Ce faci, cetățene, când cetatea e ocupată de tagma jefuitorilor?

Într-o țară unde guvernele se schimbă la câte 6 luni, e firesc ca un spital să fie construit în 20 de ani.

Sincer, sunt chiar înciudat pe mirarea indignată care m-a cuprins (și pe mine) când l-am văzut pe purtătorul de cuvânt al Guvernului ridicând din umeri: “20 de ani, da, așa scrie în actul normativ” (referindu-se la proiectul Spitalului Metropolitan din București). Nu știu de unde surpriza. De ce nu ne-am obișnuit, până acum, cu îngălarea, indolența și corupția fanariotă a guvernanților?

Totuși, ce construiește pentru noi statul român, din toate sutele de miliarde de lei pe care i le plătim ca taxe și impozite?

Ce face statul pentru mine?

În 28 de ani, în România nu a fost finalizată niciuna dintre autostrăzile strategice care ar trebui să traverseze țara.

Pentru București-Constanța, o autostradă de câmpie pe trei sferturi din traseu, a fost nevoie de două decenii ca să fie dată în folosință. A fost nevoie, apoi, de alți câțiva ani pentru ca statul să aplice o soluție tehnică acceptabilă pentru plata taxei de pod de la Fetești, unde se produceau ambuteiaje de kilometri, care anulau însăși ideea unei căi rutiere de mare viteză. Continuarea acestui coridor, spre nord-vest, se surpă pe bucăți iar segmentul cel mai important, Sibiu-Pitești, e într-un veșnic studiu de fezabilitate, încă de pe vremea lui Ceaușescu.

Contractul scandalos al autostrăzii Bechtel “s-a pierdut”, ca-n bancul cu bilele intrate pe mâna românului. Pe traseu sunt segmente inutilizabile pentru că nu s-au construit și viaductele care să le unească. Bucata care ar trebui să lege Ploieștiul de București pleacă din câmp și guvernul nu e-n stare să rezolve de vreo 6 ani ultimii 3 kilometri ai acestei șosele. Proiectul autostrăzii Iași-Târgu Mureș, crucial pentru dezvoltarea Moldovei, a fost făcut poștă cu perversiuni de toate guvernele, 10 ani la rând, cu studii de fezabilitate și prefezabilitate. Centura Capitalei e un șantier interminabil (și nemișcat) de zeci de ani. Metroul bucureștean e suprasolicitat, în așteptarea unei tragedii din cauza supraaglomerării, și nimeni nici măcar nu discută vreun plan pentru reconfigurarea și extinderea lui logică, ce să mai vorbim de lucrări propriu zise. Linia către Drumul Taberei e folclor și subiect de bancuri de 10 ani încoace. Linia către Otopeni e o glumă sinistră. Legătura-alternativă, adică doar 3 kilometri de cale ferată și o gară în aeroport, este, pur și simplu, irealizabilă în această țară. Aeroportul Otopeni însuși are o pistă aproape inutilizabilă și alta mereu stricată. În țară, se cheltuiesc cu găleata, de-o viață, bani pentru aeroporturi niciodată terminate sau mereu prost reparate. Orașele care au centură nouă pot fi numărate pe degetele de la o mână. Te și întrebi cum naiba avem, măcar, niște mii de kilometri de asfalt pe-aici – cum s-a putut? Cum au reușit ăia de dinainte să toarne atâta asfalt? Oricum, jumătate dintre drumurile din România sunt de pământ sau cel mult pietruite, iar 90% sunt pe o singură bandă. Căi ferate noi nu se fac iar pe imensa majoritate a celor (încă) existente se circulă la pas. Vagoanele CFR sunt o rușine și un dezastru în desfășurare: unora a ajuns să le cadă podeaua-n mers. Porturile fluviale sunt o ruină, compania aeriană națională este omorâtă lent de paraziți politici și nici măcar transportul cu taximetre, ce trebuie autorizat de primării, nu mai e la un nivel de civilizație acceptabilă.

Mai vreți?

Spitale noi nu se construiesc, practic, decât accidental, sub formă de extindere a câte unuia care funcționează, deja (cu chiu, cu vai). Spitalele existente sunt, adesea, infestate cu bacterii rezistente la antibiotice. Secțiile noi se inaugurează de câte 3-4 ori, impertinent, până vine DNA-ul și mai saltă niște hoți care au șperțuit banii de dezvoltare.

Școli? Două din zece au o gaură-n pământ ca “toaletă”. România e țara europeană în care, din când în când, câte un copil moare înecat în căcat și în care wc-urile la care se trage apa, ce miracol! se inaugurează cu primarul și notarul, care taie panglici tricolore sub blitzuri. O treime dintre copiii școlarizați în țara asta au probleme cronice de sănătate din cauza iluminării necorespunzătoare din sălile de clasă și a băncilor nepotrivite.

Poduri, nu (podul CFR de la Grădiștea, care leagă Bucureștiul de Giurgiu, s-a prăbușit în 2005 la niște inundații, fiind slăbit din cauza furtului de pietriș din albie, și prăbușit a rămas). Centrale electrice, nu (două unităi de la Cernavodă așteaptă de pe vremea lui Ceaușescu). Atunci, ce? Ce face statul român pentru contribuabili?

Până și sărbătorirea Centenarului e pe cale să fie ratată (ca să fiu îngăduitor). Ce surpriză, cine ar fi crezut că se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire chiar în 2018? Mai nou, aflăm că “s-a pierdut” documentul de jurizare pentru monumentul ce ar trebui ridicat la Alba Iulia (în 8 luni, hahaha). Iar Ministerul Culturii și Identității Naționale a anulat peste 2.000 de proiecte validate deja anul trecut, cerând reluarea procedurilor, deoarece documentația nu era, de fapt, completă. Păi dacă nici asta nu e adevărata Identitate Națională, nu știu ce mai e.

România este țara cel mai prost guvernată din Uniunea Europeană când vine vorba de fondurile europene. “O treime din fondurile europene pierdute în toată Europa aparțin României”, titrează Curs de guvernare. O. Treime. Sunt (încă sunt) 28 de țări în UE. România irosește o treime din totalitatea fondurilor puse la dispoziția statelor membre.

Niște ticăloși au pus mâna pe țara asta și prostesc națiunea-n față, ca borfașii-n tramvai în timp ce-și buzunăresc victimele. Singura lor obsesie, cum să anuleze legile care încă-i împiedică să fure fără frică.

Cătălin Teniță face o constatare pe cât de simplă, pe atât de cumplită: în esență, statul are două roluri principale, să apere cetățenii de inamicii externi și să apere cetățenii de agresorii interni, adică hoți, tâlhari, criminali etc. Pentru asta, cetățenii oferă statului centralizat monopolul violenței (poliție, jandarmi, armată etc) și monopolul justiției (legi pentru funcționarea Justiției, sistem judiciar, penitenciar etc). Dar ce faci când “tot constructul ăsta social numit statul, expandat enorm, care percepe jumătate din ce produce fiecare, va fi într-un moment capturat de hoți și folosit (chiar) împotriva celor pe care statul ar trebui să îi apere de hoți?”

Ce faci, cetățene, când cetatea e ocupată de tagma jefuitorilor?

100 comentarii Adaugă comentariu

 1. Pleci.

  Comentariu apreciat Thumb up 31
  • De fapt ai trei alternative:
   1) Pui mâna pe topor/furca si incerci sa induci un sentiment de dor-de-duca in tagma.
   {Sorry, asta e, metodele democratice si civilizate au fost atat de distorsionate de tagma incat nu mai functioneaza corect}
   2) Schimbi tabara. Macar sa ai niste beneficii imediate daca tot iti trece viata. Duca-se morala, bun-simt si alte alea. Carpe diem!
   si
   3) Pleci.

   Thumb up 0
  • Cine vrea sa plece a plecat deja si nu sta sa comenteze pe forumuri. Oricum daca ai un job ok in Romania (de la salariu mediu in sus ) nu merita sa pleci, nici in occident nu umbla cainii cu covrigi in coada, poate n-ati auzit de cazurile de sclavagism din italia sau spania ca sa zic doar de tarile in care-s cam 70-80% din romanii plecati.

   Thumb up 0
  • @Miklos

   Io n-am plecat si vreau sa plec. Si am un salariu ok nu doar pentru Romania, ci si pentru alte tari din vestul Europei, dar m-am saturat de muia zilnica aplicata de PSD, de faptul ca trebuie sa locuiesc in tara asta intr-un ghetou de albi, de mana PSD-ului bagata permanent in buzunarele mele “ca sa fie bine pentru cei multi”, de faptul ca pentru orice problema medicala mai serioasa e nevoie sa te duci intr-o clinica privata – chiar si pentru simplul fapt ca acolo dezinfectantul nu e doar apa chioara, etc..

