Incidența cazurilor de covid-19 trebuie înțeleasă în contexul măsurilor anti-epidemiologice

Am văzut câteva reacții de ușurare nejustificată după ce Ministerul Sănătății a publicat harta incidenței covid-19.

Potrivit informațiilor oficiale, în marea majoritate a localităților din România (2.728), incidența este mai mică de 1 caz la mia de locuitori. În 410, incidența e mai mare de 1/1000 iar în 43, incidența este peste 3/1000. Pare binișor, totuși, nu?

Cineva ar putea constata, simplist, că șansele de a te îmbolnăvi de covid-19 sunt, ca atare, foarte mici și că, practic, e mai probabil să mori într-un accident rutier în țara noastră decât să iei noul coronavirus.

Este adevărat, cu precizarea foarte importantă că este adevărat acum, adică în aceste condiții.

Datele de contagiune dintr-o epidemie trebuie privite întotdeauna în contextul măsurilor de combatere a epidemiei luate până în momentul respectiv.

Așadar, incidența cazurilor de covid-19 din România este acum la aceste valori după ce, de luni de zile, vorbim despre distanțare socială, portul măștii, igiena mâinilor, după ce au fost închise aproape toate locurile ce presupun aglomerări – toate, măsuri foarte nepopulare, bineînțeles, dar pe care majoritatea le-am înțeles și le-am aplicat, chiar dacă fără prea mare tragere de inimă.

Au avut efect aceste decizii?

Păi, e suficient să constatăm efectul lor asupra circulației unui alt virus, cel gripal.

Dr. Alexandru Rafila a observat recent că, în emisfera sudică (unde este iarnă), circulația virusului gripal este în această perioadă de 500 de ori mai mică decât în mod uzual. “Gripa e supravegheată printr-un sistem global, e o rețea mondială care supraveghează circulația virusurilor gripale, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică. Sezonul gripal în emisfera sudică e atunci când în emisfera nordică e vară. În ultima lună a fost o circulație extrem de redusă, inexplicabilă chiar pentru OMS. Dacă între 5 și 7 la sută dintre probele care sunt testate aleator, de la persoane simptomatice, erau pozitive, în acest an doar 0,01 la sută au fost pozitive și într-o lună au fost izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial…. de 500 de ori mai mică circulația virusului gripal decât de obicei”a declarat Alexandru Rafila, care a pus această circulație excepțional de redusă pe seama măsurilor anti-epidemice luate împotriva noului coronavirus.

Ceea ce e foarte plauzibil și spune ceva despre incidența covid-19.

Adică, dacă măștile și distanțarea socială au reușit să reducă de 500 de ori circulația virusului gripal, ar trebui să ne întrebăm ce factor de amplificare ar avea inexistența lor asupra virusului sars-cov-2.

Cu alte cuvinte, incidența mai mică de 1/1000 din România nu este un semn că virusul e inofensiv și nu merită să ne batem capul cu el, ci o dovadă că e îngrozitor de contagios, dacă se transmite atât de bine în condiții care au redus circulația virusului gripal, despre care știm cât de contagios e, de 500 de ori.

Este evident că, fără măsurile de protecție, rata de infectare ar crește dramatic.

Pentru a păstra comparația cu mortalitatea în accidente rutiere, e ca și cum am spune că, dacă tot sunt șanse minime să mori călcat de-o mașină, atunci poate că n-ar mai fi nevoie să le dotăm cu frâne.

32 comentarii Adaugă comentariu

 1. Poate ar trebui sa tinem seama si de faptul ca specialistii considera ca sunt mult mai multi purtatori de virus decit cei testati si confirmati ca fiind pozitivi (cineva spunea pe undeva ca ar fi de vreo 10 ori mai multi oameni care habar nu au ca au virusul si este posibil sa nici nu afle vreodata acest lucru). Cind te gindesti ca este posibil ca 1 din 100 sa fie purtatori de virus parca nu mai este asa amuzant, oamenii mai activi ajung sa intilneasca 100 de persoane pe zi (in transportul in comun, in magazin, la terasa, la serviciu, prieteni, rude), asa cresc si sansele de a intilni acea 1 persoana purtatoare de virus. Pe urma este chestie de noroc daca acea persoana avea masca, daca tu aveai masca, daca te-ai dezinfectat corespunzator pe miini dupa ce ai intrat in contact cu acea persoana (si nu cu ceilalti 99), daca ai pastrat o distanta corespunzatoare sau te-ai inghesuit exact cu cine nu trebuie. O chestie destul de obositoare si toti ajungem sa mai lasam garda jos. Cit de des, asta este problema.

