Un deputat PSD propune amenajarea de locuri de fumat… în ambulanţe

Într-o serie de amendamente cu totul năucitoare depuse la proiectul de modificare a aşa-numitei Legii antifumat, deputatul PSD Horia Grama cere amenajarea de locuri de fumat inclusiv în ambulanţe.

În proiectul de modificare a legii, iniţiatorii cer interzicerea fumatului în spaţiile publice şi în spaţiile de la locul de muncă; în amendamentele sale, dl. deputat Grama se declară şi el de acord ca fumatul să fie interzis în spaţiile publice şi la locul de muncă, dar cu unele excepţii hilare:

„(prin) spaţiu de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu utilizat în timpul orelor de muncă, inclusiv ambulanţa şi taxiul, cu excepţia spaţiilor delimitate şi special amenajate pentru fumat din incinta acestora (s.m.)

Ai putea crede că deputatul Grama nu are proprietatea termenilor şi/sau s-a-ncurcat în sintaxă, dar amenamentele sale sunt, toate, redactate în aşa fel încât să anuleze întreaga lege anti-fumat. La dl. Grama nu este vorba de o întâmplare, ci de un modus operandi. Practic, în cazul în care Comisia de Sănătate ar accepta propunerile acestui deputat, fumatul în spaţiile publice ar fi chiar încurajat, în loc să fie restrâns.

Unii cred că există interese ascunse şi că măcar câţiva dintre membrii comisiei ar fi influenţaţi de industria tutunului să tragă de timp.

Mai mult, potrivit propunerilor bizare ale acestui deputat, ar fi permis fumatul în spitale, policlinici şi dispensare, practic peste tot în afara cabinetului medical propriu zis, şi la fel şi în şcoli, unde doar în clase n-ar fi voie să fumezi şi, cel mult, în spaţiile „de tranzit sau acces”. În plus, în timp ce în propunerea iniţială se interzice vânzarea de ţigări şi produse din tutun la mai puţin de 250 de metri de şcoli şi spitale, şi în timp ce chiar şi legea actuală nu permite vânzarea de ţigări în şcoli şi spitale, dl. deputat Grama propune vânzarea acestora chiar în interiorul şcolilor şi spitalelor, dar nu în clase şi cabinete (şi probabil nici în sălile de operaţie). Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns (amendamentele deputatului Horia Grama pot fi găsite aici).

Intervenţia deputatului asupra proiectului de lege este atât de bizară încât a determinat nu doar protestele organizaţiilor anti-fumat, dar şi o intervenţie oficială, directă şi destul de rară pentru dezbaterea parlamentară a ministrului Sănătăţii, prin care exprimă împotrivirea Ministerului faţă de iniţiativa parlamentarului (în facsimil, comunicarea ministrului, aici)

Problema cu amendamentele acestea nu e neapărat că au fost propuse – pentru că e dreptul fiecărui parlamentar să se exprime, fireşte – ci că sunt folosite în Comisia de Sănătate pentru a tergiversa peste orice limită a bunului simţ procesul legislativ. Legea aceasta ar fi putut intra în dezbaterea finală a Camerei încă de la începutul verii, dar a fost amânată sub diferite pretexte ce ridică deja suspiciuni. Unii cred că există interese ascunse şi că măcar câţiva dintre membrii comisiei ar fi influenţaţi de industria tutunului să tragă de timp sau să castreze legea aflată în dezbatere, bănuieli tulburi în care se face vorbire şi de o posibilă sesizare a procurorilor anticorupţie.

În timp ce la Bucureşti se tergiversează în mod atât de ciudat, în alte ţări europene continuă să fie adoptată legislaţie antifumat din ce în ce mai dură. Pe listă au intrat vara asta Austria şi, cine s-ar fi aşteptat, chiar Republica Moldova, unde a fost promulgat un pachet de legi stricte anti-fumat la începutul verii. Interesant modul în care descrie unul dintre ong-iştii moldoveni gherila parlamentară care a trebuit să fie dusă la Chişinău pentru trecerea legii:

„Parlamentarii moldoveni consideră controlul tutunului drept o sarcină de primă importanţă, (…) rezistând demn şi dârz presiunilor insistente ale lobbiştilor pro-tabac de a nu vota acest document legislativ (…) lobbiştii pro-tabac utilizează toate tacticile pentru a submina eficienţa măsurilor de control al tutunului. Insistent şi adesea perfid, ei au făcut vrute şi nevrute pentru a tergiversa şi amâna aprobarea denumitei legi, au promovat cu vehemenţă propuneri şi recomandări care reduc din eficienţa legii, (…) au venit cu prevederi alternative în locul celor prevăzute în proiectul de lege (s.m.), şi-au atras şi mobilizat aliaţi care au acţionat în numele industriei tutunului, au manipulat cu mass-media şi au realizat campanii de dezinformare.”

Ca să vezi ce asemănare de metode!

În altă ordine de idei, fiind 1 septembrie, e momentul tradiţionalei laude de sine: azi se împlinesc 5 ani de când m-am lăsat de fumat. Am scris în fiecare an despre asta, nu mai reiau povestea. Doar atât: iată clasicul print-screen care-mi arată câte ţigări n-am mai fumat şi câţi bani n-am mai cheltuit de când m-am lăsat:

5 ani nefumator

45.000 de ţigări nearse şi neinhalate – şi cam 1.000 de euro anual pentru câte o vacanţă frumuşică. Pas mal!

Articol din categoria: POLITICĂ

13 comentarii Adaugă comentariu

 1. dar țigările nu mai sunt 11 lei de mulți ani, deci mai muți bani. 🙂

  0
  0
 2. Deci plecam iar in vacanta?! Daca am economisit… 🙂

  0
  0
 3. La un moment dat devii imun la tampenii tip psd, trec pe langa tine…

  0
  0
 4. #6 Comentariu nou

  Cum se cheama aplicația? 🙂

  0
  0
 5. Felicitari! La cat mai multe tigari nefumate!

  0
  0
 6. #8 Comentariu nou

  Poate nu e mâna lobbyului industriei de tutun,poate zăbăucul o fi fumat alte chestii când a redactat amendamentele?

  0
  0
 7. #9 Comentariu nou

  Cercetări foarte recente au demonstrat că fumatul are un efect pozitiv îmbunătățind activitatea creierului.
  Dar cu două amendamente:
  1.Nu mai mult de 4 țigări pe zi,altminteri daunele sunt mai mari decât beneficiile.
  2.Îți trebuie o voință de fier sa nu depășești această doză, tutunul creând o puternică dependență.

  0
  0
 8. #12 Comentariu nou

  Și totuși știe cineva cum se numește aplicația ?

  0
  0