Magia există – şi chiar mai mult decât atât

Mă gândeam la deviza Festivalului George Enescu („Magia există!”) aseară, în timpul concertului de deschidere, întrebându-mă dacă nu cumva este nedreaptă. Magicianul îşi foloseşte îndemânarea ca să încânte publicul cu ajutorul unei păcăleli neobservate. Pe scena Festivalului, muzicienii îşi încântă şi ei auditoriul graţie îndemânării îndelung exersate, dar ei nu recurg – nu pot recurge! – la nici o păcăleală. Nu e nici un truc în mâneca unei orchestre care interpretează magistral o partitură. Este doar talent potenţat de un uriaş volum de muncă, comprimat în gesturi armonizate până la reflex.

Aseară, Orchestra Română de Tineret a fost o echipă care a funcţionat sincron până aproape de perfecţiune, sub bagheta foarte stenicului Kristjan Järvi. În prim plan, formidabila violonistă Sarah Chang, care are o virtuozitate aproape atletică în interpretare (acoladele pe care le face cu arcuşul la sfârşitul câte unei mişcări amintesc de volta unei rachete de tenis după un serviciu în forţă). Seara s-a încheiat cu o Carmina Burana energic interpretată şi cu întreaga Sală a Palatului ovaţionând şi aplaudând în picioare, minute la rând. Şi, în timp ce strigam şi eu, alături de mulţi alţii, „bravo!”, mă gândeam că acolo, pe scena Festivalului, este unul dintre puţinele locuri din România unde impostura şi prefăcătoria pur şi simplu nu pot exista. Căci n-ai cum să păcăleşti, să linguşeşti şi să dai din coate pentru a deveni Sarah Chang, de exemplu. Nu-ţi poţi plagia teza de doctorat şi nici nu te-ajută să cari servieta şefului, nu înseamnă nimic nici relaţiile şi nici complicităţile, demagogia nu te scapă de nimic şi nici minciuna nu te poate salva de la ceva. Ca să fii cel mai bun pe scena Festivalului trebuie să munceşti ani la rând, ore nesfârşite, cinstit până la epuizare, totul doar ca să oferi câteva clipe de încântare publicului şi să fii răsplătit pentru totul cu nimic mai mult decât cu recunoştinţă.

În audienţă, aseară, erau şi politicieni români – maeştri ai imposturii, magicieni ai demagogiei. Mă întreb dacă au sesizat măcar o fracţiune de secundă uriaşa prăpastie interpusă între scenă şi lojele lor.

Festivalul George Enescu

Nu în ultimul rând: mulţumiri BMW Group Romania pentru transferul către Sala Palatului în maşina oficială a evenimentului, un Seria 6 Gran Coupe – un automobil de gală pentru o seară de gală.

(Sursa foto)

Articol din categoria: ACTUALITATE

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. Ştii ce e însă şi mai trist?
  Că sunt copii din pături defavorizate care probabil ar egala-o cu uşurinţă pe Sarah Chang dacă li s-ar da ocazia să exerseze acele ore nesfârşite.
  Însă pentru cei care cară serviete e mai important să ajungă să li se care servieta, nu să facă ceva pentru Ţară.

  0
  0
 2. Magia ca rezultat, as spune – cred ca acesta este scopul. Consider ca exista doua categorii de public al unui astfel de eveniment: cei care sunt intr-o stare de beatitudine totala si doar asculta si cei care gandesc modalitatea prin care s-a ajuns la o astfel de performanta, bucurandu-se deopotriva. Cei din urma tocmai s-au trezit din magie, ca dupa un vis divin, sfarsit la revarsatul zorilor. 🙂

  0
  0