  Thumb up 4
  • Rata de infecție nu va scădea orice am face, ci va crește, mai ales acum, odată cu începerea anului școlar.
   Ni se spune din martie, dar extrem de voalat, toți vom da noroc cu dihania C19, cum am dat și cu restul dihăniilor, putem scăpa doar dacă ne pustnicim în pustie pe veci.
   Ca și la celelalte dihănii, de la zicem noi viroze, nu doar la gripe mă refer, bătrânii, cei cardiaci sau bolnavii cronic, sunt în pericol de moarte destul de mare, la C19 pericolul de deces se invârte pe la 6 – 14% la grupele vizate de boală.
   Poți amâna, dar nu poți evita infectarea, orișice ai face.
   Părerea mea.

   Thumb up 0
  • Eu sper s-apara vaccinul inainte.

  • Cel mai avansat vaccin făcut în UE de Astrazeneca tocmai a fost suspendat din cauza reacțiilor adverse, nu prea vad cum s-ar putea finaliza vaccinarea in masă în ue înainte de 2022 asta in cazul fericit că se va descoperi un vaccin.

   La cat de mare e viteza de răspândire a virusului cred că mai degrabă va avea efect imunizarea de turmă decât un vaccin.

   Thumb up 0
  • Despre vaccinul AstraZeneca, e important de spus că nu a fost oprit definitiv, ci doar până investighează dacă boala apărută la unul din subiecți are sau nu legătură cu vaccinul (ca idee, ce s-a întâmplat acum se întâmplă destul de frecvent, e normal ca în studiile pe mulți oameni și pe timp prelungit să apară și câte unul cu probleme de sănătate, mai ales că dinadins au fost incluși și oameni peste 80 de ani). Deci situația nu e nici pe departe așa dramatică cum poate să sune la o primă vedere.

   Thumb up 0
 2. Am citit undeva pe net despre “drama epidemiologilor”: dacă boala scapă de sub control n-au vrut, n-au știut, nu și-au făcut treaba. Dacă reușesc să o țină sub control, “ăăăîî, pentru atâta lucru am stat noi în case??”

  Thumb up 7
  • Da, stiu dilema. Nedreapta situatie. Profet in tara ta…

  • Asta are multe cauze suprapuse, ca într-un tort al autodistrugerii, Vlad, dar cea mai la vedere este că, pentru prima oară poate (și în mod sigur pentru prima dată în viața noastră de “civili”) vedem sub fustele științei, ca să zic așa. De obicei munca asta, a cercetătorilor, se desfășoară în anonimat; noi vedem doar rezultatul final: un medicament nou, un vaccin nou, un motor nou. Sutele de încercări nereușite, sutele de teste eșuate, sutele de momente în care ești silit să o iei de la zero… astea le cunosc doar oamenii ăia. Știu de la un amic în branșă, de exemplu, că firmele de farmaceutice pornesc cu 100 de molecule (“substanțe active”) noi, cam 10 intră în teste clinice și pe piață ajunge în medie 1 sau sub 1. Restul sunt încercări nereușite. Pandemia asta ne-a făcut spectatori la drama din culise – tragedia fiind că cei mai mulți nu înțeleg la ce se uită și fluieră că nu e piesa pe care și-o doreau…

   Thumb up 0
 3. Nu sunt de acord cu fraza asta:
  “Cineva ar putea constata, simplist, că șansele de a te îmbolnăvi de covid-19 sunt, ca atare, foarte mici și că, practic, e mai probabil să mori într-un accident rutier în țara noastră decât să iei noul coronavirus.”

  In accidente de masina mor in medie 5-6 persoane pe zi. De COVID-19 zilele astea mor 30-50 oameni pe zi si sunt infecatati in medie 1200. Deci 5 care mor pe zi vs 1200 care iau noul coronavirus pe zi.