   Singurele motive pentru care (inca) n-am plecat sint doua:
   – daca aplici din Romania pentru o pozitie in vestul Europei esti privit si tratat ca un cacat, cam cum presupun ca ii tratam noi pe indieni, pakistanezi, africani, etc.
   – presupunind ca reusesc sa gasesc o varianta care sa mi se para convenabila (adica un loc de munca conform experientei pe care o am) – o sa fiu tratat intotdeauna in tara aia* ca un tigan de roman imputit si inca nu sint dispus sa accept asta

   In rest, numai bine tuturor si multe urari de iubire eterna conducatorilor iubiti.

   * probabil cu exceptia SUA, care e tara de imigranti, dar care nu e o tara din vestul Europei.

   Thumb up 0
  • @aloopeegoos – in america cu salariu de emigrant nici nu te poti apropia de spital, in europa te poti insa in vest pe langa partea cu dispretul bastinasilor, poti spera sa gasesti de lucru in agricultura in soare la 50 grade pe 800-900 euro bani cumperi mai putine decat cu 500-600 euro in Romania, in spania somajul e vreo 16% iar in italia cam tot acolo asa ca joburile ok in nici un caz nu sunt oferite romanilor. In plus cu toate schimbarile fiscale taxele sunt mult mai mici in Romania fata de vest, daca nu stiai acolo e impozit progresiv adica cu cat castigi mai mult cu atat platesti procentual mai mult statului iar la salariile mari se poate ajunge sa platesti mai mult de 50% la stat.

   Thumb up 0
  • @Miklos

   Ideea nu e doar de venit. Eu lucrez in Belgia acum, se castiga mult mai bine dar, intr-adevar, sunt si cheltuielile mai mari. Dar sunt toate celelalte lucruri mentionate de Vlad:
   – poti sa mergi la un spital civilizat
   – transportul in comun chiar poate fi folosit eficient in oras
   – ajungi la Paris (cam 350 km) in 3 ore cu masina si sub 2 ore cu trenul (Thalys)
   – mitocania este mult redusa (nu am auzit un telefon sunand la film cu toata diversitatea culturala de aici)
   – exista educatie si modelul oferit de societate nu este analfabetul miliardar

   Conteaza mult? Putin? O colega cu un copil mult imi spunea ca, pentru ea, e foarte important. Pentru altii, probabil, mai putin.

   Thumb up 0
  • @alexandru – poate n-ati ajuns prin moleenbek sau in paris chiar si in zona centrala unde in gurile de metrou e mult mai periculos decat oriunde in bucuresti – acolo oricand iti risti efectiv viata fata de bucurresti unde risti cel mult sa-ti fure portofelul. In rest poate ne spuneti si cat v-au costat taxele pe autostrada pe cei 350km pana in paris sau trenul de mare viteza, mie mi-a trecut instant pofta de parcurs repede distante mari dupa ce am platit 110 euro la tgv aprox. pe aceiasi distanta…..ca sa ne facem asa o parere cam ce poti face cu 1500 euro in franta sau belgia – si e naiv cine crede ca majoritatea romanilor din aceste tari au salarii peste aceasta suma.

   Thumb up 0
  • Tu te impiedici de bani Miklos. Noi ne impiedicam de calitatea vietii. Banii sunt doar un mijloc de a-ti face viata mai usoara.

   Thumb up 0
  • Cel mai bun comentariu. Dupa 32 de ani in tara ma declar invins. Dupa 32 de ani de sperante si incercari, de convins oamenii ca se poate si aici, am ales sa plec. tara este mult prea putreda pana in maduva oaselor ca sa mai fie schimbat ceva.

   Thumb up 0
 2. Crezand in binele comun si incercand sa-i determinam si pe cei din jur, sa nu-si mai traiasca viata doar dupa binele individual. De jos pleaca schimbarea. Stiu ca e naivitate. Dar nu putem pretinde la infinit: “sa faca altul, “sa-mi de-a si mie ceva”, “sa ma strecor si eu”, “ce-mi pasa, mie sa-mi fie bine”. Sa nu mai admiram hotii. Daca ne vom schimba, vom avea si o tara. Poate chiar un popor, nu doar o populatie. Daca…

  Comentariu apreciat Thumb up 23
  • Dar ce e de facut?
   Eu inteleg toate aceste lucruri, respect ce e de respectat, platesc ce e de platit, muncesc si platesc taxe pt binele comun, statului care e administratorul binelui nostru comun, ma implic in diverse actiuni civice, donez, sunt civilizata, imi educ copiii, protestez organizat sau pe cont prorpiu cand e cazul. Nu dau spaga orice ar fi. Niciodata. Votez intotdeauna. Niciodata cu psdistii. Nu am votat cu Iliescu, cu Ponta, cu Geoana sau cu Vadim. Reciclez, desi am de umblat mult pana gasesc unde. Nu ma duc la biserica, nu dau bani pt preoti, dar dau pt ONG-uri pe care le cred eu utile pt ca suplinesc niste goluri. Nu vreau Catedrala Neamului. Semnez toate petitiile ok. Si totusi, nu e destul. Ce mai propuneti, are cineva vreo idee? Ca e nasol, stim vedem. Dar e cam degeaba. Nici jena nu au, macar.

   Thumb up 0
  • @ Sabina & Miruna,
   Ma regasesc 100% in mesajul Mirunei, gandesc si actionez asa cum sugereaza Sabina si fac asta de peste 50 de ani. Rezultatul – trebuie sa recunosc ca Vlad a descris scurt si concis starea natiei, in care, probabil, sunt destui, dar nu suficient de multi, ca noi. Ma intreb si eu, ca si voi, ce e de facut mai departe? Cata energie trebuie sa consumam, individual, pentru a putea influenta, macar 1mm aceasta societate suferinda????

   Thumb up 0
  • Răspunsul e simplu: trebuie să ne implicăm civic și politic, nu doar să facem ce e corect. În mediul și contextul ăsta toxic nu mai e de mult suficient să fii corect și cinstit. Să-i tragem public de mânecă pe toți cei care știm că fură și sunt nesimțiți pe bani pe care nu-i produc ei. Să-i arătăm public cu degetul până când începe și electoratul lor să înțeleagă că până acum a crezut pe banii lui într-un basm nefericit.

   Thumb up 0
 3. O sinteza corecta si devastatoare. Cu o singura chestie nu sunt de acord. Ticalosii nu ‘au pus mana’ pe tara. Mai degraba, noi cetatenii, le-am inmanat cheile cetatii. Din oferta de administratori de cetatea, noi am crezut ca Liviut cel strengar, mustacios ar fi cel mai vrednic. Vrednic este! Cu toate ca are antecedente penale.
  Sau primarul orasului Baia-Mare, la fel a fost considerat cel mai grozav, cu toate ca el atunci era in puscarie.
  Suntem prea tolerananti cu hotia, cu hotii, cu prostia. Nu ne revoltam si ne complacem. Daca nu ne schimbam, daca nu incepem sa povestim si cu familia, colegii si sa incercam sa ii convingem sa votam, si sa votam corect, atunci tara asta va stagna cateva decenii in continuare.

  Comentariu apreciat Thumb up 14
  • De ce crezi ca va stagna doar cateva decenii? Sa fim un pic realisti. Tara (si romanii) vor stagna pentru totdeauna. Singura solutie (rezultata din biblie) e tabula rasa. Se reseteaza tot si se porneste de la capat. Nici dumnezeu nu a gasit altceva. Asa ca valizele si construim arca.

   Thumb up 0
 4. Cei de sunt sunt asemenea noua.
  Pana cand noi, cei de jos nu vom fi altfel (macar majoritar altfel), nimic nu se va schimba.
  Si schimbarea trebuie sa pleace de la educatie care e praf fin, pamant de flori :(

  Nu are legatura doar cu votul sau absenteismul are legatura cu ce facem zi de zi acasa, pe strada, acasa. Suntem prea putin educati si total depasiti de vremurile in care traim, marea majoritate dintre noi

  Comentariu apreciat Thumb up 16
 5. A few ideas suggested here:
  https://worldbuilding.stackexchange.com/questions/11887/how-do-you-overthrow-a-government-without-violence
  1) Use the judicial system. Somehow get a critical number of the main politicians all arrested and/or evicted from office, all at a critical time that isn’t anticipated, so that enough non-corrupt leaders can end up taking their places.

  2) Use non-corrupt media, and/or infiltrate corrupt media, and suddenly make enough people agree that things have to change. Drama, music, and comedy may be some of the most effective media.

  Thumb up 2
  • We know all this in theory. It’s the “somehow” in your first point that’s eluding us because of the extent of our country’s corrupt system.

   Thumb up 0
 6. Eu vad o solutie radicala. Importul de urgenta a 1000 nemti de top, platiti regeste, care sa asigure: a) 200 din ei vor fi parlamentul Romaniei; b) alte 200 sa asigure managementul companiilor de stat; c) restul de 600 vor configura 8-10 ministere. Actualul parlament si ministere – dizolvate, rase de pe fata Romaniei. In zece ani Romania va fi una noua. Parerea mea.

