Marian Munteanu e o vacă mov

Marian Munteanu în Piața Universității, în primăvara anului 1990. Foto: Emanuel Pârvu

Ești într-un tren. Trenul merge printr-un câmp, tranca-tranca, tranca-tranca. Pe câmp sunt vaci. Nimeni nu vede vacile de pe câmp. Vacile sunt toate la fel, maro, plicticoase. Niște vaci, cine să le mai observe?

La un moment dat, o vacă mov. Asta-i altceva, o vacă mov, nu? Toată lumea din tren cască ochii pe geam, comentează, vociferează, ce-o fi cu vaca mov, de ce e mov, ce-o fi însemnând asta? Vaca mov e remarcată. Cine-a vopsit-o mov a dat lovitura. Într-un ocean de apariții comune și plicticoase, a reușit să facă diferența.

Foarte pe scurt, aceasta-i una dintre teoriile lui Seth Godin despre marketingul în era abundenței, în care a te conforma înseamnă a eșua. Ieși în evidență ori ești invizibil, spune Seth Godin (Purple Cow).

În campania electorală pentru localele din iunie, Marian Munteanu este vaca mov.

Ceva mai plicticos decât alegerile astea nu exista – până ieri, când PNL l-a scos din cine știe ce joben de marketer politic pe vechiul lider al Pieței Universității.

Munteanu a fost întâmpinat cu un baraj de sarcasme și insulte care seamănă foarte mult cu cel din anii ’90 (și credeți-mă că știu ce vorbesc, am fost atât de prost încât am participat și eu, un pic, la cel de-atunci), ceea ce demonstrează că, după atâta vreme, și-a păstrat aproape intact potențialul de animare și întărâtare a societății. Se vorbește atât de mult acum despre un tip pe care toată lumea ar fi trebuit să-l uite încât cine n-a auzit de el îl caută deja pe Google. I se reproșează atâtea încât toată lumea va dori să vadă cum răspunde. Pentru că Gabriela Firea a declarat deja că nu vrea să se-ntâlnească cu el la vreo dezbatere tv, toți vor cere exact asta.

Acum, vreau să precizez că acest articol nu e în nici un caz vreo recomandare de vot și nici vreun text de susținere a lui Marian Munteanu. Are straturi noroioase în trecutul său pe care nu cred că le va putea explica vreodată în mod convingător. Adică, știți? Dacă a putut să se-mbrățișeze cu Virgil Măgureanu, de ce n-ar face-o și cu Ion Iliescu? Deci nu sunt vreun fan al său, mi se pare că propovăduiește un soi de național-populism cam simplist, dacă nu chiar periculos pe alocuri, dar măcar are darul acesta, al științei instinctive de a se detașa de pluton. Are charismă (numai cine nu l-a văzut în balconul Pieței Universității poate spune că nu), are vorbele la el, are lecturi sedimentate și o carieră universitară adevărată, nu cumpărată politic, are notorietate (orice bucureștean de peste 40 de ani știe cine-i Marian Munteanu, iar cei care nu, mai tineri, s-ar putea să nu fie genul care să se calce-n picioare pentru a-i vota contracandidata, pe Gabriela Firea, deci nici o pierdere aici). A fost asemănat cu Dan Puric la discurs, dar, cinic vorbind, acesta e un avantaj într-o competiție electorală în care câștigă cine ia cele mai multe voturi. Dan Puric trăiește din discursurile sale și face săli pline cu ele; puțini politicieni s-ar putea lăuda cu așa ceva. Sigur că e o contradicție schizofrenică să spui că „e nevoie de o insurecție civică”, pentru că „acest sistem, profund corupt, nu poate fi dislocat” (sursa) și a te alătura apoi sistemului însuși în încercarea de a obține o funcție, dar s-ar putea ca electoratul să aleagă doar o latură a dublei personalități și s-o ignore pe cealaltă. Electoratul e plin de surprize.

