Ministrul Finanțelor propune diferențierea serviciilor medicale de care beneficiază cetățenii în funcție de cât de mult plătesc aceștia sub formă de asigurări de sănătate.
Cu alte cuvinte, toată lumea-i egală în sistemul medical de stat, dar unii ar putea deveni chiar mai egali decât ceilalți, dacă plătesc mai mult (ca procentaj din venituri).
Dublă șmecherie și dublă discriminare: statul le ia tuturor salariaților din țara asta, că vor, că nu vor, asigurare de sănătate (CASS), 10% din salariu. În schimbul acestor bani, pe care ni-i ia fără să ne lase opțiunea vreunui refuz, statul trebuie să organizeze, să finanțeze și să administreze un sistem național de sănătate care să acopere nevoile medicale ale cetățenilor, că doar scrie și în Constituție, „dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.”
Numa’ că sănătatea costă mult, salariații-s din ce în ce mai puțini (demografie, emigrație, evaziune) iar corupții, din ce în ce mai înfometați (nu-i așa că ați perdut șirul șefilor CNAS trimiși în judecată de DNA, pentru fraude de milioane și milioane de euro?), ca atare, guvernul social-democrat (ha. haha. hahahahaaa…) caută să mai ia bani de la fraieri cum poate, cât poate.
Vă reamintesc că ideea unor asigurări de sănătate obligatorii, dar și „suplimentare”, a fost avansată la începutul acestui an de chiar ministrul Sănătății, dna Sorina Pintea:
Invitată la Interviurile Europa FM, Sorina Pintea a declarat că sistemul sanitar are nevoie de mai multe fonduri, iar un un nou sistem de finanțare a Sănătății va fi prevăzut de o nouă lege, la care se lucrează în acest moment.
Mai mult, ministrul Sănătății crede că inclusiv pachetul minim este „foarte extins.” (sursa, inclusiv audio)
Ce spune acum dl. Teodorovici? Iată:
Acum, eu nu pot fi suspectat în niciun caz de socialism, dar cred că nicio națiune nu poate funcționa fără solidaritate și fără un anumit grad de întrajutorare. Sunt, de pildă, împotriva ideii de impozitare progresivă, care descurajează munca și profitul, sunt categoric împotriva ideii de a da cu bani în populație iac-așa, doar pentru că-i populație, dar n-am nimic contra principiului ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de asistență medicală de stat, plătind o proporție identică din veniturile lor. Adică, da, sigur că unii vor plăti mai mult, nominal, pentru că și câștigă mai mult, dar, când vine vorba de sănătate, cred cu tărie că statul nu are voie să discrimineze în funcție de venituri. Firmele private, da, pot oferi servicii medicale la cerere, contra cost, că-i opțional, dar la stat nu mai e o opțiune: statul îți ia banii prin lege, atunci trebuie să te trateze.
Nu vă lăsați păcăliți de cântecele de sirenă ale miniștrilor PSD, care spun că, vai, va fi vorba doar de servicii „suplimentare”, care țin de „confort”, poate ceva stomatologie, poate niște servicii de asistență pentru seniori, ce să mai zic, iaca, am ajuns și la faza în care cea mai ineficientă, coruptă și greoaie administrație din Uniunea Europeană (încă) încearcă să se prezinte ca un prestator de servicii aspirațional.
De fapt, va fi ca la companiile aeriene low-cost, doar că mult mai nașpa.
Imaginați-vă o internare-n spital și o intervenție chirurgicală după criteriile pachetului „de bază”, cum zic dna Pintea și dl Teodorovici:
– Bună ziua, ce vă doare?
– Aici, au, cred că am făcut o hernie de disc…
– Aha. Păi noi facem operații de hernie de disc, nicio problemă. Vreți să fiți consultat cu ciocănelul sau cu remeneul?
– Păi care e diferența?
– Ciocănelul e inclus în pachetul dv. de bază, remeneul e chestie de confort, suplimentar. Merge și cu ciocănelul, să știți.