  Adica ok, cineva ar putea constata gresit asta, dar ar fi foarte departe de realitate.

  Thumb up 4
 4. OK. Sa spunem ca vom scapa de coronavirus in urmatorul an.
  Ce vom face apoi cu gripa? 250 – 500 de mii de oameni mor de gripa anual. In perioada aceasta, presupun ca au murit mult mai putini oameni de gripa, tinand cont ca au fost infectati de 500 de ori mai putini oameni.
  Dupa ce covid19 va fi istorie, vom reveni la normal si “vom lasa” sa moara 250-500 de mii de oameni de gripa anual? Ne vom schimba comportamentul? Vom purta in sezonul gripal masca in supermarket, la munca etc.?

  Thumb up 1
  • Chestia e ca covid-19 nu va fi niciodata istorie. Va sta cu noi mult timp de-acum inainte. Pentru gripa exista vaccin anual si tot mor oameni de gripa, deci la fel va fi si cu sars cov 2, doar ca contagiozitatea si mortalitatea sunt mai mari.

  • Un virus, odată apărut, nu dispare.
   Poate suferi mutații care să-l facă inofensiv, dar nu dispare, îl vom adăuga la lunga listă de biokilleri cu care conviețuim.

   Thumb up 0
  • Exista, totusi, un caz exceptional: virusul variolei, care a disparut in urma unei (singurei) campanii mondiale de vaccinare care a atins aceasta tinta. Il mai pastreaza doua laboratoare, unul rus, altul american, in scop de studiu.

  • In tari din Asia (Japonia, de ex), purtatul mastii atunci cand ai simptome de raceala tine de cultura. Poate evoluam si noi in directia aia (da Doamne…:-) )

   Thumb up 0
 5. Contagiozitatea covidului e de 500 de ori mai mare decât a gripei,se înțelege din declarația dl Dr Rafila. Eu cred ca este un pic inexact ( un epidemiolog de nivel mare ca dl dr Rafila , ar trebui sa calculeze toate posibilitățile) Pacienții testați pozitiv cu Covid 19 nu mai sunt testați și de gripă,sunt testati numai cei ce ies negativ la covid și au simptome de gripa deci foarte putini . Calea de transmitere este aceiași pentru ambii virusi ,deci ii poți lua pe ambii. Cred ca virusul nou covidul este mai contagios ca virusul gripal ,dar de 500 de ori e cam mult. Oamenii de știință ar trebui sa fie ceva mai exacti. Tot respectul ptr dl dr Rafila dar acum a fost luat de val.

  Thumb up 0
  • “[…]de 500 de ori mai mică circulația virusului gripal decât de obicei”, a spus Alexandru Rafila la Digi24. – eu nu inteleg din declaratia lui Rafila ca a comparat contagiozitatea coviduli cu a gripei, ci circulatia gripei de acum versus circulatia gripei in alti ani. Acolo avem o scadere de 500x.

   Thumb up 0
  • ecce nefunctionalul!

   Thumb up 0
 6. Un pic offtopic dar legat de trasmitere: una din stirile de azi spune ca Bacaul e nevoit sa inchida din nou restaurantele, pentru ca a crescut rata de infectare.
  Am trecut saptamana trecuta pe la Mall-ul din Bacau. Pentru a asigura circuite separate, desfiintasera usile automate de intrare in Mall, care erau pe centru, si foloseau drept usi principale cele 2 usi manuale, laterale. Asa ca fiecare vizitator era nevoit sa atinga exact aceeasi suprafata, a clantei. Dezinfectantul era in interior, deci nu ai sanse sa te dezinfectezi dupa ce ai iesit, decat daca umbli cu el in buzunar. Poate restaurantele nu au avut nicio contributie si de fapt masurile de securitate de la Mall au lucrat exact pe dos.

  Thumb up 0
 7. Avem aproape 100 de mii de infectați la o populație de sub 20 milioane deci rezultă o medie totala pe tara de 5 infectați la 1000 de locuitori, nu înțeleg cum majoritatea localitatilor au sub 1 infectat la 1000 de locuitori.

