🎧 3 ani sub PSD

Mr. Self Destruct – AustenMengler, DeviantArt

Căderea cabinetului Dăncilă este ultimul episod, sper, al acestei guvernări-dezastru, doar că o să uităm curând cum au fost ultimii trei ani, că asta-i natura umană. Să rămână scris, zic, pentru nepoți.

PSD a câștigat alegerile din iarna lui 2016 cu un scor record și și-a continuat astfel guvernarea, pe care o deținea, de altfel, încă din 2012.

Pe fondul unei participări neobișnuit de reduse la vot (2 din 3 români au lipsit atunci de la vot), PSD a obținut, în cele din urmă, 40% din mandatele parlamentare, deși nu a luat, de fapt, decât 18% din voturile românilor. Partidul era condus de un condamnat penal, Liviu Dragnea, care avea încă un proces penal pe rol. În anii care au urmat, PSD a declanșat o ofensivă îngrozitoare împotriva Justiției, cu scopul evident de a schimba legile și regulile în așa fel încât să-și facă scăpați corupții din propriile rânduri. În același timp, PSD a montat o politică și un discurs de-un anti-europenism strident, reacționar și retrograd, în ciuda faptului că românii sunt profund pro-europeni și deschiși spre Occident, și cu atât mai mult cu cât 5 milioane de români muncesc și trăiesc în Vest și și-au menținut, în general, legăturile cu familiile din țară.

La doar o lună după ce preluase guvernarea, guvernul manevrat de Liviu Dragnea a adoptat infama Ordonanță 13, care masacra Codul Penal și Codul de Procedură Penală și care-l făcea scăpat, printre alții, și pe șeful PSD, Liviu Dragnea. Partidul n-a înțeles, însă, că societatea românească se schimbase profund, că nu mai putea fi dusă de nas, ca în anii 90. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă și au organizat, spontan, demonstrații masive de protest. Guvernul a dat înapoi și a abrogat Ordonanța 13, dar atacul s-a mutat în Parlament.

PSD a inventat o Comisie Specială pentru Justiție, condusă de o lichea pe nume Florin Iordache, care a trecut la demolarea și rearanjarea legislației penale în interesul infractorilor.

Folosindu-se de majoritatea parlamentară confortabilă, pe care o deținea împreună cu partidul-breloc al lui Călin Popescu Tăriceanu și cu UDMR, pesediștii au trecut ca un buldozer peste toate amendamentele opoziției și peste apelurile la rațiune și bun simț venite din partea specialiștilor și societății civile.

În același timp, instituții cheie pentru funcționarea corectă a statului de drept au fost puse sub presiune, atacate, trecute sub control politic. DNA a suferit atacurile cele mai dure, apoi Parchetul general, instituții care și-au pierdut șefii cu atitudini și programe anti-corupție.

Curtea Constituțională, dominată de membri numiți de PSD și aliați, a reinterpretat contradictoriu sau de-a binelea suspect numeroase prevederi legale. Numeroși foști demnitari acuzați sau chiar judecați pentru fapte de corupție au scăpat de condamnări în urma acestor decizii dubioase.

În acest timp, parlamentul dominat de PSD și aliații săi au blocat sistematic orice încercare a procurorilor de anchetare a unor politicieni suspectați de fapte de corupție.

Același parlament pesedist încercat să schimbe după model rusesc legislația privind activitatea organizațiilor neguvernamentale, ca să limiteze independența acestora, și a adoptat legi economice care favorizează interesele unor entități din afara Uniunii Europene, mai precis din federația Rusă.

Confruntat cu manifestații din ce în ce mai mari, Guvernul a recurs la reprimarea violentă a demonstranților în vara anului trecut, pe 10 august.

În economie, guvernarea PSD a tăiat aproape total investițiile și a confiscat integral profiturile companiilor de stat, care au rămas practic fără bani de mentenanță sau investiții. Guvernul s-a împrumutat pe piețele externe din ce în ce mai mult și la dobânzi din ce în ce mai mari, duble față de cele din regiune. Datoria externă a țării a depășit 100 de miliarde de euro. Deficitul comercial a crescut amețitor, inflația a ajuns cea mai mare din Uniunea Europeană și au apărut informații credibile că guvernul a mințit în raportările către Parlament și către Comisia Europeană.

În încercarea de a-și menține o cotă de popularitate cât mai mare, PSD a umflat peste orice rațiune economică veniturile din sistemul bugetar, unde, la finalul lui 2019, se câștiga de două ori mai bine decât în economia reală, fără ca sistemul să fi fost reformat, modernizat, eficientizat. PSD și aliații au adoptat legislație de-un populism sălbatic în privința creșterii pensiilor – impactul bugetar urma crească, astfel, de 10 ori, de la 8 la 80 de miliarde, în numai 4 ani.

