Ce facem când o persoană apropiată este confirmată cu covid-19?

pexels.com

Am primit următorul text din partea unui medic infecționist, cu întrebarea dacă l-aș putea publica. Mi se pare că include informații importante. Iată:

Reacția la primele simptome:

În momentul în care o persoana experimentează simptome specifice infecției cu Covid-19 (febră, tuse, dificultăți în respirație, astenie, cefalee, dureri musculare, pierderea gustului și mirosului), se va solicita telefonic, la numărul de urgente 112, o ambulanță, care va transporta pacientul la spital, unde i se va efectua test pentru infecția cu Covid 19. Până la aflarea rezultatului pacientul va fi izolat ca suspect. Odată confirmată infecția, pe de-o parte, pacientul va fi izolat pe o secție de infectați și va primi îngrijirile necesare, iar pe de altă parte, Direcția de Sănătate Publică va începe ancheta epidemiologică, care presupune identificarea contacților pacientului și izolarea acestora, precum și testarea contactilor care prezintă simptome.

Testarea celorlalți membri ai familiei:

În momentul în care o persoană este depistată cu infecție cu Covid 19, Direcția de Sănătate Publică locală are obligația de a efectua ancheta epidemiologică. Aceasta presupune identificarea tuturor persoanelor care au intrat în contact cu pacientul. Pentru aceștia se vor lua măsuri de izolare la domiciliu timp de 14 zile. În principiu vor fi testați contactii care prezintă simptome, testul neputând fi efectuat la cererea pacienților. Pe durata celor 14 zile de izolare, persoanele vor anunța medicul de familie despre situația în care se află iar aceștia vor fi monitorizați telefonic de către medic, zilnic sau o dată la 2 zile. În situația în care pe parcursul celor 14 zile de izolare persoanele încep să dezvolte simptome, vor anunța medicul de familie, urmând să fie și ele testate.

Dezinfectarea locuinței:

Conform Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, Covid 19 poate persista pe diverse suprafețe până la 48 de ore (sau chiar mai mult), la o temperatură ambientală de 20*C. Pe baza acestei acestei ipoteze, populația este încurajată să curețe zilnic suprafețele obiectelor atinse frecvent (de exemplu: mese, clanțe, mânere, întrerupătoare, telecomenzi, telefoane, chiuvetă, toaletă, cadă etc) cu ajutorul soluțiilor de uz casnic și soluții dezinfectante puternice, conform instrucțiunilor de pe etichetele acestora. Pentru dezinfectare se recomandă folosirea soluțiilor pe bază de alcool (cu cel puțin 70% alcool), precum și dezinfectante înregistrate la Agenția Națională de Protecție a Mediului sau soluții pe bază de hipoclorit de sodiu concentrație 0,1%.

Părinte infectat, cu simptome, dar copilul este asimptomatic:

În situația în care părintele este bolnav, dar copilul nu prezintă simptomatologie, părintele va fi internat și izolat în spital, fară copil, până la negativarea testelor și dispariția simptomelor. Copilul va rămâne în grija celuilalt părinte, bunicilor sau rudelor apropiate.

Copilul are simptome:

În situația în care copilul este diagnosticat cu infecție cu Covid 19, acesta va fi internat și izolat împreună cu unul dintre părinți în spitalul de Boli Infecțioase, unde va primi îngrijirile necesare, până când va avea 2 teste negative efectuate la intervale de 24 de ore și simptomele vor dispărea. Nu există un cadru legal oficial, dar acestea sunt protocoalele folosite în general, în cazul oricărei boli care necesită spitalizare.

Bolnavi singuri:

Persoanele care locuiesc singure, mai ales cele aflate în categoria persoanelor la risc, sunt luate în evidență de serviciile de asistență publică locală, care ar trebui să le asigure cele necesare (alimente, medicamente), pe parcursul stării de urgență. Dacă acest lucru nu se întâmplă, familia ar trebui să înștiințeze primăriile locale, sau de sector, pentru a putea fi luate în evidență. În situația în care persoana respectivă dezvoltă simptome specifice infecției, aceasta ar trebui să solicite ambulanța la numărul de urgență 112, care o va transporta la spital, unde i se va efectua testarea. Până la aflarea rezultatului, va fi izolată pe o secție de suspecți, apoi, dacă rezultatul va fi pozitiv, se va transfera pe secția de infectați, unde i se vor acorda îngrijirile necesare. Va rămâne internată până când simptomele vor dispărea și vor fi 2 teste negative, efectuate la intervale de 24 de ore între ele. Familia va putea suna la spital pentru a se interesa de starea acesteia.