– Păi, suplimentar, ce să fac…
– Internarea, doriți la economy sau doriți să plătiți pentru confort suplimentar?
– Ce e economy?
– Este tratament în siguranță, în spitalul nostru, doi în pat pentru economie de spațiu și cost-control.
– Doi în salon?
– Nu, doi în pat, pentru economie de spațiu, tratament în siguranță, cost control, dar puteți achiziționa spațiu suplimentar la genunchi și confort sporit în pat individual rabatabil, first class, plus priority boarding la analize.
– Confort sporit…
– Am înțeles, stați să notez. Să știți că primiți și cearceaf în banii ăștia, bună alegere.
Doriți apă potabilă la robinet sau vă aduceți dv. apa?
– Aduc eu.
– Săpun la baie?
– Eu.
– Hârtie igienică?
– Eu.
– WC cu apă sau fără?
– Hă?
– Pentru pachetul de bază, aveți locul în sine. La pachetul suplimentar puteți trage și apa. Nu e esențial, să știți, e doar o chestie de confort, nu toată lumea alege cu apă.
– Vreau cu apă.
– Sigur. Trecem la operația în sine?
– Aoleu.
– Da. Doriți instrumentar chirurgical original sau aftermarket?
– Cum?
– Bisturiul de marcă e mai ascuțit, ăla aftermarket e luat nițel la pilă, dar taie și el, nu vă îngrijorați. Sigur, depinde și de anestezie.
– Ce-i cu anestezia?
– Păi, puteți merge pe anestezia de bază, care vă amorțește binișor, aș zice, nu simțiți prea tare când vă taie, dar mai e și anestezia totală, cu concentrație maximă, în pachetul extins, contra cost. Dv. alegeți.
– Păi ce mai e de ales?
– Păi, dacă vă place confortul, dacă v-ați obișnuit cu luxul, dacă vă place somnul pe masa de operație, asta e, luați anestezia aia scumpă, nu ca toți sărakii.
8 comentarii Adaugă comentariu
Bugetarii, angajatii din companiile de stat vireaza oare contributii de sanatate?
Acest domn este milionar din venituri de la stat. Asta pe ce se stie.
Probabil va fi multi-milionar din pensie. Ofiterii se pensioneaza la 45-50 de ani.
Cand te suna Tariceanu sa bagi 40 de milioane de euro in refrendum trebuie sa iei de undeva…
Vozganian v-a spus ca trebuie fiscalizat autoconsumul. N-ati ascultat, ei uite ca a venit pesta. Acum vor fi fiscalizate importurile.
Lasand persoana ce a scos acest porumbel din gura, va doresc sa prezint faptele:
1.Romania este campioana europeana, la mortalitati ce puteau fi evitate, o spun statisticile la nivel UE;
2.Romania este campioana la mortalitate infantila, din nou o spun statisticile UE;
3.In Romania platesc contributii de sanatate orice persoana ce are un venit sau mai multe procentual din acel venit 10% e acum, asta ca sa stim pe ce dam banii;
4.In Romania statul asigura spitalizarea pentru 3 zile in cazuri de urgenta majora, sunt clasificari prin legea sanatatii daca nu ma insel;
5.Infectiile nosocomiale sunt la ordinea zilei. Practic daca ai fost operat/internat intr-un spital de stat si nu ai luat ceva, practic ai castigat la loto. Nu ma credeti, intrebati persoane ce au luat contact cu un spital de stat, eu stiu vreo 3 ce au patit asa ceva in ultima luna!!
6.Multe spitale din provincie nu au personal medical care sa le acopere cerintele. Luati Viata Medicala si vedeti unde si ce se cauta;
7.Orice pacient cu o problema serioasa din sudul Romaniei ajunge la Bucuresti, calitatea actului medical nu este aceeasi cu cea a Spitalului Judetean Calarasi de exemplu.
8.Romanul ia antibiotice ca pe mentosan si in cativa ani, vom dezvolta o multi-rezistenta la o gramada de chestii.
