Legea 51% e o prostie 100%

Președintele României mai are cam o săptămână (de tăcere) până când, obligat de Constituție, trebuie să ia o decizie în privința Legii supermarketurilor: o promulgă sau o trimite la reexaminare. E într-o situație în care trebuie să opteze între populism și responsabilitate, iar asta e o alegere deosebit de simplă pentru orice politician, după câte știm prea bine, de-asta mă și mir că dl. Iohannis e atât de lent (chiar și în această privință).

Ca orice populism, și cel pe care-l va impune Legea supermarketurilor le va face viața mai grea în primul rând celor care și-l doresc cel mai tare.

Gândiți-vă la efectul mercurialului: impune prețuri fixe și mai mici și determină, invariabil, penurie și prețuri mai mari.

Cu toate acestea, fascinația mercurialului rămâne intactă tocmai în rândul celor care suferă cel mai rău din cauza prețurilor – ehei, păi dacă ar pune statul piciorul în prag, am trăi și noi…

Cătălin Striblea a luat la puricat Legea 321 (într-un articol intitulat, foarte potrivit, „Legea mâncării românești e atât de proastă, încât e genială”) și a identificat în ea o serie de erori într-atât de grosolane încât te ia cu friguri. Textul legii e atât de prost făcut încât, de pildă, se va putea interpreta că TVA e zero (!!), pur și simplu pentru că prețul de vânzare pe care vor trebui să-l respecte comercianții e definit… fără TVA.

Mai sunt și alte articole fără cap în lege, care vor avea efecte contrare celor urmărite (termenul scurt de facturare va lovi tocmai în micii comercianți, reducerile de preț de la furnizori vor fi recuperate de supermarketuri de la clienți șamd), dar sunt gata să pariez că, în cele din urmă, Comisia Europeană va declanșa o procedură de infringement împotriva României din cauza acestei legi.

Nu mai departe de noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva Slovaciei pentru o lege care reglementează mult, mult mai discret în domeniul comercializării produselor alimentare.

Parlamentarii slovaci au obligat magazinele care depășesc o anumită cifră de afaceri anual (la fel ca în România) să afișeze la loc vizibil, la intrare, cât la sută din cifra lor de afaceri provine din vânzarea produselor alimentare fabricate în Slovacia.

Nu pare prea rău, nu?

Comisia Europeană consideră însă că asta determină prejudecăți ale consumatorilor slovaci față de produsele fabricate în restul Europei și încurajează comercianții să vândă în primul rând produse interne, iar asta echivalează cu restricționarea liberei circulații a mărfurilor pe piața comună.

Mai simplu spus, nu poți ca, în același timp, să beneficiezi de avantajele pieței unice și să adopți măsuri protecționiste, fie ele și indirecte.

Să văd cum o să explice autoritățile române Comisiei Europene impunerea obligației de vânzare a unor volume fixe de produse cu anumită proveniență, sau garantarea accesului pe piață a unui număr limitat de furnizori. Nu de alta, dar rezonul că e an electoral și parlamentarii votează trăsnăi populiste nu ajută.

Încă un argument: un grup de profesori de economie și antreprenori cere public retragerea legii supermarketurilor printr-o scrisoare deschisă care începe astfel: „România nu este Venezuela!”.

Deocamdată, domnilor. Deocamdată.

Efectul Venezuela asupra economiei. Matyas Rehak / Shutterstock.com
Efectul Venezuela asupra economiei. Matyas Rehak / Shutterstock.com

Articol din categoria: POLITICĂ

24 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Altfel spus:
    Și… Dar și cu sufletu-n rai!

    0
    0
  2. #2 Comentariu nou

    Se sparie gîndul, zău aşa!
    Nu am putea face o petiţie ca la maximum 2 legi neconstitutionale să fie dizolvat parlamentul?
    Dacă tîmpiţii tot trec proiecte de ne gîndit, de ne scuzat, de ne acceptat, să alegem alţii în loc?
    Plm, e jenant că în parlamentul României nu există common sense, nu există o minimă expertiză, nimic, nimic…

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    „trebuie să opteze între populism și iresponsabilitate” .

    De fapt varianta populista este cea iresponsabila.
    El trebuie sa aleaga intre populism si responsabilitate 🙂

    0
    0
  4. #6 Comentariu nou

    Ideea legii mi se pare ok pentru a sustine agricultura locala.
    Daca legea e prost facuta (nu m-ar mira desi n-am citit-o) atunci va fi un dezastru.

    Cand ai un parlament cu infractori care au stat prin scoli cat am stat eu prin baruri … se duce dracu orice idee buna

    0
    0
    • #7 Comentariu nou

      Agricultura făcută cu sapa e greu de susținut la nivel comercial

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      Nu cred ca știi despre ce vorbești.

      Iar apoi dacă se dorește, legea poate chiar ajuta la dezvoltarea micilor agricultori.
      Dorința și inteligenta sa fie din partea legislativului ca potențialul e enorm în agricultura .

