Audiențe radio: am primit un mesaj de la șefi

Am primit următorul mail de la Dept. Research Europa FM, cu subiectul “Felicitări!”

Acum, nu știu cum sunteți voi, dar eu asemenea ocazii de publicare nu ratez, deci iată mailul:

“Dragi prieteni, conform Studiului de Audiență Radio, desfășurat în perioada 27 aprilie – 16 august 2020, peste 930 de mii de ascultatori se află în fiecare dimineață, de luni până vineri, între orele 7 și 10, pe frecvențele Europa FM din întreaga țară.

Emisiunea Deșteptarea are o creștere de 70 de mii de ascultători față de aceeași perioadă a anului trecut.

La nivel urban, programul realizat de Vlad (adică eu – n.m.), George și Luca (adică colegii, n.m.) confirmă preferințele prietenilor și rămâne cea mai ascultată emisiune matinală de radio, dintre posturile private, având o cotă de piață de 12,2%.

Și în București peste 100 de mii de ascultători își încep diminețile alături de programul matinal de la Europa FM, emisiunea Deșteptarea înregistrând cea mai mare creștere a cotei de piață dintre toate posturile de radio private, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Din păcate, mailul se termină aici. Aș citi astfel de mailuri toată ziua. Dar și alți colegi au primit mesaje de felicitare. Iată, pe scurt:

Europa FM este cel mai ascultat radio privat în orașele țării, confirmându-și poziția de lider în clasamentul cotei de piață. Românii își petrec, în medie, 3 ore pe zi pe frecvențele postului nostru de radio, potrivit ultimului Studiu de Audiență Radio desfășurat în perioada 27 aprilie – 16 august 2020.

Europa Express adună încă 100.000 de ascultători din toată țara, față de aceeași perioadă a anului trecut. Programul lui Sorin Niculescu este cel mai ascultat în orașele țării, cu o cotă de piață de 12,2%.

Jurnalul de prânz Europa FM este cea mai ascultată ediție de știri a orei respective în orașele țării, iar România în direct este lider de audiență la nivel național, cu o cotă de piață de 11,1% – aproape 450.000 de ascultători participă zilnic la dezbaterile propuse în direct de Cătălin Striblea.

Emisiunea Drum cu prioritate, cu Radu Constantinescu, adună pe frecvențele Europa FM aproape 800.000 de români în fiecare zi. Iar în Clubul de Seară intră, alături de Toader Păun, aproape 300.000 de români.

În medie, aproape 500.000 de români își petrec weekendurile alături de Alex Grecu și Petru Stratulat. Iar duminica, Antrenorul Părinților cu Mirela Retegan si emisiunea de reportaje Lumea Europa FM sunt lider de audiență la nivel național.”

O precizare: “cel mai ascultat” este o noțiune specifică radioului, care ia în considerare numărul ascultătorilor ȘI timpul de ascultare. Un timp mare de ascultare înseamnă că ai un public loial, care are încredere în tine și te urmărește pe durate mari. Ăsta e un lucru foarte bun, desigur, care, printre altele, ne obligă să avem o mulțime de povești și subiecte diferite în Deșteptarea (și în alte programe), că nu ne permitem să repetăm mai nimic (în afară de reclame, dar aici e altă poveste, despre care vom vorbi altă dată, copii).

Mulțumesc și mulțumim!

13 comentarii Adaugă comentariu

 1. Bravo!
  Dar revezi puțin textul, că apar mici greșeli…

  Thumb up 0
 2. Felicitări!
  Apropo, de ce nu propuneți managementului sa schimbe putin formatul emisiunii “Romania in Direct”, să-i prelungească durata si sa o facă disponibilă pe durata întregului an. N-ar aduce asta ceva mai multi gologani la buget, implicit ceva bonusuri in buzunarele voastre?
  Este o emisiune care n-are nevoie de niciun fel de pregătire, Romania fiind foarte darnica zilnic la capitolul subiecte “cool” de dezbătut. Cat despre gazda, puteți avea 2-3 care sa facă cu schimbul. Succes in continuare!

  Thumb up 1
  • Sunt discutii vechi pe tema asta. Formatele radio sunt destul de riscant de schimbat.

  • … chestia cu 2-3 gazde chiar poate fi interesant!!
   Altfel, Vlad are dreptate: ești la un “buton distanță” în schimbarea postului.
   Personal, din păcate, eu folosesc destul de des ” butonul” in perioada emisiunii…
   Ceea ce nu se întâmpla deloc înainte.
   Sau ulterior când mai era un host, de ex Vlad Petreanu.😁

   Thumb up 0
  • @Vlad: Îmi închipui ca nu-i o decizie simpla, însă probabil ca un sondaj de opinie n-ar strica. Aveți un public loial care probabil ca nu s-ar subția.

   @Costică: Eu ma refeream la 2-3 gazde, care sa facă cu schimbul, pentru a asigura continuitate emisiunii pe parcursul întregului an. Evident ca un fel de “avocatul diavolului” zilnic, ar fi si mai palpitant 😬

   Thumb up 0
 3. Dacă îmi amintesc bine România în direct avea peste 700000 ascultători cu Moise Guran. Bag de seamă că vreți neapărat să ajungeți la jumătate cu Striblea. Nu vă înțeleg conducerea dar e alegerea voastră. Pe mine m-ati cam pierdut pe drum. Înainte nici nevasta nici șeful nu ma sunau în timpul emisiunii, acum dacă mă nimeresc liber ascult, dacă nu,nu. Păcat…. Dar Deșteptarea rămâne cool…bv vouă!

  Thumb up 0
 4. Pai ce jurnalist mai e ăla ce se înscrie într-un partid ?

  Thumb up 1
 5. Sunteți cea mai bună cafea! Și ca orice viciu, dați dependență.

  Thumb up 0
 6. Ne omorati cu melodia aceea pe care o difuzati timp de aproximativ un minut undeva pe la “si un sfert” in fiecare ora. Eu schimb imediat postul. A devenit enervant lucrul acesta.

  Thumb up 3
 7. Emisiunea voastra de dimineata este intrerupta de 1 milion de spoturi publicitare. Chiar am de gand sa cronometrez intr-o dimineata, chiar sunt curios daca sunt 50-50 reclame sau mai mult.

  Thumb up 3

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest blog folosește serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.