Haideţi să cerem desfiinţarea venitului minim garantat

Din 2001 încoace cetăţenii fără venituri primesc bani din partea statului român (mai precis, din bugetele locale). Legea categoriseşte diverse situaţii şi nevoi, dar, în mare, o familie fără alte venituri, care are 2 copii, poate încasa cam 450 de lei pe lună. La asta se mai adaugă alocaţiile pentru copii, 200 de lei pentru copilul până la 2 ani şi 42 peste 2 ani, ajutoare pentru încălzirea locuinţei, alocaţii pentru susţinerea familiei,

Acum, legea venitului minim garantat condiţionează acordarea ajutorului de prestarea unor ore de muncă în favoarea comunităţii. În sine, nu este o idee rea, doar că sunt prevăzute tot soiul de excepţii de la această condiţie (dacă beneficiarul ajutorului are copii în întreţinere, de exemplu, sau are diverse probleme de sănătate sau îngrijeşte persoane cu handicap etc.), rezultatul fiind că e simplu ca beneficiarul să nu muncească, de fapt, nimic în schimbul ajutorului.

În plus, controlul şi anchetele sociale în asemenea cazuri trebuie făcute tot de primării, dar acestea sunt, de obicei, subfinanţate şi în deficit de personal, iar de aici alte portiţe prin care se ocolesc restricţiile legale. Şi, nu în ultimul rând, organizarea însăşi a unor grupuri de oameni pentru orice fel de muncă prezintă unele provocări manageriale care s-ar putea să depăşească multe primării mici din această ţară (oricine a coordonat un colectiv, oricât de restrâns, înţelege ce spun).

Una peste alta, peste două milioane de cetăţeni din România primesc lună de lună bani de la stat (sute de lei) în schimbul unui destul de ipotetice munci depuse în beneficiul comunităţii.

Efectul acestei cadorisiri de la stat este deosebit de pervers. Cu nişte sute de lei primite, de fapt, degeaba, cu un porc în spatele casei şi nişte găini în poiată, cu câte o zi de muncă necalificată şi neimpozitată pe ici, pe colo şi, poate, cu câte un furtişag de nevoie, oamenii aceştia pot supravieţui fără a fi nevoiţi să muncească, de fapt, în mod organizat. Ei nu contribuie cu nimic la progresul societăţii, practic nu plătesc taxe, impozite, contribuţii la sistemul de sănătate sau la fondul de pensii, n-au putere de cumpărare nici măcar în ceea ce priveşte utilităţi de bază şi, în general, sunt o categorie profund vulnerabilă la mituirea electorală prin diverse promisiuni populiste şi cadouri altfel derizorii: pentru ei, o sticlă de ulei şi un kil de făină chiar reprezintă ceva, încă două zile în care păcălesc foamea.

shutterstock_230949190

Se ajunge la situaţii bizare, în care oamenii refuză şansa de a ieşi din sărăcie doar pentru că trebuie să-şi învingă dependenţa de ajutorul de la stat. Primarul comunei Dângeni din Botoşani, de exemplu, a ajuns să facă apel pe Facebook la consăteni să se angajeze, totuşi, la o fabrică de confecţii din zonă, contra unui salariu net de 1000 de lei şi transport inclus:

1000 de lei net poate că nu-s mulţi – cu siguranţă nu te îmbogăţeşti cu banii ăştia – dar ei reprezintă, de fapt, o oportunitate de a progresa, aşa cum e orice loc de muncă. Poate că, dacă eşti un angajat serios şi cu iniţiativă, vei fi remarcat şi vei promova; poate vei cunoaşte alţi oameni care-ţi vor împărtăşi experienţe şi îţi vor da idei; poate vei afla despre alte locuri de muncă, mai bine plătite; poate-ţi va veni ideea unei afaceri, pornind de la ce observi la locul tău de muncă. Nimic din toate astea nu se pot întâmpla, însă, celor care stau pe cur, în jeg, aşteptând ajutorul social de la o lună la alta.

Scara de valori s-a răsturnat complet din cauza acestei pomeni.

Iată ce s-a întâmplat în Deva, de exemplu, unde Consiliul Local a decis anul trecut să nu mai ofere de mâncare la cantina socială persoanelor fără venituri decât dacă acestea muncesc un anumit număr de ore pentru comunitate.

Astfel, pentru câte o masă caldă pe zi, o lună întreagă (şi hrană rece de sărbători, când cantina e închisă), o persoană fără venituri trebuie să muncească 25 de ore pe lună – adică 1 oră, în medie, pe zi. O oră de muncă pe zi pentru o masă caldă pe zi!

Mai mult, Consiliul Local Deva a oferit celor aflaţi în nevoie posibilitata să-şi hrănească şi familiile în schimbul unor ore de muncă prestate de o singură persoană. astfel, pentru 50 de ore muncite lunar poate fi adusă încă o persoană la cantină, zi de zi. Se dau 3 porţii pe zi, o lună la rând, pentru 75 de ore muncite lunar, apoi 4 porţii, pentru 4 persoane, toată luna, pentru 100 de ore muncite de o singură persoană. În fine, prmăria oferă 5 porţii zilnic pentru 150 de ore de muncă. Practic, pentru un program de muncă în folosul comunităţii de 7 ore şi ceva pe zi, o persoană fără venituri ar putea hrăni 5 oameni zilnic.

Mie mi se pare rezonabil (încă o dată, vorbim despre persoane fără venituri, da?) Dar care a fost rezultatul regulii impuse în 2013? Numărul solicitanţilor a scăzut la jumătate, de la 400 la 200. Rezultă că, de fapt, jumătate dintre cei care solicitaseră sprijinul primăriei nu aveau nevoie de el – sau nu atât de mare nevoie încât să şi muncească în schimbul acestuia.

Pomana numită „venitul minim garantat” schimbă societatea în rău, lună de lună, de ani de zile încoace. Nu este solidaritate socială, este doar coruperea unor categorii defavorizate de câţiva politicieni care, altfel, sunt plini de dispreţ faţă de electorat.

Oamenii învaţă că au, cumva, dreptul să primească bani de la stat doar pentru că există şi ajung să dispreţuiască munca – de ce să mai muncească dacă pot câştiga aproape la fel nemuncind nimic, doar din pomană, furtişag şi economie la săpun?

Votul meu va merge la partidul care va lupta pentru desfiinţarea venitului minim garantat. Trebuie găsite alte modalităţi de sprijinire a celor aflaţi în nevoie – aflaţi cu adevărat în nevoie – şi, în acelaşi timp, oamenii trebuie să reînveţe, în ţara asta, că trebuie să muncească pentru a primi ceva în schimb.

(Ilustraţie – Shutterstock)

Articol din categoria: POLITICĂ

167 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Nu sunt de acord. Venitul minim garantat a fost introdus dintr-un anumit motiv. Nu poate fi scos, decît dacă a dispărut acel motiv. Restul e vorbărie goală. Nu suntem nici prima, nici ultima ţară care are acest venit. Sincer, a ajuns să-mi fie ruşine de ce citesc în ultimul timp pe internet. Argumentele pălesc în faţa răutăţii. Să-nţeleg că asta era problema României, oamenii săraci. Venitul minim garantat NU este pomană, pentru numele lui Dumnezeu! Este un semn de civilizaţie şi de bun simţ. Suntem în 2014, nu în Evul Mediu.

  Dumneavoastră sunteţi ziarist, nu e frumos să luaţi două ştiri neverificate în presă. În Botoşani, de exemplu, la ANOFM, nu există acele 50 de locuri de muncă. Nu ştim cîţi asistaţi social sunt în comună, cîţi dintre ei sunt apţi de muncă etc. Nu vi separe ciudat că nimeni n-a discutat direct cu oamenii ăia, de acolo?

  E ruşinos să promovaţi astfel de ştiri care nu fac decît să asmuţească pe unii asupra celorlalţi. Stau şi mă-ntreb dacă mai aveţi nevoie de dialog, sau zarurile au fost aruncate, apele au fost despărţite, taberele au fost ridicate, mai rămîne ce? Să ne luăm la bătaie între noi? Pentru că unii nu reuşesc să trăiască de pe o zi pe alta şi ceilalţi sunt nemulţumiţi de mizeria din jur?

  Am o singură nedumerire. Vreţi să li se ia alocaţiile pentru copii şi ajutorul pentru încălzire?

  0
  1
  • Nu toate angajările se fac prin ANOFM. Primarul din localitatea respectivă a făcut un apel public la consateni, il aveți redat în articol. Puteți refuza în continuare să constatați care este realitatea în țara noastră, în fond este vorba de viața dumnevoastră. De fapt, nu cu dumneavoastră am avut nu demult o interminabila discuție despre imposibilitatea măririi salariului minim fără justificare economică? Mi se pare că aveți dificultăți mari în a înțelege chestiuni elementare din economie, cum ar fi cererea și oferta. Îmi pare rău.

   0
   0
  • #3 Comentariu nou

   De ce mă jigniţi? Eu v-am vorbit frumos. Nu am nici o dificultate, am trecut toate examenele de economie de la facultate, fără prea mari probleme. Nici măcar printre oameni mai inteligenţi, dilema salariului minim nu este clarificată. Nu văd de ce să nu pun întrebări, doar suntem pe un blog.
   În plus, dacă dumneavoastră consideraţi postul unui primar pe Facebook o sursă de încredere, ce pot să vă mai zic. Dar totuşi, nu sunt şi alte ţări care au acest venit minim garantat? Să fim doar noi fraieri? Care este impactul asupra economiei? Oamenii ăia chiar nu vor să muncească, sau NU AU unde să muncească. Vă rog să observaţi că discutăm de zone extrem de sărace ale României. După ce că oamenii ăia sunt bătuţi de soartă – nu au cum să emigreze în masă, fiţi siguri că cei care au putut, au şters-o de acolo, eu aşa am făcut – îi mai facem să se simtă şi prost pentru că n-au avut noroc în viaţă şi s-au născut unde s-au născut.

   Observ însă că nu mi-aţi răspuns la întrebare. De fapt, ba da, mi-aţi răspuns atunci cînd m-aţi făcut incapabil să înţeleg. Mă scuzaţi, mă retrag, n-am să vă mai deranjez.

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   nu te jigneste nimeni, nene, nu te mai frasui. primarul ala invita lumea la angajare deci inseamna ca exista locuri de munca, ai citit ce scrie? citeste si comentariile si ai sa vezi ce zice lumea- daca era de pomana se faceau cozi. zici ca ai emigrat, pai atunci iti doresc sa faci o vizita prin ruminica pe la tara si sa vezi cum is circiumile pline dar nu gasesti un om sa care doua roabe de moloz, ca primesc banul de la stat oricum. put de lene dar nu s-ar misca. la munca nu la intins mana!

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Pana iti gasesti un loc de munca, care sa ti se potriveasca, in situatia ca nu ai nici o sursa de venit, ce sa faci? Nu iti trebuie o minima suma ca sa ai cu ce iti plati un transport, ca sa poti sa-ti cumperi o aspirina, etc? Cum sa supravietuiesti pana cand te angajeaza cineva?

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Este mai bine sa te apuci de furat sau e mai bine sa soliciti venitul minim garantat si sa supravietuiesti corect si cinstit, pana iti gasesti un loc de munca convenabil? Este normal oare sa-ti fie rusine ca esti sarac sau ca nu ai un serviciu? Sunt unii care din cauza acestei rusini isi pun capat zilelor, din disperare si din faptul ca poate nici nu-si cunosc drepturile. Sa-ti fie rusine sa soliciti venitul minim garantat? Asta nu este o rusine! Iar daca unii pot trai doar din acest venit minim, cred ca nu ar trebui aratati cu degetul sau judecati prea aspru, atata timp cat nu fura, nu dau in cap si nu fac rau nimanui.

   0
   0
  • #7 Comentariu nou

   neagrigore nu te supara ca intervin dar tre sa te combat. Indiferent de zona saraca sau bogata, cei ce iau bani de la stat tre sa dea ceva in schimb. Vorbim de oameni apti de munca, sanatosi. Este regiune saraca? Plantam pomi. Iti meriti banii. Este regiune mai bogata? mergem cu asistatii social si ajutam familii de batrani imobili. Sunt doar cateva exemple. Vlad nu a facut referire la Copii si bolnavi sau handicapati (fizic sau mental). El s-a referit la oameni sanatosi, intregi (fizic) carora li se rupe p..a de munca si chiar iti arunca in fata ca decat sa munceasca pe 800-1000 de lei mai bine sta degeaba si ia de la stat 600 lei. Pai e normal asa ceva?

   0
   0
  • #8 Comentariu nou

   Si cine se ocupa cu organizarea celor care primesc ajutoare ca sa faca lucruri pentru comunitate? Momentan nimeni nicaieri nu face asa ceva.