  Thumb up 5
  • Buna observatie.

   Poate e vorba de cazuri active?

  • Și dacă luăm în considerare doar cazurile active nu se poate explica anomalia statistica, avem peste 52 de mii de cazuri active adică rezultă o medie pe tara de aproape 3 infectați la 1000 de locuitori, n-are cum statistic că majoritatea localităților să aibă sub 1 infectat la 1000 de locuitori, 410 peste 1 și doar 46 de localități sa fie peste media țării.

   Thumb up 0
  • @Constantin,
   Pentru ca Bucuresti e o singura localitate, dar are statistic 10% din populatia tarii, daca ii mai socotesti si pe cei care lucreaza sau tranziteaza cu afaceri ajungem la 13 – 15%.
   Incearca sa nu mai consideri ca toate localitatile au numar egal de locuitori.
   Daca ai rabdare (eu nu am) poti aduna numarul de locuitori din cele 43 localitati ‘cod rosu’.

   Thumb up 0
  • 20 mil?? In RO?
   Mai numărați va rog!
   Și atunci va ieși cu și mai mare virgulă!

   Thumb up 0
  • Este vorba de numarul de noi cazuri in ULTIMELE 14 ZILE raportat la totalul populatiei din acea localitate.

   Exemplu pentru Bucuresti pentru a ajunge in scenariul rosu: ar trebui sa avem 5500 de imbolnaviri in ultimele 14 zile, adica undeva la 390 de noi cazuri pe zi.

   Thumb up 0
 8. Cica vaccinul rusesc are sanse promitatoare. Pana acum rata de succes este de 50%; l-au testat pe fata lui Putin si pe Navalny

  Thumb up 2
  • Se vede treaba ca au testat dozaje diferite, ca sa vada care sunt efectele secundare in fiecare caz!

   Thumb up 0
  • Chiar crezi propaganda putinista?
   Pentru ca e clar ca nu intelegi ce inseamna cercetarea medicala…
   Este suficient sa iei in calcul modul in care au pus pe piata un produs netestat, in pofida legilor internationale (si rusesti, iti garantez!), ca sa se ridice mari semnale de alarma la modul in care identifica, investigeaza, inregistreaza si raporteaza rezultatele
   -fie ele pozitive – eficienta vaccinului;
   -dar mai ales negative -evenimente/reactii adverse.
   Poate vezi in articolul asta (https://www.bbc.com/news/world-54082192) cum ar trebui sa se procedeze in cazi de evenimente adverse serioase.
   Nimeni nu are incredere in rusii lui Putin sa respecte drepturile omului (inclusiv cele garantate de legislatia din studiile clinice)

   Thumb up 0
  • Hei! 🤣
   Se pare că oamenii nu au citit poanta și se consumă în justificări!
   😁😁😁😁

   Thumb up 0
  • PS.
   Ar fi fair sa postezi și linkul….
   Că e citat, nu de alta!
   Și p’acilea se respectă drepturile de autor, nu ca în politică.

   Thumb up 0
 9. @Cristina
  Era un banc! Daca nu te-ai prins pot sa ti-l explic😇

  Thumb up 0
  • Salut!

   Recunosc: nu m-am prins… de cati anti-vaxxers aud/vad in fiecare zi…
   Ca sa nu-ti mai zic de ciudatii care nu cred in virus… (desi o parte din ei cred in virusul gripal !!!)

   “They say a little knowledge is a dangerous thing, but it’s not one half so bad as a lot of ignorance.” — Terry Pratchett

   Thumb up 0
 10. @pricinosu’ – București nu e in zona roșie , sectoarele 3.4 și 5 sunt chiar în zona verde iar sectoarele 1, 2 și 6 sunt in scenariul galben și toate orașele mari reședințe de județ sunt in scenariul verde și galben, cele 43 de localități din zona roșie sunt in localități mici cu putini locuitori:

  https://www.google.ro/amp/s/romania.europalibera.org/amp/ministerul-sanatatii-a-publicat-harta-cu-scenariile-pentru-reinceperea-scolii-bucurestiul-in-scenariul-2–elevii-vin-prin-rotatie-la-ore-/30824927.html

  Thumb up 1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest blog folosește serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.