Toată lumea vorbește despre Hackerville

Toată lumea vorbește zilele astea despre Hackerville, noul serial original HBO regizat de Igor Cobileanski (Umbre, La limita de jos a cerului, Sașa, Grișa și Ion) și produs de Cristian Mungiu (Occident, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, După dealuri) alături de Tudor Reu, dar, dacă titlul vă sună cumva cunoscut, este pentru că are un anume trecut: „Hackerville” este supranumele dat orașului Râmnicu Vâlcea de jurnaliștii de la Le Monde, într-un articol din 2011 despre fenomenul criminalității informatice care apăruse și se dezvoltase aici.

„Frauda pe internet a devenit un sport local în acest oraș pe care presa americană îl descrie ca „Silicon Valley al fraudelor online”… 80% dintre fraude vizează cetățeni americani… miercuri, 7 decembrie (2011, n.m.) directorul FBI, Robert Mueller, a descins la București, pentru o întâlnire-fulger cu președintele Traian Băsescu… în ciuda numeroaselor arestări operate în ultimii ani, Râmnicu Vâlcea rămâne o placă turnantă a criminalității informatice, cu tentacule care se întind pe mai multe continente… un aer de prosperitate caracterizează orașul… pot fi văzute peste 20 de birouri Western Union.”, scria Le Monde.

Hackerville de la HBO se întâmplă însă în Timișoara și Frankfurt, iar scenariul se dezvoltă în jurul câtorva personaje implicate (ca autori, beneficiari sau anchetatori) într-un atac cibernetic căreia îi cad victimă bănci germane. Filmul e mai puțin despre tehnică și tehnologie, evident, și mai mult despre relațiile între personaje și caracterul fiecăruia. Seria se lansează cu adevărat din al doilea episod (primul sezon are 6). Mi-au plăcut mult Andi Vasluianu, în rolul polițistului Adam Șandor, încă dedicat meseriei sale de anchetator, în ciuda tuturor dezamăgirilor profesionale și a problemelor de familie, și Călin Chirilă, în rolul șefului de poliție Valentin Pogonaru, care portretizează cu măiestrie incompetența ajunsă la conducere, inadecvat în toate în afară de slugărnicie. O mențiune pentru puștiul Voicu Dumitraș (Cipi-Dark Mole), care joacă cu multă plăcere, așa cum fac adesea copiii. În rolul inspectoarei Lisa Metz, din Frankfurt, Anna Schumacher, (fiica actorului Ovidiu Schumacher, care apare și el în serial).

Mi-au mai plăcut sunetul (în sfârșit, românii au descoperit misterul sunetului inteligibil în cinematografie), muzica filmului (shazam it, prieteni!) și cadrele, curate, chiar dacă regizorul pare un pic cam îndrăgostit de descrierile din dronă (Timișoara văzută de sus e un oraș frumos, totuși, măcar deasupra Catedralei). Oricum, în Timișoara serialul pare să devină o senzație locală:

Nu m-au convins (deocamdată) dialogurile – cu excepția lui Andi Vasluianu și Călin Chirilă, toți ceilalți se străduiesc să pară naturali, ceea ce înseamnă că, dacă-i sesizabil, n-a funcționat, dar presupun că asta-i o chestiune de gust (până la urmă, mi-am văzut filmele adolescenței cu o singură voce, a Margaretei Nistor, și n-am murit de la asta). Oricum, merită încercat.

Dacă nu ai încă abonament HBO GO, poate că e momentul să-ți faci – te poți abona direct pe www.hbogo.ro, unde ai acces gratuit în prima lună de abonament, după care plătești doar 2.99 EUR/lună (în plus, poți renunța oricând, inclusiv în timpul lunii gratuite de testare, dar m-aș mira să renunți la bine, odată ce te-ai obișnuit cu el). Dacă vrei să-ți faci abonament, click aici. O altă variantă ar fi să-l ceri de la operatorul de cablu pentru că, deși poate nu știai, HBO GO este inclus deja în abonamentul TV HBO.

