Mobilizarea ordonată de Putin pare să privească, cel puțin în această etapă, mai ales populațiile ne-ruse din republicile sărace ale federației. Imaginile care circulă pe rețelele sociale arată recrutarea a mari grupuri de bărbați din republicile Buriată, Ciuvașă, din Daghestan șamd, în timp ce regiunile rusești – Moscova, Sankt Petersburg – sunt cruțate.
De asemenea, diverse inițiative legislative țintesc direct migranții asiatici care au venit la muncă în Federația Rusă – se estimează că ar fi vorba de 7 milioane de persoane. Majoritatea acestora provin din „stanuri” din sudul federației, pentru care Rusia este un pol de prosperitate irezistibil. Acestora ar urma să li se ofere cetățenie dacă se înrolează timp de un an în armata rusă (și supraviețuiesc) – sau, dimpotrivă, celor care au primit cetățenie în ultimii 10 ani și refuză să se înroleze ar urma să le fie retrasă cetățenia și expulzați cu tot cu familie.
Nu întâmplător Kremlinul se străduiește din răsputeri să evite mobilizarea masivă în rândul rușilor.
Am găsit în dimineața asta un articol al unui milblogger rus, care explică paradigma în care a evoluat până acum relația între Kremlin și supușii săi. Teoria lui este că Putin și restul mafiei au propus societății ruse o înțelegere de tip autocrație medievală, dar că acum au atins limitele acestei înțelegeri, iar asta va avea, inevitabil, consecințe.
Aveți mai jos o traducere (și m-ar interesa comentariile voastre la textul lui Mihail Pojarski):
Autocrația rusă a fost construită ca o parodie a ordinii medievale europene – „vechea ordine”: împăratul (sau regele) are toată puterea, dar locuiește undeva departe și își poartă propriile lui războaie. Cetățenii își plătesc taxele, dar mimeni nu se bagă-n viețile lor și nu le cere să-și sacrifice viețile; de luptat, luptă aristocrații și mercenarii (condottieri, landsknecht).
În secolele XVIII-XIX, apare ideea națională. Apar, de asemenea, armatele naționale, bazate pe recrutare de masă, dar se produce și o schimbare în termenii înțelegerii (între putere și societate, n.m.): acum devine „mobilizare în schimbul drepturilor civile”. Înțelegerea ce stătea la baza vechii ordini (fără drepturi, dar și fără mobilizare) părea echitabilă, iar noua înțelegere din statul național (mobilizare în schimbul drepturilor civile) pare și ea acceptabilă. Ce nu e corect este „mobilizare fără drepturi civile”, iar societățile totalitare care au avut această abordare s-au dovedit, în cele din urmă, instabile, și astăzi sunt creaturi destul de rare.
Propaganda rusă a lucrat ani la rând pentru a construi o parodie de depolitizare medievală în țara noastră, dând naștere unui tip de cinic care se consideră „în afara politicii”. În același timp, i-am putut vedea la televizor pe „băieții noștri câștigând în Siria” și așa mai departe. Genul acesta de victorii erau ca niște transmisiuni sportive gratuite. Nu era necesar nici măcar să te ridici de pe canapea în timp ce condottierii (soldații cu contract) luptau undeva, pe un salariu bun. În cazul Ucrainei, calculul a fost similar: să lupte condottierii în timp ce, acasă, era menținută „stabilitatea” și telepatriotismul de la distanță. Dar, după cum se vede, în cazul ostilităților de amploare, armata națională, de masă, încă nu are alternativă. Prin urmare, după ce a realizat amploarea catastrofei, Kremlinul încearcă acum să schimbe în mod dramatic paradigma din „medieval” în ” naționalist”.
O să meargă?
