Exasperarea societății trebuie să se materializeze în acțiune politică

În timpul manifestațiilor de revoltă de după Colectiv, de acum doi ani, i-am rugat pe unii manifestanți să-și explice pancartele. Am reascultat zilele acestea ce mi-au spus și am remarcat din nou exasperarea demonstranților:

Am regăsit exasperarea asta la toate manifestațiile care au urmat. Ar fi fost bine ca ea să se fi materializat în acțiune politică, în cele din urmă, nu doar civică. Civismul este esențial pentru o societate sănătoasă, dar dacă elitele politice refuză să accepte schimbarea cerută de societate, atunci doar acțiunea civică nu este suficientă. Dar, cine știe, poate că și acesta e un proces de maturizare democratică prin care trebuie să trecem. Sper că va dura cât mai puțin.

15 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1

  Modificarea urgentă a Constituției. Doar in statele autoritariste demnitarii au imunitate de facto. Degeaba procurorii cer aprobare de la parlamentari, de jure, aceștia pot amâna la infinit arestarea de facto a prezumptivilor infractori.

  Thumb up 0
 2. Vlad, pe mine ma revolta textul tau…cum naiba să-i numești pe mizerabilii aceia, “elite”?! Wtf?! Cine-i o elita? Alde motocicleanu? Sau poate ala cu mustață, cu zâmbetul de vulpoi sadic? Daca ei reprezintă elita acestei tari, atunci înfrunta adevarul: schimbarea dorita se va lasa mult așteptata! Muuuult prea mult.
  Nu zice nimeni sa ii înjuri pe fata, dar macar să-i numești corect: niște inși ajunși la putere prin metode dubioase. Nu “domni”, nu “elite”, nimic prea “fancy” ;)

  Thumb up 0
 3. pâine si circ … asta avem … pina cind ? uite guvernul / nu mai e guvernul , uite cum duduie economia / nu mai duduie .. uite 3 lei la salariu / uite – 100 la benzina si la toate celelate
  Suntem si vom ramane un popor de sclavi..

  Thumb up 0
 4. Doar alegerile conteaza – iar in Romania deja de 10-15 ani prezenta la vot e in jur de 40% la parlamentare, in jur de 50% la locale si 55-60% la prezidentiale. Tocmai au fost alegeri in deva pt. Primar – prezenta la vot – 45% – sub cea de la alegerile localele din 2016 cand au fost peste 48%, rezultatul era de asteptat – in ardeal pnl are o sustinere mai mare. Cei prezenti in piata sunt in majoritate votanti usr si pnl de altfel in februarie s-au facut sondaje care aratau ca peste 90% din cei din piata au fost la vot, un alt partid nu ar scoate mai mult decat a scos usr anul trecut, in conditiile in care pe dreapta voturile merg mai ales spre pnl.

  Thumb up 0
 5. N-ai cu cine vota! Numai mizerabili! După 2000 tot alegem raul cel mai mic! și nu avansam cu nimic.
  Ar trebui cumva limitat numărul de mandate la 2, pentru toti alesi, justiția trebuie sa fie “oarba” – nu doar pt pulime, înalții funcționari publici trebuie sa răspundă pt actiunile lor contra statului – poporului

  Thumb up 0
  • E adevarat la deva a castigat candidatul pnl care era venit de la alde, practic psd-pnl-pdl-alde-pmp sunt acelasi lucru – fsn – iar romanii l-au votat in proportie de 75% in 2016 – adica mai rau ca-n anii 90 cand existau un pntcd si un pnl autentic.

   Thumb up 0
 6. #8

  Nu exista masa critica pentru o schimbare reala in bine.
  Marea majoritate a romanilor prefera lamentarea in detrimentul civismului.
  Vlad, e ca atunci cand a venit regele Mihai prima data in Romania dupa 1989…au iesit niste oameni sa-l salute … poate 1 milion, poate mai mult … dar aia erau toti.
  Simt ca e cam la fel si cu actualele proteste. Cam astia sunt toti cei dispusi sa lupte in strada.