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   Haide neagrigore… ce te urzici așa?
   Aici suntem mai între noi… vorbim mai slobod, nu suntem la parlament.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Eu am avut o casa la Breaza, pe scurt nu am gasit in zona unde aveam casa, pe cineva sa se ocupe de casa, curte gradina, etc.
   Nimeni nu vroia sa munceasca, toata ziua stateau la birt pe datorie, si cand ii rugai sa vina sa curete curtea sau sa taie 3 vreascuri aveau pretentii de programatori in IT.
   Intr-un final am gasit un vecin la care am renuntat dupa 2 luni deoarece nu facea nimic , dar m suna insistent sa ii dau banii cu 5 zile ianinte de data promisa….

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   In statele din SUA, in care a fost crescut salariul minim obligatoriu, economia a crescut. Exista state in care s-a dublat in ultimii 10 ani. Acestea sunt evidente. Exemplul cetateanului din Deva mi se pare corect.

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   Sanchi Dane?
   Ceva date concrete din surse credibile?

   Economia crește când mărești salariul minim?!?
   Păiii… hai să facem și noi: salariul minim de UN MILION pe lună – roni, cu euroi.
   În doi ani… cumpărăm tot Dubaiul!

   0
   0
  • #13 Comentariu nou

   Mda, exista oferta de care spuneti, dar verificati ceea ce nu se spune: acel salar de 1000 de ron (este vorba despre o firma de confectii) se da in conditiile atingerii unui prag de productie. Pe scurt, produci atat, primesti salarul. Daca nu, i’m sorry. Cei care vor veni sa se angajeze nu vor primi 1000 ron. Mai mult, angajatii vechi ai firmei in cauza au inceput sa migreze spre alte firme, de unde si oferta de lucru recenta. Presupun ca nu de bine pleaca.

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   Nu faci copii daca nu esti capabil sa-i cresti . Cu alte cuvinte, nu te distrezi pe munca altora. Te-ai dumirit ?

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   Ei Marcela… dac-ar fi așa simplu… n-ar mai fi maidanezi în București.
   Tu neglijezi că instinctul de reproducere e unul din cele mai importante la orice specie – deci nu te joci cu el, ca ologii cu iepurii, că scapă în toate părțile…

   0
   0
  • #16 Comentariu nou

   Noi suntem dotati cu inteligenta ,nu zic creier , ca pe asta il au si maidanezii ,deci „ne putem juca” si cu instinctul de reproducere. Cei care sunt plini de copii ,multi dintre ei ,ii fac tocmai pt a avea din ce trai,pt ca e mai placut sa „stai „in pat si sa primesti bani de la stat decat sa muncesti…Astfel de oameni ar trebui sterilizati ,fara mila , pt ca aduc pe lume oameni pe care sa-i poata exploata, de pe urma carora sa traiasca ei . Astia nu sunt parinti. Si nu merita ajutorul statului (noi suntem statul ).

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   Marcela, ai să fi uimită, dar există oameni care au inteligența unui maidanez mediocru.

   0
   0
  • That’s the spirit girl! 😉

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   Eu nu urasc oamenii saraci pentru ca si eu am fost sarac ca mai toti care am iesit din comunism.
   INSA URASC OAMENII LENESI
   Sa fi sarac cand esti sanatos si ai putere de munca ar trebui sa fie infractiune si pedepsita prin munca fortata la ocna prin biciuire.

   0
   0
  • #20 Comentariu nou

   marela, daca tu crezi ca facutu

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   marela, daca tu crezi ca facutu

   0
   0
  • #22 Comentariu nou

   Ioana… eu n-am înțeles din prima, nu trebuia să repeți.

   0
   0
 2. #23 Comentariu nou

  Poate sa renuntam la venitul minim garantat dintr-o data ar fii cam dur intr-o tara plina de oameni saraci.

  Dar poate sa le conditionezi acordarea venitului de prezentarea unei dovezi ca au incercat sa se angajeze ar fii ceva…

  0
  0
  • Cat de greu e sa obtii o adeverinta, de orice fel, in Romania?

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   In mare nu sunt de acord cu articolul, dar am sa raspund doar la problema adeverintelor:
   Prin 2011 am fost la un targ de locuri de munca prin AFM intr-un oras din judetul Hunedoara.
   Cautam sa angajez pe cineva pentru un post de secretar, o munca simpla ce nu necesita calificare.
   Dupa ce s-au plimbat prin fata mea cam 50 de persoane (era un targ foarte mic), nicuna nu era interesata de locul de munca. In schimb, la final, foarte multe persoane s-au prezentat cu o adeverinta pe care sa o semnez/stampilez ce spunea ca nu se potrivesc pentru postul pe care il am de oferit.
   Am refuzat categoric sa semnez o astfel de adeverinta, cu toate ca celelalte firme nu aveau nicio problema sa faca acest lucru. Mai mult, unul din organizatori a venit la mine sa imi spuna ca e doar o stampila, si ei au nevoie pentru a-si prelungi ajutorul de somaj.
   Le-am zis ca postul nu necesita calificare, ca toti sunt compatibili dar nu vor nici sa vina la un interviu, asa ca nu am semnat nimic.

   Asa se obtine la noi o adeverinta.

   0
   0
  • #26 Comentariu nou

   Poate oamenii aia saraci, nu vorbesc de handicapati, ci de oameni capabili sa munceasca, ar trebui odata cu scoaterea venitului minim garantat sa … nu stiu, faca curat in orase? sa taie iarba, sa curete chestii? munca in folosul comunitatii pentru niste bani?
   Oh wait, tocmai s-a scris mia sus in articol ca nu vor sa muceasca…

   0
   0
  • #27 Comentariu nou

   Nu e chiar asa cum spuneti voi, va scapa organizarea statului, birocratia si lipsa de interes. Da, in toata lumea exista un ajutor social care se apropie de salariul minim pe economie. In cazul fabricii din sat e o chestie simpla – daca stai acasa iei 800 de lei si daca mergi in fabrica iei 1000 de lei. Voi vorbiti de dezvoltare profesionala si sunt de acord cu asta intr-un oras, insa intr-un sat.. ce dezvoltare profesionala? Te angajezi in fabrica si dupa 1 an, 5 ani sau 100 de ani unde pot pleca din fabrica aia? Invat ceva, capat niste skills (nu gasesc termenul exact in romana, imi cer scuze), capat experienta profesionala, ceva de pus pe un cv?
   De ce mi-as rupe oasele in fabrica pentru o f mica diferenta fata de venitul minim?
   Statul trebuie sa ofere niste oportunitati si apoi sa chestioneze atitudinea oamenilor.

   0
   0
 3. #28 Comentariu nou

  Sa-ti spun si eu cum e cu scara de valori,lucrul care ma macina mai rau decat valoarea pensiei in sine.Mi se pare strigator la cer ca eu sa am o pensie de 802 lei dupa 27 de ani de munca in proiectare/cercetare in constructii de masini,industrie grea deci,unde salariile erau la un nivel superior altor domenii, iar un asistat sa primeasca mai mult decat mine. Tot asa mi se pare si diferenta dintre pensia mea si a unui magistrat sau militar ,odata ce diferentele dintre salariile noastre nu erau semnificative ,deci nici contributiile pt pensie nu difereau prea mult. Si mai iau in calcul si limita de varsta la care ne-am pensionat : eu la 58 de ani,cf legii , cei mai sus amintiti, cu mult inainte de 50 de ani …E posibila o astfel de diferenta,de la peste 10000 de lei ,ei… la 800 de lei , eu…? Statul de drept s-o fi referind si la dreptate ,sau dreptatea nu e pt catei ?!

  1
  0
  • Mama mea este doctor in istorie, pensionata cu o pensie ridicol de mica. Are 82 de ani si continua sa munceasca cu norma intreaga la o firma privata. Ar muri de rusine la gandul ca ar trebui sa traiasca din pomana statului.

   0
   0
  • @Vlad Petreanu
   Tatal meu a continuat sa munceasca (la privat) pana la 79 de ani, pana cu 2 luni inainte sa moara, desi se pensionase cu 2 ani mai tarziu decat era prevazut legal. Asta nu inseamna ca e normal sa te astepti sa munceasca omul pana la adanci batraneti.
   Plus: Pensia nu e „pomana statului”, sunt banii pe care fiecare ii platim. Nu sunt ai Statului, sunt ai nostri. Deci e absurda acuzatia voalata de mai sus.

   Mai degraba putem face o observatie asupra varstei de pensionare „cf legii”. N-am nimic personal cu cei care se pensioneaza mai devreme „pentru ca legea le permite”. Dar poate legea permite prea multe lucruri. Ori se pensioneaza toata lumea la aceeasi varsta, ori nu?
   Asta daca vorbim de pensionare.

   0
   0
  • Nu despre pensie vorbim.

   0
   0
  • #32 Comentariu nou

   Pentru persoanele care chiar nu au abilitatea fizica de a munci (handicap) si pentru cele care isi cauta in mod activ de munca si nu isi gasesc, care sunt solutiile?

   0
   0
  • #33 Comentariu nou

   Donații private, voluntare.

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   Mai Adi, intotdeauna tre sa fie o persoana ca tine intr-o discutie serioasa. Se discuta despre violenta impotriva femeilor – hop si unul ca tine cu argumentul „da sunt si o gramada de barbati batuti de femei”. Se discuta despre pedofilie, iar unul ca tine zice „ai lasati, le-ati vazut pe fetele astea de 14-15 ani cum arata ca niste femei de 30”. Pur si simplu discutia nu se refera la asta, nu se refera la cazurile particulare. In Romania sunt mult prea putine persoane cu un handicap real, care sa-i impiedice sa munceasca, in comparatie cu imensa masa de oameni care sunt total sanatosi (sau au diverse handicapuri usoare) si care REFUZA sa munceasca. Cand ai 100 de persoane lenese vs 1 persoana cu un handicap real, tu de ce o aduci in discutie pe acea unica persoana cand subiectul era ce ne facem cu cei 100?

   0
   0
  • #35 Comentariu nou

   Cristiane ai dreptate, pensia nu e pomana statului.
   Pensia e pomana luata cu forta de la cei care muncesc.
   Eu ca mai toti ceilalti care o sa iesim la pensie peste cativa zeci de ani nu o sa mai stim ce e aia pensie.
   Pentru ca sistemul de pensii e in cadere libera.
   Asa ca … ghinion

   0
   0
  • #36 Comentariu nou

   cel mai pagubos mod de gandire. pana mai ieri si eu gandeam asa. este o tampenie. trebuie sa sustinem si sa intarim sistemul de pensii. Altfel ne intoarcem in jungla

   0
   0
  • #37 Comentariu nou

   Pagubos pentru cel care munceste si plateste taxe 🙂

   Cum ziceam avem 4 milioane de romani care muncesc in privat si ii sustin pe ceilalti 14-16 milioane de romani
   Iar demografia ne arata ca in viitor vom avea si mai putini muncitori platitori de taxe.
   Asa ca … ghinion, daca iesi la pensie peste 20 si ceva de ani :)))

   0
   0
  • #38 Comentariu nou

   Mama dumneavoastra este un caz aparte. Ferice de ea ca este sanatoasa, ca este doctor in istorie si ca a mai angajat-o cineva la varsta de 82 de ani. Faptul ca ar muri de rusine la gandul de care ati pomenit, tine de mentalitate. Aceasta mentalitate se schimba atunci cand constati ca din „pomana statului” traiesc foarte multi oameni, cu diferenta ca acestia consuma bani din bugetul de stat primind un salariu pe care uneori nu il merita, in loc de un venitul minim garantat. Sunt cazuri si cazuri, oameni si oameni si este necesar ca sa se tine cont de toate aspectele unei situatii. Este foarte usor sa vorbesti despre ceea ce cunosti si greu sa intelegi, uneori, ceea ce nu cunosti. Orice se poate afla la un anumit moment dat intr-o situatie dificila si cred ca nu ar trebui sa-i fie rusine nimanui sa solicite venitul minim garantat, care nu este o pomanadupa parerea mea, ci o forma de asistenta sociala. De asemenea, mai cred ca oamenii aflati in situatii dificile ar trebui priviti cu mai multa compasiune si ajutati mai mult pentru a se integra, mai ales de catre cei angajati la stat si platiti in acest scop (care de cele mai multe ori sunt dispretuitori si fac aceasta activitate fara sa aiba vreo chemare in acest sens). Mai cred ca si biserica ar trebui sa se implice mai mult in ajutorarea acestor oameni fie ca sunt saraci si nespalati, sau doar saraci.