  Comentariu apreciat Thumb up 24
 7. Au mai fost adusi pe bani grei nemti si olandezi manageri pe la tarom, compania de turism, plafar….si s-a ales praful.

  Comentariu apreciat Thumb up 11
  • Buna observatie. Stii si de ce n-au reusit managerii acestia selectati potrivit legii, pe criterii de competenta?

  • In cazul tarom in primul rand a fost concurenta – sunt companii mult mai mari care fara interventia statului ar fi dat faliment din cauza faptului ca low-cost-urile an de an castiga teren in fata companiilor clasice – cel mai cunoscut exemplu e alitalia, apoi toate partidele politice care pe rand cand au fost la guvernarr si-au bagat la tarom tot felul de sinecuri – acolo sunt salarii f mari . Si nu in ultimul rand un manager strain nu e mai cu mot fata de un manager roman, doar faptul ca ne costa de vreo 10x mai mult.

   Thumb up 0
  • Mmmmda si nu. Concurenta e crunta in domeniu, ceea ce inseamna ca nevoia de competenta manageriala si inteligenta sindicala e absoluta. Aici au intervenit nepotismul si coruptia politica, la noi. Salariul managerului e chiar irelevant in cazurile autohtone, incompetenta si coruptia au costat mult mai mult.

   Managerii profesionisti au fost blocati politic imediat ce s-au apropiat de zona capusarii companiilor respective. Parazitii au supravietuit si prosperat prin uciderea gazdei. Clasic lumea a III-a.

  • Astea-s scuze, ceo poate taia si spanzura intr-o companie pe perioada mandatului, inclusiv pe sinecuristii politici. Insa si neamtul sau olandezul se invata repede – mai bine sta pe un post caldut f bine platit si nu-si face batai de cap sa dea afara mafia politica – oricum timpul trece banul vine. Asa daca luam in calcul doar salariului olandezului de la tarom nu pare mult mai ales daca il raportam la afacerile tarom, insa daca adunam sutele de mii de euro aruncati pe fiecare manager strain adunat s-ar putea sa ajungem la o suma frumoasa.

   Thumb up 0
  • Cel mai bun exemplu e hidroelectrica – la fel o companie capusata in pierdere continua care a ajuns in insolventa, a venit ca administrator judiciar borza care a taiat in carne vie toate contractele paguboase si dintr-o data hidroelectrica a trecut pe profit. Deci e suficient vointa si hotararea care mai repede o gasesti la un roman pe care poate il intereseaza, fata de un manager strain care vine doar sa incaseze banii.

   Thumb up 0
  • @ Miklos
   Imi pare rau dar comentariile tale sunt intr-o nota nationalist-tendentioasa superficiala fara legatura cu realitatea.
   Numai o gandire de Dorel (si nu de Miklos) isi poate imagina ca un manager profesionist isi dinamiteaza cariera stand pasiv in biroul sau si asteptand sa se termine odata contractul, sa-si incaseze banii si sa se care catre alta pleasca. Fara rezultate concrete si bine documentate nu mai ajunge nici portar la vreun chiosc.
   Iar cu Hidroelectrica lucrurile nu sunt chiar asa roz pe cat le zugraveste legenda. Da, Borza a pus pe fuga micile rozatoare dar doar pentru a face loc marilor lupi. In rest, pe partea de investitii/mentenanta lucrurile au ramas cum am stabilit. Toata lumea isi doreste o companie profitabila care are de unde sa-si plateasca furnizorii :), nu-i asa?!?.

   Thumb up 0
  • ivanG – ei lasati cu povesti din astea de petre ispirescu cu manageri straini profesionisti feti frumosi care se lupta cu balaurul cu 7 capete…..la nici un manager strain n-am vazut nici macar vointa de a schimba ceva absolut toti au mers pe principiul – timpul trece banul gros intra in cont. Iar in ceea ce priveste hidroelectrica eu am vazut cum dintr-o compania aflata in pierdere si in insolventa borza a transformat-o intr-una cu un profit considerabil, nu contest ca o fi avut si el firme de casa insa acolo chiar s-a vazut un rezultat spectaculos pe cand super managerii profesionisti straini au facut praf companiile pe care le-au condus.

   Thumb up 0
  • ivanG – n-am vazut nici un manager din asta cinstit si corect sa faca scandal ca nu e lasat, sa-si dea demisia de onoare….toti s-au complacut si au asteptat cuminti sa se termine mandatele si sa incaseze toate sutele de mii de euro, cel de la tarom peste 1 milion de euro.

   Thumb up 0
  • S-ar putea să aibă niște contracte mai greu de încheiat unilateral.

   Miklos, oricum, ești caz de școală.

  • Pai nu stiu, vad ca altii vin cu povesti din astea nemuritoare….

   Thumb up 0
  • Hai sa iti spun o poveste despre managerii straini adusi la companiile de stat.
   Prin 2012 lucram la o companie ce avea relatii de afaceri cu CNCFR.
   In acea perioada s-au sustinut concursurile de ocupare a posturilor de director pentru marile companii de stat printre care si CNCFR.
   La conducerea ei concursul respectiv a fost castigat de un grec,fost manager la ROMTELECOM.
   A fost primul manager din istoria CNCFR care ,atunci cand si-a preluat mandatul a invitat furnizorii importanti ai companiei pentru ai cunoaste,a expune planurile de dezvoltare si discuta planurile pe care le are pentru stingerea creantelor.
   Deasemenea a fost primul manager din istoria CNCFR la care usa biroului era tot timpul deschisa.
   Si tot singurul manager care avea un plan pe 4 ani pentru companie.
   In guvernul de atunci,condus de PONTA ,ministrul al transporturilor era Fenechiu.
   Vreau sa iti spun ca i-au pus atatea piedici ca omul si-a dat in cateva luni demisia.
   Insa,pentru mine, afost primul si cred ca singurul manager al CNCFR care stia ce vrea sa faca.
   Asa ca,vorba lui Vlad,implicarea politicului pentru sifonarea banului public duce la ceea ce este rau in tara asta.

   Thumb up 0
 8. Planul e bine pus la punct de mult.S-a vrut stergerea a tot ce a creat Ceausescu pentru Romania(lasand la o parte comentariile ca a fost , ca a facut, ca a dres).Bai ,a ridicat tot ce au furat astia. Dupa cum se vede , fara o mana mai strong, toti fac ce ii taie capul. Totul a inceput cand s-a strans din buci sa se termine de platit datoria externa si rationalizarea mancarii. Lucru inacceptabil pt organizatiile camatare internationale! Si s-a produs ceea ce vedem de 28 de ani incoace.Stergerea din memoria colectiva si demonizarea lui Ceausescu, interzicerea lui ca si imagine publica si distrugerea a absolut tot ce a facut pentru tara, vrand astfel sa dea un semnal foarte clar ca nu faci tu de capul tau o tara mai buna decat ce e mai sus, sa nu se trezeasca si altii sa faca la fel !! Trebuie sa fii idiot sau sa nu fi trait pe vremea aia sau maxim de ignorant sa nu vezi corect situatia . S-a indobitocit atat de mult populatia incat sa ne punem acum intrebarea : Ce faci tu acum, cetatene? Raspunsul e simplu: Nimic.In ajutor a sarit si zombificarea prin internet.Asta e….o sa ne ducem dracu ca stat .100 de ani de la unire , dar cred ca in alti 100 de ani o sa fim in bataia vantului.Si nimeni n-o sa faca nimic.Pentru ca nu are cine! Si cine ar face ceva e un procent nesemnificativ.La urma urmei o viata avem si nu am gresit cu nimic sa ne sacrificam pt un sistem de kkt

  Thumb up 5
  • Ei lasati ca nu era tocmai lapte si miere pe vremea lui ceausescu, imi aduc aminte ca ma chemau parintii la coada ca sa putem lua un kg de portocale in plus sau ca trageam cate 3-4 zile de o sticla de pepsi ca sa tina cat mai mult. Prostia lui ceausescu a fost ca a rationalizat totul pt planul ala tembel de a plati toate datoriile altfel nu era nici o revolutie, cu burta plina de atatea banane, portocale si cola romanul poate cel mult sa se plimbe degeaba 3-4 ore pe strazi cu ciuma rosie.

   Thumb up 0
  • De fapt, voi doi va completati de minune si va meritati unul pe altul.
   Amandoi sunteti plini de reflexe comunistoide dar ati inteles fiecare in felul vostru indicatiile.

