Moise intră în politică – la fel ca alți jurnaliști înaintea lui, de care am uitat

Cu Moise, acum câțiva ani, în timp ce pregăteam o nouă ediție a emisiunii Avocatul Diaviolului. Potrivit ultimelor date de audiență, venite lunea asta, ultimul sezon al emisiunii Avocatul Diavolului a avut marketshare record de 19% si peste 600.000 de ascultători pe ediție – adică a fost lider detașat de piață.

Teo Trandafir. Eugen Șerbănescu. Ilie Șerbănescu. Ionuț Popescu. Radu Mazăre. Robert Turcescu. Gabriela Firea. Dan Diaconescu. Cristina Țopescu. Or mai fi? Lista jurnaliștilor care au dat gazetăria pe politică e, cu siguranță, mai lungă de-atât, dar pe mulți i-am uitat de tot. Toți aceștia au intrat la un moment dat în politică pe valul propriei popularități. Drumurile celor mai mulți s-au închis mai devreme sau mai târziu – rău, ridicol, penal, anonim, mărunt, dezamăgitor. Câțiva, doar, încă mai supraviețuiesc, sub un potop zilnic de scuipați și înjurături – ah, unde sunt acum vremurile bune de-altădat’, când erau citiți, priviți, ascultați – respectați?

A intrat în politică, deci, și colegul meu, Moise Guran. Mai înainte de orice, să-i recunoaștem asta: o probă de curaj și o dovadă de onestitate față de public, pentru că meseria are limite de etică și deontologie pe care, dacă le depășești, treci în politică fie că vrei, fie că nu vrei. Măcar Moise și-a asumat deschis, în cele din urmă, atitudinea politică, spre deosebire de o liotă întreagă de limbrici de presă care distrug credibilitatea breslei zi de zi, emisiune după emisiune, mimând independența ca niște curve bătrâne sfiala.

Moise spune că se duce „acolo unde ideile devin realitate”, pentru că „am comentat de pe margine suficient”.

Mi-e teamă că fostul meu coleg de breaslă face câte o confuzie pentru fiecare dintre aceste afirmații.

Unde se duce el, ideile nu devin deocamdată mai deloc realitate. Mai e mult până acolo, și, chiar când USR/PLUS vor ajunge în acea zonă, ideile vor intra în malaxorul negocierii și compromisului înainte de a fi, dacă vor fi, puse în practică.

În general, antreprenorii sau managerii de succes din mediul privat care intră în politică sau în administrația publică descoperă (cu oroare) o lume care funcționează după cu totul alte ritmuri, reguli și tradiții decât mediul din care vin ei. Chiar dacă în niciunul din aceste domenii nu trebuie să acceptăm corupția și peste tot ne interesează eficiența, nici politica și nici administrația publică nu pot și nici nu trebuie să funcționeze ca mediul privat. Puțini dintre antreprenorii deveniți politicieni reușesc să se adapteze când trec dintr-un sistem în altul.

Pentru ca ideile să devină realitate în politică, e nevoie de multă negociere și numeroase compromisuri. Uneori, când se materializează – în cele din urmă – realitatea, ea seamănă foarte puțin cu ideea inițială. Procesul însuși de negociere este deosebit de plicticos iar procedurile de transformare a ideilor în realitate sunt nu doar agonizant de plicticoase, ci și cruciale – un aspect pe care Moise, dacă ar fi fost vreodată reporter parlamentar, l-ar fi înțeles mai bine.

Pe de altă parte, autoritatea de negociere într-un mediu politic nu are nimic de-a face cu notorietatea publică a unui jurnalist, oricât de binecunoscut era acesta înainte.

În partid, puterea și influența de negociere sunt asigurate, de fapt, doar cu două instrumente: unul e reprezentat de puterea de a împărți bani, mai mult sau mai puțin legal; celălalt este descris de capacitatea de a câștiga alegeri. Deocamdată, Moise nu dispune de niciunul dintre aceste două instrumente.

De mâine, Moise nu va mai vorbi cu 300.000 de oameni odată, ci cu câțiva membri de partid, în ședințe interminabile, oameni care nu-i datorează nimic – când spun asta, mă refer la faptul că un nou-intrat în politică nu are o rețea de amici, cunoștințe, colaboratori cu care să fi lucrat ani de zile până atunci și cu care să fi împărțit experiențe, succese și eșecuri. Nu are network, chiar dacă vine la ședință de mâniță cu șeful.

În fine, când spune că „a comentat suficient de pe margine”, Moise cade în păcatul vanității jurnalistului care, intoxicat de propria lui faimă, începe să fie deranjat că subiecții lui nu fac cum le spune el că trebuie. Or jurnalistul nu comentează niciodată „de pe margine”, pentru că „marginea” aceasta este tocmai societatea, poporul. Jurnalistul este în slujba publicului, căruia are obligația deontologică de a-i oferi adevărul verificat, informațiile necesare pentru ca publicul să-și ia decizii în propriul interes. Iar dacă intră pe teren din poziția microbistului „de pe margine”, care știe el mai bine cum trebuie făcut și vine le arate el cum se joacă de fapt, eșecul e garantat – chiar și numai pentru faptul că echipa se simte jignită de atâta aroganță.

Mihnea Măruță scrie, într-un text remarcabil despre diferențele și asemănările între politicieni și jurnaliști, că „jurnalistului i se cere să pună întrebări, în timp ce de la politician se aşteaptă răspunsuri”. De aici și pericolul pentru cei care intră în politică pe valul notorietății unei vedete media – sindromul tătucului care rezolvă tot e deja amorsat, iar asta explică destul de bine și explozia de dezamăgire care se petrece, adesea, când așteptările fanilor nu sunt împlinite.

Lui Moise i se vor cere, de-acum înainte, răspunsuri, și tare mi-e teamă, știindu-i felul de-a fi, că el va încerca să le dea pe toate, ceea ce înseamnă că va sfârși prin a nu mai oferi niciunul.

Totuși, eu îi țin pumnii fostului meu coleg de breaslă, de redacție și de emisiuni. Sper, pentru binele lui – și poate și al nostru – să mă înșel, și Moise să devină una dintre puținele excepții de pe lunga listă a jurnaliștilor eșuați în politică.

Articol din categoria: MEDIA

124 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  O sa.i fie foarte greu dlui guran, sa speram ca nu va inghiti foarte multe broaste, va intra intr.o lume care funtioneaza dupa alte reguli, nu e sigur ca va reusi sa reziste si chiar sa genereze unele schimbari. Insa daca oameni ca dansul nu fac acest pas ce rost au avut acesti ani petrecuti mai mult in strada? Iar ca si o parere personala, nici unul din jurnalistii mentionati in articol, care au intrat in politica si au fost mancati de hiene nu sunt de calibrul dlui guran si nu au determinarea dansului.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   „Moise intră în politica” e o … glumă.

   Hai să fim serioși, Moise e [și] în politică [posibil și în alte structuri] de muuulți ani! După cum au fost și Robert Turcescu și Rareș Bogdan și toți amintiții și uitații din articolul de azi.

   În fapt, sunt în politică toți jurnaliștii care deformează/ manipulează informația prezentată publicului, fie din proprie pornire, fie la ordin. Sunt relativ ușor de recunoscut după perioadele lungi în care prezintă, indiferent de fapte, doar pe „unii” buni și doar pe „ceilalți” răi.

   Recunosc însă, că este mai onestă declararea publică a apartenenței politice.

   Dar să ne întoarcem la „dusul dintre jurnaliști” și „răsărit-neprihănitul printre politicieni”, Moise. Puțin răstălmăcind întrebarea de mai sus, cam ăsta pare a fi tot succesul: va mai înțelege lumea de ce a stat cu anii în stradă.

   Eu personal, nu mă aștept la vreun câștig pentru politică. Nu cred că știe nici măcar să „încaseze” – după Dănileț, este cel mai alergic la critică (și abil tehnic – iată, o laudă – în a-i bana pe cei cu argumente contrare lui)

   0
   0
  • Pentru nimeni n-a fost o surpriză că Moise a intrat în politică se radicalizase mult prea mult ultimii 5-6 ani pt că să nu urmeze pasul firesc de a intra în politica, Păcat de primii ani de jurnalism când realiza emisiuni interesante cu un plus valoare pentru cei care-l urmăream neavând percepția posesorului adevărului absolut din ultimii ani, chiar și povestea cu bancnota de 20 de dolari după atacurile din 11 septembrie poate fi considerata o anecdota.

   0
   0
 2. #4 Comentariu nou

  Imi pare mie,s-au parca v-ati fi certat ?

  0
  0
  • #5 Comentariu nou

   Doar pare. Mai mult ca sigur că tot ce a scris aici i-a spus înainte și personal. Pentru că așa fac prietenii, își fac griji unul pentru altul când consideră că un pas făcut nu este tocmai inspirat.

   0
   0
  • #6 Comentariu nou

   Cred, astăzi a fost singurul care nu au vorbit despre el la finalul emisiunii de la radio.

   0
   0
 3. #7 Comentariu nou

  Este un gest de laudat, deși mi-ar fi plăcut să-l ascult in continuare la radio.
  Probabil că-l așteaptă un drum lung si anevoios, insa este determinat in ceea ce face si cu siguranța ca va reuși sa treacă peste orice obstacol spre beneficiul societății noastre.
  Sunt curios daca va reuși să-si aducă propriul copil inapoi in RO într-un timp util…

  0
  0
 4. #8 Comentariu nou

  Cred ca fundamentul e putin eronat. Nu intra in PSD.