      Cum dracu se face ca islandezii încearcă sa crească bananieri, iar noi nici măcar niște roșii nu le putem creste într-o piață sufocata de importuri.

      0
      0
    • #9 Comentariu nou

      clar nu stie ce vorbeste, stie toata lumea ca agricultorii cu sapa au cel mai mare succes in lume

      0
      0
    • #10 Comentariu nou

      Produsele pe care eu le cumpar din carrefour sunt crescute in sere, implicit prin munca manuala. Adica „sapa” aia pe care o blameaza cei care cred ca vaca e mov si se caca alune cu ciocolata.

      Nu vad de ce exista ura asta fata de producatorul roman.

      0
      0
    • #11 Comentariu nou

      esti convins ca in serele care aprovizioneaza marile lanturi de magazine se mai munceste manual?

      0
      0
    • #12 Comentariu nou

      @cosmin: stai tu linistit si mananca milka, in serele de la care se aprovizioneaza marile lanturi alimentare nu se lucreaza manual.

      0
      0
    • #13 Comentariu nou

      Daca folositi internetul pentru porno e normal sa credeti povestile cu milka.

      https://www.youtube.com/results?search_query=greenhouse+tomatoes++&page=&utm_source=opensearch

      Agricultura e acea ramura care poate crea o patura de mijloc in randul celor cu vointa de munca.
      Legea asta coordonata cu fondurile EU se pot crea rapid ferme de orice natura la un nivel care in 10 ani pot la randul lor exporta in uniune.

      Mereu ma oftic cand vad italienii, spaniolii chiar si olandezii cum sunt in stare sa produca un produs simplu (in agricultura nu-ti trebuie prea multa minte) cu forta de munca romaneasca iar romanii nu pot sa faca nimic aici.
      Iar cum ca in bancul ala cu cazanul din iad, romanii sunt cei care ii trag in jos pe ceilalti romanii sa nu aiba o sansa in agricultura.
      E trist.

      0
      0
  5. #14 Comentariu nou

    Apropo de aceasta lege cateva ganduri. Saptamana trecuta am fost intr-un mic concediu in Spania, mai exact in anumite parti din Tara Bascilor. M-a frapat maxim faptul ca magazinele alimentare si super/hypermarketurile vindeau, in proportie de minim 90% (ochiometric) produse fabricate in Spania. In zona de mancare, in afara de cateva produse Nestle si o branza Hochland, totul, dar absolut totul era fabricat in Spania, si aici includem conserve de peste, de rosii, paste etc. Inclusiv fructele din ladite erau din Spania. Nu cred ca exista o lege in Spania care prevedea tampenia din legea noastra, doar ca oamenii sunt mai organizati, fac lucruri de calitate, micile afaceri sunt incurajate, oamenii au incredere unii in altii (sunt in cooperative etc). Am crezut ca asa era doar in Tara Bascilor, ei fiind mai nationalisti sa zicem, dar acelasi lucru se regasea si in magazinele din Madrid, de exemplu. Deci cred ca sprijinirea printr-un cadru legal a producatorilor e mai importanta decat interventia statului in piata libera. Nu mai vorbim despre cum aratau pietele, despre faptul ca toti din piata erau producatori nu samsari (erau practic mici ferme care vindeau carnea lor, branza lor, maslinele lor, fructele lor etc-totul etichetat si cu bon de vanzare).

    0
    0
  6. #16 Comentariu nou

    Pfff… stati linistiti ca cei care fac legile nu sunt atat de prosti cum spuneti. Sunt sigur ca interesele si interventiile care dau si sanctiuni tarilor mici.. adica sunt scrise intentionat prost ca sa le criticam si sa nu mai fie votate…stiti cine castiga in Romania cel mai mult in ultimii ani..Carrefour,kaufland, lidl.. si tot ei au introdus taxe de raft si am ajuns toti producatorii sa muncim degeaba si sa ne rugam de ei sa ne dea o subventie sa supravietuim…
    Ps..de la iesirea in strada cand am cazut in capcana lor vor face tot posibilul sa arate ca suntem o generatie ruinata…si suntem multi dintre noi prima generatie care stim cum am vrea sa arate tara aceasta..dar nu vom reusi.. suntem inca prea mici si prea putini..si daca nu era destul si presa tot noua ne da in cap .. exceptie cativa jurnalisti …din pacate foarte putini

    0
    0
  7. Io nu pot citi pân la cap poate că-s de meserie… dar vă scriu TVA nu are absolut nici o treabă cu prețul. Vlad, lasă-i omule să mai lucreze

    0
    0
  8. Pro: micii producatori vor avea unde sa-si vanda marfa.
    vor disparea anumite produse de pe piata, absolut inutile.
    in spatele acestor afaceri se ruleaza o gramada de bani. care se duc in alte tari.
    Contra: sa vezi ca nu o sa-ti permiti sa-ti iei 1 kg de rosii de la Hipermarket.
    vor disparea Hipermarket-uri si inevitabil locuri de munca.
    de unde sa aibe romanul cu 1000 lei net, bani, sa faca afaceri?

