Noul public

A fost un moment interesant în seara lansării iPhone, când în magazin a intrat Mikey H şi toţi fanii au tăbărât pe el, lăsându-l pe Smiley singur (Smiley era cu totul dezorientat, nu înţelegea nimic). Momentul spune ceva despre noua generaţie.

Dacă vorbim despre notorietate, în orice comparaţie între cei doi, Smiley câştigă de departe. Smiley este un cântăreţ binecunoscut, un producător de muzică redutabil, o super-vedetă de televiziune, un actor de reclame difuzat pe toate canalele şi în toate mediile. Mikey H este (doar) un vlogger: are o rubrică săptămânală pe Youtube şi atât. E adevărat, Mikey strânge sute de mii de vizualizări săptămânal – „mai mult decât unele emisiuni tv”, după cum spune chiar el, dar Smiley şi aici îl bate cu ochii închişi: Vocea României, cu Smiley adesea în prim plan, face câte un milion de „vizualizări” pe minut.

Diferenţa vine din reacţia publicului, şi aici vine semnificaţia momentului despre care vă vorbeam mai devreme.

Că lumea din magazin l-a lăsat baltă pe Smiley când a intrat Mikey H ar fi explicabil, într-o oarecare măsură, prin faptul că Smiley era deja de ceva vreme acolo şi publicul se plictisise.

Dar n-a fost doar plicitiseala. Faţă de Smiley, publicul avea un soi de curiozitate… cum să spun… firească. Am mai văzut aşa ceva. Lumea se strânge reflex în jurul vedetelor dar, de cele mai multe ori, e vorba doar despre priviri insistente, saluturi mai mult sau mai puţi timide şi câte o cerere de poză. Aşa a fost şi cu Smiley, în seara respectivă: magazinul era super-aglomerat, dar nimeni nu s-a înghesuit să-l atingă pe Smiley. Oamenii nu s-au îmbrâncit pentru el; au stat doar la rând, cuminţi, să le facă vreun prieten o poză, după care au mulţumit şi s-au retras.

În schimb, Mikey H a produs rumoare când a intrat, a agitat lumea, care s-a strâns în jurul lui într-un meleu compact. Lângă mine, două adolescente aproape că au început să ţipe de emoţie când au înţeles cine a venit. Operatorii au ridicat camerele deasupra capului ca să poată filma. Grupul, strâns ca un ghem, s-a mutat de colo-colo, unde se ducea Mikey H, care zâmbea, aparent chiar stânjenit de atâta interes.

În jurul lui Mikey H, fanii roiesc. Pe Smiley doar îl privesc. Pe Mikey vor să pună mâna; lui Smiley, vor cel mult să-i strângă mâna.

Acum, o precizare importantă: acesta nu e un articol despre cât de bun sau de slab e Mikey în ceea ce face (sau cât de bun sau de slab e Smiley, în context). Nu e nici despre cât de prost sau de inteligent e publicul fiecăruia, la fel, nu aici e chichirezul. Este despre reacţia publicului.

Mikey H provoacă reacţii publice. El a reuşit să adune câteva sute de fani vara aceasta, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, doar printr-un anunţ pe Facebook. Cine ştie cât de cinici şi indiferenţi sunt bucureştenii înţelege adevărata valoare a momentului. Experienţa s-a repetat şi în alte oraşe unde a mers pentru „întâlniri cu simpatizanţii”. I s-a scandat numele în mod spontan şi a fost nevoit să angajeze bodyguarzi pentru protecţie.

Nu ştiu nici un cântăreţ din România, nici un actor şi nici o vedetă tv care să poată provoca asemenea manifestări publice spontane atât de uşor: doar cu un anunţ pe Facebook.