  0
  0
  • #9 Comentariu nou

   Îi urez succes în noua carieră, sper să poată să facă față celor ce o sa vină (nu vor fi puține) , dar până la urmă oameni de genul lui trebuie să își asume responsabilitatea de a încerca să facă ceva pentru țara noastră.

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   …mai grav. Intră în nici-unde, adunătură de oameni inteligenti, dar fără statut, o adunătură de principii–unele de-a dreptul ilare ,unele cu semn de patologie…
   …politica se face cu bani,pe bani, pt bani–auzită din gura lui Cataramă la constituirea PNL-aripa tânără; Moise ce o fi crezînd?…nu a observat asta?

   0
   0
 5. #11 Comentariu nou

  Poate Moise Guran va fi exceptia de la regula. Cel mai important e sa vrei, pentru restul exista posibilitati….

  P.S. Trebuie modificat „Avocatul Diaviolului” in paragraful de sub poza.

  0
  0
 6. #12 Comentariu nou

  Moise a fost tot timpul un vizionar ai a facut pași care lumea din jur nu i-a înțeles tot timpul. Țin minte și acum cand a renunțat la TV si a creat aplicația de știri verificate ‘Biziday’ și toată lumea îi spunea că a facut greșit.Dupa parerea mea Moise e un ‘shaper’ , o persoană care modelează mediul din jurul lui doar prin prezență și modul de interacțiune. Ca la orice decizie ciudata sau care nu o înțelegem a prietenilor încercăm tot timpul sa ne dăm cu părerea ca nu asa trebuia facut si ca eu aș fi făcut altfel și nu sa vedem dincolo de decizia efectivă și sa vedem de ce omul a ajuns să ia această decizie . Omul a adunat atât de multe interacțiuni cu oamenii si atatea ore vorbite încât a înțeles exact ce trebuie sa faca pe viitor încât la 90 de ani cand o sa fie intrebat de nepoți sa poata sa zică ” Bunicu Moise a făcut tot a fost cu putință:

  Mult Succes Moise

  0
  0
  • #13 Comentariu nou

   Excelent, nu puteați spune mai bine. De aceea am hotărât și eu sa întru în „balacareala” cum zic unii. Pentru ca trebuie s-o mai facă cineva în afara de „ei” și, mai important, o sa ma pot uita deschis un ochii celor trei copiii ai mei și o sa am puterea sa le zic: „Am făcut tot ce mi-a stat în putință”.

   0
   0
 7. #14 Comentariu nou

  Imi pare tare rau pentru plecarea lui Moise din presa, momentan este euforic sau ,, lasa ca intru eu si o sa pun la punct multe”. Mult succes!

  0
  0
 8. #15 Comentariu nou

  Usr spera ca Moise Guran, prin notorietatea lui, va ridica partidul in sondaje. Nu au facut vreo reforma interna, vreo analiza ceva, nimic. Au gasit solutia cea mai simpla. Au acoperit mizeria cu un covor frumos colorat. Nu va tine mult timp povestea. USR este o mare mizerie, se fac multe multe abuzuri, membrii nu au voie sa critice c9nducerea, sunt incurajate practice neortodoxe de intimidare. Politica pumnului in gura. Au facut fix ca Dragnea si PSD ul, s au inconjurat de pupincuristi si au facut reguli si regulamente care ii acopera pe ei si ii pedepseste drastic, uneori fara drept de apel, pe contestatari. Ii reduc la tacere. Oameni tineri, cu experienta, care au vrut sa faca ceva bun in comunitatile lor. Au fost inlaturati daca nu au votat la referendumul intern pro Barna. E o mare inselatorie!

  0
  0
  • #16 Comentariu nou

   Daca usr este o mizerie inseamna ca si tu esti tot o mizerie.

   0
   0
  • #17 Comentariu nou

   @Eu, Nu ai facut decat sa intarestie ce a zis Anca

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   Nu cred ca domnul Moise Guran a fost obligat sa aleaga USR ca sa afirmati ca USR il foloseste ca pe „covorul frumos” asezat peste mizerie. Sunt sigura ca a ales in cunostinta de cauza avand la baza propriile principii si convingeri. Daca mereu „noi” astia impecabili, onesti si scarbiti de „mancatoria” din partide/politica si nu facem nimic…mereu va fi la fel.
   Nu poti sa stai pe margine si vesnic sa-i comentezi pe cei care joaca. Daca joaca bine sau rau….o fac asa cum se pricep sau cum „trebuie” ca sa le fie bine. Cu cat mai multi oameni onesti si cu principii vor fi implicati cu atat mai greu le va fi celor mizerabili sa-si faca jocul.
   Nu comenta de pe margine…intra in teren si fa ceva. E suficient sa fi acolo cu un ochi vigilent si deja le va fi mai greu celor ce joaca stramb sa-si faca treaba.

   0
   0
 9. #19 Comentariu nou

  Hai sa-i dam o șansă. Moise chiar merită susținerea noastră si in politica. Plus că cineva trebuie s-o facă.

  0
  0
 10. #20 Comentariu nou

  Păcat ca da jurnalismul activ pe politica. Euforia momentului va trece…sper sa nu ajungă sa aiba”notorietatea” celorlați foști jurnaliști! În rest, mult succes ,Moise!

  0
  0
 11. #21 Comentariu nou

  A explicat zoso de ce a intrat MG in politica.

  https://www.zoso.ro/ok-hai-sa-o-dau-eu-din-fundul-curtii/

  0
  0
  • #22 Comentariu nou

   😂😂😂 cică a explicat zoso . . .
   În sfârșit ne lămurește și pe noi cineva, iată că se făcu lumină 🤣😂🤣 Mulțumim zoso.
   Să înțelegem că tu ești săgeata lui? Omul care dă cu linkurile în prostime?

   0
   0
  • Lasa ca ne-a explicat Moise Guran cat de inapti sunt agricultorii romani, el fiind un produs sintetic.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   Mai exista papagali care-l citesc pe Zozo … wow, credeam ca au ajuns deja sa-i pupe moastele 🤣😂🤣

   0
   0
  • inclusiv gazda citește zoso.ro, deci da, lucian, ești isteț. 🙂

   0
   0
  • Vali, citesc ce scrii, da, dar nu sunt de acord cu tot ce scrii, evident – de pilda, de data asta stiu ca gresesti.

   0
   0
  • să sperăm. îmi place când mă înșel.

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   Iar mi-am adus aminte cat ma deprimam cand il citeam pe Vali.

   0
   0
  • #29 Comentariu nou

   Chiar ma gandeam oare nu merita Vali sa dea un mesaj catre Vlad „auzi fostu tau coleg ce intentii are? e 3.14 bune sau e pa parnos?” dar dupa ne suparam ca altii ne arunca cuvinte de genul „afemeiat și libidinos”… Ce o sa zici ca una e sa fi facut oportunis/mincinos/incompetent si alta este afemetiat/libidinos?

   0
   0
  • #30 Comentariu nou

   Daca nu am fost prea clar consider ca este la fel de aiurea sa zica cineva ca esti „afemeiat/libidinos” cum e la fel de aiurea sa zica cineva ca esti „falit moral și un analist economic și politic falit…” fara sa te cunoasca.

   0
   0
  • ciprian, fă diferența dintre „bă, mie nu îmi plac ideile omului ăluia” și „tipul ăla agresează femei”.

   altfel, felicitări, schema cu lache aruncând acuzația și apoi câțiva anonimi plimbând-o prin grupuri și pe reddit a funcționat, a ajuns la echipa lui barna și interviul cu el s-a dus pe pulă. bravo.

   0
   0
 12. #32 Comentariu nou

  S-a bagat OMV-Petrom si la USR….

  0
  0
 13. #33 Comentariu nou

  Rares Bogdan nu a fost ziarist?

  0
  0
 14. #35 Comentariu nou

  Super articol si bune constatari:
  – daca jurnalistii faimosi, respectati si ascultati au sfarsit sub un potop de scuipati si injuraturi va dati seama cum ar fi pentru un om onest si bun in meseria sa sa intre intr-o astfel de lume? Ar fi scarbit instantaneu;
  – antreprenorii si managerii de succes constata oripilati ca in sectorul public pana iti pui tu in aplicare o idee se gasesc 10 javre bugetare sa faca denunturi mincinoase, sa faca delatiuni, sa iti spuna in adrese interminabile ca nu se poate legal ceea ce vrei tu (dar nici nu spun cum ar trebui legal sa se poata) si in sfarsit cand treci toate obstacolele si ii pui in sfarsit la treaba te trezesti ca intra in medicale, in concedii si cade magareata pe alt bugetar sa faca treaba; Ala bineinteles ca nu are niciun chef sa faca el ce nu face colegul;
  – buna constatarea ca sunt multi limbrici de presa care sunt partizani si numai jurnalisti nu sunt; Bine ar fi sa le ziceti pe nume, cum i-a numit Basescu pe lingatorii de clante Mircea Marian, Face Bot si Tapalaga ala

  0
  0
 15. #36 Comentariu nou

  Moise Guran este colacul de salvare pe care l-a prins echipa Barna aflata in picaj electoral. Nu stiu daca el intelege lucrul asta. Sper ca nu traieste iluzia ca va fi salvatorul mesianic pe care il asteapta opozitia dezbinata.

