Miracol! ANAF s-a înrolat în Ghișeul.ro!

Foto: Kohji Asakawa/ISO Republic

Am un teren pe malul unei bălți. L-am luat acum câțiva ani, cu gândul să-mi fac cândva o casă acolo, cine știe. Mi l-a vândut un popă – popa satului, în numele unor amărășteni. După ce am dat banii și am semnat actele, mi-a venit ideea să fac și o localizare prin GPS, așa, pentru mai multă claritate. Ce să vezi, taica popa îmi vânduse un teren în altă parte, tot pe malul apei, dar mai departe și mai nasol. Prinde popa, scoate-i ochii. Am lăsat-o așa. Prostia trebuie să aibă un cost, totuși – și nici nu mai era mare lucru de făcut.

Dar nu păcăleala asta e subiectul, chiar dacă el are legătură cu deținerea unui teren.

Fiind proprietar, am de plătit, firește, impozit pe proprietate. Nu e mare și, într-un fel, tocmai asta e problema, mă costă mai mult să mă duc pân-acolo și-napoi (timp și bani) decât impozitul propriu-zis.

După un timp, am sunat la primăria comunei respective. Nu e o comună chiar așa de mică, deci au chiar și secretară la biroul primarului. Dintr-una-ntr-alta, am aflat cât am de plată.

– Cum facem? am întrebat.
– Veniți și plătiți, mi-a răspuns doamna de la capătul celălalt (chiar amabilă, nimic de zis; la țară mai poți găsi, cu nițel noroc, funcționari politicoși).
– Nu sunteți înrolați în Ghișeul.ro? Ar fi foarte simplu.
– Nu.
– De ce? E gratis, știți? Și vi se plătesc taxele locale mult mai ușor.

Aici, doamna de la biroul de taxe trebuie c-a ridicat din umeri. La telefon nu s-a auzit nimic, însă.

– Bine, dar vă pot vira într-un cont banii? Ca să nu mai bat drumul?
– Nu, a oftat. Trebuie să veniți aici.

Mă rog, nici măcar această relatare nu e subiectul postării de azi.

Subiectul este următorul:

„ANAF a fost inrolat in Ghiseul.ro, astfel ca, incepand de miercuri, 14 decembrie, contribuabilii persoane fizice si PFA-urile pot efectua online plata taxelor si impozitelor pe care le datoreaza catre ANAF, cum ar fi: impozit pe venituri din salarii sau din folosinta bunurilor, impozitul pe venituri din dividende, dobanzi, premii, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala sau din activitati agricole, a anuntat miercuri Ministerul Comunicatiilor. Totodata, pot fi platite online contributiile pentru asigurari sociale de stat datorate de asigurati, precum si amenzile judiciare” – scrie Hotnews.

Asta e. Nici nu cred că e nevoie de mai multe comentarii. Platforma asta, Ghișeul.ro, funcționează practic fără probleme de 5 ani (sper că nu greșesc, corectez dacă e să fie), gratuit, și este unul din elementele de modernizare a României la care rezistă cu încăpățânare, în continuare, sute de administrații locale. Chiar și ANAF s-a împotrivit o lungă perioadă ideii de a se înrola în această platformă (vă reamintesc că fiscul mi-a făcut onoarea de a mă beșteli în public pentru c-am avut îndrăzneala să remarc, la un moment dat, că Spațiul Privat Virtual nu permite plăți on-nline).

Iată că s-a putut.

Să enumerăm câteva alte lucruri care au fost de nerezolvat timp de 26 de ani, până a venit o echipă onestă la Palatul Victoria:

– comunicarea prezenței la vot în timp real
– identificarea instantanee a votului multiplu
– filmarea și monitorizarea numărării voturilor
– programări online la pașapoarte, permise și înmatriculări
– plata cu cardul a taxelor și impozitelor la ANAF
– plata online, prin Ghișeul.ro, a dărilor către ANAF

Dacă mai sunt și altele, ziceți-le în comentarii, că dacă nu facem noi inventarul, altcineva nici n-o să-l facă.

