Dark, dark Joker

Am fost la Joker.

1. E un film cu mesaj politic? Este. Jokerul acesta al lui Todd Philips crește ca un coșmar, din abuzul familial și social pe care l-a îndurat o viață întreagă. “Toată viața mea, am crezut că nici nu exist, de fapt. Dar exist, iar acum oamenii încep să observe asta”, spune la un moment dat Arthur Fleck, comediantul ratat, când începe să se transforme într-un villain absolut, care-și alege, drept nume, insulta ce i-a fost aruncată tocmai din lumea glamour a cărei recunoaștere și apreciere și-o dorește. În film, devenirea lui este o reacție, un efect; înainte de a fi Joker, el este doar unul dintre membrii anonimi, dar exasperați ai clasei defavorizate, sărăcite, din Gotham City. El plesnește primul, dar în locul lui putea fi oricare altul dintre dezmoșteniții furioși ai orașului. Cu ei nu vorbește, de fapt, nimeni, și nimeni nu-i ascultă, nici cei plătiți de primărie pentru asta, nici cei care vor să candideze pentru conducerea primăriei – și atunci atrag atenția prin singura metodă garantată: violența. Când establishmentul ignoră presiunea socială, explozia este garantată.

Jokerul acesta trebuie pus și în contextul american. Societatea e traumatizată de o serie nesfârșită de mass-shooters iar establishmentul refuză să ia în discuție soluții reale pentru întreruperea acestui lanț de tragedii. Toți acești asasini sunt foști anonimi care au crescut precum niște coșmaruri, din abuz familial și social.

Totuși, nu știu dacă poți simpatiza cu Jokerul lui Todd Phillips, cum am văzut că există unele interpretări. E prea întunecat, prea sinistru și prea psihopat pentru asta. Poate că este explicabil, dar nu justificabil. Acest erou negativ nu are nici strălucire, fie ea întunecată, nici umor, fie el și negru. Este doar un ghem de ură și confuzie din care se naște un resentiment psihotic. Te inspiră? Atunci du-te la medic.

2. Cred că Joaquin Phoenix are șanse la un Oscar (să vedem ce mai apare până la sfârșitul anului) cu interpretarea asta. Sunt câteva momente acolo care te lasă cu gura căscată. Supra-interpretare? Nu mi s-a părut. Jokerul lui este, în sine, un coșmar. Nuanțele nu s-ar fi potrivit.

3. Mergeți la film. Nu luați copiii.

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. L-am cunoscut personal pe Joaquin Phoenix. Este unul dintre cei mai respectuosi, politicosi si modesti oameni pe care i-am intalnit.

  Thumb up 3
 2. Parca filmul era interzis sub 18 ani. Cum adică să nu luați copiii ? Mi se pare evident.

  Thumb up 1
  • Nerecomandat sub 15 ani, deci părinții care vor să își ia odraslele la film pot să o facă. Eu cand am mers erau copii în sală…

   Thumb up 0
  • Chiar si la filmele cu limita de virsta, limita se aplica pentru copilul singur. Daca este insotit de parinti, se considera ca a judecat parintele daca e potrivit ca al sau copil sa vada chestiile alea.

   Thumb up 0
 3. Am iesit de la film de 15 minute. Uluitoare peformanta lui Joaquin Phoenix! Mesaj politic foarte clar. Cand patura de sus ignora si trateaza cu aroganta societatea, explozie! Multumim pentru recomandare!

  Thumb up 1
 4. Nu l-am vazut inca
  am vazut trailerul
  mins-a parut plictisitor

  Thumb up 0
 5. Poate ar fi fost un film mai bun dacă nu era legat de universul DC…
  Din câte ştiam eu, Joker din DC Comics se numea Jack Napier şi a căpătat porecla în urma unei căderi într-o cuvă cu acizi. Aici, Joker e un copil abuzat care se dezvoltă urând pe toată lumea. Povestea ar fi mers de una singură. De ce era nevoie de “ancora” DC?

  Thumb up 1
 6. E o reinventare a personajului in asa masura incat il scoate de pe orbita negativa – nu prea mai ai cum sa-l urasti (si nici Batman nu-ti mai e asa simpatic). Ramane de vazut cum vor continua acest origin story… stacheta e al naibii de sus.

  Thumb up 0