  0
  0
 16. #37 Comentariu nou

  Cu un ochi râd si ma bucur că un om pe care îl respect face pasul dar cu celalt ochi plâng după emisiunile pe care le asteptam cu nerăbdare.Îmi doresc cu disperare sa faca diferența. Mult succes!👏💪💪💪

  0
  0
 17. #38 Comentariu nou

  Eu cred ca voi doi ati avut un Avocatu Diavolului fara noi … si din pacate nu te.a ascultat.

  Eu nu cred ca Moise mai suporta sa aiba sef.

  Sper sa aiba macar ceva succes.

  0
  0
  • #39 Comentariu nou

   M.am uitat, cu greu, la conferinta de presa cu Dl. Barna. L.am gasit agresiv si arogant. Poate nu isi da seama, dar cuvintele lui vor fi sub lupa de acum incolo. Vlad a identificat deja si explicat doua dintre ele. Concluzia mea – what a waste.

   0
   0
 18. #40 Comentariu nou

  Sever Voinescu – un alt jurnalist care a intrat in politica pentru putin timp.
  Eu ii urez succes lui Moise. Este un om sincer, iar asta e un lucru rar in politica. In plus, e vizionar si om de actiune. Chiar nu mai putea sa stea deoparte.

  0
  0
 19. #41 Comentariu nou

  Teo Trandafir și Dan Diaconescu au fost ziariști cum am fost eu cosmonaut. Ai amestecat prea multe nume ca să mai fie validă premisa de la care pleci

  Moise Guran nu mai era demult ziarist imparțial, a zis la o emisiune cu CTP și Anca Simina textual că e activist, a consiliat USR pe teme economice, lucru recunoscut pe blogul lui. Un om asumat și corect. E genul de persoană cu care n-aș merge în concediu, dar aș merge în război

  Eu lucrez cu cifre, opțiuni și iau riscuri zilnic în meseria mea. Mă poate face cinic. Sau doar eficient. Să zicem că sunt eficient la ce zic acum: plecarea lui din presă e o pierdere mai mică decât plusul pe care îl aduce intrarea lui în politică. S-a deschis geamul, intră niște aer proaspăt și la „ai noștri” că era cam stătut de ceva timp

  0
  0
  • #42 Comentariu nou

   Era corect daca anunta ca a devenit activist si ca nu mai e impartial chiar din momentul in care a devenit consilier USR, nu dupa un an. Sa fii consilier al lui Barna si sa faci scandal ca nu vine Iohannis la dezbaterea moderata de tine nu e doar jenant, e deja nesimtire crasa marca A3.

   0
   0
  • Faptul că a colaborat cu usr-plus încă din 2018 e cel mai grav lucru din toată povestea asta, doar auto-denuntul lui Turcescu de acum 5-6 ani se mai poate compara că și gravitate pt ceea ce înseamnă meseria de jurnalist.

   0
   0
 20. #44 Comentariu nou

  Încă ceva: dorința mea este să ajungă PSD irelevant. Pentru asta, Moise Guran e o sculă mai bună în politică decât în presă

  0
  0
  • #45 Comentariu nou

   PSD va deveni irelevant atunci cand un alt PSD, chiar mai lipsit de scrupule in manipularea prostilor, ii va lua locul. Daca Moise Guran va ajuta la implinirea unui astfel de rezultat ? Vom vedea!

   0
   0
  • #46 Comentariu nou

   @ventidius
   Mereu apocaliptic!
   Ai ceva noutăți de la Dragnea?

   0
   0
 21. #47 Comentariu nou

  Dacă vrei să schimbi cu adevărat ceva, trebuie să te implici.Asta înseamnă să intri în politică, să faci legi mai bune în parlament și să le aplici prin guvernare.Ca jurnalist, nu vei schimba nimic și Moise a înțeles asta.Cam târziu, dar bine și acum.Fiecare om politic are la baza o meserie.El jurnalism, eu inginer, altul medic s.a.m.d.Cine să facă politica ? ,că doar s-a desființat Ștefan Gheorghiu.Dacă stăm de-o parte și zicem că noi ne facem meseria, să facă alții politica ,uite unde am ajuns.Bravo Moise, așteptam de mult acest pas.Aștept acest pas și de la multi alți formatori de opinii de calitate.Ieșiți la suprafață și treceți la treabă.Aveți notorietate, sunteți cunoscuți și apreciați.De ce să risipești acest capital în emisiuni de radio, tv. sau presă, care nu schimbă nimic în societate? Intrând în politică, Moise a dat dovadă de patriotism și va avea toată susținerea mea. Sunt inginer și am 62 de ani.

  0
  0
  • #48 Comentariu nou

   „Cine să facă politica ? ” – cine? Păi „oamenii „muncii”, de genul AOC, care înainte să fie în congres a muncit, de ce n-ar face? De fapt nu nu, că ea e comunistă, să-i lăsăm mai bine pe boșorogii corupți de lobby-ul corporațiilor…
   ps : da, stiu că întrebarea e despre România, dar principiul rămâne… și oricum o comunistă anonimă ca ea n-ar avea nici o șansă într-o țară retrogradă ca a voastră

   0
   0
 22. #49 Comentariu nou

  dupa toate astea sper macar sa te auzim la Romania in direct

  0
  0
  • #50 Comentariu nou

   Era de preferat Vlad la Romania in Direct, insa se pare ca politica editoriala a postului e alta…

   0
   0
 23. #51 Comentariu nou

  Personal, regret ca a facut acest pas, ACUM!
  Cred ca ar fi trebuit sa mai astepte nitel pentru purificarea clasei politice!
  Rares Bogdan este o alta VOCE a poporului care, de la „ungerea” sa in calitatea de Europarlamentar, nu mai este asa de vociferant precum era atunci cand era pe sticla!
  Da, partidele cauta oameni cu notorietate, pentru a le ridica „ratingul”! Dar, ce pot oferi unui om care nu era „legat” la maini si la gura de nimeni? Cred ca se va alege, si el, cu un mare calus infipt in gura caci, va fi imposibil sa fie la fel de LIBER ca pana acum!

  0
  0
  • #52 Comentariu nou

   „Rares Bogdan este o alta VOCE a poporului”

   Rares Bogdan e o voce a lui Ponta. Sau a lui Vanghelie. Sau a lui Oprea Izamana. Pana sa intre in politica, omul era vocea cui platea mai bine. O simpla cautare pe net privind relatia Rares Bogdan-Vanghelie o sa va lamureasca, o sa gasiti o mie de informatii picante din declaratiile lui Vanghelie la DNA, de exemplu.

   Eu nu am o parerea prea grozava despre Moise Guran, dar e chiar absurd sa il compari cu mascariciul de Rares Bogdan. Moise Guran macar are ceva de partea lui: el chiar crede ca poate face ceva bun intrind in politica, de ani de zile ne spune despre ce ar face el cu investitiile, cu PNDL-ul, cu aia si cu ailalta.

   Din pacate, de aici incolo intram in ce scrie autorul pe aici: sansele lui Moise Guran sunt minime. Omul are un ego urias, nu are habar cam cum se negociaza in politica pentru a obtine ceva si de ce stomac ai nevoie pentru compromisurile necesare pentru a obtine chiar si 10-15% din ce ti-ai propus.

   Si, ca sa fiu rau, nu prea stie nici care e treaba cu economia reala (desi el crede ca are, ca orice ziarist specializat de ani de zile pe probleme economice)

   0
   0
 24. #53 Comentariu nou

  Ai uitat de Cristian Țopescu. Fiind totusi o mare diferenta, trebuia să pun punct inainte sa adaug numele unor personaje ca Sorin Roșca Stănescu sau Carmen Avram.

  0
  0
 25. #54 Comentariu nou

  Vlad, adu-ți aminte cand tot vorbeați voi despre ce e de făcut pentru a influența politica. Moise zicea sa ieșim mereu in stradă, deoarece prin presiune se va schimba ceva. Tu spuneai ca neapărat trebuie să te înscrii într-un partid, altfel e inutil. Cred ca e prima data când Moise chiar ți-a urmat sfatul.

  0
  0
 26. #55 Comentariu nou

  Vlad, orgoliul l-a trimis acolo, nu vocatia.

  0
  0
 27. #56 Comentariu nou

  Cand era jurnalist, ma gandeam ca ce bine ar fi daca ar intra in politica si ne-ar conduce un astfel de om.
  Acum s-a lasat de jurnalism si azi am fost trist.
  Gurane, ai insemnat ceva pentru multi romani. Incearca sa nu te schimbi prea mult. Olteanule!

  0
  0
 28. #57 Comentariu nou

  Este remarcabil ce face Moise. A inteles ca singurul partid care mai poate salva Romania este USR(+), dar in momentul acesta are nevoie de o coarda de ancorare ca sa inceapa din nou sa urce. Bravo, Moise!

  0
  0
 29. #58 Comentariu nou

  Aveti mare dreptate, dl Petreanu ! Cred ca portile Europei FM vor fi deschise oricand pt dl Guran, chiar daca domnia-sa a spus ca nu se mai intoarce, dar eu cred ca se va intoarce !

  0
  0
 30. #59 Comentariu nou

  Desi poate pierdem un jurnalist bun, imi doresc sa castingam un politician cel putin la fel de bun. Ne tot plangem de clasa politica, ca este invechita si nereformat, dar cand cineva ca Moise cu idei, convingeri si intentii bune intra in politica ca sa schimbe ceva, spunem ca face o greseala. Cum putem schimba acea clasa politica ce nu ne reprezinta? Felicitari Moise Guran si mult succes!

