Important e să înţelegem – şi să nu uităm – de ce dezastrul Colectiv a produs o revoltă uriașă în societatea noastră: pentru că a reprezentat nu doar un accident catastrofal, ci mai ales o radiografie cumplită a tot ceea ce nu merge și a tot ceea ce e putred în societatea noastră.

Colectiv nu a fost o întâmplare. A fost un efect.

Amintiți-vă toate lucrurile care n-au funcționat înainte și după noaptea tragediei: clubul nu avea autorizație de la ISU, dar pompierii făceau vizite prin spaţiile fostei fabrici Pionierul ca să ia „sponsorizări” de la administratori. Primăria dăduse autorizație de funcționare pe ochi frumoși, fără să verifice spațiul. Patronii au acceptat supraaglomerarea sălii, în ciuda legilor în vigoare. Mai înainte, puseseră material fooabsorbant inflamabil pe pereți și pe tavan, în ciuda reglementărilor, pentru că era mai ieftin. Niște meseriași iresponsabili au montat artikficii în acest spațiu, deși orice profesionist ar fi refuzat așa o nebunie. Când s-a aprins focul, nimeni n-a știut ce să facă, pentru că aproape nimeni nu-și bate capul cu exerciții de evacuare la incendiu în țara asta. Intervenția echipelor de urgență a fost haotică, dar oficialii au încercat să ascundă evidența și ne-au mințit că totul e în regulă, ca să-şi apere funcţiile. Răniții au fost duși în spații spitalicești improprii, pentru că banii mulți pe care-i dăm pentru sistemul de sănătate sunt furați mereu. Când au început să moară din cauza infecțiilor, am descoperit cealaltă minciună, a raportărilor fictive, cât și faptul că substanțele dezinfectante, cumpărate din nou din banii populației erau apă chioară. Adăugaţi la asta faptul că, după 2 ani de la catastrofă, procesul Colectiv nici măcar nu a început.

Știți care e adevărul? Adevărul este că, la lumina trupurilor care au ars în noaptea de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, am putut vedea cu toții cât de defectă este România, iar asta ne-a umplut de groază, de revoltă, de tristețe şi de dorinţă de schimbare pe mulți dintre noi.

Dar nu pe toţi, prieteni, nu pe toţi, iar asta e cea mai mare problemă.

Articol din categoria: REVOLTĂ

28 comentarii Adaugă comentariu

  1. Oare cati romani si-au cumparat un extinctor pentru locuinta dupa Colectiv ? Pentru ca putem da vina pe autoritati (care sunt vinovate cat incape), dar nici singuri nu stim sa ne purtam de grija.

    0
    0
    • #3 Comentariu nou

      Exact asta a fost primul gand cand am aflat de Colectiv. Am sunat acasa si am rugat sotia sa cumpere 2 extinctoare: ptr garaj si ptr bucatarie !
      Apoi am avut o discutie cu copiii despre ce trebuie sa faca ei cand ar fi vorba de un incendiu.
      Noroc ca locuim la curte !

      0
      0
    • Intrebarea corecta e – oare cati dintre noi INAINTE de colectiv avea un extinctor si minime cunostnte de stingere a unui incendiu, ca asa dupa razboi multi viteji se arata si autoritatile de ochii lumii au trecut in extrema cealalta si au inchis la gramada inclusiv stadioane noi construite doar din betoane si metale.

      0
      0
    • Nu trebuie condamnat procesul de constientizare si educare.

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      @Marcus: chiar daca stadioanele erau din „betoane si metale” nu este totul. poate sa fie vorba de fluxul de evacuare, daca respecta normele. poate sa fie vorba de plasticul de pe stadion (scaune si alte elemente) care arde si poate sa slabeasca structura din „betoane si metale” care se poate prabusi. etc etc

      0
      0
    • Daca pe noi in propria casa ne durea in cot de masuri simple antiincendiu, nu stiu de ce am fi asteptat ca autoritatile sa fie altfel.

      0
      0
    • Tocmai pentrru ca aveau legi.

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      Eu sunt profund uimita sa văd ca după Colectiv oamenii încă merg în cluburi de genul ăla sau mai rău. Club care funcționează în beci cu o singura scara f. îngustă e plin ochi de oameni. Și apoi ne plângem ca statul nu ia masuri în caz locurilor de genul ăsta. Când e f ușor sa le închidem noi renunțând sa mai mergem acolo.

