M-am înrolat la ghiseul.ro

Cu ceva întârziere, fac ce-am promis: vă spun cum a fost la obţinerea credenţialelor pentru ghiseul.ro, site-ul unde, cel puţin teoretic, cetăţenii români îşi pot plăti on-line taxele şi impozitele locale. Urmează un text oarecum utilitar.

Poate vă amintiţi că, în primăvară, după experienţa (neplăcută) a cozii de la Administraţia Financiară a Sectorului 3, am făcut oareşcari valuri, nemulţumit că nu se puteau plăti dările on-line. Am aflat că, pentru a accesa ghiseul.ro, era nevoie de credenţiale – adică de un user şi o parolă – pe care trebuia să le ridici, personal, de la Direcţia Taxe şi Impozite Locale.

Am fost luni acolo. Pentru sectorul 3 din Bucureşti, sediul e undeva pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu. Credenţialele astea se ridică de la camera 110, la etajul 1. Trebuie să completaţi înainte o cerere pe un tipizat pe care vi-l dau funcţionarii – şi trebuie să aveţi o copie după buletin la voi.

Când am fost eu nu era nimeni (luni pe la 14), aşa că a durat cam 3 minute cu tot cu bună ziua şi la revedere (pentru cei din sectorul 3, verificaţi şi programul DTIL3 înainte de a merge).

Primiţi un user şi o parolă generate la întâmplare. La prima autentificare, sistemul vă cere să schimbaţi datele de log in. După ce introduceţi noile credenţiale, adică un user şi un pass normale la cap (atenţie, sunt case-sensitive) se încarcă o pagină în care apar datoriile către administraţia locală unde aveţi domiciliul.

La mine apare un foarte mulţumitor zero – pentru că, fireşte, am plătit tot în primăvară – aşa că nu ştiu cum decurge operaţiunea propriu zisă a plăţii. Despre asta, în februarie anul viitor.

Oricum, din păcate, mai puţin de 40 de primării (din 3.000) s-au înrolat deocamdată în sistem. Unora dintre primari pare să nu le pese deloc de confortul cetăţenilor care le plătesc salariile. Progresul e greu, mai ales când nu te-ajută intelectul.

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. Da’ amenzile? Apar si amenzile? D’alea de care afli dupa 6 luni.

  Thumb up 0
 2. ghiseul.ro e un prim pas spre normalitate

  Thumb up 0
 3. Nu e vorba de faptul ca nu se gandesc la confortul cetatenilor dar informatizarea asta duce la pierderea unor joburi caldute. Este normal ca cei care s-au obisnuit cu un anumit sistem de lucru sa treaca la altul mai performant fara sa nu se gandeasca la faptul ca asta implica mai putini oameni. Cine mai vine la ghiseu? Doar cativa batranei care nu sunt obisnuit cu un card si care nu au vazut decat la nepoti sau la TV un calculator. Povesteste-i tu lui tanti Florica de 80 de ani de la parter care nu stie decat sa urmareasca ce fac vecinii de pe scara despre user si parola la ghiseul.ro si vezi ce-ti spune. Oricum pentru ea tot plata cu banii la ghiseu va ramane ca nu are incredere in masinarii de-astea si tot cu punga de bani se va duce sa stea de la 3 dimineata la coada cu lista.

  Thumb up 0
 4. Era timpul ca si in Romania sa se poata face plata prin intermediul ghiseului electronic.

  Thumb up 0
 5. Salut
  Eu mi-am luat credentialele in februarie (inainte de termenul limita pentru plata cu reducere a impozitelor)
  Am ajuns la DTILL Sector 3 si era o coada de 200 persoane (pensionari in principal) care asteptau sa plateasca impozitul
  M-am linistit cand am vazut ca la camera 110 nu astepta nimeni.
  A doua zi dimineata dupa ce m-am logat si am schimbat user-ul si parola am vazut , unele sub altele, taxele datorate (locuinta, auto si parcare)
  Plata am facut-o foarte usor direct de pe site iar confirmarea de plata am primit-o pe mail
  Avand in vedere ca 90% din utilitati + rate le platesc cu homebank-ul …consider ca Ghiseul.ro ma poate ajuta sa ma apropii vertiginos de 100%
  Ghici ce nu voi plati niciodata cu cardul deoarece persoana care se ocupa nu a auzit vreodata de cont bancar sau Internet ??
  Exact…intretinerea…..

  Thumb up 0