Legea câinilor comunitari – cum votaţi?

Aşteaptă semnătura preşedintelui Băsescu legea câinilor comunitari, adoptată recent la Camera Deputaţilor. Ştiind poziţia lui Traian Băsescu faţă de câinii fără stăpân, exprimată cât se poate de clar pe vremea când era primarul Capitalei, am unele îndoieli că ar refuza promulgarea ei.

Va urma aplicarea legii, aşa cum e firesc. În general, lumea a înţeles că maidanezii vor fi strânşi de pe străzi, internaţi în adăposturi şi, dacă nu-i revendică nimeni în 30 de zile, eutanasiaţi.

Există, totuşi, o chichiţă. Legea nu prevede eutanasierea automată a câinilor din adăposturi. Legea impune comunităţii să decidă ce se va întâmpla cu animalele* – vor fi menţinute în adăposturi, returnate în teritoriu, eutanasiate sau „o combinaţie a acestora” (sic!). Nu prea înţeleg care e combinaţia între eutanasiere şi returnare în teritoriu, dar în fine, presupun că ideea este de a lăsa comunităţii locale decizia.

Vom fi direct responsabili pentru viaţa acestor animale.

Decizia se ia „după consultarea populaţiei” – prin sondaj, referendum local sau „adunări”. Nici nu vreau să-mi imaginez cam cum ar arăta o asemenea adunare de cartier. Cel mai prudent ar fi un referendum – cu toate costurile asumate, pentru că problema e prea sensibilă ca să fie lăsată în zone contestabile.

Aşadar, sunt toate şansele să fim chemaţi la vot pentru a decide soarta câinilor vagabonzi din oraşele în care trăim.

Cum veţi vota? Şi de ce?

Eu, unul… nu prea ştiu ce să fac. Admit că numărul câinilor comunitari este exagerat – de fapt, cred că n-ar trebui să existe deloc câini fără stăpân, hoinărind pe străzi. Mie nu mi-e frică de câini, am numai prieteni printre patrupedele astea şi, dacă totuşi dau peste unii câini care nu mă simpatizează, înţeleg asta instinctiv şi ştiu să mă îndepărtez fără riscuri. Am fost muşcat o singură dată, dar asta mai degrabă m-a uimit, atunci, decât să mă înspăimânte. Nu-mi place deloc ideea uciderii unui câine – şi în general, îmi displace ideea uciderii oricărui animal, dacă nu e să-l mănânc dup-aia. Îi înţeleg, însă, pe cei care se tem şi cred că au şi ei dreptul să meargă pe străzi fără frică.

Deci ce votăm?

_______________
* Articolul respectiv zice aşa: „Art. 7. – (1) În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi conform prevederilor anexelor nr. 4 şi 5, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective.” (din textul legii trimise la promulgare)

Articol din categoria: ACTUALITATE

84 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Am votat pentru eutanasiere dintr-un motiv destul de simplu. Pastrarea in adaposturi echivaleaza cu chinuirea lor pentru ca inca nu avem o infrastructura care sa permita tinerea lor in conditii decente.
  Returnarea lor pe strazi inseamna ca nu facem nimic pentru solutionarea problemei si actionam in bunul stil romanesc de a ne face ca facem ceva

  0
  0
 2. Iubesc animalele, in general. Acest lucru nu ma impiedica sa spun:
  1. Din ce bani se tin cainii in adaposturi?
  2. Daca exista bani pentru tiunerea cainilor in adaposturi, exista bani pentru ingrijirea oamenilor strazii?
  3. Dar pentru a intretine spitalele?
  4. Primariile, care ar trebui sa intretina cainii au bani si pentru intretinerea strazilor, dezvoltarea transportului urban, sporirea confortului locuitorilor?
  5. Daca nu va place sa ucideti caini, va place sa mancati carne de vita? Si daca da, de ce? Dar carne de porc, pasare sau orice alta vietate?

  0
  0
  • #3 Comentariu nou

   Dupa ce am citit comentarilul unicul lucru care mi-a venit in minte a fost „ce lagatura are sula cu prefectura”….

   0
   0
  • E greu de inteles? Pai – buget….@Mimi. Buget pentru intretinerea lor in adaposturi. Asta e legatura intre prefectura (in cazul nostru primarie) si sula (cainii comunitari). Imi spun ca, probabil, nu platesti taxe si nu intelegi ce reprezinta ele. Si nu poti intelege ca, s-ar putea, platitorii de taxe, cei care conteaza intr-adevar s-ar putea sa aiba alte prioritati. In orice caz, pentru mine oamenii sunt mai importanti decat cainii.
   Sper ca m-am facut inteles.

   0
   0
 3. Am uitat ceva extrem de important:
  6. Gandindu-ne strict la caini – credeti ca, in cazul in care nu exista bani pentru tinerea lor in adaposturi, pentru ca eu nu vad decat aceste 2 optiuni – adaposturi sau eutanasiere, deoarece solutia fireasca a infierii lor s-ar fi aplicat pana acum in atatia ani daca ar fi existat ine sa-i infieze pe toti, ei sunt foarte fericiti in vagabondajul acesta pe strazi? Fara hrana asigurata, fara loc de odihna, panditi de atatea pericole, calcati de autovehicule, ploati, inghetati?

  0
  0
 4. ”Legea impune comunităţii să decidă ce se va întâmpla cu animalele* – vor fi menţinute în adăposturi, returnate în teritoriu, eutanasiate sau “o combinaţie a acestora””

  “O combinaţie a acestora” = dacă respectivul câine nu e sănătos sau nivelul de agresivitate e mare, se optează pentru euthanasierea lor, cei blânzi şi sănătoşi putând fi lăsaţi liberi pe străzi.

  Liber pe străzi = şi liber să moară de foame. Nu mi se pare prea uman. Rămân la părerea americană din anii ”50: un bărbat adevărat trebuie să ştie când e cazul să-şi omoare singur câinele. Desigur curat. Fără chinuri.

  Nici mie nu-mi plac comunitarii. Nu mă tem de ei prea tare, dar mi se pare aberant să mă fâţâi prin oraş oriunde vrea muşchiul meu fiindcă e oraşul meu, fără să îmi pese în mod necesar de răufăcători, dar să mă retrag de pe aleea din spatele blocului mamei de când începe să pălească lumina fiindcă javrele locatare nu mă ştiu şi mă consideră pradă dominată. Şi nu-mi plac comunitarii de când era să văd un copil sfâşiat de unul în parc. Pruncul ţopăia pe alei, după care a rupt-o la fugă. Norocul lui a fost că a rupt-o fix în direcţia mea. În spate, un maidanez care decisese că nimic nu l-ar face mai fericit decât o bucată din copil. Până a dat cu ochii de mine. A pus frâna de fund şi s-a întors. N-o să uit niciodată faţa mamei. Uşurare şi leşin.