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      mai, fratilor, despre ce vorbim noi?! vorbim despre cine si-a cumparat extinctor dupa colectiv? dar cati oameni au mai murit de-atunci in romania in incendii? nu au fost asa de mari, ce-i drept, si nu s-au mediatizat asa de mult, dar ii mai stiti pe aia 3 copii din moldova care au murit arsi in casa dupa ce parintii lor i-au inchis in casa si ei au mers la birt?! aia ce stingator sa isi cumpere fratilor?! cum sa mergi sa le faci educatie psi la aia cand toata „instalatia” lor de curent, e carpita si facuta dupa ureche?! cum sa le explici ca trebuie sa isi cumpere stingator cand sunt morti de beti deja si ii doare fix in cur de educatia ta? dar toti aia care au murit intoxicati cu CO2 din cauza ca nu aveau cosurile de la sobe aerisite si curatate?! voi va stresati de colectiv… da, e adevarat, sunt multe cacaturi care se intampla, si pe multi ii doare in cur. si da e adevarat ca spitalele nu sunt spitale, si ca daca nu mori intr-o tragedie din asta mori in spital. dar cine a mai ramas in tara asta in stare sa lupte?! cati mai suntem care mai stiu pe ce planeta traim?! am ramas un popor de superstitiosi care merg si pupa moaste poate de caini, sau mai stiu eu ce, am ramas un popor de betivi, lipsiti de educatie, care se „ascunde” in spatele saraciei. oriunde mergeti si intrebati pe cineva in tara asta care e cea mai mare problema a lor o sa va raspunda ca e lipsa banilor. nu lipsa de educatie, nu alcoolismul, nu abuzul de droguri in randul adolescentilor.

      0
      0
  2. #11 Comentariu nou

    Cu tot respectul pe care vi-l port dl Petreanu dar cand, OARE CAND vom inceta a privi din afara, a semnala, a ne sidera de coruptie, de nesimtirea semenului nostru cand el are 15 ani si scuipa in autobuz un batran, cand tanarul din ziua de azi isi face „datoria” si merge la proteste, iar mai apoi merge acasa si isi continua viata…dar vrea sa functioneze totul bine in aceasta tara. CAND, CAND vom face ceva? NOI, romanii! CAND???
    A, stati am uitat atunci cand vin alegerile si vedem in fata ochilor nostrii cum se desfasoara un film prost in care activistii de partid merg la biserica si ofera 50 lei batranelor pt a vota X partid nu MISCAM UN DEGET, nu zicem nimic, eu cetateanul de rand, romanasul nemultumit NU FAC NIMIC, sau cand aceiasi ativisti vin prin sate si ofera pungi de mancare pt a mima un vot transparent din partea oamenilor. UNDE SUNT ROMANII ATUNCI? De ce romanul care vede nu face nimic? Iar mai apoi se plange.
    Romanul este rau, egoist si pentru el intru totul, dar imediat semnaleaza, merge la proteste si este siderat, dar cand vine vorba sa isi ajute semenele pe care il vede in suferinta de orice tip este ea, intoarce spatele. Salvarea acestei tari esti bunatatea si omenia fata de semenul tau si mai apoi presiunea constanta asupra „statului”. Va rog nu va mai mirati ca pleaca romanii din tara pentru ca pentru el numai este nimic in aceasta tara atat de binecuvantata de Dumnezeu.

    0
    0
    • #12 Comentariu nou

      @Raluca Dumneavoastră, personal, ce ați făcut (sau ce faceți) pentru a schimba actuala stare de lucruri? Cum anume, concret, vă manifestați „bunătatea și omenia” față de semeni? Dați-ne niște exemple clare din activitatea dvs. de cetățean, vă rog. Dacă se poate, fără majuscule și fără generalizări de tipul „noi, românii”. Mulțumesc.

      0
      0
  3. #13 Comentariu nou

    Eu nu am mai fost in asemenea locatii, dar e trist ca multe din ele inca functioneaza. Macar a trecut legea anti-fumat, desi, in acest caz, coruptia a ucis, nu tigara. Si spun asta ca nefumator. Iar cei ce au condus atunci conduc inca…iar multi nu constientizeaza faptul ca..si azi, coruptia continua sa ucida…trista tara…

    0
    0
  4. #14 Comentariu nou

    Plus declaratii inconstiente: nu avem nevoie de ajutor, avem tot ce ne trebuie, situatia e sub control. Deh, capra raioasa dar tot cu coada sus!

    0
    0
  5. #15 Comentariu nou

    Te imbeti cu apa rece daca tu crezi ca a fost o revolta in societate. Uriasa a fost … durerea in cur. Fiecare roman a suferit o uriasa durere in fund de cine si cum a ars si de cum umblau viermii in capul arsilor o luna mai tarziu. Ne doare fix undeva. Am dat share-uri ca doar e dovedit stiintific ca daca un om da share la ceva automat nu va mai face nimic in sensul ala . De asta la cereri de donatii numarul de donatii e invers proportionat cu numarul de reactii (share , like , etc.)

    E trist dar suntem lal fel de jegosi ca cei care ne conduc. Altfel nu am permite jegosilor sa ne conduca .