  0
  0
 31. #60 Comentariu nou

  Oamenii destepti vor sa evolueze in cariera. Ce ii mai oferea jurnalismul lui Moise Guran? Ce putea face mai mult ca acum? Sa ajungi la 45-50 de ani si sa astepti pensia este cel mai prost lucru. Moise guran poate esua, dar macar si-a asumat o schimbare. restul ca el…raman sa se scalde in apa calduta

  0
  0
 32. #61 Comentariu nou

  O sa fiu considerat rautacios dar cu tot respectul cred ca abia acum a primit ”pretul corect” si a batut palma.
  Timpul o va demonstra. Cina se baga in troaca porcilor ajunge ca ei,( din pacate). Sper sa nu dar…

  0
  0
  • #62 Comentariu nou

   „Politica e o mizerie, e o mocirla in care nu trebuie sa te bagi, Cina se baga in troaca porcilor ajunge ca ei” etc etc etc

   Si uite asa am fost condusi de Iliescu, Basescu, Tariceanu, Udrea, Ponta, Dragnea, Mazare, Voiculescu, Ghita si altii, care, ce sa vezi, nu au avut nici cea mai mica greata sa se tavaleasca in mocirla asta, in timp ce castigau putere, averi si imunitate pentru ei si apropiati.

   E o tampenie. E nevoie sa privim meseria de politician ca pe oricare alta. O meserie in care se pot baga si oameni cat de cat normali, cat de cat cinstiti, cat de cat pregatiti in profesia lor…

   0
   0
 33. #63 Comentariu nou

  Cu respect pentru opiniile pe care le exprimati cu profesionalism si sinceritate,oare a fi politician este doar chemarea celor care isi urmaresc propriul interes?
  Sau a fi un politician reuşit inseamna ca trebuie sa faci parte din tagma celor nedrepti?Aceasta este perceptia acuala,dar ea este o făcătură a majoritatii clasei politice…
  România are nevoie de un val de politicieni care sa fie altfel ca până acum.Numai încurajând pe cei care pot,vom avea acel val.Si,da ..nu mai trebuie amestecate..jurnalismul cu politica..religia cu politica…etc…Probabil Moise Guran din câte îl stim,sau va fi un politician din noul val sau nu va fi deloc.Incercarea moarte nu are…ba are şanse de progres…Mai gânditi-vă….Vorbele mai trebuie si concretizate în fapte….Este ca în materie de credință.Credința fara fapte este moarta…..Politicile de folos pentru tară trebuie făcute si aplicate de oameni care cred în asta!

  0
  0
 34. #64 Comentariu nou

  Îi urez succes în noua carieră, sper să poată să facă față celor ce o sa vină (nu vor fi puține) , dar până la urmă oameni de genul lui trebuie să își asume responsabilitatea de a încerca să facă ceva pentru țara noastră.

  0
  0
 35. #65 Comentariu nou

  În opinia mea, problema este că nu intră mai mulți de calibrul lui Guran.
  Nivelul în politica românească este extrem de jos.
  Numai așa ar mai putea fi eliminați ‘politicienii’ gen Nicolicea,Voicu,Veorica și restul găștii.
  Cred că din acest motiv au renunțat și alții, precum Sever Voinescu.
  Erau prea puțini și i-au înăbușit lichelele.

  0
  0
 36. #66 Comentariu nou

  Daca Moise va lua locul unui parlamentar PSD, fie si pentru un singur mandat, este deja o mare realizare.
  Doar atat!
  Restul e garagara.

  0
  0
 37. #67 Comentariu nou

  Robert Turcescu nu a fost ziarist. A fost angajat al unui serviciu de informatii, cu titulatura de jurnalist.

  0
  0
  • #68 Comentariu nou

   Era un ziarist chiar profesionist…. Cat timp nu ai stiut de „misiunea” lui este ca iti placea ?

   0
   0
 38. #69 Comentariu nou

  Eu cred ca Moise se va descurca. E suficient de pragmatic, capos (ca orice oltean) si smecher – in sensul pozitiv (cred ca Petreanu stie cel mai bine) ;). Imi aduc aminte cand, acu cativa ani (vreo 4), afirma ca ” de ce sa semneze sustinerea USR la alegerile parlamentare”, intr-o emisiune in teritoriu 😀

  0
  0
 39. #70 Comentariu nou

  L-ai uitat pe cel mai mare publicist al USR, acum eclipsat de Moise. Dl. europarlamentar si ideolog liberal modern de dreapta, Ghinea !

  0
  0
 40. #71 Comentariu nou

  Toate observatiile din text de super bun-simt si mai ales cateva verificate pe propria-mi piele. Dar implicarea politica ca si media este o cale de a schimba societatea. Lui Moise ii statea foarte bine haina pe care o avea, sper ca si cea noua – pe care incepe sa o croiasca acum – sa ii stea la fel de bine.
  Sincer am emotii pentru el si ii doresc succes. Sper si pentru el si pentru noi ca a facut alegerea corecta!

  0
  0
 41. E bine că se schimba moderatorul la romania in direct, ultimii ani moise devenise agresiv verbal cu cei care nu erau de acord cu el, emisiunea ajunsese un fel cântarea României în care erau acceptați la discuție doar ascultătorii care gâdilau alter-ego-ul lui guran.

  0
  0
  • #73 Comentariu nou

   Ti-a scurtat fro data interventia..te-a lezat rau ?
   Curios is cine ii mai lauda ego-ul lui, daca toti il laudau pe celalat

   0
   0
 42. #74 Comentariu nou

  Cred ca Rares Bogdan eu ultimul si cel mai mizerabil ziarist care a intrat in politica si care este si figura proeminenta

  0
  0
 43. #75 Comentariu nou

  D-le Petreanu, sesizez mai mult discurs politically corect la dvs decat in cel al lui Moise, prin care isi anunta adevarata natura, aceea de om al faptelor, aflandu-se in imposibilitatea de a mai asista observator la un nou ciclu ratat din istoria acestei tari. Dl Guran, pur si simplu nu a mai rabdat sa vada cum riscam foarte mult sa cadem pentru inca cel putin o decada intr-un dualism bolnav PSD-PNL accesorizat de satelitii umflati artificial la urne pe sest, iar din punctul meu de vedere, singura diferenta intre cele doua partide este ca unii sunt rosii iar ceilalti galbeni, impartind la nivel local o masa hibrida de membri destul de consistenta. Este vital pentru viitorul nostru sa mai apara o alternativa politica care sa divida cat mai mult suprematia celor doi mamuti, pentru ca majoritatile cu partide de peste 40% sunt bolnave indiferent de numele care-l poarta. Singurii care se califica in acest moment pentru asta sunt cei din USR, care sunt lipsiti de experienta si coerenta in ultimele luni dupa esecul lui Barna de a se consolida ca lider in aceasta formatiune. Personal va spun ca de doua saptamani imi pierdusem orice speranta ca acest partid va mai ajunge sa opreasca picajul pana sub cele 8% care le au acum in Parlament. Acest pericol l-a sesizat si Moise si a decis sa faca un sacrificiu, pentru ca sunt sigur ca iubeste aceasta meserie foarte mult si nu mai este cale de intors, daca demersul sau esueaza. Daca cei din alianta USR+ vor reusi sa treaca peste interesele de bisericuta si vor vedea perpectiva de ansamblu pe care le-o va deschide strategia acestui om, vor avea foarte mult de castigat pe termen mediu si lung, in caz contrar alegandu-ne cu un divort de rasunet pentru ca nu il vad pe Moise sa stea bibelou in vitrina lor cum este Batistuta. Daca insa eforturile lui Moise vor esua dragi prieteni.. ne asteapta 10 ani de deja-vu, iar Moise va pleca in strainatate langa fiul sau pentru ca familia este lucrul care-l iubeste cel mai mult.

  0
  0
 44. #76 Comentariu nou

  Domnule Petreanu, eu nu am cont de facebook, iar pe blogul domnului Guran nu se poate comenta altfel. Cu permisiunea dvs. voi lăsa aici un mesaj adresat dânsului. Sper să îl vadă sau să îl dați dvs. mai departe. Vă mulțumesc!

  _________________________________________________________________________

  Dragă Moise,

  În 2010, când conducerea postului Antena 3 a decis ca emisiunea „Biz Bazar” să fie difuzată o singură dată pe săptămână, am inițiat o petiție online – https://petitieonline.ro/petitie/67665055 . Petiția a strâns 317 semnături, un număr care pare minuscul azi, însă trebuie avut în vedere și faptul că românii abia începeau să audă de facebook la începutul lui 2010. După câteva săptămâni, „la cererea publicului”, emisiunea a revenit la difuzarea zilnică (e foarte adevărat, pe un tronson orar care te dezavantaja atât pe tine, cât și pe noi, telespectatorii). Îmi place să cred că am influențat și eu, măcar în proporție de 0,0001 la mie, acea decizie a postului și, implicit, parcursul tău în carieră. Îmi amintesc și de faptul că, prin toamna lui 2010, ne întrebai pe blog ce considerăm noi că e mai bine să alegi între rămânerea la Antena 3 și plecarea la TVR 2. Am lăsat și acolo un comentariu destul de lung și argumentat, cu toate că luaseși deja decizia.

  Îmi amintesc cu drag de emisiunile pe care le realizai la televizor. Nu fusesem chiar un telespectator fidel al „Biz Bazar” până în 2010, dar tocmai când am simțit că exista riscul ca acea emisiune să dispară definitiv am început să o apreciez cu adevărat. Pot să spun că am văzut toate edițiile din perioada în care se difuza sâmbătă seara. De asemenea, probabil că am văzut aproape toate edițiile din perioada de la TVR. Rememorez cu nostalgie „pasele” cu Constantin Trofin, apoi modificările orei de difuzare și chiar a canalului, perioada în care emisiunea se numea „Ora de business” de trei ori pe săptămână, iar joia era „Biziday”. Îmi amintesc de interviuri memorabile precum cel cu Lucia Varga sau cel cu Traian Băsescu. Chiar și acum îmi sună în creier vocea colegului tău care lectura textele din emisiune.