Emigrația românilor s-a accelerat dramatic în acești ani – țara noastră ajunsese pe locul doi în lume din acest punct de vedere, după Siria, o țară distrusă de un război civil sălbatic.

Prin politicile sale bazate pe pomană și mită electorală, PSD a rămas împotmolit în politica anilor 90, fără să înțeleagă că societatea românească devenise alta și că oamenii voiau în primul rând o calitate mai bună a vieții, și nu neapărat ceva pomană de la partid.

În luna mai 2019, PSD a înregistrat un scor foarte prost la alegerile europarlamentare, la care s-a prezentat un număr record de alegători. Procesul lui Liviu Dragnea s-a încheiat, în sfârșit, iar a doua zi după alegeri infractorul șef de partid de guvernare a ajuns la închisoare. Panta descendentă pe care era partidul s-a accentuat. O moțiune de cenzură inițiată în octombrie 2019 a luat guvernarea acestui partid retrograd, reacționar și anti-național, care a frânat dezvoltarea României decenii la rând.

Despre ce s-a întâmplat după aceea și cum au votat românii în alegerile care au urmat, într-un episod viitor.

Articol din categoria: REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA, REVOLTĂ

13 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  PSD a primit ce-a meritat…sper sa devina ca-n sintagma „PSD nici nu sti cat de mic vei deveni!”…

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Eu sunt mai pesimist de felul meu, recunosc, si nu am asteptari prea mari de la clasa politica actuala sau din urmatorii 20-25 de ani. Astept cu nerabdare, nu episodul despre cum au votat romanii, ci pe cel despre cum au dus-o romanii (marea lor majoritate, nu doar o casta nereprezentativa) mai bine dupa anul electoral 2020
  cu toate cele 3 ture de alegeri care urmeaza.

  0
  0
 3. #5 Comentariu nou

  Textul asta trebuie citit 1 data pe luna la Radio, in urmatorul an. (sau 6 luni, daca anticipate).
  Promiti?

  0
  0
 4. #6 Comentariu nou

  Cu bold răspunsurile mele, Vlad Petreanu. @de facto, e ultima dată când îmi pierd vremea să-ți răspund. Nu poți folosi blogul acesta ca să răspândești dezinformări, bazându-te doar pe faptul că n-are nimeni răbdare să te contrazică.

  Se lucrează în tușe groase și multe, dar pare-se, eficiente până acum. Prin tușe groase înțeleg exagerări sau chiar neadevăruri. Hai să vedem câteva (mă rog, vedem, dacă scapă de cenzură):

  – 2012, „2 din 3 români au lipsit atunci de la vot” greșit! ar fi fost valabil dacă, toți, nu ar însemna 100% ci … 120%

  La parlamentarele din 2016, absenteismul a fost 61%.

  – „PSD a montat o politică și un discurs de-un anti-europenism strident” au fost critici ale unor decizii dar nimic care sa semene fie si pe departe cu un partid eurosceptic, antieuropean

  De la marțea neagră încoace și cu deosebire în ultimii 3 ani, organismele europene și transatlantice au protestat, criticat și avertizat în nenumărate rânduri că România se îndepărtează de cursul democratic prin politicile puse în practică de gubvernarea PSD-ALDE. Atacurile împotriva statului de drept, susținute propagandistic de discursuri populist-naționaliste, sunt de notorietate și au făcut enorm de mult rău acestei țări.

  – „pesediștii au trecut ca un buldozer peste toate amendamentele opoziției și peste apelurile la rațiune și bun simț venite din partea specialiștilor și societății civile” – chiar dacă și-a impus, în bună parte poziția, totuși a fost cea mai amplă dezbatere publică pentru modificarea legilor justiției din cei 30 de ani de democrație. zecile de amendamente adoptate venite atât din zona opoziției cât și a reprezentanților din justiție o dovedesc

  Nu a fost nicio „dezbatere”, argumentele au fost ignorate iar „zecile de amendamente ale opoziției” care au fost adoptate sunt nesemnificative atât ca impact, cât și ca valoare. A spune că a fost „o amplă dezbatere” pentru că opoziția și societatea civilă au vorbit mult despre asta e ca și cum ai spune că victimei unui viol i s-a cerut părerea înainte, doar am auzit-o cu toții c-a zis altceva, dar după ce s-a dezbătut, majoritatea a decis prin vot s-o facă poștă. Ce rușine să susții că a fost „o amplă dezbatere”!!