  0
  0
 5. #7 Comentariu nou

  Am votat pentru mentinerea lor in adaposturi, desi cred ca legea a fost conceputa special pentru a avea cale libera la eutanasiere. Rezultatele unui referendum la nivel de cartier sau chiar oras pot fi usor mistificate, doar suntem in Romania si nu ar trebui sa ne mai surprinda acest fapt.

  0
  0
 6. #9 Comentariu nou

  am votat sa fie „utanasiati”. nu vad diferenta intre shobo si cainii vagabonzi. sint si unii si ailalti niste mamifere foarte inteligente si adaptabile, care pot fi domesticite, dar care in stare salbatica sint periculoase, purtatoare de boli si cAh. n-au ce cauta in oras, in civilizatie. balalau a zis ca instantele care dau sentinte cu implicatii bugetare sa faca bine sa indice si sursa de finantare. io zic ca astia care voteaza adaposturile sa faca bine sa sara si cu cotizatia – eu cotizez numai pentru seringi sau ce le tre’ pentru eutanasie.

  0
  0
 7. Și mie îmi displace ideea uciderii unui câine. Dar îmi displace mult mai mult ideea uciderii sau desfigurării unui copil.

  Eu zic așa: toți cei care nu doresc ca patrupedele să fie eutanasiate, să adopte unul. Să îl ducă frumos la ei în apartament, să îl vaccineze, să îi dea de mâncare și uite-așa toată lumea va fi mulțumită. Iubitorii de animale își pot arăta cu adevărat dragostea față de acestea, copiii nu mai sunt mușcați, poporul nu trebuie să plătească pentru referendumuri, adăposturi, eutanasii.

  0
  0
 8. #14 Comentariu nou

  intai in adaposturi si apoi eutana… omorati, daca nu sunt bani/ asociatii caritabile cu suflet mare. Era bine sa lasi optiune multipla la sondaj.

  0
  0
 9. #15 Comentariu nou

  Am fost muscat cind eram copil de 2 caini. Unul era al vecinului, iar celalalt al meu. Probabil ca am platit tributul intrucit nu m-a mai atacat nicunul, indiferent cat de mare ar fi haita si cit de „hot” ar fi. Problema nu-i numai cu ciini comunitari ci si cu dulaii de apartament pe care stapinii nu-i castreaza si-i lasa sa se impuie cu caiini comunitari. Daca va uitati la noua generatie de maidanezi o sa-i vedeti ca-s di-n ce in ce mai reusiti, ca le cam iese pedigree-ul prin piele.
  Orice om normal cu capul se va opune eutanasierii, dar, pe de alta parte nu poti sa ceri conumitatii sa aloce niste sume pentru intretinerea lor, sume la care peste jumatate din copii tarii nici nu viseaza ca le-ar fi alocate vreodata in viata asta mizera.
  Sunt vremuri imputite si din pacate e nevoie si de sapun si clei de oase

  0
  0
 10. #16 Comentariu nou

  Eu votez pentru eutanasiere. In Bucuresti cel putin au ajuns la un numar foarte mare, nu ai cum sa tii in adaposturi zeci de mii de caini cat sunt acum pe strazi. E o solutie radicala dar si numarul lor e prea mare.
  Plus un control strict al cainilor cu stapan: sa se stie cati sunt, ai cui sunt, sa fie toti vaccinati, stapanii sa raspunda penal pentru ce fac potaile lor.
  Din pacate nu cred ca se va realiza nimic din toate acestea, asa ca iubitorilor de maidanezi: stati linistiti, si peste 5 ani o sa aveti cui sa dati mancare in fata blocului sau in casa scarilor.

  0
  0
 11. Mi-a plăcut aia cu „şi în general, îmi displace ideea uciderii oricărui animal, dacă nu e să-l mănânc dup-aia.„

  Bună idee!!! 😛 Şi-aşa se anunţă vremuri grele, nu?
  PS: după votarea legii nu mai mănînc mezeluri fo` doi ani, să se termine stocurile.

  0
  0
 12. Hmmmm… Cu scuzele de rigoare, dar pluginul de sondaje pare să fi crăpat. Încerc să-l repar (are cineva un ciocan mai mare?) – votaţi prin comentarii, până atunci, oricum e mai consistent aşa.

  0
  0
 13. Votez pentru disparitia lor, fara nici un dubiu. Este singurul lucru bun care se intampla pe scena politica in ultima vreme si care ma intereseaza si pe mine, direct.

  Vlad, argumentul tau e:
  „Mie nu mi-e frică de câini, am numai prieteni printre patrupedele astea şi, dacă totuşi dau peste unii câini care nu mă simpatizează, înţeleg asta instinctiv şi ştiu să mă îndepărtez fără riscuri.”

  Eu sunt fix invers, asculta: imi este frica de caini, n-am prieteni printre patrupede si daca dau peste unii caini care nu ma simpatizeaza e fix vina mea pentru ca nu m-am panicat destul ca sa ocolesc zona respectiva. (deci cumva mentalitatea aia de victima a unui viol care se super invinovateste desi, nu-i asa, nu-i vina ei).

  Are costuri prea mari pentru mine toata treaba asta cu feritul de caini prin oras, caci cu asta ma ocup. Costuri emotionale si financiare (taxiuri). In ultima vreme a inceput sa nu-mi mai pese asa de mult si sa ma arunc cu mai mult curaj printre caini (de pila cei de la Piata de Flori). Dar nu stiu cat de intelept e 🙂

  Ma bucur sincer pentru voi, cei carora nu va e frica. Insa pe mine nu m-a invatat nimeni sa comunic cu animalele. Si nici nu zic ca-s buni sau rai – am depasit varsta ceea. Zic doar ca m-a si muscat unul, ca sa stiti. Dar mi-era frica de ei dinainte. Si mult timp am scapat nemuscat, deci… it was bound to happen, nu? 🙂

  Daca e acceptabil social sa ucidem animale ca sa ne hranim, atunci cu siguranta trebuie sa fie acceptabil social sa… inlaturam animalele care ne pericliteaza viata. Sau, daca nu-i omoram, macar sa tragem cumva foloase de pe urma lor. Sa ii strangem pe toti si sa ii punem in tarcul Casei Poporului si sa declaram zona ca cea mai mare rezervatie naturala de caini vagabonzi.

  Apropo, stiti ca-s doar cinci hingheri in Bucuresti?

  0
  0
 14. Eu sint cu eutanasierea. Daca e sa-mi scot ciinele la plimbare si sare vvreo javra turbata sau cu jigodie la el, nu as fi prea incintat. Aaa, daca ciinele meu greseste, ghici cine raspunde ? Eu. si sint de acord cu asta.
  Eliberare nu. Ii aduci din nou pe strazi ca sa-i iei la loc ?