Marian Munteanu este un experiment interesant. Clasa politică e complet epuizată, neîncrederea în partide, dar și în instituții democratice fundamentale (precum Parlamentul), este la cote nesustenabile, iar exasperarea alegătorilor produce, de obicei, excrescențe politice de extremă. Poate că cineva, undeva, prin cine știe ce laborator discret, încearcă să strângă de pe piață componentele dinamitei politice a vreunui partid cu adevărat extremist înainte ca acestea să ajungă în mâinile cui nu trebuie. Infiltrarea mișcărilor de extremă e procedură obișnuită; crearea propriei mișcări de extremă, ca să ai control 100%, e doar un pas în plus. Faptul că la un moment dat Marian Munteanu a trecut aparent inexplicabil de la Mișcarea pentru România (o organizație pseudo-legionară) la un partid creat de Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, sugerează unele lucruri, dar toate acestea sunt doar speculații, firește.

În fine, cert e că PNL a adus pe scenă vaca mov și ne-a captat tuturor atenția. Acum, rămâne de văzut dacă vaca asta dă și lapte (adică dacă dl. Munteanu poate produce și voturi pe măsura atenției care i se acordă), că altfel liberalii se vor sinucide memorabil, legați de gâtul ei, așa cum a făcut deunăzi un cioban care s-a spânzurat… de-un măgar. Pe bune.

Articol din categoria: POLITICĂ

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Exact asa am facut si eu… ca turma, am zis A, aaa, asta e ceva nou!

    0
    0
  2. De ce nu se poate alege un cetatean Ion, caracteristici:
    – angajat la privat
    – isi face bine treaba unde e
    – cei din jur au o parere buna despre el

    – Buna ziua, vreti sa fiti candidatul nostru?

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Marian Munteanu e o perdea de fum care sa-l treaca intre vacile obisnuite pe Nicusor Dan. Da, e mov, dar atit. Ca fosta golanca, stiu despre ce charisma vorbiti. Omul e f interesant si l-am admirat pentru evolutia lui post-Piata Universitatii, dar…ce legatura are asta cu administrarea Bucurestiului??! Cum se compara bagajul acesta cu bagajul cu care vine ND, care a facut in ultimii 10 ani o adevarata profesie din a se lupta pentru orasul asta, ajungind sa cunoasca toate rotitele sistemului?! Si asta inca dintr-un timp in care n-avea nimic de cistigat din asta? ND e singurul candidat legitim la aceasta functie, poate sa aiba drept contracandidat si pe Lech Walesa!

    0
    0
    • Cum am zis, nu sunt vreun fan, dar ce-are asta cu administrarea cu alegerile? Oamenii nu aleg administratori, aleg persoane charismatice, de când lumea, adesea în ciuda evidenței. Și uită-te la primarii care sunt aleși și realeși în România, câți dintre ei aveau abilități de „administrator” când au câștigat primul mandat?

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      Administrarea ar trebui sa aiba de-a face 100% cu alegerile, mai ales in Bucuresti care este un oras aproape in colaps, cu haos administrativ la orice nivel – trafic , spitale, curatenie, transport in comun , Radet etc.
      Ca bucurestean eu ma simt nu dezamagit ci luat efectiv la mishto de propunerile psd si pnl pentru functia de primar general. Ce avem pana acum , o stirista ratata , un dinozaur de partid retras la timp si un dinosaur al revolutiei care nu s-a remarcat prin nimic timp de 20 de ani ?

      Partidele inca isi mai inchipuie ca functia de primar general trebuie sa fie un fel de..premiu politic, un must have pentru orice partid. O fi fost adevarat undeva in anii 90-2000 + atunci cand problemele Bucurestiului nu erau atat de acute ca astazi.

      0
      0
    • Da’ pe cine vrei cucoana ?? Pe vaca lu’ Pandelusss?????

      0
      0
  4. #7 Comentariu nou

    Si raspunsul la intrebarea: ce il califica pentru postul de primar??

    0
    0
  5. #8 Comentariu nou

    Cat de idiot sa fii, sa nu observi ca in biografia ilustrului pupincurist de toate culorile lipsesc ultimii 16 ani ?! Aproape ca mor de ras cum toata massmedia se straduie din rasputeri sa ascunda aceasta „scurta” perioada. Din punctul de vedere al celor interesati personajul s-a criogenizat intr-o fundatie.
    Retineti ca „În 1993 efectuează un stagiu de specializare în ştiinţe politice şi guvernamentale la Washington, SUA”. :))) Apoi pleaca ambasador printr-o tara calduta. Sarutmana tatucule Iliescu !

