Nou: acum îți poți plăti cumpărăturile la Carrefour… cu amprenta

Prietenii mei știu că sunt un utilizator entuziast al sistemelor de plată moderne și că, de cele mai multe ori, am în buzunar mai multe carduri și instrumente electronice de plată decât bancnote. Mai nou, folosesc și Apple Pay și pot plăti fie cu telefonul, fie cu ceasul (ceea ce stârnește unele priviri uimite și amuzante). Culmea, am căpătat atitudinea asta după un incident de acum mai mulți ani, când mi-a fost clonat un card bancar. Aveam cam o mie de dolari în contul respectiv, iar hoții au cheltuit rapid toată suma la… Macy’s, în Houston, TX (ce gusturi nașpa), înainte să mă avertizeze banca și să blochez cardul. Însă, în numai două săptămâni, am recuperat integral pierderea, pentru că banca mi-a returnat banii, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi umblat cu bani gheață în buzunar și mi-ar fi fost furați în tramvai. Avantaj, carduri.

În fine, să nu divagăm.

Ultima găselniță pe care am descoperit-o este… plata cu degetul – mai precis, plata cu amprenta, dar mi se pare mai amuzant să spui că plătești dând din deget, ca un magician.

Sistemul, care se cheamă, de fapt Vault-A (da, știu, se putea mai bine) funcționează în câteva magazine Carrefour, iar reprezentanții acestuia m-au rugat să-l testez și să scriu despre el. Ca atare, iată, în continuare, detalii despre cum te poți înrola în sistem, explicații despre securitatea sistemului, cât și impresiile mele despre funcționarea generală a acestuia.

Aici este un film făcut de mine în Carrefour Băneasa, în care poți vedea toți pașii necesari pentru activarea plății cu amprenta. Poți să te uiți la video sau, dacă preferi cititul, vezi mai jos.

Plata cu amprenta are avantajul că nu trebuie să ai la tine nimic de valoare când mergi la cumpărături – nici cash, nici bonuri valorice, nici carduri bancare, nici telefonul sau smartwatchul, daca faci plăți în acest mod – ceea ce înseamnă că nu riști nici să ți se fure ceva, nici să pierzi ceva valoros. Poți merge la cumpărături cu mâinile în buzunarele literalmente goale iar, la final, să pui un deget în scanner, să achiți și să pleci acasă fără alte bătăi de cap.

Când i-am descris sistemul Vault-A unui amic, am primit (și) următoarea întrebare: “dar dacă-ți taie cineva degetul ca să facă plăți cu el?” Păi… dincolo de bizareria scenariului (“dragă, mă duc să iau cașcaval, mai ai vreun deget tăiat prin casă?”) trebuie spus că scannerul verifică nu doar amprenta, ci și vasele capilare – adică, este fingerprint-scanner și fingervein-scanner, simultan. O amprentă copiată – sau un deget tăiat, poftim – nu-l păcălește.

O altă întrebare care vine foarte repede în discuțiile despre Vault-A privește securitatea datelor. Ce se întâmplă cu amprentele tale, stocate într-un sistem electronic de plată? Ei bine, creatorii sistemului folosesc așa numite baze de date segregate, ceea ce înseamnă, foarte simplu spus, că desenele papilare propriu-zise nu sunt asociate cu nimic ce ține de identitatea persoanelor respective în baza de date în care sunt stocate – practic, sunt doar niște desene cu linii și curbe care nu sunt atribuite nimănui. De asemenea, Vault-A folosește sisteme de securitate și criptare informatică la standard european și american, iar datele cardului nici măcar nu sunt stocate de Vault-A – acestea sunt stocate în eWallet-ul retailerului (în cazul de față CarrefourPay) nu în baza de date a Vault-A.

Cum activezi plata cu amprenta? Iată pașii:

1. Descarcă-ți pe smartphone aplicația Carrefour Pay (pe care o poți folosi ca să-ți scanezi produsele când le pui în coș, de pildă, fără să fie nevoie să le mai muți pe bandă și înapoi) și activeaz-o.