  Thumb up 0
  • Sunt din ce in ce mai convins ca romanii de acum se multumesc in actuala stare de lucruri. Nu mai exista masa critica pentru schimbare. Mare parte din ei sunt plecati in Occident, deja cetateni ai statelor de rezidenta. Cativa dintre ei se mai preocupa de Romania, din ce in ce mai slab – normal, ochii care nu se vad, se uita; in plus, tara lor e alta, acum.
   Noapte buna, Romania – n-ai plecat niciodata din starea de marasm, au fost niste intentii in anii din urma, dar au fost repede curmate de rezistenta national-comunista din institutii, mai ales din cele de forta. Romania, desi exista de aproape 100 ani, n-a reusit sa fie un stat de luat in seama decat cativa ani, prin anii ’30 ai secolului trecut, si acum, de cand cu noua ordine geo-strategica. Practic, doar (inca) aliatii nostri strategici mai pot schimba cursul evenimentelor, insa ma tem ca nu mai au motivatia necesara, posibil sa se multumeasca cu ce exista acum la butoane in Romania.
   Cat despre celebrul “neam romanesc”, ma tem ca exista intr-o forma cu totul si cu totul diferita de ceea ce s-a trambitat ani de zile. Realitatea e mai cruda: suntem – in majoritate – un neam de hoti, puturosi, pupincuristi, tradatori, nesimtiti, lasi, clevetitori, smecheri, din care mai apar niste varfuri cand si cand, mai ales pe partea sportiv-artistica (individuala), si care pleaca din tara, intr-un final. Romania e un stat care nu-si cinsteste valorile, si le consuma / foloseste politic. Mentalitatea de sluga e adanc inradacinata in mentalul colectiv romanesc, mai ales la acei care cred despre “rezistenti” ca sunt slugile vestului /lui soros / lui feisbuc.

   Thumb up 0
 7. Despre “actiune politica”:
  – Exista ideea ca toti sunt la fel, ce mare branza daca dispar pesedeii. Nu e asa, treaba cu “toti – la fel” e exact ca aia cu drobul de sare. Daca PSD ar fi scos in afara legii (da, stiu – sunt delusional) toti ceilalti ar zice – bre, uite ce-au patit pesedeii, ce-ar fi sa nu mai furam, hm?
  – Alta idee paguboasa – sa apara din spuma marii un partid Alba ca Zapada. Un grup de perfecti incoruptibili care sa fie votat de toti. Nici asta nu e posibil in R. Toate incercarile au esuat sau sunt pe cale de.
  – Back to Square One, tovarasi – lustratie! Nu s-a facut in ’89-’90, Ilici a luptat din rasputeri sa nu fie si s-a ajuns aici, puroiul s-a adunat, tumoarea a crescut. Deci urmasii PCR/FSN/PDSR trebuie scosi afara din politica. Nici macar consilieri locali. Da, e greu, e drastic etc, dar fara chestia asta o sa ne taraim in continuare tot asa (un pas inainte un pas inapoi, c-asa-i hora pe la noi).

  Thumb up 0
  • Punctul 8 de la Timișoara actualizat, toți care au deținut demnității sau funcții publice de conducere trași pe dreapta și verificați la averi până la ruda de gradu’ 7.

   Thumb up 0
  • @Yo: Exact! Numai ca pt asta ar trebui justitie puternica si neafiliata javrelor. Adica sa fie la nivel national: vointa, focus, fara vodevil la TV – deci greu tare.

   Thumb up 0
  • Dacă s-ar aplica legile țării, 90% din primari, șefi de consilii județene, parlamentari, șefi din admnistratie ar trebui încarcerați pt diferite infracțiuni.
   Iar ANAF-ul nu exista! Doar pt proști, mie pt 2 lei îmi trimite un top de hârtii, dar la cei care cu adevărat au devalizat statul nu le suflă nici în iaurt

   Thumb up 0
 8. Daca vrem sa gasim vinovati….nu vom avea timp sa gasim solutii..
  Acum putem avea alegeri…. dintre cine si cine?
  Acum este posibil sa alegem anticipat….aceeasi intrebare ca mai sus…
  Acum suntem reintorsi catre feudalism…hmmm….pai daca ne intoarcem acolo…de ce nu am putea face ca atunci….
  Cred ca o solutie este sa donam fiecare bani pentru ai PLATI sa plece pe cei mai toxici dintre cei care ne conduc..
  Chiar cred ca inclusiv tatal meu ar face donatie sa plece din functie cei care nu au nimic in comun cu conducerea,guvernarea,administrarea acestei tari…ca in feudalism cind se cumpara tronul
  Suntem tot acolo,iar exercitiul a fost facut cu disponibilizarile compensate di anii 1996- 2000.
  Ba mai mult……poate facem si economiii….ca daca angajam negociatori buni putem economisi ….gen …plata vs prejudiciu…

  Thumb up 0