    0
    0
  6. #11 Comentariu nou

    eu zic ca are sanse foarte bune. la fel ca oricine, de fapt. noi, romanii, in general, dar prietenii din Buc in special, avem placerea asta ciudata de a ne epila pe coaie cu lampa de sudura. nu uitati ca aprox aceiasi oameni care sunt chemati acum la vot, i-au votat pe Lis, Vanghelie, Ontanu (ca sa dam doar 3 exemple de ganditori profunzi ai dezvoltarii urbanistice si culturale a marii metropole)

    prin urmare, comenturile de mai sus in care se dau exemple de ce nu e bun tipul pt Primarie (toate perfect valabile!), nu fac decat sa ma amuze

    0
    0
  7. #12 Comentariu nou

    Mie mi s-a spus dintr-o sursa demna de incredere ca omul e cam instabil emotional si ca, anume candva inainte de 89, ar fi existat o sedinta in care un anumit Marian Munteanu il certa cu manie proletara pe un student pentru ca nu ar fi folosit destule citate din tovarasul Ceausescu in teza sa.

    0
    0
    • #13 Comentariu nou

      Mai lasati povestile cu ‘ar fi ‘.Mie pune-mi aici negru pe alb . Ca sa te pot crede .

      0
      0
    • #14 Comentariu nou

      Marcela, te-ai gândit că poate nu vreau să mă crezi tu? Mă cred eu și e suficient.

      0
      0
  8. #15 Comentariu nou

    donald trump de bucuresti? in sensul vacii mov, fireste. si al oportunismului. si al populismului. si al charismei. poate pnl nu e asa de timpit. sau e disperat?

    0
    0
  9. #16 Comentariu nou

    O Milka (aka vaca mov) cu fff multe E-uri!

    0
    0
  10. #17 Comentariu nou

    Tehnici de marketing politic, Vlad??
    Haida de… propunerea lui MM = esecul clasei politice. SI e interesant cum doar un batran de 100 de ani are curajul sa spuna asta.
    Ma uitam ieri cum fetita aia de la varful PNL il prezenta radioasa pe simbolul anilor 90. Alooo????? Pt administratia 2016-2020?? Bine ca nu defileaza cu nepotul lui Nicolae Balcescu, un simbol al pasoptismului, nu-i asa??
    Mark my words: pe MM il bate pana si Nicusor Dan. Electoratul PNL nu e asa captiv in sigla partidului precum masa amorfa de romani a PSD-ului..

    0
    0
  11. Vacă… ca vacă, dar va fi oare și o lebădă neagră?

    0
    0
  12. #19 Comentariu nou

    Toți facem alegeri greșite ,mai ales în tinerețe,dar cu timpul, zgomotul tinichelelor pe care singuri, sau cu ajutorul altora , ni le agățăm, se estompeaza. Voi v-ați pornit să zdrăngăniți tare tălăngile vacii. Mov. Eu nu vă ințeleg temerea asta de extremism nationalist. Dacă nu a reușit nebunul de Vadim Tudor crezi că o să- i iasă lui MM ? Și nu suntem naivi să credem că vaca mov a fost vopsita de liberali ( vai de capul lor ! ) ca avem destula imaginatie. De data asta americanul a sosit incognito, da ?, ca să evite injuraturile…

    0
    0
  13. #20 Comentariu nou

    Spui ca „acest articol nu e în nici un caz vreo recomandare de vot și nici vreun text de susținere a lui Marian Munteanu.” , dar ii faci un serviciu prin simplul fapt ca esti nejustificat de bland cu el.

    Il dojenesti pentru ca a batut palma cu Magureanu la un moment dat, dar aia doar varful iceberg-ului, si omiti multe alte chestii… http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/marian-munteanu-si-extremismul-politic-116396.html .

    0
    0
  14. Sa inteleg ca „crearea propriei mișcări de extremă” este o analogie la Vadim Tudor?.. o paranteza….
    Altfel ideea de baza este ca partidele sunt in cadere libera… Daca la ei nu se promoveaza ierarhia piramidala si „succesiunea” pas cu pas cum sa promoveze legi care sa faca acest lucru? (vezi ierarhie la toate ministerele, la tot ce inseamna institutie publica..)
    Totul este un talmes-balmes si Marian Munteanu este reprezentativ pentru societatea noastra. Hai sa fim sanatosi!