UPDATE – Iată, cineva a făcut o listă ceva mai amplă:

Articol din categoria: ACTUALITATE

14 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  uite aici: http://www.medicamentelipsa.ro/ + publicarea automata pe site a tuturor contractelor de achizitii in sanatate…restul aici http://ithub.gov.ro/proiecte/

  0
  0
 2. #2 Comentariu nou

  O sa ne cam para rau de guvernul asta. In alta ordine de idei, sper ca noul guvern, chiar PSD, sa nu strice ce s-a facut bun. Desi in materie de transparenta (publicarea contractelor de achizitii in sanatate, publicarea dosarelor pe fonduri europene 2007-2013) ceva imi zice ca deja noul guvern are niste idei „de imbunatatire”. Prea multa transparenta cam strica la Ghita.

  0
  0
 3. #3 Comentariu nou

  Ma bucur sa aud. Poate daca ar face si un sistem mai simplu sa functioneze bine. Se numeste „Telefon relatii cu clientii”. Care nu functioneaza la insitutiile statului. Ieri am incercat la directia generala pt permise de n-spe mii de ori. Nimeni nu raspunde. Sa nu mai spun de celalalt sistem, denumit e-mail.
  Dupa multiple incercari si o redirectionare de mail le-am transmis asa:
  „Buna ziua,
  In urma redirectionarii e-mail-ului trimis catre dumneavoastra nu am primit nici un raspuns referitor la informatia ceruta. Va rog frumos sa verificati:
  1. daca redirectionarea a fost facuta cu succes
  2. competentele de calculator si respectiv e-mail ale operatorului catre care s-a facut redirectionarea
  3. persoana care trebuie sa raspunda la telefonul dedicat relatiilor cu clientii din institutia dumneavoastra. (posibil sa fi patit ceva) pentru ca nu este in stare sa ridice receptorul dupa apeluri nenumarate: 021. 301 9570.
  4. al doilea numar de telefon furnizat de catre colegii de la brigada rutiera in timp ce discutau despre ce mai fac in weekend , respectiv 021 232 48 28, posibil si acest operator sa fi patit ceva;
  Dupa verificarea starii colegilor dumneavoastra va rog sa imi furnizati o adresa de e-mail la care pot face o reclamatie, eventual un numar de telefon la care sa raspunda cineva. ”
  Poate scrii ceva si pe acest subiect

  0
  0
 4. Pft, asta e nimic. Adevaratul miracol este ca primaria Pantelimon e pe Ghiseul.ro.

  0
  0
 5. #5 Comentariu nou

  1.Eliminarea documentelor autentificate notarial. Funcționarul e cel care scrie „conform cu originalul”
  2.Publicare online a documentelor din toate contractele de fonduri europene, deci mai multă transparentă.
  3.Decizia de înființare a CNAIR care poate executa singura lucrări de infrastructura. Ajuta mult in cazul lucrărilor blocate de ani de zile.
  4.Simplificare procedurilor de emitere a autorizațiilor de construire in cazul marilor lucrări de infrastructura. S-au deblocat lucrări de miliarde, in special in zona construcțiilor de autostrăzi. Se vor putea executa in viitor astfel de proiecte importante.
  5.Pachetul anti sărăcie prin care au fost luate măsuri concrete de ajutor pentru zona foarte săracă a societății. Inclusiv proceduri de emitere de cărți de identitate pentru persoanele care nu au acest act din varii motive.
  6.Au susținut puternic,prin ministrul sănătății, legea antifumat.
  7.Masuri fiscale importante in zona agriculturii si simplificarea modului de lucru stat-fermier.
  8. Simplificarea si eficientizarea modului de lucru in aria accesării fondurilor europene. S-a trecut de la bani cheltuiți pentru orice, la bani cheltuiți pe obiect.

  0
  0
 6. #6 Comentariu nou

  Emitere „Semnatura electronica”=45€…e ok
  Tarif reînoire=27€…nu pricep,ce sens are sa platesti anual un tarif de reînoire dacă nu ți-ai suspendat activitatea?..

