența pe Covid-19.
   Practic bolnavii de Covid-19 primesc de la CCR „autorizație” să ucidă.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   Au trecut deja jumatate de an cu epidemia/pandemia coronavirus . Cifrele sunt sumbre ..epidemia accelereaza
   Nu pricep cum de mai e in „dezbatere” ce este si cum este coronavirusul …ca sa fiu si eu sumbru o sa zic o mie de sicrie fac mai mult decat o mie de cuvinte …ce mai vreti ??
   dovezi ?? Gata s-a terminat ne-am lamurit : exista o pandemie a unui virus care ne poate omori pe oricare dintre noi …
   Presedintele si guvernul comunica atat de prost ..lasa loc atator manipulari si dezinformari….ei ca lideri trebuie sa explice clar si concis tuturor romanilor ,si sa repete de cate ori e nevoie …pare ca s-au resemnat in neputinta in fata PSD
   Trebuie facut mai mult si mai hotarat ….

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Din categoria „eu, tu și c’Ovidiu”
   1. ”Presedintele si guvernul comunica atat de prost”…
   Marota asta PSD-istă funcționează perfect la A3, dar evident este o prostie pentru că formularea se referă la comunicarea între președinte și guvern.
   2. Ceea ce au transmis cetățenilor în mod constant Președintele și Guvernul este neschimbat.
   3. Ceea ce recepționează și/sau interpretează diverse grupări formațiuni clanuri este discutabil la fel ca și interesele lor.
   Misiune ratată!

   0
   0
 2. #6 Comentariu nou

  Eu as ”inchiria” un bolnav din asta asimptomatic cu 100-200 300 pe zi si l-as duce sa tuseasca pe holuri pe clante la intrare in ccr in parlament la avocatul poporului la sediul din kiseleff la antena 123 , daca-i bal si covidu e doar o banala raceala pai atunci sa fie petrecere

  0
  0
  • #7 Comentariu nou

   daca ma imbolnavesc te anunt :))

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   ideea este de bun simt, eu ma ofer pro-bono, dar cred ca in unele sedii este controlat accesul.
   ne trebuie colaboratori care sa ne faciliteze accesul si cat mai libera circulatie in acele sedii de institutii, mai ales in camerele ”rezidentilor”!

   0
   0
 3. #9 Comentariu nou

  „dreptul lor, nimic de zis aici” – tocmai aici e hiba, cand se termina dreptul unuia si incepe al altuia? Cand erau spitalele cu Covid, medicul iti refuza accesul la servicii medicale. Si atunci, tot cei cu covid avea drepturi iar cei cu alte afectiuni nu aveau drepturi.

  Se pot acorda 15 zile lucratoare, dar si inainte, si acum, oamenii nu stiu ca de fapt, medicul de familie iti elibereaza concediul medical in baza scrisorii medicale scrise de specialist. Pana si medicii nu stiu asta, si vorbim aici de medici din spitale.

  Atat CCR cat si avocatul Infractorilor trebuie fie desfiintate — fie prin referendum fie prin 2/3 din Parlament, sau reformate din temelii — Avocatul Poporului sa fie ales prin vot direct ca presedintele, iar CCR sa fie numite de catre cei din breasla fara a da drepturi celor care au facut vreodata parte din politic.

  0
  0
 4. #10 Comentariu nou

  Asta se intimpla cind „magistratul stie tot” isi baga nasul unde nu-i sint competentele. In loc sa lase medicii sa decida, i-a placut sa se transforme in cioclu. O avea Dorneanu firma de pompe funebre?

  0
  0
 5. #11 Comentariu nou

  Se pare ca in Romania covid-ul a suferit o mutatie inspaimantatoare: a devenit un virus politic, pe care asistentele demente ale psd-ului, avocatul poporului si ccr, il folosesc fara niciun discernamant. Lovesc orbeste, in intunericul electoral ce apare sub 20%, indiferenti la ce sparg, doar, doar or nimeri becul chior al pnl-ului.