  În paralel, din 2011, am început să te ascult și la radio. La asta a contribuit obiceiul meu de consum media. Eram obișnuit să ascult știrile de la ora 13, fie că eram în pauza de masă de la serviciu sau acasă. Faptul că după știri venea un om pe care știam de unde să-l iau, care știa să pună întrebări și să discute cu ascultătorii, a contat mult. Astfel, din 2013 până azi, am ascultat aproape toate edițiile emisiunii „Avocatul diavolului” (fie în direct, fie înregistrate) și probabil peste 75% din totalul edițiilor „România în direct” (din 2011 încoace). În ultimii ani făceam tot posibilul, indiferent de lucrurile cu care eram prins, să reușesc să deschid radioul măcar 2-3 minute de la 13:15, măcar să aflu care e tema emisiunii.

  Precizez că nu sunt deloc un fan sau vreun „ultras” de-al tău. Sunt pur și simplu un om care te-a apreciat și a apreciat munca pe care ai făcut-o. Am simțit cum s-a modificat, odată cu trecerea timpului, abordarea pe care o aveai față de public. Ai avut și poziționări și ai făcut gesturi cu care nu am cum să fiu vreodată de acord. Încet și treptat te-ai radicalizat și ai început să accepți mai greu contraargumente din partea unor ascultători care aveau opinii contrare ideilor tale, chiar dacă erau unele erau fundamentate și documentate. De câteva ori, cu precădere în ultimii 2-3 ani am preferat să închid radioul. Nu îmi prea plăcea nici că te vedeam tot mai des în calitate de invitat la o emisiune TV care nu diferă dpdv. calitativ mai deloc de „Sinteza zilei”. Și în ciuda acestor mici „neplăceri”, nu am renunțat niciodată să îți ascult emisiunea. Orice s-ar fi întâmplat la un moment dat, a doua zi tot deschideam radioul să prind măcar introducerea ta. Cu bune și cu rele, ai intrat în familia mea și ai făcut parte din viața mea în ultimii 10 ani.

  Aseară am primit notificare de la aplicația „Europa FM” că ai decis să renunți la cariera de jurnalist pentru a intra în politică. Nu m-a șocat deloc această veste și nici măcar nu m-a mirat. Doar m-a întristat. M-am simțit cum te simți când îți moare cineva drag, cineva cu care ai conviețuit timp de 10 ani. Pentru mine ai ales să te „sinucizi”. Ai ales să ieși complet din viața mea plecând într-o lume în care nu am cum să te urmez. Probabil, când va veni momentul să votez, voi pune ștampila chiar pe formațiunea politică la care ai aderat. Probabil aș fi făcut-o oricum. Sau, probabil, nu o voi face. Iar dacă o voi face, cu siguranță nu se va întâmpla acest lucru datorită prezenței tale acolo. Din punctul meu de vedere, te-ai dus într-o lume în care principiile sunt maleabile și se schimbă în funcție de interesele de moment, în care dublul standard e la ordinea zilei și în care, de cele mai multe ori, prioritar e interesul de a nu aduce prejudicii imaginii partidului, motiv pentru care se preferă ascunderea gunoiului sub preș. Tu va trebui să te adaptezi acelei lumi. Eu voi înceta să te urmăresc și voi schimba postul de fiecare dată când te voi vedea pe la vreo emisiune tocmai pentru că vreau să păstrez în amintire omul pe care îl respect astăzi. Ai lăsat un mare gol în viața mea. Îți voi simți lipsa.

  Mi-ar fi plăcut să îți transmit lucrurile astea la telefon azi, în ultima emisiune, dar nu cred că aș fi reușit să îmi exprim ideile cum am făcut-o în scris.
  Îți mulțumesc pentru ultimii 10 ani, pentru ceea ce ai făcut și îți urez succes pe drumul pe care l-ai ales!

  Alexandru Sabin

  PS: „Alexandru Sabin” e un nume fictiv, ales pe moment acum 10 ani, când am scris petiția pentru „Biz Bazar”. E irelevant cum mă numesc de fapt.

  0
  0
 45. #77 Comentariu nou

  Se pare ca da vrabia din mana pe cioara de pe gard! Acum USR e tandari, Barna e lame duck, o piatra de moara pt ce ar trebui sa reprezinte usr (sau ce se asteapta simpatizantii de la usr), iar sa crezi ca inserat acolo, dintr-odata, magic, lucrurile se schimba, mi se pare mai mult decat utopic, mai degraba prostesc.
  Insa, poate stie Moise ceva ce noi nu stim…

  0
  0
  • #78 Comentariu nou

   Cu atat mai meritoriu pentru Guran.

   Figurile alea pomenite mai sus de ziaristi au intrat in partide mari, cu bani si resurse, gata sa ajunga rapid la cascaval, gata sa fie numiti rapid in functii babane, gen parlamentar, ministru, sef de TVR, etc etc etc

   0
   0
 46. #79 Comentariu nou

  Sunt de acord cu Vlad. Din pacate, asta cred si eu, ca Moise s-a intoxicat cu propria faima si a cam uitat de unde a pornit. Asta se observa de ceva timp si la Romania in direct, inclusiv la avocatul diavolului, eu am observat ca a dat dovada uneori de neprofesionalism si implicit de lipsa de respect fata de tine Vlad si CTP sau ascultatorii sai. De multe ori se auzea doar vocea lui, parca aproape nu-i pasa de ce spun ceilalti. Nu este ok, nu cred ca asta face un bun jurnalist, insa din pacate cam asta face un politician in Romania. Vorbeste mult, ego mare si nu prea ofera solutii concrete sau daca le ofera si nu sunt aplicate imediat, se oftica repede.

  Temperamentul si „ego” de vedeta a lui Moise il vor duce in directii foarte gresite acum in politica. Iar in privinta ofertei de la USR, de asemeni mi se pare o miscare patetica a lor, pentru ca de fapt il vor ca ei cred ca o sa le ridice partidul, vai a venit Moise la noi.

  Imi pare rau sa il vad ca pleaca, dar in acelasi timp ma simt si un pic mai bine ca nu-l voi mai auzi cum vorbeste doar el si trateaza urat colegii / ascultatori. Nu am mari sperante ca o sa aiba success in politica. Dar, good luck, ce pot sa zic.

  Vlad, imi doresc ca europa fm sa te puna pe tine la Romania in direct. Cred ca esti foarte potrivit si ar fi foarte cool sa te auzim, eu sincer am mai multa incredere in informatiile tale si imi place mult mai mult cum vorbesti decat imi placea de Moise si cred ca mai sunt altii ca mine.

  0
  0
 47. #81 Comentariu nou

  Eu cred că Guran se potrivește foarte bine cu USR-ul.
  Guran are un mare „talent”. Contrazice pe toată lumea. Întîi îi contrazice pe cei care nu-s de acord cu el, apoi îi contrazice… pe cei care-i contrazic pe cei care nu-s de acord cu el. Omul ăsta este în stare să se contrazică și cu un televizor scos din priză… Și cu statuia lui Kogălniceanu, ninsă…
  Iar USR-ul contrazice pe toată lumea, inclusiv pe sine și pe electoratul său!
  Guran, dacă își păstrează integritatea – cei mai mulți intră în partide și și-o pierd – peste maxim 6 luni se lasă, dezamăgit, de politică.
  Și aș mai sublinia ceva. Deși (aproape) toată lumea îl consideră pe Guran un bun comunicator, deși se știa (probabil) de ceva vreme că va intra în partid, USR-ul și-a ales taman ieri-alaltăieri, ca purtător de cuvînt, pe unu’ cu abilități comunicaționale demne de un bivol în călduri: Ionuț Moșșșșșneanuuuu!!!!! Ciudat!

  0
  0
 48. #82 Comentariu nou

  Vlad,
  La lista de mai sus trebuie adaugat, „ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra”, si „marele” Rares Bogdan.
  Din pacate pentru Moise, „inaintasii” sai care au migrat din presa in politica n-au un „track record” grozav. De fapt, cred ca sunt printre cei mai slabi politicieni (si aici Gabriela Firea si Rares Bogdan stralucesc).
  Prin urmare, nu am mari asteptari de la Moise. Cred ca in cativa ani se va retrage, neelegant, cu coada intre picoare.
  Timpul ne va lamuri, nu?

  0
  0
  • Nu înțeleg de ce se consideră că firea sau rares bogdan ar fi adus un plus pt PSD și PNL, firea a ajuns primar pt că a fost un singur tur și pe faptul ca-n 2016 PSD a câștigat aproape tot, la parlamentare se ajunsese că toată harta României să fie roșie în afara de cele 2-3 județe clasice ale UDMR și 1-2 județe câștigate la mustață de PNL în Ardeal. In cazul lui Rareș Bogdan scorul de 28% obținut de PNL anul trecut nu mi se pare deloc mare și cred că se datorează mai degrabă votului anti-dragnea decât lui Rareș Bogdan, iar scorul de 37% a lui Iohanis din primul tur nu cred că e scorul PNL.

