Partidele de la guvernare ridică ștacheta… ca să se strecoare mai ușor pe sub ea

Cu un vot majoritar covârșitor și cu complicitatea președintelui, PSD/PNL/UDMR au dublat pragul până la care se pot face achiziții publice fără licitație.

Ce liniște s-a lăsat peste România, sub această nouă guvernare USL, nu vi se pare?

PSD, PNL și UDMR administrează armonios banii publici, fără certuri, fără întrebări, fără controverse. Partide vechi, care știu că cel mai profitabil comportament la țuțuroiul cu bani publici este buna înțelegere la coadă, ca să nu atragi atenția.

Iar peste guvernarea USL 2.0 veghează părintește, de la Cotroceni, chiar artizanul formulei câștigătoare. Din când în când, el intrevine discret, dar decisiv, ca să îndrepte lucrurile în direcția dorită.

De pildă, chiar ieri, când dl președinte Iohannis a promulgat o lege promovată de PSD, PNL și UDMR care prevede dublarea pragurilor privind valoarea achiziţiilor directe ce pot fi făcute de unitățile administrației publice.

Cu alte cuvinte, acum va fi de două ori mai simplu pentru binomul politicieni-clientelă să–și organizeze sifonări legale pe bani publici, că nu se va mai face licitație.

Astfel, nivelurile au crescut de la 135.000 de lei la 270.000 de lei pentru achiziţia directă de bunuri şi servicii, și de la 450.000 la 900.000 de lei la achiziţia directă de lucrări.

Sub aceste valori, primăriile, regiile, autoritățile, în general, trebuie să consulte minimum 3 oferte și să o aleagă pe cea mai bună – dar de ce să faci asta dacă știi să-mparți bugetul în mai multe bucățele, cât să fie sub prag, și să construiești proiectele pe capitole diferite, cu finanțări separate, ca să eviți bătaia de cap și riscul apariției vreunui concurent pe bune?

Fără nicio surpriză, proiectul a trecut ușor prin parlament, cu votul PSD/PNL/UDMR și cu opoziția inutilă a celor de la USR. Președintele nu a retrimis proiectul la Parlament și nu l-a atacat la Curtea Constituțională, deși, după cum observă G4Media, „mai mulți experți au avertizat că noua lege va slăbi și mai mult controlul asupra eficienței cheltuirii banilor publici.”

În rest, liniște.

Care e treaba cu achizițiile directe?

Un primar cinstit poate să se miște astfel repede, în interesul comunității.

Un primar necinstit poate să se miște și mai repede, în interesul său și al clientelei.

După care, hoțul neprins, negustor cinstit.

Luați cazul Primăriei Sector 5, care, în prima jumătate a anului acesta, a făcut cumpărături directe, fără licitație, cât sectoarele 1, 2 și 4 la un loc. Altfel, Sectorul 5 este cel mai sărac din București.

Ei bine, primăria de la 5, condusă de Cristian Popescu Piedone până în mai, când a plecat cu treabă la pușcărie, a cumpărat direct din SEAP servicii și bunuri de 9,1 milioane de lei, adică exact cât au contractat sectoarele 1, 2 și 4 la un loc, a descoperit publicația Buletin de București. (Apropo, la PS5, șeful Poliției Locale este un tip cu o condamnare de un an și două luni, cu suspendare, pentru două infracțiuni rutiere – conducere fără permis și conducere în stare de ebrietate – 2,2 la mie! – și care nu consideră că asta ar fi un impediment pentru ocuparea funcției. Mare dispreț trebuie să aibă locuitorii sectorului 5 pentru ei înșiși ca să se lase administrați de asemenea personaje).

Iar când un consilier local de la Sectorul 5, din opoziție, a propus o coborâre a pragului de la care se pot cumpăra chestii frumoase din bani publici, fără licitație, majoritatea a respins fără discuții ideea.

Nu pleacă câinele de la măcelărie, nu?

Pe ce a cheltuit PS5 bănișorii?

Cele mai scumpe 3 contracte, făcute la pragul maxim stabilit de lege pentru achizițiile directe, sunt pentru reabilitări de sisteme de iluminat și pentru un gard.

Pentru că se poate și pentru că e liniște și bună înțelegere.

Trăiască partidul. Cum care? Partidul de guvernământ, care vine, iată, sub mai multe nume, dar cu același mod de operare, indiferent de inițiale.

Articol din categoria: ACTUALITATE

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  *peste* aceste valori trebuie sa consulte 3 oferte as spune eu…

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   Buna ziua,
   Cred ca mai curand lui Vlad i-a fost ‘fomica’ si a mancat un ‘NU’.
   „Sub aceste valori, primăriile, regiile, autoritățile, în general, /NU/ trebuie să consulte minimum 3 oferte și să o aleagă pe cea mai bună…”

   0
   0
  • Corect.

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Mafiotii de la putere au ajuns sa se simta atat de siguri pe ei ca se ascund din ce in ce mai putin. Ce o sa urmeze? Sigur au o lista lunga de „restrictii” care-i deranjeaza. Oficial au inca 2 ani sa se ocupe, ca in 2024 o sa avem alegeri … la care vor avea grija sa para ca se sfasie intre ei pt tarisoara noastra… Trahanache/Farfuridi/Catavencu/Dandanache
  O sa ajunga Adrian Nastase sa ne spuna ca cel putin dictatura/mafia lui era mai cu staif.

  7
  0
 3. #5 Comentariu nou

  Mai sunt poduri de „consolidat”.

  0
  0
 4. #6 Comentariu nou

  Pai cum altfel? E de vina UE, inflatia si razbelul desigur… Nu neaparat in ordinea asta 😛

  1
  1
 5. #7 Comentariu nou

  Poate acum se înțelegemai mai bine de ce leneșul de la Cotroceni a demis-o pe Laura C.K..
  Toate licitatiile afisate de primarii in domeniul construcțiilor sunt aranjate, absolut toate.

  10
  1
 6. #8 Comentariu nou

  Puterea corupe, stim toti. E si concurs in domeniu. Multi politicieni, oameni de stat lipsa.

  0
  0