    0
    0
    • #16 Comentariu nou

      nu, cristi, nu e vorba despre durere in cur… e vorba de faptul ca traiesti atat de mult intr-o tara care iti intinde limitele mai mult si mai mult in fiecare zi. astfel la un moment dat nu te mai sochezi. cand vezi cate merg prost in tara te simti neputiincios. si crede-ma, stiu despre ce vorbesc! eu stiu de cate ori a trebuit sa sun la primarii, la cfr, la administratia drumurilor, etc. si de cate ori mi s-a inchis telefonul in nas pentru ca nu stiu cine e responsabil pentru ceva… orice! eu stiu cum se plaseaza vina dintr-o parte in alta.

      0
      0
    • #17 Comentariu nou

      cristi, tu ce-ai face? presupunand ca nu le-ai permite jegosilor sa ne conduca. ce masuri ai lua?

      0
      0
  6. #18 Comentariu nou

    Asa e. Nu pe toti. Si nici macar pe cei mai multi dintre noi … Eu cred ca majoritatea cetatenilor s-au obisnuit cu Romania asa cum a fost si cum este – cu spagi, cu pile, cu relatii, cu reguli facute sa fie respectate de fraieri si ocolite de smecheri. Cu vesnica scuza ca altii sunt aia rai si ca noi n-am vrea sa fim parte din mocirla asta, dar n-avem incotro, trebuie sa supravietuim, ca asta e sistemul … De fapt cei mai multi romani sunt multumiti cu Romania exact asa cum e. Si de aceea nici nu se schimba mare lucru. Iar cei de la Colectiv n-aveau decat sa stea acasa in loc sa umble aiurea noaptea prin cluburi si nu mai era nici o tragedie.

    0
    0
  7. #19 Comentariu nou

    „Dar nu pe toţi, prieteni, nu pe toţi, iar asta e cea mai mare problemă”..
    Nu numai ca nu pe toti, dar nici macar pe majoritatea dintre noi, dupa cum arata Parlamentul (si agenda sa) acum.
    E mai rau decat un blestem.

    0
    0
  8. #20 Comentariu nou

    S-au schimbat multe de la COLECTIV încoace. ..Multe guverne și mulți miniștri. ..Avem și cel mai mare Spital de „arsi” se numește Catedrala neamului…Că tot suntem un neam de „arsi”

    0
    0
  9. #21 Comentariu nou

    Societatea e fracturată în cei cu dorința de schimbare și cei care încă țin cu dinții să rămână așa. Ai văzut reportajul celor de la Recorder despre pelerinajele sponzorizate de primărie? Pentru mine a fost o revelație amară a locului în care trăim.

    0
    0
  10. #23 Comentariu nou

    ˝Știți care e adevărul? Adevărul este că, la lumina trupurilor care au ars în noaptea de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, am putut vedea cu toții cât de defectă este România, iar asta ne-a umplut de groază, de revoltă, de tristețe şi de dorinţă de schimbare pe mulți dintre noi.˝ După care ne-am întors pe partea aialaltă.

    0
    0
  11. #24 Comentariu nou

    Oare si in UK au fost aceleasi dezbateri? Pe axa Londra-Bucuresti vad mai multe asemanari decat deosebiri.

    „Supravieţuitorii şi rudele celor decedaţi îşi revarsă furia pe oficiali şi în special pe prim-ministrul Theresa May. Oamenii acuză guvernul că a gestionat haotic această situaţie de criză şi că nu a oferit sprijin sinistraţilor.
    Premierul neagă, însă, acuzaţiile. Ea le-a promis sinistraţilor locuinţe provizorii şi a anunţat un fond de peste cinci milioane de euro pentru ajutarea victimelor.”

    http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/incendiul-de-la-londra-bilant-in-crestere-79-de-morti-745522

    0
    0
    • Peste tot in lume au fost accidente din astea care s-au lasat cu tragedii. In america in 2003 a fost un incendiu socant de asemanator cu colectiv si acolo au murit 100 de oameni, desi se vede pe filmare ca pompierii ajung la incendiu in mai putin de 4 minute si 30 de secunde. Cautati pe youtube – station fire – cineva care a fost la concert a filmat totul inclusiv interventia pompierilor.

      0
      0
    • Tu chiar nu intelegi ce am scris sau te prefaci ca nu intelegi?

      0
      0
  12. #27 Comentariu nou

    Unde au fost ascunși morții (60-63)?

    De ce a trebuit să demisioneze guvernul Ponta?

    0
    0
  13. #28 Comentariu nou

    da, intr-adevar sunt niste probleme foarte grave. suntem indignati, ne simtim nedreptatiti, si totusi ne lovim de „usi inchise” in momentul in care avem de-a face cu autoritatile de orice fel. dar haideti sa facem ceva. haideti sa schimbam ceva! noi astia care lasam comentarii pline de durere, pline de revolta fata de sistem. haideti sa ne mobilizam si sa incepem sa facem o schimbare. haideti sa ne intalnim, sa vedem de unde incepem. care dintre voi ar parcurge „100 de metri” in plus atunci cand vine vorba de face ceva mai mult decat a lasa comentarii?

    0
    0