Poze electorale cu elevii premiați la Olimpiade

9 dintre cei 11 elevi premiați la Olimpiadele de matematică și fizică învață la un liceu privat din București.

Mă scuzați, poate nu e o opinie chiar populară, dar când aud ditirambi d-ăștia cu „România, un nou succes la Olimpiada de Matematică/Fizică/Chimie etc”, mă ia capu’ 🙂

Oarecum.

E succesul copiilor care s-au dus la examen și al părinților care i-au susținut, nu al României – și, îmi pare rău s-o spun, dar cred că nu-i chiar deloc succesul Guvernului sau al Ministerului Educației.

Ba, chiar, dimpotrivă, cred că puștii aceștia care au obținut rezultate atât de bune au făcut-o în ciuda politicilor publice din domeniul Educației, nu datorită lor.

Dovada?

La Olimpiada de fizică, sunt 5 elevi medaliați din România: unul de la Liceul Grigore Moisil din Timișoara și 4 de la un liceu privat din Capitală – liceul Internațional de informatică, mai cunoscut sub numele de „liceul turcesc”.

Iar la Olimpiada de mate, din cei 6 elevi români medaliați, unul e de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” București iar ceilalți 5 de la, ați ghicit, Liceul internațional de Informatică din București – adică aceeași școală particulară cu taxă.

Adică de la unități de învățământ în care, da, curricula este cea națională, dar metodele de predare, calitatea profesorilor și felul în care sunt educați elevii sunt în responsabilitatea unor investitori privați, nu a ministerului.

În aceste condiții, să-l vezi pe ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, că se lipește de acești elevi pe pista de la Otopeni, pentru poze electorale, și produce hashtaguri bombastice, gen #MândriDeVoi, mi se pare cel puțin exagerat.

Probabil că nu e doar părerea mea, că altfel n-ar fi numai 15 comentarii (pozitive) vizibile din 68 pe pagina premierului Nicolae Ciucă, la postarea prin care și premierul, altfel acuzat de plagiat, felicită la fel de bombastic puștii premiați.

Articol din categoria: ACTUALITATE

11 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Da, farte bun liceul turcesc și deosebit de exigent! Am avut o cunoștință care a avut băiatul la Vianu și fata la Internațional! Ambii sunt prin America de Nord!
  Parcă Ciucă a copiat ceva, dar nici Cîmpeanu nu dă pe afară de cunoștințe!

  4
  1
 2. Sunt curios să văd în cât timp or să şteargă comentariul meu.

  0
  1
 3. #3 Comentariu nou

  Și chiar dacă ar fi pe la vreun liceu public… Ne place să ne lăudăm cu ăia 0.1% care o ard pe la olimpiade și să uităm de cei… 10? 20%? care abandonează școala înainte de bac. Nu că ăilalți 80% care după 12 ani de tocit coate nu îs capabili să își aleagă un drum în viață ar conta prea mult.
  Între timp mai băgați o reformă colegi, să nu zică plevea că am frecat-o degeaba prin minister.

  4
  0
 4. #4 Comentariu nou

  Vai, ce mârlănie asta cu ascunderea comentariilor! Eu am verificat la ora 5 AM, și pe lângă cele 15 au mai scăpat 4, dintre care două amintesc de plagiat și unul de niște animale care trăiesc în cocină. N-ai cum…

  5
  0
 5. #5 Comentariu nou

  Liceul International de Informatică este orientat către performanță.
  Problema sistemului de învățământ din Romania este tot conducerea politică pentru că se ferește de performanță ca dracu’ de tămâie, dar se fălește cu performanța altora.
  Performanța a fost eliminată programatic, prin diverse metode, din sistemul de învățământ românesc și în general din întreaga societate pentru a face loc impostorilor.

  3
  0
 6. #6 Comentariu nou

  Bine, faptul că i-a întâmpinat nu-i o problemă în sine. Dacă îi ignora probabil că nu era util nimănui.

  Ce ar fi fost “fair play” (deși individul Câmpeanu, precum mai toți colegii săi, nu-i familiarizat cu această noțiune) era ca ministrețul să dea o declarație publică prin care să-și ceară scuze pentru nivelul scăzut al mediei din educația românească și să prezinte un sumar al modificărilor planificate pentru îmbunătățirea sistemului. Mă rog, S.F.-uri…

  Trist este că, într-adevăr, rezultatele acestor copii sunt datorate parțial condițiilor din Ro.
  Practic, condițiile sunt atât de mizere și de deprimante încât acestea reprezintă un imbold pentru reușită.
  În cazul lor, reușita reprezintă o bursă peste ocean. Romania nu știu cu ce se alege din toată aceasta afacere (practic Romania se bucură ca proasta-n târg, fără vreun beneficiu real).

  3
  0
 7. #7 Comentariu nou

  Nu stiu de ce, dar parcă lipsește ceva din peisajul fotografic, un sobor de preoți…
  Imaginea este relevanta pt. lipsa celor șapte ani de acasă a majorității politicienilor, cu atat mai important al ministrului educației, un plagiator facandu-și imagine cu rezultatele unor tineri care au castigat corect.