  – „instituții cheie pentru funcționarea corectă a statului de drept au fost puse sub presiune, atacate, trecute sub control politic” nicio instituție a statului de drept nu a fost trecută sub control politic, neconstituțional. Între puterile statului trebuie să existe însă și controlul reciproc și colaborarea loială nu numai o independență înțeleasă la modul absolut al unei singure puteri

  Cu majoritatea numită de PSD și aliații, CCR a devenit o rușine, mai are puțin și ia locul celei din Republica Moldova. ANAF descinde peste redacții care expun afacerile dlui Dragnea. CNA judecă cu dublă măsură, tot după majoritatea politică. Curtea de Conturi de controlată de un complice al lui Dragnea. Directorul din AEP care a început să controleze cum a cheltuit PSD banii de la stat a fost dat afară prin votul politic al majorității PSD/ALDE din birourile Permaente. TVR e sub talpa unei nulități numite politic, care face propagandă pe față partidului de guvernământ. Hai c-am obosit cu înșiruirile. Nu ți-e rușine, când tot sistemul e parazitat, controlat și căpușat de activiștii PSD, să susții contrariul?

  – „a adoptat legi economice care favorizează interesele unor entități din afara Uniunii Europene, mai precis din federația Rusă” nu am auzit bazaconie mai mare – nu există nicio bază a afirmației că s-a încercat o apropiere de Rusia

  Importurile de gaze au crescut de 353 de ori în 2019 ca urmare a OUG 114. Gazele vin din Rusia.

  – „reprimarea violentă a demonstranților în vara anului trecut, pe 10 august” a fost o reprimare în forță a unor manifestări violente, dar nicio instanță nu a consemnat că acțiunea a fost dictată politic de guvern; dovadă, restul sutelor de manifestații pașnice din ianuarie 2017 până în 10 august 2018 s-au desfășurat fără incidente de acest fel.

  „Nicio instanță nu a consemnat” pentru că, printre altele, sluga lui Dragnea de la MAI a secretizat documentele și a împiedicat ancheta. Provocarea cu ultrașii e o șmecherie atât de străvezie, că nu păcălește pe nimeni – apropo, și asta tot de inspirație putinistă e, acolo se cheamă însă titushki.

  – „În economie, guvernarea PSD a tăiat aproape total investițiile ” luat la pachet cu „PSD a umflat peste orice rațiune economică veniturile din sistemul bugetar, unde, la finalul lui 2019, se câștiga de două ori mai bine decât în economia reală” – a fost politica lor de a se concentra în prima fază pe veniturile populației (în special cadre medicale și învățământ, dar nu numai) pentru ca începând din acest an să crească (după cum a fost cazul) investițiile. Faptul că opoziția de până ieri, susține împreună cu declarațiile de azi ale lui KWI că nu vor fi scăzute salariile, dovedește că măsura a fost salutară.

  Căcat cu perje. Nu există nicio „concentrare pe investiții”, decât pe hârtie. Modul d eoperare e deja cunoscut – se trec investiții în buget, care nu se mai realizează până la sfârșitul anului. Banii sunt folosiți pentru diverse mite electorale. Creșterea salariilor la aceste cote nesustenabile, fără nicio preocupare pentru îmbunătățirea serviciilor, nu este guvernare, e imbecilitate și ticăloșie.

  – „oamenii voiau în primul rând o calitate mai bună a vieții, și nu neapărat ceva pomană de la partid” toate datele statistice ne arată că românii, pe ansamblu, trăiesc sensibil mai bine decat la sfârșitul lui 2016.

  Statistic, au crescut veniturile bugetarilor. Calitatea vieții e aceeași sau mai rea – autostrăzi nu, infrastructură feroviară în declin, spitale noi nu, aer mai curat nu, educație din ce în ce mai proastă etc.

  – „O moțiune de cenzură inițiată în octombrie 2019 a luat guvernarea acestui partid retrograd, reacționar și anti-național, care a frânat dezvoltarea României decenii la rând.” PSD a avut și mai are multe figuri nefrecventabile – la fel ca toate celelalte partide din RO. Dar nu puteți dovedi, cu argumente, că e cum îl caracterizați când cele mai importante progrese, borne în evoluția postdecembristă s-au petrecut când au fost ei la conducere – de la revoluție (indiferent cât de controversată dar au avut oamenii în poziții cheie), primele acorduri cu NATO și SUA de la începutul anilor 90, scăparea de vize, intrarea in NATO, finalizarea dosarelor de aderare la UE până la achitarea cu succes de președinția rotativă a UE (ar mai fi ritmul de creștere economică, de 6 ani este printre cele mai mari din UE).

  Ar fi fost și culmea să se împotrivească aderării României la UE și NATO – și hai să nu mai felicităm atâta guvernul Năstase că a semnat NATO, că efortul de aderare a fost mai lung decât guvernarea sa, iar aderarea la UE a fost pregătită 10 ani înainte, și oricum s-a petrecut în mandatul lui Băsescu. Iar cu creșterea PIB prin creșterea salariilor la stat, lăsați, că o ne muște de cur în curând sub formă de criză economică.