Doar aparatul represiv nu e suficient să asigure mobilizarea de masă. Este nevoie ca poporul – sau, măcar, cea mai mare parte a lui – să fie motivat de simțăminte patriotice autentice, ceea ce nu se întâmplă. E posibil ca în ultimele șase luni, prin expunerea la transmisiunile tv, să se fi format într-o parte a publicului o cultură gen „hai ai noștri”, cu popcorn în fața televizorului, cum s-a întâmplat anterior în cazul (intervențiilor din – n.m.) Siria sau Georgia. Dar, din punct de vedere sociologic, acesta e un grup demografic care nu e subiectul mobilizării, datorită vârstei, în timp ce în categoria care este vizată de mobilizare, atmosfera e foarte diferită.
Fiecare națiune, când merge la război, e ghidată de o anumită idee. Aceasta este fie exportul valorilor ei „corecte” (de pildă, valorile Revoluției Franceze), sau viitorul națiunii (pardon, „spațiu vital”), sau apărarea în fața invaziei inamicului. Astăzi, Rusia nu are o astfel de idee și nici nu e clar ce altceva ar putea face propaganda ca să vândă publicului ideea mobilizării, chiar și după ce, ani de zile, a promovat depolitizarea și războaiele televizate.
Totuși, asta nu înseamnă că vom vedea de mâine o explozie a nemulțumirii populare. Cu siguranță, Kremlinul înțelege riscurile și, prin urmare, mobilizarea va fi „parțială”, în sensul că vor trimite grupuri restrânse din populație la pieire, în timp ce alte grupuri vor tremura sub ideea rusească „tu mori azi, dar eu, abia mâine”. Cu toate acestea, e ușor de observat că o astfel de abordare contrazice principalul obiectiv: victoria asupra armatei ucrainene. […] Cred că mobilizarea va funcționa în felul următor: vor arunca oase rusești sub roțile mașinii de război ucrainene iar aceasta va derapa, va încetini, dar nu se va opri. Ținta este doar să întârzie înfrângerea inevitabilă a Kremlinului, care trăiește, deasemenea, potrivit aceluiași principiu, „toată lumea moare azi, dar eu, abia mâine”. (sursa)
16 comentarii Adaugă comentariu
In acest moment mobilizarea partiala inseamna ca o sa se continue varsarea de sange. Cam orice rus intelege destul de bine asta si cine are resurse o sa evite mobilizarea cine nu, o sa moara foarte probabil in Ucraina. Sunt diverse relatari ale unor rusi pe twitter/facebook unde explica destul de simplu ce sa faci daca esti trimis in Ucraina si sa scapi cu viata, iar toti recomanda dezertarea pe langa alte nebunii.
Cred ca abia acum lucrurile incep sa devina cu miza pentru o buna parte din rusi si la fel cum spune si tipul jocul de ruleta ruseasca abia a inceput. In acelasi timp cred ca Putin spera in continuare ca iarna o sa-i salveze si cumva ianuarie 2023 sa se faca un nou acord in spiritul celui de la Minsk. Este frapant faptul ca nici un rus nu stie pentru ce lupta, comparativ cu ucrainienii care stiu foarte bine.
Asa ca cel mai probabil o sa fie o baie de sange urata unde multi vor muri pentru ceva ce nici ei nu stiu. Si asta n-o sa fie o problema atata timp cat oamenii ce vor muri o sa reprezinte talpa societatii din zonele sarace ale Rusiei. Odata ce treaba asta se va muta in zonele bogate Moscova,St.Petersburg atunci probabil ca tensiunile vor escalada. Este memorabila replica baiatului ala al purtatorului de cuvant ca el nu se supune aceluiasi regulament. Lucrurile oricum sunt alta paradigma de acum si este foarte probabil ca macelarirea multor rusi intr-un timp scurt sa produca o schimbare de palat, insa este doar whisful thinking acum.
Am observat că au început deja demonstrații de protest ale mamelor soldaților trimiși în Ucraina. Deocamdată, în estul îndepărtat, că de-acolo se face cele mai intense recrutări, dar mișcarea are o istorie veche și e un precedent. La finalul anilor ’80, protestele mamelor și soțiilor soldaților sovietici trimiși în Afganistan au contribuit la prăbușirea sistemului.