   0
   0
 49. #84 Comentariu nou

  Moise nu mai avea demult impartialitate. Chiar daca Johannis era mai aproape de ideile lui in turul al2-lea vorbind, il ataca furibund, probabil suparat de esecul , asteptat de altfel , al candidatului USR. Era clar ca va intra in politică… el le știa pe toate. Va sfârși lamentabil…. la radio era șeful, aici e angajatul

  0
  0
 50. #85 Comentariu nou

  Nu prea știu ce să cred. Mie mi se pare că Guran a fost păcălit de Barna, cel care are nevoie de un susținător în ideea fuziunii cu Plus. Atât.
  vax albina

  0
  0
 51. #86 Comentariu nou

  Tot ce pot sa spun e că sunt mereu siderată de contradicțiile minții omenești. Cu toții ne dorim politicieni deștepți, integri, curajoși, dar când cineva (Moise, în cazul de față) își asumă conștient (presupun, Vlad, că nu îți imaginezi că Moise nu realizează toate lucrurile despre care ai scris), deci când cineva își asumă de bunăvoie și în deplină cunoștință de cauză toate dificultățile pe care le presupune meseria de politician în România, toți sar să-l oprească, să-l avertizeze sau să-l blameze. Asta o fi soluția? Sau mai bine ne-am/și-ar asuma cât mai mulți aceleași poveri pentru a crea cat de cat un echilibru in clasa politică și a spori numărul celor deștepți, cunoscători in domeniu și deciși ca măcar să încerce să facă parte din soluție. Mă așteptam că toată lumea să se bucure de alegerea dificilă pe care Moise a făcut-o. Și eu cred că a făcut-o pentru noi, pentru țară, pentru un strop de normalitate. Dar văd că iarăși m-am înșelat. Însă, iertată să-mi fie paralela, dar alta mai soft nu am, câinii latră, caravana trece. Succes, Moise! Eu îți apreciez din plin și curajul, și sacrificiile.

  0
  0
 52. #87 Comentariu nou

  Eu cred ca Moise avea mai demult pregatit acest pas, dar…a asteptat sa treaca alegerile prezidentiale. Stia ca Iohannis nu poate fi batut( greu sa bati presedintele in functie, Barna fiind un glont orb care sigur nu mai candideaza in 2024), si daca intra inainte de alegerile prezidentiale in politica si pierdea alegerile, pierdea si notorietate, procente, simpatizanti. Acum are drum liber spre locale si parlamentare.
  Sa aiba putere sa duca toate ideiile la capat. Ii urez succes.
  Clar ca Vlad e suparat pe el. Nu s-a regasit printre cei care i-au multumit si urat succes mai departe, la final de Romania in direct.

  0
  0
  • #88 Comentariu nou

   O parte din treaba lui Vlad de acum incolo e sa-l taxeze pe Moise la fiecare prostie pe care o zice sau o face. Crezi ca ii place asta? Deja i.a taxat 2 porumbei dintr.o singura fraza.
   Ce succes sa ii ureze in public? De acum sunt in tabere ‘adverse’.

   0
   0
 53. #89 Comentariu nou

  „Teo Trandafir. Eugen Șerbănescu. Ilie Șerbănescu. Ionuț Popescu. Radu Mazăre. Robert Turcescu. Gabriela Firea. Dan Diaconescu. Cristina Țopescu” e o lista lunga, dar nu putem merge la premisa ca toti ce intra in politica dau rateuri. Poate o sa dea gres si Moise, sau poate nu, nu poti pune verdicte doar pe baza unui tipar. La fel cred si despre clasa politica. Eu tot cred ca undeva o sa iasa o generatie de policieni buna, e nevoie de timp, de o rabdare uriasa dar tot sunt optimist ca o sa vina

  0
  0
 54. #90 Comentariu nou

  O vorba romaneasca spune asa: nu poti fi cu p**a-n c*r si cu sufletul in rai”. Sa ma explic. Incepand cu colectiv, multi cititori pe blogul moise.ro//bizi.day isi exprimau dorinta ca trebuie sa se implice cineva, acel cineva fiind de multe ori si d-l Guran. Acum ca s-a hotarat dansul sa schimbe macazul din “simplu privitor de pe margine” intr-un individ care vrea sa se implice in mod activ in a schimba lumea din jurul sau iar nu-i bine. Vezi Doamne, ca face o greseala, ca va intra in derizoriu, etc etc
  Rar am intalnit atata rau-vointa la poporul roman in general. De ce nu lasati omul sa incerce, sa faca si apoi trageti linie si da-ti feedback. Si chiar daca va da chix, important e sa nu renunte.

  Fac o analogie la cultura SUA – fail, fail fast, get up, try again, fail, fail again dar a treia oara dai de succes. Aici vorbim de rezilienta. In Germania, daca incerci ceva si dai rateu, esti privit ca un paria, ca un ratat. Asa am impresia si in acest caz. Ca d-l Guran este sortit esecului inainte de a fi facut pasul cel mare.

  De ce asuma multi automat ca intra direct in politica mare….poate aduna succese politice la “scara mica, locala” ca mai apoi sa intre in politica mare (sa fie ales pt camera deputatilor/senat) sau alte demnitati/posturi centrale.

  GIVE THE GUY SOME CREDIT!!!!

  0
  0
 55. #91 Comentariu nou

  Zic sa lasam totusi asta aici: https://www.facebook.com/moise.guran/posts/993949847312729 🙂

  2015: „Inainte sa apara orice fel de sondaje secrete, facute de nu stiu cine, va spun doar atat: nu detest nimic mai mult decat detest un jurnalist care isi abandoneaza meseria pentru a intra in politica.
  E o indecenta in sine fata de ea (de meserie), fata de tine ca profesionist (cel mai des politicienii au fost mediocri in meseria lor de baza) dar este si o tradare fata de public.”

  0
  0
 56. #92 Comentariu nou

  Nu e o surpriza pentru mine miscarea lui Moise. Cu siguranta e o pierdere pentru EuropaFM si pentru ascultatori. Sunt de parere ca mai bine sa regreti lucrurile pe care le-ai facut. Acum ca Moise va regreta sau nu… nu ma incalzeste faptul ca am pierdut niste emisiuni valoroase cu care de cele mai multe ori, rezonam. Lasa in urma o misiune grea pentru urmatorul realizator. Vom vedea. Mult succes si sper sa nu ne lase sa-l uitam.

  0
  0
 57. #93 Comentariu nou

  Am un sentiment ciudat …un pic de bucurie într-o mare de tristețe…De ce oare? Îmi ( ne) doresc să reușească ,dar parcă nu îmi vine să cred că nu îl va apuca ” amețeala” ajuns acolo, sus, in înaltul „Olimp”😂 și odată ajuns (dumne) zeu să uite de muritorii.Pentru noi muritorii doresc că Moise (ce nume predestinat) să împartă marea în două și să ne scoată DINCOLO….

  0
  0
 58. #94 Comentariu nou

  Vlad, eu cred ca omul face bine. Il urmaresc pe Moise de ceva ani, e un profesionist dovedit, consecvent in idei si un model de urmat pana la urma. Singur, clar ca va esua si il vom avea adaugat pe lista ta, iar esecul nu va fi doar al lui, va fi al nostru al tuturor. Tocmai de aceea consider ca nu ar trebui sa il lasam singur, ci sa ii luam exemplul, iar fiecare dintre noi sa se implice cat poate de mult : sa intre in politica, in orice partid daca are sansa, sa mearga la vot de fiecare data, sa se informeze corect, sa distribuie informatia si altora, sa discute si sa provoace pe altii la discutii pe teme de actualitate etc…

  Eu personal, am sa continui sa ma informez cat pot de corect(ma bazez si pe tine Vlad in lipsa lui Moise), sa merg de fiecare data la vot si sa conving si pe altii sa vina impreuna cu mine.Daca as mai locui in Romania m-as fi si inscris intr-un partid. La urmatoarele alegeri locale, promit ca vin si pe jos acasa, doar pentru ca votul meu din Romania valoreaza deocamdata mai mult decat cel de la ambasada din Viena.

  O altfel de clasa politica nu se poate realiza decat cu altfel de oameni.Trebuie sa ne implicam mai mult, mai multi si pe termen lung.Fara sacrificii nu se poate.

  0
  0
  • #95 Comentariu nou

   Ne putem implica și de la distanță. Am participat în Germania la alegeri ca reprezentant din partea partidelor, am făcut campanie, am strâns semnături pentru campanii. Avem grupuri dedicate diferitelor activități ce pot fi realizate online (pregătit texte, grafică, telefoane etc) și grupuri de membri ce se întâlnesc în orașele mari. Oricine se poate înscrie și contribui, de oriunde ar fi.

   0
   0
 59. #96 Comentariu nou

  Presupun ca aici te-ai auto-inclus „Măcar Moise și-a asumat deschis, în cele din urmă, atitudinea politică, spre deosebire de o liotă întreagă de limbrici de presă care distrug credibilitatea breslei zi de zi, emisiune după emisiune, mimând independența ca niște curve bătrâne sfiala.”

  0
  0
 60. #98 Comentariu nou

  Ar fi fost drăguț ca acest jurnalist să-și respecte deontologia care-i este atât de dragă și să își susțină colegul și prietenul care a ales să facă ceva mai mult decât să comenteze de pe margine. Da, acesta este rolul jurnaliștilor, să reflecte societatea de pe margine (deși știm cu toții că nu te poți îndepărta complet de subiectul tău și îl vei influența întotdeauna într-o măsură sau alta).

