Efectul Streisand la Teatrul Excelsior

Până vineri dimineață, filmul cenzurat de administrația Teatrului Excelsior ajunsese la 35.000 de vizualizări.

În 2003, Barbra Streisand a dat în judecată un fotograf și un site pentru „violarea vieții private”, cerându-le despăgubiri de 50 de milioane de dolari și retragerea de pe site-ul respectiv a unei imagini aeriene, făcută de la mare distanță, cu vila ei de pe malul Pacificului – una dintre cele 12.000 (!) de fotografii cu proprietăți californiene de coastă din catalogul public al site-ului.

Până la acțiunea în justiție, fotografia fusese descărcată de 6 ori – dintre care de două ori chiar de către avocații dnei Streisand.

După ce știrea despre proces (și mai ales despre despăgubirea de 50 de milioane de dolari) a devenit publică, fotografia a fost descărcată de 420.000 de ori – și asta doar în prima lună.

Acesta este „efectul Streisand” – când cineva vrea să interzică fără rost și fără cap ceva și obține efectul contrar.

Apropo, iată poza cu pricina, ca să contribui și eu la protestul respectiv:

Kenneth Adelman/Pictopia.com

Venim la prezentul nostru: joi seară, în cadrul unui moment artistic la Teatrul Excelsior din Capitală, Decât o Revistă urma să proiecteze un film despre protestele din Piața Victoriei. „Filmul – 5 minute dintr-un desfășurător de 2 ore – urma unei poezii recitate de Svetlana Cârstean și e un montaj de imagini și sunete de la protestele din Piața Victoriei”.

Nu chiar un blockbuster, aș risca să zic.

Doar că o minte rară din administrația teatrului a decis că – țineți-vă bine – „momentul e nepotrivit (pentru difuzarea filmului)”.

Deci… cum?

„E de datoria noastra, ca institutie de cultura publica, sa ramanem neutri fata de sfera politicului, sa nu aderam la niciun fel de manifestare cu caracter politic in sfera publica. Ori o mica parte din evenimentul vostru, cu sau fara voie, frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti” – a transmis conducerea Teatrului Excelsior echipei de la DoR.

Lăudabilă dorința Teatrului Excelsior de a rămâne „neutri față de sfera politicului… față de care noi trebuie să ne păstrăm echidistanți”, nu?

Nu același nobil ideal de echidistanță anima conducerea teatrului în campania electorală din toamna anului trecut, când a găzduit fără fasoane de neutralitate lansarea candidaților PSD pentru alegerile parlamentare. Puteți citi aici un reportaj frumos de la evenimentul respectiv, care sigur a frizat până-n gâtlej „sfera politicului”.

Candidații PSD pentru parlamentarele din 2016, prezentați de liderii partidului pe scena de la Excelsior (foto: Adevărul)

Apropo, știe toată lumea că Teatrul Excelsior este o instituție finanțată și subvenționată de Primăria Capitalei, da?

Una peste alta, cine a încercat să blocheze difuzarea filmului despre protestele din Piața Victoriei a obținut exact efectul contrar. Toată lumea distribuie acum imaginile – ceea ce voi face și eu, evident, și vă încurajez și pe voi să faceți, că proștii și răuvoitorii merită din plin să fie plesniți peste bot:

Bravo, băieți. Ați reușit să viralizați un film care urma să fie văzut de câteva zeci de spectatori, într-o sală de teatru. În mai puțin de 24 de ore, a depășit 35.000 de vizualizări. Țineți-o tot așa.

Articol din categoria: REVOLTĂ

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Doamne Dumnezeule, ati citit „Poziția Teatrului EXCELSIOR față de anularea evenimentului DoR LIVE”? „Teatrul EXCELSIOR nu a interzis difuzarea filmului, ci a solicitat organizatorilor să adapteze momentul lor pentru cadrul în care materialul urma să fie difuzat, adică un eveniment destinat publicului larg…”, Cenzura n-a murit si nici macar nu s-a transformat, aceiasi profesionisti doar ca „pe scena unei instituții care desfășoară o activitate dedicată copiilor și tinerilor”. Ce rusine, aceiasi oameni de bine care te sfatuiesc, nu-i asa, de bine, ce vor masele si cum trebuie educate. Daca oamenii nu vor spectacolul, nu vin. Si acum, pe bune, daca nici evenimentele din februarie n-au fost impregnate de simt artistic, atunci „Cantarea Romaniei” e pe vine…

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  – boicotati Excelsior!!! (ca n-o sa cumpere bilete la spectacole asistatii social ai Bucuresti-ului)
  – actorii si personalul teatrului (daca nu-s si ei inregimentati la psd ) sa-l arunce la tomberon pe manager
  – …. solutii sunt o gramada….

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   Daca teatrele s-ar fi sustinut din vanzarea de bilete nu mai auzeam povesti de genul asta.

   Sunt institutii falimentare sustinute doar de bugetul de stat, asa ca vor dansa intotdeauna cum le canta primarul/secretarul/ministrul etc

   0
   0
 3. #4 Comentariu nou

  Ca sa vezi coincidentza: directorul Teatrului Excelsior, Adrian Gazdaru, desi nu este adus de coana Pandele este si el din Bacau si este cu doar 4 ani mai mare cu motzata din fruntea Bucurestiului. Omul o fi facut-o din patriotism local, sa-si ajute co-orashanca.

  0
  0
 4. #6 Comentariu nou

  asta imi aduce aminte de secventa cu oportunitatea. nu e oportuna prezentarea imaginilor :))
  iar faza cu politica e haioasa rau. teatrul si politica nu sunt amestecate. deloc.

  0
  0
 5. Un teatru n-ar trebui sa promoveze politica, daca a gresit in campania electorala promovand psd-ul, lucrul asta nu inseamna ca ar fi trebuit sa o faca si acum promovand manifestatiile politice de la inceputul anului.

  0
  0
 6. #8 Comentariu nou

  Am stat si m am gandit daca o fi bine sau rau, dar nu mai pot sa ma abtin si trebuie s o spun.
  Adica, sa va felicit.
  Aveti dumneavoastra acel articol „Intotdeauna, David il infrange pe Goliat”.
  Si apoi apare „Efectul Streisand la Teatrul Excelsior”.
  Dupa mine, sunt texte documentate uimitor. Basca, argumentate fin.
  Cum ar fi fost daca faceam analiza pe text si bibliografie multimedia, in anii 2004-2008, la Jurnalism cu astfel de lucrari?
  Cred mult mai bine.
  Felicitari.

  0
  0