   Thumb up 0
  • Chestia cu “Ceausescu a construit si a facut tara asta e cel putin o prostie”…Sa inteleg ca totul in tara asta i se datoreaza lui? De aceea Tractorul Brasov a pornit de la fabrica lui Malaxa sau ideea cu caminele culturale la sate a fost conceputa de sociologul nostru Dimitrie Gusti etc. Comunistii au fost si sunt analfabeti, tot ce au facut ei s-a bazat pe ce au facut cei de dinaintea lor iar in rest realizarea lor cea mai importanta este statul criminal de acum bazat pe prostie, furt, cruzime, crime si populat cu fel de fel de canalii…si apropos tot ce s-a facut pe vremea lui nea Nicu s-a facut prin sacrificarea tineretii si potentialului parintilor nostri si drept rasplata au primit ce avem acum plus spalarea de creier care vine la pachet cu dezumanizarea practicata atata timp. Pe toti cei care regreta acele vremuri si sunt melancolici sunt sigur ca Coreea de Nord i-ar primi fara probleme…

   Thumb up 0
 9. @Cezar E grețos să vezi oameni plângând după Ceaușescu. Fie ai fost într-o poziție cheie pe vremea odiosului, fie cineva ți-a dat un fișier de unde să dai cu ctrl+c ctrl+v niște “opinii”. Dar dacă întradevăr ți-e dor de vremurile alea, ai Cuba, Venezuela, China sau Coreea de Nord ca viitoare patrii. Un deflector din capitalism fugit înspre mărețele idealuri comuniste?! Ba chiar îți vor ridica și o statuie într-un parc al unui sat obscur, unde întoarce uluiul cu frâna de mână!
  @Miklos pe bune?!
  @Vlad Disecând-o rațional, pacifismul excesiv al românului, chiar și atunci când protestează, a creat o clasă politică imună la vociferările societății. Șoricul gros ca opinca nu-l crapi cu bun simț. @ivanG a dat puținele soluții ramase.

  Thumb up 9
  • @Mistotica, nu ai inteles nimic din ce am vrut sa zic.Unde ti se pare ca am zis ca il regret pe Ceausescu?Nu am avut nici functii cheie pt ca am apucat din comunism cat sa nu imi dau seama ce e aia(am vazut urmarile dupa) si nici copy paste nu dau de nicaieri.Dar nu poti sa negi niste fapte.Mai vezi ceva sustenabil construit in zilele noastre? Din cata Maretele mariri salariale din ziua de azi cu ce se sustin?Cine produce? Si acum te invit sa mai citesti odata ce am scris in a doua parte a comentariului si sa nu te lamentezi in faptul ca il regret pe Ceausescu

   Thumb up 0
  • Cezar, Ceaușescu nu e o soluție la nimic. E ca și cum ai spune că dopajul e bun, uite ce sus sar ăia care se droghează.

  • Bineinteles ca in contextul actual nu e o solutie.Dar daca acum 28 de ani tara se dezvolta sustenabil pe ceea ce el a construit si pe un fagas normal, altfel discutam acum.Poporul s-a lasat imbatat de faptul ca a scapat de el si inexplicabil s-a lasat indobitocit ani la rand cu tepevizorul si laturile servite si totul a dus la ce vedem acum.Si puteti spune orice, ca sunt conspirationost, totul e un plan bine pus la punct ca sa se dea un semnal foarte clar ca nici o tara nu poate fi mai presus decat cei care imprumuta la nivel international.Daca ne uitam la Germania care era in genunchi dupa al doilea razboi mondial, o sa vedem ca nu avea cum sa redevina o forta europeana daca nu facea pactul cu fmi/banca mondiala.Romania era exact pe dos ca si pozitie in interbelic fata de acum.Ce se putea intampla in tot acest timp? Ca poporul in final e doar masa de manevra.Ce vreau sa subliniez e ca jocurile nu le facem noi, cetatenii decat la nivel haotic.

   Thumb up 0
  • Cezar, țara nu se putea dezvolta “sustenabil” pe ce a construit Ceaușescu pentru că, în cea mai mare parte, construcția lui nu era, în sine, sustenabilă. D-aia s-a și prăbușit, în cele din urmă (și mult prea târziu, din păcate).

   Îți recomand o carte – De ce eșuează națiunile (Acemoglu/Robinson), îți explică acolo foarte bine de ce modelele de dezvoltare de tipul celui forțat de Ceaușescu pot avea rezultate un timp, după care se prăbușesc întotdeauna.

  • Doar prima e soluție din ce zice IvanG. A doua nu o.poate face oricine, djn fericire cei mai mulți oameni nu o fac. A treia nu e nici ea pt o oricine. Pt mine, de ex, nu. Pt mine ar fi prima. De fapt o variantă a ei: nu aș vrea să fiu prins și nici nu sunt show off personality. De aia zic că aș participa substanțial la onorariul unor hitmani profi și discreți. Știu, adio UE că ne vor da ăia afară dacă s-ar îndesi accidentele potentaţilor români, dar așa?!

   Altfel, mesajul Mirunei mă face să urlu…e îngrozitor ce au ajuns nemernicii ăștia să facă din noi

   Thumb up 0
  • @cezar – omule, ceaușescu era un țărănoi prost dintr-un sat cu glod până la genunchi, analfabet, zero cărți citite, zero școală, care s-a trezit peste noapte PDG / CEO peste o țară de 20 de milioane de sclavi. Rezultatul managementului ceaușist a fost o țară care ardea de 4 ori mai multe hidrocarburi decât România 2018, dar producea de 10 ori mai puțin și exporta de 50 de ori mai puțin decât România 2018 (hai să te văd cum încerci să contrezi cifre). Bașca oamenii tremurau de frig în casă, la serviciu, la școală, la spital, mașinile (atâtea câte erau) erau pornite și mișcate câțiva centimetri o dată la 2 săptămâni ca să nu se sudeze frânele, și în care COPIII (copiii, da? ai copii, ca să înțelegi despre ce vorbesc aici?) erau SUBNUTRIȚI, pentru că pana mea, carnea, ouăle, laptele, uleiul erau produse de CONTRABANDĂ.
   Ce anume INDUSTRIE era pe vremea lui Ceaușescu? Voi sunteți toți bătuți în cap? Industria are un unic și singur scop pe planeta asta: să producă bunuri care să fie CUMPĂRATE. Produsele românești de pe vremea comunismului aveau o calitate catastrofală, drept urmare nu le cumpăra nimeni, și ajunseseră să fie vândute ca MATERIE PRIMĂ, numai ca să facă planul la export. Ai auzit de fabrica promex din brăila care vindea excavatoare în Canada, pentru că numai oțelul folosit la construirea excavatorului era mai scump decât prețul cerut de Ceaușescu? Canadienii le dădeau pur și simplu la topit.
   Nu așa merge o economie, nu așa se conduce o firmă, cu atât mai puțin o țară. Singurul lucru care contează este SĂ VINZI ce produci, și pentru asta trebuie să fii competitiv. Dacia România vinde aproximativ 500k mașini cu prețuri cuprinse între 10k și 22k eur, Dacia de pe vremea lui Ceaușescu vindea la export câteva mii de mașini pe an la un preț de 6000 de dolari bucata.
   Pe scurt: spui prostii :)

   Thumb up 0
 10. #43

  Sistemul supraviețuiește cu complicitățile noastre ale tuturor! Când cifra acestor complicități va scădea devenind minoritară pe ansamblul populației , atunci vom deveni normali. Cum se realizează aceasta cifră? Printr-o coabitare continuă cu țări civilizate vreme de încă o generație, cel puțin!

  Thumb up 1
 11. @johnny – exagerarile nu au nici un rost…..o fi fost taranoi ceausescu insa pe la inceputul anilor 80 se traia bine, toata lumea avea job si magazinele erau bine aprovizionate apoi ceausescu a avut ideea “geniala” cu platitul datoriilor. Cu toata economia aia falimentara daca comparam in usd pe cap de locuitor diferenta fata de occident era mult mai mica decat e acum sau ca eram peste polonia, ungaria…., iar industria de acum reprezinta sub 60% din industria de pe vremea lui ceausescu evident tinand cont ca inclusiv pe dolar exista inflatie si devalorizare.

  Thumb up 6
  • http://www.diacaf.com/m/economic/declin-alarmant-victor-voicu-academia-romana-productia-industriala-de_71193655.html

   Declaratia de acum 25 de ani a lui petre roman, premier pe atunci, ca toata industria lui ceausescu e buna doar de dat la fier vechi, a fost minciuna cu care a incercat sa justifice toate hotiile pe care le facusera si le-au facut mai apoi iliescu, petre roman, basescu, stolojan….

   Thumb up 0
  • E o prostie declaratia asta. Structura economiei s-a schimbat profund, de-aia industria nu mai reprezinta cat era pe vremea lui Ceausescu. Oricum, ce e acum e de zeci de ori mai productiv, competitiv si performant ca atunci.

   Declaratia e un exemplu clasic de concluzie gresita prin scoatere din context.

