Un nou tip de ransomware, cu accente sadice: plătește sau infectează-ți prietenii!

Ransomware: un tip ilegal de software care blochează accesul victimelor la datele din computerul personal și cere plata unei recompense în schimbul cheii de decriptare.

Popcorn Time este un nou malware care folosește un sistem inovativ și deosebit de pervers pentru a crește rata de infectare a computerelor din rețea.
czga3g0wqaafj2o
Victimei i se oferă două posibilități: fie plătește recompensa (de obicei, 1 bitcoin, adică aproximativ 770 USD), fie distribuie un link de infectare. “Dacă minimum două persoane instalează fișierele din link și plătesc, îți decriptăm gratis calculatorul”, promit autorii malware-ului.(sursa)

Iată și cum arată ecranul malware Popcorn Time. Remarcați, vă rog, opțiunea “the nasty way”:

Incredibil, nu? The sharing economy, pusă la treabă pentru răufăcători, cu un accent de psihologie întunecată.

Cinstit vorbind, ce ai alege?

Stai. Nu-i nevoie să alegi între cele două variante pierzătoare pe care ți le “oferă” dezvoltatorii acestui ransomware. Am altă soluție – soluția, adică.

Începând de azi, Bitdefender oferă “vaccinuri” gratuite tuturor victimelor atacurilor ransomware.

Practic, pe site-ul NO MORE RANSOM! Bitdefender va încărca soluții anti-ransomware pentru diverse tipuri de malware care afectează utilizatorii. Soluțiile Bitdefender pentru decriptarea calculatoarelor blocate cu ransomware vor fi oferite gratuit pe acest portal lansat în iulie de Europol și de Poliția Olandeză.

De altfel, aceasta este o altă colaborare a Bitdefender cu Europol, după acțiunea CyberSecMonth din octombrie. Europol este instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene.

În România, TeslaCrypt este cel mai frecvent tip de ransomware (11% din infectări). Bitdefender a dezvoltat un set de instrumente care protejează terminalele utilizatorilor de versiunile actuale și viitoare ale familiilor de ransomware TeslaCrypt, CTB-Locker și Locky, prin exploatarea punctele slabe din mecanismul de răspândire a virușilor.Mai multe detalii, aici.

Tot pe NO MORE RANSOM!, utilizatorii pot găsi informații despre amenințările informatice de tip ransomware, care se estimează că au provocat pierderi de 1 miliard de dolari anul acesta, și secțiuni Q&A privind cele mai bune metode de protecție față de aceste atacuri.

Bitdefender are o suită de soluții care protejează fișierele personale de amenințările ransomware pe toate platformele: Windows, Mac OSX, Android (apropo de Android, în prima jumătate a acestui an atacurile ransomware au devenit principala amenințare pentru dispozitivele cu Android în SUA, Marea Britanie, Germania, Danemarca și Australia).

bd2017-dyt-fb-1200x628-ro-v1-ransomprot

11 comentarii Adaugă comentariu

 1. ha ha..din Siria..engleza perfecta…

  Thumb up 0
 2. Primul gand care vine in minte este faptul ca acest ransomware denumit special ‘popcorn time’ este facut in subsolurile hollywood-ului ca raspuns la succesul programului OPENSOURCE popcorn time (un gen de netflix ilegal, gratuit si mult mai complet). Si anume ataca rezultatele cautarii “popcorn time” in google prin numarul de articole scrise despre acest ransomware ‘social’ si pentru asocierea in mintea internautului a programului open source cu ransomware-ul acesta.

  Thumb up 4
  • @Shumi, De ce spui ca Popcorn Time e gratuit? Nu mai e de mult timp.

   Thumb up 0
  • De fapt popcorn time nu mai exista de mult. Si pe deasupra era si o chestie care incuraja actiuni ilegale. Ca orice client de BitTorrent, de altfel … indiferent ca e open sau closed source. Oricat de “comunist” as fi, aici sunt de partea MPAA si a Hollywood-ului.

   Thumb up 0
 3. Iar am picat in capcana :)))))

  Sper sa nu te calce virusii sa vezi cat de eficace e acest program.
  In rest. Asta e, mi-am luat-o. Am dat click.

  Thumb up 0
 4. Cu riscul de a ma repeta, cine nu downloadează soft piratat sau nu bifeaza “install apps from unknown sources” in cazul Android nu are nevoie de antivirus. Oh wait, de ce să plătim 3$ pentru o aplicatie cand de banii astia putem iesi la bere cu baietii …
  Nu mai folosesc antivirus de pe vremea XPului, si vizitez siteuri porno zilnic fara sa ma “infectez” …

  Thumb up 0
 5. Dacă nu a comentat nimeni la obiect, atunci comentez eu.

  1-Făcut clik pe link-ul cu “NO MORE RANSOM!” și mă duce în pagina
  https://www.nomoreransom.org/decryption-tools.html – totul Ok

  2-Făcut clik pe link-ul cu “Report a Crime” și mă duce pe pagina de unde trebuie să aleg zona și anume “Follow the link to find out about reporting mechanism in European countries.” – perfect până aici

  3-Aleg România și PLA . . . cică insecure conecction, la întrebarea de ce primesc urmatoarul răspuns:
  http://www.efrauda.ro uses an invalid security certificate.
  The certificate expired on 2 iunie 2014 10:09.
  The current time is 19 decembrie 2016 12:28.
  Error code: SEC_ERROR_EXPIRED_CERTIFICATE

  ps: cred că nu trebuie să vă spun că restul țărilor au link-ul ok

  Thumb up 2
 6. Doar eu sunt de parere ca cea mai buna forma de a “repara” ceva este preventia? Daca ai putina grija in timp ce navighezi pe internet si nu descarci orice iti iese in cale, este destul de greu sa te infectezi.

  Thumb up 0
  • Nu, dar deoarece mama proștilor e gravidă non-stop apare și necesitatea acestor antiviruși. Plus că românii mai degrabă ar instala 100 de pluginuri/add-onuri dubioase decât să plătească pentru un film…

   Thumb up 0