Articol din categoria: MEDIA, ADVERTORIAL

14 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    De fapt, prima referință la Hackerville -Rm Vâlcea a apărut în ianuarie 2011 în celebra The Wire https://www.wired.com/2011/01/ff-hackerville-romania/amp
    Get your facts straight, my friend…..
    Ca să nu mai zic că echipa HBO venită dinspre vest s-a oprit la Timișoara crezând că e Rm Vâlcea când au văzut câte mașini cu numere de VL sunt în zonă și cum se vorbește cu fusei, mersei etc….;) Filmul? Slab, slab rău

    0
    0
    • Hei, multumesc pentru link si info – in fiecare zi invat cate ceva 🙂

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      Țin să te contrazic, am locuit șase ani în Timișoara și majoritatea oltenilor de aici, including me, sunt din MH și GJ. În Sibiu sunt mulți vâlceni. Apreciez umorul, însă.

      0
      0
  2. #4 Comentariu nou

    @Oana – eu sunt născut aici de aproape 4 decenii dar sunt moldovean 🙂

    0
    0
    • #5 Comentariu nou

      De mai bine de 10 ani stau in timi si nu cred ca am vazut 10 masini in total de valcea. Nu stiu in ce timisoara stai tu.
      Legat de film…categoric slab din cale afara. Pacat. Ajung la concluzia ca producatorii de filme romanesti nu au simtul penibilului foarte dezvoltat. Nu isi pot da seama cand ceva e slab. Povestea e gaunoasa…scene lipsite de legatura si logica. Imaginile sunt frumoase, dar cam atat.

      0
      0
    • N-aș fi crezut că mă citesc atâția timișoreni 🙂

      0
      0
  3. Destul de bun pt un serial romanesc insa e cale lunga pana la serialele americane. Sunt mai multe lucruri care fac ca nici un film sau serial romanesc sa nu se poata compara cu un film sau serial american bun, in primul rand sunetul apoi cadrele de filmare, decorurile – cam toate productiile romanesti par filmate intr-o camera de apartament si nu in ultimul timp jocul actorilor – pt orice actor din lume e greu sa se compare cu un tom hanks, de niro sau al pacino.

    0
    0
  4. #8 Comentariu nou

    Buna, cum se numeste shooter-ul pe care il joaca Cipi in Hackerville?

    0
    0
  5. Mie şi soţului meu ne-a plăcut. E drăguţ. În România sunt într-adevăr mulţi infractori cibernetici şi trebuie să recunoaştem că la asta suntem destui de „buni”. 🙂
    Am văzut primele 2 episoade, avem acces la HBO Go. Aşteptăm următorele episoade.

    0
    0
  6. #10 Comentariu nou

    Sunt curios, scenariul a fost scris pe WC? Nu inteleg motivul pentru care are o nota atat de mare peste tot…

    0
    0
  7. #11 Comentariu nou

    Salut Vlad,

    Recunosc ca m-am „apucat” de serialul asta duminica, dupa ce am citit articolul de pe blogul tau. Partea faina e ca fiica-mii de 11 ani ii place serialul :). Mie unul mi se pare cam prea „desen animat”. Adica ideea misto, subiectul bun dar slabut modul in care este regizat si produs. Mi se pare ca nu are substanta si credibilitate.

    In alta ordine de idei, am mai incercat in uma unor articole de-ale tale sa vad daca e chiar asa cum le descriai tu, spre exemplu localul acela chinezesc din Pipera Plaza – e chiar langa biroul meu. Bunutza mancarea dar nu m-a dat pe spate – si zau ca nu sunt vreun gen fitzos 🙂

    Cat despre marca Skoda, conduc (pentru prima oara) una de aproape 4 ani si am trait niste dezamagiri vis a vis de marca respectiva.

    Una peste alta bine ca avem aceeasi opinie vis a vis de clasa politica, mitocanii din trafic si calatoriile prin lume 🙂

    Toate bune,

    Razvan

    0
    0
  8. #12 Comentariu nou

    Apare si sezonul 2?

    0
    0
  9. #13 Comentariu nou

    Pentru un serial romanesc, eu zic ca e ok. Nu e un serial prost, dar nici bun nu pot sa zic… Am văzut destul de multe clișee, parca am văzut un serial american, dar jucat doar scriptul.

    0
    0
  10. #14 Comentariu nou

    Super tare filmul!!!
    L-am urmarit aseara pe HBO 3 timp de 6 ore…
    O sa apara si sezonul 2 ?

    0
    0