  0
  0
 6. #12 Comentariu nou

  Un pacient cu o boala infecto contagioasa este un suferind ,are nevoie de ingrijire medicala ,empatie ,sprijin medical si psihologic .In aceladi timp este o sursa de infectare pentru ceilalti oameni . Un cetatean mediu este posibil chiar cu toată bunăvoința si colaborarea sa nu poata respecta auto izolarea sa contamineze si pe altcineva . Cum vor fi supravegheati acesti pacienti ? In situația fericita ca sunt numai purtatori asimptomatici ,cum vor fi testati pentru a fi declarati vindecati ? Daca un asimptomatic devine brusc simptomatic sever ,nu poate respira , ce se intampla ? Cheama iar ambulanta sa il duca la spital , unde ar fi putut sa fie deja ( daca mai ajunge ). Libertatea individuala aici nu este restrictionata de lege ci de virus . Concediul medical este poate cea mai mica problema ,se poate rezolva imedist printr-un act normativ . Cu virusul ce facem ? Dă CCR o hotarare ceva sa dispară?

  0
  0
 7. #13 Comentariu nou

  Cred ca nu atat CCR e vinovata pentru „decizie” (care, tehnic e una corecta, probabil, conform cu Constitutia actuala) ci cei care au sesizat CCR (nu mai stiu cine, Avocatul Poporului, faptura aia sinistra ?) cu intentia clara de a da la cap Guvernului, care nici el nu a fost prea destept, sa recunoastem.

  0
  0
  • Eu cred că, într-o cooperare instituțională onestă, oamenii aceștia de la vârf ar fi lucrat împreună pentru adaptarea legislației la situația actuală, în interesul cetățenilor. Dar au folosit momentul ca să-și de la gioale, ca niște primitivi politici ce sunt.

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   „cooperare instituțională onestă”…of, of, of…cand om apuca noi sa vedem asa ceva ?…

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   Buna ziua domnilor,
   Asa este, dl Dorneanu & co., odata sesizati, nu puteau decat sa spuna ca ingradirea unor libertati civice, chiar in circumstante speciale, nu se poate face decat prin lege si nu prin HM. Faptul ca in aceasta speta s-au pronuntat ‘pe repede inainte’ e alta socoteala.
   Vina principala pentru situatie este a politicienilor ‘de gasca’ ce fac parte acum din clasa politica romaneasca. Renate Weber ar fi trebuit sa discute cu cei de la guvern, acestia ar fi trebuit sa asculte ce are ea de spus, iar actualul proiect de lege ar fi trebuit inaintat spre dezbatere parlamentului, fara sa fie NEVOIE de o hotarare CCR.
   Iar acum, in parlament, continua din pacate ‘datul la gioale’ intre gastile de politicieni (a se citi ‘evreieste’, cu ‘u’ in loc de ‘o’).

   0
   0
 8. #17 Comentariu nou

  Marti am primit rezultat pozitiv la testul PCR. Imediat dupa am fost contactat de DSP, care mi-au spus ca pot sa optez pentru internare imediata sau pot sa stau acasa, apoi mi-au solicitat sa notific medicul de familie. Medicul de familie m-a intrebat daca vreau concediu medical.

  0
  0
 9. #18 Comentariu nou

  Dacă bine am înțeles eu, problema este că Guvernul a restricționat niște drepturi, actiune ce nu poate fi făcută decât de Parlament.
  Doar că la cât de repede s-a mișcat și se mișcă Parlamentul, mai degrabă primim un vaccin din partea specialiștilor plătiți relativ prost, decât o lege competentă din partea adormiților aleși plătiți mult prea bine.
  Mi se pare mie sau în ultima vreme CCR e folosită cam mult ca și o metodă deșicanare

  0
  0
 10. #19 Comentariu nou

  Constituțional sau nu, cei infectați sunt vectori de transmitere. De ce sa ii obligi să meargă la lucru, sau să îi lași să împrăștie virusul în perioada în care inca este contagios? Cifrele spun că nu este valabila gargara cu asimptomatici necontagiosi.
  Părerea mea este că CCR este jucat pe interese în scopul globalizarii. Probabil nici ei nu știu clar, de ce și în ce directie „sunt sfătuiți” să ia decizii.
  Extinderea și menținerea pandemiei va duce cu siguranță la criza economica mondială, dorita cu ardoare de către inițiatorii ‘marii revoluții moderne” numita sugestiv ” Noua Ordine Mondială”.
  Chestie perfidă care nu anunță nimic bun. Probabil că toți cunoaștem istoria și am aflat că după crizele economice majore, au urmat războaie și /sau niste revilutii care au restructurat orânduirile sociale și de cele maiulye ori a apărut progresul tehnic (acum se va aplica modelul neosclavagist 80/20 și alte idei ale psihopaților cu bani).