   0
   0
  • #39 Comentariu nou

   Doamna Marcela, situatia dumneavoastra este o nedreptate; cu toate acestea, nu faceti confuzie intre dreptate (sau echitate) si statul de drept. Statul de drept inseamna domnia legii si egalitatea in fata aceleiasi legi.
   Nu statul de drept este de vina ca legile sunt strambe si, pe langa asta, sunt si stramb aplicate. Dreptatea nu e facuta de stat, ci de justitie, conform legii, si subliniez „conform legii” ca sa intelegeti ca o lege stramba nu poata crea echitate sau indrepta o nedreptate.
   Cei care sunt de vina, in cea mai mare masura, pentru inechitatea din sistemul nostru sunt cei care fac legile – parlamentarii, al caror prim interes nu este bunastarea sau dreptatea pentru cetatenii care i-au trimis acolo.
   Intelegeti?

   0
   0
  • #40 Comentariu nou

   Mai draga, inteleg mai greu…Merci ca m-ai luminat ! Am aflat de la tine pe ce lume traiesc…Cate unii ,prea multi , dupa mine ,simtiti nevoia s-o faceti pe desteptii…N-ar fi rau sa va mai vedeti si lungul nasului…uneori,macar…

   0
   0
  • #41 Comentariu nou

   Aveti dreptate. Insa la noi nu s-a adoptat inca o grila a salarizarii piramidale, in functie de calificarea fiecaruia si importanta fiecarui domeniu. Astfel ca nici in domeniul pensiilor nu se va face mare lucru. Fiecare domeniu are propriile legi care-l guverneaza, ceea ce e discriminatoriu in raport cu contributia fiecaruia

   0
   0
 4. #42 Comentariu nou

  Ati fost vreodata in zonele sarace in special dinmoldova dl. Vlad?

  Ce sa munceasca si mai ales Unde?

  Cred ca nu. Altfel nu ati mai fi scris acest articol.

  O zi excelenta

  0
  0
  • Am fost si totusi acest articol a fost scris, ba chiar cu exemple si dovezi, deci q.e.d.

   0
   0
  • #44 Comentariu nou

   Pai daca vorbim de dovezi, dati-le pana la capat. Unii au fost la firma respectiva si s-au retras ulterior.
   http://www.botosaneanul.ro/stiri/mesajul-edilului-la-dangeni-starnit-reac-nea-teptate-in-ran/
   Nu cunosc exact conditiile din firma respectiva, dar cunosc oameni care lucreaza in genul asta de firme si va asigur ca nu e chiar asa roz.in plus, putem asculta si cealalta parte inainte de a vopsi in negru.

   0
   0
  • #45 Comentariu nou

   Aoleuuuuuu
   Șoc și groază
   Munca nu e usoara :)))))))

   Bine ai venit in lumea reala.

   0
   0
  • #46 Comentariu nou

   Cu scuzele de rigoare asta e bascalie de 2 lei. Eu nu port discutii in acest mod, mai ales cu cei care nu fac diferenta intre munca si batjocura. Sper ca nu esti vreun CEO.

   0
   0
  • #47 Comentariu nou

   Castig cu mult peste media romanilor.
   Insa in adolsecenta descarcam saci cu ciment din camioane si nu doar ca nu-mi era rusine de munca, ba chiar eram mandru ca imi permiteam cate o aroganta cand in cand in timp ce altii se plangeau ca n-au bani.
   Asa ca te rog sa lasi ifosele de printesa.
   Munca e munca.

   0
   0
  • #48 Comentariu nou

   Felicitari, insemna ca iti poti permite o relaxare intr-o fabrica de confectii.
   Intre timp ti-am mai citit din postari … esti in urma cam cu 70 de ani.

   0
   0
  • #49 Comentariu nou

   Ai nostalgii dupa regimul legionar sau cel bolsevic?
   In ’44 asta doua avut puterea.

   0
   0
  • #50 Comentariu nou

   Cred ca ai probleme cu intelegerea unui text scris. Nu eu am nostalgii, tu ai. Imi permit cateva citate:
   1. in momentul asta sunt 14-16 milioane de romani “de pomana”
   2. Sa fi sarac cand esti sanatos si ai putere de munca ar trebui sa fie infractiune si pedepsita prin munca fortata la ocna prin biciuire.
   Astea apartin unui alt secol. Se mai si practica pe la unii care n-au depasit evul mediu.

   0
   0
  • Nu spune nimeni c-ar fi cumva vreo vină să fii sărac. Vina este sa aștepți doar pomana când ești sărac și să nu faci nimic pentru a ieși din sărăcie.

   0
   0
  • #52 Comentariu nou

   Uite ca spre deosebire de tine eu nu sustin un regim politic care sprijina lenesii sa nu munceasca.

   Trebuia sa fie ceva gresit si cu mine :)))

   0
   0
  • #53 Comentariu nou

   Trebuie sa-mi dau replay singur pentru ca sistemul de comentarii nu mai suporta alte nivele.
   @Vlad Petreanu – simplificati prea mult.
   @Cosmin – ai pareri care duc spre ambele extreme si, ciudat, mi le atribui mie. Tragi concluzii despre cum am votat eu desi n-am exprimat nici o opinie politica. Probabil am votat amandoi de aceeasi parte desi din motive diametral opuse.

   0
   0
  • De curiozitate – sunteti angajator sau angajat? In mediul privat sau de stat?

   0
   0
  • #55 Comentariu nou

   Pe mine m-ai intrebat?
   Eu sunt angajata in mediul privat.

   0
   0
  • Nu, pe Relativ Neutru, dar cred ca s-a pierdut printre comentarii intrebarea. O repet 🙂

   0
   0
  • #57 Comentariu nou

   Am gasit intrebarea si v-am raspuns, e undeva mai sus. A iesit o discutie destul de haotica pana la urma. 🙂
   Dar si problema e mai complicata decat pare.

   0
   0
  • #58 Comentariu nou

   Păi ți-a răspuns omul.
   Comentariul #84.

   0
   0
  • #59 Comentariu nou

   @relativ
   uite eu consider ca trebuie sa exista o forta politica in romania de stanga.

   numai ca nu o stanga romaneasca, o stanga a lenesilor si a pomanagiilor.
   ci o stanga europeana

   consider ca avem nevoie de o forta politica de stanga care sa sustina MUNCA si sa protejeze MUNCITORII pentru ca vorbim de 4 milioane de oameni care au nevoie de reprezentare.

   numai ca in romania a fi de stanga s-a inteles ca trebuie sa ti se dea de pomana
   ba un kil de zahar, ba un kil de ulei :))))
   si uite unde am ajuns

   lenea trebuie combatuta de toti,
   de dreapta si de stanga.
   nu poti sa realizezi nimic pe lumea asta prin lene
   tot timpul trebuie sa muncim sa ne dezvoltam daca dorim un viitor mai bun pentru urmasii nostrii
   altfel nu facem decat sa-i condamnam la mediocritate.

   0
   0
  • #60 Comentariu nou

   Ei… s-a ofensat c-a țipat la ea cineva.
   Poate că erau motive?
   Lumea țipă de nervi, nu de plăcere.
   Aș putea să ofer minim 8 scenarii care determină pe cineva să țipe la tine în contextul în care tu ești plătit să efectuezi o muncă oarecare.

   Batjocura nu-i tot aia cu țipatul – ști profesor, ce dreaq’… știi astea… când te exasperează cineva de-ți vine să dai la cap; da’ nu poți.
   Ce faci?
   Țipi, normal.

   0
   0
  • #61 Comentariu nou

   Agresivitatea, fie ea si verbala, nu mi se pare acceptabila. Un patron nu ar accepta ca angajatul sa tipe la el, ca atare nu ar trebui nici el sa tipe.

   Un adult trebuie sa-si controleze reactiile, sau sa mearga la doctor daca nu poate.

   0
   0
  • #62 Comentariu nou

   Un exemplu concret: o cunostinta care lucra in marele domeniu textil si-a luat concediu fara plata ca sa lucreze in agricultura in Germania. A venit omul şocat de acolo: „uau, nimeni nu urla la tine”, „uau, bani primiti la timp”, „uau, ore suplimentare platite” etc.
   Asta ca sa exemplific mai clar la ce m-am referit cu postarea anterioara. Poate unii nu vor sa fie umiliti pentru 1000 de lei. Umilinta ajutorului social li se pare mai acceptabila.

   0
   0
  • „Umilinta” ajutorului social înseamnă bani primiți fără muncă, să nu uităm asta, când ar putea primi ceva mai mult muncind.

   0
   0
  • #64 Comentariu nou

   In exemplul pe care l-ati dat de la Dangeni bufnitele nu sunt ce par a fi. Ca si domnul de mai sus, care mai are putin si propune eutanasierea lor, faceti aceeasi confuzie. Concret va fac o propunere: mergeti in patru labe in fata blocului meu si eu va platesc 100 de lei. Eu nu consider asta munca dar inteleg ca dumneavoastra da. Acceptati?
   E o exagerare, evident, dar poate asa ma fac inteles.

   0
   0
  • Nu este acelasi lucru deloc, evident. În această țară, ca și în restul Europei, relațiile de muncă sunt definite de legi și coduri. Poate că munca într-o fabrică de confecții nu este cea mai plăcută posibil, dar pentru nivelul de calificare al respectivilor angajați, mai mult nu se poate. Ce spuneți dumneavoastră este următorul lucru: pentru că nu știu să fac de fapt mai nimic, decât sa muncesc ca necalificat mai bine primesc bani la stat. Mie nu mi se pare corectă această abordare.

   0
   0
  • #66 Comentariu nou

   Nu asta am spus. De altfel va sustin ideea de baza: ajutoare sociale strict limitate la cazurile cu adevarat sociale.V-am dat doar o explicatie de ce super-ofertele de genul asta nu au prea mare succes. In plus, cei care sunt in stare si au chef de munca lucreaza deja in tara sau afara. Prin satele alea oricum au ramas majoritari batranii.

   0
   0
  • #67 Comentariu nou

   @Relativ primarul spune ca oameni tineri care pot munci isi fac dosare pt a primi venitul minim garantat.

   Cand astfel de lucruri se confirma din diferite surse e o sansa mare ca sunt adevarate. Vlad a prezentat deja 2 exemple. Tot in ultimele 2 saptamani era o stire despre niste oameni din judetul Botosani care au refuzat lemnele gratis de la primarie pt ca nu erau taiate mai mici.

   …deci tu chiar nu vrei sa vezi realitatea!

   0
   0
  • #68 Comentariu nou

   Luam doua stiri prezentate intr-un mod anecdotic-senzationalist si cunoastem realitatea. Eu care traiesc aici si mai stiu si alte detalii … n-o cunosc. M-ati dezarmat.

   0
   0
  • #69 Comentariu nou

   Într-un sat din Banat se plâng oamenii că nu au de lucru, dar când vrei să-i „angajezi” ca zilieri la munca câmpului, plătiți la fiecare final de zi, cu un preț corect (prețul pieței), nu găsești doritori de muncă. În schimb birtul este plin.
   Unchiul meu încarcă singur (la 65 de ani) sacii cu cartofii recoltați, iar tinerii stau degeaba, cu mâna întinsă la părinți și venitul minim.

   0
   0
  • Asta e o situatie notorie si des intalnita; exact dispretul asta fata de munca cinstita trebuie sa dispara.

   0
   0
  • #71 Comentariu nou

   BLEGU’ (schelălăind mieros): „Păăăi… dom’ Petreanu… aia-i sclavageală, nu muncă cinstită; munca e pentru tractoare…”

   0
   0
  • #72 Comentariu nou

   Cand a venit criza o multime de fabricute din astea s-au inchis. Au dat afara oamenii fara sa le mai plateasca salariile. Apoi mira-te de la km departare de ce nu se inghesuie nimeni. Si da-ti cu parerea superior despre cum oamenii de la fata locului nu inteleg. Caz concret: o fabricuta din asta impartea aceeasi cladire cu firma la care lucram. Au dat afara toti angajatii (vreo 20) cu salarii neplatite pe 3 luni. Apoi superba mirare a patroanei (seamana cu a dvs) ca a fost data in judecata. Priceless.
   P.S. Ma intreb ce succes o fi avand firma aia sa recruteze daca s-a redeschis cumva. Probabil se plang si ei de lenea romanului.
   Pentru aia cu lemnele va las placerea folosirii motoarelor de cautare.

   0
   0
  • #73 Comentariu nou

   Nope 🙂 Vlad nu ai dreptate

   Statistic si economic vorbind, ei au dreptate; o persoana de la sat lucreza 3 luni in Germania, are deja aia 300 euro\luna; daca lucreaza in confectii nu i se permite sa castige 300+munca in agricultura in celelalte 9 luni ci doar 250.

   E vorba de maximizarea oportunitatilor si pana la urma e bine. Daca insa s-ar relaxa conditile birocratice de angajare\concediere-demisie ar fi brusc o crestere a nr de angajari in zonele de la tara.

   Ar lucra 3 luni in Germania, 6 luni in fabrica sau part time si 3 luni in agricultura. Nevoile oamenilor sunt diferite si oportunitatile s-au schimbat.