  0
  0
  • #24 Comentariu nou

   Subscriu. Am caine pe care nu mai am unde sa il plimb – o tura rapida de cinci minute in jurul blocului cu ochii in paispe sa vad daca apare o haita de caini la orizont. Cainele meu e unul, ei sunt de obicei peste cinci – al meu e in lesa, ei sunt liberi. Cainele meu nu s-a batut niciodata – nu l-am crescut sa fie violent – asa ca drepturile lui cine le apara?
   PS : Am doua exemplare in cartier care isi plimba cainii personali in lesa urmati (insotiti) de haita de caini comunitari. Liberi. Iar eu sunt pasibila de amenda daca intru cu cainele pe un spatiu verde (aka amenajat) unde noaptea salasluiesc vreo douazeci de maidanezi.

   0
   0
 15. OK – merge votarea (s-a fraudat masiv înre timp, vă daţi seama 🙂 )

  0
  0
 16. M, castrare? Rezolva problema pe termen lung.

  Sa aduni toti cainii intr-un adapost si sa ajungi la un procedeu demn de ‘gazare’ … nu sunt prea ok cu ideea asta.

  In State, Protectia Animalelor se ocupa destul de serios de treaba asta. Culeg animalele de pe strazi si le cresc in adaposturi, care sunt mentinute prin donatii. Nu stiu daca ar functiona si la noi, though.

  0
  0
 17. #28 Comentariu nou

  Silviana, eu am gasit cu totul alte informatii despre State:

  It is estimated that approximately 3.7 million animals were euthanized in the nation’s shelters in 2008. This number represents a generally accepted statistic that is widely used by many animal welfare organizations, including the American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA).

  http://www.americanhumane.org/animals/stop-animal-abuse/fact-sheets/animal-shelter-euthanasia.html

  Peste tot se face ca sa se previna animalele fara stapan, numai la noi e scandal pentru ca e legea data abia acum, in timp ce altii le au de zeci de ani legile astea….

  0
  0
 18. #29 Comentariu nou

  Da ! eutanasierii…trebuie sa se termine odata pentru totdeauna cu abureala asta ca trebuie sa ne fie mila de nevinovatele animalute…
  nu are nici-un ciine contoar la dinti sa sti cita lume a muscat la viata lui…daca mor zilnic destule animale pentru ca noi sa ne hranim,de ce sa nu moara definitiv maidanezul,pentru linistea si securitatea noastra cea de toate zilele…
  cei carora le place sa aibe animal de casa ,sa faca bine sa inteleaga ca pot sa aiba cite prietene necuvintatoare vor…dar sa nu ii deranjeze pe ceilalti ,caci in asta consta civilitatea si democratia intre oameni…

  0
  0
 19. Eu hranesc de peste 1 an, zilnic, doi caini comunitari. Sunt speriosi si nu vor sa intre in curte, desi as plati vecinilor din casa pentru a-i accepta. Arata satui si sanatosi si am reusit sa-i deparazitez cu pastile bagate in mancare. Cateii prefera libertatea ori au experiente triste din vremurile trecute. Sper sa reusesc la iarna sa-i prind desi iarna trecuta nu am reusit, in ciuda faptului ca le era frica de petarde si fugeau la orice zgomot. Nu ma pot opune majoritatii, dar pe strada mea ne cunosc toti si se pare ca s-au obisnuit cu mine, insotita de caini in drumul spre salamul feliat dat ca bonus. Si ultima mea postare de pe blogul propriu are versurile lui Petofi despre caini si despre lupi. Sau despre unii oameni.

  0
  0
 20. Cred ca, pe termen lung, e important sa ne educam. Sa intelegem ca si in oras, de bine de rau, se formeaza un ecosistem si numarul cainilor creste daca exista mancare. Daca nu, numarul lor ramane relativ scazut si poate fi controlat suplimentar prin sterilizare.Adica nu va mai fi nevoie sa se ajunga la situatii neplacute ca acum. Prin urmare, este esential ca oamenii sa inteleaga ca nu mai trebuie sa le dea de mancare in fata blocurilor. Sa inteleaga ca nu fac o fapta buna in felul asta. Cu cat le vor da de mancare cu atat vor fi mai multe guri care vor cere mai multa mancare. Si nu e deloc inuman sa nu ii hranesti. Fiecare specie se descurca. Asa functioneaza lucrurile. Insasi dificultatea supravietuirii tine lucrurile sub control si mecanismul in functiune.
  Si mi-as dori tare mult sa se vorbeasca la fel de mult si despre multele specii aflate pe cale de disparitie peste tot in lume din cauza noastra. Sa vad grupuri de protestatari cu lacrimi in ochi de grija tigrilor, de exemplu. Acele specii cu ce sunt inferioare cainilor, de nu ne pasa de ele ? Din contra, sunt mai importante, pentru ca provin din medii naturale si au un rol important acolo, spre deosebire de cainii din mediile urbane.
  E simplu de tot. Nu mai trebuie hraniti.

  0
  0
 21. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca orice iubitor de caini care nu este si vegetarian, e usor ipocrit dupa parerea mea. Sa plangi de dragul cainilor dar sa omori direct sau indirect alte sute de animale fara nicio problema mi se pare ciudat. Unele vietati au mai putine drepturi decat altele ? Si asta e o chestie de conjunctura. In cultura noastra, carnea de caine nu e pe meniu. In altele e.

  0
  0
 22. #33 Comentariu nou

  Desi pare aberant intoarcerea cainilor in teritoriu are un rol extrem de important.Cainii isi apara teritoriul de alti caini care vin din afara.speranta de viata a unui maidanez este destul de redusa.deci in cativa ani daca procedura este aplicata corect in intreaga tara ar trebui sa scapam de aceasta problema.varsarea asta de sange este inutila si au incercat-o si altii inainte….chiar si noi acum cativa ani….Rezultatele le vedeti.este o solutie de moment.Peste cativa ani vom discuta aici despre aceeasi problema……Stilul romanesc „da-i ca merge si asa” va face sa scape foarte multi caini care evident se vor imperechea.2 calduri pe ani ….in medie 12 catei de la o singura catea.faceti voi socoteala…….

  0
  0
  • #34 Comentariu nou

   de la ce ong esti? ramai fara bani daca dispar maidanezii de pe strazi? si nu stii ce sa faci altceva in viata?
   locul cainilor nu e pe strada, punct. repeta asta pana iti intra in cap.