Asta e imaginea sistemului de sanatate unde se arunca cu bani la greu. Fix pentru acest sistem de sanatate geniul de Teodorovici vine sa mai ceara niste bani. Bani pe care culmea, multi ii dau si acum fiscalizati/nefiscalizati, dar care se dau, incepand cu clasica atentie la asistenta si culminand cu platitul de analize sau de medicamente ca spitalul nu mai are, sau ce coincidenta nu mai exista plafon. Nu mai spun de cei care au asigurari suplimentare de sanatate, dar ajung la un spital de stat.
Ce spune nea Orlando, deja exista si se dau bani la greu. Oare nu ar fi mai simplu ca statul sa colecteze banii de asigurari si eu ca asigurat sa decid ce servicii sa fie incluse si sa nu ma mai milogesc in stanga si in dreapta? Ba chiar sa existe si stimulent, daca iti faci analize controale anuale, chiar te ingrijesti de sanatatea sa nu ai parte si de niste bonusuri asigurare stomatologica, control oftalmologic?
Nu tot statul colectează acum și indiferent de sumele strânse niciodată nu sunt bani pentru nimic? Pentru ce să dau banii în grija celui mai tâmpit din curtea școlii?
1. Moise a avut astazi o emisiune despre finantarea private a sistemului de sanatate (privat si public). Din pacate nu cred ca a inteles bine care sunt efectele secundare ale unui system fragmentat de asiguratori private de sanatate. Prin alte parti (US, Elvetia, Olanda, Israel, etc.) lucrurile au scapat de sub control si este foarte scump, mai ales daca te tratezi intr-un spital care nu este in reteaua asiguratorului tau.
2. Tara asta a ajuns sa fie condusa de infractori, repetenti, oameni carora le-a luat un deceniu sa intre la facultate, dar odata intrati s-a „dovedit” ca erau niste genii academice si acumuleaza diplome de master si doctorat cat nu stim noi sa numaram. Mai mult, unii sunt atat de destepti incat nici macar nu trebuie sa mearga la scoala. Le vine diploma acasa, prin posta.
Si ne mai miram ca ne merge prost.
PS. Tipul din poza e unul caruia i-au luat multi ani sa intre la facultate, dar odata intrat i-au venit diplomele pe banda rulanta, prin posta
E „progresist”; vrea s-o ia pe urmele „grozavului” sistem American? de ce luam ce e mai prost de la altii?
Nu stiu astia ce sa mai inventeze si se vede ca tot cauta scheme de a face rost de bani pe de o parte si de a taia din cheltuieli pe de alta si asta pentru ca nu producem nimic. Daca tot ii da cu dreptul romanilor de a alege (vezi pilonul II) de ce nu da romanilor dreptul de a opta pentru spitale private? Decat sa dau 10% la stat obligatoriu mai bine dau 10% sau cat vreau la Sanador sau Medlife si stiu precis la ce ma astept si pot sa-i dau si in judecata in caz de scandal. Pentru ca poti sa iei nosocomiale sau sa vii cu pansamentele de acasa si daca ai salariu minim si daca ai salariu mediu sau dublu (deja de la un nivel incolo nici nu mai intri in spitalele de stat). Nu mai zic de erorile medicale sau indolenta unor medici si asistente. Bashca ambulanta vine daca are timp si drum prin zona altfel ori o iei pe jos spre spital daca poti ori chemi popa direct. Si asta in Bucuresti nu in Vintu de Jos. De 3 ori am chemat ambulanta si n-a venit asa ca banii pe care-i platesc sunt de fapt donatie.
Ce uita don Orlando sa zica: formularul 600, da,da, exact ala..avea si o rubrica understand trebuia sa-ti calculezi,defalcat pe luni,contributia la sanatate in functie de „venitul estimat” ..eu nu am completat nimic si ca mine atatia altii..eu nu am completat pt.ca de fiecare data,in astia 20de ani in care mi-am platit CASS-ul,când am avut nevoie de asistenta medicala(diferite tipuri de consultatii la medic de specialitate, sau analize medicale) la mine „nu mai erau fonduri”..asa ca..anul asta am zis pas!