2. Mergi la Carrefour Băneasa sau Promenada și caută una din casele self-pay care are și un scanner de amprente, pe care trebuie să scrie Vault-A.

3. În fața ecranului tactil, inițiază procedura de activare: scanează-ți buletinul (sau pașaportul). Pe ecran apare un cod QR. Bifează în aplicația Carrefour Pay de pe telefon, în contul personal, “folosește plata cu amprenta”. Aplicația deschide automat camera foto a telefonului. Scanează codul QR afișat pe ecranul sistemului Vault-A. Dacă totul e ok, scannerul o să-ți facă o poză – fii serios la cameră sau nu, nu contează. Completează-ți datele personale. Pasul următor, scanarea amprentelor.

4. Va trebui să scanezi două degete. Sistemul îți cere să scanezi amprentele de la degetele mijlocii, dreapta/stânga. Nu-i obligatoriu să fie tocmai acestea (poți încerca să scanezi orice deget) dar, statistic, desenul papilar de la degetele mijlocii este cel mai bun, mai puțin uzat, de aceea recomandarea. E bine să ai degetul uscat, când scanezi, și nu e nevoie să apeși prea tare. Ai răbdare două secunde până când Vault-A confirmă că a memorat corect amprentele tale (de ce două amprente? Pentru că, atunci când plătești, dacă ai un deget bandajat, cumva, să ai la dispoziție și o rezervă). Apasă “finalizează” (hehe), verifică dacă ai primit mesajul “ați fost înregistrat cu succes” și, voilà! ești gata să plătești cu degetul.

Iar acum, dacă ai și bani pe card, poți trece la treabă.

Cum plătești, efectiv?

1. Scanezi produsele din coș la o casă self-pay.

2. Pe casa de marcat, atingi logo-ul Carrefour Pay.

3. Pe ecranul tactil Vault-A de lângă, atingi butonul “start plată”.

4. Sub acest ecran tactil se află scannerul de amprente. Scanezi degetul.

5. Vezi cât ai de plătit, confirmi plata, iei bonul, pleci acasă cu coșul plin, deși ai venit doar cu mâinile în buzunare.

După ziua demonstrativă, în care am fost asistat de reprezentantul Vault-A, eu am mai folosit sistemul de câteva ori. Mărturisesc că, de fiecare dată, aveam și un card la mine, ca rezervă în cazul în care ceva nu funcționa cum trebuie, dar n-a fost nevoie.

Cum mi se pare? Amuzant, pe undeva, și safe. De asemenea, îți conferă un sentiment de libertate – nu știu dacă vi s-a întâmplat, dar eu am descoperit cel puțin o dată până acum că mi-am uitat portofelul acasă abia după ce casiera îmi scanase toate produsele din coș și se pregătea să încaseze banii. Nu e plăcut.

Aș folosi Vault-A de fiecare dată când merg la cumpărături – la Carrefour sau unde-o mai apărea sistemul? Probabil că da, că e simplu. Dar, chiar dacă nu, știu că am un back-up de plată în cazul în care nu merge POS-ul.

Recomandarea mea? Încearcă-l, dacă-ți place să fii early adopter. Pentru detalii suplimentare și răspunsuri pe care nu le-ai găsit în textul meu, aici se află o listă FAQ oficială a sistemului Vault-A.

20 comentarii Adaugă comentariu

 1. Acum? Acum oficial? Ca in Carrefour market-ul de langa mine e de rveo 6 luni, nu foloseste nimeni inca, din cat am apucat sa vad apna acum dar plata cu telefonul la casele self service a fost adoptata imediat.

  Thumb up 0
  • Si eu folosesc Apple Pay, chiar numai asta mai folosesc, de fapt, dar asta cu amprenta mi se pare ok ca varianta de rezerva, cum am zis.

  • Da, e interesanta ideea, nu mai e mult pana la plata pe baza de face ID, un pic cam intruziva incepe sa devina interactiunea asta dar nah, e si impresionanta evolutia si Carrefour chiar e early adopter la chestii high tech.