   Ajutorul social e doar o expresie a birocratiei romanesti, se dau bani in loc sa se creeze cadrul flexibil. O alta varianta e ca asigura doar tranzitia societatii spre acel standard in care romanii de la tara vor putea sa lucreze flexibil, mai aproape de idealul lor\ nevoi specifice si nu neaparat in modul in care oamenii din orase reusesc sa lucreze.

   0
   0
  • #74 Comentariu nou

   Raul, nu exista zone sarace, doar oameni saraci. Iar oamenii saraci, in marea majoritate a cazurilor, sunt aia lenesi.

   0
   0
  • #75 Comentariu nou

   Raul, e stiut faptul ca atunci cand doi oameni se intalnesc unul dintre ei e mai prost decat celalalt. La fel putem extrapola si saracia si orice alta dualitate. Noi vrem ca locul de munca sa fie langa /in localitatea noastra, sa fie bine platit, conditiile de lucru sa fie foarte bune etc. Oamenii nu-si pun problema datului la schimb. Oare oamenii aia saraci sunt foarte bine pregatiti in vreun domeniu? Stiu macar o limba de circulatie la nivel mediu? Sunt dispusi sa-si schimbe domiciliul pentru a se angaja?

   De ce refuzam sa ne amagim ca traim intr-o societate egalitarista/comunista? Daca dumneavoastra sunteti mai bun/mai cu pile decat mine imi luati jobul. Va pare rau ulterior de mine?

   Da, ne e mila de bietii oameni, dar in acelasi timp sunt mii de oameni pe care-i vad dimineata (la 5, 6 a.m.) ducandu-se la lucru pe salariul minim. Diferenta e ca oamenii astia pe care-i vad eu traiesc in oras, nu pot creste rosii sau gaini pe balcon.

   In plus, argumentul lui Vlad e foarte valabil – capeti experienta, poti avansa, discuti cu alti oameni, apar oportunitati. Toti vor sa fie sefi din prima zi si sa primeasca si un salariu imens.

   0
   0
  • #76 Comentariu nou

   uite eu mi-s din Moldova, județul Vaslui mai precis. la 12-13 ani mătuiam mașini în service auto, știi cum, tras cu glasspapir pe suport de talpă de papuc, trăgeam sapa prin vie, mai un beton la un vecin sau altul, să-mi iau și eu calculator. la 19 deja plăteam impozite să trăiască putorile din jur pe pomana statului din banul luat cu japca de la mine. nu câștigam cine stie ce dar n-am cerut o țigară la nimeni când mi-a fost poftă de-o țigară. așa că stimate Raul, mai las-o jos că măcăne. cine vrea să muncească, muncește. în zona Huși se oferă mâncare plus 50-70 de lei pe ziua de muncă la câmp și în general oamenii rămân cu oferta că putorile-s în birt zi lumină.

   0
   0
  • #77 Comentariu nou

   Am citit majoritatea comentariilor si o parere majoritara pare a fi cea ca salariile sunt de cacat, sefii sunt de cacat si nu merita sa te chinui pe 10 mil pe luna cand poti sa stai pe fund pentru 800 de lei pe luna. Si da, cand privesti din perspectiva strict matematica asa este. Dar ignorati perspectiva psihologica.
   Un loc de munca – de orice fel – te face sa te simti ca ai controlul, iti creste respectul de sine, iti permite sa-ti pastrezi demnitatea, te face sa te simti ca te hranesti din mainile tale si stai pe picioarele tale. Un loc de asistat social te face sa te simti dependent, intri in mentalitatea ca „nu se poate mai mult”. Eu am avut diferite locuri de munca, de la vanzatoare de butic pana la web designer si pot spune cu mana pe inima ca decat sa ma simt intretinuta/asistata prefer sa fiu la munca de jos Din ce observ la cei din jurul meu demnitatea e o chestie finita, o data ce-ai pierdut-o cu greu o mai poti recupera.

   0
   0
 5. #78 Comentariu nou

  Ok,
  Suntem cred cu totii de acord ca un procent foarte mare din acesti oameni nu merita ajutorul statului. Din articolul dumneavoastra observ ca 200 de oameni din cei 400 care primeau mancare la cantina (deci 50%), au inceput sa munceasca pentru acea masa. In cazul in care, generalizand, exista un procent semnificativ de oameni care chiar au nevoie de acest ajutor (pentru ca nu au unde sa se angajeze – stiu ca exista oameni care nu muncesc de lene, dar sunt intr-adevar multe zone in care nu exista unde), este justificat sa ii pedepsim pe toti prin anularea acestui beneficiu ? Nu cred ca asta e solutia, ci cred ca printr-o organizare mai buna al unui departament al statului, sa fie verificati acesti oameni, si numai cei care este clar ca nu merita, sa nu primeasca. Veti spune de unde bani pentru acesti bugetari ? Simplu, din banii pe care statul oricum ii da celor lenesi. Dar haideti sa nu ii pedepsim pe toti.

  0
  0
  • #79 Comentariu nou

   1. Retragerea unui favor nu e pedeapsă
   2. Cine o să verifice departamentul de verificare?

   0
   0
  • #80 Comentariu nou

   Un ajutor social, nu este un favor.
   Ajutorul social de genul, este facut in asa fel, incat, in momentul in care o zona din romania este defavorizata (ex: se inchid anumite fabrici si oamenii isi pierd locul de munca) sa nu se creeze o ruptura in societate. Evident, nu pot toti oamenii dintr-o zona sa isi lase casele si sa migreze in alta parte, asa ca intre timp, in tarile civilizate se acorda un ajutor celor aflati in situatia aceea.
   Cat despre verificarea departamentului de verificare, daca incepem o discutie de genul, in cazul asta hai sa nu facem niciodata nimic. De ce sa existe un organ care verifica populatia, gen fisc, politie, cine o sa ii verifice pe ei, si mai incolo, cine o sa verifice pe cei care verifica, si tot asa. Concluzia este : hai sa nu avem politie ?

   0
   0
 6. #81 Comentariu nou

  Cred ca venitul minim garantat ar trebui fie sa fie conditionat de munca in folosul comunitatii (in fond, o munca), fie sa fie acordat pe o perioada determinata (nici ajutorul de somaj nu este etern, insa somerul de azi a cotizat ieri pentru acest ajutor). Sigur ca exista cazuri fara solutie pentru care e nevoie de ajutor de stat, dar sunt sigura ca reprezinta o minoritate.

  0
  0
 7. #82 Comentariu nou

  Inca un exemplu, din Timis, deci o zona dezvoltata: anul trecut mi-am refacut canalizarea la casa, iar pt sapat santul am apelat la cativa vecini care stiam ca mai lucreaza ca zilieri…unul dintre ei a refuzat sa vina pe motiv ca, citez „azi am bani de bere”…bravo nene, ce sa zic…Deci nu ne mai aburiti cu texte ca n-au unde sa munceasca, nu vor, aia e buba, sunt scarbita…in schimb se uita stramb la tine cand iti mai permiti cate ceva, le vine greu sa creada ca tu chiar ai muncit pt bani.

  0
  0
 8. O observatie pe marginea cifrelor din articol:
  „peste două milioane de cetăţeni din România primesc lună de lună bani de la stat (sute de lei) în schimbul unui destul de ipotetice munci depuse în beneficiul comunităţii.”
  De fapt, se estima la inceputul lui 2014 ca sunt (cam) 300.000 de familii care primesc venitul minim garantat si inca vreo 400.000 de familii care primesc alocatii pentru sustinerea familiei.
  1. E la mintea cocosului ca multe dintre aceste familii primesc ambele tipuri de ajutoare, pentru simplul motiv ca alocatiile pentru sustinerea familiei se acorda pentru cei care au venituri foarte mici (categorie la care primele tipuri de familii se incadreaza). Deci nu ar fi 700.000 de familii, ci un numar mai mic.
  2. E absurd sa acuzam „2 milioane de cetateni ai Romaniei” ca nu ofera nimic statului. In primul rand, cifra e umflata (vezi 1). In al doilea rand e vorba de familii. Cu copii/batrani/bolnavi/etc! Presupunand prin absurd ca e vorba de 700.000 de familii biparentale, ar fi vorba de maximum 700.000 de adulti care pot fi acuzati de „primire de pomana de la Stat”. Restul sunt copii, handicapati, bolnavi etc. Cine se asteapta ca (niste ipotetici) 1,3 milioane de copii, handicapati, bolnavi sa „contribuie la progresul societăţii… plăteasca taxe, impozite, contribuţii la sistemul de sănătate sau la fondul de pensii” cred ca are o problema grava de gandire logica.

  Problema nu tine e de „venit minim garanta” per se. Sumele sunt minuscule.

  Problemele ar fi ca:
  – exista (probabil) abuzarea sistemului (vezi cazurile din articol) de oameni care ar fi apti de munca
  – unii (dar nu toti) oameni intra intr-un cerc vicios, in care prefera sa astepte sa primeasca, decat sa munceasca. Nu e meteahna romaneasca, vedeti si cazul fermierilor somalezi care au renuntat sa mai munceasca pentru ca primeau ajutoare internationale (ceea ce si distrugea piata locala a alimentelor).
  – recompensarea absurda a muncii (care se aplica si la exemplul de mai sus). Atunci cand primesti 400-500 lei pentru a sta acasa si a avea grija de copii, dar 700 lei (net) pentru a munci 8 ore pe zi (sau mai mult) in conditii grele, e evident ca alternativa NU e o alternativa. Ok, 1000 de lei e mai ok. Dar din articolele citite in ultimii ani, in industria de lohn nu se ofera 1000 lei, ci minimul pe economie (net). Iar povestea cu „evolutie profesionala” in industriile prost-platitoare e un mit de adormit copii. Nu evoluezi in nici un fel in croitorie la cucurigu din deal.

  La final, totul se reduce la lipsa unui cadru general oferit de Stat pentru a incuraja investitiile in Romania.
  Fiecare reprezentant al Statului este interesat sa-si stranga banii lui din furaciune, nu de asfaltare, oferirea de cadru institutional adecvat pentru afaceri mici/medii sau orice alt lucru care e benefic dpdv economic pentru mai mult de 2-3 prieteni de-ai lui/ei.
  Coruptia distruge Romania, nu ajutoarele sociale.

  0
  0
  • Estimarea de 2 milioane de persoane care beneficiază de aceste ajutoare ii aparține ministrului bugetului la vremea respectivă Liviu Voinea. Afirmația este linkuita în articol, dacă dați click o puteți citi în original. Mulțumesc 🙂

   0
   0
  • #85 Comentariu nou

   @Petreanu: dar ramane valabila partea in care Cristian ne spune ca e ingenua – vezi ce delicat sunt? 🙂 – ideea ca a munci intr-o mica fabrica de textile iti dezvolta cariera (ma umfla rasul de-a binelea)

   avem toti exemple apropiate cu oameni care ofera de munca la tara si nu gasesc, e o problema ca s-a lenevit neamul foare tare si ca alcoolismul in mediul rural a devenit o plaga nebanuit de mare, dar n-o sa aplaud niciodata vreun lohnist din Italia, Spania sau de pe unde o mai fi care crede ca trebuie privit ca pe D-zeu fiindca plateste drept salariu lunar 2 plinuri de benzina

   redresarea populatiei trebuie facuta atent, ce ne propui tu prin anularea venitului minim e ca si cum ai opera pe creier cu barda. dupa mine, comunismul e de vina ca i-a invatat pe oameni sa fure: care din fabrica, care de la CAP; diferenta e ca plozii alora care furau din fabrica se spalau pe dinti, beau Brifcor, citeau caryi de povesti si bateau mingea. si au asimilat mai usor valorile economice adevarate. eu sunt un copil din ala.in partea cealalta, verii mei de la tara stau in birt toata ziua. or fi de vina doar ei ca eu am avut mai multe sanse????… mama lor de infractori vinovati de saracie

   e tragic ca dupa 25 de ani cele 2 Romanii – urbana si rurala – sunt din ce in e mai despartite. trebuie reunite, asta e obiectivul, restul e cancan. ca sa inchei pe modelul tau, eu o sa votez partidul care o sa se angajeze ca in 10 ani niciun roman nu se mai cacă in fundul curtii. acum sunt 50%

   0
   0
  • #86 Comentariu nou

   Da’ unde-ai vrea curly, să se cace creștinu’?!?
   În pridvoru’ casei?!?

   Viu noaptea de la crâșmă… mă taie… ce-ai vrea să fac?
   S-aștept pân-acasă, să fug în fundu’ curții?
   O scutur la șanț, nu?
   Regula dă trei simplă…

   0
   0
  • #87 Comentariu nou

   În afara celor 4 milioande de muncitori din sistemul privat.
   Restul romanilor paraziteaza, adica nu aduc nicio contributie la dezvoltarea tarii. Din contra o trag in jos.