    0
    0
  15. #22 Comentariu nou

    Daca reusim sa iesim din paradigma politizarii administratiei locale (de exemplu, chiar daca e de tot kktul, canalizarea unui oras e liberala, social-democrata sau nationalist-legionara?!?) Marian Munteanu este un tip care ar putea face fata bine (pentru noi…) functiei de primar general. Daca iese din zona ideologica (unde nu e chiar foarte exaltat) mi s-a parut ca are o gandire destul de logica si pragmatica (in sens constructiv),

    0
    0
  16. #23 Comentariu nou

    Sunt cam tanar sa il cunosc pe candidatul PNL, am ceva timp pana la alegeri sa aflu ceva despre el. Stiu ca articolul era despre el si nu desprea Firea, dar tocmai un asemenea articol in care spui ca Firea e contracandidatul e oarecum campanie pt ea si pt baiatul asta Munteanu.
    Nu inteleg cum Dna Firea apare in articol de 2 ori si Nicusor Dan nu

    0
    0
  17. #24 Comentariu nou

    eu zic ca nu prea conteaza culoarea daca vaca e nebuna…

    0
    0
  18. Nu prea exista alta solutie intelectuala decât cea din finala 2000 Iliescu-Vadim, trebuie sa-l suportam brucanian pe Iliescu! Votam Firea.

    0
    0
  19. #26 Comentariu nou

    De ce oare o reţin pe doamna Doina Cornea mai reprezentativă pentru Piaţa Universității decât pe Marian Munteanu „liderul care a luat bătaie”?
    Și de ce MM s-a dat la fund după „bătaie” și acum apare ca iepurele din jobenul magicianului (acesta fiind necesar a se identifica mai târziu)
    De ce MM nu a rămas implicat în viaţa socială a României ca să schimbe ceva? Hmmm…să fie datorită faptului că a fost „cumpărat” în vreun fel?

    0
    0
  20. #27 Comentariu nou

    Nu cred ca aceasta este solutia pt Bucuresti. Ceea ce ne propune PNL este o figura cu o oarecare notorietate si atat. Aaa, ba nu! Cred ca mai putem spune ca este o figura fara nicio treba cu administratia, dar cu schelete in dulap, deci santajabila, astfel incat sa faca, fara sa cracneasca, jocul papusarilor. Asa, dupa modelul bine statuat in societatea romaneasca, cu exponent principal in persoana care ne este presedinte. Vai noua! De ce nu gasim un personaj ca acesta: studii universitare de inginerie, cariera, fara a fi membru PCR, intr-o intreprindere distrusa prin privatizare, afacere proprie, de succes, din nimic, liberal in gandire si in fapta, studii de administratie, pe bune, pe la 50 de ani (acu’ are spre 60), fara partid (pt ca e de dreapta, dar nu poate sa se compromita si sa se inscrie intr-o dreapta de stanga si hoata pe deasupra – gruparea Blaga-Gorghiu – sau securista – varianta Basescu), cult si care inca citeste carti adevarate. Omul asta exista, am avut ocazia sa-l intalnesc pe undeva prin sectorul VI si sa am o convorbire cu el. Stie si el ca nu va ajunge primar. N-are bani, n-are partid si, culmea, este cinstit!

    0
    0
  21. #28 Comentariu nou

    Cautati in arhive fotografiile cu Marian Munteanu imbracat in costum de miner imbratisandu-se cu Ion Iliescu in balconul universitatii! Ma mir ca nimeni nu le-a publicat pana acum.

    0
    0
  22. #33 Comentariu nou

    din nou politicienii arata ca au nevoie de vaca mov ca sa atraga atentia. din nou forma in detrimentul fondului. asta spune ceva despre noi. pentru ca „ei” sunt/suntem defapt noi…
    m-am uitat cu gura cascata la dezinvoltura cu care gorghiu il lauda pe mm. de la „tase” nu ma asteptam la mult dar sa ai o abtinere in votul din biroul ala…
    in „fond” pnl nu e fundamental diferit de psd. acelasi toparlanism…cu ruj strident la psd si mascat sub fond de ten la pnl. (cred ca ambele figuri schitate au originea in moldova)
    asta e, mie-mi ramane sa votez un absolvent la MIT fara sanse si un absolvent de Sorbona tot fara sanse si sa-mi pregatesc in continuare copilul sa plece de aici.

    0
    0