   0
   0
  • #35 Comentariu nou

   Daca la mine te referi Bogdan , sunt de la un Ong , insa unul care se ocupa de copii cu dizabilitati nu de la unul care se ocupa cu animale.crede-ma ca si acolo situatia este critica…..Copii care ar putea sa aiba sanse la o viata mai buna raman pe veci pierduti intr-o lume a lor pentru ca statul ori nu se implica ori ia decizii proaste ….De asta sunt satula de decizii proaste.Vad durerea in fiecare zi a vietii mele si mai vad oameni care intorc spatele si iau decizii gresita.lucrurile astea costa….

   0
   0
 23. #36 Comentariu nou

  Un lucru e sigur:n-au ce cauta pe strazi, pe sub scarile blocurilor, pe aleeile blocurilor, prin piete agroalimentare, in speranta ca cineva are grija de ei. Ei trebuie luati de cineva, proprietari sau institutii si ingrijiti, impiedecati sa se reproduca. Si eu am trei cateluse castrate si care se simt foarte bine in curte. Ma costa ceva , dar merita. Am inteles ca avalansa asta de caini vagabozi(chiar asa castrati-deci nu prea periculosi ,dar slab ingrijiti) ar fi opera unor ONG-uri. Pai sa-i ia de pe strazi acele ONG-uri , sa-i stranga in adapost, sa le dea de mancare, sa le curete dejectiile, sa se joace cu ei etc.Si sa le faca publicitate ca sa-i adopte diverse familii. Oricum, sacrificarea cainile se pare ca nu mai constituie o industrie:oasele si pielea…

  0
  0
 24. E frumos că vrem să protejăm viața și bunăstarea animalelor, dar până la o anumită limită. Când e să aleg între bunăstarea fiului meu și bunăstarea unui câine fără stăpân…

  0
  0
 25. #38 Comentariu nou

  Un pic de atentie nu strica!
  Eutanasierea nu este tot una cu Uciderea maidanezilor.
  Prima se face „frumos” a doua presupune violenta!
  Am votat pentru eutanasiere din cauza celor peste 10 mii de Bucuresteni muscati, in fiecare an, de caini vagabonzi, oameni care au trebuit sa urmeze tratamentul antirabic care costa pana la 2000 de lei de persoana.
  Sa nu mai vorbesc de copii muscati si desfigurati sau de rahatul de pe trotuare (50% al cainilor cu stapan).
  Si pentru ca, daca nu stiti, alocatia de hrana a unui maidanez in adapost este, pe zi, chiar si de trei ori mai mare ca a unui om inchis sau spitalizat.
  Detalii aici: http://www.mytex.ro/prima-pagina/print/anomalie-un-caine-comunitar-are-alocatie-de-hrana-mai-mare-decat-o-lauza-sau-un-bolnav-acut_287450.php

  Asa ca, sa ma ierte „iubitorii” de animale sfioase si cuminti cand cersesc salam, care insa habar nu au cum se comporta un caine noaptea, intr-o haita.
  +1 pentru eutanasiere.

  0
  0
 26. #39 Comentariu nou

  Eu fac parte dintr-un ONG de protectie a animalelor. Sunt vegetariana si mai am si un job foarte bine platit care nu are legatura cu protectia animalelor, asta ca elimin din start anumite intrebari sau interpretari. O sa las o parte latura sentimentala a problemei si va dau cateva informatii:
  1. Intre 2000-2008, uciderea cainilor comunitari s-a practicat legal in Romania. In Bucuresti au fost omorati in jur de 145.000 caini- cifre oficiale comunicate de ASPA. Rezultatele sunt cele pe care le vedem toti. E o prostie sa repeti aceleasi greseli la nesfarsit si sa te astepti la rezultate diferite. Prin asazisa eutanasiere, nu numai ca nu dispar peste noapte caini de pe strada, asa cum cred unii ca se va intampla, dar nu dispar deloc.

  2. Nu exista nicaieri in Bucuresti (apropo, nici in alta parte a globului) un adapost de care sa fie adunati peste noapte 40-50 mii de caini. In clipa de fata adaposturile sunt pline, iar numarul de locuri total nu depaseste 1500-2000 . Ce fac cainii ramasi pe strada? Se inmultesc. Si se inmultesc cu mult mai repede decat pot fi omorati. Ce fac caini cu stapani, caini care nu sunt sterilizati, izvorul de fapt al puilor abandonati de pe strada, se inmultesc.

  3. Solutia propusa acum de ONG-uri s-a aplicat cu succes in Oradea. In 2004, cand s-a inceput programul de sterilizare-returnare, se gaseau cel putin 4200 de caini vagabonzi in Oradea, ceea ce reprezenta o densitate de 70 caini / km2. Pana la 23.09.06 numarul cainilor strazii a ajuns in jurul a 1224 caini, o densitate de 20,4 caini / km2. La data de 14.06.11, Politia Comunitara Oradea a estimat ca, numarul cainilor comunitari din oras s-a redus la numai 350 de caini. Deci o reducere cu mai mult de 90% a numarului acestora.

  Dati o sansa celor care sunt implicati in protectia animalelor si ascultati argumentele lor. Eu am un job de pe urma caruia traiesc bine si ca mine sunt multi pe aici. NU exista programe de finantari pentru ONG-urile pentru animale, afirmatia cum ca daca nu mai sunt caini pe strada nu au ONG-urile din ce sa traiasca, e hilara.

  Iar la afirmatii de genul: „Pai sa-i ia de pe strazi acele ONG-uri , sa-i stranga in adapost, sa le dea de mancare, sa le curete dejectiile, sa se joace cu ei etc” le raspund asa: de ce nu cei care i-au abandonat? Nu noi i-am aruncat pe strazi!

  0
  0
  • #40 Comentariu nou

   Daca acesti caini „se inmultesc mai repede decat pot fi omorati” … intrebarea este: s-ar inmulti mai lent daca ar fi castrati? Din 2008 si pana acum cine a oprit Primaria sau ONG-urile sa castreze cainii comunitari? Un caine eutanasiat inceteaza sa mai existe, pe cand unul castrat poate fi castrat pe bune sau sa i se puna doar cip in ureche si uite asa ne intoarcem de unde am plecat.
   Da, sunt de acord ca acesti caini platesc de fapt lipsa de responsabilitate a oamenilor – pentru ca de fapt, foarte putini sunt dispusi sa isi asume responsabilitatea de a detine un caine – e mai comod sa li se dea de mancare prin parcuri si scari de bloc.
   Daca maine s-ar da o lege ca fiecare bloc de locuinte sa aibe un tarc in care sa tina (si sa hraneasca) trei caini comunitari…. ma intreb cati ar fi de acord – e usor sa spui NU eutanasierii, mai greu e sa pui mana sa faci ceva pentru aceste animale.

