O zi cheltuită cu folos

Marţea trecută am fost pe şantierul din SOS Satele Copiilor, aşa cum promisesem, ca să dau o mână de ajutor la reabilitarea caselor de acolo (împreună cu Zaff, Ghioca, Adi Ciubotaru şi cu două doamne inimoase, cititoare ale blogului, care au venit în afara listei pe care o comunicasem – le mulţumesc încă o dată pentru încăpăţânarea lor).

Iată-ne, deci, la începutul serviciului:

photo b

Am zis mai devreme „o mână de ajutor”, dar asta e foarte simbolic spus, pentru că am folosit fiecare oscior, zgârci şi muşchi în următoarele 4-5 ore. Am (re)găsit într-un mod foarte direct şi intens satisfacţia lucrului bine făcut, cu propriile tale mâini, şi am redescoperit echilibrul interior pe care ţi-l oferă o muncă fizică făcută cu inima deschisă.

Nu că am fi depăşit, cumva, graniţele elementare ale meşteşugului. Coordonatorul nostru ne-a învăţat cum să facem adeziv pentru plăcile de polistiren şi vată minerală pe care urma să le lipim pe pereţii caselor, apoi ne-a arătat cum să măsurăm, să tăiem şi să fixăm plăcile. Am cărat saci, am răsturnat, udat, mixat, transportat, tăiat, tapetat şi apăsat până pe-nserat (eh, nu chiar, dar n-am avut altă rimă). Am învăţat cum să luăm cu canciocul şi cum să folosim mistria, cum să demontăm, să cărăm şi să asamblăm o schelă şi, din când în când, am făcut glume cu mogâldeţele care se mai iţeau de după câte un stâlp sau din spatele vreunei perdele – vă spun, unele dintre privirile acestor copii care depind complet de bunăvoinţa societăţii faţă de ei te ţintuiesc în loc.

Iată-ne şi la sfârşitul zilei noastre de lucru:

photo o

Vă reamintesc, acţiunea de marţi, din SOS Satele Copiilor, a făcut parte din proiectul „Totul începe acasă!„, derulat prin platforma de responsabilitate sociala Energie pentru Fapte Bune și care are ca parteneri Habitat for Humanity România, GDF SUEZ Energy România, Fundația GDF SUEZ şi, evident, SOS Satele Copiilor România, iar cei care se bucură de efortul şi darurile atâtor oameni sunt copii defavorizaţi. La final, după ce am muncit în folosul lor, am primit următoarea scrisoare din partea lui Mario DeMezzo, director național Habitat for Humanity:

photo

„Dragă Vlad,

Îţi mulţumesc frumos pentru ajutorul pe care ni-l dai. Fiecare cui bătut, fiecare minut pe şantier înseamnă un pas mai aproape de o casă mult mai bună, mai călduroasă pentru un copil! Îţi mulţumesc!

Cu prietenie, Mario”

Alte fotografii:

Una peste alta, o zi cheltuită cu folos.

photo p

Articol din categoria: ACTUALITATE

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Fain, felicitari! Ce-i drept, m-am amuzat teribil cand am vazut ultima poza, desi vizibil mai bine dispusi ca la inceput, erati mai putini decat in prima poza!!!

  0
  0
 2. Ati facut o treaba buna, bravo! Pentru ca santierele din Romania mai mult stau decat muncesc.

  0
  0
 3. ati facut febra musculara?
  Data viitoare sa colectam mai multi oameni din salile de fitness.

  0
  0