  Am respectat pentru mult timp părerile domnului Petreanu, de multe ori nu eram de acord cu ce zicea Moise (pentru că face multe greșeli de logică în argumentație și uneori crede că le știe pe toate), dar astăzi observ că rolurile s-au inversat. Prefer să susțin un Moise imperfect, dar dispus să facă ceva pozitiv pentru societatea în care trăiește, fiindcă asta simte că poate, decât să ascult părerile unui Petreanu care de multe ori e vocea rațiunii, dar azi a dat cu bâta-n baltă.

  0
  0
 61. #99 Comentariu nou

  Cum a intrat domnul Moise in politica am intrat si eu i afaceri. Am fost prea mic si am fost călcat în picioare. Sper ca domnul Moise sa fie susținut de partidul din care face parte dar……Am pierdut un ziarist bun si nu stiu ce vom câștiga

  0
  0
 62. #100 Comentariu nou

  Vlad, trebuia sa-l opresti! Prea trista sunt. Va fi locomotiva acum la USR plus și după …

  0
  0
 63. #101 Comentariu nou

  Exceptional articol Vlad! Sunt in asentimemtul tau cu mentiunea ca, desi stirea m-a intristat sever, nu pot decat sa respect actiunea si decizia acestui om aparte, exceptional!

  O sa-mi lipseasca dramatic emisiunea mea favorita „Avocatul diavolului” unde ati facut o echipa fantastica. M-ar fi bucurat mult mai mult sa continuati si sa accelerati cu aceasta contributie majora pe care ati avut-o cu aceasta dezbatere.

  Sper, precum tine, ca noi sa gresim si Moise sa aiba dreptate! Este un profesionist fabulos si are tot ceea ce ii trebuie. Sper ca a sa viitoare contributie sa fie macar egala cu cea pe care a avut-o spre trezirea si formarea unei autentice constiinte nationale atat de slaba acum 4-5 ani.

  Il contrazic la capitolul „de pe margine”! Nu a fost pe margime. Ati fost fix „in mijloc”! Ati catalizat speranta, ati incurajat comuniune si ati educat dezbatere autentica. Sper ca Moise sa invinga in politica rezultatele fantastice pe care le-a livrat din inima societatii, acolo unde se afla mass media!

  Ne va lipsi mult! Iar tie si mai si. Nu reusesti sa ascunzi complet tristetea desi esti un profesionist exceptional la randu-ti! N-ai reusit sa-l tii….. 🙂 Dar un idealist si integru om ca el nu putea fi statornicit! Tu ai putea fi oprit? Nu cred! 🙂

  0
  0
 64. #102 Comentariu nou

  Vorbarie multa, dar un lucru e limpede. Moise s-a „sinucis” moral. Singur si-a frant craca de sub picioare si, recunosc, il credeam mai inteligent. Cel putin atat de inteligent incat sa isi dea seama ca una e sa comentezi politica si cu totul altceva sa intri in ea.

  Ce ma frapeaza cel mai tare insa, e faptul ca acum linge acolo unde a scuipat. Nu e nici primul si nici ultimul, dar sunt furios pe mine pentru ca i-am acordat credit in toti acesti ani. Ma simt tradat, mintit, jucat pe degete. Este exact acelasi sentiment pe care mi-l insufla si politica romaneasca. Oribila natie suntem. Fara exceptie.

  0
  0
  • #103 Comentariu nou

   welcome to the club!

   0
   0
  • #104 Comentariu nou

   Greu de rezistat unei sinecuri bine plătite chiar și pentru cineva care se bătea cu cărămidă in piept cu principiile morale, ieri la emisiune zicea că n-a negociat cu usr nici o funcție, sigur va începe de jos cu lipitul de afișe electorale și nu va încasa nimic de la partid trăind din economii.

   0
   0
  • #105 Comentariu nou

   Eu chiar nu inteleg unde e aspectul imoral. Un ziarist renunta la slujba lui si intra in politica. Ce e imoral in asta? Ca era mai slobod la gura inainte si acum nu mai poate? E absolut normal, esti in cu totul alta pozitie fiind membru intr-un partid.

   Si de ce te-ai simti tradat? Ca a intrat in politica, asa la modul absolut? Vorbim de parca omul a trecut o o meserie groaznica sau rusinoasa, gen patron de bordel sau traficant de organe sau de copii. Omul a intrat ieri in politica, vad ca nu asteptam nici macar cateva saptamani/luni sa vezi daca cum se comporta. Prin alte tari sunt policieni absolut ok ce au plecat din jurnalism, gen Al Gore, ca asta e primul exemplu care imi vine in minte.

   Dar totusi sunt de acord pe undeva cu dumneavoastra: „Oribila natie suntem”

   0
   0
 65. #106 Comentariu nou

  Renuntarea lui Moise la jurnalism este greu de acceptat pentru foarte multi asculatatori fideli, fiind cu atat mai greu de digerat cu cat facea parte din rutina zilnica de care ne agatam atat de docili intr-o Romanie in vesnica tranzitie. El era omul a carui opinie o asteptai intrigat, sa vezi ce abordare are , care sunt argumentele lui si in ce masura se suprapun cu ale noastre. Nu eram tot timpul de acord cu el.. fie din dorinta de a nu lasa neexplorate anumite ipoteze (vezi cazul Arafat), fie ca mai facea trolling pentru a provoca oamenii sa vina cu argumentari cat mai contondente ca emisiunea sa nu cada intr-o platitudine telefonata, fie ca uneori era atat de convins de principiile sale incat era greu sa accepte altceva (poate doar tu Vlad sa fi reusit sa-l mai pui pe ganduri avand o interactiune activa). Nici nu era in regula daca am fi rezonat 100%, din motive evidente. Moise este indiscutabil, pana si pentru postacii de partid care s-au zvarcolit mai sus un profesionist in comunicare de masa, ceea ce il face in opinia mea un candidat ideal pentru a fi seful stafului de campanie si PR pentru o formatiune politica, un strateg care sa aduca procente si coerenta intr-o campanie electorala in care rahatul sare din ventilatoarele tuturor. Nu este niciun secret ca un strateg bun de campanie iti poate aduce un capital imens de imagine si poate sa-ti spuna adevarul acela crud cand toti din bula isi dau coate la coada de elogii umede la sezutul sefului. Daca mai adaugam la aceasta si capitalul sau de imagine, poate fi chiar o mutare castigatoare intr-un partid care risca sa cada in irelevanta, spre disperarea unora care se grabeau sa le cante prohodul. Prima mutare? Unificarea Aliantei intr-un partid unic, astfel incat liderul acestui partid sa se numeasca Ciolos, Barna fiind lipsit de culoare si onoare in umbra ultimelor evenimente. Odata cu acest demers, se vor sparge si gastile lui Ghinea cel nesimtit sau adormitul Gotiu. Dar aceasta va fi piatra de incercare cea mai mare. Iar daca minunea se va petrece, judecand dupa discursul sau de la USR, dl. Moise tinteste discret un fotoliu in viitorul Executiv. Eu sper intr-o minune la alegeri si sa fie cel putin ministru la transporturi sau premier sau vicepremier. Incercati sa adoptati acelasi entuziasm optimist pe alocuri naiv al domniei sale, poate este tot ce ne-a rams pana la urma.

  0
  0
 66. #107 Comentariu nou

  @Vlad
  Dl Guran a spus ca a lucrat cu USR si Plus inca din 2018 la programele lor de guvernare. Apoi a spus foarte arogant ca el nu vede aici un conflict de interese. Tu ce parere ai?

  Ca eu n.am parerea lui.
  Parerea mea mea ca a calcat principii in picioare.

  0
  0
 67. #108 Comentariu nou

  Salut, haideti sa avem un moment de introspectie: citind toate comentariile, observ ca ne intereseaza mai mult ce fac altii decat ce facem noi insine. Asteptam intotdeauna ca altii sa faca ceva. Si in momentul in care cineva incearca sa faca ceva, suntem aprigi la judecat.

  Ce vreau sa zic este ca ar trebui sa ne respectam mai mult deciziile unul altuia, chiar daca poate nu suntem de acord cu ele. Avem asteptari? Hai sa actionam, prieteni! Nu exista un Mesia care sa vina sa ne multumeasca pe toti. E datoria noastra, a tuturor!

  Haideti sa asteptam mai mult de la noi insine asadar, si mai putin de la altii. Acestea fiind spuse, ma bate gandul sa ma implic si eu la nivel micut, local, sa incerc sa fac ceva pentru comunitatea mea.

  Toate cele bune la toate lumea, si imi cer scuze daca am ofensat pe vreo cineva. Parerea mea e ca trebuie sa ne implicam mai mult in ‘cetate’ fiecare.

  0
  0
  • #109 Comentariu nou

   Cosmin, am înțeles din prima frază ce-ai vrut să spui, dar … în toate celelalte ai făcut exact pe dos față de ceea ce … pretinzi de la ceilalți.

   Cine are o opinie, o chemare spre o atitudine e liber să o facă în felul său, mai mult sau mai puțin angajant.

   Apoi, discuția propusă nu viza (cred eu) doar omul M.G., în sine, ci și principiile pe care le încalcă o persoană când sare din poziția de jurnalist în cea de om politic.

   La fel de importante sunt de analizat și informațiile/ implicațiile ce privesc colaborarea jurnalistului cu lumea politică cu mult înainte de a anunța public săritul în cealaltă barcă.

   După cum au spus-o deja destui, cazurile nu sunt rare. E un fenomen în plină extindere care, după mine, ar trebui combătut, măcar prin formarea unui curent public prin care să fie declarat ca neacceptabil, înjositor, condamnabil, descalificant.