Mai e ceva şi cu modul de manifestare al fanilor lui Mikey: sunt complet dezinhibaţi în exprimarea simpatiei lor. Se distrează şi se bucură de întâlnirea cu idolul lor, pur şi simplu, cu o deschidere care mi se pare foarte nouă (în urmă cu 4 ani, mă declaram uluit de cât de îngheţaţi au asistat călătorii din metroul bucureştean la o secvenţă de strip-tease; trebuie să fii cumplit de crispat ca să n-ai nici o reacţie când se dezbracă o femeie în faţa ta…)

Fanii lui sunt foarte tineri – sunt adolescenţi, de fapt. Puştime. E uşor să spui că puştii au entuziasme trecătoare, dar de ce n-au avut asemenea reacţii de fani totali în urmă cu zece ani, să zicem? Că vedete cu notorietate în rândul adolescenţilor au existat mereu, nu?

Acesta e noul public, să ştiţi, reprezentat de fanii lui Mikey H, adolescenţii aceştia crescuţi într-o lume liberă, departe de conformismele şi formalismele comunismului şi de nesiguranţele tranziţiei, consumatori totali de Internet, cu bunele şi cu relele lui. Ei sunt parte a noii generaţii globale, inter-conectate şi dezinhibate, gata să se exprime oricând, brutal, pasional, poate fără cine ştie ce profunzimi, dar sincer şi direct.

Priviţi atent puştimea asta care ţopăie de bucurie că-şi întâlneşte idolul: ei sunt viitorul. În câţiva ani vor termina şcoala, vor merge la facultate (sau nu) şi vor căpăta drept de vot. Imaginaţi-vă cum vor privi ei politicienii care domină actualitatea azi. Încercaţi să anticipaţi cine ar putea fi noii lor lideri de opinie. Cum vor transforma ei România? E foarte probabil că ei vor fi mult mai greu de mituit electoral cu metodele obişnuite, mizerabile, practicate de guvernanţi. Vor avea alte aşteptări – şi ăsta va fi, poate, norocul ţării.

Încă ceva, dacă tot am început prin a vorbi despre milioane de telespectatori şi am ajuns la politică. Am mari îndoieli că fanii lui Mikey H ştiu, de exemplu, cine e Mihai Gâdea, regele talk-show-ului tv în ultimul an.

Cifrele arată că impactul la tineri al televiziunilor de actualităţi este aproape nul. Mai mult: audienţele foarte bune pe care le face Antena 3 includ, de altfel, şi secvenţa propriului sfârşit: o treime din publicul postului e în vârstă de peste 65 de ani. În ansamblu, mai mult de 60% dintre telespectatorii Antena 3 au peste 55 de ani. Publicul tânăr, 18-24 ani, reprezintă mai puţin de 3,5 la sută din total. Situaţia este oarecum asemănătoare şi la celelalte staţii tv „de ştiri” din România: toate au public bătrân şi nu au aproape deloc public tânăr. În plus, scăderea proporţiei tinerilor în publicul staţiilor tv de actualităţi e un proces care ţine de câţiva ani şi care pare acum foarte puternic consolidat. Nu doar că publicul tânăr nu e interesat de televiziunea de actualităţi de azi, dar a ajuns s-o respingă de-a binelea – şi pe bună dreptate, din păcate.

Totuşi, tinerii aceştia vor trebui să consume ceva informaţie în viitor, că nu se poate altfel. De unde şi-o vor lua şi care va fi calitatea ei, asta e o discuţie încă fără final (şi fără cine ştie ce claritate, deocamdată).

Articol din categoria: ACTUALITATE

36 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Cred ca’i prima oara cand ceva ce citesc pe blogul asta ma face sa ma simt batran. Habar n’am cine’i Mikey H. da’ din pacate stiu cine’i Gadea. Mai mult, stiu si cine’i Badea si aici cred ca teoria din post-ul asta pica: acum vreo 4-5-6 ani Badea rupea in toate topurile de exemple de modele pentru tineri. In licee se radea in pauze la glumele lui Badea, pe mess – facebookul nu prinsese inca asa tare in ro – se puneau statusuri cu BRB, ma uit la Badea samd. Sigur ca, intre timp, mare parte din public s’a pierdut; da’ mie nu mi se pare asa nou si diferit publicul asta, nu cred ca’i nimic profund in simpatia lor pentru Mickey H. ‘Caterinca’ sa fie, si prinde cam orice (apropo, e un articol excelent despre ironie pe site-ul NYTimes).

