Limitele moderației

Le singe sculpteur – Antoine Watteau

Tolo cere moderație* în zdrobirea publică a senatorului ALDE Daniel Barbu, care a susține că-i mai periculos să fii politician român decât militar în Afganistan.

De fapt – să ne reamintim ce zice dl. Barbu – meseria de politician ar fi mai grea nu doar decât cea de militar (în Afganistan), ci „e cea mai grea dintre meserii”, chiar și mai grea decât „cea de miner”.

Dar de ce e atât de dificilă meseria de politician?

Pentru că e „riscantă”.

Ce riscă politicienii?

„Libertatea”.

După acest criteriu, da, rezultă că tâlharii, politicienii, hoții de buzunare din tramvaie au, cu toții, meserii grele, că-și riscă libertatea. Dar cum rămâne cu violatorii și cu pedofilii, de pildă, care-și riscă și ei libertatea, se poate spune că au și ei meserii riscante? Poate că violatorii și pedofilii ajung în pușcărie nu pentru că sunt vânzători sau strungari sau șoferi sau ce meserii practică ei, ci pentru că violează adulți și/sau minori? Tâlharii, pentru că tâlhăresc, hoții de buzunare, pentru că buzunăresc?

La fel, dacă dl Barbu și alți colegi nu pricep – nu-ți riști libertatea în România pentru că ești politician, ci pentru că furi. Pentru că ești hoț.

Ce moderație să ai față de dl. Barbu când te mușcă de bunul simț? Smetia vine din reflex, în autoapărare.

Există niște limite ale moderației în răspunsul la agresiune. Nu putem dezbate despre sexul îngerilor când interlopii iau cu asalt zidurile cetății. Daniel Barbu este (și el) reprezentantul unei clase politice expirate și corupte, membru într-o bandă de antinaționali ce-și țin fălcile-ncleștate pe putere de 25 de ani încoace și schelălăie amarnic când se-ntâmplă să-i tragă cineva de coadă.

Ce moderație să ai față de dl. Barbu, care-i nemulțumit că nu (prea) mai poți fura liniștit, ca politician, și acuză publicul că țipă când vede hoții la treabă?

„Meseria de politician este recunoscută în studii drept una obositoare, stresantă și distrugătoare pentru ceea ce numim un mod normal de viață”, îi croiește Tolo dlui Barbu o scuză șchioapă. Dar, sigur că-i obositoare, dar nu acest înțeles din declarația dlui Barbu indignează. Și nici „riscul fizic” la care s-ar supune, ca politician, n-a atras nimănui atenția – dă-o dracului de treabă, maximum de atentat politic petrecut în ultimii ani în țara asta a fost flegma încasată de Băsescu în 2014, la Constanța.

În fine, să nu uităm că dl. Barbu e un recidivist îndârjit în materia ofensării opiniei publice.

A fost nevoit să demisioneze din funcția de ministru al Culturii în 2013, după ce și-a exprimat public regretul că se cheltuiesc prea mulți bani cu bolnavii de HIV/SIDA („am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri «Shakespeare» sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul «Shakespeare» de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”).

Câteva luni mai înainte, același domn Barbu luase huiduieli și un bolovan în geamul mașinii de la manifestanții ce se opuneau proiectului minier de la Roșia Montană. Aceștia aflaseră că Barbu ascundea un studiu care recomanda includerea sitului în patrimoniul UNESCO.

De altfel, retardul social al dlui Barbu pare să fie o afecțiune cronică, încă din tinerețe, după cum se poate înțelege din mărturia lui Andrei Pleșu, „Cum se (auto)sabotează o carieră”. Ca ministru în guvernul Roman, dl. Pleșu l-a promovat și susținut cu mare încredere pe tânărul Barbu, care i-a răspuns cu un memoriu către premier în care-l făcea „opozant al reformei, cripto-susţinător al vechilor nomenclaturişti, pe scurt, sabotor al programului guvernamental”.

Iar acum, ca să revenim la prezentul ospiciului care e politica românească, Daniel Barbu refuză nu să demisioneze după gugumănia cu „cea mai periculoasă meserie”, ci să-și ceară măcar iertare. „De ce să-mi pară rău? Nu înţeleg. E o meserie grea şi riscantă peste tot în lume. Papa Francisc a spus că ştirile pe surse sunt o formă de terorism. Deci gândiţi-vă că politicienii, în general, sunt judecaţi după ştiri pe surse. Deci este o meserie riscantă!”.

Deci rămâne cum am stabilit. Moderația era potrivită la prima porcărie. Îți bați joc de mine o dată, să-ți fie rușine. Îți bați joc de mine încă o dată, să-mi fie mie rușine că te-am lăsat.

A fi civilizat într-o dispută înseamnă și să fii bun, dar nu prost de bun.

_________________
*Articolul lui Tolo, aici.

Articol din categoria: POLITICĂ

16 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    „maximum de atentat politic petrecut în ultimii ani în țara asta a fost flegma încasată de Băsescu în 2014”

    Ai uitat de barba albastra a lui Umilica, in 2000 (cred)

    0
    0
    • n-am uitat, dar mi se pare că o flegmă e mai nașpa decât niște cerneală 🙂

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      Da, cerneala are o oarecare conotație academica… flegma una țopârlănească. Pare-se ca fiecare președinte a primit din zona de proveniență!

      0
      0
    • #4 Comentariu nou

      A mai fost agresat si scuipat Patapievici urmare a campaniei de denigrare si instigari impotriva sa si a ICR-ului dusa luni de zile de trustul lui Voiculescu.

