Opera fiscală de trei parale a PSD

Fascinantă încăpățânarea PSD de a merge înainte cu măsuri despre care toți cei care se pricep și/sau sunt direct afectați spun că sunt greșite.

Luați cazul “revoluției fiscale”, care ar urma să fie inițiată azi, prin ordonanță de urgență.

Patronatele se opun, Consiliul Fiscal se opune, Consiliul Economic și Social se opune, sindicatele se opun și anunță proteste, analiștii economici se opun, președintele României cere măcar o dezbatere “semnificativă” pe subiect și acuză o “mega-țopăială fiscală”, până și primarii PSD se împotrivesc și demonstrează că măsurile vor determina scăderi ale încasărilor la bugetele locale, dar PSD îi dă-nainte, cu hotărârea năucă a șefului incompetent care vrea să aibă dreptate cu forța, dacă nu poate cu logica, de frică să nu-i scadă autoritatea dacă se răzgândește. Semn de mare nesiguranță (și vai de firma pe care o conduce).

Știm ce urmează: la salariul mediu pe economie, o creștere de… 3 lei. În domeniile unde sunt salarii mari și scutiri de impozit, cum ar fi IT și Cercetare, ar trebui crescute salariile brute chiar și cu 10% pentru ca salariații să rămână, măcar, cu aceiași bani în mână (situație valabilă și pentru persoanele cu handicap). În cazul salariului minim, angajatul ar urma să primească până la 150 de lei în plus la sfârșitul lunii. Așadar, pentru creșterea asta de venit pentru cei plătiți cu salariul minim, făcută printr-o scamatorie birocratică, trebuie schimbate acum vreo 5 milioane de contracte, scăzute alte salarii, reduse încasările la primării, concediați niște oameni, pierdute vreo 5 miliarde de lei la buget, taxați suplimentar “pentru solidaritate” angajatorii etc. Probabil că PSD speră să fie votat de angajații cu salariul minim iar în cazul celor cu salarii mari, care vor pierde bani în urma acestei “revoluții fiscale”, partidul le va spune că patronii-s vinovați și răi, nu guvernul.

Cinism pe banii alegătorilor.

18 comentarii Adaugă comentariu

 1. Mie aceasta modificare imi convine din doua motive.
  Financiar pentru ca imi permite sa scad salariile deja negociate la nivel de contract colectiv.
  Si apoi pentru ca va infuria atata lume incat e posibil ca psd-ul sa fie dat jos de la putere tocmai de cei pe care se lauda ca ii protejeaza – clasa muncitoare.

  Thumb up 0
  • pai oricum nu ii intereseaza sa guverneze mai departe. vor doar modificarea legilor justitiei apoi pleaca si spun ca strainii, soros, allah, Elvis au conspirat impotriva lor si ei au trebuit sa renunte la guvernare pentru binele tarii. si o sa vina niste nepregatiti si dupa o perioada psd revine in forta cu promisiuni. si castiga pentru ca prostia este la cote maxime iar loisirul e prea important pentru cei care acum se plang.

   Thumb up 0
  • Cu aceste măsuri psd-ul vrea să iasă de la guvernare lăsînd gunoiul la cei care ar veni la putere.

   Thumb up 0
 2. Eu am salariul mai mare decât mediul pe economie. Eu mi-am calculat aici http://www.calculator-salarii.ro/calcul-salariu-net/ ce salariu net voi avea de la 1 ianuarie 2018 și va fi mai mic cu vreo 470 de lei.

  Deci da, super tare. Oare asta e o pedeapsă a PSD-ului pt cei care n-au votat cu ei?

  Thumb up 0
  • Mda, m-a mancat sa calculez. Aparent pierd cam 800 lei. Bani pentru care am muncit ca un prost ani de zile si pe care ii pierd doar din pixul unor idioti din guvern. Minunat. Ma intorc in timp. Dragut.

   Thumb up 0
  • Exista doua solutii dar depinde de maleabilitatea firmei pentru care lucrezi. Iti faci microintreprindere si ei iti livreaza salariul brut adica tot pe firma, taxele sunt mult miamici decat ca angajat si dupa cheltuieli rami cu mult mia multi bani. Sau la negru ca safie bienpentru toatalumea inclusiv pentru pesede.
   Initial ii suspectam doar de viclenie si interese meschine, gen temrinarea justitiei dar ii suspectez de ceva vreme de prostie crasa, nu vad nimic la 2 pasi in fata lor doar de unde sa suga bani pentru promisiuni electorale desarte si companiile de partid infipte la buget.

   Thumb up 0
  • Multumesc pentru link. Mi-am calculat si eu salariu 2017/2018, aproximativ.

   1. As pierde can 4600 RON

   2. Noroc ca nu lucrez in Romania

   3. Impozitele in Romania sunt mai mari (si pentru 2017 si pentru 2018) decat ce platesc eu acum, intr-o tara care are mai mult de 10-16% impozit pe venit. Suma neta este mai mica.

