Este Donald Trump o conservă rusească? (I)

Trump a intrat în atenția serviciilor secrete est-europene la finalul anilor '70. Ulterior, la inițiativa sovieticilor, a fost inițiată o legătură cu omul de afaceri american, căruia i s-a organizat o vizită de protocol la Moscova, foarte probabil strict supravegheată de KGB.

În războiul declanșat de Rusia prin invadarea Ucrainei, prima care pare să fi capitulat este America lui Donald Trump – ceea ce dă din ce în ce mai mult sens unei vechi întrebări: este președintele Statelor Unite, cumva, o conservă rusească?

Cu alte cuvinte, este Donald Trump controlat de la Moscova?

Cum spuneam, întrebarea nu e nouă. De-a lungul deceniilor, ea a revenit constant și a scos la suprafață, ca argumente, o sumedenie de coincidențe ciudate, întâmplări inexplicabile și anomalii bizare care-l leagă pe magnatul american de interesele Kremlinului.

Trump a intrat în atenția serviciilor secrete est-europene încă de la finalul anilor ‘70, când s-a căsătorit cu Ivana Zelnickova, un top-model ceh care emigrase, cumva, în Canada. Documente declasificate în 2016 arată că agenții cehoslovaci din SUA au monitorizat cuplul Trump, care locuia în Manhattan, iar supravegherea era și mai strânsă când Donald Trump și Ivana îl vizitau pe tatăl Ivanei, Milos, în Cehoslovacia. Milos era informator al Státní bezpečnost, Securitatea cehoslovacă, și dădea note informative despre Donald și fata lui. În schimb, autoritățile comuniste de la Praga îi permiteau lui Milos să călătorească în Vest, de unde aducea alte informări. Un fost agent cehoslovac a spus: “Trump era, desigur, o persoană foarte interesantă pentru noi. Era un om de afaceri, avea multe contacte, chiar și în politica SUA… Ne concentram asupra lui, știam că era influent. Aveam informații că dorea să devină președinte în viitor.”

Este aproape sigur că serviciile secrete cehoslovace au transmis aceste informații și colegilor sovietici, așa cum era regula în acele vremuri.

În 1980, Trump a deschis prima sa mare investiție imobiliară, the Grand Hyatt New York hotel. Un fost agent KGB, care poza ca ziarist al agenției sovietice de presă TASS și care a dezertat ulterior în SUA, a spus mai târziu că Trump a cumpărat cele câteva sute de televizoare necesare pentru hotelul său de la o firmă a unui rus, firmă care era de fapt un paravan pentru operațiuni KGB.

În 1984, la Moscova, un nou șef al KGB, Vladimir Kriucikov, a dat o dispoziție internă prin care cerea imperativ agenților din subordine să-și intensifice eforturile de recrutare a colaboratorilor din SUA, și nu neapărat pentru obținerea de informații secrete cât și – sau chiar și – ca agenți de influență. Directiva conținea inclusiv un chestionar pentru profilarea slăbiciunilor sau particularităților țintei, cum ar fi – „Mândria, aroganța, egoismul, ambiția sau vanitatea se numără printre caracteristicile naturale ale subiectului?” sau dacă există “Informații compromițătoare despre subiect, inclusiv acte ilegale în afaceri financiare și comerciale, intrigi, speculații, mită, corupție… și exploatarea poziției sale pentru a se îmbogăți.” Nu în ultimul rând, agentul trebuia să afle, înainte de a încerca recrutarea, dacă “subiectul are obiceiul de a avea aventuri cu femei pe lângă relația principală”. Directiva șefului KGB cerea agenților ruși să colaboreze mai strâns cu agenții celorlalte țări comuniste pentru a identifica potențiale ținte. S-a aflat când un agent dublu a transmis ulterior aceste directive serviciilor britanice, și ele au fost publicate în Vest. 

În același an, un fost pilot rus fugit în SUA cumpăra deodată, cu 6 milioane de dolari, 5 apartamente în Trump Tower.