  0
  0
 11. #21 Comentariu nou

  CCR, Avocatul Poporului, Parlamentul, toti cei care se opun banditilor penele/hoha sunt vinovati. A fost activat un cocalar pe nume mirel bran care a scris un articol super in Le Monde. Urmeaza sa iasa la taraba si ambasadorii, mai ales lgtbistii sudez si olandez.

  0
  0
 12. #22 Comentariu nou

  Știu că n-o să sune bine ce vreau să zic, și chiar în timp ce-mi ordonam ideile în cap aveam deja și contraargumente, dar… Sunt unii care nu cred în Covid, care cred că 5G-ul creează găuri negre iar Pământul e o farfurie purtată prin spațiu pe spinarea a patru elefanți cățărați pe o țestoasă. ((c) Pratchett).
  Haideți să-i lăsăm pe Cataramii ăștia să creadă ce vor, să nu poarte măști dacă nu vor, să facă grătare cu manele pe unde au chef și tot așa, deoarece „ei are drepturi”. Își fac niște declarații pe proprie răspundere că nu vor să poarte mască, le depun la Poliție și gata, n-au decât să umble pe unde au chef. Cu observația că dacă se îmbolnăvesc, își plătesc singuri tratamentul.
  Pe de altă parte, magazinele ar trebui să aibă dreptul de a interzice accesul vreunui ne-purtător de mască, fără circ de genul făcut de „deputații” șaormari. N-ai mască, nu intri în magazinul meu, fără discuții. Și masca să fie pusă ca lumea, nu șmecherește sub bărbie sau doar sub nas, pentru că „eu nu pot respira cu masca pe nas”. Vrei să intri în magazin, îți pui masca. Nu poți respira cu masca, nu intri în magazin, rogi pe altcineva să-ți facă cumpărăturile, sau mergi la alt magazin care nu-ți cere mască.
  La fel și în mijloacele de transport în comun, în care e obligatoriu cel puțin unul care n-are mască. Nu vrei să-ți pui mască, mergi pe jos.

  Cât despre cei care folosesc masca, ei teoretic n-ar trebui să se îmbolnăvească de la cei care n-o folosesc, deoarece ei respectă distanțarea socială, folosesc măști și se spală pe mâini ori de câte ori pot.

  Și atunci degrevăm spitalele, nu mai sunt discuții sterile despre drepturile infractorilor și, cu un pic de noroc, în câteva luni, se termină și epidemia de Covid. Selecție naturală.
  De ce să mă chinui eu să țin sănătos un individ care-mi spune că laptele e „otrava albă”, vaccinuri care dau autism, iradieri 5G, câini plătiți să vină la proteste sau ce alte tâmpenii mai crede?

  0
  0
  • #23 Comentariu nou

   negationistilor inca neinfectati le-as da munca in folosul comunitatii in spitalele covid!

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   @Stan (daca imi aduc bine aminte, in filmele cu stan si Bran era ‘prostanacul’, in realitate scenariile erau scrise de Stan)…
   Personal, pentru ca eu cred ca exista virusul si pandemia, sunt de acord cu tine!
   Problema insa e cam asa:
   In magazain, pentru ca NU este de stat, este privat, personalul de paza poate fi instruit de ‘consiliul de conducere’ sa nu permita celor accesul celor ce vor sa intre decat cu anumite conditii, dar trebuie ca si cel de ‘vs-a-vis’ sa aplice aceleasi reguli…
   In mijloacele de transport in comun, pentru ca trebuie sa se ‘alinieze’ la hotararile CCR…
   Personal, am vazut o singura data prezentat de Mass Media umatorul grafic (https://affifoodsafety.org/coronavirus/). Sunt foarte curios, ce anume ii impiedica sa-l faca mai popular?

   0
   0