Istoria e-o poveste nesfârșită, plină de suspans, întorsături de situație și lovituri de teatru. Și, desigur, plină de cruzime.
Din când în când, în cadru apare câte o lebădă neagră care schimbă totul, pentru totdeauna.
28 iunie 1914: în ciuda avertizărilor că există posibilitatea unui atentat și chiar după, în dimineața respectivă, chiar are loc o tentativă de asasinat împotriva lui, arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar, se-ncăpățânează să traverseze Sarajevo într-o mașină deschisă, prin mulțime. El și soția lui, ducesa Sofia, sunt împușcați, răniți grav și uciși de extremistul sârb-bosniac Gavrilo Princip. Asasinatul determină o reacție diplomatică violentă a Imperiului Austro-Ungar, care declară război Serbiei, sub acuzația că a organizat atacul. Sistemul de alianțe europene se pune automat în mișcare. O lună mai târziu, începe primul război mondial, un conflict generalizat care face 20 de milioane de morți, devastează civilizațiile europene și redesenează granițele nu doar în Europa, ci și în Orientul Mijlociu, determină ascensiunea Statelor Unite ca putere globală, declanșează revoluția bolșevică, permite ascensiunea fascismului și nazismului din anii ’30 și duce direct în al doilea război mondial.
Probabil că dublul asasinat din Sarajevo este una dintre cele mai devastatoare lebede negre din istoria umanității.
Mai pun pe listă (nu la aceeași magnitudine, evident) catastrofa de la Cernobîl, din 1986, despre care majoritatea istoricilor sunt de acord că a grăbit prăbușirea comunismului; sau atentatele din 11 septembrie 2001, care au declanșat Războiul împotriva Terorii, invadarea Afganistanului și a Irakului și, în cele din urmă, ascensiunea și prăbușirea Statului Islamic.
Mă-ntreb dacă nu cumva asistăm zilele acestea la apariția unei noi lebede negre în Turcia, unde seismele devastatoare de zilele trecute nu doar că au ucis în câteva secunde zeci de mii de oameni, dar au și expus, la fel de fulgerător și traumatic, corupția profundă a regimului Erdogan. Periodic, constructorii turci de șandramale supraetajate primeau dispensă legală, în schimbul unei taxe, pentru nerespectarea standardelor de siguranță în construcții (se sparie gândul, nu?) S-au prăbușit sute, dacă nu mii de clădiri noi, construite în ultimii ani, ceea ce descrie magnitudinea putregaiului administrativ din domeniu. Apar informații că fondurile ce trebuiau să fie puse deoparte pentru răspunsul statului la dezastre au fost sifonate pentru diverse proiecte nu doar scumpe și inutile, ci și inutil de scumpe, date însă pe ochi frumoși apropiaților regimului. Iar intervenția întârziată a echipelor turcești de salvare (e adevărat, confruntate cu un dezastru istoric) contribuie la creșterea furiei populare.
Ca orice alt lider autoritarist, și Erdogan rămâne puternic doar cât timp se dovedește infailibil. În mai sunt alegeri în Turcia. Opoziția a fost decimată în ultimii ani, așa că dislocarea regimului actual va fi dificilă. Dar nu imposibilă.
6 comentarii Adaugă comentariu
Mai degraba un cal maro, nu o lebada neagra… Sau un mistret portocaliu :D… Crezi ca Erdogan nu stie sa fure alegeri…?
Da, in teorie orice e posibil, dar ar fi nevoie de o rascoala generalizata a populatiei, in majoritatea oraselor mari, ca sa-l dea jos pe sultan. Si cred ca reactia lui ar fi sa traga in multime si sa treaca cu tancurile peste ei, asa cum se intampla si in alte „democratii” conduse de un mafiot.
Remember Colectiv?
Exact asa! Pana nu ies in strada niste milioane de cetateni la modul serios, adica HOTARATI sa sparga niste capete nu se va intampla absolut NIMIC! NICAIERI! Nici in Turcia, nici in Romania!
Eu sincer ma uit acum cu o deosebita admiratie la francezi. Niste milioane de oameni care ies in strada in TOATA Franta si se iau la bataie cu politia/jandarmeria lor. Pentru ca REFUZA sa devina „sclavi” pe viata la niste mizerii de patroni care scapa de taxe, scapa de orice vor ei sa scape.
Cam ca la noi – ANAF-ul are „treaba” si-i fugareste pe aia de vand leustean in piata dar OMV-ul „scapa” de 1 mld E in taxe. Doar ca francezii, spre deosebire de noi, mai au (inca) ceva cojones.
@Vlad – Colectiv … who?
Long story short – a cazut un guvern, Klausica s-a folisit de ocazia ca se cocoate ferm pe putere si a ajuns PSD inapoi pe PSD la guvernare in 2022.
In urmatorul guvern de dupa Ponta – Vlad Voiculescu ring any bell? – si in cele ce au urmat au mai murit niste oameni, tot arsi/intoxicati, dar de data asta DIRECT in spital(e).
Asta in timp ce procesul „Colectiv” a tot fost amanat pana cand a iesit din atentia populatiei … business as usual!
Deci, dupa Colectiv s-a intamplat … mai exact, CE ?
Dictaturile au devenit mai puternice în ciuda slăbirii statelor conduse de aceste regimuri.
Este o încleștare fără precedent între potențialul de libertate al civilizației și puterea regimurilor dictatoriale.
După cum se prefigurează lucrurile confruntarea va fi una crâncenă și de durată ceea ce face ca momentul decisiv să nu poată fi anticipat.
Buna ziua Vlad,
Oare reactia autoritatilor a fost inarziata doar din cauza coruptiei?
Sau a fost ceva voit, determinat de faptul ca cutremurul s-a produs in regiunea cu populatie preponderent curda si victimele au fost in mare parte CURZI?
Bun gasit, Vlad!
Tind sa fiu in asentimentul tau si sa cred cu tarie ca DA, este o lebada neagra