După doi ani, în martie 1986, ambasadorul URSS în Statele Unite, Yuri Dubinin, s-a prezentat neivitat la biroul lui Donald Trump din Trump Tower, de pe 5th Avenue din Manhattan. Primit de omul de afaceri, Dubinin s-a declarat impresionat de clădirea respectivă și a spus că a vrut neapărat să-i cunoască proprietarul. Fata lui Dubinin, Natalia, care a fost de față, și ea însăși, foarte probabil, agent KGB, a spus ulterior“Trump s-a topit imediat. Este o persoană emoțională, oarecum impulsivă. Are nevoie de recunoaștere. Și, desigur, când o primește, îi place. Vizita tatălui meu a acționat asupra lui [Trump] ca mierea pentru o albină.”

6 luni mai târziu, ambasadorul sovietic s-a întâlnit din nou cu Trump, ca din întâmplare, la o petrecere din Manhattan. Tot Natalia Dubinina admite că tatăl ei, cu o mare experiență, se străduia atunci în mod activ să-l agațe pe omul de afaceri. 

În ianuarie 1987, după cum a relatat chiar Trump, Dubinin i-a transmis o invitație oficială de a vizita Moscova. Invitația venea din partea agenției sovietice pentru turism internațional, Goscominturist, în fapt, o subsidiară a KGB, înființată în 1929 prin ordinul lui Stalin, cu obiectivul de a aproba și monitoriza toți străinii care intrau ca turiști în URSS. După cum a relatat Viktor Suvorov, alt agent dezertor, KGB identifica printre acești vizitatori străini potențiale ținte – tineri ambițioși, oameni de afaceri fără scrupule, poate oameni de știință sau alte persoane cu un posibil viitor în țările lor, și le aranja primiri generoase, cu valuri de băutură gratis la petreceri în care erau mereu fete drăguțe și foarte disponibile. Dar toate încăperile și spațiile din hotelurile respective erau sub supraveghere permanentă, iar scopul întregii operațiuni era unul singur: strângerea de informații compromițătoare și păstrarea acestor informații pentru o eventuală utilizare în viitor, poate peste 10 sau chiar 20 de ani.

În iulie 1987, Trump, împreună cu soția lui Ivana și cu asistenta acesteia au zburat la Moscova cu un jet privat, cu doi colonei ruși la bord, după cum a mărturisit ulterior chiar omul de afaceri. În capitala URSS au fost cazați în apropiere de Kremlin, la Hotelul Național, chiar în apartamentul Lenin. Hotelul Național era practic operat de KGB, iar apartamentul Lenin era cu siguranță sub supraveghere.

Oficial, Donald Trump se afla la Moscova pentru a inspecta posibile locuri unde ar fi putut construi un hotel. Mai târziu, el a spus că a fost mișcat de entuziasmul cu care oficialitățile sovietice i-au primit propunerile – dar, foarte curios, în ciuda acestei aparente deschideri, planurile lui nu s-au concretizat niciodată – nici atunci, nici în urma celorlalte 3 vizite pe care Donald Trump le-a mai făcut în Rusia.

Dar cea din iulie 1987 n-a fost chiar degeaba. Trump s-a întors de la Moscova poate nu un om nou, dar cu siguranță un om cu idei noi.

Săptămâna viitoare, despre debutul vieții politice a lui Donald Trump, despre norocul, ghinionul și salvarea lui în afaceri – care au, toate, cumva, legătură cu câte unul sau mai mulți ruși.



Articol din categoria: ACTUALITATE, REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA

14 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Este o vorba cat se poate de adevarata: „nu iese fum fara foc”.
    Trump joaca rolul rusului nedovedit, in sensul in care isi distruge tara prin deciziile absolut haotice pe care le ia, in principal impotriva aliatilor, iar din cand in cand, sa nu bata prea tare la ochi mai baga cate-o pastila impotriva rusilor. Ca o comparatie, imi vine in minte modul in care britanicii au folosit informatiile prin spargerea codului Enigma. Din cand in cand trebuiau sa nu reactioneze, de ex. la bombardamentul asupra orasului Coventry daca bine imi aduc aminte, pentru ca germanii sa nu se prinda ca de fapt britanicii au reusit sa le sparga Enigma (ca adevar istoric, de fapt polonezii au fost cei care au spart prima data Enigma, britanicii cu Turing au perfectionat-o si au dus-o la o scare mai mare).