  • Că veni vorba:

   “The recent Eurostat data suggests that industry in Romania has a relatively stable role in the gross value added (GVA) for the period 2006 – 2015 (respectively 28,2% and 26,4%) which is larger than the EU 28 average (20,1% and 19,2%) and comparable to some well performing Central European economies – e.g. Czech Republic (31,0% and 32,1%). Romania is among the top EU countries in terms of the industry contribution to value added and employment within EU.”

   De citit analiza aici >> http://bit.ly/2HRgPrl

  • Analiza SWOT facuta pe acel site este un punct de vedere al unei institutii aflate la Bruxelles din ce vad pe Contact.Si poate fi o sursa pe care o poti lua in calcul cand iti faci o parere, dar asta nu inseamna ca are si dreptate. Traim intr-o lume care nu ne permite sa facem doar research pe o anumita tema si o sa imi permit sa zic ca nu prea sunt de acord cu afirmatia : “Oricum, ce e acum e de zeci de ori mai productiv, competitiv si performant ca atunci.” Ceea ce merge momentan in Romania este ramura IT, tocmai pt ca mare parte din ea se bazeaza pe outsourcing si in rest foarte mult consum bazat pe cateva industrii in mare parte dezvoltate tot de straini. In rest este foarte simplu : nu mai avem paduri, nu mai avem agricultura, nu mai avem industrie,hidroelectrica in insolventa, posta in insolventa, CFR- dupa cum se poate vedea, zona moldovei in bezna din lipsa unei autostrazi. Este o ruina generalizata de unde toata lumea vrea sa plece. Deci despre ce vorbim? Cum ziceam, lasand la o parte comparatiile fancy cu rapoarte si pareri venite de la UE, coroborate cu vrajeala venita de la guvernele de dupa ’89, inainte de ’89 existau niste lucruri concrete.S-a abuzat intradevar de oameni! Dar aveam resursele noastre care erau folosite in tara, s-a facut Transfagarasanul cu care ne laudam acum ca poti cei de la top gear sa filmeze si sa spuna ca e cel mai spectaculos drum din lume.Cand vin strainii in Bucuresti sunt dusi sa viziteze casa poporului ca fiind cea mai mare cladire administrativa din lume, padurile erau intregi si culmea, pline de animale cum este normal.Asa analfabet si de doi bani din fundul tarii cum era acest dictator, cum contestam aceste “facts” ? Si cum punem in balanta cu anomaliile care se petrec in economia actuala? Fructe si legume exportate si importate la supra-pret.E doar un exemplu.Si atentie , nu sunt nostalgic dupa Ceausescu si nici nu mi-ar placea sa traiesc intr-o perioada in care nu mi-ar fi fost permis sa facem acest schimb de pareri :)

   Thumb up 0
  • Si apropo Vlad, poate par o placa stricata si o tin pe a mea, dar in esenta titlul articolului este legat de ce facem noi cetatenii , atunci cand tara este ocupata de tagma jefuitorilor , de unde deducem ca tara este jefuita de 28 de ani incoace.Pana aici suntem de acord.Dar inainte de ’89 putea cineva trage foloase din banul public? Nu prea…In prezent sistemul e in felul urmator: consum maxim, invazie de companii din afara bazate pe banii produsi de romanii care lucreaza in afara si care fac o infuzie masiva de capital(asa au aparut pe aici KFL, LIDL,AUCHAN,Carrefour etc.) si banii se duc o parte la stat care nu ii intoarce in investitii si restul la companii.Ceea ce nu ar fi o problema daca ar exista ceva care sa produca in tara asta si statul ar administra corect banii.Nu putem inchide ochii la aceste aspecte, orice ar zice orice trompeta de la UE sau din guvern.Si repet, nu sunt nici pro-rus, nici pro-comunism, nici pro-UE, nici pro tv sau mai stiu eu ce pro .Este parerea mea, care poate fi contra-argumentata de oricine atata timp cat argumentele sunt puse corect in balanta, din ambele parti . O zi buna!

   Thumb up 0
  • Ei, cum să nu se fi tras foloase din banul public? Era o clasă întreagă ce trăgea foloase din asta, se chema nomenclatură.

  • Domnule Miklos, ar trebui sa intelegeti ca industria la finalul anilor 80 era practic in faliment. Nu mai aveam acces la tehnologie straina (da, in anii 70 am cumparat tot, de la planurile de locomotive la masini si avioane), managementul era format din politruci sinistri, multe decizii au fost complet gresite (investitii in industrii mari consumatoare de energie si materii prime). Solutiile erau fie inchiderea lor, fie privatizarea rapida cu parteneri strategici, unde se putea. Acolo unde am aplicat sistematic “nu ne vinem tara”, acum punem panselute, vindem parcele pentru case, facem mall-uri si birouri (Semanatoarea sau Electroputere)

   Domnul de la academie probabil isi aduce aminte cu drag de anii 60, cand, vorba bancului, era cel mai bun regim din lume, ca aveam o erectie cat parul.

   Industria actuala produce 30% dintr-un PIB de 180 de miliarde de dolari, adica cam 54 de miliarde de dolari. Tot PIB-ul in anul 1990 era cam de 40 de miliarde de dolari. Tot. Ce comparam de fapt?

   Omul se refera la la procente, ca vrea musai ca ponderea industrei in PIB sa fie ca in URSS-ul anilor 50, adica 60%-70%. Desi intre timp lumea s-a schimbat al naibii de mult. Pana si Germnania actuala are ponderea industriei in PIB tot pe la 30%. Da, Germania.

   Pentru cine e interesat de o tratare destul de detaliata a subiectului:
   http://cursdeguvernare.ro/ponderea-industriei-in-productie-se-intoarce-pe-alta-structura-la-valoarea-din-1989-diferentele.html

   Thumb up 0
  • Domnule silicon, in primul rand pib-ul in anii 80 ajunsese in jurul a 90 miliarde de dolari mult mai putin decat pib de acum care e in jurul a 200 miliarde usd, insa usd avea o alta valoare in anii 80 si dupa ce aplicam inflatia si devalorizarea in 30 de ani a dolarului va iesi ca pib-ul din anii 80 era mai mare ca cel de acum.
   In rest,am mai spus, partea cu industria falimentara sunt lozinci vandute de cei care au furat tot….cu toata industria si economia “falimentara” la inceputul anilor 80 Romania avea un pib\cap de locuitor mult mai apropiat de nivelul din vest fata de ce e acum.

   Thumb up 0
  • domnule silicon dvs. puneti o comparatie cu 1989 cand am spus si eu ca economia deja se gripase dupa ce ceausescu avusese ideea “stralucita” de a plati datoriile externe – oamenii aveau bani insa era o penurie de produse, gaseai doar creveti din correa si aia adusi ca sa se inchida diverse datorii, fata de anii 80 cand alimentarele erau pline de produse – si nu doar din Romania .

   Thumb up 0
  • Miklos, economia s-a gripat pe la sfârșitul anilor 70. Foarte simplu spus, Ceausescu a fortat în primii lui 10 ani industrializarea pe baze ideologice, nu economice, construind o industrie grea mare consumatoare de resurse, pe care Romania nu le avea. Alte fabrici si uzine din industria medie si usoara au fost construite cu import masiv d etehnologie, dar, pentru ca produsele nu se vindeau prea usor, s-au terminat banutii si au crescut datoriile. Criza petroliera a dat peste cap un model care oricum nu era functional. Economia centralizata nu s-a putut adapta – pentru ca niciodata nu se poate adapta, evident, e un mecanism imens de complicat, imposibil de controlat de o mana de politicieni. Ceausescu si-a pierdut sex-appealul pentru occidentali, că nici minciuna cu independența fata de Moscova n-avea cum sa tina prea mult, si a decis sa dea el o dovada d eindependenta, ca mintea nu-l ducea mai mult, si a inecput sa plateasca datoriile din singurul lucru pe care-l putea vinde: grau, porumb, carne – materie prima in agricultura. Asta a avut doua efecte cumplite: a infometat populatia la niveluri sub-sahariene si a ucis si putinele intreprinderi care mai miscau, pentru ca acestea nu si-au mai putut actualiza tehnologiile. Productia industriei comuniste a devenit nu doar nevandabila, ci si aproape complet nefunctionala. In acelasi timp, criza economica a comunismului s-a acutizat iar URSS a dat faliment, asa ca au disparut si ultimele piete de desfacere pentru schimb de căcaturi inutile între țările comuniste.

   Restul e istorie.

 12. Nu e mare filozofie de facut. Si nici macar nu trebuie sa fim noi cei care inventam ceva. Avem nevoie toti de un singur lucru: responsabilitate. Anume:
  – atunci cand votezi
  – atunci cand auzi injuraturi pe strada
  – atunci cand vezi ca se taie paduri
  – atunci cand ti se cere spaga in spital
  – atunci cand… mereu…

  Democratia inseamna responsabilitate. Iar daca cetatenii nu isi asuma asta ne vom mira mereu cum de Baraba invinge mereu.