Poți gestiona boala de acasă? Este indicat să ne luam aparat de măsurare a oxigenului?

Cele mai frecvente simptome ale infecției cu coronavirus sunt reprezentate de febră, tuse uscată, dificultăți respiratorii, astenie, cefalee, uneori obstrucție nazală, rinoree. Unii pacienți au experimentat simptome digestive (greață, vărsături, diaree), neînsoțite de manifestări respiratorii, sau doar pierderea gustului și mirosului.

4 stadii ale bolii:

În funcție de severitatea simptomelor, există 4 stadii ale bolii.

Formă asimptomatică: persoane care nu dezvoltă simptome; în general persoane tinere, copii, din rândul contactilor unei persone pozitive și simptomatice;

Formă ușoară: persoane cu simptome ușoare, febră, dureri de gât, tuse ușoară, astenie, stare asemănătoare unei răceli obișnuite;

Formă severă: în care apar dificultăți respiratorii, stare generală alterată;

Formă critică: atunci când pacientul are nevoie de internare în secțiile de terapie intensivă.

În mod normal formele asimptomatice și cele cu simptome ușoare ar putea fi tratate la domiciliu, cu tratament simptomatic (antitermice – de tipul Paracetamol, antiinflamatoriile fiind controversate în tratamentul Covid 19), hidratare, odihnă. Totuși, în România, toate persoanele depistate pozitiv și care prezintă simptome, chiar și forme ușoare, sunt tratate și izolate în spital, până la negativarea testelor și dispariția simptomelor. Deoarece simptomele nu sunt tipice doar pentru infecția cu Covid 19, acestea putând fi întâlnite și în cadrul altor boli (răceală obișnuită, gripa), ar fi indicat, dacă o persoană dezvoltă simptome, să prezinte mai întâi situația medicului de familie, telefonic, urmând să fie îndrumat de acesta în privința pașilor următori.

Aparatul de măsurare a oxigenului ar putea fi util pentru monitorizarea frecvenței cardiace și a saturației de oxigen din organism, dar nu neapărat indicat, deoarece așa cum am explicat mai sus, mai ales în acele forme ale bolii în care pacientul are nevoie de o astfel de monitorizare, aceasta se va efectua în spital.

Informații oferite de Dr. Bianca Borcoș, medic infecționist clinica Intermedicas. Pentru alte întrebări legate de infecția cu coronavirus, poți suna la 021 222 13 70 și un Concierge Doctor va sta de vorbă cu tine.

Articol din categoria: ACTUALITATE

10 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    „În principiu vor fi testați contactii care prezintă simptome, testul neputând fi efectuat la cererea pacienților”.
    Chestiunea cu testarea pare a fi oarecum ambiguă.
    Ar trebui ca regula să fie de testare a tuturor contactilor.
    Măcar a celor care solicită.
    De aici am putea trage concluzia că se știe deja că răspândirea este mult mai mare, dar se tratează doar cazurile mai complicate.
    Cumva se merge pe o variantă combinată de izolare cu „imunizare de turmă”.
    Oricum logica ne spune că cei care intră prima dată în contact cu virusul sunt cei activi care își desfășoară activitatea în grupuri mari, cum ar fi școlile și cei care desfășoară activități cu publicul. De aceea este foarte bine că nu se reia activitatea școlară. Deși răspândirea este intracomunitara, nimeni nu ar fi fost testat înainte de începerea cursurilor și ar fi fost riscant.
    În principiu la cei vulnerabili virusul ajunge cu întârziere. Logic ar fi ca populația activă să fi avut deja forme ușoare sau asimptomatice. Aceasta nu înseamnă neapărat că a avut loc imunizarea.
    Ne bazăm în continuare pe măsuri de precauție și prevenție.

