Musai să ne ajutăm părinții cu plata online a facturilor

Se dă următoarea problemă (care, de altfel, e absolut autentică; am schimbat doar câteva detalii, să nu avem discuții după aceea cu eroii întâmplării):

Set-up:

1. Doi părinți în vârstă, care stau într-un oraș oarecare din România;
2. Doi copii, fiecare la casa lui, unul în țară, altul pe undeva prin Europa;
3. Cel din străinătate a păstrat o mică proprietate în orașul în care locuiesc părinții, iar aceștia au grijă de ea.

The plot thickens:

Vine factura de la ENGIE pentru această proprietate, cu o sumă amețitoare: 6 lei și 27 de bănuți.

Părinții, cu hârtia-n mână, știți genul: “ne ducem să plătim ACUM, că altfel se taie curentul/se face proces/vin mascații/ne evacuează/ne arestează pe toți etc.”

Copiii, în cor, cu disperare: “nuuuu, stați acasă, nu ieșiți, n-aveți voie, ne ocupăm noi!”

Controverse, discuții, implorări, lacrimi, tensiuni în familie.

Vlad to the rescue:

Adică eu: “dar de ce nu activați factura electronică, fraților, de ce nu plătiți online?”

Ei: “Pentru că nu știm cuuuum!”

Eu: facepalm + “ok, hai să vedem, cât de complicat poate fi?”

Pentru că, știți, chiar e simplu ca bună ziua să plătești online și cred că e răspunderea copiilor să-și ajute părinții, în perioada asta, cu plățile on-line ale facturilor, ca să nu mai umble pe la ghișee pentru asta, că-i întâlnim mereu pe la benzinării sau bănci sau prin alte locuri, cu câte o factură în mână, aștptând cuminți la coadă să-i ajute un funcționar.

Deci, e simplu, ajută-i! Nu-ți trebuie decât o factură și un email ca să plătești pentru ei (și un card, desigur).

În cazul pe care-l descriu eu, unul dintre copiii salvatori a intrat pe site-ul ENGIE (aici, la “plătește factura online”), a completat numărul facturii, codul de client, suma de plată și și-a trecut și emailul, și cu asta practic a rezolvat problema.

Poți face asta și tu pentru părinții tăi, dacă ei nu se pricep. Roagă-i (la telefon) să-ți citească datele de pe factură. “Da, mamă, în stânga sus trebuie să scrie undeva cod client, sunt niște cifre. Da, citește-mi-le acum”. Sau, și mai frumos, poți să activezi tu factura electronică în numele lor, tot pe site (adică aici, la “factura prin e-mail, activează aici”), și s-o primești direct, după care să-ți scutești părinții de ieșitul din casă când asta le pune în pericol viața. Dup-aia poți să-i iei peste picior, “ce factură, tăticule, stai liniștit c-am plătit-o eu ieri… da, de pe telefonul meu, n-ai tu treabă, haha. Da, îmi datorezi doișpe lei, să scrii pe caiet, că nu te iert, hehe”.

Poți face asta pe site sau din aplicația mobilă, și poți să ai dup-aceea câte o conversație lunară cu părinții și despre noul index (care poate fi introdus online, evident) – pentru că Doamne ferește să nu se citească indexul de pe contoar la data marcată-n calendar, la lumina lanternei ăleia păstrate cu sfințenie încă din copilăria ta, nu?

Și evident că trebuie să faci asta cu toate utilitățile, și pentru tine, și pentru cei care nu se pricep, că e important pentru toți și ușor pentru oricine.

Viața online e complexă, viața online e veselă, prieteni. Numa’ încercați, să vedeți ce simplu e.

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. Am fost protocronist! 😃
  Soacră-mea s-a învățat de vreun an cu plata online (plătim noi de pe card, ea ne dă cash să depunem în perioada aia fără dobândă). Impozitele locale la fel.

  Thumb up 0
  • Eu i-am facut maica-mii Direct Debit pentru toate utilitatile pe unul din conturile mele si nu mai am nicio bataie de cap :)

  • Da, direct debit e foarte mișto… dacă ai siguranța că există sumele respective în fiecare lună, ceea ce e f(x) de venit ;-) altfel, faci slalom printre facturi. Tot le plătești, dar altfel.

   Thumb up 0
 2. Să mă laud cu mama
  E digitalizată demult. Nici direct debit pe contul de pensie nu a vrut, plătește de pe aplicația de mobil

  Thumb up 2
 3. Și mai bine, puteți folosi Pago pentru a avea toate facturile într-un singur loc: https://pago.ro/

  Thumb up 2
 4. Noroc că acum două luni le-am făcut conturi online pe toate platformele curent, gaz, telefonie și net, iar în momentele astea ajută cu siguranță. Este destul de ușor și la îndemâna oricui. Dragi copii, ajutați-vă părinții și bunicii. Multă sănătate!

  Thumb up 1
 5. Asta e una din partile bune ale acestei perioada.
  Ca efectele work from home, plati, comenzi la distanta facute de oameni care pana acum nu faceau vor ramane. Unele obiceiuri se vor deveni comode si vor ramane.
  Mama, desi destul de tehnica, nu prea facea plati online.
  Pana la urma, glumea ca daca mai plateste o factura mai iese din casa.
  Ei, in ultimele saptamani si-a facut si Internet Banking si conturi pe la furnizori si plateste totul fara sa mai iasa din casa. Sa vedem daca o tine si dupa carantina.

  Thumb up 1
 6. Eu nu am reușit, din cauză de încăpățânare a soacrei. Se plimbă bine mersi peste tot.

  Thumb up 1