   0
   0
  • #41 Comentariu nou

   Clara, ONG-urile au tot castrat dar nu fac fata singure financiar. Pe de alta parte, Vier Pfoten a propus Primariei inca din 2009 sa sterilizeze GRATUIT toti caini din Bucuresti si chiar incepusera sa faca asta. Se propunea semnarea unui protocol in urma caruia Primaria trebuia doar sa isi ia angajamentul ca nu omoara apoi cainii sterilizati. Nici pana in ziua de azi acest protocol nu a fost aprobat de Consiliu Primariei, aprobare fara de care Primarul nu poate face nimic.

   0
   0
  • #42 Comentariu nou

   cainii sterilizati musca, se aduna in haite si isi apara ceea ce ei cred ca este teritoriul lor. in seara asta am iesit cu cainele si am fost atacati – ei erau sase iar eu singura cu boxerul meu. m-am aparat cu pietre luate de pe jos – bine ca eram pe pamant si nu pe strada. nu-mi pasa cine e de vina si cine nu – cainii astia trebuie sa dispara.

   0
   0
  • #43 Comentariu nou

   Elena, daca faci parte „dintr-un ONG de protectie a animalelor”, pot sa-ti spun doar ca imi e LEHAMITE de ele. Doar va folositi de banii primiti ca donatii si nu faceti nimic. Aceste ONG sunt IN MARE PARTE RESPONSABILE pt soarta maidanezilor!
   uite si o explicatie FOARTE CLARA
   http://camionagiu.ro/?p=7511

   0
   0
  • #44 Comentariu nou

   Vlad, sunt in jur de 50.000 de caini pe strazi in Bucuresti. Ai idee cam cate telefoane de genul celor prezentate in articol primeste un astfel de ONG-ist? Si asta fara sa pun la socoteala telefoanele in care se cere ajutor pentru caini sau pisici lovite de masini. Daca ar fi sa extrapolez, ar trebui ca cei care sunt in ONG-urile de protectie a copilului, sa aibe casele pline de copiii abandonati ai altora, nu? Impotriva LEHAMITEI, iti recomand o cunoastere mai pertinenta a situatiei sau niste lamaie (care e mai usor de procurat)

   0
   0
  • Aici sunt de acord cu Elena. Articolul lui Camionagiu e superficial – reporterul s-a oprit la mirările lui şi n-a făcut nici un pas mai departe de ele.

   Pe de altă parte, pentru toţi iubitorii de câini (inclsiv eu 🙂 ): nu e-n regulă să avem câini ai nimănui pe străzi.

   0
   0
  • #46 Comentariu nou

   Pentru toti neiubitorii de caini: niciun ONG-is nu ii vrea pe strada, s-ar lipsi fericit de toate telefoanele si e-mail-urile in care ii se cere sa adune caini de pe strada, din parcuri, benzinarii, holurile blocurilor, intrari de metrou, etc sau sa se duca la 10 seara sa ia un caine lovit de masina si sa il duca la veterinar (eventual sa il vada si murind). De ce oare striga ONG-urile ca solutia este STERILIZAREA, daca nu pentru a stopa cauza problemei? Banii din donatii se pot cheltuii si altfel, fara sa fie strazile pline de caini. Imi doresc sa ajung sa nu fac altceva decat programe de terapie cu animale in casele de batrani sau de copii autisti.

   0
   0
  • #47 Comentariu nou

   Ok, poate ati inteles, gresit, ca nu as fi iubitor de caini. Iubesc cainii, si ingrijesc maidanezi. Spre deosebire de ONG-uri, eu ingrijesc si hranesc caini maidanezi pe care II CASTREZ, pe cheltuiala mea, inainte. In prezent am 4 bucati in grija. Mi se pare o bataie de joc ca ONG-urile sa se ocupe doar de postarea de anunturi pe internet si de datul din gura, si imi mentin parerea ca aceste ONG-uri sunt, in mare parte, responsabile pt inmultirea maidanezilor si pt soarta lor. Si din cauza lor se inmultesc, deci si din cauza lor sufera. Decat sa-i vad cum sufera (maidanezii) asa, as prefera sa fie eutanasiati, pt ca pt alte solutii s-a dovedit ca nu sunt bani si nici interes. M-am saturat sa vad sufletele astea folosite si chinuite.
   Punct.

   0
   0
  • #48 Comentariu nou

   a, apropo, sa dea din gura si sa posteze anunturi pe internet poate oricine GRATIS. Mirarile nu erau degeaba… In ONG-uri oamenii aia incaseaza salarii ca sa faca NIMIC

   0
   0
  • Acum am vazut discutia. De ce spui ca m-am oprit la „mirarile mele”, cand eu relatez o patanie extrem de clara cu Vier Pfoten?

   0
   0
 27. S-a mai pus candva problema prinderii si uciderii cainilor vagabonzi. Pe vremea aceea erau mai multi hingheri. Cum credeti ca au procedat? Au venit la bloc si au prins pe cei mai blanzi si mai increzatori caini. Javrele agresive au scapat. Pun pariu ca tot asa se va intampla si acum, vor fi eutanasiati cainii care se vor lasa prinsi. Ceilalti, agresivii, se vor impuia si mai tare, pt ca vor avea o nisa libera. Dar probabil eu nu voi mai fi aici atunci sa va zic „v-am spus eu ca asa se va intampla!”

  0
  0
 28. #51 Comentariu nou

  „Nu noi i-am aruncat pe strazi”. Nu. Voi doar ii hraniti si ii ascundeti de hingheri.

  0
  0
 29. #52 Comentariu nou

  Am citit comentariile de pana aici si pot sa spun ca „am luat pulsul”.
  Cum votez eu? Pai votez alta solutie.
  Problema cainilor fara stapan nu e de ieri de azi, asadar de ce m-as astepta sa se rezolve maine printr-o lege? Dac-ar fi fost asa problema era de mult rezolvata si uite ca nu e. Da, stiu, bine ca s-a dat, mai bine mai tarziu decat deloc etc.Sa fim totusi un pic rationali. In tara asta se intampla putine lucruri pentru un bine colectiv si dintre acelea putine niciunul nu vine dinspre autoritatile guvernamentale. Deci sa ma astept ca intr-un an electoral sa se rezolve o problema precum cea a cainilor abandonati mi se pare cel putin o dovada de naivitate. Problema cainilor e o problema de civilizatie dar e si tema reincalzita periodic atunci cand interesele o cer. Si interesul majoritatii, de a fi strazile libere de caini fara stapan, nu coincide cu interesul minoritatii. Asa ca indiferent daca e returnare in teritoriu, eutanasiere sau o combinatie intre acestea, reglementarea noua nu rezolva decat niste bani si niste voturi.