  Thumb up 9
 13. Prea multe discuții în comentarii la cel mai dureros articol scris de Vlad. Mi se par comentariile de prisos, mai ales comparațiile cu ce a fost înainte, cine era Ceaușescu etc.

  Thumb up 3
 14. Legea e făcută de penali şi poporul aşteaptă ca să scape de penali legal?Normal şi de bun simț jefuitorii trebuia să cedeze la primele proteste din stradă.Au protestat direct sute de mii de români,plus alte câteva milioane de prin Europa.Ce mai aşteaptă poporul,bâta şi toporul şi năvală spre cotropitori!!!

  Thumb up 1
 15. Aceasta este Realitatea Defaimatoare a Romaniei Centenare!…

  Thumb up 0
 16. @Vlad : “Miklos, oricum, ești caz de școală.”
  Caz de scoala, zici ?!?.. Daca nu ar crede ca e de lauda, as zice ca e chiar caz de Darwin, el si categoria asta infecta de cozi de topor, suav denumiti “postaci” : o categorie noua (relativ) de nevertebrate (in toate sensurile cuvantului) cu exact atati neuroni cat sa produca mesaje hardcodate in mintiuca lor plapanda , de catre laboratoarele de la rasaritul nostru, blestemul nostru secular.
  Sa va inecati zilnic si programatic in mwwiieee , nenorocitilor , un kil la fiecare kopeica pe care v-o arunca stapanii, !…

  Thumb up 5
 17. Sant plecat de 21+ de ani si iaca, TOT comentez pe bloguri. Iar Miklos e un trol ordinar.

  Blegoo in primul mesaj are dreptate 100%, singura solutie viabila e sa pleci de tot. Sa te “revolti” fizic (dat in cap, spart geamuri etc) nu e solutie, ajungi la inchisoare. Sa fii frate de manareli cu javrele PSD – cine are inima, n-aveti decat. Dar daca vrei sa poti sa tii capul sus si sa fie bine pt tine si familia ta, singura solutie e sa pleci. Iar vodevilurile astea tip Miklos cu tratat prost, e greu, salar si alte legende sant per total ZERO. Ce e afara in primul rand: infrastructura, servicii, stat de drept, respect fata de om, fapte/lucruri concrete facute si nu vorbarie si cocalarism. Restul se rezolva pe parcurs, inveti limba, iti faci prieteni, iti gasesti un loc.

  Cu scuze anticipate daca e prea lung, un citat dintr-un scriitor timisoarean care scrie f bine (Radu Pavel Gheo) e de prin 2011, dar f actual:

  “Îmi permit să le dau un sfat românilor tineri, în putere şi cu dorinţa de a trăi decent, într-o lume decentă: emigraţi! Plecaţi din România cît mai aveţi timp. Aici n-o să reuşiţi mare lucru şi o să nenorociţi viitorul copiilor pe care, dacă sînteţi naivi, îi veţi naşte în România.

  Nu scriu asta aşa, într-un moment de furie sau dezamăgire. Am chibzuit mult. Sînt unul dintre cei care au avut şansa să se stabilească în SUA şi ştiu la ce am renunţat, ştiu la ce am venit. (Din diverse motive, explicate parţial într-o carte, m-am întors şi, probabil, o să rămîn aici – sau cel puţin pe continentul european. Însă susţin în continuare că America e o ţară bună pentru cetăţenii ei, iar România una execrabilă pentru ai săi.)

  Gîndiţi-vă şi voi: România nu a oferit niciodată, în toată existenţa ei, măcar două decenii de trai decent. Eu aş zice că nici un deceniu, orice ar spune nostalgicii anilor ’70. Aşadar, de ce să trăieşti într-o ţară în care vor exista întotdeauna şapte vaci slabe, dar nu şi vacile grase? Pentru că aici nu s-a putut, nu se poate şi nu se va putea construi niciodată ceva durabil. Nici măcar pe termen mediu. Niciodată.

  Nu o să analizez acum situaţia politică sau economică, să aduc argumente pro sau contra. Invoc doar tradiţia şi istoria. România e o ţară în care lucrurile au mers mereu prost, iar cînd s-au îmbunătăţit cît de cît, minunea nu a durat mai mult de cîţiva ani. Mulţi s-au ratat rămînînd aici, cu speranţa că vor vedea cum, brusc, din bubele şi mucegaiurile locale răsar trandafirii ce vor fermeca Europa. Din bube şi mucegaiuri au răsărit bube şi mucegaiuri, care vor da alte bube şi mucegaiuri.

  Aşadar, dacă nu aveţi şansa unor rude, părinţi sau prieteni care să vă asigure traiul decent şi postul călduţ şi dacă nu sînteţi iremediabil tîmpiţi ori idealişti, plecaţi cît mai apucaţi.”

  Thumb up 8
  • Prefer intotdeuna Romania, aici am familia si prietenii singurele lucruri care conteaza cu adevarat, in plus nu suport sa fiu tratat ca un gunoi in occident cu toata infrastructura si statul de drept…..de altfel sunt convins ca dupa ce stai cate 10-12 ore in camp la soare la 50 de grade numai de stat de drept nu-ti mai arde.

   Thumb up 0
  • Acum, sa stii ca opusul statului de drept, adica totalitarismul, nu-ti face umbra pe câmp.

  • In viata conteaza prea putin, infrastructura sau statul de drept, bine sa nu ai ghinionul sa dai peste vreun portocala. Cele mai frumoase amintiri le am din studentie cand plecam la constinesti cu bani putini si fara nimic planificat…prefer intotdeuna vremurile de atunci decat acum cand imi permit sa dau si mii de euro pe hoteluri din occident nu de lux insa cu conditii oricum mult peste gazda din costinesti de acum 20 de ani. Iar la partea de infrastructura cam intotdeuna cand conduc prefer sa ies de pe autostrada sa vad tara autentica, de pe autostrada nu vezi nimic si cu atat mai putin din tgv…ce folos ca faci un timp mult mai scurt daca timpul ala e 100% pierdut, prefer sa pierd cateva ore insa sa vad un sat autentic francez sau italian.

   Thumb up 0
  • Mda, ce bullshit – in viata conteaza x/y, maica. Floare albastra…
   Romania ramane in inima fiecaruia, normal ca atunci cand pleci, iei si amintiri cu tine. Exista skype video, exista tot felul de whatsapp si mesengersi, exista biserica ortodoxa si grupuri/spectacole romanesti peste tot in afara. Poti veni odata/an in vacanta etc. Dar hai sa ne victimizam cu “io tot cu opinca, maica; si cu ulita aia, vaai ce frumoos eraa!” Miklos, esti un postac demn de A3.

   Thumb up 0
  • @Miklos
   Nu stiu ce upgrade ti-au facut, dar ai trecut de la prostia crasa la, fracturi de logica, aberatii si minciuni amestecate cu franturi de adevar.
   Orice upgrade ti-ar face de duhoarea de hazna nu ai cum sa scapi.
   Sa ne delectam cu cateva:
   1. Daca esti tratat ca un gunoi in occident ai toate sansele ca intr-o Romanie europeana sa fi deasemenea tratat ca un gunoi. Cam asta a demonstrat ca este si clasa politica actuala in frunte cu PSD-ul care te perfuzeaza ideologic.
   2. Foarte multi romani prefera occidentul si se considera apreciati. Niste gunoaie pretind ca nu sunt apreciate in occident. Stim cine.
   2. Nu te intereseaza infrastructura si statul de drept. Asta a observat toata lumea.
   3. Preferi Costinestiul de altadata. Chiar si in occident preferi la tara. Cheltui mii de euro pe hotelurile de la tara din occident si ocolesti autostrazile ca sa nu le dai satisfactie celor care te trateaza ca pe un gunoi. Cu toate astea acum nu-ti faci vacantele in Costinesti.
   4. Cui ii pasa daca vede ceva din TGV sau din avion mai ales noaptea? La dracu’ cu capitalistii care le-au inventat cu infrastructura cu tot ca acum romanii au cu ce sa compare “prosperitatea” din timpurile apuse si statul de drept de acum.
   Poate ca deturnarea discutiei spre Ceausescu a fost o strategie buna ceea ce este un semn ca tagma jefuitorilor este perversa si periculoasa.
   Sunt din ce in ce mai multi cei care va simt duhoarea.
   Veti fi eliminati pe cale naturala.
   Propria otrava va va sufoca.
   PSD este deja in ultima faza de PSD-ism.