   Unii pentru ca nu pot (batrani, copii, bolnavi, etc) alti pentru ca nu vor.
   Insa realitatea e ca in momentul asta sunt 14-16 milioane de romani „de pomana”.

   0
   0
  • #88 Comentariu nou

   am mai scris un msg si cred ca am fost mai inspirat, dar s-a pierdut

   oricum, cazul cere efortul repetarii
   @Cosmin: te invidiez pt felul in care te suporti fara sa vomiti

   si te rog, nu-mi da replica, ca nu avem un dialog. doar te-am insultat

   0
   0
  • #89 Comentariu nou

   BLEGOO (pîrâcios): „Dom Petreanu, dom’ Petreanu…! Curly îi dă bobârnace lu’ Cosmin…”

   0
   0
  • #90 Comentariu nou

   Cristian.
   Ai luat șpagă la viața ta profesională?
   Da ori ba?
   Nu spun că ai CERUT, doar întreb dacă ai PRIMIT.
   ?
   ………….
   Ei, cam așa gândeam și io…
   🙂

   0
   0
 9. OK. Sa desfiintam. Care sunt consecintele ? Punem ceva in loc ?

  Crede cineva ca oamenii care pana acum refuzau şansa de a ieşi din sărăcie se vor razgandi ? Sau ca scara de valori o sa se mai roteasca odata ? Sau ca „va fi mai bine” ? Please, tell…

  0
  0
 10. #92 Comentariu nou

  Problema nu cred ca e legea ci modul in care se aplica.
  Vina cea mai mare o au primarii.
  Ei ar putea folosi acea munca in folosul comunitatii* si ar obtine beneficii pentru toata lumea, in plus nelasand impresia ca astia sunt niste bani care pica din cer. Dar ei au preferat sa transforme masa de asistati in masa de manevra electorala, folosind banii vs lene ca si moneda pentru voturi.
  Pe de alta parte, daca o parte din problemele comunitatii s-ar putea rezolva prin munca obsteasca a asistatilor, onor primarii ar pierde niste vaci bune de muls bani de la bujet**.

  _______
  */ Din viata de zi-cu-zi dintr-o comuna din Giurgiu, exemple de activitati utile ce s-ar putea face, dar nu se fac: curatarea islazurilor de buruieni si maracini, reinierbarea lor; curatarea rigolelor si santurilor drumurilor; consolidarea malurilor râului, refacerea puntilor; curatarea copacilor de pe marginea drumului, varuirea lor, degajarea acostamentului; lucrari de mici reparatii la drumuri; asistenta pentru batrani/bolnavi; renovare scoala/gradinita/biserica; impletit cosuri; etc
  **/ toate cele de mai sus, dar contractate cu firmele „care trebuie”…

  0
  0
  • #93 Comentariu nou

   Să desființăm primăriile, să spânzurăm primarii!

   0
   0
  • #94 Comentariu nou

   Aici sunt întrutotul de acord cu dvs.

   Primariile, ca celule de baza ale structurii de partid, trebuie desfiintate.
   Iar primarii care vând prezentul si viitorul celor care i-au ales pentru beneficii proprii sau ale aparatului de partid trebuie spanzurati de picioare si tinuti la fum de ardei iute pâna înteleg care ar fi trebuit sa le fie rostul.

   Atat timp cat nu exista vreo diferenta notabila între o canalizare socialista si una liberala sau între maturatul frunzelor crestin-democrat si cel republican, administratia publica nu are niciun motiv pentru care sa fie politizata.

   0
   0
 11. #95 Comentariu nou

  Unde mai pui ca astia dupa ce ca traiesc toata viata subventionati de stat, cu zero contributii la bugetul statului.
  Ies la pensie cu pensie minima garantata de 350 de lei.

  Aleluiaaaaaaa :))))))))))
  Traiască Republica Bolșevică România – Patria Trântorilor

  Ai 18 ani?
  Du-te in lumea larga.
  Iar daca nu reusesti sa te hranesti singur, crăpi de foame.

  0
  0
  • #96 Comentariu nou

   Cosmin… ai considerat ideea că subvenționații CHELTUIESC asistența? Pe băuturică, pe mâncare, pe un mobil… pe haine?
   Circuitu’ banilor în natură…
   Nu putem să fim toți producători, mai e nevoie și de consumatori, ce dreaq’…

   0
   0
 12. #97 Comentariu nou

  Ferguson va fi mic copil pe langa ce vom vedea in Romania daca se va intampla aceasta „nenorocire”, desfiintarea vmg…

  0
  0
 13. #98 Comentariu nou

  Zic si eu ca vom avea astfel mana de lucru ieftina. Munca pentru 3 mese calde pe zi. Suficient pentru „lenesi” si „asistati”, de ce sa nu recunoastem? Marii proprietari din sudul american le mai bagau pe gat si citate din Biblie. Dar aia erau sclavi, nu oameni liberi sa-si aleaga sclavia, ca altfel dispar din existenta. A, stai…

  Cat despre oamenii din Botosani care nu vor sa munceasca, poate ca patronul ar trebui sa ofere mai multi bani in schimbul resurselor umane, nu? Sa nu mai planga nici primarul. Ca doar suntem in capitalism. Sau el functioneaza doar intr-o singura directie? „Get your money up” cum ar zice americanul. Piata libera a Uniunii Europene este foarte competitiva.

  0
  0
  • Patronul oferă cât poate, în funcție și de calificarea persoanelor respective.

   0
   0
  • #100 Comentariu nou

   Nu vor sa munceasca in capitalismul asupritor romanesc? (unde salariul minim e cu 20% mai mult decat primeau in epoca de aur ceusista)
   Sa se duca in europa unde vor primi 5000 de euro pe luna :)))

   Pana una alta statul sa nu-si mia bata joc de taxele mele prin „pensii minim garantate”, ajutoare de caldura, alocatii de lenes, etc.

   0
   0
  • #101 Comentariu nou

   Cat de „mai multi bani” estimezi ca ar trebui sa ofere ? Fa-ne un calcul, ceva, care sa corespunda cu valoarea „resurselor umane” de care vorbesti. Poti ?

   0
   0
  • #102 Comentariu nou

   Credeam ca se poate deduce din ce am scris anterior. Suficient cat sa-i determine pe oameni sa treaca la munca. Logic, nu? Altfel, inseamna ca patronul nu este destul de competitiv pentru a atrage piata muncii din zona. Ideea e ca se incearca constrangerea prin diferite metode ingenioase a celor fara oportunitati, dezavantajati sa faca ceva impotriva vointei lor. Au dreptul la munca, dar nu si la demnitate (nu ma refer neaparat la cazul din Botosani).

   0
   0
  • #103 Comentariu nou

   Pai, sunt doua lucruri : patronul care isi face un calcul relativ la o resursa umana normala si, de partea cealalta, niste „resurse umane” (nobila sintagma folosesti, recunosc) care fac doar calculul imediat cum ca nu ar fi mare diferenta intre pomana de la stat si remuneratia de la patron. Refuzand orice urma de gandire in perspectiva, orice idee de stabilitate, pensie, viitorul familiei si alte bulshituri (tipic votanti ponta-psd).
   Ce patron ia in consideratie o astfel de „resursa umana” ?

   0
   0
  • #104 Comentariu nou

   Poate că nu.
   Poate că angajații stau pă feisbuci, ori la gargară între ei, în loc să tragă la mașina de cusut. Tre’să li se dea meleone ca să lase dreaq’ aiurealea d-oparte? În timpu’ muncii, zic? Că altfel nu-s motivați?

   0
   0
  • Bai, trebuie sa te opresti. Sunt la o carciuma si nu ma pot concentra ca trebuie sa moderez comentariile tale 🙂

   0
   0
  • #106 Comentariu nou

   Bine șefu’… mai latru și mâine, că n-a intrat zilele și topicele-n sac.
   (da’ zic că ăstai topic de discutat… deci, o să mă honcentrez pă el…)

   0
   0
 14. #107 Comentariu nou

  Si uite asa se naste si in Romania extrema dreapta………….poate domnule Petreanu facem si garduri frumos desenate ca la Baia Mare care sa ne desparta pe noi cei care avem scoala, bani (exista si cazuri in care cei cu scoala nu au bani dar ghinion) de sarantoci , este chiar enervant sa nu gasesc loc de parcat masina de atatea Loganuri. Credeti ca aceasta este solutia?
  Cu respect un inginer priectant care lucreaza la privat si 100% pt export.

  0
  0
  • Confundați lucrurile. Ideea că trebuie să muncești, daca esti apt, ca să câștigi bani nu este o idee de extrema dreapta si nici măcar de dreapta sau de stânga, este pur și simplu o chestiune de bun-simț.

   0
   0
  • #109 Comentariu nou

   Spuneti ca nu este extrema dreapta ceia ce sustineti dumneavostra ……eu raman la ideea ca blamand categorii de oameni la gramada dupa statul social, culoare, religie sau nivel de trai este exact asta.
   Majoritatea emigrantilor romani din U.E provin din mediul rural adica saracii Romaniei (moldovenii cred ca sunt majoritari daca nu gresesc), cum reusesc ca traiasca acolo fara asistenta sociala si aici nu?
   A si vad ca exista multi pe forum care spun ca ei nu sunt asistati social ,asistatii social nu sunt doar cei care primesc venitul minim garantat………ci si alte forme de ajutor de la stat sau autoritate locala exemplu gigacaloria care este subventionata de primarii, dar totusi jumatate din angajatii cu forme legale in Romania sunt asistati social (daca nu gresesc 50% au salarii sub 400 euro) nu credeti ca in Romania problema nu este la saraci ci la cei care ii exploateaza in diferite forme?
   Da este extrema dreapta atunci cand dai vina pe saraci fara sa realizezi ca ei sunt defapt efectul.

   0
   0
  • Asta cu „exploatarea săracilor” văd că e nemuritoare, Dumnezeule.

   0
   0
  • #111 Comentariu nou

   Fara sa fiu obraznic, dar la fel este si constanta frustrare a celor din clasa de mijloc sau a celei de sus si nevoia lor de a da vina pe cineva. Angajatii mid-level ca muncesc, dar ar vrea mai multi bani, iar patronul le spune ca din cauza taxelor pe care le aplica statul nu se poate. Patronul ca are bani, dar munceste prea mult pentru ei si mai vine si statul sa-i ia o parte din ei si tot asa. Evident, pe saraci, ca ei sunt cei care paraziteaza bugetul tarii si dau la schimb votul pentru perpetuarea acestui sistem. Deci cel putin dublu vinovati. Traiesc in mizerie si ignoranta, dar le convine asta (asa spun corporatistii si cei care nu au astfel de probleme, iar eu ii cred pe cuvant). In plus lor li se abroga „dreptul” de a avea propriile frustrari. Sunt pleava neperformanta a societatii. Nu merita educatie, nu merita sa vina cineva sa le arate ca exista alternativa (dar sa fie veritabila) la mizeria in care traiesc, nu merita sistem de canalizare si apa curenta, nu merita sistem de sanatate, nu merita putina educatie alimentara, sexuala, de igiena, a modurilor in care ar trebui sa-si managerieze banii (aia putini pe care-i au) si asa mai departe. Statul trebuie sa se concentreze pe cetatenii performanti. „Merita” in schimb sa munceasca, dar nu merita demnitate cum am mai spus. Si trebuie convinsi de asta.

   0
   0
  • #112 Comentariu nou

   Păii… și burghejii sugea sângele boborului – lipitori, ce mai! – și se hrănea dân sudoarea proletariatului…

   0
   0
  • #113 Comentariu nou

   Eugen… blamăm oameni după comportament, nu după ce zici tu.

   0
   0
  • #114 Comentariu nou

   ce inteligent esti :)))
   auzi la el, daca nu vreau sa-ti dau de pomana sunt din extrema dreapta – nici ponta nu s-ar fi gandit sa scoata asa perle

   0
   0
  • #115 Comentariu nou

   Cosmin = nazist feroce…
   🙂

   0
   0
 15. #116 Comentariu nou

  Eu cred ca habar nu aveti ce ii motiveaza pe oameni sa munceasca. DOAR pe unii ii motiveaza banii, si cred ca faceti parte din ei si ca doar genul asta de gandire intelegeti, dar pe altii ii motiveaza aprecierea, pe altii inovatia, pe altii sa faca parte dintr-o echipa, sa lucreze la ceva alaturi de persoanele pe care aleg sa le urmeze.

  Cei motivati de bani sunt adaptati la societatea curenta, dar sunt lipsiti de niste sentimente de baza de intelegere pentru ceilalti si de speranta si de VIZIUNE pentru o societate mai buna. De asta ajung sa fac asemenea aiureli de propuneri.

  Cand oamenii care NU sunt motivati de bani sunt totusi conditionati de ei, invata ca or sa primeasca bani doar muncind, ajung sa dispretuiasca nu doar munca ci VIATA cu totul. Puteti intelege oare cati oameni se afla in situatia asta?