  Solutia pe care o votez e o combinatie intre cele propuse mai sus. Toate patrupedele fara stapan de pe strazi sa fie capturate, sterilizate si clasificate – cele tinere, sanatoase sau cu afectiuni minore, docile pot fi adoptate sau returnate, cele batrane si/sau bolnave eutanasiate si incinerate, iar cele sanatoase dar agresive exportate culturilor care le pretuiesc mai mult calitatile gustative, daca ANSVSA aproba si tarile respective is de acord. Evident ca pot fi si solutii mai bune dar asta ar rezolva problema intr-un mod mai diplomatic, cu costuri mai reduse si intr-un termen acceptabil de 7 ani.

  0
  0
  • #53 Comentariu nou

   La solutia ta poate faci si un calcul al fondurilor necesare ca sa vedem daca e o solutie rationala sau doar ne place sa scriem pe bloguri.

   0
   0
 30. #54 Comentariu nou

  pe mine nu m-a muscat niciun caine. dar mi-e frica de caini, poate de aia ma si pazesc bine si nu m-a capsat nicunul pana acum
  eu am alta problema (n-am studiat daca productia e da la maidanezi sau de ala aia tinuti in lesa): cacatul! prin Brasov (mai ales prin centru) trebuie sa faci un dribling indecent printre cacati
  numai si pt asta si i-as omori pe toti, ca sa nu mai zic ca mi se ridica parul pe maini la gandul ca sunt copii muscati

  0
  0
 31. Te feresti de un caine dar nu poti sa te feresti de haite. Locul cainilor nu este pe strada. Sa fie tinuti in adaposturi este costisitor in conditiile in care nu sunt bani suficienti pentru scoli si spitale.

  Iubitorii de animale trebuie sa isi asume cresterea lor in case nu pe strazi. Daca toti iubitorii de animale adopta un caine atunci multi nu vor fi eutanasiati.

  0
  0
 32. #56 Comentariu nou

  Mie mi se pare ca romanilor le lipseste o abilitate extrem de importanta , aceea de a reusi sa priveasca in perspectiva, mai departe de aici si acum. Si acest lucru se vede in toate ariile de dezvoltare ale acestei tari.mai vin la pachet si politicienii nostri corupti care ne alimenteaza aceste lucruri si reteta dezastrului este gata.vorba lui Ovi uan „Deci sa ma astept ca intr-un an electoral sa se rezolve o problema precum cea a cainilor abandonati mi se pare cel putin o dovada de naivitate.
  Acum cativa ani imi bateam capul pe forumuri cu aceeasi discutie.Acum mi se pare doar penibil din partea mea ca nu ma pot abtine sa nu mai discut despre asta convinsa fiind ca peracursul vietii mele, daca voi ramane in aceasta tara de rahat voi mai avea aceeasi discutie de cel putin 10 ori.
  Stilul asta romanesc ne-a adus unde suntem azi si din pacate suntem departe ca si gandire de tarile dezvoltate.Cred ca numai atunci cand vom avea capacitatea de a judeca o decizie la nivel de societate si nu la nivel individual poate vom avea si noi o sansa.

  0
  0
 33. #57 Comentariu nou

  Zoofilelor, asta cam asa e, e o tara de rahat, mai ales de … caine !

  0
  0
 34. #58 Comentariu nou

  intreb si eu, ca omul prost, de la tara, daca in Bucuresti nu sunt decat 2 sau 5 hingheri, cine aduna noaptea cainii cu diverse masini mai mici sau mai mari si le rastoarna prin satele din jurul minunatei capitalei? Si cand imi cade mie copilul cu manutele intr-un rahat de caine care nu-mi apartine, vine doamna Elena, de la ONG, cu servetelul umed?

  0
  0
 35. #61 Comentariu nou

  Bucuresci,iti recomand un xanax sa te calmezi.Fecem schimb de opinii aici nu ne aducem afronturi personale…

  0
  0
 36. #62 Comentariu nou

  Cei din tarile care au scapat de nivelul de „in curs de dezvoltare” au rezolvat demult problema in mod elegant.
  Pentru cei care nu au scos pana acum capul din cutie nu e oportuna o explicatie.
  Pentru tovarasa dispusa sa ofere exemple punand in capul listei Oradea, ii propun, ca fost voluntar in anii tineretii in sectorul oengist local, sa isi caute alta masa.
  Sau poate ca doreste o incursiune live in domeniul ong-ist „oradian”.
  Din ce am citit pe acilea, doamna Viorica face o figura distincta in peisaj, cei mai multi cautand „butonul” de rezolvare a problemei.
  P.S. Camio nu prezenta nu „reportaj”, ci o experienta la prima mana, de citadin.
  P.P.S. Am crescut ca orice copchil normal inainte de „evenimentele din decembrie”, vorba regretatei doamne Melescanu, inconjurat in vacante de matze si caini. Am fost capsat mai apoi de potai liber cugetatoare, am avut in domiciliul personal matze si caini.
  L.E. Cine isi imagineaza ca eutanasia este o solutie, in umila mea parere, face parte din milioanele de anonimi care si-au imaginat ca, alegand intre G-ONE si base, reprezinta optiunea intru salvarea natiunii…

  0
  0
 37. #63 Comentariu nou

  ups… erata, las’ ca va prindeti voi care… 🙂

  0
  0
 38. #64 Comentariu nou

  Din pacate am ajuns in situatia in care, pentru restabilirea controlului, eutanasierea este solutia. Multumim pe aceasta cale multiplelor ONG-uri cu patru sau mai multe labe (in conducere) precum si sufletelor miloase care tapeteaza cu resturi menajere inimaginabile aleile blocurilor pentru a hrani „catelusii”.
  De ce cred ca sunt ei de vina pentru aceasta si ca nu ar trebui nici macar sa mai ridice privirea, darmite sa mai si deschida gura? Deoarece legislatia anterioara, si mai ales punerea ei in aplicare, le-a pus atatia ani (si bani) la dispozitie ca sa adopte cainii comunitari, sa tina sub control reproducerea lor si sa putem avea niste orase civilizate. Subliniez „orase” deoarece la tara situatia este alta, mult mai clara si mai lipsita de echivoc decat in imaginatia bucolico-pasunista a unor dintre ipocritii aparatori ai cainilor.
  Nu am nicio problema in a ma intelege cu cainii chiar si in haita, nu m-a muscat nici unul pana acum, la tara am grija de cei trei caini pe care ii am (si stau liberi, nelegati, pe raspunderea lor…). Dar nu pot sa-i cer acelasi lucru si sotiei sau ficei mele care tresar de fiecare data cand iesim din bloc si ne napadeste haita locala, nu mai pot sa accept trotuarele mustind de rahat de caine si nici mormanele de laturi insirate in jurul blocurilor intru hranirea patrupedelor.