  3
  0
 8. #8 Comentariu nou

  Vai de scoala romaneasca si mai ales vai de diriguitorii ei . Recent am revenit acasa dupa o perioada in care am fost prin marginimea Sibiului. acolo am cunoscut citiva copii care au fost marginalizati de catre unii „dascali ” ,daca li se poate spune asa . Pentru ca sunt din „tiganie „. Unul din copiii din „tiganie”a luat examenul si a fost repartizat la liceul(colegiul) „Octavian Goga”. Cel mai bun din Sibiu.Partea interesanta este ca la absolvire a aparut dipotata Raluca Turcan . Probabil ca si Cimpean sa-si faca ceva campanie ( agricola probabil) .Copii destepti avem si in mediile defavorizate . Si chiar se straduiesc sa -si depaseasca conditia . Ce face sistemul cu acestia ? Prin politruci si dascali ii descurajeaza. Si asa ingrosam rindulcu abandonul scolar .PS -domnule Petreanu- se poate verifica exemplul meu . Scoala este Ion Pop Reteganul din Orlat .

  1
  0
 9. #9 Comentariu nou

  Avocatul diavolului, daca-mi permiteti.
  Ce face sistemul cu copiii din mediile… „nedefavorizate”? Absolut nimic, la fel ca si cu cei din „mediile defavorizate”. Dar printre comentatori e o moda sa-si dea cu parerea despre cei „defavorizati”. Unii pe la tembelizoare, altii prin presa scrisa, altii pe internet… Unii mai inteligibil, altii mai agramat. Dar toti in sprijinul celor „defavorizati”. Ma urmariti pana aici?
  N-am auzit pe unul sa spuna: „uite, copilul asta, cu doi parinti, care sta la bloc intr-un cartier mai bun, si care invata bine, sa primeasca niste laude macar”. Nu. In schimb, un copil fara un parinte, sau care sta intr-un sat din fundul tarii, sau care vine la scoala in haine carpite si rascarpite, sigur va fi observat de vreunul din „influensarii” de care ziceam mai sus si bagat in fata…
  Si atunci, ce poate crede un copil „favorizat”? Ca nu conteaza cat inveti, nu conteaza ce note iei, vei fi bagat in seama doar daca esti orfan sau stai in vreo cocioaba. Ca doar aia sunt sprijiniti, nu si cei care invata la fel de bine, dar stau undeva unde au apa curenta si curent electric cu forme legale.

  Asa apar miscari de genul „beleme”, care sustin ca doar unii au dreptul la orice, ca „unii” au avut pana acum, iar de acum incolo e vremea „alorlalti”. De-aia avem locuri speciale la facultati pentru „minoritati”. De-aia avem o gramada de alte idiotenii, in dauna criteriului calitatii.
  M-am saturat de discriminarea asta pozitiva pana peste cap, dar vad ca in continuare sunt unii care o sustin.

  Da, sistemul e defect, da, dascalii isi fac treaba in dorul lelii. Dar de ce am ajuns asa? Pentru ca de 30 de ani votam cu stomacul, pe principiul „ala a furat, dar ne-a dat si noua cate ceva”… Si apoi venim cu pseudonime bombastice sa criticam ce au facut votatii nostri, si, convenabil, uitam ca si noi am pus o caramida la temelia sistemului asta.
  Nuu, doar „ailalti” sunt de vina, eu niciodata!

  Dar va rog, nu mai propagati prostia asta cu „defavorizatii” care invata de sting, in timp ce „favorizatii” sunt toti niste lepre care consuma aerul degeaba. E acelasi caz cu bucurestenii care consuma bugetul tarii si nu contribuie cu nimic, in timp ce altii muncesc pe branci si nu beneficiaza de munca lor (propaganda ruseasca venita de la vecinii vestici, cu solutia autonomia pe regiuni). Chiaburii contra taranilor, daca stiti propaganda. Muncitorii contra intelectualilor. Femeile contra barbatilor, sau, asa cum foarte plastic se exprima cineva, „orice femeie poate fi motostivuitor”.
  Aia „ai mei” contra alora „ai tai”…

  Ori ii sprijinim pe toti in mod egal, si-i rasplatim pe toti care invata, indiferent ca-s „defavorizati” sau nu…
  Ori dam privilegii doar unora, si atunci trebuie sa acceptam ca poate vine unul cu privilegii mai mari decat ale mele si ajungem iar in situatia descrisa de dvs cu Orlat, dar in cazul asta nu mai comentam de cat de rau e.

  „Politically-correctness”-ul e o tampenie.

  0
  0
 10. #11 Comentariu nou

  „În aceste condiții, să-l vezi pe ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, că se lipește de acești elevi pe pista de la Otopeni, pentru poze electorale, și produce hashtaguri bombastice, gen #MândriDeVoi, mi se pare cel puțin exagerat.”

  Daca insa nu venea la aeroport nici ministrul si nici al reprezentant al guvernului sau al unei autoritati si nici nu ar fi aparut vreun mesaj al guvernantilor la adresa succesului inregistrat de acesti tineri, ar fi aparut imediat voci care criticau atitudinea guvernantilor, ca nu le pasa de educatie, de copii, de viitorul tarii etc. Deci oricum ai pune problema, guvernantii ar fi ajuns sa fie criticati.
  Acum daca ar fi sa stam stramb si sa judecam drept, cea mai buna si extrem de necesara solutie ar fi ca acesti guvernanti si cei care vor veni dupa ei sa investeasca masiv in educatie si nu ma refer doar la salarii decente pentru dascali, ci si la conditiile din scoli, licee si facultati, la pregatirea personalului didactic, la coerenta si stabilitatea programei si a masurilor adoptate de autoritati. Dar fiecare ministru incepe prin a inlatura ceea ce a facut predecesorul si incepe sa construiasca el de la zero conform viziunii proprii si evident ca este reteta perfecta pentru a avea o permanenta stare de incertitudine, instabilitate si incoerenta.

  0
  0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.