    0
    0
  2. Am avut si eu un mic moment de glorie cu fanii lui Mikey H. M-am simtit intr-un fel… 🙂

    http://razvanbb.ro/2012/11/m-simtit-intr-fel.html

    0
    0
  3. #3 Comentariu nou

    Vai, ce baba sunt… Habar n-aveam cine e Mikey H 🙁

    0
    0
  4. ..echilibrat,elegant si extrem de atent la detalii acest articol..! nu am sa ascund ca l-am citit de doua ori ..
    din nefericire fenomenul surprins este mai mult decit un fenomen …este un mod de a ” filtra ” viata de zi cu zi fara a avea o sita care ar fi in opinia mea ..familia,educatia ,formarea ..identitatea ..asumarea raspunderilor sociale
    este trist ca totul se reduce la stimul si reactie la stimul ! … eventual la un alt stimul si nu-i asa ? numele nici nu conteaza .

    0
    0
  5. #6 Comentariu nou

    Vlad, dar in jurul tau nu a roit nimeni? asta-i gluma, remarca serioasa este ca aceasta noua generatie percepe viata ca pe-un amalgam de „shot”-ri

    0
    0
  6. #7 Comentariu nou

    Interesant ar fi fost sa pui cifrele legate de audientele posturilor de de stiri in randul tinerilor comparandu-le cu cele ale televiziunilor precum CNN. E absurd sa te astepti ca pusti de 18-25 de ani sa fie extrem de interesati de scena politica. Sunt la varsta la care se lovesc de altfel de probleme, cum ar fi pasiune teribila pe care o au pentru colega de banca.

    0
    0
  7. Nici noi nu prea stim cine e Mihai Gadea. Si mai stim ca Antenele vor avea mult de furca sa isi faca bugetul peste 5-10 ani. Fanii Mikey Mose asta nu vor fi acolo decat cand Voiculescu si altii de varsta si de teapa lui vor intelege divertisment in televiziune nu inseamna numai politica, monden si crime/violuri/lacrimi in direct.

    0
    0
  8. #10 Comentariu nou

    „Nu doar că publicul tânăr nu e interesat de televiziunea de actualităţi de azi, dar a ajuns s-o respingă de-a binelea – şi pe bună dreptate, din păcate.”

    Eu sunt unul dintre tinerii care nu se uita la televizor aproape deloc.Dar chiar si asa sunt informat datorita internetului.Prefer internetul deoarece aici imi filtrez informatia..nu da navala peste mine.Cred ca esste mai bine asa plus ca nu mai sunt manipulat de televizor si nu mai vad toate persoanele superficiale care umple televiziunea si care sincer imi profoaca greata.

    0
    0
    • Andrei, procedezi corect. Dar trebuie să fii atent şi la acest faimos internet (bine, un pic şi la gramatică).
      Sper că nu eşti genul care iese în stradă doar pentru că aşa a zis unul pe feisbuc.

      0
      0
  9. „Felicitări„, unora. Operaţiunea de spălare a creierelor dă semne de reuşită.

    0
    0
  10. Ia bagă tu în emisiunea ta ceva tehnici de futut, plus o cronică a noutăților din magazinele de etnobotanice, să vezi cum îți saltă audiența pe segment!

    0
    0
  11. #16 Comentariu nou

    „Super vedete” ?
    Puschea pe limba, vino-ti in fire omule !

    0
    0
  12. Sunt tânăr. Nu mă uit la TV, nu pentru că așa am citit aici sau în altă parte, ci pentru că mă irită. Felicitări pentru articol! Mi-a plăcut foarte mult ideea legată de rezistența la mită/persuadare – totuși nu doar noi (tinerii) evoluăm, ci și tehnicile lor (celor bătrâni).

    0
    0
  13. Sa nu uitam totusi ca vorbim de pusti aici: publicul target pentru Mikey e undeva intre 14-24 de ani. E ca si cum ar trebui sa vedem in Justin Bieber un lider de opinie printre tineri doar pentru ca fetele lesina cand apare el.