Nu se va intampla nimic. Ati uitat cum e sa traiesti in dictatura? Ati uitat cat de mult ne-a luat noua ca sa „explodeze mamaliga”? Pe mine ma amuza filozofiile astea cu nu’s ce contract social. In Rusia nu e nici un contract social. Executi ce ti se spune, sau pici de la fereastra.
In acest moment sigur ca nu se va intampla ceva deoarece lucrurile sunt in faze incipiente. Insa odata ce moartea devine omni-prezenta in viata rusului de rand nu prea mai conteaza cum o sa moara atata timp cat va muri. Asta este toata miza jocului sa lase perceptia ca mai exista variante de scapare. Din cauza asta vedem cozi la granite, unde unii intra in Finlanda si de acolo se descurca.
Cand se va ajunge in punctul in care fie mori pe front ca si carne de tun sau te ucidem noi, lucrurile vor lua o turnura urata. Nu suntem acolo, nu s-a murit indeajuns de mult ca societatea rusa in ansamblul ei sa ia atitudine. Categoric pot indura mai mult decat vestici in anumite privinte, dar cam fiecare societate isi are niste limite. Ma indoiesc ca daca jumatate din armata rusa ajunge sa fie decimata de ucrainieni nu vor fi niste repercursiuni. Din pacate este trist ca in acest moment lucrurile se joaca asa, dar acesta este costul anumitor lucruri.
Interesantă postarea, mulțumim pentru traducere 😊
Am mai scris pe aici, cunosc câțiva ruși în vest, oameni ok. Cu toate acestea îmi e teamă că ei nu sunt reprezentativi (ITisti, matematicieni, etc) și realitatea din teren este mai tristă. Probabil că mai au nevoie de câteva decenii să-și limpezească gândurile imperialiste.
Cred că propaganda internă va reuși să convingă tot mai mulți prin fake news că cei din afară sunt dracul ce trebuie stârpit. Sper sa ma insel 😞
Cu o parte sunt de acord, cu o alta parte sunt in dezacord.
pe scurt
Da, sunt de acord ca „mobilizarea” e doar o tentativa de prelungire a razboiului, nu de al il castiga si e o incercare disperata de a prelungi viata regimului lui Putin (si poate sa scape de oameni care au o familiaritate cu armele de foc care s-ar putea intoarce impotriva regimului)
Dar partea cu „nu se mobilizeaza rusi, ci doar ne-rusi” mi se pare gresit inteleasa. Tot urmaresc un rus care vorbeste despre diverse subiecte despre viata in Rusia, si una din chestiile pe care le zice este ca o foarte mare parte din cei care se duc in armata, si ulterior raman pe contract pentru un numar limitat de ani sunt cei care vin din provincie si din zonele sarace pentru ca nu au alte optiuni viabile sa faca bani. Procentul vehiculat se ridica undeva la 70-80% din totalul soldatilor. Acum, nu pot baga mana in foc ca procentele sunt corecte, dar asta ar explica de ce cei mai multi mobilizati par sa fie din provincie si nu oraseni , sau cum ii numeste Vlad ne-rusi.
„una din chestiile pe care le zice este ca o foarte mare parte din cei care se duc in armata, si ulterior raman pe contract pentru un numar limitat de ani sunt cei care vin din provincie si din zonele sarace pentru ca nu au alte optiuni viabile sa faca bani”
Posibil sa fie adevarat, nu am date. Doar ca cei care au ales in felul asta au facut-o deja demult. Acum am ajuns in faza in care alegerea nu mai e voluntara.
Nu se mobilizează DOAR ne-ruși, dar in rândul celor identificați de ucraineni (prizonieri sau morți lăsați in urma) ponderea ne-rușilor este semnificativ mai mare decât ponderea lor in populație.
Tot o forma de populism este si ce le-a vandut Putin (si clica lui) rusilor timp de 20 de ani – visul acesta de grandoare imperialista. Si ca orice minciuna repetata obsesiv, au ajuns sa o creada si cei care au raspandit-o.