  In cel mai bun caz isi gassesc un serviciu unde fac ceva ceva ce nu le place dar care sa le asigura un salariu, in loc sa le fie asigurat un venit de baza care sa le permita sa lucreze la ce ii pasioneaza.

  Toata lumea ar trebui sa primeasca un venit unic de baza. Oare chiar n-ati vazut numeroasele petitii in acest sens. Documentarele de la care au pornit? Cum puteti sa va dati cu parerea doar fiindca v-a venit asa o idee dupa ce ati vazut o stire?

  Nimeni nu e sarac de placere. Nimeni. Si noi ar trebui sa stim mai bine, si sa ii ajutam sa stie mai mult si sa poata mai mult. La revedere!

  0
  0
  • #117 Comentariu nou

   BLEGOO (zbierând chelălăit): „Lumeee-LUMEEE! I-auziți ce zice Anca… să se dea venit unic dă bază! La tăți! De la vlădică la opincă! Care cum se naște unu’ proaspăt… PAC! Intră la venitu’ dă bază… hai să zic… trei sutici dă iepuroi lunar, NEIMPOZABILI!!!
   Vă dați seama cum ar decola economia?
   Am fi pă primu’ loc în lume… „

   0
   0
  • #118 Comentariu nou

   Adica sa nu mai existe oameni care mor de foame ? Sunt total impotriva. – cam asa sunati bai astia care va dati destepti

   0
   0
  • #119 Comentariu nou

   Coniță… îți sugerez să recitești ce-a scris d-ra Anca mai sus. Eu doar am continuat logic propunerea dânsei, nimic altceva.

   Foamea… ca motivație a muncii… e ceva care există în societatea umană din preistorie încoace. Nu aveai chef să participi la vânătoarea de mamuți? Preferai să stai în peșteră și să te scarpini de păduchi?
   Păii… nu primeai parte de mamut!
   Cel mult… ți se dădea voie să rânești prin rămășițe.
   Îți ghiorăia mațele. La vânătoarea următoare… erai primu’ cu sulița!

   Muritul de foame e ceva extrem de rar în societatea istorică.
   De mâncare „se dădea” la neputincioși, schilozi ori mutilați fizic încă din Grecia antică, continuând cu vremea imperiului roman, evul mediu și începutul societății moderne.

   Nu se murea de foame decât ca urmare a unei politici deliberate, din partea statului – gen foamea din Ucraina pe vremea lui Stalin – când s-a ajuns la LUATUL mâncarii, nu la DATUL ei.

   Prin contrast, caută poze cu „soup kitchen” din anii ’29-’30 – unde erau hrăniți oameni în putere, care căutau de lucru, dar nu se găsea. Societatea a recunoscut nevoia lor de mâncare și în mare parte – de adăpost. N-au murit de foame.
   Nici ei, nici familiile lor, nici copiii lor.

   Nu munceau, adevărat. Dar căutau de muncă!
   Ca urmare… n-au murit de foame. Că n-au fost lăsați.

   Da’ nici nu li s-a dat bani, ca în vremurile de azi (și nu numai în România), ori telefoane moca, ori haine moca, ori case moca, ori… chestii moca – fin’că n-au chef de muncă. Da’ au dreptu’ la „venit minim garantat”.

   Întreb și io… ca prostul: DE CE AU DREPTUL?
   Există DREPTUL de nemuncă?
   Dimpreună cu corolarul: dreptul la venit minim garantat?

   „Venitul” e definit cam așa:

   • VENÍT, -Ă,(1) venituri, s. n., (2) veniți, -te, s. m. și f. 1. S. n. Ceea ce se obține din desfășurarea unei activități, din plasarea unei sume de bani etc.; câștig, beneficiu.

   Ori așa:

   • VENÍT, -Ă, (1) venituri, s. n., (2) veniți, -te, s. m. și f. 1. S. n. Sumă de bani care revine unei persoane sau firme dintr-o activitate prestată sau din proprietatea deținută, într-o perioadă de timp; câștig, beneficiu.

   Treaba e clară: ca să ai „venit”, trebuie să desfășori o activitate, să prestezi ceva.
   Nu să stai pe fund și să pretinzi să „ți se dea”.

   0
   0
  • #120 Comentariu nou

   Hauzi Ancuțo?
   Tu știi ce-s banii?
   Vorbesc serios, nu fac mișto.

   Banii sunt o recunoaștere a VALORII depuse de tine, depunând o activitate.
   Un simbol. N-au valoare în sine, sunt doar hârtii tipărite.
   Dar reprezintă valoarea a ce ai prestat.

   Poate fi prostituție, poate fi săpat de gropi ori spălat dușumele.

   Indiferent de activitate – ea – ACTIVITATEA! – tre’ să existe.

   Activitate productivă, zic… faza cu colecționarea de adeverințe și ștampile nu se pune.

   0
   0
 16. #121 Comentariu nou

  Intr-o comuna din Giurgiu, 94% dintre familii traiesc din ajutor social si alocatii.
  Ii rog pe cei care tot apara sistemul actual sa incerce sa gaseasca acolo, printre cei aflati in putere, pe cineva care sa ii ajute la munca – contra cost – si sa vada ce raspuns primesc.

  0
  0
 17. #123 Comentariu nou

  In atentia tuturor care nu sunteti de acord ca cei care primesc bani de la stat si sunt sanatosi si apti de munca sa presteze servicii publice: VA ROG SA IMI DONATI FIECARE DIN VENITUL VOSTRU 5% PENTRU A PUTEA TRAI PE VIITOR FARA SA MUNCESC! TRAIESC INTR-UN ORAS SARAC, ESTE UN CHIN SA MA DUC LA MUNCA IN ALT ORAS SI AM UN COPIL DE CRESCUT! VA ROG!

  0
  0
 18. #125 Comentariu nou

  OK, nu se poate elimina complet venitul minim garantat, insa se poate conditiona: refuzi un job, indiferent cat de greu si nepotrivit pregatirii tale, nu primesti ajutorul. Orice comunitate are nevoie de anumite lucrari ce se pot face de catre cei ce primesc ajutor social: in mediul rural spre exemplu curatarea albiilor paraului ce trece pe langa sat, a santurilor de-a lungul drumurilor, a gardurilor scolilor, gradinitelor etc. Am citit si eu comentariile satenilor sau altor persoane de pe pagina de Facebook a primarului. Cum adica aia este munca grea? Dar oare sa fii infirmiera si sa ingrijesti niste bolnavi cu retard sau in ingrijiri paleative o fi mai simplu? sau sa fii strungar si om bun la toate intr-un atelier sau intr-un IMM? Sau sa fii invatoare o fi simplu? Sau sa maturi strazile pentru salarii nete mai mici de 1000 lei? Mai sunt pledoarii pentru munca cu ziua: bun si la batranete din ce vei trai? tot din venitul minim garantat? ca drept la pensie nu vei avea, nu?

  0
  0
  • #126 Comentariu nou

   Infirmierele iau șpagă.
   Strungarii se descurcă, folosind strungul angajatorului.
   Învățătoarele primesc cadouri.
   Măturătorii, precum ca „gunoierii d-voastră vă urează la mulți ani!”

   O să se dea „pensie” oricum, chit că n-ai muncit o oră la viața ta.
   Că așa o să se dicteze de la Brucsel.

   Vorbim „muncă” aici… nu că ai șpreiat ceva ziduri la fabrici părăsite… cu mesaju’ hartistic:
   „Satana Rulează!”

   0
   0
 19. Nici macar eu nu cred ca asta e solutia.
  Adevarata problema nu este garantarea unui venit minim, ci modul in care oamenii devin prizonierii lui.
  Cum ar fi daca in loc de cash ce ajunge in mare proportie la carciuma satului, ar primi tichete de masa sau carduri electronice de care poti sa iei doar mancare. Am facut si un film in acest sens. Dureaza 3 minute si 57 de secunde 🙂

  http://www.biziday.ro/2014/09/06/clubul-celor-care-muncesc-in-romania-episodul-13/

  0
  0
  • Perfect de acord cu Moise – da’ numa’ mancare!

   0
   0
  • Hai si sapun. Si pasta de dinti. Si detergenti. Oamenii aia se uita mult la tv si e pacat de bugetele de publicitate ale P&G. 🙂

   0
   0
  • #130 Comentariu nou

   Bre Moise… tu cam vrei cilivizație… bag seama!

   0
   0
  • #131 Comentariu nou

   Bine zis in film.
   O solutie si mai buna ar fi introducerea unor linii de transport in comun catre zonele economice care au nevoie de forta de munca necalificata.

   la 100 de asistati social daca le tai subventia de 350 de lei pe luna
   inseamna 95.000 euro
   De banii astia cumperi un autocar si faci naveta 10 ani cu el.
   Iar pe langa cei 100 pe care ii reincadrezi in piata muncii, castigi:
   – taxe si impozite
   – stimularea economiilor locale prin crearea de oportunitati
   – reconversii profesinoale pentru cei 100 astfel incat in viitor sa castige cu mult mai mult
   …. si cate si mai cate

   Solutia bolsevicilor de a crea si mai multe pomeni nu face decat sa sporeasca cancerul asistatilor.

   0
   0
  • #132 Comentariu nou

   Da Cosmine, cumperi un autocar și faci naveta cu el 10 ani.
   La secțiile de votare.

   0
   0
  • #133 Comentariu nou

   Moise… sistemul se practică cu mult insucces în Hamerica: lumea cumpără mâncare cu cardul, fug la cârciumă și schimbă pe țigări ori băutură. Ori droguri.
   Subestimezi inventivitatea asistatului social mediu… o fi el asistat, da’ nu prost.
   Vorba lu’ Ponta: „O să ne descurcăm…”

   0
   0
 20. #134 Comentariu nou

  Vlad tu pari cel mai in masura sa aduci schimbarea 🙂
  Deci intri in politica? :p
  Eu te votez 🙂

  Cred ca venitul asta ar trebui sa existe pentru persoanele cu dizabilitati sau pt persoanele care nu isi gasesc de lucru, dar pentru lenesi cred ca nu se justifica. Nu stiu daca stii, dar si in Marea Britanie au aceasi problema. Exista generatii intregi de familii care traiesc din beneficii: primesc cazare in imobilele statului si in plus si o alocatie. Practic nu vor sa lucreze 40 de ore pe saptamana pentru £200 in plus cat le-ar aduce salariul minim fata de beneficiile sociale. E mai convenabil sa nu faci nimic si sa primesti £700-800 decat sa lucrezi 40 de ore pe saptamana si sa primesti £1000. (…uite ca si tarile vestice au problema asta, nu doar noi …dar nu stiu in ce proportii)

  Din cate am auzit in SUA primesti somaj doar daca ti-ai pierdut slujba in urma reducerilor de personal si nu cand fugi tu de munca pt ca nu iti place lucrul sau programul. Si trebuie sa dovedesti ca iti cauti activ un loc de munca!
  Sistemul asta mi s-ar parea corect.

  0
  0
  • #135 Comentariu nou

   7-8 sute?
   Ce zici de 4 mii pe lună?
   http://www.express.co.uk/news/uk/387308/Working-is-not-worth-it-Benefits-mum-rakes-in-70-000-in-welfare

   Cazuri izolate, da… da’ se adună.

   Acuma, serios:
   E greu să motivezi un englez să muncească deoarece din momentul în care intră pe salariu, automat plătește taxe, pierde ajutoare de locuință, etc. La final, muncind, rămâne în mână cu mai puțin decât dacă nu ar munci.
   Desigur, mândria muncii, respectul de tine, hei-rup! alea… (viori și trâmbițe pe fundal)

   Ca să renteze munca, trebuie să pornească de la un salariu simțitor mai mare.

   Ce te faci însă dacă n-ai calificare, ești prost de-ți plouă-n gură și socotești pe degete?
   Oferte de muncă pentru „tâmpitu’ străzii” sunt destul de rare și plătesc mai puțin decât „socialul”.
   Ori, până și un tâmpit poate socoti simplu, pe degete…

   0
   0
 21. @Relativ Neutru: De curiozitate – sunteti angajator sau angajat? In mediul privat sau de stat?

  0
  0
  • #137 Comentariu nou

   Am fost profesor 5 ani, iar de 10 lucrez exclusiv in mediul privat. Am lucrat si in Botosani (pe care il cunosc mai bine decat cei care fac generalizari pe aici) si in Bucuresti la o firma americana. Am putut vedea diferentele intre un manager roman si unul american de ex. Am sa prefer intotdeauna exploatatorul american 🙂 In orice caz, in Botosani legislatia muncii de care pomeneati mai devreme va asigur ca e pur facultativa. In general esti la discretia patronului.

   0
   0
  • #138 Comentariu nou

   Şi patronul e la discretia angajatului, pt ca angajatul poate sa plece oricand.