   Din păcate, sunt mulți (incredibil de mulți) gata să accepte orice compromis care pare să le servească interesele, mergând până la excese de tipul cultului personalității.

   Printre alte exemple mai … „soft”, chiar pe această pagină, cineva merge până la a-l aștepta pe Moise aidoma profetului cu același nume, „să împartă marea în două și să ne scoată DINCOLO…”). Pe bune!? Eu, mai degrabă m-aș fi gândit la un nume ales inspirat de Caragiale ca să ilustreze un fals profet, „bun” de gură – Moise Guran.

   0
   0
 68. #110 Comentariu nou

  Domnule Petreanu!
  De ce ii permiteti acestei NULITATI TOTALE pre numele sau zoso sa injure pe aici, sa incite la ura, sa fie prost facut gramada?
  Nu e suficient ca este un golan de cea mai joasa speta la el pe blog?
  Sincer, nu cred ca il doreste cineva aici nici macar pt un simplu buna ziua.
  Individul este toxic si complet mitocan. Si analfabet pe deasupra. Un copil de 10-12 ani, cu ceva lectura si vocabular ar putea sa-i tina lectii despre constructia unei fraze.
  Dvs. chiar sunteti un tip elegant, e pacat sa permiteti abominatiei asteia sa-si exhibe prostia in comentarii aici.
  O seara placuta.
  ps
  Cred ca ati emis o analiza corecta vis-a-vis de decizia domnului MG.

  0
  0
 69. #112 Comentariu nou

  Toti ne dorim o schimbare, insa putini au curajul sa inceapa chiar cu ei. E de admirat curajul lui Moise, m-ai ales ca eu sunt sigur ca stia cel asteapta si mai mult ca sigur nu a uitat de afirmatia lui, de acum cativa ani, legata de jurnalistii ce intra in politica.
  Poate daca ar avea mai multi curajul de a se implica in politica, nu ar mai incapea atatea rebuturi.

  0
  0
 70. #113 Comentariu nou

  Mor pesedezii ca Guran a consiliat USR pe programe economice, dar uita ca si ai lu Dragnea il cautau pentru opinii in domeniu… Diferenta e ca unii l-au ascultat, iar ceilalti au facut exact opusul…

  0
  0
 71. #114 Comentariu nou

  Vlad, mie mi-e clar ca Moise te-a dezamagit. M-a surprins ca nu te-am auzit lasandu-i mesaj lui Moise in ultima emisiune. E grea mutarea… mai ales pt noi pentru ca tu ai posibilitatea sa te mai vezi cu el si sa mai dezbati… Nu e exagerata reactia ta? Sigur ca toti dinaintea lui au esuat. Nu stiu nici o poveste de succes. Dar asta ce inseamna? Ca jurnalistul, odata ajuns celebru, trebuie sa moara jurnalist? Nu e cam exagerata tagma asta a jurnalistilor, cand cu totii stim ca nu sunt decat cativa care se pot numi cu adevarat jurnalisti? Am auzit de prea multe ori cuvantul deontologic asociat cu o meserie in care nu mai exista asa ceva si am dubii ca a existat vreodata.

  0
  0
 72. #115 Comentariu nou

  Partidele cauta oameni care sa prinda la public. Se face confuzie intre audienta si voturi. Audienta o faci din mai multe motive cu un anumit discurs politicienii cred ca daca aduc oameni cu audienta aduc si voturi. N-as crede. De-aia si Badea se umfla in pectorali ca veneau la el sa se roage sa intre sa candideze plangeau in mobil la el si el nu si nu. Oha bre! E o impresie falsa da lui ii face bine la psihic sa fie si el important. Ca politician trebuie sa aduci solutii ca moderator doar critici ce fac primii. Eu astept sa se hotarasca si pisi Rifai sa candideze la ceva 😀 ca nu mai are mult. Si sunt sigur ca va aduce voturi dar nu pentru ce spune.

  0
  0
 73. #116 Comentariu nou

  Sa-i pastrati locul de la europa fm pt cand se va intoarce:)o sa cedeze dupa max 2 ani

  0
  0
 74. #117 Comentariu nou

  Deceptionat de intrarea Dlui Moise in politica.Eram un radioascultator al emisiunilor sale la Europa FM ( am si intrat de cateva ori in direct).In prezent sunt fan Europa FM si un cetatean care nu va vota Moise G. Era prea acid cu tagma politica si dintr-o data e in randul lor (:

  0
  0
 75. #118 Comentariu nou

  Sincer nu ma intereseaza daca Moise Guran a intrat in politica. E dreptul lui, fiecare decide ce traseu are in viata si nu e deloc interzis sa treci din jurnalism in politica. Am fost fan Moise Guran pe vremuri, am urmarit emisiunea lui economica ani de zile, eeste (a fost) un ziarist foarte bun. Sunt doar putin mirat insa ca Europa FM (pentru care am un imens respect) si colegii lui ziaristi de acolo nu au fost deloc deranjati de MODUL cum a trecut Guran din jurnalism in politica (mai mult, i-au adus omagii cam gretoase in ultima emisiune pe care Moise a avut-o la radio, am auzit multe acolo, cea mai tare a fost tipul de la Europa FM cu care a facut o paralela intre aselenizare si plecarea lui Guran – ” un pas mic pentru Moise Guran, un pas mare pentru – bla bla bla). Si de ce colegii de la EFM ar trebui sa fie deranjati ? Pai pentru ca i-a pacalit. Atunci cand Europa FM a reusit organizarea acelei singure dezbateri televizate din campania electorala la prezidentiale turul 1, i-au propus probabil unuia din cei mai titrati jurnalisti de acolo, Moise Guran, sa o conduca. Ei bine, atunci Moise Guran ar fi trebuit sa spuna „pas”, fie ca le spunea sau nu motivele, era treaba lui. Erau multi alti ziaristi totusi la EFM care puteau conduce emisiunea (gazda blogului de fata fiind o buna varianta). Acceptand moderarea emisiunii (el lucrand deja cu unul din candidatii prezenti in emisiune), el pur si simplu s-a urinat cu bolta pe colegii lui. A anulat practic complet acea emisiune, toata munca depusa de toti cei care au organizat si facut posibila emisiunea, de asemeni pe toti ascultatorii. De asemeni, a urinat cu bolta pe toata cariera lui de ziarist. Sper, D-le Petreanu, ca sunteti de acord cu mine in aceasta privinta.

  0
  0
 76. #119 Comentariu nou

  Desi e cam tarziu, o sa adaug si eu un comentariu.
  Sincer sa fiu, nu prea cred ca Moise va avea prea mult succes in politica noastra (desi mi-as dori), pentru ca se pare ca USR, desi speranta multora pentru o altfel de politica/alti politicieni, in ultima vreme pare a avea apucaturi de partid cu conducator unic si de necontestat. Poate gresesc… Poate ca as fi preferat ca Moise sa i se alature d-lui Ciolos, acolo cred ca ar fi fost altceva. Oricum, sper sa treaca peste critici mai usor fata de cum o facea cand era jurnalist, ca accepta destul de greu …
  Oricum, o sa imi lipseasca dezbaterile voastre, Vlad, indiferent in ce emisiune erati!

  0
  0
 77. #120 Comentariu nou

  Il admir pe Moise de multi ani. El este responsabil de prima mea cearta cu nevasta mea, care ma ruga sa ies cu copilul in parc, exact in momentul cand Moise avea emisiune la tvr.

  Moise este cel mai bun lucru care ni se intampla. Este exemplul de care trebuie sa tinem cont, este omul care te inspira si-ti da de inteles ca statutul de spectator nu ajuta cu nimic.
  Daca ti-ai atins obiectivele pe care ti le-ai propus pentru viata asta, nu-ti ramane decat sa te implici pentru binele semenilor. Defapt definitia politicianului ar trebui sa fie asta: ‘individul care si-a atins toate obiectivele in viata si isi dedica toata experienta semenilor lui.’

  Moise si-a atins tinta de ziarist. Nu mai avea unde sa urce mai sus. A devenit cel mai bun pe nisa pe care o ocupa si ne-a demonstrat ca nu vrea sa devina spectator.
  Cei care inca stam deoparte si alegem sa nu ne implicam, probabil ca inca lucram la atingerea tintelor personale.

  0
  0
 78. Ai dreptate, Moise Guran nu este singurul jurnalist care a intrat în politică. Poate că la început îi va fi greu, dar am mare încredere în el. Este un om bun, onest şi mai presus de toate îi pasă de noi, poporul. Sunt convinsă că va face tot ce îi stă în putere pentru a schimba mentalităţi, oameni, cursul râurilor dacă va fi cazul 🙂 pentru ca nouă, românilor, să ne fie mai bine.

  0
  0
 79. #122 Comentariu nou

  printre rinduri, speranta. urari si ginduri bune vad….parerea D-lui Petreanu….mere greseala D-le ex-coleg Guran!

  0
  0
 80. #123 Comentariu nou

  Cristian Tudor Popescu despre Mouse Guran: „capacitate intelectuală scăzută, lipsă de discernământ, manipulabil”, „prostie alfabetizată”,”ceaușism congenital”.

  https://m.hotnews.ro/stire/23647409

  0
  0
  • #124 Comentariu nou

   In partea audio CTP mai zice: „nu m-au entuziasmat vreodată stilul forfota, bălăriile logice…sentințe bombastice, greșeli de informare” pai nu făceau emisiuni împreună, doar acum îl deranjează ?

   0
   0