  0
  0
 7. #7 Comentariu nou

  Am incercat sa ma inrolez cu 3 carduri diferite la ghiseul.ro, aceeasi eroare: „cardul trebuie sa fie inrolat in sistemul 3d-secure”. Bineinteles, toate 3 cardurile sunt inrolate si apartin la 2 banci din lista acceptata de sistem.

  0
  0
 8. #10 Comentariu nou

  Acum 2,3 ani după plata unei amenzi circulație pe ghișeul. ro ne-am trezit cu somație de la ps2.
  Sa speram ca s-au rezolvat problemele.
  Despre întâmplarea dumneavoastră cu impozitul pe teren,ați avut ghinion.Orice primărie ,cât de umila este ,are deschise niște conturi la trezorerie în care puteți sa vărsați impozitele locale.Probabil v-a răspuns femeia de serviciu.
  Dar ce pretenții sa avem de la funcționarii ruralI. Astăzi am fost la AGENȚIA PENTRU AGENDA DIGITALA A ROMANIEI(deci digitala ) și. …tot nu au terminal bancar pentru plata cu cardul și în continuare te obliga sa plimbi maculatura.
  O zi buna.

  0
  0
 9. #11 Comentariu nou

  Eliminare trecere pe la RAR la transcriere drept de proprietate auto.

  0
  0
  • #12 Comentariu nou

   Raspuns la unele comentarii:
   – pt Boby: cel de la ghiseu scrie cu pixul „conform cu originalul” din cauza sau datorita sefului care ii spune ca nu are bani pt o stampila de 10 -30 lei .
   -pt cel cu semnatura electronica: fratica daca nu ai ce semna cu ea la ce ti-o reinnoiesti? Daca ai avea ce semna banuiesc ca nu te-ai plange ca dai 30 eur/an.
   Timpul e pretios, alege bine cum vrei sa-l irosesti!

   0
   0
 10. #13 Comentariu nou

  Grhseul.ro e legat (din pacate) si de activitatea functionarilor DITL.
  Am cont pe ghiseul.ro, dar nu apare acolo nicio obligatie de plata.
  Pe de alta parte, primesc acasa in acelasi plic instiintare de plata+ somatie+ titlu executoriu pentru impozite neplatite.
  Sesizez acest lucru la DITL sector 3. Corecteaza situatia – in sensul in care mi-a aparut obligatia pe ghiseul .ro si am putut sa platesc online.
  Dar a trebuit sa platesc si penalizari!!! Si ma tot intreb de ce.
  Nu sunt paranoica, dar ma gandesc ca lucrurile sunt coordonate in asa fel incat sa smulga cativa lei de la fiecare contribuabil intru inflorirea bugetului statului.

  0
  0
 11. La pașapoarte, mi s-a întîmplat așa (ca să ne și amuzăm un pic de Sărbători). Un amic m-a rugat să-l însoțesc, trebuia să-și schimbe pașaportul. Zic: „păi să ne programăm online, că, mai nou, se poate; n-are sens să stăm la coadă ca fraierii…”. Și sau fuga pe site să mă programez. Acolo – toate spațiile (sau „sloturile orare” :)) apăreau ca ocupate în următoarele 2 zile. Îi zic amicului: „nasol, abia peste trei zile găsim un spațiu liber”. Zice (fiind el de modă veche – mers direct și întrebat la fața locului): „mă cam grăbesc, hai totuși să dăm o fugă pînă acolo să vedem ce și cum”. Zis și făcut, ne deplasăm „fizic”. Mă așteptam să găsesc lume, coadă, unii care protestează că de ce intră alții cu prioritate, că ce dacă s-au programat online etc. Cînd colo, surpriză: nimeni pe holuri. Nimeni. Iese o doamnă dintr-un birou și-i zic că vreau să schimbăm un pașaport. Zice: „mergeți la biroul cutare” (pe care scria „numai pentru programări online”). Zic: „păi pe el scrie că…”. Zice: „ei, nu vă luați după asta, mergeți acolo și vă rezolvă”. Am mers, ne-a rezolvat. Cît am stat acolo, n-a mai apărut nimeni. Om fi avut noroc? Sau – că și-asta-i o problemă cu online-ul ăsta – s-or fi programat oamenii buluc și apoi s-au răzgîndit? 🙂

  0
  0