    0
    0
    • #2 Comentariu nou

      ”Cumva se merge pe o variantă combinată de izolare cu “imunizare de turmă”.” Corect, dar acest lucru nu poate fi spus public, sau cel putin nu acum. E o chestie de comunicare, cat apesi pedala, cat de tare strangi haturile, unde este morcovul legat , luminita de la capatul tunelului etc calatoria este lunga de tot si unii s-ar putea sa clacheze asa ca totul se face cu pasi marunti. Chinezesti!

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      Motivul pentru care nu se testează la cererea pacienților cred că are de a face cu evitarea erorilor de tip I (rezultat fals-pozitiv); aplicat nediscriminat, chiar un test cu acuratețe mare poate da rezultate neconcludente. Un exemplu pe care cred că-l găsiți în orice curs introductiv de statistică și care ilustrează conceptul: să presupunem că într-o populație de 100 de persoane se află 5 infectați, iar testul pe care îl avem la dispoziție are o acuratețe de 80%. Interpretarea intuitivă este că dacă aplicăm testul vom identifica 4 din 5 infectați, raționament corect, DAR incomplet: aplicând testul la toată populația de 100 de persoane, vom identifica 4 infectați ȘI 19 neinfectați dar detectați în mod eronat ca fiind infectați…

      Am văzut o demonstrație a acestui concept făcută în fața unui auditoriu format din copii, demonstrație pe care vă invit s-o vizionați, durează cca. 6 minute: https://www.youtube.com/watch?v=vBPFaM-0pI8

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    Vlad, scuze, dar un comentariu dincolo de substanta (importanta si relevanta) articolului.
    Cred ca o corectare sumara a textul ar fi prins bine. Sunt niste desfigurari de limba romana aici care cred ca merita interceptate daca sunt distribuite mai larg. Pacientii „experimenteaza”, „dezvolta” simptome si au „contacti”. Inteleg cum apar derapajele astea cand suntem inconjurati de cultura engleza, dar nu e un limbaj prea specializat si mi-ar placea sa vad un efort mai mare mai ales in media pentru a nu propaga greselile de genul asta.

    0
    0
  3. #6 Comentariu nou

    E mai usor in depistarea/Identificarea persoanelor in cazul unui individ infectat daca fiecare actioneaza responsabil si isi noteaza zilnic cu cine a intrat in contact (acolo unde persoana este cunoscuta) sau unde s-a deplasat/aflat in ziua X.
    In rest distantare sociala pe cat posibil si respectarea regulilor igienice + masca

    0
    0
  4. #7 Comentariu nou

    Așa o fi într-o lume ideală, cum spune doamna. La mine în familie, un membru a murit de la Covid. Am fost testați la finalul perioadei de izolare 2 din restul de 4, la insistențele angajatorilor noștri. Simptome am avut cu toții. NU sunt testați toți cei cu simptome, indiferent că au avut contact cu un pozitiv, că a murit, că nimic.

    0
    0
    • #8 Comentariu nou

      Daca ne uitam la raportarile zilnice, vedem: in carantina – 12.000, izolati – 22.690. Deci aproape 35.000 care ar trebui testati zilnic. Iar onor guvernantii nostrii se lauda cu 10.000, si asta doar in zilele de lucru.
      Urmeaza 3 zile libere (ca de, e 1 Mai)… Sa vezi ce bine o sa stam la numarul de cazuri noi!

      0
      0
  5. #9 Comentariu nou

    Cu scuze pentru offtopic (desi nu total ), intreb si eu, poate stie cineva, daca exista vreo modalitate de
    a anunta incalcari ale ordonantelor (cum ar fi organizarea de petreceri) alta decat apel la 112, modalitate care sa nu necesite „confruntarea” mea , ca cetatean ce sesizeaza, cu faptasii.
    Cu 112 am experienta traumatizanta a reclamarii unor „vecini” la 3 case distanta, petrecareti asidui cu manele la maxim ( efectiv, nu e o metafora) dupa care m-am trezit cu echipajul la poarta mea, insistand sa merg cu ei de mana la casa cu pricina, asa, sa-i arat cu degetul, sa ma cunoasca oamenii si sa-mi sparga masina a doua zi.

    0
    0
    • #10 Comentariu nou

      Da, exista. Folosesti o cartela prepaid, suni de pe ea la 112 , reclami problema si le zici ca te cheama Vlad Petreanu :)))))

      0
      0