      0
      0
  2. #5 Comentariu nou

    Niciodata nu vom sti cat de periculosa se vede politica prin acei ochelari de Harry Potter incastrati in acel cap caruia un bocanc nu i-ar produce decat un bine estetic. Poate omul se crede vreun Kenedy sau mai degraba un Ceausescu, avand in vedere ca vietuieste sub aripa sinisturlui tariceanu, pentru care politica a fost fatal de periculoasa.

    0
    0
  3. #6 Comentariu nou

    Da, si eu am fost stupefiat de reactia lui tolo, careia i-as raspunde facand, ca dl. Barbu, o referire la cele spuse de Papa Francisc re insultarea credintei altora – si, in extenso, a lucrurilor foarte importante: „[…] dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal.” Cu alte cuvinte, moderatia intervine cu privire la lucrurile fata de care e posibila o reactie moderata.

    0
    0
    • #7 Comentariu nou

      si eu am fost stupefiat de reactia lui tolo

      Cat de independent ar fi el, pana la urma tolo lucreaza totusi pentru trustul media al lui Voiculescu, iar cine se scalda in mocirla cu porcii, tot porc e, chiar daca se spala zilnic.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      @sabotor : nu ai dreptate în privința lui tolo. mai degrabă la el e vorba de o dorință excesiva de-a fi obiectiv, de-a da oricui o sansa.

      0
      0
  4. #9 Comentariu nou

    Haha, nu stiam cine este personajul, l-am cautat pe Gogol dupa ce ti-am citit articolul. Trebuie sa fii tare cumpatat, incat sa-i vezi pe dereglatii acestia la televizor in continuu, fara a demara o actiune gen „The Falling Down” (cu Michael Douglas).

    Apropo, vad ca au aparut bannere cu politicieni, iar de dimineata, asteptand la semafor, ma uitam la ditamai imaginea cu Terminaceanu si ala tanar (cum dracu il cheama, nu stiu)…wow, ce mascarici fratioare! Dupa mecle ii poti distinge. Se vede clar dorinta lor de a ajuta acest popor, de a reconstrui o tarisoara segmentata si de a ramane pentru niste realizari pozitive in istorie (Sarcasm! Cum ar spune Sheldon) 😀

    Cat despre Predator asta (stii, cand si-a dat Predator masca jos?), despre care ai scris tu, ce sa mai spunem…De fapt putem spune orice, ca se p**a pe opiniile noastre de butonisti.

    Apropo, politica in Romanistan este precum dark web-ul. Oricate rufe se tot spala prin presa si oricate rezultate minunate ne sunt prezentate (i.e. arestari de borfasi d-astia cu cravata), in background se intampla aceleasi mizerii. De exemplu, una e ce vede Moromete la TV, iar alta se petrece zi de zi prin Bucharest City. In continuare ne dam, precum oile, din fata unui BMW cu geamuri negre si flash-uri albastre la grila din fata…pt ca BMW-ul acela duce vreun mahar la vreo cina importanta, in schimb noi putem ajunge la orice ora la serviciu.

    Oricum, studiind romanul de rand, consider ca nu exista „ei” si „noi”. Adica, degeaba ii tot blamam pe politicieni, deoarece dusmanii sunt chiar aici, printre noi. Taranusii sunt in stanga, dreapta, fata si spate. Ai de-a face cu ei in trafic, in supermarket, pe trotuar. Peste tot iti taie calea, te calca pe picior, se baga in paralel cu tine la o coada, se uita urat la tine, etc.

    Asadar, nu prea vom avea ce politicieni sa alegem, deoarece majoritatea alegatorilor vor merge dupa chipul si asemanarea lor 😉

    0
    0
    • Eu când zic asta („dusmanii sunt chiar aici, printre noi. Taranusii sunt in stanga, dreapta, fata si spate.”) sunt automat etichetat ca defetist (plus alte epitete) …

      0
      0
  5. #11 Comentariu nou

    @canadianu’:
    Speranta moare ultima, iar eu o data cu ea 😉 Din pacate, aici toti isi arata constant coltii…

    0
    0
    • E plin Vestul de români care zic „ce idiot am fost că n-am plecat mai repede” … eh, tre’ să existe și naivi (ca să nu zic proști), masochiști, oameni care cred în reîncarnare etc. pe lumea asta … atâta timp cât ești împăcat cu alegerile făcute totul e ok 🙂

      0
      0
  6. #13 Comentariu nou

    Cauza este (presupusa) bomba de pe 11 decembrie; toti politicienii incearca sa o detoneze inainte de vreme, cumva.
    E cunoscut faptul ca la o vreme dupa manifestatii de strada oprobiul public se transforma in ignoranta – si ei pe asta mizeaza, asta e arma lor pentru alegeri.

    0
    0
  7. #14 Comentariu nou

    Sunt oarecum surprins ca Tolo indeamna la moderatie, pentru ca in multe articole ale lui am vazut tendinta de a acorda mai multa credibilitate decat e pragmatic rezonabil unor surse care fac afirmatii alarmiste – de exemplu, cazul doctorului care spunea ca medicamentele nu sunt conforme, afirmatie pe care am dezbatut-o indelung si aici.

    Domnul senator nu e primul care crede ca „Nu putem să punem egalitate între un demnitar şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer sau medic” (recunoasteti personajul).

    0
    0
  8. toti sunt niste hoti si parveniti.

    0
    0
  9. Moderatie? Pentru o declaratie idioata? Pentru un politician care nu isi justifica cu nimic toate beneficiile pe care le are. Nu, multumesc. Si tara asta ar fi mai avansata daca politicienii ar fi mai moderati cu furatul, de exemplu.

    0
    0