    11
    0
  2. #3 Comentariu nou

    Pe mine m-ar interesa cum s-a pregătit Trump pentru castingul la filmul Singur acasă. Sau cat l-au costat secundele alea de celebritate cinematografica.

    2
    3
  3. #5 Comentariu nou

    Omul pare atat de evident omul rusilor … ce ma infricoseaza este ca are atat de multi adepti in SUA …pt mine seamana cu adeptii nazismului.
    Daca acum 3 ani, la inceputul invaziei, ma gandeam sa-mi pun familia in masina si sa plec spre Vest, daca rusii ajung langa noi, acum nu stiu unde s-ar mai putea pleca. Unde va mai exista libertate?

    Pt Europa: „Ce nu te ucide te face mai puternic!” … important e sa nu te(ne) ucida.
    Vremuri triste, infioratoare!

    8
    1
    • #6 Comentariu nou

      Tare comentariul asta, daca nu ar fi de plans, ar fi de ras … @Costin, ia mai spune inca o data: „… sa-mi pun familia in masina si sa plec spre Vest …”
      Cu alte cuvinte – la nivel DECLARATIV ii aplaudam si apreciem pe ucrainenii care prefara sa moara pe front (*) decat sa cedeze un pas in fata „intelepciunii rusesti” dar, la nivel PRACTC, prima idee care ne vine in cap e sa ne pune coada pe spinare daca rahatul ar nimeri cumva in ventilator.
      Stai jos, nota 3, te-ntorci in toamna la restante!
      (*) au si UKR leprele lor pline de bani care stau in apartamente de lux prin Pipera/Floreasca/Aviatiei, care umbla cu masini de 50-100K si care umplu mall-urile din Bucuresti de trei ani incoace la orice ora din zi si la orice zi din saptamana … probabil ca si aia – pe relatii/spaga/combinatii – si-au „… pus familia in masina si au taiat-o spre Vest”. Dar totusi stau pe-aproape, in RO de exemplu, daca se termina razboiul cumva sa se intoarca primii si sa-si reia combinatiile lor imputite.

      Astea – lasitatea si modul asta de gandire + manutele „aplaudace” de la comentariu – fiind EXACT motivele pentru care tovarasul Trumpski face ce face si aduna adepti.
      Astea – lasitatea si modul asta de gandire + manutele „aplaudace” de la comentariu – fiind exact motivele pentru care rusii avanseaza si isi ating scopurile.

      BRAVO!!! EXCELENT!!! FARA CUVINTE!!! Continuati ….

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      @Cryptoprocta
      Ce îți transmite Costin, printre rânduri, este că România are un stat slab, cu o populație vulnerabilă și instituții capturate pline de incompetenți și corupți incapabile de a a-și îndeplini funcțiile administrative pentru care au fost menite.
      În altă ordine de idei economia României este în pragul colapsului, iar cei care sunt „la butoane” „prin rotație” de peste 12 ani gândesc pe termen scurt doar la buzunarele lor.
      Dacă pui la socoteală și faptul că măsurile pentru redresarea economică vor afecta în mod special clasa de mijloc respectiv micile afaceri care din taxe susțin întregul sistem corupt poți să te aștepți că aceștia nu vor sta nepăsători până se dărâmă complet șandramaua.
      Războiul e doar cireașa de pe colivă.

      0
      0
  4. #8 Comentariu nou

    Indiferent dacă a fost sau nu recurtat, mare parte din ceea ce face servește excelent intereselor moscovite.

    4
    0
  5. Nice website

    0
    1
  6. #10 Comentariu nou

    „Mândria, aroganța, egoismul, ambiția sau vanitatea se numără printre caracteristicile naturale ale subiectului?”
    Face super mult sens, ii gadili la orgoliu si sunt ai tai.