   0
   0
 22. #139 Comentariu nou

  Care era ala care a zis ca rasele inferioare se inmultesc peste capacitatea lor de a se intretine, si ca proliferarea lor ar trebui stavilita de rasele superioare? Asta a fost o teorie super la moda intr-o vreme, si a fost aplicata cu mult succes de insusi onorabilul Adolf Hitler. Cred ca nu ma inseala memoria.
  Mai era o discutiecare impartiea lucrurile/fiintele/activitatile in folositoare si nefolositoare, whatever that means.
  Dvs., d-le Petreanu, vorbiti ca si cum ati fi constient ca sint doua grupuri, unul bun si unul rau, si dvs. faceti parte, by default, din ala bun. Nu-i nimic rau in asta, era un banc simpatic acum o vreme: oamenii se impart in doua categorii, aia care impart oamenii in doua categorii si aia care nu impart oamenii in doua categorii.
  Eu ma feresc sa fac parte din prima categorie, pentru ca sint „consumator” de informatie si de opinie si ma vreau neutru la directii si clasificari tocmai ca sa am o buna perspectiva. Din perspectiva asta va spun ca granitele intre orice clasificari sint foarte labile, si nu-i exclus sa va treziti, din grupul ala „bun”, direct in extremism. Ba chiar e probabil.
  Cit despre argumentarea economica, daca o pretindem, haideti s-o si facem. Ca da, desigur, de-aia nu ne ajung noua banii la buget, pentru ca saracii maninca (si respira), nu pentru ca statul roman e complet impotent in zona colectarii de taxe si complet handicapat la ideea de a produce naibii si altceva in tara decit circ.
  Daca sapati putin, vedeti ca in tarile civilizate exista notiunea de eradicare a saraciei, si pentru asta se fac strategii si programe, nu pentru eliminarea fizica a saracilor. Pentru ca lasarea in plata Domnului si a selectiei naturale a unor oameni abrutizati de mizerie si saracie de generatii, sau macinati de boli, crescuti fara educatie, fara perspective, fara sanse, nu e o rezolvare a problemei saraciei, ci o eliminare fizica a saracilor, a celor pe care deja i-am bagat noi, aia „buni”, in categoria „rai”, si nu merita sa existe.
  Asta e fascism. Sper ca am ridicat scrisul destul de sus si se vede clar din prima, ca de dialoguri si polemici nu e cazul.

  0
  0
  • @Fluierătorul: Mulţumesc pentru intervenţie, fie ea şi mustind de dispreţ, aşa cum este. Acum, deşi înţeleg că nu sunteţi interesat de un dialog, v-aş răspunde, totuşi, dacă-mi permiteţi, la câteva dintre afirmaţii:

   1. N-am pus problema banilor cheltuiţi de la buget pentru VMG. Nu deficitul bugetar e problema, ci mesajul transmis de stat – ia nişte bani de la alţii doar pentru că n-ai tu. Rezultatul e că oamenii pe care-i plângeţi atâta renunţă la însăşi încercarea de a ieşi din starea deplorabilă în care sunt, că oricum li se dă, de ce să mai muncească? Mă mir că nu vedeţi acest efect aproape automat al pomenii.

   2. Eu n-am adus deloc în discuţie, niciodată, „proliferarea” sau „înmulţirea” cuiva. Însă văd că acesta e un subiect care preocupă semnatarii de pe Criticatac şi pe unii dintre simpatizanţii celor de acolo. Nu mă acuzaţi pe mine pentru lucruri cu care vă murdăriţi dv. singur.

   3. Din nou, nici o clipă n-am vorbit undeva, vreodată, despre „eliminarea fizică a săracilor” – şi tot din nou, observ că acest argument găunos e mai mereu aruncat cu pleoscăit în orice discuţie de grupul Criticatac. Ideea că cineva moare dacă-şi caută ceva de lucru şi poate chiar şi munceşte pentru bani, în conformitate cu legile acestui stat european, mi se pare cu totul halucinantă. Nu-mi dau seama dacă înţelegeţi ce vă spun aici.

   4. Obiceiul de a califica imediat şi automat drept „fascist” şi „nazist” pe oricine îndrăzneşte să contrazică teoriile cam sulfuroase emise pe Criticatac este totalmente dezgustător. Aş putea să vă răspund că sunteţi un bolşevic reacţionar şi că am citit despre reacţiile de acest tip, pe care le credeam demult îngropate, dar iată-le cum răsar, ne-moarte, din manualul Cominternului, dar m-aş coborî prea mult, acolo unde scrisul chiar nu mai are nici o importanţă, înecat fiind de umori de agitprop scăpat în lume.

   Succes cu falansterul dv. domnule.

   0
   0
 23. #141 Comentariu nou

  Toata lumea are patial dreptate in ce afirma aici. Ce trebuie sa intelegem, este ca statul nu asigura acele venituri minime garantate sau somajul sau alte forme se ajutor direct sau indirect din mila sau compasiune. Acestea sunt menite sa tina departe de infractionalitatea cauzata de lipsa de hrana sau a conditiilor minime de trai. Altfel, nevoia poate impinge oamenii cu astfel de lispuri sa obtina cele necesare prin acte infractionale.

  0
  0
 24. #144 Comentariu nou

  Eu am avut deschis acum un an un punct de lucru intr-un sat langa Timisoara. Faceam niste chestii de Craciun pentru Germania (ambalaje pentru cadouri ) si gaseam foarte greu oameni care sa doreasca sa se angajeze aproape in fiecare an.
  Salariul era de aprox. 1000 – 1500 lei net plus ca se platea si orice minut suplimentar si pauza de masa platita.
  Greu, foarte greu am gasit oameni buni tocmai pentru ca exista variant asta cu ajutoarele.
  Dar, este si un mare DAR, am gasit si oameni foarte doritori de munca care insa nu au unde sa se angajeze. Constiinciosi, punctuali si cu initiativa si imi pare rau ca nu am putut continua proiectele din cauza clientilor (marea majoritate a clientilor straini vin sa faca profituri aici si nu sa plateasca bine. povestea-i lunga).
  Ei, oamenii astia constiinciosi si corecti nu au stat niciodata la coada la primarie sa primeasca ajutorul social cu toate ca, aproximativ 6 luni pe an nu aveau serviciu. Stiu ce spun pentru ca eu trebuia sa le dau niste adeverinte pentru primarie cum ca sunt angajati celor cu ajutoare. Ceilalti? Simplu o gramada de pretentii (mai ales pauze de tigara) si cum veneau asa si dispareau. Ma costa mai mult protectia muncii si echipamentul decat produceau ei.
  In primul an am avut 60 de angajati. In al doilea, nu mai retin bine, 40 – 43. Volumul comenzilor a crescut cu 12% in al doilea an.
  Nu am intarziat nicio zi cu termenele.
  Ghiciti cu cine am lucrat in al doilea an.
  Am dat doar un exemplu. Concluziile sa le traga fiecare in ce parte vrea.

  0
  0
 25. #145 Comentariu nou

  Haideti sa promovam educarea si educatia
  Haideti sa promovam elitele,sa le gasim si sa-i sustinem in procesul de reeducare a copiilor,tinerilor,adolescentilor
  Haideti sa promovam sanatatea
  Haideti sa promovam un sistem de valori pregatit sa dezvolte Romania
  Haideti sa promovam Familia
  Haideti sa gandim cu capul nostru
  Haideti sa invatam sa fim corecti,cinstiti,milostivi,constanti
  Haideti sa ne ajutam aproapele
  Haideti sa muncim eficient
  Haideti sa invatam antreprenoriatul
  Haideti sa stim sa facem diferenta intre bine si rau
  Haideti sa ne apropiem de Dumnezeu asa cum “sta scris”
  …apoi putem desfiinta ce propui tu,VP.

  0
  0
  • #146 Comentariu nou

   Iar cu „Haideți să haidem”?

   0
   0
  • #147 Comentariu nou

   Nuș’ de unde tot răsare pluralul ăsta colectivist… „Haideți”… eventual cu semnu’ hecsclamării la coadă…
   De ce nu „Hai să fac, să dreg”?
   Chiar tre’ să ne apropiem de Dumnezeu cu cârdu? În gașcă organizată?

   Hai meteo, bagă tu primu’, fii căpitanu’ nostru, arată-ne cum se face…
   Hai, că din „Haideti sa gandim cu capul nostru” reiese c-avem un singur cap – „al nostru”… mă întreb care o fi ăla… capul, zic.

   0
   0
  • #148 Comentariu nou

   Perfect de acord, dar nu va intelege lumea pe aici. Discutiile astea de-aici miros a darwinism social de secol XIX, vorba unui alt coleg de net. Dvs. vorbiti despre construirea unei societati civilizate.

   0
   0
 26. #149 Comentariu nou

  Uite ce zice un domn pe blogul amicului tau Moise G :

  unu analfabetul si fara bun simt
  Noiembrie 26, 2014 la ora 20:07
  Degeaba construim scoli, daca elevii nu vor sa invete si viseaza occident, cu munca putina si bani multi.
  Acasa incasam lei, dar tinerii viseaza euro. Poate in 2019 se hotaraste si Guvernatorul ISARESCU sa trecem si noi la euro, ca oricum platim totul in euro.
  La 900 salariu minim iti vine la stat impozite si taxe 482 de lei parca.
  Ai mai multe persoane ocupate si mai scade si deficitul la pensii si sanatate.
  Sa le permita la puscariasi mai multe pachete de acasa si va scadea si cheltuiala statului, cu mancare si altele.
  Constientizarea elevilor ce inseamna munca si saracia. Sa-l duci o saptamana la gropa de gunoi sa munceasca, iar seara sa aibe o cana cu apa si un colt de paine, iar a doua zi se pune cu burta pe carte. Dar cand parintii ii ofera tot fara sa ceara nimic inapoi, macar sa stie sa scrie si sa citeasca, ajungem unde suntem acum.
  GOLANI la 30 de ani la tara stau si asteapta la carciuma ajutorul social, presteaza 8-9 zile pe luna, dar nu se vede nimic in acea comuna.
  Somerii, stai 3 luni in somaj apoi daca nu te angajezi mergi la gropa de gunoi la sortat gunoi sau plantat copaci, in secunda 2 toti se angajeaza, dar daca imi oferi la 18 ani 12 luni de somaj, de ce sa nu ii iau?
  NU ESTE PROST ALA CARE CERE, PROSTUL ESTE ALA CARE DA.

  0
  0
  • #150 Comentariu nou

   BLEGOO (plîngăreț): „Dom’ Petreanu, ,dom’ Petreanu…! Meteo mi-a zis că mă duce la groapa dă gunoi…”
   se smiorcăie): „Io nu pot să stau cu burta pă carte, că mă zgârie…”

   0
   0
 27. #151 Comentariu nou

  Daca vine in pilule vreau si eu pe 20 de ani

  0
  0
 28. #152 Comentariu nou

  Pentru a avea un trai decent eu muncesc zilnic cca. 10 ore. Muncesc la privat, unde fiecare zi trebuie sa faci performanta.
  Cine este inapt de munca , nu trebuie lasat sa moaraa de foame. Fiecare om are dreptul la O VIATA demna.
  Dar cine este lenes… ajuti o data, de doua ori, dar pana la nesfarsit nu se poate.
  Dle Petreanu … sa largim putin spectrul banului dat degeaba.
  Functionarii publici in cei 8 ore sunt acoperiti cu munca, sau stau in birouri de multe ori degeaba ?

  0
  0
  • #153 Comentariu nou

   N-ai înțeles.
   Se cere ajutorul la nesfârșit.
   În bani, nu în mâncare.
   Indexat la inflație.

   Nu odată, nu de două ori.
   VEȘNIC.
   (și coșciug gratuit, cu plata la popă de la stat, când o fi să fie, că nimeni nu trăiește veșnic).

   0
   0
 29. #154 Comentariu nou

  In conditiile in care romanii primeau bani frumosi nefacand nimic in fabricile comuniste, adica facand ceva totusi, plimbandu-se c-o tava in mana si nevorbind vorbe urate despre tovarasi, ce mai vreti?
  Sa ne scrie vreun jandarm, pompier, ziarist de a fost prin satele prinse de nameti, in anii astia adica, sa ne spuna cu amanunte cum munceau ei frumos si dragalasii de sateni, oameni in putere, erau toti la birt si faceau si misto de ei. Ei? Nimeni? Asteptam povesti dineantul necosmetizat.
  De altfel copacii care pazeau satul de nameti i-au taiat sau nu i-au mai plantat, sistemele de irigatii le-au furat ca deh nu mai era frica de nu stiu cine si atunci s-au gandit ca pot sa isi faca nu stiu ce cacat cu tevile alea. Fara sa realizeze cat rau isi fac de fapt…
  Vad ca povestesc oameni mai sus cum e cu zilierii la tara, sunt mai ceva ca primadonele. Grija, atentie cum ii iei, masa calda, bautura (dar nu bere i-au spus lui taica-miu, deh cred ca de la bere se ingrasau, au dieta, ce dracu’), muncesc cu program (si asta nu inseamna start la opt si sfarsit dupa opt ore cu una-trei pauze, nuuuuuu). Intre timp, unii mai si fura. De alcoolici, ce sa mai zicem.