   Thumb up 0
  • mie creste 2 lei salaru

   Thumb up 0
 3. Buna ziua.Sunt ANTIPSD….in sange, dar ei sunt mai liberali ca ULTRALIBERALII!
  Ne dorim “O Tara CA AFARA!”. Pai cum e afara? In Germania, Marea Britanie, Olanda, tarile nordice (la francezi ne plac doar vinul si Luvrul, la italieni, marea….) cu cine dorim sa ajungem sa ne comparam? Angajatul isi plateste din brut contributiile (impozit si asigurari…etc.).
  Astept de la LIBERALII nostri sa profite, sa precizeze ca este o REVOLUTIE incompleta, ca trebuie privatizate asigurarile, pensiile, ca sa se asigure pe termen lung cresterea serviciilor medicale si a pensiilor….. Asiguratorul negociaza cu spitalele numarul soi calitatea serviciilor, putand sa schimbe furnizorul medical si sa trimita asiguratul unde e cel mai bine ingrijit….., investeste banii din pensii in actiuni si titluri de stat sigure ca sa creasca valoarea contributiei… Angajatul sa aiba de unde alege asigurari medicale diversificate, sa aleaga asigurari de viata cu pensie regulata, daca ajunge la final….o piata REGLEMENTATA legal in ceea ce priveste aceste tipuri de asigurari. Sa putem schimba casa de asigurari daca nu ne convine….
  Angajatul plateste din venitul brut toate contributiile….deci angajatul, sindicatele, pot cere angajatorilor sa contribuie si ei la valoarea primei de asigurare (deductibila….), in loc de majorarea salariului….sa obtina servicii medicale mai bune sau o pensie mai mare, etc.
  Dar de la cine sa cer viziune….spre o Romanie moderna!
  PSD-istii-s prea prosti, hoti si incompetenti…Liberalii, vai de mama’lor, USR-istii, doar pe Facebook sa faca ceva, vreo revolutie….(vorba’ dlui.Tiriac, mai bine cu hotul decat cu prostul).
  TRAIASCA ROMANIA MARE SI FRUMOASA!

  Thumb up 0
  • Da Da si tot asiguratorul creste prețurile serviciilor medicale că în America unde un ekg costă 2000$ și o perfuzie 800. Ce bine o duc americanii cu serviciile medicale, nu mai pot de bine.

   Thumb up 0
  • Indraznesc sa cred (huehuehue) ca serviciile medicale din SUA sunt ceva mai bune decat in Romania.

  • Vorbesti prostii. Nicaieri nu-si plateste angajatul toate contributiile. In Germania de exemplu jumatate plateste angajatul, jumtate plateste angajatorul

   Thumb up 0
  • Daniel, confunzi doua chestii distincte: virarea de catre angajat a contributiilor PROPRII vs. impartirea de catre sistemul fiscal a contributiilor intre angajat si angajator. Faptul ca cei din tarile respective isi platesc personal partea lor de contributii nu inseamna ca nu platesc si angajatorii partea lor.

   La noi nici macar nu e vorba de asta, banii vor fi virati oricum tot de angajator, dar in totalitate din brutul angajatului.

   Thumb up 0
 4. Un mod de a centraliza mai multi bani la centru si de a-i oferi primariilor care sustin mizeria asta. Saptamana trecuta pe un canal tv vedeam un primar din italia care lucra la via lui. Un simplu taran care aveaxsi functie birocratica … la noi in schimb primaria devine o slujba in sine :(

  Thumb up 0
 5. Locuiesc și muncesc de aproape 10 ani de zile. In Germania angajatul și angajatorul plătesc contribuții așa cum se plătesc in România acum. Cine vrea sa câștige mai mult poate avea contract de tip “Freelancer” unde încasează salariul brut ( sau poate impune un tarif pe ora pentru munca prestata și de exemplu acesta poate fi între 35 și 70 de Euro pe ora) ,iar apoi din salariul brut încasat fiecare freelancer poate încheia o asigurare de sănătate ( in Germania existind 250 de case de asigurări de sănătate private și nu exista o casa naționala de asigurare de sănătate de stat ca in România, și fiecare angajat sau freelancer din Germania își poate alege o casa de asigurări de sănătate unde sa fie asigurat și plecare o poate schimba cind dorește dar nu mai mult de o data intr-un an in caz ca este nemulțumit de casa de asigurări de sănătate la care s- a înscris inițial) , iar pentru pensie poate plăti către sistemul public de pensii din. Germania atit cit dorește pornind de la contribuțiile aferente unui salariu minim.
  As fi vrut sa ma întorc in România, dar pe zi ce trece îmi dau seama căni are rost sânii rău mie și familiei mele.

  Thumb up 0
 6. Asta e complet neadevarat. In SUA angajatorul plateste si el taxe pentru angajat (exact cum a fost la noi, stiu pentru ca am rude apropiate acolo), iar despre Germania ai mai sus informatia. Nu mai bine te documentezi inainte sa spui prostii?

  Thumb up 0
 7. Ori nu ai habar de subiect ori …esti doar simplu membru psd cu iq-ul aferent.

  1. Mutarea taxelor nu e o problema
  2. O problema e ca pentru a mentine netul actual firma trebuie sa creasca cu 20% brutul. Cate firme isi vor permite acest lucru?
  3. Se fura din pensia privata pentru a se plati pensiile actuale printre care si cele speciale
  4. Impozit de 1% indiferent daca ai pierdere sau nu pentru firmele cu CA pana intr-un milion de euro. Plus ca acum s-a dat liber sa se incaseze salariile mari pe firma. Plus ca e destul de probabil sa avem un infrigment pentru asta din moment ce regula UE nu permite taxare pe cifra de afaceri. Insa era considerata o exceptie pentru firmele mici. La un milion de euro deja se joaca in liga mare. Plus ca e lege cu dedicatie pentru nomenclaturistii care ofera consultanta.
  5. Taxele cu salariul minim cresc cu 10%
  6. Primariile performante sunt deposedate de munca lor prin care au atras investitii.

  etc.

  Thumb up 0
 8. PS. pentru mine legea nu e o tragedie, ba chiar pe alocuri imi ofera ceva avantaje.
  Comedia o sa fie in februarie cand se va lua salariul pe ianuarie – atunci e distractia mare.

  Thumb up 0