Saracii si oamenii de rand – prin asta inteleg cei care nu au avut niciodata un folos din exploatarea altor popoare, de care au beneficiat in general rusii din paturile superioare ale societatii ruse (nomenclatura, sefii din institutiile de forta, etc.) – incep sa realizeze ca li se cere sa moara pentru ca altii sa-si mentina huzureala. Toata lumea spune ca rusii indura mult. Oare mai indura? Dar celelalte natii din Federatia Rusa – lor le place sa moara pt ca rusii sa se simta „si mai superiori”? Mie asta imi suna a mamaliga care se pregateste sa explodeze… tot ce s-a intamplat in ultimile luni a fost surprinzator
Ce ma infricoseaza este ca aceasta clica pare dispusa sa mearga pana in focurile iadului, mai ales ca acum realizeaza ca nici poporul nu-i mai urmeaza …. pe principiu „daca nu castigam, mai bine sa moara toti” … si din placate „we only have one planet”
Să fim serioși!
Aleksei Navalnîi nu ar trebui sa fie la închisoare.
Contractul cu societatea este rupt de mult timp sau mai bine zis nici nu a existat.
Putin a venit la putere fără niciun contract cu societatea.
Putem spune ca societatea a rupt contractul cu realitatea și spera că nu va fi afectată.
Atâtea crime au fost făcute în numele „societății” fără că cineva sa răspundă.
Ce credea societatea/populația?…Regimul criminal a demonstrat de atâtea ori că nu are nicio limită.
@Plain Sight: eh, populația a început sa fie deranjata doar acum, în ultimul ceas, odată cu “mobilizarea”. Când soldații lor criminali violau, torturau si ucideau, rușii de rând își puneau Z în piept și se simțeau mândri de nația lor superioară.
@Aurel
Ca și la noi populația slab educată a considerat că ceea ce era evident și previzibil nu se va putea întâmpla.
Iată că se întâmplă!
Nu chiar, Putin a venit ca putere ca succesor al lui Elțîn dar, mai ales, ca garant al continuității sistemului. Înțelegerea tacită cu societatea rusă asta a fost: „vă scap de inflație, penurie și salarii neplătite, dar nu vă mai băgați în politică, pentru că uite ce-a ieșit”.
@Vlad Petreanu
Nu cred că Elțîn a fost identificat cu vreo reforma a sistemului.
În plus…
Ce ne spui aici este aproape o descriere a „contractului” cu PSD vs ștergerea lui Băsescu din istorie.
Mă simt nevoit să revin asupra referendumului din 2009 când 83% din alegătorii au votat pentru parlament unicameral cu 300 de parlamentari.
Din acel moment toate legislaturile au eludat voința populară, iar statul de drept nu mai există de facto.
– Nu aveți nimic pentru că PSD are grijă de asta. –
În România acesta este „contractul cu societatea”, dar este de la sine înțeles că acest contract este stabilit unilateral.
Deci nu exista niciun contract.
Orice protest pentru dizolvarea parlamentului este legitim chiar daca protestează o singura persoană.
Aceasta este un adevărat contract cu societatea.
Buna ziua Vlad,
Un pic pe langa subiect, te rog sa ma scuzi.
Titlu de stire din Blog-ul lui Moise Guran, BIZIDAY:
„Președintele Consiliului European încurajează statele membre ale Uniunii Europene să ofere azil cetățenilor ruși care fug de mobilizarea militară și cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU.”
Dupa parerea mea acesta este un mare risc.
Se vor forma astfel largi comunitati de limba rusa pe care Putin (sau un urmas al lui Putin, la fel de fanatic ca el) se va simti ‘obligat’ sa le ‘apere si protejeze’, sa le integreze in ‘Lumea Rusa’.
Pana sa se formeze comunități semnificative de ruși in țările UE mai important este ca acești fugari ruși nu se vor lupta cu ucrainenii și nu vor contribui la economia Rusiei.