  0
  0
 39. #65 Comentariu nou

  Disdedimineata m-am deplasat in Piata Progresul(stiti voi, o piata pe Soseaua Giurgiului, pe mosia lui Piedone). Caini comunitari cat cuprinde. Toti cu zgarda, cu cipuri, cu tot tacamul. Toti pietarii si clientii apropiati cu dragoste de caini. Cate unul, care nu era din zona se mai fereau de ei, altii ii mai injurau. Locuitorii pietei(pietarii si clientii, rezidentii ,cu gura pe ei). In fine, m-am plimbat de-alungul a vreo 3-4 blocuri si am observat ca sub fiecare scara exterioara erau 2-3 custi de caine cu oala de apa si mancare aferente). Cainii, ba prin piata ,ba pe aleile blocurilor, prietenosi, cu ochii umezi, nici macar nu miroseau sacosele. Erau prieteni cu toata lumea. Pe alei, rezidentii de toate varstele le spuneau pe nume si se jucau cu ei. Fiind cald, am luat-o mai spre Sud, catre Toporasi. Alei garnisite cu caini comunitari, bine ingrijiti. Oricum, plictisit de atatea experimente comunitare, m-am intors la locul de parcare si mi-am vazut de treaba. Ati observat ca acesti caini comunitari traverseaza strada numai pe verde?Ati observat ca daca ii claxonezi din timp, iau rapid o decizie dreapta-stanga ca sa va faca loc? Ati observat ca pe stradutele cu caini ce salasuiesc prin curtile unor proprietari ticalosi alearga dupa masina ca dupa vanat?

  0
  0
  • #66 Comentariu nou

   NU, nu am observat. Pt ca eram ocupata sa observ pensionarii care se straduiau sa cumpere doi cartofi din piata, copiii care se adaposteau de frig in canale si nu au nicio sansa sa scape de destinul care i-a adus pe lume intro asemenea societate si „familie”. Pt ca banii folositi de ONG-uri in programe care NU rezolva problema cainilor ar putea fii folositi mai bine decat pt inmultirea lor. Dar astfel, (nu? ) oamenii de la bloc pot avea iluzia ca fac o fapta buna construindu-le adapost si hranind cainii, in loc sa dea acea mancare sau bani pt copiii defavorizati de soarta

   0
   0
  • #67 Comentariu nou

   de ce sunt la moderare ? 🙁

   0
   0
  • @ Chaufeurul „Ati observat ca acesti caini comunitari traverseaza strada numai pe verde?”
   Am observat. Au observat si altii. Un filmulet grozav aici:

   0
   0
 40. Ma enerveaza cainii comunitari fiindca sunt agresivi si purtatori de paraziti. Stapanii lor pentru ca sunt inconstienti, nu-si dau seama ca acesti caini sunt un pericol pentru ceilalti si cand au loc atacuri dau vina pe trecatori, se rastesc la trecatori, ii injura, ameninta, ii iau la bataie cerandu-le sa nu mai treaca pe acolo daca nu doresc sa fie muscati de caini. Am un vecin care „ingrijeste” cativa maidanezi in fata blocului, au fost de mai multe ori cei de la primarie dupa ce oamenii au chemat hingherii, l-au reclamat de vecin pentru insulte si ca nu are grija de animale, dar degeaba, au venit le-au pus cercei in ureche, zgarda si atat. De nenumerate ori cainii pe care el cica ii „ingrijeste”, si-a luat raspunderea asta, au atacat copii pe biciclete, copii care alergau in fata blocului, elevi ai liceului care vin la magazin. Sunt 3-4 ani de zile de cand cateii aia terorizeaza pe cei care trec pe acolo, primaria nu face nimic util.
  Asa a inteles primaria ca acei catei sunt ingrijiti, ca au stapan.
  De ucis nimeni nu ar ucide un caine, nu cred ca ar vrea sa decida asupra vietii unei fiinte, desi am dori sa dispara de pe strazi. Nu pot fi striviti asemeni unor viermi. Personal as dori sa ajunga in adaposturi, sa fie sterilizati si hraniti pana cand le vine sorocul, chiat ca o dura zeci de ani. Nu batuti, nu lasati sa se incaiere unii cu altii, sa se manance intre ei. Cei care-si doresc caini sa-i tina in curte, in apartamente, dar sa nu mai fie lasati in spatiul public.

  0
  0
 41. @camionagiu – oamenii ţi-au spus că nu au locuri. Concluzia ta a fost că iau banii degeaba. Care o fi legătura, eu nu văd.

  0
  0
  • #71 Comentariu nou

   daca s-ar face un control la sange la aceste ong-uri intre banii primiti si ce anume s-a facut cu ei, cred ca s-ar descoperi niste lucruri foarte interesante.
   iar daca nu au locuri, tot nu e frumos ca l-au amenintat si cu dosar penal, asta ca bonus pentru fapta buna facuta.

   0
   0
  • Eu văd. Când un om face o sută de kilometri cu maşina pe banii lui că să-ţi aducă câinii, când i-a ţinut o noapte întreagă la el acasă, suportând scâncete, hrănindu-i şi alintându-i, asta după ce i-a cules pe un frig cumplit de la o groapă de gunoi, atunci tu, mare ONG găseşti o soluţie reală, faci loc, cumperi un loc la alţii, treaba ta, dar nu te scandalizezi întâi că omul a venit fără să dea înainte telefon, apoi îi propui să le faci poze la câini şi mai apoi începi să-i explici cinic că ar putea să ţină el câinii definitiv…

   Asta puteau să facă „oamenii” de acolo. Oricum, te rog să fii convins că mulţi dintre guriştii ăştia foarte iubitori de animale n-au salvat la viaţa lor câte animale am salvat eu, n-au hrănit atâţia câini, nu cunosc psihologie canină şi dresaj. Ori sunt gurişti intresaţi, ori bieţi infantili.

   0
   0
 42. #73 Comentariu nou

  Oamenii chiar nu inteleg ca asta e problema foarte serioasa.
  Cand ies cu copiii in spatele blocului, prima mea grija e sa nu sara cainii la copii. In loc sa ma relaxez eu trebuie sa fiu cu ochii in 14 la caini.
  Imi aduc aminte de cind eram copil, si mergeam la scoala, asta era prin 1976, la Deva, nu existau caini vagabonzi.
  Teama asta de caini am prins-o cind eram student in Regie, cind m-a atacat o haita de vreo 20 de animale, si dupa aceea, s-a repetat in orice cartier am stat in Bucuresti.
  Acum stau in Titan, si in spatele blocului sint cel putin 10 daca nu mai multi caini, tolerati de anumiti vecini, si nu numai.
  Idiferent ca acei vecini, sau toti vecinii sint sau nu iubitori de caini, nu e normal ca ceilalti sa stea mereu cu frica in sin. Nu sintem destul de stresati de toate lucruruile care se intimpla in jurul nostru, mai trebuie sa avem un stres in plus, si unul destul de serios?
  Eu cred ca normal (fara alte argumente de tip Brigitte Bardot) ar fi sa nu mai existe caini pe strazi.
  Punct.
  Faceti ceva cu cainii fara stapin, ca e nasol!