    E adevarat, generatia ce vine traieste in online, nu pe TV. Dar canalele online vor fi (si au inceput deja) sa fie folosite pentru mediatizare, promovare, si de ce nu, pentru manipulare si propaganda. Campania lui Nicusor Dan a fost, de exemplu, concentrata pe online. La TV a fost aproape inexistent.

    Insa copiii ce vin la intalnirile cu Mikey vor creste si isi vor pierde interesul pentru personaje de acest gen. Si vor avea nevoie de repere mult mai serioase.

    0
    0
  14. #19 Comentariu nou

    beton scris.
    fantastic cat de usor ii de trecut cu vederea o informatie de magnitudinea asta.

    0
    0
  15. #20 Comentariu nou

    Sunt si eu unul din tinerii care nu se uita la televizor, deoarece am ajuns la concluzia ca nu am la ce.Cat despre stiri prefer sa folosesc internetul deoarece cum a spus cineva mai sus, pot sa „filtrez informatia” nu stau sa-mi zica vre-o crainica de la Antene cum nu e nimic bine

    0
    0
    • #21 Comentariu nou

      ok, dar vezi ca daca in „ma-ta” are cratima, nu inseamna ca toate au. se scrie „vreo”, gagiule…

      0
      0
  16. Care va să zică aventura ta la be s-a terminat? Sincer, nu am postul pe telecomandă! Asta e: orice nouă experiență e un progres. Oricum, de principiu sugestia rămâne…Și apoi, dacă te-ai mutat la Europa FM, pozițiile pot fi povestite. Sau nu?

    0
    0
  17. Eram curios dacă l-a menționat cineva pe Ray William Johnson, tipul cu rețeta. http://www.youtube.com/user/RayWilliamJohnson

    0
    0
  18. Sper ca realizeaza Mikey H ce responsabilitate are fata de tinerii acestia care il indragesc, cu siguranta are o influenta asupra lor.

    0
    0
  19. #26 Comentariu nou

    off-topic: ti-am vazut banner pe gsp.ro. tare!
    dar sunt curios sa me spui cati vin de acolo la tine

    0
    0
  20. Acest articol este chiar adevarat iar Mikey H(Mihai Holhos) este un renumit vloger si youtuber pentru emisiunea pe care o face saptamanal Doza De Has

    0
    0
  21. Cu ocazia asta am aflat și eu cine e Mikey H 🙂

    0
    0
  22. #31 Comentariu nou

    Tot Raul spre Bine!…

    0
    0
  23. Excelent articol, Vlad! Eu traduc întâmplarea pe care ai trăit-o ca pe un moment istoric trăit personal: trecerea de la Vechi la Nou. Trecerea către o lume nouă care are alte vise, alte dorințe, alt fel de idoli. Și da, e foarte bună întrebarea: ce va consuma această nouă generație? ce va iubi? unde se vor duce să se informeze? ce politică vor alege și vor face ei?
    Acum doi ani (doi ani!!) scriam un articol obraznic care mi-a adus multe mustrări din partea „oamenilor serioși”: Vechi vs Nou >>> http://www.floringrozea.com/2010/08/08/vechi-vs-nou-articol-interzis-pudibonzilor/
    Îți dai seama că ai trăit pe viu sfârșitul lumii (vechi)?

    0
    0
  24. Excelent articol, Vlad!
    Realizezi că ai fost părtaș la un eveniment istoric? Trecerea de la vechea lume la noua lume. O lume nouă care are alte dorințe, alte vise, alt fel de idoli. E bună întrebarea ta: ce îi va „mișca” pe acești oameni noi? ce vor consuma ei? de unde se vor informa, în ce mod? ce politică vor vota și vor face ei?
    Acum doi ani (DOI ANI) am scris un articol curajos care mi-a adus multe mustrări din partea „oamenilor serioși”: Vechi vs Nou >>> http://www.floringrozea.com/2010/08/08/vechi-vs-nou-articol-interzis-pudibonzilor/

    Îți dai seama că ai fost acolo când a venit sfârșitul lumii? Lumii vechi…

    0
    0
  25. Scuze de duplicat… Nu se văd comentariile din cauza paginării 🙁

    0
    0