   Thumb up 0
  • 1. N-am observat ca-n Romania emigrantii sa fie tratati ca niste gunoaie, e drept ca nu-s tocmai comparabile situatiile aici sunt foarte putini.
   2. Foarte multi romani mint sunt si din cei cinstiti care recunosc ca nu e doar lapte si miere in occident si pt un salariu decent s-ar intoarce imediat. Iar eu doar am afirmat ca avand un job ok in Romania (peste medie) nu mai merita sa pleci in occident pt 1000-1500 euro si sa traiesti ca un sclav – lucrezi de luni pana inclusiv sambata sau chiar si duminica, ajungi rupt acasa si nu mai ai chef de nimic, nici macar sa te dai pe autostrazi sau pe statul de drept -asta e o viata 100% irosita.
   2 bis – am mai spus – sunt lucruri mai importante in viata decat banii si infrastructura, iar statul de drept e o doar lozinca oricum 99% dintre romani pe parcursul vietii nu intra niciodata intr-un tribunal.
   3. Nu inteleg ce te intereseaza cati bani am cheltuit, 2 persoane pt 10 nopti lejer cheltuie peste o mie de euro doar pe hotel in orice oras mai important din occident si nu ma refer la vreun hotel de lux. Turistii nu-s tratati ca niste gunoaie in occident, eu ma refeream la emigranti. In constinesti nu ma mai duc dintr-un singur motiv – nu mai sunt la varsta aia.
   4. Pai chiar eu am spus ca unora nu le pasa ca pierd 100% ore din viata cu tgv-ul sau pe autostrada, eu prefer sa pierd mult mai multe ore insa sa vad ceva din tara respectiva. Asta e tu probabil mergi in vacanta sa vizitezi outlet-urile si supermarketurile, altii prefera sa viziteze lucrurile care chiar conteaza.

   Thumb up 0
  • Bă, Micloaşe, omu’ti-a spus, oarecum finuţ si pe puncte, ca esti prost.
   Raspunsul tau e gen “da, chiar sunt prost si ma plac asa”.
   Pai, sa fii sanatos..ce-ar fi sa plimbi ursul pe la alte usi ?

   Thumb up 0
  • @blanco
   Miklos al nostru de “azi” s-a prins, dar de data asta omul are o strategie mult mai evoluata.
   De data asta avem de a face cu un fel de “Anghel Merchel 2.0 reloaded”
   Au fost “adaptati la mediu” sa troleze eficient.
   Poti sa observi cum retorica s-a inmuiat si rafinat, vine cu argumente mai bine alese si rotunjite chiar daca in logica pastreaza fracturi, discursul lui acum are trasaturi si accente de normalitate aproape firesc umane.
   Incearca sa activeze sensibilitati elevate si educate cu care sa-si intareasca argumentele.
   Cu toate aceste upgrade-uri ramane evidenta intentia de manipulare care se regaseste in atitudine, directia de argumentare si anumite clisee reziduale.
   In plus la aceste specimene care mint atat de natural (precum Dragnea-Tariceanu etc.) mai transpare o duhoare specifica incordarii pradatorului.

   Thumb up 0
  • @Plain-Sight : Retorica, incluzand “rafinamentele”, e clar din recuzita de vechi activist de partid unde fractura logica e asumata (altfel cum sa demonstrezi ca gri-ul, uneori chiar negrul, e alb ) dar sistematic acoperita cu un aplomb tupeist indelung exersat, sa ia fata.
   A observat el ca pe aici e, in general, un public cu venituri decente care pomeneste de calatorii, de lecturi, de vacante care mai exotice, care mai boeme..atunci hop si el, miclosh, care le intruneste pe toate : omu care arunca mii de dolari pe hoteluri (initial se intelegea ca na, asta e pretul la capitalistii aia verosi, atata da el….apoi, sunand cam gogonat, o drege, ca e vorba de zeci de nopti, famelie mare, multi copii, ma rog intoarceri penibile din condei), candva o ardea pe la Costinesti, satul de civilizatia asta artificiala adora sa simta praful de pe ulitele continentului…ma rog tot ce crede el ca-l face sa fie de-al casei… cum sa nu-l bagi in seama, cum sa nu-l crezi ?
   Asa, ca sa fiu mai clar, cand ii zic ca e prost nu ma refer la persoana (care, daca exista si e unic, e un slugoi parlit care transcrie ce-i spune partidul) ci la abordarea cu care l-au trimis sa dea netul pe spate, la evidența misiunii pe care o are si la superba incredere in faptul ca chiar ii merge, desi e evident ca singura reactie obtinuta e de respingere scarbita a unui asemena gunoi.

   Thumb up 0
  • @blanco&plain sight – mai calmi lolek&bolek, din partea mea sa plece cat mai multi – trafic mai lejer in Romania, mai putini cersetori si hoti….de altfel la ora asta vezi mai multi cersetori romani in Paris sau Londra decat in Bucuresti. Eu doar faceam cateva observatii pt cei suficient de naivi care cred ca cu un salariu de 1000-1500 euro – cat primesc majoritatea romanilor in occident daca au job, faci mare lucru pe acolo – in nici un caz nu te poti da toata ziua cu tgv-ul sau pe autostrazile din franta sau italia unde doar taxa e undeva intre 15-12 euro\suta de km.

   Thumb up 0
 18. @DanC . Eu cred ca cei care posteaza doar ca sa conteste parerea altuia atacand , sunt mult mai calificati pt calificativul “postac A3”.Eu am intrat pe blogul asta si am comentat in ideea ca indiferent ce pareri sunt, ne confruntam doar cu argumente, nu ne sarim in cap unul altuia .Cu atacuri din astea gen , postac putinist, iei bani ,iei dracu si lacu si alte laturi! Iti garantez eu ca majoritatea celor care comenteaza, nu ia bani sau zice ceva pus de altcineva. Daca aia e parerea omului, ce kkt de treaba ai tu daca el asa simte? Te-a pus pe tine sa stai in tara?Sau te-a obligat sa traiesti la fel ca el? Invata sa participi la o discutie civilizata si dupa aia intra si comenteaza!

  Thumb up 5
  • @Cezar: Bun, si care-i sablonul matale de “discutie civilizata”? Sa ne batem pe umar cu ‘asa-i bre, ce misto era odata’? Care atac? Petreanu a intrebat ce-i de facut, cativa au spus “plecati”, cativa au spus nu ca-n R e frumos si verde. Iar daca suntem cativa care contrazicem parerea asta si explicam de ce, inseamna ca nu mai e discutie civilizata?
   Nu stiu altii cum sunt, dar asa m-am saturat de “stati linistiti la locurili voastri”, de ce daca ai o parere contrarie automat nu mai esti “civilizat”? De ce nu e “civilizat” sa spui unui om in fata parerea ta sincera ca e pe dinafara de subiect?

   Thumb up 0
  • @DanC – e totusi o diferenta intre o discutie civilizata si dejectiile pe care le lasa unii pe aici, iar adminul n-are nici o problema.

   Thumb up 0
  • @DanC – probabil consideri exprimare civilizata – “Sa va inecati zilnic si programatic in mwwiieee , nenorocitilor”.

   Thumb up 0
  • @Miklos: Am scris eu asa ceva? Si oricum e vb aici de recenzii de comentarii, de calitatea/gramatica folosita in comentariile altora? Credeam ca e vb de idei si de logica.

   Thumb up 0
 19. Da’ pana jefuitorii au ocupat cetatea, cei care trebuiau sa fie pe metereze, ce au pazit ? Opozitia, institutiile care au tocmai rolul de a-l apara pe cetatean de catre hoti, constat ca au fraternizat cu jefuitorii cu cheia obtinuta de la CCR.
  Sansa cetateanului cinstit e sa paraseasca cetatea.
  Ma tem, ca mai devreme sau mai tarziu, frustrarile si furia cetateanului cinstit, pt. a-si apara cetatea, va fi de apune mana pe ghioaca.

  Thumb up 0
 20. @DanC – prietene, nici un rahat de whatsapp, nu poate inlocui un weekend cu familia si\sau prietenii, la munte la mare sau oriunde nici macar nu conteaza locatia sau o amarata de bere dupa-masa cu prietenii care acum 20 de ani mergeam pe neve la costinesti. Ca sa nu mai zic ca-n Romania intotdeuna am pe cine ma baza 100% si nu ma refer la bani, ci in cazuri gen daca apare o urgenta si trebuie sa las copiii repede cu cineva. Cum mai spunea si altcineva lumea e diferita eu prefer sa am aproape langa mine familia si prietenii, pt nici un ban n-as suporta sa traiesc intr-o societate inchisa ca cea germana sau engleza unde fiecare emigrant e pe cont propriu.