    3
    0
  7. #12 Comentariu nou

    Am ajuns la concluzia că este irelevant dacă DJT este o conservă rusească.
    Este evident că DJT a intrat în „jocul” lui Putin și nu se ferește să o arate.
    Chiar dacă nu exprimă explicit acest lucru DJT joacă jocul oligarhilor ruși și pune la aceeași masă oligarhii americani.
    Acum Rusia și America joacă la poker toată planeta.
    Ceea ce s-a petrecut în biroul oval pe 28.02.2025 este cheia în care totul va fi resetat.
    Era previzibil. Modul în care a decurs campania electorală cu presupusele tentative de asasinat (cu victime colaterale) și modul în care au fost denaturate alegerile propriu-zise prevesteau catastrofa.
    Recomand:
    https://m.imdb.com/title/tt22439720/
    https://youtu.be/P_XdtAQXnGE?si=89SnNW-HyGKwo19K
    Nu va fi bine pentru America în primul rând.
    De asemenea nimeni nu va fi scutit de probleme pentru minim 10 ani de aici înainte.
    Trebuie spus că lucrurile au fost pregătite cu mai bine de zece ani în urmă de Kremlin.
    Desigur cred că lucrurile acestea sunt evidente, le spun doar pentru cei care încă nu sunt conștienți, („treziți în conștiință”) care nu au înțeles că există de mai mult timp un război global.
    Astfel este important să ne dăm seama care sunt părțile și cum se așează acestea în raport cu binele/răul din perspectiva majorității.
    Măcar statistic este interesant de știut pentru că în mod evident nu toți bogații planetei vor intra în jocul lui Putin:
    https://m.ziare.com/top-miliardari-forbes/24-oameni-pun-stapanire-pe-lume-grupul-detine-3300-miliarde-dolari-1927084
    Partea cea mai interesantă aici este că în aparență este o luptă între state, dar în realitate lupta se dă în interiorul acestora.
    Un rol extrem de important în acest război (între bine și rău) îl joacă populația vulnerabilă care este zombificata prin diverse metode (care au fost extensiv detaliate și meticulos documentate în mai multe articole de pe acest blog).
    Această „urzeală” este un proces de profilare controlat de algoritmii rețelelor sociale ce nu poate fi desprins de procesele mentale ale gazdelor. Cu alte cuvinte nu mai este un simplu război al propagandei ci unul de control al minții.
    Jocul a început.
    Ceasul nu poate fi dat înapoi.
    A fost atins punctul fără întoarcere.

    0
    0
  8. #13 Comentariu nou

    DA, fara niciun dubiu … DA!
    Ma rog, pot fi doua variante: UNU – asa cum zice articolul a fost racolat si plantat pentru utilizare ulterioara si DOI – e vorba despre bani, simplu si direct, exista numeroase „necunoscute” legate de multele falimente ale companiilor lui Trumpski si putine explicatii despre CUM / CU CE s-a re-invetat si a re-inceput afacerile, una fiind legata de banii oligarhilor care l-au pus si pe Putin in fruntea Rusiei.
    Indiferent de explicatia reala (care poate fi si o combinatie a celor doua) altfel nu se explica cum sau de ce un presedinte SUA distruge orice credibilitate (ca partener) a SUA pe plan modial, cum arunca economia SUA pe o panta a auto-distrugerii. Ca sa nu mai vorbim de auto-distrugerea propriei imagini dar si a imaginii institutiei Prezidentiale din SUA.

    Acum este mai important ca oricand ca UE sa se adune (excelenta initiativa de invitare a UK + Canada la toate discutiile si deciziile UE) si sa faca toate demersurile pentru a exclude SUA din orice „poveste”. Daca/cand si-or „reveni la cap”, SUA vor trebui sa STEA LA RAND cu palaria in mana in fata Europei ca sa fie primite, din nou, la discutii.
    As merge pana acolo unde as INVITA China si/sau Turcia in orice discutie economica sau geo-politica care ar garanta scoaterea SUA (si a Rusiei, de ce nu) de la orice „masa” de discutii/decizii.

    1
    0
  9. Mie mi se pare destul de suspect sa faci un miliardar sa isi schimbe parereile in functie de cum bate vantul. Ceva foarte suspect acolo.

    0
    0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.