  Mai adaug faptul că ȘTIU că PSD nu a performat la fel de bine la toate capitolele. Cine a condus proiecte cât de cât complexe, cunoaște însă foarte bine că nu poți fi cu toți parametrii pe optim. Nu poți realiza un proiect complex și rapid, și perfect dpdv calitativ și cu costuri minime și fără niciun risc de eroare.

  PSD a fost un dezastru, a amanetat viitorul României contar mituririi electoraliste a unei părți a populației, a ikzolat România pe plan extern, a antagonizat părți mari din societate, a umplut sistemul de stat cu politruci, măcar de-ar fi fost capabili, dar sunt niște imbecili, la propriu, în multe cazuri, ratați care nu știu să facă nimic decât să sugă clanța șefului de la partid pentru o funcție pe bani publici. PNDL-urile alea sunt o mizerie fără seamăn, miliarde și miliarde prăduite de clientelă pe „investiții” pe care le ia prima ploaie de toamnă. Ce mizerie!

  Cu toate acestea, bine că a căzut guvernul PSD! Fiindcă într-adevăr, societatea s-a împărțit în tabere excesiv de violent-antagonice.

  Ne vom lămuri curând dacă PSD este sursa disensiunilor.

  Ne vom bucura cu toții să aflăm că s-au maturizat și alții și vor produce nu doar vorbe și acuze penale dar și rezultate economice și sociale pentru țară în următorii 7 ani, mai bune decât a dovedit PSD că poate, din 2012 până în 2019.

  0
  0
  • #7 Comentariu nou

   Cum spunea cineva aici, te alinți. Postarea e lungă și slabă. Nu e nevoie să te contrazică nimeni, te contrazici singur. În mai multe locuri. Un singur exemplu: Susții că absenteismul la vot a fost 61%. Demonstrează-mi, te rog, că asta nu inseamnă că 2 români din 3 au lipsit de la vot. QAD.

   0
   0
 5. #8 Comentariu nou

  Cum bine zicea cineva. „La naiba, a cazut guvernul Dancila si eu sunt tot singur”

  Adica nu ai asteptari de niciun fel pe urmatorii 25 de ani (!), dar vrei musai sa vezi daca or sa traiasca romanii mai bine imediat dupa alegerile din 2020.

  0
  0
 6. #9 Comentariu nou

  Recunosc, de obicei scriu pentru placerea de a argumenta.

  Cand sunt cenzurat, cea mai la indemana explicatie este … magulitoare. Consider ca ideile mele nu au contraargumente. La fel s-a intamplat dupa cum vad cu comentariul anterior.

  Daca dispare cenzura, ne revedem dupa campania care tocmai incepe, adica dupa ce aflam rezultatele prezidentiabilelor. Asta am facut dintotdeauna. In perioadele electorale, am evitat sa influentez parerea cuiva.

  Spun dinainte insa ce imi doresc. Sa aiba KWI guvernul sau, cel putin pana la anul!

  0
  0
  • #10 Comentariu nou

   „Consider ca ideile mele nu au contraargumente”

   Te alinți singur. Reacția la propaganda ta pe punctajul de la partid intră la categoria „zi ‘de facto’ și trage apa”. Există aberații pentru care contra-argumentația e pierdere de vreme. Tu, anti-vaxxerii, ăia cu Pământul plat… toți o apă și un pământ. Simptomatică e reacția lui Vlad, care are o politică extrem de permisivă în zona de comentarii.

   A, și idioțenia aia a ta cu „cenzura”? Caută un psihiatru, că deja ești caz clinic.

   0
   0
  • #11 Comentariu nou

   @de facto: eu cred că nu ești postac plătit, cred că tu crezi în ce spui . Și te mai și pui singur pe un soclu nemeritat de martir cenzurat. De fapt, tu ești câinele ăla ce se linge la pulă și se bucură că dă și el o muie

   0
   0
 7. Salut,
  Ma bucur ca, in sfarsit, guvernul Dancila e istorie insa sa ne pregatim pentru ce urmeaza, zic ! 🙁 Sper sa urmeze o perioada mai buna pentru Romania!

  0
  0
 8. #13 Comentariu nou

  Vlad, pe langa lectia de istorie recenta, cred ca merge si putina geografie politica, la fel de recenta: aparitia enclavei Insula Belina, autonoma, fara de legi, aparata de un zid gros de nesimtire si de o ceata de mafioti de pe meterezele guvernului pe care l-am studiat si la lectia de istorie. Se mai poate face si putina geometrie politica, unde sa se demonstreze ca toate statele paralele se intalnesc intr-un singur punct, undeva la Rahova

  0
  0