  0
  0
 43. Prefer sa fie adoptati

  0
  0
 44. #75 Comentariu nou

  Nu sunt de acord cu adoptiile, cainii trebuie vanduti, pentru cine vrea sa-i ia, nu dati gratis. Sa vedem atunci daca cetatenii usor dementi se vor inhama la aceasta responsabilitate. Doar nu credeti ca adoptiile rezolva problema??!!

  0
  0
 45. e o adevrata provocare sa te plimbi cu bicicleta prin bucuresti: trafic teribil + caini vagabonzi

  0
  0
 46. Cea mai buna solutie ar fi eutanasirea, completata cu o lege care sa interzica detinerea de caine la oras daca nu ai curte.

  0
  0
 47. #78 Comentariu nou

  Testiculele alea mi se par cam indecente.

  0
  0
 48. #79 Comentariu nou

  Nu am fost muscata pana acum de nici un caine, am 2 caini in bucuresti pe care ii duc in locuri special amenajate si alti 2, salvati de pe strada, care stau in curte la tara si nu pleaca de acolo. Sunt prea multi caini in oras, iar unii sunt agresivi si sunt cu adevarat un pericol si recunosc ca de cateva ori m-am vazut nevoita sa merg pe alta strada pentru ca observasem o haita care mi-ar fi putut face probleme. Nu activez in nici un ONG si nu dau de mancare cainilor pe strada.

  Solutia insa nu este atat de simpla pe cat reiese din chestionarul tau. Este complexa, iar rezultatele s-ar vedea pe termen lung. Cred ca reactia ONG-istilor provine in mare parte din felul in care s-ar desfasura actiunea de eutanasiere: nimeni nu a pus aici problema modului in care vor fi omorati acesti caini si este de notorietate felul in care au fost ucisi pana acum- batuti, lasati sa moara de foame, pusi la un loc astfel incat sa se sfasie intre ei. Daca iubitorii de animale pe care i-ati vazut la televizor ar avea siguranta ca acesti caini nu vor fi maltratati cred ca s-ar mai domoli. Injectia insa costa si stim cu totii ce face statul in privinta asta. As vota si eu deci eutanasierea, daca as sti ca se face „uman”, ca in alte tari.

  Apoi, in acelasi spirit romanesc, hingherii temporari si fara experienta angajati cu 10 lei/zi, vor face ce a spus cineva mai sus: vor aduna doar cainii blanzi, indiferent daca sunt castrati sau nu, pentru ca le va fi frica sa se apropie de cei agresivi, care sunt de fapt sursa problemei. Vor face scandal, pentru ca trebuie sa termine totul in 2 zile, iar cele mai multe patrupede se vor speria, se vor ascunde si vor scapa. Prin urmare se va crea spatiu vital pentru cainii agresivi necapturati, care se vor inmulti si mai abitir, iar intr-un an-doi probabil ca vom ajunge tot unde suntem si azi.

  Am votat deci pentru „alta solutie”, pentru care sigur exista bani deja la bugetul de stat, pentru ca bani exista, numai de nu s-ar fura: angajarea de mai multi hingheri care sa primeasca un minimum de training, raportarea, de catre locatari, a haitelor agresive si capturarea si eutanasierea umana a acestora. Acesta ar fi primul pas si ar insemna eliminarea celei mai mari probleme. Nu cred ca oamenii vor raporta caini cuminti, iar cei inversunati probabil ca isi vor ameninta vecinii binevoitori ca le raporteaza maidanezii, fortandu-i pe acestia sa ii ia in casa daca vor sa ii mai vada.

  Urmatorul pas ar fi sterilizarea in masa a cainilor blanzi care sunt hraniti pe la blocuri. Daca ONG-urile si Primaria ar lucra impreuna pentru a inlesni sterilizarea si pentru a comunica locurile unde se poate face asta, dublata de verificarea altfel decat de mantuiala a situatiei, am putea scapa in cativa ani chiar si de cainii aceia de la blocuri.

  Nu in ultimul rand proprietarii de caini (fie ca ii tin in apartament sau in curte) ar trebui sa fie obligati prin lege sa ii sterilizeze, pentru ca de acolo vin foarte multe animale abandonate, ar trebui verificati si amendati in caz contrar (uite si bani pt bugetul de stat!).

  Ar dura putin, dar am reusi sa scapam definitiv. Iar acest lucru ar trebui facut de Primarii, din banii pe care ii dam deja dar care se pierd prin alte buzunare, secondate de ONG-urile miloase.

  Am scris mult, insa ai cerut o solutie. Eu m-as oferi voluntar pentru verificarile despre care scriam mai sus. In extremis sunt de acord si cu eutanasierea, cum spuneam, numai sa nu fie maltratate animalele.

  0
  0
 49. #80 Comentariu nou

  Hmmm, am ajuns din nou aici dupa aproape o luna. Constat ca avem pareri subiective si ca e normal sa fie asa.
  Insa am o MARE nelamurire. D-nul Camionagiu a lasat un comentariu, sau o intrebare. Acest blog este al d-lui Petreanu, un domn cunoscut ca si „coleg” de troling pe DC cu d-nul Camionagiu.
  Imi vine greu sa cred ca acest blog este lasat de izbeliste dupa primele doua zile de la postare. Imi vine greu sa cred ca cititorii nu primesc raspuns.
  Ma gandesc ca e doar o scapare

  0
  0
 50. In ajunul Craciunului, in P-ta Delfinului, o doamna cu un catel in lesa trecea linistita. Pe trotoar, ca peste tot in orasul asta, haita de caini comunitari. Dupa ce doamna trece, unul dintre acesti caini s-a repezit si a muscat-o de picior, dupa care a fugit printre masinile parcate. eram la 3 metri in spatele doamnei. Am vazut scena perfect. Ma intreb – doamna respectiva iubeste sau nu animalele? Din moment ce avea un cine in lesa imi spun ca da. Cainele respectiv era unul dintre cei castrati? Avea la ureche o eticheta… Ce concluzie se poate trage? Specific ca nici cainele doamnei si nici doamna n-au facut absolut nici un gest agresiv fata de cainii comunitari iar atacul a fost absolut gratuit si neasteptat.

  0
  0
 51. #82 Comentariu nou

  Eu am votat pentru eutanasiere pentru a evita pe viitor muscarea si omorarea copiilor de catre haitele de caini.

  0
  0
 52. EUTANASIEREA ESTE SINGURA SOLUTIE .Sunt de acord cu eutansiera maidanezilor traim in oras nu la stina de oi a lui vasile .

  0
  0