  Thumb up 4
 21. #79

  myclos… mars in coreea de nord… acolo gasesti tot ce-ti doresti, bolsevic gretos…

  Thumb up 4
 22. Ar trebui ca oamenii simpli si cinstiti sa se transforme in ninja si sa-i ciomageasca pe hoti

  Thumb up 4
  • Vad ca ai primit 3 voturi negative.
   Eu iti dau un vot pozitiv pentru ca intr-un anumit sens ai dreptate.
   Daca ii lasam sa-si duca planul pana la capat asa se va intampla.
   Vom fi singuri, pe cont propriu, fata in fata cu infractorii.
   Si conform legii cauzei si efectului vom deveni ceea ce nu ne-am propus niciodata.

   Thumb up 0
 23. dragnea și psd sunt niște proști și incompetenți cum nu s’au mai văzut
  dragnea acuză atacuri ale statului paralel când el se întâlnea cu membri ai statului paralel
  ba mai mult aducea porci la sri și’i dădea cu sare mare să iasă șoricu’ bun
  ăștia de la psd ne cred niște proști ca și ei

  Thumb up 2
 24. Văd că soluția considerată de cei mai mulți ca fiind eficientă este datul cu parul. Îndrăznesc să reamintesc că soluția asta am aplicat-o deja în decembrie ’89 ca să scăpăm de PCR. Rezultatul este cel pe care îl vedem azi. Dacă vom aplica aceeași metodă ca să scăpăm de PDS, cred că sunt mari șanse să ne alegem cu aceeași “tagmă a jefuitorilor” ca ocupant. Nu cred că o revoltă violentă va împinge în față voitori de bine, lucru care s-a văzut clar în ’89. Atunci am avut scuza că nu exista altă soluție decât cea violentă pentru a scăpa din “raiul” bolșevic (care, în esență, era feudalism pur și simplu). Acuma, nu știu, dar înclin să cred că metodele democratice sunt singurele care pot da rezultate pozitive. Dar în timp. Lung.

  Thumb up 5
  • Nu poti compara ’89 cu ceea ce este acum.
   Revolta de cele mai multe ori este un efect al lipsei de solutie. De aceea la un moment dat pledoaria ta devine un nonsens.
   Ceea ce constata cei mai multi este ca PSD pare sa nu priceapa ca forteaza limitele spre acel moment in care revolta devine iminenta.

   Thumb up 0
 25. Va întrebați ce e de făcut pentru ca oamenii corecți care nu vor sa se implice politic, sa ajute la ieșirea din spelunca politica in care suntem. Eu, mi-am propus ca la următoarele alegeri sa conving cel puțin 5 persoane care fie nu au votat, fie au votat cu PSDragnea, sa voteze cu unul din partidele de opoziție, care cu toate problemele lor, sunt de preferat PSD-ului. Dacă toți am face așa, prezenta la vot ar creste și PSD-ul n-ar mai face diferența cu armata de asistați sociali și amărâți care ii Votează.

  Thumb up 9
 26. Toata tara este gripata pentru ca noi suntem defecti, noi oamenii care suntem mecanismul tarii. Fara oameni tara ar fi doar o bucata de pamant. Din pacate suntem produsul unui proces pe cat de logic pe atat de cinic: lipsa educatiei + manipulare rezulta prostire – prostirea rezulta in lipsa educatiei si in manipulabilitate: cerc inchis. Consecinte: alegem sarlatani care sa ne conduca, avem modele in viata defecte, suntem PROSTI, SARACI, BLAZATI. Exact cum s-a planificat ! Si ce daca sunt cativa care nu sunt asa ? Exemplu: dupa un an cu Ciolos am votat PSD-ul. Ce gest superb !

  Thumb up 6
 27. Citind comentariile si furat de disputele create, justificate sau nejustificate, am uitat ca se astepta raspuns la intrebarea :
  Ce faci, cetățene, când cetatea e ocupată de tagma jefuitorilor?
  Daca moderatorul a vrut sa demonstreze ca nu putem colabora pentru o solutie fara cenzura lui a reusit; pacat de energia, entuziasmul unor cititori si a timpului pierdut pentru a citi comentariile.

  Thumb up 2
  • Cred ca deja ai “colaborat” suficient. Daca nu vrei cenzura mergi la A3. Acolo nu e nici cenzura nici CNA. La congresul PSD ar fi fost nevoie de mai multi colaboratori.

   Thumb up 0
 28. Am plecat din România de la un salariu NET de 3600 euro (treimiisasasute). Acum iau o treime. Imi este foarte bine din punct de vedere psihic/psihologic. Așa că, banii chiar nu înseamnă că trebuie sa te lovesti zilnic de retardati si ciori nervoase.

  Thumb up 2
 29. Iar daca vreti sa intram si in detalii despre conditiile “fantastice” din vest – in germania intr-adevar autostrazile sunt gratis insa ce folos daca traficul e atat de sufocant incat scoti cam aceleasi medii ca-n Romania, lasand la o parte reprizele de nervi cand stai efectiv pe autostrada cate 1-2 ore in ambuteiaje, prefer sa merg cu 60-70km\h in coloana in Romania, in franta si italia e ok pe autostrada poti scoate in jur sau chiar peste 100km\h media insa pe autostrazi merg in general turistii care nu vor sa se incurce sau francezii si italienii care castiga macar 3-4000 euro\luna si nu se uita ca pe pe o portiune de 200-300km cotizezi dus-intors spre 100 euro (50-60 euro sunt doar taxele), iar in afara autostrazilor in italia e jale scoti o medie orara sub cea pe care o scoti in Romania, in franta e ceva mai ok insa oricum nu scoti vreo medie mult peste cea din Romania. In spania e cel mai ok acolo multe autostrazi sunt gratis si au si tren rapid – ave – care merge cam la fel de repede ca tgv insa mult mai ieftin cu 30-40% insa si salariile din spania sunt mult mai mici – acolo majoritatea romanilor castiga intre 800-900 euro lucrand in conditii de sclavagism modern – inclusiv sambata si de multe ori duminica – in camp la soare la 50 grade sau la ingrijirea animalelor si cu vreun gunoi de patron spaniol care pe emigranti in considera sclavi – iar daca nu-ti convine inainte de a pleca te gandesti ca-n spania e vreo 16% somajul.

  Thumb up 3
  • Miklos, eu cred ca tie ti-ar placea Transnistria: zero infrastructura, dar preturi foarte mici si multa autoritate :)))

  • @Miklos
   Nu vrea nimeni sa intram in detalii despre occident.
   Cei de pe aici au deja propria experienta in acest sens si nu au nevoie de un ghid de interpretare.
   Esti mai interesant cand vrei sa ne demonstrezi cat de bine este in Romania.

   Thumb up 0
 30. Singurul avantaj la ora asta al occidentului sunt salariile care-s pe medie de 3-4 x mai mari (daca luam in calcul si preturile sunt doar de 2x mai mari) decat in Romania, daca comparam pe medie un roman cu un neamt sau francez insa daca comparam un roman cu un emigrant din vest deja diferentele sunt nesemnificative. In rest – poate sa existe tgv daca oricum emigrantii nu-si permit sa mearga cu ele de cate ori are nevoie sau autostrazi care per 100km iesi cam la fel de scump ca si tgv-ul, in rest si in spania doar in anumite zone e gratis – in tara bascilor sau catalunia e cam la fel de scump ca-n franta, iar in germania e traficul de pe lume. Singurele tari unde mai merita mers la lucru sunt cele gen austria, unde nu-s jefuiti legal cetatenii si unde platesti vreo 11-12 euro si te dai cat vrei pe toate autostrazile o saptamana.

  Thumb up 1
  • Occidentul clar e pe buza prăpastiei, dar e și foarte arogant, se uita de sus la noi (cum își permit?)

  • Cu tot statul lor de drept – sa ceri 12-15 euro/100 km doar ca merge un autoturism – e jaf legal – si nu ma refer la emigranti care oricum nu-si permit sa se dea cat au nevoie pe autostrazi ci inclusiv pt proprii cetateni – chiar si cu un salariu mediu de vreo 2500 euro in franta si vreo 2000 euro in italia practic daca faci zilnic un drum de 200-300 km dus-intors (ceea ce nu e mult acolo) – ti se duce aproape tot salariu doar pe taxele de autostrada – fara sa luam in calcul benzina/motorina – ceea ce e hotie la drumul mare. Si m-am interesat nu exista abonamente lunare/anuale pt cei care locuiesc in franta sau italia ca sa zici ca ei ar putea merge pe autostrazi cu taxe mai mici.

   Thumb up 0
 31. Domnule, Petreanu…recomand sa folositi pamBlica si NU panGlica(cuvant care nici macar nu exista)

  Thumb up 0
  • #98

   Really!?
   Credeam că s-a lămurit problema asta de la “tăierile de pamblici” ale ministrului Popa, culmea, ministrul “școalelor”.
   Măcar te-ai informat care-i forma corectă sau doar bănuiești?

   Thumb up 0
 32. Singura soluție este o nouă revoluție . Arestarea tuturor ce au contribuit la situația care este , de 28 de ani , indiferent de culoarea politică .

  Thumb up 0