   Thumb up 0
 2. Fain sistemul, l-as folosi daca as fi megieș cu unul din magazinele dotate. Mai astept.
  Am doar doua observatii :
  1. Ai bifat fara sa citesti “Termenii si conditiile” : stii ca acolo stipuleaza ca daca ai microbi pe deget, aparatul se defecteaza, trebuie sa platesti dublu marfa cumparata si ti se blocheaza cardul asociat ?
  2.Dat fiind ca se utilizeaza “mijlociul”, ar fi mai naturala pozitia verticala pentru fanta in care-l introduci…:)
  3. Evident, la 1. am facut un fel de gluma.

  Thumb up 0
 3. Zici că-i tehnologie Vlade!? Daca bagi un pic deștu și-n cerneală te teleportezi vreo sută și ceva de ani în trecut!

  Thumb up 0
 4. #6

  Pana acum se furau carduri si portofele, de acum or sa se taie degete pentru un iaurt bio (am vazut in filme) :D Astept scanarile oculare, te uiti fix si gata sau nici macar, doar treci p-acolo, gen Minority Report unde cred ca se va ajunge pana la urma. Te apropii de masina se deblocheaza usile, te apropii de bancomat doar tastezi cat vrei, te urci in metrou ti se debiteaza contu automat. Mai e putin. :D

  Thumb up 1
 5. cred, totusi ca, daca ti se taie degetul, ai probleme mai mari decat faptul ca se va plati la Carrefour cu el

  • “Ticalosii aia, băi, incredibil, de juma de an cumpara zilnic salam pe degetul meu, ce nenorociti”

  • @Vlad, ai lovit cuiul in cap fără sa vrei: nu contează cine/când/cum/de unde face rost de (fură) amprenta ta, nu o poți schimba/anula. Și peste un an și peste 10 cel care o are o poate abuza în vreun fel sau altul.

   E simplu și mult mai logic să apelezi exclusiv la metode de autentificare multifactor ale căror componente pot fi anulate/schimbate.

   Thumb up 0
 6. Sper că opțiunea asta va rămâne opțională, nu obligatorie.

  Deși e publicitate, nu pot să nu remarc design-ul comunist în sistemul ăsta. Ceea ce mă enervează și mai mult că Carrefour (și alte magazine, bănci șamd) comit crime la limita legii în ceea ce privește datele personale private (acum, cu amprenta) care, coincidență sau nu, lovesc tare înspre aura asta comunistă.

  Thumb up 0
 7. Salut Vlad, scuze pt metoda de comunicare, insa nu cunosc alta modalitate. Cand ai posibilitatea, poate aduci in discuție la radio ceva despre educația noastra in privința reciclării: https://www.bbc.com/news/av/science-environment-50046119/why-romania-is-importing-waste-from-abroad
  Mulțumesc!

  Thumb up 0
 8. Stii ca iti apar in clipul de pe YouTube datele personale in clar? Nume, telefon, email, CNP.

  Thumb up 0
 9. Si eu folosesc de ceva timp Apple Pay, insa doar cu telefonul. Cu toate astea si eu ma amuz pe seama casierilor care sunt debusolati cand spun ca platesc cu cardul si apoi vad ca nu il mai scot :)) In schimb nu as putea spune ca voi folosi vreodata acest mod de plata.. nu imi inspira incredere. Cu greu m-a convins Apple sa le dau amprenta :))

  Thumb up 0
 10. l-ai rezolvat de tot “Video unavailable This video is private.”

  Thumb up 0
 11. Salut,
  Ca un IT-ist cu vechi state de plata (putin peste 20 ani in campul asta al muncii) si suficient de cunoscator al subiectului securitate, ma feresc ca dracul de tamaie sa las informatiii personale sensibile la mana si mai ales in ssistemele informatice ale altora, amprenta fiind una dintre ele. Subscriu 1000% (o mie la suta) la parerea lui “Ion Iliescu” de mai sus. Carduri/acte/parole – toate astea se refac usor. Odata compromisa amprenta ta nu prea mai ai optiuni reparatorii.

  Thumb up 2