    0
    0
    • #19 Comentariu nou

      1. Ce produse crezi ca vor dispărea de pe piața și de ce?
      2. 51% înseamnă o roșie din România și una din Turcia. Acum eu sper ca cea românească sa fie mai scumpa și mai buna. Nu-mi plac roșiile fără gust.
      3. De ce crezi tu ca va dispărea un hipermaket care are 2 miliarde de euro profit pe an?

      0
      0
  9. #20 Comentariu nou

    acest text e scris dupa brief, mai sunt cateva pe bloguri, aparute tot azi. o fi ok sa scrieti opinii pe bani, stimate jurnalist? cat de mare sa fie nevoia de bani incat sa faceti asta? nu pareati chiar atat de infometat si de flexibil vizavi de principii.

    0
    0
  10. @ Cosmin – 1. scumpirile la produsele alimentare deja s-au anuntat.
    2. Rosie din Turcia vs rosie din Romania … depinde de soi … suntem pe locul 6 din Europa la producatori de de legume.
    Spania are 636.000 de hectare cultivate! (doar ca observatie, zic asta).
    3. Ma refer la Hipermarketurile ce nu vor face fata si nu se vor plia pe noua lege 51% (deja stiu 4-5 magazine de profil care, vor pleca)

    0
    0
  11. #22 Comentariu nou

    Unde este limitarea si efectul negativ pt. cumparator? Concret?. 1. Cumparatorul poate lua de la raft ce doreste, de la cine doreste, nu este obligat sa cumpere produse de ro la pret diferit, daca nu vrea. 2. Consumul de produse romanesti face ca bani sa se intoarca inapoi la agricultorul roman care mareste productia si are nevoie de angajati. 3. Consumi produse de calitate, chiar daca nu stau 2 saptamani pe raft fara se se strice, ca cele frumoase si de plastic, chimicalizate, din import. 4. Producatori romani nu pot sa produca si sa livreze? Vor aparea centre de colectare, si intelegeri intre producatorii mici. 5. Legea obliga comercializarea a 51% di nromania, nu din alte tari, cum zice articolul ca ar favoriza, vecini sa vanda in ro. 6. Nu au logistica sa incaseze bani la 7 zile si sa livreze produse? Va aparea concurenta, care va impinge la investitii in logistica, deci se vor rula bani, se vor plati taxe. 8. Vor disparea preturile din speculatii? Foarte bine, cumparatorul si producatorul vor avea ce mai mult de castigat. 9. Legea ne pune rau cu UE? De ce? Ca incerca sa incurajeze productia si consumul de produse ro, care iti ofera o stabilitate si independenta economica? 10. Cresterea pretului la raft? Pe ce criteriu? Daca tot ai produse din import la pret mic, il cresti sa nu fie diferenta mare fata de produsul romanesc? In timp, consumand produse romanesti, cresti productia interna, cresti forta de munca, bani se intorc inapoi in sistem, maresti fiabilitatea, in timp preturile scad, la calitate buna, Ce se intapla? Devii un producator ieftin, cu produse de calitate, care ar strica afacerile concurentei externe.

    0
    0
    • Legea vorbește de lanțuri scurte, astea includ vecinii din UE, deci bulgarii și ungurii.

      În rest, poți citi, de exemplu, asta, răspunde la multe din afirmațiile tale: https://www.facebook.com/miron.damian/posts/10153717601513779?pnref=story

      0
      0
    • #24 Comentariu nou

      1. si pana acum avea posibilitatea sa aleaga de la raft (fructele si legumele autohtone erau de regula infecte si scumpe);
      2. esti om serios? cate mere, de ex, crezi ca ar trebui sa vanda un fermier roman astfel incat sa aiba un super venit care sa-i permita sa-si extinda afacerea?
      3. pe bune? tu chiar ai impresia ca un producator/cultivator local nu foloseste nici o substanta chimica?
      4. aceste centre trebuiau deja sa fie, sa functioneze inainte ca aceasta lege idioata sa fie promulgata;
      5. citeste inainte de a vorbi/scrie, e vorba de „lantul scurt” nu de „romanesti”. cu alte cuvine un magazine kaufland de la Giurgiu poate sa se aprovizioneze cu vinete si castraveti de la Ruse, adica de la vecinii nostri legumicultori din tata in fiu;
      6. idem 4;
      8. never;
      9. UE este o piata libera, deschisa, concurentiala. daca impui, prin lege, doar un anumit tip de produse e cam ilegal;
      10. producator ieftin cu produse de calitate este un non sens. calitatea costa! chiar si la rosii/castraveti/…../mere/pere/……

      0
      0