  Asa numai sa stai ca vai ne e mila de amarati… Aia nu sunt amarati. Cei care stau prin sate (sau orase, ca nici in orase nu mi-e rusine cu lesinatii de lene) si nu fac nimic dar primesc bani NU FAC NIMIC BUN. Normal ca voteaza ca sa mai primeasca o data banii aia, ca ce buni sunt, uha! Pai cu ei iti asiguri banii de bautura si o paine, si apoi vedem noi!
  Mai vine vreun bogatas de la oras pe aici, ca astia are bani, are, mama lor, sa ne dea si noua ca ei are! Asa gandesc, serios, treziti-va stimati dragalasi cu pasiuni de stanga. Pana nu se trezesc macar copiii lor, nu avem nicio sansa.

  Poate oamenii ca lumea de la tara sa fie motorul schimbarii, acesti oameni exista, muncesc si trag tare. Ei sa fie exemplu si indrumare acestor hoarde de netoti.

  0
  0
 30. #155 Comentariu nou

  va salut. am 45 de ani. de cand ma stiu mi-am dorit sa evoluez in locurile astea. bunicilor mei, carmuitorii bolsevici, le-au confiscat averile pentru ca erau chiaburi. dupa expropiere au muncit la tara fara sa participe la organizarea de tip CAP. primul dintre bunici, care a plecat la varsta de 85 de ani in martie ’89, a lucrat in ograda pana in ultimele zile, fara sa aiba parte de pensie de la Stat, pare-se pentru ca nu a participat la sitemul de pensii. dupa ce i-au fost confiscate 2 batoze, un tractor, si 3 hectare de pamant. celalat s-a-ntors din prizonierat din URSS in toamna lui 1953 dupa moartea lui Stalin, dupa ce a fost luat prizonier in 1944 pentru ca luptase pe front la portile Stalingradului… ca sergent in armata romana, regala. dupa ce s-antors in tara, Statul l-a repartizat ca paznic la IAS. asa a putut incasa o vai mama ei de pensie. dar a prosperat cu stupina. pana in 1992. bunicele au avut mainile crapate pana la plecare, fiecare pana pe la 92 de ani.
  am crescut cu parintii, care n-au apucat sa se instruiasca decat 7-8 clase, pentru ca nu i-a lasat sistemul sa se califice mai mult deoarece erau odrasle de chiaburi. m-au sustinut sa studiez ca si pe ceilalti 3 frati, pentru a ma emancipa fata de conventia sociala prin care erai repartiza in campul muncii. dupa ’89 am absolvit si 6 ani de studiu de nivel universitar, in disciplina liberala, cu media generala 9,56. mi-am dorit totdeauna sa lucrez de drag, fara sefi sau supervizori. am reusit. am pravalia mea din 2002 si am produs si pentru export din 2003 pentru Europa, mai putin Portugalia si tarile scandinave. acum mai am un singur salariat, de 5 ani de cand ceilalti 4 angajati a trebuit sa plece la altii care le puteau asigura un venit de peste 450 de euro, lunar. sunt membru fondator al unei asociatii a producatorilor din industria usoara.
  ceea ce am citit in noaptea aceasta, pentru ca ziua nu pot face asta, m-a facut sa expun istoria mea, sumar. oricare are o istorie mai mult sau mai putin de studiat… ca model, sau dimpotriva, ca normalitate. inteleg cuvintele exprimate mai sus de catre fiecare. sunt opinii firesti. dintre care unele ca efuziuni glandularesi altele ca pareri cu substrat rational de asimilare… . la tema propusa de dumneavoastra, domnule Petreanu, opinez ca este bine sa lasati Statul sa faca ce vrea cu banii pe care-iobtine din impozitele pe care le platim. asta-i treaba lui ca sistem. si nu putem judeca sitemul. rolul lui este impersonal. considerand ca putem fi participativi, poate ca este bine sa schimbam impresii si eventual sa coagulam fiecare la cate o organizatie proactiva social, chiar cotizand ca membrii, pentru a putea conjuga la frazarea de care este in stare aceasta societate. altfel parelnicia noastra a fiecaruia-n parte este doar o suflare-n vant. de unii singuri nu putem razbate. de aceea cetatenii ce primesc ajutor social, mai mult sau mai putin „indreptatit” nu au sanse de integrare intr-un sistem sanatos.
  eu unul vreau sa aflu o organizatie care politic sa faca lobby pentru votul cenzitar. adica sa poata fi luate-n calcul doar voturile celor ce au titlu de proprietate si plata de impozite pe profit. atunci partidele parlamentare n-ar mai fi constituite din membri intretinuti.
  altfel, poate ca este bine sa va gasiti un loc intr-o tara europeana unde sa nu vedeti ca stimuleaza parazitismul acesta, de sort politic. ca atatia altii din diaspora care sunt fericiti cu alegerea pe care-au facut-o. eu nu sunt de acord cu acei politicieni care se sprijina pe voturile celor ce s-au stramutat, de nevoie, pe alte meleaguri si incearca sa dea lectii socialistilor ce vor sa faca bugete pe baza de pomeni electorale. oricare dintre noi se poate perfectiona, poate de aceea mai este cale lunga pana la o societate ce se poate intretine pe ea insasi. care nu traieste pe credit pe care sa-l plateasca, eventual, doar urmatoarea generatie. pana aici nu am vazut pe nimeni, mai ales in tara asta, sa se rupa cu munca. travaliu prin asumare, nu impus. de la un batran am invatat ca unul mai tare decat mine poate sa-mi ia cu forta dar nu poate sa-mi dea cu forta. si cainele nu pleaca din fata macelariei. asadar… nu venitul minim garantat este problema, ci macelarul care da cu gand pervers canidei, tesut conjunctiv…
  altfel, s-auzim numai de bine! jos evazionismul, atat cat ste posibil! si nu in ultimul rand… tebasescu la puscarie!

  0
  0
 31. #157 Comentariu nou

  Venitul minim garantat a aparut dintr-un motiv anume si pana nu dispare motivul respectiv nu poate fi desfiintat. Daca il desfiintezi in conditiile actuale, risti sa-i transformi pe acei oameni in bande de jefuitori si criminali, ca aia doar n-o sa se intinda pe jos si sa astepte sa moara de foame. Ia uitati-va sa vedeti ce se intampla in statele din America Centrala: Belize, Guatemala, Mexic, Republica Dominicana, Columbia, etc.

  Dreptul la vot trebuie sa fie restrictionat de „participarea si sustinerea sistemului”. Cu alte cuvinte, ai fost angajat sau ai avut o afacere si ai platit taxe si impozite in ultimii trei ani? OK, ai drept de vot. Nu ai participat la sistem cu contributii? Nu votezi. Ai participat doar „de forma” ca ai lucrat la negru sau „contabilul ti-a scos firma pe zero” sau ai actionariat in offshore? Iar nu votezi. In acest ultim caz ar trebui sa mergi putimel si pe la „mititica”.

  Saracii si asistatii sociali sunt o masa de manevra foarte utila politicienilor, la care acestia nu o sa renunte usor. Aceste lucruri sunt explicate mai bine in acest articol:
  http://www.piticigratis.com/2014/07/daca-platesti-taxe-esti-prostul-lor/

  Cat despre ce reprezinta votul si sustinerea sistemului actual…
  http://nuvotati.wordpress.com/2012/05/03/ce-reprezinta-votul/
  http://www.thinkagain.ro/de-ce-au-dreptate-cei-care-nu-merg-niciodata-sa-voteze/
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2126096750862558&set=a.1832453496893553.38017.100003867614875&type=1
  http://trenduri.blogspot.co.uk/2014/11/credinta-mea.html
  http://trenduri.blogspot.co.uk/2014/11/prostii-eroici-mesaj-catre-generatia.html

  …nu se va schimba nimic. Cei care muncesc si contribuie activ la sistem sunt prea putini si nu vor reusi sa schimbe nimic. Nu mai exista patrie/popor, exista doar indivizi. In contextul actual solutia este simpla si individuala: Se salveaza cine poate!

  0
  0
 32. #158 Comentariu nou

  Vlad ca e BlackFriday, profita si tu de reduceri si i-ati Marea Transformare. Ce propui tu acum e pur si simplu sa repetam istoria din zorii capitalismului, cand in Anglia inceputului de secol XIX a facut acelasi lucru cu legea Speenhamland, in speta tot un venit minim garantat…cred ca ar trebui sa invatam din trecut si sa nu-i repetam greselile. Dupa minunatul cod al muncii pe care-l avem din 2008, in care organizarea si asocierea angajatilor in sindicate si protejarea intereselor proprii prin contracte colective a fost facuta praf, acum si venitul minim garantat sa fie scos. Pur si simplu motorul capitalismului care rezulta vor fi foamea si frica pentru ziua de maine in dreptul angajatului si motivatia profitului si dreptul de a fi egoist al managerului. E o dubla masura pe care nu o putem impartasi. Si apropo de frica, insusi Roosevelt pentru celebrul discurs „the four freedoms” ar putea fi taxat mai degraba comunist decat invers…si totusi America pe care a construit-o el o luam drept model cand propunem modelul occidental si nu cea a lui Reagan

  0
  0
  • Vechiul Cod al Muncii era o ineptie. Daca aveai ghinionul sa-ti pice pe cap un angajat lenes, incompetent, barfitor etc nu era chip sa-l dai afara – iar daca totusi te-ncumetai dadea firma in judecata, obtinea daune, salariile neplatite si reangajarea. Realitatea este, deci, mult diferita de cum isi imagineaza Comitetul de Stat al Planificarii.

   0
   0
  • #160 Comentariu nou

   Până nu publici și lătrătura mea, o să-ți iei degete-n jos!

   0
   0
 33. #161 Comentariu nou

  „Prostia nu este nevinovata”, zicea domnul Plesu. Saracia ce rezulta din prostie si lene nu e nici ea nevinovata. Rezolvarea problemei prin rostogolirea ei cel putin o generatie, in speranta ca dispare de la sine, e o alta greseala. Nimeni nu e raspunzator de supravietuirea altora, ori capitalismul asta de cumetrie legifereaza raspunderea supravietuirii lenesilor in seama celor constiinciosi si responsabili. Cum facem, zicem „fuck the state” si ne revoltam? Iesim in strada si cerem guvernului abrogarea oricaror legi care forteaza cetateanul responsabil si muncitor sa plateasca supravietuirea leprelor? Sau facem razboi civil? Eugenie? Le dam in cap tuturor leprelor care incep sa fure dupa ce nu mai primesc ajutor social? Unii s-au batut vreo 3 ani acu vreun secol jumate, pentru ca o parte din populatie vroia sa aiba sclavi, iar cealalta vroia industrializare, sa munceasca masinile, iar sclavii sa devina si ei oameni. Noroc ca au castigat aia cu masinile, pana la urma. Educatie, educatie, dar ce facem cu 2 milioane de trogloditi inutili?

  0
  0
 34. #162 Comentariu nou

  Da’ dă-i în gura ma-mii lor, că-s pline cârciumile de ei, la orice oră!
  Ia 125 lei/lună și normal că merge cu ei la băute. Cât o fi păhărelul? 2 lei?

  0
  0
 35. #163 Comentariu nou

  … eutanasierea ar fi o masura mai blanda – nu se desfiinteaza saracia ci direct saracii – printre care ma numar – oricum regimul nazistoid care va urma nu va excela prin protectie sociala…
  dar de ce nu cerem modelul norvegian unde TOTUL este gratuit- invatamant de toate gradele, sanatate, – si asta pt ca aia chiar sunt de Dreapta si au o economie infloritoare fara sa-si piarda OMENIA – care la noi inca nu s-a inventat…

  0
  0
  • #164 Comentariu nou

   Fin’că norvegienii au petrol și românii nu.
   Tu cere modelu’ norvegian până răgușești – dacă n-ai ce să vinzi… cum plătești toate alea?

   0
   0
 36. #165 Comentariu nou

  Cred ca se pierde din vedere un lucru absolut esential, dupa parerea mea. Ca printre cei care raman fara un serviciu se pot afla si oameni capabili, educati si cu mult bun simt, care totusi nu isi gasesc sa se angajeze. V-ati gandit la ipoteza ca sunt si multe situatii cand angajatorii sunt de vina si nu cei care vor sa se angajeze? In cazul unei persoane capabile care nu isi gaseste un serviciu (pentru ca nu are loc de altii, poate mai slab pregatiti decat ea) este normal ca o astfel de persoana sa mature strada, ca munca in folosul comunitatii?

  0
  0